Málem koupený iPhone

Ano, musím se přiznat, o Velikonocích jsem si málem koupil iPhone.

Začalo to nenápadně: Brunchem. (He he, jasně, jsem světoobčan). Prostě jsme s manželkou vyrazili do města za nějakými povinnostmi a začali jsme jídlem v deset dopoledne. Já si pak šel zařídit kartičku Student Agency a ona že se bude ochomýtat u prodejny mobilů. Když jsem měl kartičku zařízenou, tak se manželka stále ještě ochomýtala, zkoumala to i ono a pravila, že támhleta Motorola by se jí líbila, ale že by se jí líbilo i tohleto malinkatý, a ostatně i třeba tohle... Inu, ženy. Zkusila si pak ten, co by se jí líbil, prohlásila, že se jí blbě drží a šli jsme domů. Po cestě mi vyprávěla, že mobil sice má a je s ním spokojená, tak že žádný kupovat nechce, ale bylo vidět, že přeci jen, kdyby se nějaký vhodný kandidát našel... Kritéria vhodnosti jsou u mojí ženy následující (vynechávám telefonování a psaní SMS, to už mají dneska skoro všechny mobily): 1. Design. Mobil musí dobře vypadat. 2. Ergonomie. Mobil musí jít dobře ovládat. 3. Mobil musí něco vydržet. 4. Bylo by fajn, kdyby mělo vyzvánění jako MP3, aby to hrálo melodii co chce. 5 . Do několika tisíc korun.

Protože znám žebříček kritérií, tak jsem ještě po cestě zavtipkoval, že by se jí možná líbil iPhone. Neznám, pravila manželka.

Doma si pak na ten hovor vzpomněla a chtěla vidět, co to je zač. Pustil jsem jí pár videí a ukázal pár článků. Byla nadšená a ptala se, kde že se to prodává a jaké jsou ceny, ať jí ho tedy koupím – a sobě třeba taky. Odpověděl jsem po pravdě, že jenom v Americe (a možná někde v Evropě... snad... brzo...), že je to potřeba sem nejdřív dostat a pak "odblokovat". Což by, při kursu dolaru, vyšlo na nějakých 7.000. Plus doprava. Plus možná clo a daň. Ale že je možno koupit i v Čechách, od českých prodejců (lépe řečeno překupníků) za ceny okolo 13.000. Na což následovalo rezolutní NE. Když ty ne, tak aspoň já jo, řekl jsem si. To už byla sobota.

V sobotu jsem půl dne prolejzal diskusní fóra a stránky o iPhone a hledal, kde ho mohu koupit v CZ, aby to mělo jistou úroveň a solidnost, aby mi ho nedal týpek někde u garáží, zabalený do včerejšího Blesku v igelitce z Plusu. A čím víc jsem hledal, čím víc jsem toho o iPhonech věděl, tím víc klesalo moje odhodlání si ho pořídit. Nakonec jsem se podíval, co mohu za tu cenu dostat jinde (a v tomto okamžiku tahají iPhonefilové z kapes své telefony a s rozechvěním je hladí a šeptají jim "Ty jsi stejně ten jediný").

A když jsem zjistil, že za srovnatelnou cenu mohu mít nesrovnatelně schopnější zařízení, bylo rozhodnuto. (V tomto okamžiku iPhonefilové šeptají svým iPhonům známou Apple mantru: "Nevadí mi, že toho umíš míň a že nemáš tolik funkcí. Určitě je nepotřebuju!"

Tak jsem nakonec za částku, kterou by stál iPhone v Česku (bez záruky a bez vybavení), pořídil mobil manželce (LG Shine Titanium) a PDA (nebo Smartphone nebo cojávím) sobě. Záměrně tu neuvedu typ, protože hned třetí komentátor by měl touhu dokazovat, že JEHO telefon toho umí víc a je mnohem, ale MNOHEM propracovanější než ten můj, tak jen napíšu, že mám typ, co má v sobě WiFi (hodí se mi na cestách), GPS (tamtéž) a QWERTY hardwarovou klávesnici. A Windows Mobile 6.

Jen drobnou nápovědu mám: Stejný typ má i Vilém Málek!

A ponaučení? Veškeré žádné. Používejte co se vám líbí a co vám vyhovuje a nenechte se ovlivnit  veřejným míněním.

PS: Manželka je opravdu nadšená a moc se jí nový mobil líbí... Hlavně to, že má, jak sama pravila, logické ovládání.

Dne 31.03.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo von Chucpe - WWW) 31.03.2008, 14:30:26 [X] [D]
Tak pro mě je nesrovnatelně důležitější, jestli má logické a uživatelsky přátelské ovládání manželka než nějakej přenosnej blablafon... ;)

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 14:36:36 [X] [D]
[1] Ano, proto jsem si pořídil právě tu, co mám...

[3] (tasselhof - Mail - WWW) 31.03.2008, 14:41:11 [X] [D]
Tebou popisovaný smartphone mi připadne povědomý... ale budu ctít tajemství :)

Zrovna dneska jsem jednomu majiteli iPhone vysvětloval, že s exchange na dálku prostě nemá šanci ... nedovedl to pochopit :)

[4] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.03.2008, 15:06:47 [X] [D]
To je dobře, že sis koupil inteligentní zařízení s Windows Mobile 6, QWERTY klávesnicí a GPS :-) A hlavně, že není od Apple.

Svým dlouhodobým pozorováním řady jedinců jsem totiž zjistil, že používání (libovolných) Apple produktů snižuje IQ až o 20 bodů ročně. Člověk s IQ 130 má po roce s iPhonem či MacBookem IQ jen 110. A průměrná ovce s IQ 100 se stane debilem s IQ 80. Opravdu to tak funguje. Následky jsou tragické... :-(

Třeba s tím iPhonem - člověk si jej koupí, omámem reklamou, a až poté zjišťuje, že si nevybere během pár sekund člověka v kontaktech, protože to neumí hledat, že si nevytočí číslo v autě přes Bluetooth (voicedial), že to nemá GPS (a tak nabourá na dálnici při koukání do papírové mapy), 3G datové přenosy, pořádnou QWERTY klávesnici, že tam nedá paměťovou kartu, nepřipojí se přes to ani na internet s notebookem, a mraky dalších věcí.

A v tuto chvíli se začne měnit - nechce si připustit, jakého vola z něj Apple udělal, a tak si namlouvá, že on vlastně GPS, MMS, lepší SMS, a nakonec ani volání (kvůli mizerné volbě kontaktů) nepotřebuje. Začne dospívat do stádia, kdy má Apple jen a pouze pro Apple samotný.

Je to jako Paris Hilton, ta je slavná, protože je slavná. Stejně tak lidé mají Apple, protože mají Apple. Ne protože je užitečný, funkční, dokonalý. To rozhodně ne.

A toto lidi změní. Místo na procesy, funkce, dosahování věcí se soustředí ty nízkoíqácké ovce už jen na to, že mají ... Apple. Prostě mají :-)

[5] (tasselhof - Mail - WWW) 31.03.2008, 16:37:17 [X] [D]
[4] (začátek flame)
Radku, dovolím si nesouhlasit. Hlavní je, aby si uživatel řekl, co chce.
Blbý SMS a MMS jsou u nás záležitostí, co asi málokdo překousne, ale myslím si, že se najde dost uživatelů, co GPS oželí. (možná konec flame)

Na druhou stranu, měl jsem iPhone v ruce a vím, že "to není přístroj pro mě"

Neviděl bych to tak černobíle, jak to vidíš ty...
Mně stačí takhle machrovat a to je vše, co jsem od iPhone čekal :)
http://jdem.cz/ab5c7

[6] (YAMATO - Mail - WWW) 31.03.2008, 17:37:10 [X] [D]
No, RaDo, s 3G zrovna u nás moc nepořídíš, že, pokud nejsi O2 z několika málo míst...čili tento argument je trochu (v našich raáliích samozřejmě!) mimo. A že mě to jako majitele P1i, postrádající i to "blbý" EDGE, dost štve (jako jedna z mála věcí u pro mě jinak skoro dokonalého přístroje). Ale jinak souhlasím, psát na virtuální klávesnici nebo na hardwarové QWERTY je jako masturbace versus sex...a to jsem možná ještě moc mírnej :-))

Mimochodem...já hlavně nějak nedokážu pochopit, co že je pro iPhone maniaky na tom přístroji tak krásného. Snad to snění o lepších zítřcích...až vyjde SDK, tak se aplikace pohrnou :-))...tož to je argument, který se opakuje už asi rok...a furt nějak nic...a ten paskvil, co si u Apple vymysleli... :-))

[7] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.03.2008, 17:50:51 [X] [D]
Zde přece nejde o logiku.

Postulát 1: Paris Hilton je slavná, protože je slavná.
Postulát 2: Apple se kupuje proto, že si člověk chce koupit Apple.
Postulát 3: HTC (například) se kupuje proto, že člověk zná své potřeby na práci, zábavu, organizaci času, atd., a kupuje si to přesné zařízení, které jeho potřeby bezezbytku plní.

Slova "Apple" a "logika" se nikdy nesmí vyskytovat v jedné větě. Jde o vlastnictví, ne o použitelnost..

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 18:03:22 [X] [D]
[7] Musíme připustit, že existuje člověk, jehož požadavky (dle tvého bodu 3) naprosto přesně splňuje nějaké Apple zařízení. Takový člověk buď jedná racionálně (a koupí si za polovinu peněz jiné zařízení, které má stejné parametry) nebo si připlatí za logo nakouslého jablka, protože mezi jeho požadavky patří i "Lidi udělají Jůůůů, když to uviděj". Stejný princip jako funguje u bot Converse... Convers... Conversion... Prostě u těch bot!


Kdysi jsem o tom psal... Dělil jsem věci na "věci utilitární" a "věci statusové", podle toho, jestli je primárním účelem to, aby plnily nějakou funkci, nebo to, aby svému majiteli dodaly prestiž a šouply ho vejš na žebříčku "sociálníého statu". ;)

Myslím, že je zbytečné diskutovat o tom, co iPhone má či nemá za technické možnosti, když si jej 90% lidí (v ČR) pořídilo proto, aby plnil statusovou funkci.

[9] (Petr Staníček - Mail ) 31.03.2008, 18:50:27 [X] [D]
Teda Arthure, takové průhledné bulvární triky na honění návštěvnosti! ;-)

Mimochodem, pěkná náhoda: shodou okolností jsem dělal poslední menzovní test a současně začal dělat s macy přibližně ve stejné době, někdy před 15 lety. Myslíš, že mám dnes s IQ cca -150 nárok na zápis u Guinesse?

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 19:00:58 [X] [D]
[9] Jojo. Ještě že jsem nekoupil právě iPhone. Historka o tom, jak jsem nekoupil Siemense by jistě nezabrala a nepřilákala návštěvníky. A vo ty nám jako v tý blogosféře jde především! ;)

Příště napíšu, jak jsem si nekoupil Porsche, pak napíšu o tom, jak jsem nešel na koncert Tokio Hotel, jak jsem si nepořídil iMac, jak jsem netočil porno a jak jsem nehrál Travian. ;)

A tu druhou část komentáře nechť ti zodpoví autor APPLE-IQ teorie. ;)

[11] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.03.2008, 19:50:18 [X] [D]
[9] předpokládám, že si pod Parallels či VMware pouštíš potají Windows, stejně tak je používáš v práci či u klientů, takže ten efekt degenerace a krnění se zpomaluje, či dokonce úplně zastavuje ;)

[12] (YAMATO - Mail - WWW) 31.03.2008, 19:58:20 [X] [D]
Taky mohou být vyjjímky...extrémně odolné typy, které přežijí bez úhony i Apple ;-)

[13] (danaketh - Mail - WWW) 31.03.2008, 20:47:46 [X] [D]
Tak to já se při této příležitosti zeptám diskutujících, jaké PDA/Smartphone si mám koupit :) Potřebuju nový telefon (starý SE T630 přestává fungovat a dostačovat) a když jsem u toho nákupu, tak chci spojit víc věcí v jednnom. Telefon, GPS, diář atd.

Co doporučíte?

[14] (Radek Hulán - Mail - WWW) 31.03.2008, 21:18:02 [X] [D]
[13] HTC Kaiser:
http://www.htc.com....aspx?id=11854

Nebo HTC Touch Cruise (bez QWERTY klávesnice):
http://www.htc.com....aspx?id=11814

[15] (danaketh - Mail - WWW) 31.03.2008, 22:10:07 [X] [D]
[14] Díky...

[16] (eLKa - Mail - WWW) 31.03.2008, 22:18:06 [X] [D]
Arthure, na Misantropu jsem snad ještě nekomentoval, ale tohle mi nedá :)

"90% lidí (v ČR) pořídilo proto, aby plnil statusovou funkci."

Na to si přišel prosím tě jak? Jsem jeden z těch lidí, co přešli z běžného mobilu na symbian, pak na Windows Mobile a nakonec na iPhone (kdo by měl zájem, tady je to jednovedledruhýhoprosímpěkně http://elka.cz...mobile_history.jpg Ten jsem si nekoupil proto, abych s ním mohl machrovat, nebo ho někde vytahovat, aby mě někdo obdivoval (já jsem z těch posledních, co se před někým potřebuje naparovat, že má něco, co má jen pár šťastných!), ale proto, že mě absolutně uchvátil svým ovládáním a uživatelskou přívětivostí (což jsem dostatečně popsal tady http://elka.cz...-nerecenze-iphone/ ).

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 31.03.2008, 22:30:25 [X] [D]
[16] Ano, ty jsi jeden z těch deseti procent geeků, co si pořizují technické novinky... Vždyť i blog jsi měl jako jeden z prvních v republice! :)

Ale ten zbytek...? Myslíš, že ostatní si opravdu koupili po zralé úvaze telefon, který nemá v ČR oficiální podporu a není ani v ČR oficiálně prodáván jen proto, že se jim "krásně ovládal" a byl "uživatelsky přívětivý"? Herdek, tuhle úvahu bych rád viděl. :)

Můj strýc si kdysi v roce 1983 koupil barevnou televizi z eneser. Měla krásný obraz a dálkové ovládání. Byla úžasná. Škoda jen, že u nich na Vysočině chytil jen první program, a navíc mizerně. A taky škoda, že byla PAL a nedaly se sehnat náhradní díly... Ale jinak byla fakt nádherná. Černá. ;)

[18] (Paly - Mail ) 01.04.2008, 18:04:59 [X] [D]
Vidim, ze moj komentar nebol podla vole majitela webu a preto ho vymazal. No skoda, objektivity je tu velmi malo.

No nic dalsi web kam chodit uz nikdy nebudem

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.04.2008, 18:09:18 [X] [D]
[18] No co já si jen počnu, co si počnu?! :)))))

[20] (David Grudl - WWW) 02.04.2008, 03:18:07 [X] [D]
S tvou ženou máme stejné nároky na mobil :-)

[21] (pizi ) 02.04.2008, 12:40:15 [X] [D]
Proto je blbost rikat, ze nekdo si iphone kupuje kvuli funkcim a nekdo jiny kvuli vzhledu. I onen vzhled je funkci, kterou to pak pro daneho uzivatele plni.

[22] (kraklakvakve ) 02.04.2008, 22:08:45 [X] [D]
Telefony netelefony, ten "týpek někde u garáží, zabalený do včerejšího Blesku v igelitce z Plusu" je úžasný, musel jsem se smát nahlas :-)

(Tento komentář není výtka.)

[23] (Pachollini - Mail - WWW) 04.04.2008, 16:28:55 [X] [D]
[17] Já si ten iPhone koupil, protože všechny funkce, co má, se dobře ovládájí, takže se dají skutečně používat. Nepotřebuju parametry, potřebuju zařízení, které mě při každém použití nenasere tím, jak je to blbě vymyšlené. Jsem spokojenej :-)

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.04.2008, 16:32:47 [X] [D]
[23] Když nepotřebuješ parametry, tak si kup kladivo. To je vymyšlené naprosto geniálně a rozhodně tě při použití nenasere.