Mobile Web Development

Recenze knihy Mobile Web Development, autor Nirav Mehta, vydalo nakladatelství Packt Publishing v únoru 2008

Tohle je další kniha od Packt Publishing, která mě zaujala. Anotace slibuje "kompletní praktický návod na psaní mobilních webových stránek a aplikací." Několik dní po objednání jsem ji měl ve schránce a s chutí jsem se do ní pustil.

Kniha je určena pro vývojáře a webdesignéry. Stručně shrnuje hlavní rozdíly mezi klasickou webovou aplikací a webovou aplikací, určenou pro mobilní zařízení. Autor vysvětluje, jak vytvořit stránky, které budou "mobile-friendly", jak připravit a upravit obsah pro různá mobilní zařízení, jak snížit objem přenesených dat pomocí komprese, nebo jak vytvořit serverovou aplikaci s mobilním front-endem. Kniha se rovněž zabývá dalšími metodami integrace webových aplikací s mobilní technologií: posíláním a příjmem SMS a MMS, příjmem mobilních plateb a řešením hlasových služeb. Každou z těchto oblastí ilustruje na praktickém příkladu reálného řešení (konkrétně na příkladu donáškové služby pro pizzu).

Při vývoji mobilních aplikací se vývojář potká s mnoha omezeními a restrikcemi. Kniha začíná právě jejich popisem. Od věcí, které si člověk uvědomuje na první pohled (mobilní zařízení mají menší displej a horší klávesnici než počítače) až po odlišný způsob práce.

V druhé kapitole popisuje kniha základní metody vytváření mobilních stránek – od "nechte to jak to je, ať si s tím mobil poradí" přes použití odlišných stylů pro mobilní zařízení až po vytvoření specializovaných mobilních stránek. Na výše zmíněném příkladu ilustruje základy XHTML MP a uvádí několik tipů na "simulátory mobilních prohlížečů".

Třetí kapitola se zaobírá návrhem mobilních stránek, a to jak po stránce designové, tak i po stránce softwarové. Probírá i některé postupy, které lze použít při návrhu (např. sessions nebo ošetření loginu). Vše je doplněno vzorovými zdrojovými kódy v PHP. Čtvrtá kapitola pak plynule navazuje tématem adaptace stránek pomocí Nejmenšího Společného Jmenovatele (LCD, Lowest Common Denominator) a použití WALL (Wireless Abstraction Library). Zmiňuje i další pomůcky pro adaptaci webu na různá mobilní zařízení, např. WURFL, W3C DIAL nebo HAWHAW. Pátá kapitola uzavírá téma mobilních stránek a přináší souhrn informací o standardech, které je dobré při návrhu .mobi aplikací dodržovat.

Kapitola šestá probírá možnosti posílání SMS. Kniha popisuje posílání přes webovou službu Clickatell, v ČR spíš použijeme http://mobilem.cz nebo http://www.sms-brana.sk. V sedmé kapitole je popsáno přijímání a odesílání MMS zpráv. Autor nejprve rozebírá strukturu MMS a jazyk SMIL, a poté ukazuje praktický příklad odesílání a přijímání MMS, opět přes službu Clickatell. Já o podobné službě v ČR bohužel nevím, když jsem po ní v lednu pátral, vypadalo to, že ani taková není.

Víceméně totéž platí i o osmé kapitole, v níž autor popisuje možnosti mobilních plateb. V ČR vím pouze o nehorázně drahých Premium SMS (pipay.cz, smsden.cz) – na to, aby prodejce dostal 10 Kč, musí zákazník poslat SMS za 30 Kč. Naštěstí jsou i jiné metody, které jsou zmíněny v deváté kapitole: mobilní platby platební kartou, platby přes platební bránu nebo mobilní platby přes PayPal. Poslední způsob (PayPal) je v kapitole popsán podrobněji. Zmíněna je rovněž bezpečnost plateb a možnost registrace tzv. short code.

Kapitola devátá popisuje zprovoznění hlasových služeb, známé "plechové huby". Přináší některá obecně platná pravidla pro návrh takového automatu a stručný úvod do problematiky.

Desátá kapitola nastiňuje možnosti mobilního AJAXu, který bude, předpokládám, stále víc využívaný, zároveň s tím, jak porostou schopnosti mobilních telefonů. Kapitola obsahuje příklady AJAXových stránek, možnosti jednotlivých telefonů a praktickou ukázku vývoje aplikace pro iPhone.

Poslední kapitola je, trošku provokativně, nazvaná "Mobilní Web 3.0". Zabývá se takovými věcmi, jako jsou mobilní widgety, OCC (Occasionally Connected Computing, volně přeložitelné jako "aplikace s příležitostným připojením") či Android SDK. Věcmi, které zatím nejsou na pořadu dne... ale brzy budou! Je dobré o nich vědět už teď.

Resumé: Kniha je, jak je u knih z Packt zvykem, plná informací, které však nezabíhají příliš do hloubky. Některé jsou jen lehce naznačeny a autor předpokládá, že si čtenář, v případě hlubšího zájmu, najde požadované podrobnosti sám. Na 216 stránkách tak získáte přehled o světě mobilních internetových aplikací, nezbytné základy pro vlastní studium, pár užitečných rad a příkladů a především inspiraci. Jako "vývojářův úvod do světa mobilního webu" je kniha perfektní a mohu ji jen doporučit.

Podotek pro české čtenáře: Jak už se stalo pravidlem, tak část služeb, které jsou v knize popisované, především těch "sofistikovanějších", v České republice nelze použít. Můžete stokrát tvrdit, jak je český internet rozvinutý a progresivní – ale pak si stačí vzít do ruky takovouhle knihu a zjistíte, že třeba zrovna v oblasti mobilních služeb jsme nehorázně pozadu. Přesto tuhle knihu doporučuju k přečtení všem, koho mobilní služby zajímají, protože v koutku duše doufám, že budou-li čeští vývojáři vědět, co všechno lze udělat, vznikne i tlak na to, aby podobné služby fungovaly i u nás. A to je další důvod, proč má cenu si Mobile Web Development přečíst i v ČR!

Knihu lze objednat na webu Packt (http://www.packtpub.com/mobile-web-development/book) buď jako klasickou, nebo jako eBook, a to za 40 dolarů, resp. 30. Kurs je příznivý, neotálejte... ;)

Dne 21.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Timy - Mail - WWW) 23.03.2008, 15:58:37 [X] [D]
„Naštěstí jsou i jiné metody, které jsou zmíněny v deváté kapitole: mobilní platby platební kartou, platby přes platební bránu nebo mobilní platby přes PayPal.“
Existuje tedy nějaká reálná možnost, jak zprostředkovat menší platby přes internet/mobil? Premium SMS jsou sice brutálně nevýhodné, jenže je to jediné, co fakt funguje — mobil má každý, a navíc je to jednoduché. Nechceš napsat nějaký krátký výcuc z té knížky, prosím? Plánoval jsem u sebe zavést nějaké placené věci, jenže když 60 % sežere operátor, tak už se mi do toho zase tak moc nechce, takže za cokoliv jiného použitelného bych byl vděčný.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.03.2008, 16:21:55 [X] [D]
[1] No, tak tedy stručně:
V knize jsou popisovány short codes, přímé platby SMS na speciálně zpoplatněné číslo / zavolání na zpoplatněné číslo (to čeští operátoři nejspíš nabízejí, ale podmínky asi nebudou moc přijatelné pro menší zákazníky; nevím, nezkoumal jsem.)
Další možností je WAP platební brána na kreditní karty (zkuste se zeptat u ve spořitelně, jestli jejich 3D Secure umožňuje platby přes WAP).
Další možnost je PayPal Mobile Chceckout.
A v neposlední řadě to jsou "platební služby" typu Obopay, kde je možné speciální SMSkou poslat "příkaz k převodu" ze svého "účtu" na "účet" příjemce. Podobnou služu, využitelnou i v CZ, nabízí PayPay: http://www.paypay.com/send/?wid=sms&country=61&lang=cz

[3] (Timy - Mail - WWW) 24.03.2008, 16:41:33 [X] [D]
Ok, děkuji.