Pár nápadů

Chcete něco udělat a nevíte zrovna co? Mám tu pár tipů, co bych udělal já, kdybych měl čas.

To jsem zase četl WebTrh. Na jednu stranu je to kulervoucí čtení – mlaďasové si mezi sebou přeprodávají naprosto úchylné domény za pětistovku, a zatímco před pár lety byla Vladana Petržilková v silném opovržení, dnes jsou její následovníci "podnikatelé". Dneska zrovna kdosi prodává doménu fosfor.cz. Můžete mi někdo říct, jaký spekulativní duševní pochod vede člověka k tomu, aby koupil doménu fosfor.cz a zas ji prodal? Nebo jaký podivnější duševní pochod vede někoho k tomu, aby si zaregistroval doménu blogujte.cz (!!!) a nabízel ji v aukci, kterou vyfutruje statistikou hledání slova "blog"?

A to už vůbec nemluvím o "aukci tipu na doménové jméno". Jako že "Napadl mě název domény na ti písmena, je volná, poradím tomu, kdo zaplatí". To naštěstí už padlo ve chvíli, kdy jakýsi dobrodinec zveřejnil seznam tříznakových volných domén.

Ale přeci jen něco zajímavého jsem na webtrhu našel. Totiž... Všiml jsem si inzerátů typu "sháním člověka na tvorbu obsahu" či "nabízím psaní textů" a napadlo mne, že to není zas tak úplně blbý nápad. CO? No – udělat tržiště textů (či lépe řečeno požadavků / nabídek).

Představuju si to prostě, na principu, řekněme, placených odkazů: Textařské tržiště by mělo sekci pro autory a sekci pro zájemce. Autor by se zaregistroval, poslal by ukázku svého psaní, v dotazníku by vyplnil pár věcí, třeba témata, o nichž píše, zkušenosti, jestli veřejně publikuje, kde a jak dlouho, administrátor by jeho text zkontroloval, jestli to má alespoň nějakou úroveň, zhodnotil profil a zařadil do databáze autorů.

Zákazník by chtěl třeba text pro web o vrtačkách, tak by přišel, vybral si lidi, co píšou o technice, vynechal by dívčiny píšící o koních a ezoterice, vynechal by pány-webaře a podle ukázek by si zvolil svého autora. Zadal by stručný obsah, zadal by rozsah a termín a navrhnul cenu. Cenu by zaplatil tržišti a byl-li by spokojen, tržiště by vyplatilo autora. Pokud by vhodný autor nebyl k dispozici, mohl by být zákazníkův požadavek vložen jako poptávka a existující autoři by se o ni mohli hlásit.

Jasně že by to bylo potřeba propracovat, dopracovat a promyslet... Tohle je jen hrubý návrh.

Od něj byl už jen krůček k ideji českého Pay Per Post. S tím by byl jeden velký český problém: "On to chválí, protože ho za to platěj, a přeci to nebude za peníze hanět!" Muselo by to být postaveno opět tak, že zadavatel platí za článek o, řekněme, vrtačce VRT-3000, a platí prostředníkovi. Prostředník peníze vyplatí bloggerovi poté, co blogger napíše článek o vrtačce VRT-3000, a to bez ohledu na to, jestli napsal, že to je šmejd nebo jestli ji vychválil do nebes.

Samosebou to má i další možnosti, jako například že zadavatel položí "na stůl" deset tisíc a řekne: Tohle jsou peníze na bloggery. No a dokud by byly peníze, tak by mohli další a další psát články. Přihlášivším se (brrr) bloggerům by systém spočítal "cenu za článek" na základě jejich pageranku, sranku, návštěvnosti atd., podobně jako se počítá cena zpětného odkazu. Zadavatel by tedy věděl, že za 50 Kč koupí článek u nějakého šmudlíka se sto lidmi za den a za 1000 Kč se článek o jeho vrtačce i s odkazem objeví na nějakém blogu z Top50.

A když už jsem nad tím tak meditoval, tak mě napadlo nějaké dobrovolné hodnocení podobných článků – recenzí (tady by měl zbystřit třeba Aleš Etický kodex Miklík). Má idea je jednoduchá:

U článků, blogpostů, zpráviček, tipů apod. by mohlo být označení podobné, jako je třeba XFN u odkazů. Tedy například informace o tom, jestli autor píše o něčem, na čem se podílel on, nebo o něčem, co dělal jeho známý, nebo zda na tom není nijak zainteresován, pak informace o tom, jestli se rozhodl napsat o své vlastní vůli nebo zda byl požádán, informace o tom, jestli z recenze má nějaký profit nebo zda z toho nemá nic, jestli to sám vyzkoušel nebo jestli čerpá z tiskové zprávy, atakdále... Takový "skládací disclaimer", jako je "skládací" licence Creative Commons.

Měl bych i název – co takhle "Open Cards"? Pod recenzí by bylo napsáno: "Open Cards: Friend, Ask, Nonprofitable, Tested" – a bylo by jasné, že autor recenze se s tvůrcem zná, že byl o napsání požádán, hodnocenou věc si vyzkoušel a z recenze nemá žádný profit. Mělo by to být i hezky graficky zpracované a jednoduché na vložení. Mohl by to být i mikroformát... :)

A význam? No... Dle mého je legitimní psát recenze a dostat za ně zaplaceno, nebo psát o věcech, které člověk sám dělal. Ale je fajn na to otevřeně upozornit. Co vy na to? Mělo by smysl něco takového udělat a zveřejnit? Nebo je to naprosto nesmyslná věc?

PS: Jasně že to jsou všechno nesmysly a nic z toho nemá cenu. Jdu přihodit do aukce na ten fosfor.cz!

Dne 8.04.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Spock [lone wolf] - WWW) 08.04.2008, 15:05:53 [X] [D]
Nápad je to zajímavý, ale asi jen pro nějakého většího hráče. Pokud bych jako někdo neznámý chtěl podobnou věc nabídnout, brzo narazím na to, že mi nikdo nebude platit, když nemám nikoho kdo by psal a nikdo nebude psát, když nemám kdo by to zaplatil.

[2] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 08.04.2008, 15:29:50 [X] [D]
"Friend, Ask, Nonprofitable, Tested" - ještě za to přidej jedno slovo na "A" a máš z toho FrANTA. Škoda, že doména franta.cz už je obsazená...

[3] (mantisa - WWW) 08.04.2008, 16:31:03 [X] [D]
Ještě že jsem se v první části textu nenašel, ja se totiž najdu vždy a všude (nebo že by paranoia? :-)).

Nápady to nejsou špatné, ale asi bych nikdy nevěřil nikomu, že napíše 100% bezchybné texty. S copywriterů znám snad jednoho, kdo má své stránky v pořádku, natož nějací patlalové. A že člověk píše kvalitně (a hlavně bezchybně) nejde jen tak lehce odhalit, chce to hodně testů...

[4] (Petr Staníček - Mail ) 08.04.2008, 16:59:40 [X] [D]
Kašli na fosfor, germanium.cz je volný.

[5] (David Grudl - WWW) 08.04.2008, 17:01:14 [X] [D]
[4] tak a zapínám stopky. Za jak dlouho se najde webtržník, který germanium.cz promptně zaregistruje :-)

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.04.2008, 17:30:30 [X] [D]
[4][5] Srandičky, srandičky, ale vodik.cz, uhlik.cz i jod.cz jsou registrovaný. Dokonce i lithium.cz a krypton.cz!!! Volnej je ještě mangan.cz a draslik.cz, nebo třeba praseodym.cz.

Z halogenů už jen fluor.cz; chlor, brom, jod i astat.cz už jsou zaregistrované. Vedle jsou volné jen telur.cz a polonium.cz.

Volný je třeba i arsen.cz a antimon. Zirkonium volné, zirkon obsazený. Ruthenium i rhenium volné, palladium, osmium, iridium i platina obsazené...

No, řekl bych, že webtržníci mají ještě velké pole působnosti. :)

PS: hlinik.cz není z Humpolce

[7] (David Grudl - WWW) 08.04.2008, 17:43:56 [X] [D]
praseodym.cz obsahuje klíčové slovo SEO, to by se dalo docela slušně prodat. Tím "slušně" myslím minimálně za cenu registračního poplatku! Ale rozhodně doporučuju registrovat společně s variantou pra-seo-dym.cz

[8] (petiar - WWW) 08.04.2008, 18:03:00 [X] [D]
[6] A čo Kryton.cz? ;-) Ja som si včera registroval majspejs.sk. Ešte neviem načo (možno použijem pre jeden hudobný web čo robím) ale šokovalo ma že bola ešte voľná. Kam se hrabe fosfor, to se nedá srovnat!
Mimochodom, ten VRT-3000 - je to dobrá vŕtačka? :-)
A miesto uhlíku sa dá kľudne použiť fulerén.
[7] A prípadne ešte s variantou prase-o-dym.cz
A čo domény ako h3po4.cz, hcl.cz, h2so4.cz, kmno4.cz?

[9] (mike ) 08.04.2008, 19:10:15 [X] [D]
[8] c2h5oh.cz vypada taky volne. fosfor.cz je pry "mozno pouzit pro propagaci doplnku vyzivy". c2h5oh ma mnohem vetsi propagacni potencial ;-)

[10] (#13 - WWW) 08.04.2008, 20:17:14 [X] [D]
Dokud je volná doména unununium.cz, tak není o čem se bavit :)

[11] (happz - Mail ) 08.04.2008, 20:32:32 [X] [D]
[6] krypton.cz chapu, je treba mit na Supermana paky vzdy pohotove...

[12] (klok - WWW) 08.04.2008, 21:32:36 [X] [D]
A co takovy agent-protistrany.cz :)

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.04.2008, 21:34:12 [X] [D]
[12] Jaký to má protonový číslo?

[14] (klok - WWW) 08.04.2008, 21:41:28 [X] [D]
[13] proto novy cislo je rovno souctu ucastniku libovolneho fora (kam napises prispevek) kteri te nazvou agentem protistrany

[15] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 08.04.2008, 21:42:04 [X] [D]
[7] V pravěku se seo tvořilo kouřovými signály? ;)

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.04.2008, 21:45:02 [X] [D]
[15] Ano. Z té doby zůstal zachován pravěký Google (dnes zvaný Island) a pravěký Seznam (zhruba Lovosice - Litvínov - Chomutov - Ústí)...

[17] (danaketh - Mail - WWW) 09.04.2008, 10:08:07 [X] [D]
[16] Při velikosti perimetru Seznamu bych Atlas, Centrum a další viděl tak na příhraniční vísky...

[18] (Piki - Mail - WWW) 09.04.2008, 16:08:21 [X] [D]
Citujem: Od něj byl už jen krůček k ideji českého Pay Per Post. S tím by byl jeden velký český problém: "On to chválí, protože ho za to platěj, a přeci to nebude za peníze hanět!"

To by nemusel byť problém v prípade objednaného textu pre web objednávateľa. Dokonca by v špecifikácii zadania mohla byť kolónka: Vyznenie pozitívne, vyznenie neutrálne, vyznenie konfrontačné... A pre niektoré účely, nalejme si čistej pepsikoly bohate stačí, keď text obsahuje potrebné slová spojené do viet oznamovacích.

[3]Honba sa perfektným textom je honba za zbytočnosťou. Áno, istá gramatická korektnosť a copywritterská zručnosť je potrebná, ale vždy sa rýchlejšie implementuje existujúci text (aj keď je zdroj plný hrubiek a zámen) ako ho aj vymýšľať. Novinári tak pracujú odjakživa. Vyprodukujú slohový útvar a korektor sa postará, aby veľk!í! človek netrpel schízou.

Celkovo, nejaká podobná koncepcia sa mi preháňa mozgovňou už nejaký ten mesiac. Dokonca aj nejaký procesný plán pre vytvorenie takéhoto projekt by možno bol. Otázka je, či existuje dav blogérov o reálnej veľkosti, ktorí by mali záujem raz za čas niečo za odmenu v ráde desiatok korún napísať. Dostatočný dav, aby to dalo denne, čo já viem, 10-20 nových textov, z ktorých by sa predalo aspoň 20%. To by si ty, Arthutr, asi vedel posúdiť lepšie.

Keď to tu píšem, napadla mi zaujímavá idea na plugin pre Bloguje v tejto súvislosti. Naznačím: odložené publikovanie...

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 09.04.2008, 16:13:41 [X] [D]
Já se přiznám - já to nevydržel a spustil jsem provizorní diskusní fórum na toto téma. Ještě chvíli jsem si tam chtěl psát sám se sebou, ale když už je to takhle, tak to snad provalím... :)

[18] Můžeme se o tom pobavit po mailu, plz?

[20] (Retal - WWW) 11.04.2008, 16:57:43 [X] [D]
No vidíš, Arthure, a zatímco se tu rozohňuješ, našel se pro fosfor.cz kupec.
One man's trash is another man's treasure.

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.04.2008, 17:27:26 [X] [D]
[20] Ale jo, on se najde kupec pro leccos... I pro tu haldu .info domén, co si teď webtržníci houfně přeprodávají jen proto, že GoDaddy zlevnil na pár centů. ;)

[22] (Kojot - WWW) 11.04.2008, 23:31:15 [X] [D]
Stačí se podívat na Aukro. Tam se mimochodem taky draží domény a je to vážně legrační pohled...

[23] (Piki - Mail - WWW) 15.04.2008, 14:22:26 [X] [D]
[19] Je to tam. Od 13.4.

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 15.04.2008, 15:45:25 [X] [D]
[23] Já vím, ještě jsem se k tomu nedostal, mám to v todolistu...

[25] (veena ) 22.04.2008, 17:12:11 [X] [D]
Tak dřív letěli céčka, dneska domény.