Čtyři roky poté

Povím vám, to byly bloggerské časy, v tom roce 2004. Bloggerů bylo v ČR pár stovek a vedly se učené spory o smyslu, významu a budoucnosti blogování... Leckteří se i proroctví dopouštěli!

Nevím jak se mi to stalo, ale vlezl jsem na Lupu. Jo, už vím – byl jsem se smát Janu Handlovi a jeho teorii Amatéři nechtějí tvořit webový obsah, protože se bojí komentářů.No a při té příležitosti jsem se dostal ke článku Patricka Zandla z roku 2004... Patrick tvrdil, že blogger není nadávka.

Hehe.

No, jak vidno z diskuse, argumenty se nikam neposunuly, jen těch bloggerů je tak tisíckrát víc.

Zaujalo mě ale proroctví Marka Prokopa. Ocituju:

Myslím, že s weblogy to dopadne stejně. Před třemi lety to bylo nově zrozené pojmenování pro určitou formu publikování na webu, která zde objektivně existovala již několik let. Dnes je to módní buzzword, kterého se zmocnila širší veřejnost. Za další dva roky to bude opět jen odborné pojménování pro určitou formu publikování na webu.

Není potřeba zatracovat užitečný termín jen proto, že je momentálně módou. Za chvíli jí přestane být a zůstane jen ten užitečný termín.

K čemuž jakýsi Dan Lukeš dodává: 

Druha moznost je, ze se stane oznacenim archaickym a z pouzivani prakticky vymizi. U (we)blog je sance na to prvni, u blogger predpokladam spise to druhe ...

Čtyři roky poté není blog odborné pojmenování ani nevymizel z používání. Blogger jakbysmet.

Aspoň vidíte, jak těžké je předpovídat budoucnost, když jsou ve hře módní vlny... :)

Dne 10.05.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Roman - Mail - WWW) 10.05.2008, 15:51:13 [X] [D]
Ono to asi nevymizne nikdy, kedze blogovanie sa stalo pomenovanim urciteho "poklesleho zurnalistickeho zanru" ktory by sme inak museli nazyvat napriklad "dusevne porno". Priznam sa, blogy a blogovanie (atd) som nikdy nemal rad. Vzdy som sa o tomto novom trende vyjadroval pohrdavo (co moze botvrdit aj moj bracho havran). Napriek tomu som si nakoniec zalozil blog (vyber platformy bol uplne nevhodny takze to uz par mesiacov lutujem). Napriek pohrdaniu "blogovanim" som vzdy mal rad otvorenu formu tvorby obsahu na webe ktoru blogovanie prezentovalo a spopularizovalo. Sam som podobnu formu v maji roku 2001 pustal ako "open news" pricom som mal jasne predstavy ako to ma fungovat. Doteraz to tak aj funguje. Pisat moze kazdy ale obsah formuju moderatori v sulade s cielmi webu. Podla mna otvorenost (openness) je to dobre co blogovanie prinieslo a oboznamilo s tym siroke masy. Trosku ma mrzi len to, ze v sucasnosti to dobre zasa valcuje nova vlna priemernosti zvana "komunitne weby" vratane youtube a spol. Osobne si myslim ze ruka v ruke s "open" by mala kracat aj profesionalna redakcna praca, redigovanie, vyberovost. Je vsak rozdiel moderovat kopu balastu a rozdiel z kopy balastu vyberat (trebars na titulku a do rubrik). Ten druhy sposob je podla mna to co ma buducnost. Prve ohurenie z roznorodosti opadne a ludia budu chciet zasa citat nieco co im niekto predzuje a naserviruje. Som presvedceny o tom, ze to je jediny sposob ako si ziskat a udrzat navstevnikov na webe. Na weboch kde pririty urcuju masy nie je ani problem s tym ze by ten vyber bol nestravitelny preto ze by bol nekvalitny, ale preto ze jeho neuveritelne kvantum a neda sa vsetko stravit v rozumnom case. Je to ako so svedskymi stolmi. Clovek si nemoze nalozit vsetky tie "dobroty" co su na nich. Nemoze si dat zaroven klobasy, musli, sunku, syry, rajciny, salat a kolaciky. Preto existuju aj restauracie kde si vyberame z menu. Myslim "restauracie" na webe nevymiznu, prave naopak ;-)

[2] (Alex - Mail - WWW) 10.05.2008, 18:03:20 [X] [D]
Ehm, budoucnost se předvídá lépe když si neděláte patent na rozum jako Danové Lukešové...

[3] (rony [openID] - Mail - WWW) 10.05.2008, 23:31:35 [X] [D]
no, ako to tak sledujem, dnes je viac modne robit rozne tie "Zabava-portal" s videami z youtube :) tych webov je uz tolko, ze snad uz kazdy tinezer ma aspon dva megakulportaly :)

takze o zivot bloggerov je postarane, lebo druha polka tinezerov zasa vklada kody tychto kuul veci do linkovacich sluzieb :)

teda, nielen oni :)

[4] (namka - Mail - WWW) 12.05.2008, 20:08:05 [X] [D]
[3] hned pro začátek se přiznám že je mi 15 let a sám sebe považuju za odrostlého teenagera. Muj megakulportal se snažim momentálně přestavět na jakýsi blog (čímž se zařadím do těch tisícovek bloggerů) a weblogy na způsob blog.cz odsuzuju právě pro to že jsou zde většinou "megakulportaly tinezeru" :-)
Tím chci jen říct že není teenager jako teenager :-)

[5] (rony [openID] - Mail - WWW) 13.05.2008, 19:21:09 [X] [D]
[4] vies, ono je rozdiel medzi tinezerom s IQ 140 a tinezerom so stoveckou a menej. Potom dopadnes tak, ze nenavidis dospelych a aj rovesnikov :)