Dvě desatera pro webaře

v jednom článku... Dvě bloggerské povinnosti najednou! Jedno pro webmastery a jejich zákazníky, druhé pro všechny, co dělají na volné noze, zejména pak lidi od webu a programátory... :)

První desatero se v originále jmenuje Top 10 způsobů, jak nasrat webmastera a doporučuju NEZKOUŠET, pokud chcete mít svůj web ještě zítra celý a funkční.

1. Registrujte doménu a hosting u malé obskurní zahraniční firmy.
2. Chlápek, co se stará o váš web, se musí starat i o váš mail...
3. Posílejte webmasterovi všechny podklady na papíře, ale ne napsané rukou. Je důležité, aby člověk, co je z toho papíru bude přepisovat do počítače, věděl, že ten dokument někde je v digitální podobě.
4. Až bude chtít vaše logo, dejte mu firemní vizitku, kterou jste nosili čtyři roky v peněžence.
5. Až se zeptá: "Co si budete chtít na stránkách sám měnit?" odpovězte "VŠECHNO!" A až bude web hotový, tak sám nic neměňte, ale pošlete své požadavky hezky webmasterovi.
6. Požadujte "plug and play" kalkualci. Příklad: "Udělejte mi kalkulaci na ten web, kolik by stál s tím e-shopem a kolik bez něj. A kolik by stál s galerií a na kolik by to vyšlo bez ní..." atakdále pro každou část vašeho webu.
7. Pošlete mu návrh, nechte ho, ať jej zapracuje, a pak pošlete "pár drobných změn". Opakujte, dokud se webmaster nezhroutí s pláčem v rohu místnosti.
8. Ačkoli o webu nevíte naprosto nic (a hrdě to při různých příležitostech o sobě prohlašujete), tak trvejte na tom, že webdesignér musí udělat stránky přesně tak jak chcete vy, nikoli tak, jak si on myslí že by stránky měly vypadat.
9. Během úvodní schůzky se zapřísahejte, že všechny podklady napíšete ještě v noci a zítra ráno pošlete. Pak o sobě nedávejte tři měsíce vědět a po třech měsících zavolejte a zeptejte se nakvašeně: "Máte už ty naše stránky? Měl jste na to tři měsíce času!"
10. Řekněte mu, že potřebujete stránky jako je Youtube s funkcí Facebooku, ale jednoduché jako Google. Samosebou na ně máte velmi omezený rozpočet... Požadujte, aby webmaster dodal kalkulaci druhý den ráno.

Bonus: Jakmile předloží webmaster svou kalkulaci, oponujte mu tím, že váš synovec dokáže sesmolit totéž na tátově počítači, a za zlomek ceny.

Pokud právě přikyvujete hlavou, tak jste s největší pravděpodobností webmaster, webdesignér nebo něco takového. Výše popsané desatero je totiž pravděpodobně "kulturně univerzální", takže bude českým webařům důvěrně známé, i když je autor Kanaďan.

No a druhé desatero je pro ty, co chtějí jít takříkajíc "na volnou nohu". Ti, co na ní už jsou, budou pravděpodobně opět přikyvovat a u každého kývnutí praští hlavou do stolu (toho si nevšímejte, oni jsou opravdu rádi, že pracují na sebe). Jmenuje se to Deset jednoznačných NE! pro lidi, co pracují na volné noze a přináší otázky, na které byste měli bez zaváhání odpovědět záporně.

1. Můžete mi připravit nějaký funkční model, abychom mohli lépe vybrat dodavatele? Ne! Nedělejte neplacenou práci kvůli tomu, abyste měli šanci získat práci placenou. V nejlepším případě (=zřídka) získáte klienta, co ví, že když je třeba, tak děláte zadarmo. V nejhorším případě vám nezaplatí a bude používat vaši práci, jistý si tím, že na něj nemáte právní páky. Ve většině případů jen marníte čas.

2. Můžete nám dát slevu? Ne! Po škole jsem byl rád, že mám zakázku, takže jsem si nabíral spoustu práce. Nedělejte to. Možná uděláte radost firmě, ale ničíte si tím vlastní budoucnost a své blízké. Dneska dávám svou hodinovou taxu hned na začátku jednání, a to odradí spoustu klientů. Je to jednoduchá matematika: Pokud dvojnásobná cena odradí polovinu zákazníků, pak si vyděláte stále stejně za poloviční čas. Pokud odevzdáváte excelentní práci, nechte si ji zaplatit – vždycky tu budou srovnatelné "firmy", co si řeknou dvojnásobek!

3. Zaregistrujete mi doménu a zajistíte hosting? Ne! Vypadá to jako dobrá myšlenka, jak si zajistit stálý příjem. Pokud tedy opravdu budou platit a pokud se vy spokojíte se 150 Kč měsíčně za to, že poskytujete telefonickou podporu, zejména v čase, kdy obvykle spíte. Podívejte, jakmile jednou klient získá dojem, že zodpovídáte za chod jeho webu a mailu, tak BUDE volat pokaždé, když mu mail nedojde nebo když se někomu objeví nějaká 404 nebo když se mu cokoli stane s počítačem jeho dětí. Věřte nebo ne, mému známému volal zákazník kvůli problému s mobilem jen proto, že můj známý hostoval jeho stránky. Nedělejte to, nestojí to za to. Odkažte ho na registrátora a hostingovou společnost, ať si to zajistí sám!

4. Můžete pro mne udělat kopii stránek XYZ? Ne! Má to několik důvodů... Zaprvé: Pokud zákazník chce kopírovat stránku, pohybuje se v morálně šedé zóně a šance, že vám takový zákazník zaplatí včas a všechno je podobně nejistá. Zadruhé: Takový druh práce vás redukuje na cvičenou opici, a i když je potřeba občas dělat opici, aby bylo z čeho platit účty, tak není důvod, proč o takovou práci usilovat. A zatřetí: Z takové práce nemáte jiný užitek než peníze. Do portfolia si to těžko dáte a co víc, takový druh zákazníků není ten, od nichž byste chtěli další zakázky.

5. Mohu zaplatit za tu komerční stránku příjmem, který mi v budoucnu vygeneruje? Ne! Je na to jednoduchý protihmat: Chtějte vidět obchodní plán, marketingový plán a plán tržeb. 99% z lidí, kteří pokládají tuhle otázku, nic z toho nemají. Jen si myslí, že prodej triček přes web je novinka, která strhne internet. Když chtějí něco podobného moji příbuzní, doporučuju jim Yahoo! Shopping nebo CafePress a v devíti případech z deseti nikdy žádný "obchod" nespustí.

6. Mám geniální nápad. Chtěl byste ... ? Ne! Tohle se moc neliší od předchozího bodu, jen to je větší ztráta času, když souhlasíte. Nebuďte pitomci, ovšem pokud dotyčný člověk nastíní i něco z obchodních plánů a nemluví jen o "geniální myšlence", pak s ním můžete spolupracovat, pokud tedy máte chuť dělat charitu.

7. Dáte mi svoje ICQ? Ne! Někdy, pokud se jedná o intenzivní spolupráci, je možné tohle pravidlo porušit, ale jinak říkejte klientům, že ne. Důvod je zřejmý: Máte vlastní život a jiné zákazníky kromě nich. Spousta klientů na vás hledí jako na "zaměstnance na zavolání", a to je špatné. To je ten důvod, proč jste odešli ze zaměstnání...

8. Mohu vám to zaplatit celé najednou po odevzdání práce? Ne! Požaduju 50% celkové částky předem, pokud jde o velkou zakázku, pak třeba 33%. Potřebuju mít záruku, že výsledek opravdu koupí, a taky potřebuju nějak plánovat příjmy, platit účty a jíst. Lidé, co chtějí platit až po odevzdání práce často (a snáze) vycouvají a rozmyslí si zakázku poté, co vy už uděláte tunu práce.

9. Šlo by to udělat přes víkend? Ne! Pokud jim jednou vyjdete vstříc, budou to očekávat i v budoucnu.

10. Mohu si být jist tím, že tuhle práci nepoužijete nikde jinde? Ne! To je velmi citlivé téma, protože většina klientů tohle nechápe (intelektuální vlastnictví je samo o sobě ožehavá záležitost). V Podmínkách, které mí zákazníci musí podepsat, se ujišťuju, že chápou, že (1) v jejich kódu používám kód z projektů, na kterých jsem dělal, a které oni neplatili, že (2) pravděpodobně použiju kód z jejich projektu v dalších věcech, na nichž budu dělat, a (3) jejich vlastnictvím je celý kód a implementace projektu (hotová website), ale nikoli jednotlivé části kódu (přihlašování, nahrávání obrázků apod.)

Kdo nezažil, neuvěří! Hezký víkend...

Dne 6.04.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Radek Hulán - Mail - WWW) 06.04.2008, 20:36:38 [X] [D]
Jo, udělat někomu web znamená další dvě desetiletí zdarma "sloužit", když se tomu člověku poláme počítač, nejdou Windows, nefunguje cokoliv, má libovolný "IT problém". Je to jako postavit počítač někomu z rodiny (nikdy více!), až poučený člověk jim poradí, ať si objednají Dell i s rozšířeným servisem...

Občas mám na podobné emaily chuť odpovědět jedním slovem: NASRAT! ;-)

Ale od určité doby jen kopíruji předpřipravenou odpověď, že emailová podpora pro tento typ problému není součástí Smlouvy o dílo (na web), a pokud klient chce, může si předplatit měsíční paušál ve Smlouvě o podpoře, který pokryje i podobné věci.

90% z nich to neudělá. Jistí klienti jsou přesvědčeni o tom, že na svoji odpověď mají nárok za každé situace, a že je to otázka "sekund", takže vlastně to nic nestojí, a musí se to zrealizovat. A když to nedostanou, člověk je ten "špatný".

Od této chvíle jim budu posílat odkaz na tento článek i s mým komentářem. To už jim snad dojde :-)

[2] (karf [openID] - Mail ) 06.04.2008, 22:13:18 [X] [D]
Jo jo, je to přesné. Uklidňuje mě fakt, že kanaďané jsou na tom stejně :) Snad jen bod 6 z prvního seznamu mi nepřipadá zas tak nelegitimní.

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 06.04.2008, 22:18:21 [X] [D]
[2] Předpokládám, že jde o extrémy typu: "A kolik by to bylo, kdyby to menu mělo tři položky a ne čtyři? A kolik by stálo to fórum bez formuláře pro přidávání příspěvků?" ;)

[4] (Tonda - Mail - WWW) 06.04.2008, 23:01:05 [X] [D]
Koho to pobavilo, musí si jednoznačně přečíst i tohle: http://blog.antonindanek.cz...neri/ :)

Jinak to, že webdesigner zajistí doménu a hosting se mi zdálo normální, ale fakt na tom něco bude ... zvlášť s velkým počtem klientů.

[5] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 06.04.2008, 23:05:58 [X] [D]
[2] Mně zase přijde přehnaný bod 7 z druhého seznamu - kdo říká, že mu mám dát ICQ, kde jsem k zastižení celý den? Mám ještě jedno... ;)

[6] (Ladis ) 06.04.2008, 23:42:49 [X] [D]
[4] Kdysi jsem sesmolil podobný paskvil.
http://php.blog.cz...o-webdesignera

Vždycky jsem tušil že starat se klientovi o hosting je k ničemu, teď jsem to zkusil (na cizí platformě) a opravdu, je.
To co si vezmeš na provizi musíš vydělat za dvě hodiny práce.

[7] (David Grudl - WWW) 06.04.2008, 23:47:52 [X] [D]
Bod č. 1 z prvního desatera a bod č. 3 z druhého si zlehka protiřečí. Sám dnes už trvám na tom, že každý klient musí přejít ke mnou zvolenému hostérovi.

[8] (otaznik - WWW) 06.04.2008, 23:48:35 [X] [D]
[5]: "Souhlasíte s tím, že nebudete (4) připojovat, používat, pokoušet se o připojení nebo použití služeb ICQ jiným způsobem, pro libovolné komerční účely nebo jiné účely, které nejsou v dobré víře vaším soukromým osobním užíváním tak, jak tyto služby výslovně nabízí webové stránky ICQ."
http://jdem.cz/acby7#www.icq.com

tento způsob, mi (mohu se mýlit) jako komerční použití připadá (použítí svého učtu u nich, jako kontaktu na "technickou podporu").

Pak je tam ještě zajímavá pasáž o tom, že všechno až na drobné výjimky patří jim a mohou tedy volně využívat vaše myšlenky, nápady a postupy.

[9] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 06.04.2008, 23:53:42 [X] [D]
[8] V tom případě beru zpět a navrhuju odpověď NE v původním odstavci nahradit odkazem na Licenci.

[10] (karf [openID] - Mail ) 06.04.2008, 23:58:30 [X] [D]
[3] Tož to jo. A nebo taky třeba: "a kolik by to stálo s redakčním systémem a kolik bez" :)

[11] (mantisa - WWW) 07.04.2008, 10:49:37 [X] [D]
Dobrý den,

s textem o "klientech" (schválně uvozovky, jelikož u 90 % zákazníků jsou stejně nevychovaná hovada, která chtějí vše zdarma; ano pokud se požaduje profesionalita a slušnost od poskytovatele, měli by se slušně chovat i zákazníci) se jistě ztotožní hodně webdesignerů. Měli by si vzít z těchto bodů také příklad. Ale plno lidí na to nemá, podnikat, a tak nabízejí slevy.

Mimochodem, ať si říká kdo chce co chce, je to pokřivenou morálkou. "Já jsem dělník, kdo je víc..." stále visí ve vzduchu. Práce na počitači je přeji jen takové hraní, to Lojza, ten vykopal dneska krumpáčem 10 m dlouhou rejhu, to je pane chlapák.

Poslední dobou toho ale mám po krk. Když někdo píše "NASRAT", já dodám ještě "...A ROZMAZAT".

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.04.2008, 11:03:16 [X] [D]
[8][9] V originále nebyli ICQ, ale IM. A protože předpokládám, že tady to budou číst převážně Češi, a v Česku je ICQ téměř synonymem pro instant messaging a zkratka IM málo známá, tak jsem použil právě ICQ. Ti licencí a jiných hambinců znalí si mohou místo toho vsunout původni "IM", třeba Jabber, MSN, AOL, ...

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.04.2008, 11:37:57 [X] [D]
[7] A to je v bodě 3 napsáno: Odkažte ho na registrátora a hosting... Bod 3/II totiž není v rozporu s bodem 1/I, a to ani v lehkém, a dokonce není ani v rozporu s tím co děláš ty. Jen nikdy, nikdy, NIKDY nesmíš přistoupit na to, že "já vám dám XXX peněz a vy mi obstarejte hosting a doménu a ... tyhlety věci, jo?"

[14] (David Grudl - WWW) 07.04.2008, 11:55:59 [X] [D]
[13] tak možná poskytuju služby na vyšší úrovni, než autor destatera ;) Pokud nejede web, klienta nemusí zajímat, jestli je to chyba v mé aplikaci nebo u hostéra. Ani nechci, aby ho to zajímalo.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 07.04.2008, 12:07:26 [X] [D]
[1] Jojo, nejlepší typy jsou takoví ti Jardové, co volají v nějakou nemožnou chvíli a chtějí "jen takovou maličkost, pro vás je to pár ťuknutí do klávesnice, pro takovýho odborníka, to je hned, hehehe... Tak kdy přijedete?"

Před dvěma týdny se mi ozval pan J, jehož kamarádovi, panu Š, jsem před třemi lety dělal nějaký program na vyhodnocování telefonních výpisů. Za "děkuju". No a pan J mi volal, že se panu Š změnily formáty těch výpisů a že by to chtěl změnit a kdy že mám čas, jestli bych mohl zítra v deset. Řekl jsem, že nepřichází v úvahu, že ve čtvrtek nebo v pátek ve dvě hodiny. Pan J zalamentoval, ale řekl, že se tedy dohodne.

Volal druhý den, že se čtvrtek nehodí vůbec a v pátek jestli by to šlo v těch jedenáct... Nešlo! Ve dvě mám čas! A požádal jsem ho, ať mi dá mailem vědět předem, jak se dohodnul.

V pátek ve 14.47 přišel mail: "Schůzka dnes v 15:00 u Š. v jeho kanceláři. Děkuji. J."

Bouchly mi saze. Já tedy mám skočit hned do auta a jet na druhej konec města k nesympatickému panu Š, který je kamarád pana J, a tam na místě dělat nějaké úpravy a opravy v kódu, ve svém volném čase za DĚKUJU?

Tak to dopadá, když pro někoho něco uděláte z dobré vůle :)

[16] (Vesničan ) 07.04.2008, 13:24:19 [X] [D]
Ano, dámy a pánové. Vše, co je výše popsáno, platí naprosto všeobecně. Nejenom v oblasti IT. A nejhorší z toho všeho je tzv. nepřetržitá dostupnost. Nikdo nevolá ševci ve tři hodiny ráno, že se mu uthla podrážka na botě, ale v tu samou dobu je schopen zavolat doktorovi, že spolkl omylem ten prášek, kterej měl spolknout až v sedm a co má tedy dělat. Nikdo v tu samou dobu nevolá do zahradnictví s dotazem, čím hnojit oleandr, ale je schopen zavolat automechanikovi, že se mu včera při zpáteční cestě odkudkoli rozsvítila jakási kontrolka. A bez velkého přemýšlení vyhodím dalších deset příkladů. Plno lidí si totiž myslí, že ti všichni okolo jsou tu kvůli nim a jestliže jim někdy zaplatili za nějakou službu, tak si je vlastně předplatili na velmi dlouhou dobu.

[17] (@Teo - WWW) 07.04.2008, 18:23:59 [X] [D]
Jako ten advokát, co měl ve vyúčtování služeb položku n.s. Když se ho zeptali, co to znamená, objasnil, že "noční stresy". Prý musel na tu kauzu pořád myslet a vůbec se nevyspal! :-P

[18] (Jont - WWW) 07.04.2008, 21:26:05 [X] [D]
No podle mě je nutné těm lidem vysvětlit, že předáním díla to končí a případně stanovit nějakou cenu za podporu. Nebo ani to ne.

[19] (Petr Staníček - Mail ) 07.04.2008, 21:51:27 [X] [D]
[15] O práci za děkuju (a někdy ani to ne) mi povídej... Já sjem to ale vyřešil jednoduše. VŠECHNY mé prácepodobného typu jsou "zcela bez záruky a bez jakékoli podpory". Pokud někdo něco takového chce, sdělím mu svou hodinovou sazbu a můžeme jednat dál podle zcela jiných, daleko funkčnějších principů.

[20] (Botanicus [openID] - Mail - WWW) 09.04.2008, 16:49:27 [X] [D]
Jooo, tak tohle taky znam :o Ano, je treba byt striktni, jinak se to cloveku sesype na hlavu. Bohuzel ze zacatku jsem to nevedel, byl jsem rad, ze jsou zakaznici ...

[21] (Radek - Mail ) 17.07.2008, 23:43:32 [X] [D]
A já si do dneška myslel, že jen já mám smůlu na klienty. Velice děkuji za tento článek, "potěšilo mě sdílení" stejných problémů.