Řemeslník

do domu – sukovici do ruky! Pojďte všici, co stavíte či chcete stavět, pojďte všici, co si chcete doma nechat něco upravit od řemeslníka... pojďte a poslyšte děsivý příběh ze života...

Tchán si před časem nechal cosi opravit na chalupě od zedníka. Zedník pár dnů konal a pak si řekl o peníze. Tchán koukl bystrým okem na výsledek a řekl: "Děláte si legraci? Vždyť to je nakřivo, špatně a vůbec... Buď to opravíte, nebo nezaplatím!" Zedník na to prohlásil: "Buď zaplatíte, nebo vám vymlátím okna..." Inu, zedník.

Nebo takový pokrývač a stavební dokončovač. To je totéž v bledě modrém. V roce 2006 manželka usoudila, že takhle to dál nejde, a že je potřeba něco udělat s terasou, aby na jaře netekla voda k sousedům. Po dvou marných pokusech s novým spárováním se rozhodla, že nechá položit hydroizolační fólii, jako jsou v bazénech apod., a že tedy objedná někoho, kdo ji položí. Od března vybírala, konzultovala a domlouvala, nakonec si vybrala vhodnou fólii včetně barvy (modrá) a nechala si doporučit řemeslníka. Někdy v srpnu řemeslník, Marcel Kaukuš se jmenuje, přišel, okouknul, odsouhlasil a prohlásil, že tedy ano.

Uplynul srpen. Uplynulo září. Přišel říjen a manželka lehce znervózněla. Začala řemeslníka urgovat, a ten jí nakonec jedno pondělí v půlce října sdělil, že "ve čtvrtek po obědě přivezou materiál a v pátek ráno na to vlítnou." Takže si manželka vzala na čtvrtek i pátek volno.

Ve čtvrtek v sedm večer říká: "Já mu asi zavolám... říkal, že v poledne přijede, nepřijel, tak jestli i ten zejtřek platí..." A jak řekla, tak udělala. Za pět minut přišla a povídá: "Já se mu konečně dovolala, a když jsem se ho zeptala, jestli to teda zejtra platí, když nepřijel dneska, tak na mne vyjel, že to dneska prostě nestihnul, že přeci řekl, že to zejtra udělá a prásknul mi telefonem". Vyletěl jsem jako bodnutý včelou a povídám: "Až zejtra přijde, tak ho skopu ze schodů...! Takové **** nepouštěj přes práh!" Ale manželka se nedala, že prej je zima na krku a jinej řemeslník k dispozici není, a když jsem tak chytrej, tak ať si to zkusím sám...

Takže v pátek nastoupil Řemeslník a jeho dva pomocníci. Místo modré fólie nesli šedou a když se jich manželka ptala, lakonicky odpověděli: Jinou neměli! Měl jsem ho skopat ze schodů... Zavřel jsem se do pracovny a pracoval jsem, manželka stála u dveří na terasu a dávala pozor. V poledne jí zvonil telefon. Odešla ke stolu, vyřídila minutový hovor a když se vrátila zpátky, zjistila, že jeden z šikulů mezitím fólii propálil ústím horkovzdušné pistole. Že to prý nevadí, že tam dá záplatu a "...to neproteče!" Pak se mu to stalo ještě dvakrát – jednou propálil, jednou proříznul. Inu, co už... "Stejně na to dáte tu pochozí fólii..." pravil. "Ne, už v srpnu jsem vám říkala, že tohle je finální vrstva! Proto jsem chtěla modrou, proto tu stojím a trvám na tom, abyste to pokládali rovně a aby to vypadalo slušně!" odpověděla manželka, ale jako by mluvila do dubu.

K večeru měli finito. Odešli a řemeslník povídal, že se vrátí ještě ve čtvrtek a zaleje spáry, aby to jo neproteklo. Pak mě manželka zavolala. Rozsvítili jsme si a viděli jsme toto. Nakřivo, s bublinami, s nerovností na spádové straně terasy, se záplatami, s nataveným cihlovým prachem (protože vrtali ukotvení a vyvrtaný cihlový prach nezametli, takže ho pistolí zatavili do fólie) – a ke všemu ještě popálili futra od plastových dveří...

Takže jsme sedli a sepsali seznam závad a nedodělků, které tedy chceme odstranit či napravit. Když řemeslník ve čtvrtek přišel a zalil spáry, tak prohlásil: Jo a peníze mi pošlete na účet podle té kalkulace (šlo o cca 21 tisíc). Povídám: "Vy jste tedy hotov? Chcete předat dílo?" – prý že ano.

Vzal jsem ho na terasu, vzal jsem si seznam těch vad a povídám mu: "My jsme na to koukali a sepsali jsme si takový seznam věcí, co se nám nezdají, takže před tím, než dílo převezmeme, tak bychom chtěli znát váš názor..." – a ukázal jsem mu první věc, shodou okolností ty bubliny. Řemeslník vyletěl jak čertík z krabičky a rozčiloval se, že to je v normě, to tak může být, že on tomu rozumí, že si stěžuju neoprávněně a celé to zakončil krásným "Vy rozumíte počítačům, já fóliím, takže mi neříkejte, jak to mám dělat!" Manželka chtěla ještě něco dodat, tak jsem jí zastavil a oznámil, že pan řemeslník odchází. A pan řemeslník odešel. Po cestě ještě zahodil seznam, k němuž se měl vyjádřit, řekl že nic takového nepřevezme, a řval: "Víte co? Já se každýmu na takovouhle práci můžu vysrat! Já vydělávám 20.000 denně, já takovouhle práci nepotřebuju..." Nakonec se ale u dveří uklidnil, takže jsem mu řekl, ať pošle fakturu na materiál, ten že mu zaplatíme, a na ceně za práci se dohodneme, že za ty prasečiny budeme chtít slevu, a že budeme muset probrat ty popálené dveře. Řemeslník souhlasil, řekl že dveře jsou problém, ale to že zaplatí pojišťovna, ale jinak souhlasil – a odešel.

Za 14 dní přišla faktura (v listopadu faktura číslo 13? No, co už...). Nejen že nebyla zvlášť za materiál... Byla za kompletní dílo a zněla na 24 tisíc. "Fakturujeme vám za zhotovené dílo..." Manželka řekla, že to tedy ani náhodou, na hlavu že si kálet nenechá, takže nezbylo než se obrátit na našeho právního poradce. Poradce, drsoň, prohlásil, že by mu nedal ani Ň a že by mohl být řemeslník rád, že z toho vyváznul tak lacino. A sesumíroval nám dopis, v němž jsme řemeslníkovi oznámili, že nedostane ani halíř, protože za á nepředal dílo, takže nemá co fakturovat, za bé že tím odstupujeme od smlouvy a že za cé jeho náklady, které s prací měl, započteme proti škodě na dveřích, což jsme doložili posudkem od firmy, zabývající se právě plastovými dveřmi, kde se pravilo, že naše dveře nelze jednoduše opravit a je potřeba je vyměnit celé i s okny, bratru za 50.000.

Na to řemeslník vybouchl a začal bombardovat moji ženu SMSkami, kde se pravilo, mimo jiné, jaké jsme špíny. Pak taky že je vidět, že nemáme děti, protože bychom takovou sviňárnu před vánocema neudělali (na to moje žena jízlivě podotkla, že když má těch 20.000 denně, tak snad nebude tak zle). Pak taky že ten dopis nám psal právník s gimplem (cituju doslova), že on má známou právničku, která je diplomovaná, a že to teda ještě uvidíme...

Pak nám přišel dopis. Že je mu jasné (a že mu od počátku jasné bylo), že nemáme na zaplacení, takže jsme se dopustili podvodu a on nás zažaluje. Že sice nevystavil doklad o smlouvě, jak vyžaduje zákon, ale že zákon nestanoví žádnou sankci, tak o co jako jde... A tak dále, vše doplněno posudkem firmy na pokládání fólií, kde se pravilo, že na základě studia fotodokumentace (!!!) dospěli k závěru, že je dílo bezvadné. A že pokud do třiceti dnů nezaplatíme, tak...

Právní poradce během odpoledne sepsal několikastránkovou odpověď, kteoru jsme mu poslali... Navrhli jsme smírné řešení, že zaplatíme materiál a část práce, pokud dá písemnou záruku na odvedené dílo. On pokus o smír vrátil zpět s připomínkami – chtěl vyškrtnout zmínky o tom, že něco zničil, a chtěl vyškrtnout písemnou záruku... To zase bylo nepřijatelné pro nás – a takhle jsme se přetahovali přes půl roku. Nic příjemného. Říkal jsem manželce: "Chceš mít klid? Tak mu zaplať!" a polohlasem jsem dodával: "Měl jsem ho skopat ze schodů". Právní poradce nám nakonec řekl: "Helejte, to nikam nevede, vyzvěte ho, aby odpověděl, a když neodpoví, tak mu prostě zaplatíte cenu materiálu dle té kalkulace a od toho odečtete škodu – a hotovo. On se soudit nebude, to by musel bejt naprostej magor, tady je všechno proti němu, on fakturuje dílo které nepředal a odvolává se na smlouvu, od které jste řádně odstoupili, to k soudu nedá."

A jak poradce pravil, tak se i stalo. Vyzvali jsme k odpovědi, neodpověděl, tak jsme zaplatili cenu materiálu mínus škody, což bylo nějakých 8.000. No a za 14 dní jsme dostali od soudu platební rozkaz, protože on to k soudu dal. A protože se soudil stejně jako pracoval, tak žaloval "zaplacení faktury", proti čemuž bylo hračkou podat odpor a doložit ho dvěma centimetry příloh, dokumentace a korespondence. Takže soud zrušil platební rozkaz a nařídil stání...

... a tři dny před stáním řemeslník svou žalobu stáhnul. 

Řemeslník do domu – sukovici do ruky!

P.S.: Kdybyste někdo chtěl dát tomuto pánovi vydělat, tak můžete. Jmenuje se Marcel Kaukuš a je z Českých Budějovic. 

Dne 21.04.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Laura ) 21.04.2008, 18:04:43 [X] [D]
Některé zkušenosti jsou... zkrátka univerzální. :(

[2] (mantisa - WWW) 21.04.2008, 18:16:30 [X] [D]
"Já jsem dělník, kdo je víc." Tak co se divíte...

Prostě hnus, no. :-(

[3] (Lokutus - WWW) 21.04.2008, 18:36:47 [X] [D]
Měl jsi ho skopnout ze schodů...

[4] (rony [openID] - Mail - WWW) 21.04.2008, 19:27:21 [X] [D]
mohol zo schodov skočiť aj sám...

[5] (danaketh - Mail - WWW) 21.04.2008, 20:26:59 [X] [D]
Tohle pokládání fólií dělá můj bratříček. Naštěstí pořádně (soudím podle toho, že všichni klienti práci platí a nikdo mu nepřišel rozbít hubu).

Nicméně pokud nemáte volšové pacičky jako já, tak tu fólii byste si zvládl položit. Není to zas tak složité jak to na první pohled vypadá.

Osobně si radši bydlení zdemoluju sám, než abych za to platil profesionála...

BTW: co že se toho dneska tak urodilo? :)

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.04.2008, 20:35:27 [X] [D]
[5] Mně to připadá taknějak poněkud nesmyslné... Pracuji. Dělám to co umím, dělám to pokud možno dobře a za svou práci dostávám peníze. Ty použiju v případě, že potřebuji něco, co neumím. Očekávám, že je zaplatím někomu, kdo bude umět svou práci a odvede ji dobře... atakdále. Dělba práce se tomu říká :)

Nebo jinak, ekonomičtěji: Nevím, proč se dva dny mořit s něčím, co dělat neumím/nechci, když za tu samou dobu vydělám tím, co umím, tolik, abych si mohl zaplatit práci odborníka...

Tak kde je, kruci, ten problém? :) Kde je zakopanej pes, kterej donutil mého známého, takto správce sítě v bance, že si radši celý barák postavil sám vlastníma rukama, když viděl, jaká h*o*v*a*d*a se vydávají za "odborné stavebníky".

[7] (White Dog - WWW) 21.04.2008, 21:09:23 [X] [D]
[6] Kdo se zabývá ekonomií, ale i kdo užívá zdravý rozum, tak ví, že dělba práce je základním předpokladem ekonomického růstu a zvyšování "blahobytu" společnosti. Tudíž kdo umí dobře programovat a dělat takové ty počítačové věci, tak si má na podlahu pozvat řemesnika. Protože tím vlastně podporuje ekonomický růst celé společnosti.

[8] (#13 - WWW) 21.04.2008, 21:23:25 [X] [D]
[3] Předběhl jsi mě :)

[6] Ekonomičtěji se tomu také říká systém komparativních výhod :)

[9] (Feri Macfričkins - WWW) 21.04.2008, 22:37:02 [X] [D]
on má známou právničku, která je diplomovaná
to nie je ako nejaký gympel... to je VYSOKÁ ŠKOLA!
skopanie zo schodou je najracionálnejšie riešenie

[10] (obda [openID] - Mail ) 21.04.2008, 22:50:46 [X] [D]
[6] Zakopaný pes je v tom, že opravdu schopných řemeslníků je málo. Málo schopných lidí je dnes ochotno dělat rukama či jít na učňák. V kombinaci s dlouhotrvajícím stavebním boomem je výsledek nasnadě. Já si taky na baráku hodně věcí z tohoto důvodu dělám sám. Na věci které nemůžu nebo nechcu dělat (např. plyn) si sháním řemeslníky s dobrými referencemi od známých. Ti většinou stojí víc peněz a termíny mají zabrané na dlouho dopředu - ale je radost je vidět při práci a ušetří se hodně starostí (přesněji nejsou vůbec žádné). Svých peněz v tomto případě vůbec nelituju.
Problém nastává, když na danou činnost nemám reference na dobré řemeslníky. Například nemůžu sehnat firmu na rekonstrukci střechy na RD - známí co střechu dělali jejich firmu s klidným srdcem doporučit nemůžou. Už jsem to takhle odkládal rok, takže teď mi asi nezbyde než to risknout s neznámou firmou :(

[11] (Roman - Mail - WWW) 21.04.2008, 23:32:06 [X] [D]
Fuha to ako dodrbali tu robotu sa hadam ani slusnym sposobom neda zhodnotit. Najhroznejšie je to že sa na túto fušerinu teraz musíš pozeať keď ideš na balkón. Ale aspon vidno ze ani cesko (co sa tyka sluzieb) nie je zem zaslubena. Mozno by stalo za to kvoli podobným fušerom spraviť nejakú poriadnu web 2.0 stránku ;-) Katalóg-fušerov.cz ktorej by dominovala hororová fotodokumentácia.

[12] (David Grudl - WWW) 21.04.2008, 23:40:28 [X] [D]
Chtěl říct, že to psal "psal právník s gimpem". Tak se označují lidé, co mají doma nelegální Photoshop. Říkají, že dělají v gimpu.

Zo schodov, zo schodov, zhodil som ho zo shodov,
poznám zo schodov po zvukoch čo sme kto za ludia...

[13] (Jack ) 22.04.2008, 07:38:39 [X] [D]
Na řemeslníky je nutno mít buď kliku, nebo reference. Dovolím si přidat dvě zkušenosti s pokládkou koberců.

Ta první je z práce, kde podnik ve starém objektu pronajal kanceláře s hnusným linoleem. I objednala se firma na položení koberců. Přijeli dva maníci, změřili, prohlásili že do zítřka to bude. Ráno přijdu do práce, koberec položen. Přilepen na tom starém, vybouleném linu. Pod kobercem zalepená napadaná omítka a kamínky. U tří stěn začišťovací lišty, u čtvrté, pod okny a radiátory, jen šejdrem seříznutý koberec, který ani nedosáhl ke zdi. Naštěstí šéf nevyměkl, a "řemeslníci" to museli na své náklady celé předělat.

Ta druhá je z domova. Upravovali jsme byt, a zakoupili nové koberce. V ložnici jsem se pokusil jej položit sám. Jednoduchá, obdélníková místnost, přesto jsem se s tím vztekal dost dlouho, ale nakonec se dílo podařilo. Na obývák jsem si netroufl. Plno výklenků a výstupků ze zdi. I zavolali jsme na číslo, které nám doporučili v prodejně koberců, v osm večer (!) přijeli dva mladí kluci, koukli na to, napatlali podlahu nějakou protiskluzovou emulzí, rozbalili koberec, udělali fik, fik, fik, a hotovo. Radost pohledět.

Čili je asi potřeba mít tu kliku...

[14] (pizi - WWW) 22.04.2008, 07:55:28 [X] [D]
Kdybych si dnes znova volil skolu, tak nepujdu na elektroprumku, ale nekam na ucnak, kde bych se naucil remeslo. S temi znalostmi a svou inteligenci bych pak byl za vodou. Lide jsou ochotni platit za spickovou praci, ale bezny "brigo" nedokaze ani vymyslet jak by spickova prace mela vypadat. Vubec jim asi nedochazi, ze by se meli pokusit na problem podivat ocima zakaznika a podle toho nadimenzovat sve sluzby. Zadna snaha o komplexnost dodavky. Ze by treba nejakeho remeslnika napadlo nabidnout kompletni servis aby se zakaznik nemusel o nic starat a jen prevzal hotove dilo. Mozna je to i tim, ze jsme na kraji gaussovy krivky a tim padem jsou remeslnici nastaveni na sluzby ktere pozaduje vetsina. Hlavne levne.

[15] (ringo - Mail ) 22.04.2008, 08:45:42 [X] [D]
[0] To je mazec. Připomnělo mi to rekonstrukci našeho bytu, kdy po řemeslnících zbyla křivě obezděná okna, na dubové podlaze rozlité pivo a zaschlá malta a posraný záchod. Ne, raději nevzpomínat, ještě dnes mě to spolehlivě nasere.

MMCH, ty výplně z dutinkového polykarbonátu na terase jsou také udělány špatně. Nemají zalištovány hrany, takže dutinkami leze nahoru řasa, navíc se nemají, kvůli velké tepelné dilataci, vrtat nazkrz šroubem. Ale to jsi asi nechtěl slyšet :-).

[6]"Nevím, proč se dva dny mořit s něčím, co dělat neumím/nechci, když za tu samou dobu vydělám tím, co umím, tolik, abych si mohl zaplatit práci odborníka..."
Je lepší, když se s tím moří ti, co vydělávají dvacet litrů denně? (řečnická otázka)

A jestli mohu i něco pozitivního, tak mám skvělou zkušenost s topenářem Petrem Królem, který je sice odněkud z táborska, ale bez řečí přijel do Č.B. (po té, co jsem dva jiné řemeslníky - diletanty vyhodil) a během jednoho dne vyměnil tělesa a přípojky v celém bytě. Převedl naprosto čistou a precizní práci, ještě si po sobě uklidil.
Jestli to moc smrdí reklamou, tak to smázni.

[16] (dond ) 22.04.2008, 09:33:55 [X] [D]
[0] Je to špatný, no. Schopnýho řemeslníka aby člověk opravdu pohledal, nakonec si většinu věcí dělám sám, protože mě drásá pohled na to, jak to zmastil "odborník". Ekonomie neekonomie, na křivou zeď se koukat prostě nechci. A nechat ji natřikrát předělávat, na to věčinou nemám čas (a nervy).

[11] Už nějakej čas si říkám, že by stálo zato vytvořit nějakej (Arthure, nebij mě) "komunitní" web, kam by se daly psát kontakty na ty schopný řemeslníky, který vesměs ani nemaj webový stránky, protože maj stejně tolik práce, že žádnou další nechtěj, páč ji nestíhaj. Třeba já znám jednoho vynikajícího truhláře, kterej dělá kuchyně, jednoho zedníka/obkladače, jednoho velmi schopnýho instalatéra... Nakonec se možná dokopu a fakt to spáchám (a neprodám!).

[17] (Petr Staníček - Mail ) 22.04.2008, 09:48:22 [X] [D]
no týýý vole...

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.04.2008, 11:15:33 [X] [D]
[15] Co dutinkovýho??? Kde??? AHA! Už vím... Nojo, přepošlu manželce, jistě ji to potěší. A ad [6]: Jasně, ať se s tím moří ti, co vydělávají 20.000 denně a pak zákaznicím píšou, že nemají ani na dárky dětem.

Představuju si, jak u řemeslníků sedí šest hladových krků kolem stromečku, Řemeslník láme skývu chleba a rozdává ji kolem. Vtom se ten nejmladší ozve "Tatínku, dárky letos nebudou?" - "Ne!" odpoví tázaný tvrdě. "Nezaplatili mi za terasu!"

[16] Měl bych i doménu a vhodný software... Ještě to probrat s právníkama. :)

[19] (pizi - WWW) 22.04.2008, 13:57:59 [X] [D]
web kde budou dobri, nebo spatni remeslnici narazi na problem, ze spolehlivost informace zavisi na jejim zdroji. A je-li zdroj anonymni, nebo internetove pseudoanonymni, je dana informace na povazenou. Zatimco ti remeslnici kteri umi, jsou žádaní, nemají čas vymýšlet finty jak ojebat web, ti druzí naženou známé, ať pro ně hlasují, nebo haní konkurenci. Viz aktualní aféra s tou ženskou co blogovala tu českou verzi paypalu.

[20] (Lokutus - WWW) 22.04.2008, 14:06:48 [X] [D]
[18] To vůbec není špatný nápad, hele... Teda ten komunitní web.

[21] (ringo - Mail ) 22.04.2008, 14:19:46 [X] [D]
[18]"Nojo, přepošlu manželce, jistě ji to potěší." To budeš moc hodný :-).

V případě, že pekař bude stejný vohnout jako řemeslník, tak ten místo skývy naláme dětem pouze děravou, hrbolatou a špinavou hroudu připáleného těsta ;).

[22] (Roman - Mail - WWW) 22.04.2008, 14:23:11 [X] [D]
[19] Prave preto ta fotodokumentacia.. Arthure. ak by ten vhodny software bol rozbehatelny v rozumnom case, tak nezavazne prehlasujem ze by som celkom rad zobral pod palec SK verziu.

[23] (ringo - Mail ) 22.04.2008, 14:35:05 [X] [D]
[22]Fotodokumentace [19] nevylučuje. Hezkých obrázků se dá pořídit nepočítaně.

[24] (tark ) 22.04.2008, 15:51:15 [X] [D]
Já bych udělal CZ i SK dohromady :-)

[25] (Roman - Mail - WWW) 22.04.2008, 16:56:03 [X] [D]
[23] overovanie v sucasnej faze neriesim.. ale dalo by sa ;-)

[26] (petiar - Mail - WWW) 22.04.2008, 17:26:59 [X] [D]
[18], [22] Možno by nebolo od veci porozprávať sa aj s M. V. aké má ona skúsenosti so staznosti.sme.sk. Ja ako som si tak ten web pozeral tak by som to vydržal robiť, odhadujem, týždeň. Potom by som buď niekoho zabil alebo by niekto zabil mňa. V každom prípade špecializovať sa na len na remeselníkov nie je márny nápad.

Viete kedy majú češi a slováci pokazenú dovolenku?
Keď nedostanú kúpiť cement... ;-)

[27] (Petr Staníček - Mail ) 22.04.2008, 23:04:14 [X] [D]
[18][20] - no to teda ne, todleto. Ja kontakty na SVY dobry remeslniky nikam do placu pro kdejakyho vosousta davat rozhodne nebudu. To tak.

[28] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.04.2008, 23:08:29 [X] [D]
[27] ... a takhle, milé děti, fungují komunitní weby v ČR! ;) Jakékoli komunitní weby!

[29] (dond ) 23.04.2008, 10:38:10 [X] [D]
[27], [28] Nojo, já jsem vlastně nenapsal to nejdůležitější. :-)

Ten web bych si představoval jako celkem uzavřenou (už slyším ty kecy - elitářský, snobský, H.-D. arogantní) záležitost, která by rozhodně nebyla veřejná. Protože co je komu do veřejnosti, ne?

Já taky kontakty na řemeslníky nechci nabízet vošoustům a zmrdečkům, ale většině zde diskutujících je doporučím rád. A ano, je to nespravedlivé.