Přes platformu ke komunikaci

Atlas (pamatujete se ještě na něj?) spustil blogovadlo...

Tuhle jsem psal o tom, že na českém trhu je stěží místo pro další blogovací systém. A vidíte – došlo na má slova!

Atlas.cz, který od osudu věčně třetího zachránilo spojení s Centrum.cz, ten Atlas.cz, který nemá ani na pořádný virální marketing, tak ten dneska vydal Tiskovou Zprávu, v níž oznamuje spuštění první skutečně užitečné služby na českém internetu.

Ne, dělám si legraci a je to ode mne ošklivé. Omlouvám se Atlasu. Samosebou že tisková zpráva o ničem takovém není; jen oznamuje spuštění nového blogovacího systému. Tedy pardon – nové blogovací platformy. Vůbec, platforma je slovo, kterým je dotyčná tisková zpráva přímo... prorostlá!

Pojďte si ji se mnou přečíst, stojí to za to...

Atlas.cz vytvořil novou blogovací platformu Mujblog.cz, která poskytuje uživatelům šanci zapojit se do dění na Atlasu a přímo tak ovlivňovat konečnou podobu portálu. Blogy jsou totiž tematicky propojeny s jednotlivými obsahovými službami a úspěšní blogeři dostanou možnost oslovit tisíce čtenářů.

Novou službou Mujblog.cz Atlas poskytuje uživatelům jednotnou platformu, pomocí které mohou prezentovat své názory, komunikovat s ostatními anebo si vést osobní internetový deník.

Vot inovativnoje! Platforma! Osobní deník! Komunikace! Český internet padnul na bok úžasem a Miklík už cídí lupu...

Příspěvky blogujících autorů ze serveru Mujblog.cz proudí přímo do jednotlivých obsahových služeb portálu Atlas. Již v tuto chvíli se objevují v bulvárním magazínu Pikant.cz, na serveru pro rodiče Spunt.cz a na stránkách Zena.Atlas.cz. V brzké době se blogeři objeví také na cestovatelském serveru Cestování.Atlas.cz, v lifestylových magazínech Filmpub.cz a Live.Atlas.cz nebo na stránkách věnovaných modernímu bydlení Utulne.cz.

Jinými slovy – Atlas nemá pro svoje weby obsah, nechce se jim platit za redaktory, tak přišli s unikátním a ojedinělým (čti: Che!) nápadem, totiž že spustí blogovadlo a bloggeři, nadšení z toho, že mohou psát (no řekněte sami, kdo vám dneska jen tak nabídne blog, že?) budou hojně (a zadarmo) blogovat, a tím jaksi mimochodem psát texty pro atlasácké weby.

Postupně tak blogy prorostou celými portály Atlas a následně i Centrum.cz.

Prorostou pak celým internetem, až budou ty úplně nejprorostlejší. Číšníče, přineste mi prosím řádnou flákotu blogu, dobře propečeného... A ať je hodně prorostlý!  

„Mujblog.cz je dalším logickým krokem Atlasu. Chceme, aby se portál stal platformou, na které se naši uživatelé mohou podělit o své názory, předávat si zkušenosti nebo projevit nesouhlas. Prostřednictvím služby Mujblog.cz spolu naši uživatelé mohou začít komunikovat o věcech, které je zajímají," vysvětluje Zuzana Havelková, produktová manažerka Atlasu.

Portál se stane platformou pro komunikaci... No, produktová manažerka jinak mluvit ani nemůže – kdyby uměla mluvit jinak, nedělá projektovou manažerku. Každopádně se  pamatuju na to, jak Atlas spouštěl blogy. Tedy, ehm, "platformy". Nejdřív v roce 2003. Pak v roce 2004. V roce 2005 "komunikoval řešení" (to bylo za éry pana Klofandy – pamatujete se, jak obeslal blogosféru s dotazem "jaká reklama by vám nevadila?") V roce 2006 určitě spouštěli taky blogovací platformu, byla propojena s nějakým chatovadlem, mám mlhavý dojem, že mi posílali mail. No a letos, letos bylo neštěstí dokonáno a mujblog (tedy jejichblog) spatřil světlo světa. Po téměř pěti letech od chvíle, kdy jsem jim nabízel tehdy ještě maličké Bloguje.cz k odkoupení. Dneska už je mi jasné, proč se nenamáhali odpovědět: Připravovali platformu!

Mimochodem – logický krok? Je tu prosím ještě někdo, kdo v krocích Atlasu v posledních, řekněme, čtyřech letech vidí nějakou logiku?

Provázání s obsahovými weby a možnost získat pro své příspěvky vysoký počet čtenářů by na Mujblog.cz mělo přilákat kvalitní autory. Sami blogeři si navíc mohou zvolit, na kterých serverech Atlasu by se jejich příspěvky měly objevovat.

Mám rád tyhle mokré sny různých manažerů. Jako třeba ten, jak možnost vidět svůj text na webu Atlasu láká kvalitní autory... Nebo ten o prorostlých blozích.

Resumé: Nechť nám Atlas zůstane dlouho zachován, protože podobný komediální prvek by tu chyběl jak... jak... jak platforma internetu!

Dne 25.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (mrkrm - Mail ) 25.03.2008, 16:25:42 [X] [D]
Každopádně pro Vás blogování není nic nového, když jste přímo autorem bloguje.cz. To, že jste ani po pěti letech nepřekousl to, že jste byl odmítnut se svým řešením, není důvod se navážet do lidí, kteří byli u zrodu mujblog.cz. A pak dál to vypadá tak, že pokud něco nespustí Seznam nebo Google, je to minimálně směšné.)

[2] (Aleko - WWW) 25.03.2008, 16:42:29 [X] [D]
mrkrm: Problém je v cílovce. Prošel jsem si administraci Mujblogu, zkusmo publikoval jeden článek - a jako zlé to není, je to jednoduché, uživatelsky přístupné - ale copak tu už podobných blogovadel není víc než dost? Podobně zaměřené - tedy na dvanáctileté slečny, kteří o HTML editaci neslyšely ani zbla je snad už několik let blog.cz a nově český Blogger.com... Takže s čím novým chce Atlas přijít? Že si můj článek, kterému sem třeba věnoval hodinu času, bude moct (zdarma) zveřejnit na svých komerčních webech? To je přínos? Já tomu říkám zneužívání.

[3] (Brunelus - Mail ) 25.03.2008, 16:44:11 [X] [D]
Mně to přijde OK. Mají spoustu obsahových webů, udělají si blogovací systém a doplní příspěvky uživatelů další formu obsahu. Z toho příspěvku moc čiší snaha shodit Atlas za každou cenu.

[4] (Trupik - WWW) 25.03.2008, 16:48:26 [X] [D]
Chtěl bych vidět někoho, kdo by rád viděl svůj článek na pikant.atlas.cz. Články tam jsou hluboko pod úrovní blesku & jemu podobných a jeho redaktoři se za ně stydí tolik, že sami používají psudonymy :D.

[5] (Pavel Kout - Mail - WWW) 25.03.2008, 16:48:28 [X] [D]
Ber vážně Atlas, který z užitečného Nového dne udělal virtuální shaker (titulky a perexy jsou konstantní, kdežto fotky a URL se navzájem promíchávají, nejspíš podle nějakého děsně fikaného náhodného klíče) a který udělal z Filmpubu to, čím je teď (možná soutěží v počtu verzálek a vykřičníků v nadpisech). Chápu, že třeba mají vizi být mega-cool-entertainment-portálem, ale nemuseli by při tom mršit zavedené a poměrně kvalitní projekty.

[6] (Brunelus - Mail ) 25.03.2008, 16:50:14 [X] [D]
Aleko: a) Ne každá nová služba je něco nového. Spousta nových služeb jsou prostě implementace úspěšných nápadu odjinud. Většina. Drtivá většina. b) Jako potenciální autor můžu stát o spoustu věcí — o peníze z AdSense, o ukojení grafomanie (na to stačí šuplík), o čtenáře… No a kdo stojí o čtenáře, tomu zobrazení jeho článku na navštěvovaném webu jako zneužívání připadat nebude a služba pro něj bude přínosná. Jasně, pro Atlas taky. Proto to dělá.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 16:50:40 [X] [D]
[1] Heheeeeeee, i vy jeden kuliferdo... :) Věci jsou směšné, pokud jsou směšné, a to tahle tisková zpráva a vůbec celý Atlasí počin (všimněte si, neříkám "celá Atlasí existence") je.

[3] Mně to přijde zoufalé, to je celé. Nechci shodit Atlas za každou cenu, ale co nejlevnějc! :) (díky, Teo)

[8] (Brunelus - Mail ) 25.03.2008, 16:51:25 [X] [D]
Pavel Kout: Ano. FilmPub kdysi byl dobrý server. :-(

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 16:55:26 [X] [D]
[6] Tak jsme se pobavili, a teď vážně: Proč by si někdo, kdo "stojí o čtenáře", plácal játra s Atlasem, když může jít na iDnes, na SME, kamkoli...? Navíc množiny "dobrých autorů" a "autorů, kteří stojí o čtenáře" nemívají moc velký průnik :)

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 17:09:33 [X] [D]
[1] Tak jsem se podíval na IP adresu. Proč jste rovnou nenapsal, že jste z Atlasu? Co já vím, třeba jste na tom taky dělal? Dávalo by to hnedle víc smyslu... Takhle to vypadalo jako zmatené vyštěknutí.

Ještě PS: Myslím, že jsem to "odmítnutí" překousnul o pár měsíců později, kdy jsem Bloguje za slušných podmínek prodal jinde a mohl se tak nerušeně bavit pohledem na to, jak Atlas spouští (a opět nechává zaniknout) "platformy" a jak se snaží "navázat spolupráci"... Věřte mi, že to byla satisfakce nade vše a věřte mi, že se budu i nadále bavit tím, jak se Atlas snaží dohánět vlak, co mu už před lety ujel - ostatně to dělá už delší dobu, myslím že velmi podobný článek o Atlasu jsem psal před dvěma, třemi lety... :)

[11] (Axxym ) 25.03.2008, 17:39:48 [X] [D]
per platforma ad atlas...arrrrg...astra!

[12] (Jont - WWW) 25.03.2008, 17:55:01 [X] [D]
Těch blogovacích serverů je opravdu už nějak moc. Kdo se s tím nechce patlat, tak si založí na bloggeru nebo na idnes a má vystaráno. Ostatní si nainstalují wordpress a jsou taky ok. A stejně většinu blogů nikdy nečte, takže je to fakt zbytečné.

[13] (aTeo von Chucpe - WWW) 25.03.2008, 18:57:41 [X] [D]
[7] Heheeeeeee, i ty jeden kuliferdo... :)

[14] (PA - Mail - WWW) 25.03.2008, 19:05:14 [X] [D]
1: Ale AD, aniz by ATLAS dobre znal, se docela trefil. Z me letme zkusenosti s ATLASem jsem si odnesl dojem, ze misto technickeho oddeleni si ve firme vice vazi lidi, co neustale zvani o "segmentovani trhu", "Life Cycle Managementu", "Substituentech trhu" atd.
V technickem oddeleni ATLASu jsou vyvojari (samozrejme ne vsichni), kteri jsou podle me dost schopni - verejnou tvar ATLASu ale neustale hyzdi zvanilove z marketingu a podobni paraziti. A velke mnozstvi parazitu par napadu na dobre sluzby spolehlive pohrbi- zato tiskove zpravy o "restartech" a "plusech" vstoupi jiste jednou do dejin internetoveho marketingu pod nazvem "Totalni exploatace zamerne exhibicionisticke firemni marketingove impotence na platforme Internetu". :)

2 Arthur Dent) Nabizet bloguje.cz ATLASu pred nekolika lety byl docela odvazny pocin - jeste pred dvema lety me dostalo, ze CEO (sic!) Atlasu nevi, co je RSS. Ale urcite ho pote dobre uzivatelsky "rozsegmentoval". :)

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 19:16:23 [X] [D]
[14] On CEO nemusí vědět, co je RSS, ale musí umět vést firmu. Takže RSS bych mu zrovna nevyčítal. Vyčítal bych mu to, co Atlas provádí, že naskakuje do dávno odjetých vlaků, že nedokáže vymyslet, zrealizovat a hlavně PRODAT dobré nápady svých lidí, vyčítal bych mu naprosto podivné marketingové kampaně apod.

PS: To, že jsou vývojáři v Atlasu schopní, nepopírám. Třeba API od AMapy je slušný kus SW. Na druhou stranu - zapadl. Proč? Inu, měl bych takovou teorii... ;)

[16] (あきら - WWW) 25.03.2008, 20:37:02 [X] [D]
jinak jsou na Atlasu rasisti, chtěl jsem si založit na atlasu bložínek a moje celkem běžné jméno nechtěli uznat a musel jsem jej přepsat do romanji, což je dosti podivné, protože jinak jde na této bložínkové platformně kanu běžně používat, holt pražáci nemají más brňáky v lásce

[17] (Aleko - WWW) 25.03.2008, 23:59:32 [X] [D]
[6] Jasně, proto tu máme deset Digg-klonů.
Dělat kopii něčeho co funguje mi přijde nejen zbytečné, ale spíš mi to přijde neuvěřitelně laciné. Než aby se Atlas namáhal přijít s něčím novým, tak obšlehne Blog.cz, dá tomu hezčí podobu a vypustí to do světa jako ohromnou bombu. Ale jestli šlo čistě o byznys, a ne o rozšíření možností blogování, tak potom je asi všechno v pořádku, že?
Otázka je, jestli může být nové blogovadlo, které přinese něco nového. Mě nic nového nenapadá, ale na to jsou jiný odborníci. Jak je ale vidět, v Atlasu rozhodně nejsou. A potom - za adresu nick.mujblog.atlas.cz fakt nedík (ale to je i nešvar blogů třeba na iDnesu).

[18] (Franta Pecka - Mail ) 27.03.2008, 22:41:40 [X] [D]
ja pouzivam atlas jen kdyz si chci vybrat nejakou zemi kam pocestuju...mam takovej velkej papirovej atlas asi za €5 ve sleve z outletu..ja si teda na muj atlas nestezuju-je fajn..

[19] (Radim Hasalík - Mail - WWW) 07.05.2008, 21:41:54 [X] [D]
Aleko: adresu nick.mujblog.atlas.cz mají kvůli měření NetMonitoru, aby se započítávala návštěvnost. Musí tam být .Atlas.cz nebo .Centrum.cz, aby se to započítávalo.

Arthur Dent: za pana Klofandy jsem byl osloven Atlasem s nabídkou, abych jim prodal Brouzdej.cz. Nakonec jsme se nedohodli na podmínkách - já chtěl mít jistotu, že bude služba +/- zachována v původní podobě a dostane třeba jen lepší kabát uvnitř i venku. Oni si očividně chtěli jít vlastní cestou a z dnešního pohledu by se jim možná Brouzdej ani nehodil.