Historka

Povím ti takovou historku, hele, to se pobavíš. To se mi fakt stalo...

Někdo ten dar má, někdo ne. Spíš ho lidi nemívají. Myslím dar vyprávět historku. Nevím čím to je, snad jsem zmlsaný, snad jsem příliš náročný, snad jsem jen morous a psí čumák, ale jakmile zaslechnu výše uvedený úvod, tak se snažím uprchnout.

Totiž: Každému z nás se v životě stávají různé věci a různé příhody. Více či méně vtipné, více či méně absurdní. Dalo by se říct, že je zažíváme dnes a denně. Jenže příhoda, to ještě není vyprávění. Příhoda je maximálně tak kostra, kterou je potřeba obalit masem vypravěčského umu a potáhnout kůží z herce, jestli tedy rozumíte obraznému vyjadřování. Holá historka je stejná jako všední životy: Obyčejná, šedivá, nevýrazná, ušmudlaná, bez pointy – zkrátka taková, jako každodenní život sám, a jediné, co je na ní zajímavé (pro vypravěče) je to, že se stala jemu.

Dobrá historka má na rozdíl od historky všední něco navíc: Jiskru, esprit, vtip, pointu... Tedy věci, co událost sama postrádá a co musí dodat vypravěč. Sebezvláštnější a sebevtipnější událost nezaujme, když ji vypráví historkový moula slohem žáka čtvrté třídy a výrazovými prostředky náborového letáku (ukážeme si dále). Na druhou stranu znám lidi, kteří dovedou vyprávět ve společnosti o tom, jak šli ráno pro noviny do trafiky, a všichni posluchači jim budou viset na rtech a lámat se smíchy.

Základní dovednosti dobrého vyprávění historek jsou podobné těm, které musí znát dobrý vypravěč vtipů. Dají se naučit a hlavně: dají se vypilovat.

Například si můžete cvičit slovní zásobu. Vyprávět jednu historku pořád dokola stejnými slovy je naprostá hloupost. Když pominu to, že vás může slyšet jeden posluchač víckrát, a bude mu to divné, tak historka, vyprávěná stále stejnými slovy, působí po pár vyprávěních staticky, neživě, "literárně". Když člověk vypráví historku, tak různě "odbíhá", zasekává se u podružností nebo přeskakuje v čase. Když historku učeše, zbaví ji tak právě téhle autenticity.

Nebojte se improvizovat podle situace, podle posluchačů a podle nálady. Na druhou stranu nepřehánějte tam, kde to není potřeba. Nevymýšlejte si detaily, pokud jsou zbytečné. Nevymýšlejte si situace, události či reálie, pokud je nepotřebujete nebo pokud by je mohl někdo snadno zpochybnit.

Při vyprávění mějte na paměti co vlastně chcete vyprávět. Nerozbíhejte linii událostí do více směrů, nezabývejte se podružnostmi a mějte na paměti, že celé vyprávění někam směřuje, k nějakému cíli, k pointě. Až budete umět vyprávět, můžete pointu vynechat, můžete použít pointy vícenásobné, můžete použít pointy překvapivé, ale pokud si nejste jisti v kramflecích svými schopnostmi, držte se jedné linie a snažte se, aby historka měla úvod, zápletku, vyvrcholení a pointu.

A tím se dostáváme pomalu k vrcholu celého příspěvku, k odstrašujícímu příkladu.

Já se občas trestám za své hříchy, které páchám na jazyku mateřském, tím, že si čtu Insolitův blog. To je něco jako básničky od našich posluchačů, ale v próze a se snahou o děj. Insolitus píše totiž historky ze života pošťáckého, a píše je dokonale nezajímavě, nepoutavě a navíc tak nepřirozeným a krkolomným jazykem, že by jimi měli lumpy trestat. U Insolita se projevuje pravděpodobně zmrznutí mozku způsobené psaním. To je jev podobný zmrznutí mozku způsobenému mikrofonem. Totiž – všimněte si, že mnozí, na pohled normální, lidé, gramotní a schopní říct v normálním rozhovoru větu rozvitou, tuto schopnost ztrácejí, pokud jim strčíte pod nos mikrofon. V tu ránu se začnou vyjadřovat jak Hotentoti a ve snaze nemluvit obyčejně (šak to je, mámo, do televíze!) ze sebe soukají jazykové konstrukce, nad kterými by Eisner zaplakal. Kupříkladu: obyčejné potom je jim málo nóbl, takže ho nahrazují slovem načež, které příčetný člověk nepoužije, jak je rok dlouhý. O tom, jak pak dochází k provedení zajištění opatření ani nemluvím.

No a právě Insolitus má něco podobného, jenom místo mikrofonu má TEXTAREA. Jak ji před sebou vidí, tak nenapíše kloudnou větu. Posuďte sami: Brzo naší pozornost upoutala jedna vyhybka. Přítelkyně se jí okamžitě snažila přehodit, ale to se jí nedařilo, a tak jsem se o to začali snažit společnými silami. Po chvíli vyhybka změnila polohu a my jsme se ocitli na svých zadnicích s pocitem, že jsme tahali řepu. Mou snahou poté bylo zase vyhybku dát zpátky, ale ta se nějak zasekla a já jsem přes ní přepadl a pak následovalo rozplácnutí se na zemi.

Pokud chcete u Insolita nalézt šroubovaná slovní spojení, složená do šroubovaných vět, které jsou poskládány do šroubovaných odstavců, co šroubovaně vypráví nezajímavou historku, najdete je prostě: Namátkou!

Jestli je vám pouhý odkaz na Insolita k pobavení málo a chcete i nějaké morální ponaučení, prosím, tady je: Pokud chcete být dobrým vypravěčem, vemte si poučení z Insolitova blogu. Když se vyvarujete při vyprávění způsobů (manýrů), které používá on, tak máte půlku cesty k dobrému vypravěči za sebou!

Dokonale kulervoucí P.S.: Vzpomínám si, jak jsem jednou vstoupil na chodbu, na které byl položený hadr. Ten tam dala uklízečka, jenž se na mě okamžitě rozkřičela. Já jsem se jí lekl, přičemž bylo mou snahou se od ní co nejrychleji vzdálit. Nějakým způsobem jsem se však nohami zamotal do onoho mokrého hadru, který mi v útěku bránil. To mělo za následek, že jsem se začal s tím hadrem pohybovat a uklízečka spustila ještě větší ječák. Málem jsem se na té chodbě díky němu přerazil, ale od rozeřvané uklizečky se mi podařilo utéci.

P.P.S pro zlobivé: Už se vám také určitě stalo, že vás náhle chytl průjem. A mně se něco takového přihodilo při doručování. To jsem si to takhle vykračoval se zásilkou do jedné firmy, když jsem pocítil, že si budu muset odskočit na velkou. A to expresním způsobem, protože v zadnici jsem pocítil velký tlak. A tak jsem vrazil do oné firmy, jak ta velká voda. Lidé v ní se na mne užasle zadívali, načež jsem ze sebe vychrlil, že jim nesu balík a hned jsem se zeptal, kde mají WC. Na onu místnost jsem vnikl, přičemž bylo mou snahou si sundat kalhoty. Spodky jsem si však sundat za včas nestačil. Z oné firmy jsem zanedlouho sprintem vyběhl a spodky letěly do nejbližší popelnice. A v ten den jsem se vrátil domu tzv. naostro. 

...přičemž je mou snahou vám způsobit nemalé zauzlení mozku. 

Dne 31.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 08:15:46 [X] [D]
Já ten blog teda nečetl, ale mám dvě ALE:
1) si si šůr (C) Modona, že to není schválně?
2) je to jeho blog... Neříkám, že blogy nejsou hodny komentářů, ale do KRITIKY jiných blogů se pouštěti je věc poměrně ošidná...
Což je jen můj názor.

[2] (Medcin - Mail ) 31.03.2008, 08:27:24 [X] [D]
Donutil kdysi řekl, že jeho historky nejsou nijak zvlášť vtipné. Že každému z nás se denně přihodí mnohem vtipnější. Důležité ale je, jak se ta historka podá.

Velký mistr v tom podávání byl pan Dietl. V prostých příbězích od čtenárů dokázal vyhmátnout podstatu, obalit ji lidskostí a prodat v Bakalářích. Mnoho z nás by nejslavnější bakalářský příběh vyprávělo jako nstrm. VB: "Otec odmítl jít dceři na svatbu, protože nemohl najít umělý chrup. Ten se posléze nalezl uvnitř televizního přijímače, kde sloužil jako náhrada spony."

Insolitovi bych to ale nevyčítal. Jeho styl mi silně připomíná slohové práce na 2. stupni ZŠ a co se v mládí naučíš...

Nakonec vše zlé je pro něco dobré. Např. Insolitovy stránky dnes zaručeně trhnou rekord. ;-)

[3] (Billy - WWW) 31.03.2008, 10:34:52 [X] [D]
Možná to doopravdy píše tímto způsobem záměrně. Rozhodně nelze mu toto vyčítati, já bych porstě napsala - když jsme s přítelkyní tahaly za výhybku, sedly jsme si na zadky a bylo to trapné.

Tahali jsete někdy za výhybku? Já ještě nikdy, jistě se jedná o zkušenost zajímavou a v praxi využitelnou - např. když se třeba páčidlem tahá hřebik. :-)

[4] (Lokutus - WWW) 31.03.2008, 10:35:38 [X] [D]
Čistě teoreticky, pokud se ten jeho blog dostatečně zmedializuje, mohl by jednou vydat knížku, jako Ostravák.
Lidé se tomu budou zaručeně smát. Viděl jsem je smát se při čtení vtipů v nějakém "vtipném" moravském týdeníku, tak proč by se nesmáli při tomhle.

[5] (@Teo von Chucpe - WWW) 31.03.2008, 11:00:39 [X] [D]
A tuhle znáte? Muhehe, to se teda pose*ete. Já na tom ujíždím už spoustu let...

Přijde cikán domů, rozsvítí a barák nikde.

Dobrý, co? (Dlouhotrvající sitkomácký smích :)

[6] (r1 [openID] ) 31.03.2008, 11:03:11 [X] [D]
K ústnímu vyprávění historek ve společnosti: Také jsem si všiml, že opakováním se historka vybrousí. Čím víckrát je vyprávěna, tím je lepší. Sám se to ale snažím moc nedělat, protože opakovat se se mi zdá horší, než špatně vyprávět.
Kdysi jsem četl rozhovor s jedním televizním komikem. Říkal, že historky, které vypráví v televizi, jsou napřed vybroušené opakovaným použitím v divadle.
Možná je to efektivní, ale mě by to nebavilo.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 11:59:04 [X] [D]
[1] Kritika? Kdepak! Toto není kritika. Toto je článek o vyprávění historek, doplněný odstrašujícím příkladem neschopnosti vyprávět historku.

[2] Však říkám: Dobrý herec zahraje i telefonní seznam tak, že zaujme.

[5] Ano, opravdu jsem se pos*al... :)

[6] Vybrousit možno, ale důležité je neříkat to doslova stejně. Historka se brousí tím, že zkoušíš drobné změny a "ladíš", kde přidat, kde ubrat...

[8] (frettie ) 31.03.2008, 17:22:25 [X] [D]
Ano, s tím Insolitem souhlasím, dřív, než "Začal dělat vypravěče" se to dalo číst, ale tohle? to nejde.

[9] (Insolitus ) 02.04.2008, 13:10:07 [X] [D]
Inu, já už mám holt takový styl psaní. Někomu se to líbí, někomu zase ne.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 13:18:44 [X] [D]
[9] Mýlíte se: vaše psaní jakýkoli styl postrádá... Ale jinak patřím do té druhé kategorie.

[11] (Insolitus ) 02.04.2008, 13:28:15 [X] [D]
To mi žíly netrhá. Tak si všechny mé články přepiště podle sebe a budete mít úspěch.

[12] (Insolitus ) 02.04.2008, 14:16:09 [X] [D]
A jen tak pro zajímavost. Už několik let amatérsky publikuji povídky a fotografie na amatérských serverech. Asi by jste byl velmi NEPŘÍJEMNĚ překvapený, co tam všechno lidé všech věkových kategorií publikují. A jak kladně jsou mnohdy některá díla hodnocena. Myslím, že by jste pak mohl napsat dalších pár desítek podobných článků. A to nejenom o některých autorech, ale i o těch, co je hodnotí. Já píši prostě takhle, což je i částečně úmyslně. Jestli jsem vás naštval, tak se omlouvám. A jak řekl pan Werich-Když nejde o život, tak jde o hov...
Jan

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 14:39:17 [X] [D]
[11] Nemám důvod si vaše články přepisovat. Šlo mi o demonstraci naprosto šroubovaného vyjadřování, a tu vaše texty splňují.

[12] Ano, já vím, že je mnoho lidí, co píší ještě hůř než vy. Holt jste byl ale vybrán, protože vaše tvorba se vyznačuje konstantní úrovní šroubovanosti, která je tak evidentní, že je vhodná k demonstracím.

[14] (Insolitus ) 02.04.2008, 16:00:24 [X] [D]
Já dokáži psát i úplně jinak, ale v tomhle případě píši prostě takhle. Je ošidné psát o něčem, když neznáte všechny souvislosti. O mně už také byl na internetu článek, ale jeho autor mi předtím napsal. A čtenáři si přečetli jeho otázky, na které jsem já odpověděl.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 16:33:20 [X] [D]
[14] To je hezké. Ale je mi to úplně jedno. Já chtěl ukázku naprosto příšerného slohu, tak jsem použil jako příklad váš deníček. K tomu nepotřebuju znát souvislosti a nepotřebuju vám nic předtím psát, natož vám klást otázky. Ale jestli chcete, tak prosím:

1. Z vašich článků lze usoudit, že vám naprosto chybí vypravěčský talent. Snažíte se psaním svých historek tento nedostatek nějak napravit a naučit se vyprávět?

2. Pozorujete během té doby, co píšete, nějaké zlepšení svých vyjadřovacích schopností?

3. Vaše texty jsou plné klišé, jazykových tiků, frází a pseudovypravěčské manýry. Zde v komentářích (které jsou psány normálně, takže jste normálního psaného projevu pravděpodobně schopen) podotýkáte, že takto píšete "částečně úmyslně". Znamená to tedy, že jste se svobodně rozhodl namísto civilního projevu psát právě takto? Co vás k tomu vedlo?

(čtenáři si mohou přečíst mé otázky, na které vy můžete odpovědět...)

[16] (Insolitus ) 02.04.2008, 17:16:24 [X] [D]
1. Já jinak vypravím, jinak píši. Pokud nemám talent na vypravování, tak se těžko naučím vyprávět.
2. K nějakému zlepšení snad došlo. Hlavně jsem se za ta léta publikováním na internetu zlepšil v psaní. Dokonalé to nebude nikdy. To vím už dávno.
3. Je to mé svobodné rozhodnutí takhle psát. Prostě chci být jiný. Někteří čtenáři mi psali, že můj styl psaní se dá poznat mezi tisící styly.

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 17:26:23 [X] [D]
[16] "Není nad původnost, každý po ní touží. Lidi chodí po mostě, to JÁ půjdu louží!"

[18] (Insolitus ) 02.04.2008, 17:31:05 [X] [D]
Takové přirovnání ke mně celkem sedí.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 17:37:33 [X] [D]
[18] No vidíte. Vy jste se svobodně rozhodl psát jako retardovaný Yoda, takže nerozumím důvodu, proč se čílíte, když jsme vaše psaní použil jako zářný příklad neschopnosti napsat kloudnou větu?

[20] (Insolitus ) 02.04.2008, 19:08:36 [X] [D]
Jen jsem chtěl, aby se vědělo, proč takhle píši.

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 22:00:59 [X] [D]
[20] Nojo, ani nedomýšlím, jaké nedozírné následky by mělo, kdyby se to nevědělo. Mimochodem, čistě soukromě: A proč tak píšete?

[22] (Insolitus ) 02.04.2008, 22:40:53 [X] [D]
Jen by mne považovali za blázna. To se dá také přežít. Za ta léta psaní jsem byl mnohokráte za svůj styl psaní i humor proklínaný, vyzdvihovaný. Mnohým čtenářům se prostě moje psaní líbí. A já jej za umění nevydávám jako mnozí jiní.

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 22:57:26 [X] [D]
[22] Nojo, to je hezké, a co má být? Mění vaše motivace něco na tom, že váš blog je odstrašující příklad neumětelského rádobyliterárního slohu?

[24] (Insolitus ) 02.04.2008, 23:08:29 [X] [D]
Už nevím, co bych více napsal. Kdo chce, tak mne bude číst dál.

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.04.2008, 23:17:40 [X] [D]
[24] Ale s tím přeci nikdo nepolemizuje! Já chtěl ukázat odstrašující příklad, vy jste chtěl sdělit čtenářům důvody, proč tak píšete (=chtete psát "jinak"). Myslím, že účelu bylo dosaženo a už opravdu není co dodávat.

[26] (Lucienne - WWW) 04.04.2008, 19:57:23 [X] [D]
No, já na Insolitovi oceňuji, že píše pořád. Sice se ve slohu nezlepšuje, ale píše rád a vytrvale. Proč koneckonců ne... Třeba to nepíše pro sloh a čitelnost, ale pro to, aby psal a je to jenom jeho věc. Není třeba ho kvůli slohu potahovat. Jsou tisíce jiných blogů, které mají ještě méně slohově úpravné texty...

Cítím tenhle článek jako zásah do jeho bloggerského prostoru, zbytečný. Zbytečný proto, že ponižující slovní spojení a ad hominem urážky bez důvodu nemají v běžném článku co dělat:
- odstrašující příklad neumětelského rádobyliterárního slohu
- rozhodl psát jako retardovaný Yoda
- vaše psaní použil jako zářný příklad neschopnosti napsat kloudnou větu

Kdo soudí? Je to trapné. A když už psát o historkách, proč jste jednoduše nevzal více příkladů z různých blogů do svého článku? Jenom jste se povozil po jednom bloggerovi, který píše tak dlouho, že ho známe na bloguje snad všichni. Moc práce to nedalo, co...

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.04.2008, 20:29:56 [X] [D]
[26] Má drahá:

"Jsou tisíce jiných blogů, které mají ještě méně slohově úpravné texty..." - věřím. Já je ale neznám. Insolita znám, proto jsem jej použil.

"ponižující slovní spojení a ad hominem urážky bez důvodu nemají v běžném článku co dělat" - taky nejsou v článku, ale v diskusi. Jistě jste schopna odlišit DISKUSI a ČLÁNEK.

"Kdo soudí?" - Já. Ve svém prostoru soudím já. Máte s tím problém?

"když už psát o historkách, proč jste jednoduše nevzal více příkladů z různých blogů do svého článku?" - protože blogy nečtu, jak jsem psal výš, 99% z nich je ztráta času.

"Jenom jste se povozil po jednom bloggerovi, který píše tak dlouho, že ho známe na bloguje snad všichni." - Nevím, koho všichni na Bloguje znáte a koho ne a je mi to po pravdě jedno. Stejně jako vaše teorie a pocity z tohoto článku.

[28] (@Teo ) 04.04.2008, 20:59:46 [X] [D]
No jo, samá hlína... já bych teda nečet´ ani sám sebe. Takový kokotiny! :-P

[29] (Lucienne - WWW) 04.04.2008, 21:02:03 [X] [D]
Můj drahý,
také jsem si uvědomila, že zmiňované invektivy byly až v diskusi, ale bohužel, komentář byl už odklepnut. Vzala jsem to jako celek, který na mě nějak působil. Invektivy tam prostě byly. Podle mě zbytečně.

Na soudnost a logiku uplatňovaného práva Šaríja nemá smysl v evropském právním systému poukazovat...

[30] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.04.2008, 21:18:44 [X] [D]
[28] No to vůbec! Ještě sebe číst!!! Dost na tom, že to musím psát!

[29] Byla tam jediná invektiva, a to "retardovaný Yoda". Za tu bych se měl omluvit. To bylo ode mne nehezké a Yoda si to vůbec nezaslouží. Další zmiňované věty jsou prosté konstatování faktu... Pokud někdo píše tak, že je problém vůbec najít větu, která by nebyla floskulovitá, tak, že je problém najít větu, která by nepůsobila dojmem, že se její autor snaží zatancovat Labutí jezero v kanadách, tak opravdu nevidím nic invektivního na tom, když to označím za neumětelský pseudoliterární sloh. Vy ano? Jak byste to označila vy? "Sloh, který ne vždy hodlá působit zcela přirozeně a jehož pisatel, autor, záměrně používá honosně znějící slova, neboť jeho úmyslem je dosáhnout určitého efektu ozvláštnění vyjádření"? No, každý máme jiné vyjadřovací prostředky. Někdo i šroubovaný sloh nebo šaríu ;)

[31] (Brigetio - Mail - WWW) 09.04.2008, 22:05:38 [X] [D]
Milý Misantrop alias Martin Malý!

My sa poznáme už zo SMEčkovského skvelého blogu. Myslím v takom zmysle poznáme, ako nám vstupujú do rodiny rôzni obľúbení herci skrze TV obrazovku, tak i Vy ste mi vstúpili do života skrze blog SME. Som napojený na net iba čajsi dvoch mesiacov, a tak sa ho zatiaľ neviem nabažiť. Najmä vďaka blogom, čo ma prekvapilo. Ale keď tam píšu tak skvelí ľudia, zaujímaví, zábavní… Napr. od Vás tie články o trvalo udržateľných posvätných kravách, tá pasáž o smradľavom a odgrgávajúcom si černochovi vo vlaku, tak to nemalo chybu. Dokonca som si tú pasáž vytlačil a dal na nástenku, čím som vzbudil neviazané veselie u kolegov, a to je čo už povedať, najmä keď prezradím, že sú to Maďari… Som totiž z Komárna, a taktiež Maďar. Moja skvelá slovenčina nech Vás nemýli, Pán ma v tomto smere obdaril ozaj štedro.

Přišlo mi to líto, když jsem viděl, že na blogu JSME zazvonil zvonec, ještě štěstí, že jste v posledním příspěvku uvedl linky i na tuhle adresu. Hned jsem si klikl na pro mne nejzajímavější nadpis a zanedlouho jsem se musel chutě smát nad tím masochismem ctěného autora blogu, který se trestá za své hříchy na své mateřštině čtením dle Vás zoufale nečtivého textu pošťáckýho písálka. Tak jsem si odklik' na něj i já a dávám Vám za pravdu. Dokonce jsem si několik jeho upocených „story“ přečetl a právě díky té zoufalé nudě se znamenitě bavil, když jsem si Vás představil, to vaše duševní sebemrskání.

Ozaj by som nepísal česky, to ja len tak zo srandy, keď už ste i Vy – Čech písal slovensky, tak prečo by Maďar nemohol písať po česky, nicht wahr? No, možno i môj príspevok kvôli nude zaradíte bok po boku k tomu poštárovi, fakt neviem, či píšem a či nepíšem pútavo. Lebo človek (alebo aspoň ja) sa na akýkoľvek svoj výtvor, nech už je to text, fotografia, dobre spravená Excel tabuľka, proste čokoľvek, nevie dívať nezaujato, díva tak naň tak trochu ako na svoje dieťa = nedokáže byť objektívny, rozumej: určite ho považuje za lepší, ako v skutočnosti je.

Pretože som si vedomý týchto svojich neprekročiteľných subjektívnych limitov (človek nedokáže utiecť pred svojím tieňom), prosil by som o kratučkú odpoveď v zmysle buď – alebo. Čiže odpoviete:

1. OK, líbilo se mi to, ješte někdy něco napiš, když budeš mít co říci,

2. Už mi nepiš, i jednou bylo přespříliš.

Odpoveď v zmysle bodu 1 ma poteší, no a odpoveď č. 2 ma nezarmúti. Varianta 3, že mi nepríde ani mäkké fň, dúfam nenastane, keď už som si dal tú námahu a písal československy, ale nie v štýle „all in one“, ale tak pekne, sendvičovo, ako oravská slanina…

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 10.04.2008, 17:20:06 [X] [D]
[31] Děkuji za pochvalu. Byla to pochvala, že? Čítajte a písajte, nech sa páči... :)

[33] (Brigetio - Mail - WWW) 11.04.2008, 15:49:25 [X] [D]
Ale samozrejme že to bola pochvala. Veď ja zbožňujem, keď sa ľudia inteligentne prekárajú (aby mi rozumeli aj bratia Česi: škádlí). A ako vidím, pánbožko tu na tomto blogu, čo sa týka ľútych prekáračiek (lítého škádlení), čo majú hlavu-pätu, ozaj nešetril. Čiže ešte raz, pre istotu: bola to pochvala ako hrom! Ešte stále mi z neho zalieha v ušiach...