Webové podnikání ze staré školy

Asi jsem ze staré školy. Myslím si, že příčina má své následky, že něco nevznikne z ničeho a že dům se má stavět od základů, ne od střechy – a už vůbec ne od nájemní smlouvy.

V raných 90. letech, když vtrhl trh (sakra, to je obrat) do republiky, jsem pozoroval mnohé jedince, co s fialovým sakem věřili, že lze vybudovat ekonomiku na principu "levně koupím, draho prodám". Tedy – svou ekonomiku na tom vybudovat jistě lze. ;) Jenže soukromá ekonomika, řekněme "hodnota peněz", je závislá na té veřejné ekonomice. Jinými slovy: Když budou všichni jen kupovat a prodávat, tak budeme mít spousty peněz, které nebudou mít žádnou kupní sílu. Nehledě na to, že kromě obchodníků jsou potřeba taky ti, co něco dělají, aby jaksi obchodník měl s čím obchodovat...

Ale pro průkopníky trhu byla vize "nakoupím a prodám, tím vydělám" velmi lákavá. A tak se hromadně přeprodávalo a "dělal se byznys" se zbožím, které třeba změnilo pětkrát svého majitele a jeho cena se zdesateronásobila – přitom se fyzicky nehnulo z místa, stálo furt na paletě u výrobce. Inu, "kupec" a "překupník" bylo v té době taknějak totéž... :)

Rád chodím na Webtrh. Připadá mi, že internetový "byznys" je tam v podobné situaci jako ten trh v začátku 90. let. Spousta lidí chce na internetu vydělat. Někdy to je až komické.

Minulý týden mne třeba velmi pobavil uživatel s přezdívkou ShaiMagal. Nejprve se ptal na cosi s registrací domény. Pak na to, jak zaparkovat doménu. Pak na AdSense. Další den chtěl někoho, kdo by mu naprogramoval skript na stahování videogalerií. Pak chtěl vědět, jestli je rozumné používat affiliate. Pak se ptal na to, co má použítr místo bux. Pak chtěl někoho, kdo by mu převedl peníze na PayPal. Takovému typu říkám "splašený střelec" – chce obchodovat a vydělat, ale nemá s čím. Jen ví, že chce a že to jde... No, třeba mu to opravdu půjde.

Další webtržník zas představil svůj nový "projekt" – WordPress s šablonou a výplní "Lorem Ipsum". V popisu se ptal na názor ostatních na tenhle projekt a omlouval se, že "tam nějaký obsah pak dodá", že ho v tuhle chvíli zajímá jen názor na design a na možné obchodní využití.

Něco dělám špatně. Jsem v zajetí starého myšlení či co... Já si totiž pořád myslím, že internetový projekt by měl být založen na obsahu či na funkci. Z obsahu by pak měl vyplynout design a vhodné postupy, jak na projektu vydělat. Opravdu si myslím, že projekt by měl stát na službě a obsahu, ne na formě prodeje.

Nebo si myslím, že na počátku každého projektu je nápad – obchodní nebo technický. Nápad je pak rozpracován a nakonec realizován. Nákup vhodné domény pro mne spadá do kroku 2, tedy "rozpracování nápadu". Myslím si totiž, že postup "mám doménu a nevím co s ní" vede do pekel.

GoDaddy zlevnil .info domény na 99 centů. Na Webtrhu se to projevilo záplavou .info domén nejrůznější kvality, většinou však pochybné. První kupecký krok, tedy "levně nakoupit", tyhle domény splňovaly. S tím druhým, tedy "draze prodat" (či prodat a neprodělat) to bylo už mnohem horší.

Však se podívejte na WebTrh a spočítejte si poměr nabídek... Zatím vedou ty "něco mám a chci to prodat" nad "něco jsem udělal a chci to prodat" nebo "něco umím a za peníze to udělám".

A poukazovat na věk nabízejících by v tomto případě mohlo být bráno jako příliš laciná generalizace.

Děkujeme, staří páprdové, ale už odejděte a nekažte nám naši práci je výborné heslo... Ještě bych na odchodu dodal, že ekonomika, založená především na přeprodávání, je odsouzena k zániku. Pokud má fungovat, je potřeba ne jen kupovat a prodávat, ale taky tvořit. Pouhým nákupem a prodejem nevznikne nic užitečného.

Jasně, ještě chvíli to ale fungovat bude... ;)

Dne 21.04.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (White Dog - WWW) 21.04.2008, 15:30:20 [X] [D]
Já bych to neviděl tak černě. Oni ti moulové co mají doménu, ale bez nápadu, co mají WordPressovou šablonu s textem "Lorem ipsum" a ti, co mají "skvělou doménu na prodej, jméno prozradím tomu kdo zaplatí" rychle přijdou na to, že o jejich nápady nikdo nestojí. Prostě to zkoušejí a nakonec zůstanou nepochopení. Časem z toho vyrostou.
Mimochodem: to já dostal skvělý nápad, pak koupil jsem výbornou doménu a až to dodělám a pustím do světa, tak to nikomu neprodám! A už vůbec ne na webtrhu. :-)

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.04.2008, 15:40:10 [X] [D]
[1] Zatím to funguje, zatím to jiní kupují... Zrovna dneska jsem zjistil, že jeden takový před časem koupil doménu s naprosto podivným názvem "písmeno pomlčka písmeno tečka cé zet", pak ji tam marně nabízel za X peněz v aukci a dneska na ní spustil blogovací systém, prý "jako linkbuild dobrý". Mnojo. Ale ono to staromódní "Chci udělat - naučím se - udělám - vydělám" zase přijde. :)

[3] (Pette - Mail ) 21.04.2008, 16:15:34 [X] [D]
Vidim, ze mame rovnaky nazor.
Webtrh bol fajn prve 3,4 mesiace behu, potom prislo leto 2007 a s nim prva zaplava.
Potom prislo zlacnenie domen a s nim druhy zasah - "trh".

Ano, dnes kazdy chcel len biznisovat a zarobit. To, co vlastne podnikanie je - vytvaranie novych hodnot - je pre nich velmi zlozite a dlhodobe, a teda "socialisticke" (nesmejte sa, tento "argument" vzdy niekto vytiahne, druha oblubena zastavka je R. Hulan).

Aspon je to indikator spravnej cesty, spomeniete, ze na "trhu" s domenami nieco smrdi a ked schytate nalepku socialista od "domainera", viete, ze mate pravdu - trafena hus zagaga.

[4] (mantisa - WWW) 21.04.2008, 16:56:28 [X] [D]
Nic moc neumím, ale chci vydělávat (rozuměj, odvést co nejméně práce, za co nejvíce peněz = ČR). Případě nic neumím, něco chci, ale nejlépe zadarmo.

Bežný to jev žumpy DJPW a už i bohužel Webtrhu. Pokud na to někdo upozorní, dostane BAN.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.04.2008, 17:32:38 [X] [D]
[3] Osobně se domnívám, že na vytváření hodnot není nic socialistického... Dokonce bych řekl, že vytvářet hodnoty je základní předpoklad ke kapitalistickému "vytváření zisku" :)

[4] Když já nevím co to je DJPW...

[6] (char_t - WWW) 21.04.2008, 17:43:14 [X] [D]
Hmm, tak jsem asi taky webdesigner ze staré školy, ač to v 21 letech zní trochu divně... :) Btw, nevíte někdo o nějaké té prácičce? Jestli brzy něco neseženu, tak budu muset asi taky začít spekulovat s doménama nebo už nevim :)

[7] (Lokutus - WWW) 21.04.2008, 18:26:37 [X] [D]
To je hustý. Tak internet je už tak "starý", že má svou starou školu, neboli, jak se dříve říkalo, starou gardu. No jo no, nová generace vstala od FPS a začala podnikat.
Na druhou stranu, když si vzpomenu na doby - mám ukradený/cracknutý Front Page a Namo Web Editor a udělám vám cool stránky se spoustou animovaných gifů, které jsem ukradl na jiných webech a super pozadím, i když tomu vůbec nerozumím - tak dnešní doba se také nijak zvlášť neliší. Akorát se holt šmelí s něčím jiným...

[8] (Lokutus - WWW) 21.04.2008, 18:27:41 [X] [D]
[6] Vím. Kámoš staví barák. Lopatu a míchačku ti půjčí. :-)

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.04.2008, 21:16:38 [X] [D]
[7] Drobný rozdíl tam přeci jen je... :) Ten tydýt z tvého příkladu aspoň něco UDĚLAL. Být to dneska, tak se snaží prodat ty animované GIFy :)

BTW, nemyslel jsem "internetovou starou školu", ale obecně... taknějak... starou školu ve smyslu "konzervativního přístupu". Však víš - taková ta víra, že chceš-li jablko prodat, musíš ho nejdřív utrhnout a že to, co prodáváš, je ve skutečnosti tvá práce, tvůj příspěvek k hodnotě dané věci.

[10] (Lokutus - WWW) 21.04.2008, 21:51:18 [X] [D]
[9] No já to chápu, ale zase je fakt (co si pamatuju), že starou školou ve smyslu konzervativního přístupu se zaštiťovala už generace našich rodičů. A určitě i ta generace jejich rodičů atd...

Já mám spíš pocit, že to, co popisuješ je normální v každé době a je to specifické pro určitou sortu lidí, kterým pracovně říkám rychlokvašky. Akorát se pokaždé kšeftuje s něčím jiným. Po revoluci to byli ti ichtylové ve fialových plátěných sáčcích s ohrnutými rukávy, kteří kšeftovali s kdečím, včetně falešných diamantů, kupříkladu, což zpravidla odnesl ten nejhloupější z nich. No a před revolucí to byli zase veksláci v kožených bundách.

V každé době se najdou zoufalci, kteří chtějí ukrutně rychle zbohatnout, a pokud možno úplně bez práce. Levně koupím a draze prodám je starý model.

Spíš bych se dneska divil, kdyby někdo na těch doménách zbohatnul.

[11] (Memphis ) 21.04.2008, 23:23:10 [X] [D]
Skvělý příspěvek, jednoznačně souhlasím. Taky teď dodělávám jeden projekt, myslím dobrý nápad, který se lidem bude líbit a nechápu ty, co jen takhle přeprodávají. Respektive chápu proč to dělají, ale sám bych to nedokázal. Pocit, který se dostaví po dokončené dlouhodobé práci, kterou třeba bude používat "blbých" pár uživatelů, je prostě nenahraditelný. Bezva zase slyšel o "vytvořených hodnotách" namísto "zisku" za každou cenu...;)

[12] (Lokutus - WWW) 22.04.2008, 07:40:17 [X] [D]
[11] :-) No to je romantické. Ale každý člověk dosáhne jednou bodu, kdy má za sebou určité kritické émnožství projektů. A pak se takovéto pocity přestanou dostavovat a začne mu jít jen o prachy. :-D

[13] (Vembl - Mail - WWW) 22.04.2008, 10:44:46 [X] [D]
S článkem nezbývá než souhlasit. Bohužel strategie "levně nakoupit, draze prodat a pozdě platit faktury:)" platí i v jiných oborech dodnes. Z krátkodobého hlediska totiž tato strategie vynese vždycky mnohem více peněz než poctivé tvoření. Ovšem dlouhodobě to končí katastrofou:).

[14] (Memphis ) 22.04.2008, 10:56:23 [X] [D]
[12] Ano, to věřím a toho bodu se trochu bojím...:)

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.04.2008, 11:06:36 [X] [D]
[11] Ano, romantické to je. Vystřízlivění zákonitě následuje s prvními nadávkami od uživatelů a přichází fáze 2, kterou jsem si pracovně nazval: "Mám si snad nechat nadávat za to, že pro lidi dělám něco zadarmo? Ať mi nadávaj, ale ať z toho taky něco mám!"

[16] (Retal ) 22.04.2008, 17:54:46 [X] [D]
Ono s těmi naivními začátečníky to je těžké. Často se vyplatí být trpělivý, oni se poučí a začnou uvažovat a vystupovat jinak. Už jsem to viděl víckrát.
Zmiňovaný ShaiMagal je ale už nějakou dobu v moderovací frontě.

Domény jsou legrační téma, ke kterému má očividně každý něco na srdci.
No co. Pořád zajímavější než fotbal nebo auta. :)

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.04.2008, 18:03:05 [X] [D]
[16] Domény se mi krásně hodily jako ilustrace toho přístupu, kdy se prodává cosi s minimem přidané hodnoty. D-Fens by to nazval "leštěný prd". ;) Jinak abych k tomu opravdu něco řekl:

Člověk, který si zaplatí doménu, má IMHO jednu z těchto motivací:

1. Potřebuje ji, protože má obsah
2. Chce ji, protože chce mít místo na výše zmíněný obsah
3. Chce ji, protože mu připadá zajímavá a "hodnotná" a doufá, že by ji mohl někdy prodat za větší peníze někomu, kdo ji bude chtít na ten výše zmíněný obsah.
4. Chce ji, protože doufá, že ji prodá někomu, kdo spadá do kategorie 3.

Nemůžu si pomoct, ale kategorie 3 mi připadá jako čirá schválnost (ale jo, i tak lze podnikat) a kategorie 4 jako čiré zoufalství. Tolik k tomu "doménovému obchodu". :)

[18] (Pette - Mail - WWW) 22.04.2008, 19:07:55 [X] [D]
[5] - Ano, chapeme sa.
Existuju dve ekonomiky - ta, kde sa vyraba a poskytuju sluzby - a ta bezi a rastie tisice rokov.
Par storoci existuje aj ta, kde sa kseftuje s pracou inych - a posledne roky uz dokonca cisto s peniazmi - a to je cesta ako vidite do velmi skaredych koncin.

[19] (David Grudl - WWW) 22.04.2008, 19:31:25 [X] [D]
Vemte si seznam TOP 100 nejbohatších čechů. Spočítejte ty, kteří se žíví tím, že něco tvoří. Stačí prsty jedné ruky.

Ne, tohle není fenomén počátku 90. let. Tehdy jsme to jen víc vnímali, protože všechno bylo nové.

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.04.2008, 19:36:40 [X] [D]
[19] Tvrdí někdo, že to je fenomén počátku 90. let? Já píšu, že jsem to v té době pozoroval...

A to co píšeš se nijak netluče s tím co píšu já, totiž že "pouhým nákupem a prodejem nevznikne nic užitečného." Každopádně, vzpomeňme si na to, až zase někdo někde připomene, že český web stagnuje. :)

[21] (Svajdlenka - Mail - WWW) 23.04.2008, 16:47:41 [X] [D]
No najviac sa mi pacia podnikatelia, stylu:
Najdem si e-book na na Click Bank s resell rights a snazim sa ho predat s velkym ziskom po vsetkych forach pre adminov. Specialne na digitalpoint.com fore ktore je momentalne zaplavene takymito skvelymi ponukami. Presne v style lacno kupit a draho predat.

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.05.2008, 08:30:02 [X] [D]
**Hrůza, hrůza, ShaiMagal si nepřečetl pravidla, napsal naprosto dementní komentář ("Nevím co je špatného na tom že mám hodně dotazů, jinak díky za reklamu, spousta lidí ke mně leze na vyhledávání ShaiMagal, takže jsem získal reklamu zdarma, chachá, chachá..."), voni mu to tu smazali, ShaiMagal se proto pohoršil a napsal další komentář, kde odhaluje cenzurní praktiky na těchto stránkách. A ten mu taky smazali! Inu, ShaiMagal se chová jako typické malé telátko - nic neumí, ale chce být důležité a respektované.**

[23] (Tom@S - Mail - WWW) 21.06.2008, 13:30:57 [X] [D]
Tak tento clanok je dost kriticky, ma nieco do seba ale zaroven je tu vidno tu staru skolu. Samozrejme trvale projekty maju svoje ovocie ale aj jednorazovy zisk a hlavne ak clovek vie ako ho opakovat dore chuti.
Co sa tyka tej lamy SHaimagala mal som s nim osobnu skusenost a skoncil v ignorliste.
Inak aj ja mam na fore podobneho experta, ktory tiez vsetko vie. Ma lepsi script ako azet, chce spravit nieco ako je booom.sk a zaroven ponuka pracu na vsetky strany.Samozrejme stiha reagovat na vsetky ponuky domen aj za cenu 1Ok + :D
Clovek si to proste nema vsimat a oni z toho vyrastu, ale pridu dalsi ;)

[24] (ShaiMagal - Mail - WWW) 28.07.2008, 21:19:16 [X] [D]
Díky, že mě tu tak rozebíráte, zvyšujete mi návštěvnost, spoustu lidí zajímá, kdo to ten ShaiMagal je :-)

Za což jsem opravdu vděčen, někdy je negativní reklama fajn :-)
Nehlede na to, Tom@S, ze jestli budes vsechny programatory, kteri umi v nekolika jazycich nazyvat lamou, tak to asi moc daleko nedotáhneš. Ale coz, jak se rika, kazdy sveho stesti strujcem.