Je v Labi u Děčína tank?

Tedy tank z druhé světové války? A co vůbec zůstalo z bojů v roce 1945 až do současnosti? Jestli máte rádi historické dokumenty, tak tu mám jeden tip...

Na konci druhé světové války probíhaly boje i na našem území, takže se k nám dostala spousta vojenské techniky. I když po válce armáda většinu munice či vraků odstranila, tak dodnes nacházíme munici či zbraně. Ale tank? Je možné, že by dodnes, přes šedesát let od konce války, někde ležel třeba vrak tanku?

Mám rád tyhle "pátrací" dokumenty. Tentokrát ho nepřipravila BBC, Discovery ani ČT2, ale Český rozhlas, konkrétně stanice Leonardo a Online. Je libo malou upoutávku?


(Video je ze stránek Českého rozhlasu)

Na dokument (a další informace o nálezech zbraní z WWII, o událostech z konce války, autentické zvukové záznamy Boje o Rozhlas) se můžete podívat na stránkách ČRo, na stránce věnované "akci Tank". Stačí kliknout na "Spustit aplikaci".

Ale abych jen nechválil: Zpracování je trošku nešikovné. Nevím proč jsou Aktuální reportáže v horním menu až předposlední a je taky škoda, že si nelze video pustit na celou obrazovku, teď mám na monitoru video v okénku 5x7 centimetrů a okolo je spousta volného místa a v tu chvíli neužitečných informací.

Hlavně je však škoda, že takovéhle věci člověk objeví jen čirou náhodou. Vydat tiskovou zprávu je docela málo...

Škoda. Ale teď to víte aspoň vy, moji čtenáři... :)

Dne 4.05.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jakub Skalický - WWW) 04.05.2008, 15:19:48 [X] [D]
Na konci války u nás byla prakticky všechna obrněná technika - americká, sovětská, německá, rumunská... Bohužel Kovošrot to stihl zlikvidovat, a tak místo jednoho z největších muzejí musíme do Lešan shánět i čs. předválečné tanky z Norska apod...

Ale k věci: je to zajímavé a klidně bych řekl, že to má reálný základ. Ostatně vzpomínám si, že pár let zpátky v běloruských bažinách našli T-34/85 - byla tak dobře zakonzervovaná, že stačilo vytáhnout ji na pevnou zemi, vyčistit, naolejovat, nalít naftu a fakt s tím odjeli :o))

[2] (Plaváček - Mail - WWW) 04.05.2008, 18:46:23 [X] [D]
Babička mé ženy ještě na smrtelné posteli všechny ve svém okolí důtklivě varovala: "Nikdy nekopejte nic na zahradě, Němci tam při úprku pohřbili celý muniční sklad".

Sen o novém bazénu se nám tedy rozplynul už před patnácti lety a při sázení tůjí na živý plot jsem si užil okamžiky adrenalinového historického vzrušení, asi jako při sledování tohoto videa.

[3] (Vesničan ) 05.05.2008, 12:54:46 [X] [D]
Znám takových, "naprosto pravdivých" historek mraky. V katastru obce Lesné je malá vodní nádrž. A v té nádrži je údajně utopenej Tiger II i s posádkou. V jednom statku v Dolním Podluží zase údajně kdosi náhodně narazil na zazděnou místnost (bez dveří a oken) kde byl uložen motocykl BMW R75 i se sajdou. A na něm odložené součásti uniformy wehrmachtu. U téhle historky chyběl jen dodatek, že na držáku páčky spojky byla odložena hořící cigareta zn. Egypt.

[4] (ringo - Mail ) 05.05.2008, 20:23:00 [X] [D]
2 Vesničan: Nedávno jsem viděl na Discovery dokument o dvou anglických restaurátorech tanků, kteří restaurovali Tiger vytažený na základě povídačky ze dna polské řeky v roce 2005, takže i některé "naprosto pravdivé historky," aspoň tohoto typu, mohou být naprosto pravdivé.

[5] ( ) 06.05.2008, 01:21:15 [X] [D]
[4] Nojo, jenže my už jsme tu nádrž viděli vypuštěnou! A byly tam akorát žáby. Ale pověst žije dál. A musím říct, že i já patřím k těm bláznům-hledačům, kteří leckteré tyto poudačky ověřovali a výsledek je nejčastěji množina prázdná. Pozorovávám jednu skupinu hledačů u Jestřebí. Jedno pole tam už mají prošmejděný křížem krážem, ale jestli už něco objevili... Pokud hledají to, co si myslím, tak to detektorem nenajdou. A na tom místě, kde hledají už vůbec ne. Mám obavu, že se sekli dobře o kilometr. A to je taky z jedný povídačky.

[6] (Siegfried.777 ) 09.06.2008, 20:14:59 [X] [D]
Já u nás ,kde měl být původně celý takn našel jen celý kladkový kolo z Pz Iv :-).