Den jako stvořený

pro Miloše Čermáka. Blog blog blog.

Původně jsem myslel, že dnešek bude Národním Dnem Exkluzivních Rozhovorů. Pak to chvíli vypadalo, že bude hrdým nositelem titulu Celorepublikový Den Fundovaných Rozborů (ano, četl jsem zase iProtest) či Dnem Odhalení Neveřejnoprávnosti (!) Lucie Výborné. Ale pak se to odpoledne všechno nějak nahrnulo, takže dnešek je Evropským Dnem Boje Za Kulturní Identitu, Dnem Molybdenu a Dnem Pro Miloše BlogBlog Čermáka.

Totiž... Kromě platformy, které jsem se už vysmál dosytosti, přinesl dnešek i další... ehm... blogy. Nejdřív Fandor informoval o tom, že se maďarský blogoserver chystá expandovat do Česka. "Proboha, proč?!" chtělo se mi vykřiknout, ale slova mi zmrzla na rtech, protože mi zrak padl na další tiskovou zprávu.

Z ní ocituju už jen stručně: Nová společnost, založená sedmého března t.r. a pojmenovaná EuroUniversum, spustila "politické blogy". Cituji: Server, který chce společnost prozatímně spustit tuto středu, má název Osobní deníček politika. Poslanci, senátoři i místní zastupitelé v něm budou moci představovat své aktivity a postoje, lidé budou mít možnost se jich ptát na různá témata a také politiky hodnotit.
"My jsme chtěli umožnit veřejnosti bližší komunikaci s veškerým politickým zastupitelstvem," řekl novinářům k důvodům vytvoření serveru šéf společnosti Marek Smolík. Obsah serveru budou tvořit sami politici a jejich potenciální voliči. Podle Smolíka by měli mít politici zájem na tom, aby se s cílem získat podporu voličů představovali nejen na svých osobních či stranických stránkách, ale i na novém serveru. "Rozhodně nebudeme přemlouvat žádného politika k tomu, aby se u nás zaregistroval," uvedl Smolík.

Jasně že ne. Ti se o to přeci budou prát!

Každý politik bude mít na serveru vlastní profil s určitou formou blogu, bude moci představit sebe i svůj politický program a reagovat na příspěvky, které do diskuse pošlou další uživatelé. Budou hodnoceni v hlasování, každý uživatel bude mít jen jeden hlas.

Čím dál tím víc žasnu nad takovými projevy, řekněme, naivity... "My založíme server, tam nám budou chodit lidi a dělat ten obsah těmi diskusemi..." Dokážete mi někdo vysvětlit, PROČ by tam lidé měli chodit a nějaký obsah vytvářet? Protože jde o unikátní projekt není dostatečný argument.

Atmosféru čirého absurdna dokresluje informace o tom, že EuroUniversum se zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor. Víte snad o někom vhodnějším, kdo by měl dělat politický blogserver?

Dne 25.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 21:15:19 [X] [D]
No jasně že jo! Naše paní sousedka Nováková, ta by na to byla ještě vhodnější! Dokonce se v politice vyzná. ("Všichni jsou to verbež a tuneláci!"). Zítra ji naučím, jak se dělají webové stránky pomocí nějakého předinstalovaného systému a řeknu jí, že se to hlavně musí jmenovat BLOG. Myslím, že EuroUniversu roste mocná konkurence...

[2] (Rosťa ) 25.03.2008, 21:26:17 [X] [D]
Ten předmět podnikání (nemovitosti...), který mají v OŘ, má jedinou a velmi jednoduchou příčinu. Tohle vám totiž zapíšou na počkání. U ostatních živnosťáků/předmětů podnikání už to tak rychlý není.

Znám to z vlastní zkušenosti, potřeboval jsem založit s. r. o. hodně rychle a nechtěl jsem ho kupovat. Nevěřil jsem právníkovi, že to do týdne jde udělat. Při té příležitosti tady dám všem radu - nesázejte se s vlastním právníkem, že něco nedokáže udělat, zvláště pokud tou výhrou jsou peníze :-)

Nicméně u projektu, který je dlouhodobě plánovaný, bych očekával, že se založením společnosti nebudou tak spěchat, protože budou počítat s tím, že nějakou dobu můžou nezbytné formality trvat. Jedině že by tam ti politici chtěli fakt začít fungovat už zítra... A mimochodem, myslím že byl dnes v Dobrém ránu či jak se to teď jmenuje.

[3] (Ruziklan - Mail - WWW) 25.03.2008, 21:41:29 [X] [D]
Správy sú to skutočne veľasľubné, ale neuvažujem o zmene svojej platformy :-)

Otázka znie, kedy bol ten moment zlomu, že predtým bolo spustenie novej akcie ok a potom už zrazu každý začínajúci iba naháňal utekajúci vlak.

[4] (Petr Staníček - Mail ) 25.03.2008, 21:47:21 [X] [D]
Hele, ale zrovna tohle jsem dneska slyšel v rádiu - ohlášení jsem se ještě smál, podrobnějším informacím už méně a po rozhovoru se zástupcem té firmy mi to už připadalo jako docela dobrý nápad. Nejde totiž o nějaký blogy, jakkoli se to snaží média prezentovat, ale spíš o centrální "databázi" všech politiků - od vrcholné po lokální úroveň - a potažmo platformu, jak kontaktovat "svého" politika kvůli běžným problémům a otázkám.

Jistě, dá se to udělat dobře a blbě - můžou tam být snadno spravovatelné nástroje, pomocí nichž i ten nejneschopnější a nejnablblejší zastupitel udělá anketku, v předem ohlášeném termínu udělá online chat s občany, snadněji než snadno sdělí, co dělá a co se chystá dělat; a obyčejný člověk může mít možnost snadno dohledat "svého" papaláše... Ale taky to můžou být Cool Blogy Se Sociálními Featurami, který budou úplně na píšu...

Ale nechtělk bych soudit předem.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.03.2008, 22:54:13 [X] [D]
[4] Ano, to byl druhej možnej výklad té TZ... Ale takových dobrých nápadů tu už bylo a vyskytlo se tolik záludností, na nichž to ztroskotalo... Navíc některé indicie z té TZ hovoří jasně. Jsem přesvědčen, že je čeká stejný konec.