2D kódy

Jak chcete, tak to nebyla hádanka. I když se nijak nelišila od takových těch Co je to na obrázku? dotazů. Ale jak chcete – nevíte, nedokážete uhodnout, tak to není hádanka. Ať je po vašem... :) Ale co to tam teda bylo za obrázky?

Co že to bylo? Bylo to mladší sourozenec známých čárových kódů, těch, jak je pokladní ve vašem oblíbeném supermarketu hledá, pak je nastavuje směrem ke čtečce a dělá to PIP, PIP... Akorát že v čárovém kódu je uloženo pár číslic, zato v 2D kódu až několik tisíc znaků.

S čárovým kódem, lépe řečen s jeho popisem, jsem se poprvé setkal v osmdesátých letech v časopise VTM. Popisovali tam, proč čárový kód začíná a končí dvěma tenkými čárkami (synchronizace), popisovali tam jak se kódují číslice a vyprávěli o tom, že i u nás, v socialismu, bude v budoucnosti práce pokladní automatizována, že nebude muset opisovat ceny do kasy, jen projede zbožím přes čtečku...ࢀ

Jevilo se mi to jako technická zajímavost, spíš coby kuriozita... Ale budoucnost přišla nějak rychle (vůbec, kdo jste v té době četli podobné časopisy – nemáte dojem, že ta budoucnost dorazila zatraceně rychle?) a čárový kód nikoho nepřekvapí, stejně jako nikoho nepřekvapí, že dostane v pátek balík, který v pondělí poslala firma z Texasu. (To by překvapilo jen kdyby byl poslán s Českou poštou.)

A až vám ten balík dorazí, tak si ho prohlídněte, třeba tam najdete něco takového:

Teda – pokud vám zásilku doručí UPS.ࢀ

V tom obrázku jsou podobným způsobem jako v čárovém kódu zakódovány údaje o tom, kam zásilka má jít a jakou UPS službou. Jedná se o obdobu čárového kódu, ale zatímco čárový kód ukládá informace jednorozměrně, tak v těchto obrázcích je uložen dvourozměrně.

A aby bylo zmatení řádné, tak ani v oblasti 2D "tečkových" kódů neexistuje, jako kdysi u videa a dnes u vysokokapacitních DVD, jeden standard, ale hned... mnoho.ࢀ Nejpoužívanější nebo nejznámější, jak chcete, jsou QR code a DataMatrix. Lze je od sebe rozeznat – QR code má ve třech rozích takové "terčíky", DataMatrix má vlevo a dole plnou čáru, vpravo a nahoře tečkovanou "synchronizační" čáru. QR kód je používaný hlavně v Japonsku, DataMatrix v USA a Evropě, ale vzhledem k licenčním problémům, které s DataMatrixem donedávna byly, se QR kód začal prosazovat i mimo Japonsko.

Na pozadí toho všeho je samosebou ukrytá matematika, konkrétně Reedův-Solomonův samoopravný kód, takže i poškozený, poblemcaný, přetržený atd. kód lze s větším či menším úspěchem dešifrovat. První oblast použití je tedy jasná: Logistika. Zásilky, balíky, cokoli co se přepravuje. QR kód umožňuje uložit přes 4200 znaků, tam se vejde nejen adresa, ale i... no... hodně se tam toho vejde.

QR kód je rozšířen, jak jsem už psal, především v Japonsku, kde začíná být běžné, že vedle reklamy je v časopise otištěn QR kód s údaji o prodejci. Čtečka kódů pro mobily je zdarma k dispozici, takže stačí namířit foťákem na QR kód a čtečka dekóduje informaci.

Na tomto místě žádám, protože znám své komentující: Oprostěte se od představy, že "mobil" = "telefon" a alespoň protentokrát nechte stranou slinty o tom, že "nejlepší mobilní telefon je Nokia 5110, která umí telefonovat a poslat SMS, ostatní věci jsou zbytečné nanic kraviny, co v telefonu nepotřebujete..." Představte si, protentokrát, že slovo "mobil" není zkrácenina z "mobilní telefon", ale např. "mobilní multifunkční digitální zařízení", které spojuje funkce poznámkového bloku, záznamníku kontaktů, úkolovníku, jednoduchého foťáku, přehrávače... a telefonu. Je to tak lepší? Je? Tak...! PS: Já vím, že VÁM to připadá k ničemu, že VY máte mobil jen na telefonování a že VÁŠ pohled je jediný správný, ale přesto – nechte si svůj názor od cesty!

Vraťme se od komentátorů do Japonska: QR kód totiž může uchovat 7000 číslic, 4200 znaků, skoro 3000 binárních dat nebo 1800 Kanji/Kana symbolů. Takže do kódu velikosti poštovní známky se bez problémů vejde celá adresa i s otvírací dobou, WWW stránkou a kontaktem. Takže stačí namířit mobil na kód u reklamy a tyhle informace si uložit do něj. Totéž i u venkovní reklamy. Například na plakátu na koncert můžete najít (ne, tady ne) QR kód. Mobil, foťák, cvak – a máte informace o termínu i informace o tom, kde lze koupit vstupenku.

Nebo na zastávce: Vedle jízdního řádu je QR kód. Cvak! a máte v mobilu jízdní řád pro vaši linku, nemusíte si nic kupovat ani opisovat.

Nebo třeba urban hry... Určitě i geocacheři by využití našli.

Nebo praktičtější aplikace: 2D kódem lze třeba ukládat zvuk na filmový pás:

2DFilm

(Obrázek z Wikipedie – filmový pás, kde je úplně vpravo analogový stereo zvuk, mezi perforací Dolby Digital a úplně vlevo Sony Surround zvuk)ࢀ

Pokud chcete vidět další příklady použití, zkuste třeba zde. Uvidíte, že ten, Pixym zmiňovaný, nápad s 2D reprezentací URL je jen jednou z mnoha implementací 2D kódů. Jestli přežije nebo ne je otázka jiná. Já myslím že ano...

PS: Hádanka je od slova "hádat", což je příbuzné se slovem "tipovat". Taky "uhodnout". To, co píšete vy, tedy "problém, kde jsou daná fakta a pouhou dedukcí lze dojít k jednoznačnému řešení" nebo "něco, kdy člověk dostane zadání, o němž nemusí v předstihu nic vědět, a jen na základě toho zadání a za použití logiky, matematiky, či abstrakce dojde z nuly na sto" není hádanka, přítelé, to je logická, matematická apod. úloha. Hádanka je třeba: "Hádej co mám v kapse" a "Hádej co to bylo když jsem si to do té kapsy strkal?"

Hezký den.

PS: Vytvořit možno zde.

Dne 26.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (jerry.hadr ) 26.03.2008, 10:08:53 [X] [D]
Ahoj Arthure, odkaz na reed-solomon code do wikipedie je nejaky polamany: http://www.bloguje.cz...ction%5C%22
ve firefoxu se to nechce orezat o ten zacatk a konec.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.03.2008, 10:21:51 [X] [D]
[1] Opraveno, díky

[3] (danaketh - Mail - WWW) 26.03.2008, 11:20:08 [X] [D]
Snad ani nebudu hádat co máte v kapse a co to původně bylo, když jste to tam strkal :)

Konečně vím o co šlo. Vypadá to zajímavě. Konečně by foťák v mém telefonu našel využití. 2D kódy by se u nás měly zavést v nějaké širší míře. Alespoň jednou za čas by to chtělo něco užitečného :)

[4] (rony [openID] - Mail - WWW) 26.03.2008, 12:37:34 [X] [D]
[3] jasne, cast mobilov uz moze po doinstalovani aplikacie ich pouzivat. Limituje to vyskyt takychto kodov ako aj prakticnost.

Prakticke je:

ak si na kontakt stranku dam takyto kod s datami ako email, t.c., meno... a moj mobil to vie po odfoteni vopchat do kontaktov

ak nejaky SW web zverejni url v takomto kode na aplikaciu pre moj mobil - odfotim, nakopne sa mi download a aplikacia je v mobile.

Menej prakticke je vkladanie URL pre prezeranie webstranky v mobile - najma ak je ten kod sucastou danej stranky. Ak je kod napr. na vizitke, na plagate, v casopise, na CD, tak v pripade, ze mam poruke iba mobil, tak sa to da vyuzit.

Cista teoria: odfotim si kod z vyrobku a uz v predajni sa o nom dozviem viac z internetu :)

[5] (Jan Kadlec - Mail - WWW) 26.03.2008, 15:20:33 [X] [D]
Něco takového se rozjíždí i v ČR – jmenuje se to BeeTagg, vypadá jak včelí plástev, existuje pro to čtečka do mobilu (kromě stažených dat zdarma).

http://www.tagg.cz

[6] (Petr Staníček - Mail ) 26.03.2008, 15:36:15 [X] [D]
Jo, logistika atd., to je rozhodně supr využití. Já na to narazil výhradně ve zmínce o URL v tištěných inzerátech a to mi přišlo jako už dost mrtvý novorozeně - ale dál jsem o tom nijak nepřemýšlel.

A tak jo, no teda, tak to byla hádanka, ukecals mě. (So to má v kapsišce?)

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.03.2008, 15:48:30 [X] [D]
[6] Použití jako URL v tištěných inzerátech v novinách je dost... zbytečný :) Určitě se dá najít 66+1 způsob, jak těch necelých 4000 znaků využít líp, účelněji, vtipněji, praktičtěji či (kruci) zábavněji...

[8] (Scotty - WWW) 26.03.2008, 15:55:25 [X] [D]
Nevíte někdo o aplikaci pro telefony s Windows Mobile? Na odkazovanám webu je jen Symbianová aplikace...

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.03.2008, 16:08:59 [X] [D]
8] Víme, máme... http://msmobiles.com...hp/5864.html - ale ještě jsme nezkoušeli... ;)

[10] (danaketh - Mail - WWW) 26.03.2008, 17:14:42 [X] [D]
[7] V souvislosti se zábavným využitím mně napadá, že by například Gambrinus mohl na lahváče a plechovky 2D kódem natisknout nějaká hesla a kdo by heslo rozluštil, měl by pivo zdarma... Už se vidím s telefonem jak blejskám basu lahváčů nebo karton plechovek :)

A přišel jsem ještě na jedno zábavné využití... Posílat kolegům/přátelům/přítelkyním (najde-li se tu někdo kdo jich má vícero) pozvánku na poradu/pivo/večeři atd. Jen mám pocit, že v tomto případě by asi účast nebyla nejvyšší.

Vím, napadají mne neskutečné ptákoviny. Ale to víte... Dobré jídlo dokáže pozvednout úroveň jinak mizerného dne :) A já jsem se dnes opravdu dobře naobědval.

[11] (Tonda - Mail - WWW) 26.03.2008, 17:22:33 [X] [D]
Já jsem se o tom dozvěděl přes Google. Že by to prý rád využil k plynulému přechodu mezi digitálními a tištěnými ehm… výplody. http://www.google.com...ds/barcode/

[12] (Radim ek - Mail - WWW) 27.03.2008, 11:32:23 [X] [D]
Zatím nejlepší creator na různé 2d-,3D kódy se mi pozdává tenhle : http://www.tec-it.com...spx?LANG=en

Jen ještě hledám nejlepší čtečku :)

[13] (JirkaV - WWW) 02.04.2008, 01:58:22 [X] [D]
No vida, a ja jsem jeste pred par dny hloupe napsal ze nechapu, k cemu ty 2D kody jsou na billboardech (http://www.vejrazka.name..._50.html)

Diky Arthure!

[14] (Petr ) 03.04.2008, 15:03:08 [X] [D]
Ahoj, jen nějaké chybky - První věta v třetím odstavci: "S čárovým kódem, lépe řečen s jeho popisem..." asi chybí "o", ne?
A v odkazech na wikipedii (barcode, qr_code a datamatrix) zase přebývá lomítko na konci - wikipedia ty odkazy nenajde...

[15] (jemiáček - Mail - WWW) 18.06.2008, 15:49:59 [X] [D]
Vyzkoušejte to taky!

http://www.qrcodes.czweb.org/