Dave Barry: Průvodce klonováním (kopie jsou k dispozici)

Je klonování vědecká vymoženost, co zachrání lidské životy, jako penicilin, nebo se ukáže, že to je hrozný omyl, který napáchá na lidstvu nenapravitelné škody, jako třeba akordeon?

Jako řádní američtí občané si musíme na tuto problematiku utvořit jednoznačný názor, takže bychom měli napsat dopisy našim zástupcům v Kongresu, kde je jejich asistenti z bezpečnostních důvodů spálí. Ale nejprve si položme pár otázek a odpovězme si na ně ve známém "Ot-Odp" formátu.

Ot: Holí si Tom Cruise prsa?

Odp: Měli jsme na mysli otázky o klonování.

Ot: Aha, OK. Co je klonování?

Odp: Odborným jazykem řečeno je to procedura, jak nechat vylézt teoreticky nekonečné množství geneticky stejných organismů z Volkswagenu Beetle.

Ot: Ne, to dělají klauni. Ptám se na klony...

Odp: Jejda! Naše chyba! Klonování je procedura, při níž vědci pomocí pinzety manipulují s DNA, což je malý kousek genetického kódu, který se nachází ve všech živých organismech a na všech místech činu, která navštívil O. J. Simpson. Jediné vlákno DNA může být použito k vytvoření nového organismu, jak ukázal pokus, při němž vědci ze Stanfordské univerzity vzali DNA z nehtu mrtvého člověla a vypěstovali z něj dvoumetrový stokilový nehet. Naneštěstí jim utekl z laboratoře a dlouhé hodiny držel policii v šachu tím, že škrábal sám sebou o tabuli. Zkrotila ho až jednotka Národní gardy, vybavená špunty do uší a obrovským pilníkem.

Ot: Naklonovali vědci i nějaké jiné organismy?

Odp: V roce 1997 vytvořila skupina skotských vědců ovci jménem Dolly, která byla geneticky identická s původní ovcí.

Ot: Jak to zjistili?

Odp: Skotský farmář, kterému patřila ta původní ovce, si Dolly velice důkladně prohlédl a řekl, citujeme: "Ba že jó, to je némlich ta samá!"

Ot: Panečku!

Odp: Popravdě, on prohlásil totéž i o jednom z vědců.

Ot: Proběhly i nějaké další úspěšné klonovací experimenty?

Odp: Ano. V roce 1995 použili vědci z Floridy vlákno DNA od Backstreet Boys a vytvořili z něho N-Sync. Nebo to možná bylo obráceně...

Ot: A co klonování lidí?

Odp: Tam už jsme velmi blízko cíli. Před nedávnem oznámila jistá firma z Massachusetts, že naklonovala lidská embrya. Bohužel, embrya žila jen pár hodin a přestala růst poté, co utvořila mikroskopické koule ze šesti buněk.

Ot: Co s nimi ta firma udělala?

Odp: Pracují teď v oddělení péče o zákazníky.

Ot: Zkouší ještě někdo jiný klonovat lidi?

Odp: Ano. Skupina lidí jménem "Raeliáni", která byla založena ve Francii a kterou jsme si nevymysleli, prohlásila, že pracuje na projektu klonování lidí. Jméno pochází, podle informací na jejich internetové stránce, od francouzského novináře jménem Rael, který byl v roce 1973 "kontaktován návštěvníkem z jiné planety". Návštěvník informoval Raela, že lidská rasa byla na Zemi přinesena mimozemšťany, kteří se vrátí, pokud jim postavíme velvyslanectví. Raeliáni odhadují, že to bude stát 20 milionů dolarů, a velmi by ocenili příspěvek na tento životně důležitý úkol.

Ot: Na jakou stranu se kloní v téhle otázce americká vláda?

Odp: V obou politických táborech sílí podpora myšlenky na jaderný útok proti Francii.

Ot: Když už jde řeč o bláznivých kultech – myslíte si, že Tom Cruise je hezoun?

Odp: Myslíme si, že to je vyčůránek, co si holí prsa, ale když jsme se ptali jeho partnerky, tak neodpověděla, jen se jí v očích objevil zasněný výraz...

Ot: A jaký je váš osobní názor na klonování lidí?

Odp: Proč asi o sobě mluvíme v množném čísle?

(C) 2001 Dave Barry, originál vyšel v Miami Herald 30. prosince 2001

Další sloupek ze série Přelož si svého Barryho připravil pro dnešek Pixy: Správný (narozeninový) mejdan podle plánu.

Dne 19.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ringo ) 19.03.2008, 13:45:44 [X] [D]
Děkujeme.

[2] (danaketh - Mail - WWW) 19.03.2008, 14:24:08 [X] [D]
Díky pánové... Zrovna na mě něco leze (ne, přítelkyně to bohužel není) a není mi nejlíp, ovšem Barryho sloupky mají evidentní schopnost zvednout náladu ikdyž je člověku neskutečně mizerně :)

[3] (TimJ - Mail - WWW) 19.03.2008, 16:57:41 [X] [D]
Potlesk! ;)

(i Pixymu)

[4] (Petr Staníček - Mail ) 19.03.2008, 17:11:55 [X] [D]
[2] Naprostý souhlas. Sám žeru zrovna antibiotika, jsem nenaložený a s extrémně sníženou schopností být vstřícný a milý k svému okolí a Barry skutečně zabírá.

[5] (krtek - WWW) 23.03.2008, 15:56:31 [X] [D]
Jestli můžu šťourat do překladu:
"ale když jsme se ptali jeho partnerky, tak neodpověděla," má být "když jsem se ptali (naší) partnerky, tak" ...