Neobsahuje názory Henryka Laholy

Když bolševik tál...

Další exkurze do 80. let a do perliček v tehdejší šedi

Byl konec 80. let, v televizi se stále producírovaly hlavně neskutečné maškary (Markéta Muchová included, ale i taková Michaela Linková nebo oldschool rap v podání sedmi diskžokejů), ale bylo vidět, že se cosi děje...

Už někdy v roce 86 nějakým omylem prošla do televize skladba Pražského výběru, i když jako remake F. R. Čecha

Jako autoři uvedeni Čech a Pavlíček, podle titulků nahrála "skupina Elektrovox", což byla, jestli se nemýlím, studiová kapela Karla Svobody. Ale stejně mám podezření, že to hrál Výběr a Elektrovox ho jen "přikryl".

Ale už o pár let později vyšlo dvojalbum Stromboli. Výběr měl zákaz, ale Stromboli mohli. Takže jsem na gramofonu z Tesly Litovel poslouchal stále dokola Košilelu a Lalulá (což mě přivedlo k Morgensternovi, díky!)

V roce 1988 vyšly i dvě desky, které mě hodně ovlivnily. Jednak Věže z písku od Precedens (což bylo hodně divné, protože co vím, tak komunisti měli Basikovou na indexu za Malou populární modlitbu – prý propaguje náboženství. Ehm...) a jednak Žár trvá od Laury a jejích tygrů.

Totální zjevení. Na jedné straně pulty plné Cézarů, Dyků a podobných zjevení, na druhé straně banda chlapíků v bílých košilích, úzkých černých kravatách, černých brýlích a s ulízanými vlasy, jako by vypadli odněkud z filmu pro pamětníky (jasně že jsem měl taky takovou kravatu, košili i brejle). A hráli na trumpety! Do té doby byly trumpety vyhrazeny pro dechové sbory, pro vojenské přehlídky a prvomájové průvody... Pak najednou přijde parta a hraje na trumpety cosi, co má do lesíčka na čekanou hodně daleko a provozuje u toho opravdu excentrické pohybové kreace

 

A to nemluvím o peckách jako třeba Bezcenná slova (Imran Musa Zangi... Mu-drrrrr) nebo Dokud budu... Škoda že na YT nejsou. Tak alespoň jednu z pozdější doby, kdy s Laurou stále ještě zpívala Ilona Csáková (ano, pro vás mladší: Ilona Csáková byla před tím, než se stala figurkou z bulváru, opravdu zpěvačka)

Pak to šlo s Laurou do kopru, ale to už je jiná historie.

Když už jsem ale nakousnul ty trumpety a dechový nástroje vůbec, tak mi to nedá a připomenu ještě dvě kapely, které jsem zaznamenal na konci 80. let.

Nejdřív macho Garáž

a jako čistý protipól úžasný feminní Dybbuk

Příště koukneme na perly z oficiálního popu (víte že Lučenič byl první slovenský EMO?), ale teď už musím běžet... Jdu totiž do Amfory

Dne 27.05.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (s0 - WWW) 27.05.2008, 17:09:04 [X] [D]
juj, tak na tu amforu jsem úplně zapomněl.

[2] (pixy - Mail ) 27.05.2008, 20:14:26 [X] [D]
ad Elektrovox, ano, byla to Svobodova studiová kapela (i název jeho studia), ale úplně čistá pokrývárna to nebyla. V době klipu Pražáků i televizních Návštěvníků se proslýchalo, že TO ve skutečnosti hrajou "Pražáci", ale nebylo to docela tak. Viz:

> Název ElektroVox se používal pro Svobodovu studiovou kapelu velmi různorodého složení. V době natáčení hudby k seriálu Návštěvníci byli studiovými hráči ElektroVoxu i někteří členové skupiny Pražský výběr, která měla v té době zakázanou činnost.
>
> Pro názornost uvádíme, kdo v té době v sestavě ElektroVoxu působil: bicí: Klaudius Kryšpín, kytara: Michal Pavlíček, bas. kytara: Jiří Veselý, bas. kytara: Vladimír "Guma" Kulhánek, klávesové nástroje: Ivo Cíl, klávesové nástroje: Pavel Větrovec, kytara: Ivan Korený, klávesové nástroje: Petr Malásek, klávesové nástroje: Karel Svoboda, klávesové nástroje: Miloslav Veleta, klávesové nástroje: Jan Hála, kytara Jiří Vana, syntetizér Pavel Vaculík, bas. kytara Jindřich Ptáček, bicí Jarek Ožanka.

A co se týče toho Ringa, to taky nebyl tak úplně "remake", protože na tom nebylo změněno prakticky nic (krom vypuštění střední pasáže se sólem na bicí, ale to by se do klipu vypustilo tak jako tak), jen Čech přezpíval Pavlíčkův part. I to Čokovo ječení tam zůstalo, byť na něj otvírá v playbacku budu Čech. ;) Nicméně je hlavně jeho zásluha, že aspoň takhle ji do televize dostal - na druhé straně to byla způlky opravdu JEHO písnička. Často slýchám lidi říkat, že "popinář Čech kryl PV", ale málokdo přitom vůbec ví, že ta spolupráce byla užší a Ringo byl jejich poměrně častým textařem (Hrabě X, Pražáků těm je hej, Můj koníček, Zubatá, Olda).

[3] (pixy - Mail ) 27.05.2008, 20:23:25 [X] [D]
* otvírá budu Čech = otvírá hubu Čech, pardon

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.05.2008, 20:24:57 [X] [D]
[3] Pokud tady budu, Čech otevře hubu, ó Madonna halelújá... ;)

[5] (Petr ) 27.05.2008, 20:53:17 [X] [D]
Ta Laura a Ilča, to je nářez!! Je jí škoda...ale čert to vem.

[6] (klok - WWW) 27.05.2008, 20:57:24 [X] [D]
Mozna bych jeste dodal ze dybbuk pozdeji vystupovali jako "Zuby nehty"

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.05.2008, 21:01:54 [X] [D]
[6] Nepředbíhej... k ZN se dostanu. Ale budiž, závdavek: http://www.youtube.com...A-2cejoUkQ

K historii zde: http://www.noise.cz.../historie.htm

[8] (klok - WWW) 27.05.2008, 21:02:57 [X] [D]
Jo a Jana Modráčková ze Zuby nehty je ted trumpetistka Trabandu :)

[9] (mop ) 27.05.2008, 23:21:27 [X] [D]
ad první klip: Titulky i uprostřed? Jak to jak to? Že by příliš dlouhá píseň?

[10] (mir.bohem - WWW) 28.05.2008, 00:39:33 [X] [D]
jj.. hezký průřez tou dobou, průvodní slovo, které mi říká: takhle jsem to vnímal též, - milé perličky vybral jsi. Díky. Moc jich tehdá tady oproti tomu masmedialnímu balastu nebylo, cesta byla svým způsobem daná -stejnou mnozí nebo nemnozí? sdíleli sme.

PV byl zjevení, Stromboli též, Precedens s Dobou Ledovou, Tesla Litovel (ještě ji někde mám) a boží Laura - která mi Tracyho Tygra ukázala, Tony v garáži s Garáží i Mejlou, nezapomenutelný Dybbuk atd.atd. byla to svým způsobem komunita. No -přivedl jsi mne k hezké vzpomínkové procházce.. přivřu oči a vidím nadoraz Psích vojáků Žiletky i bezva ValMezácké společenství s Betulou Pendulou, Happy Endem pozdější to Mňágou atd. nj. bolševik byl jasnej, Diskotéka i Travoltů rej též.. .-) Béďo kam jdeš? Vem mě sebou .-)

[11] (pixy - Mail ) 28.05.2008, 09:16:39 [X] [D]
[2] Teď jsem si to po sobě přečetl znova a vidím, že jsem se do toho trochu zamotal a řekl vlastně něco jinýho, než jsem chtěl říct. Ten první odstavec se vztahoval hlavně na ty Návštěvníky, o kterých se tehdy dost mluvilo. Klip Pražáků JE podle všeho originální nahrávka PV (dokonce bych tipoval, že to je přímo ta ze Straky v hrsti), do které je jen přimíchaný Čechův zpěv. Kromě ječení Čoka je pod Čechem slyšet zřetelně i Kocábův druhý hlas. Takže pokrývárna, resp. VELMI speciální sestava Elektrovoxu v tomto případě nejspíš ANO.

[12] (pankreas - WWW) 28.05.2008, 11:47:51 [X] [D]
Pro me bylo zjeveni videt Stromboli v poradu sovetske televize, kde naplno predvedli, cemu se rika opravdova glasnost.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 11:50:11 [X] [D]
[12] Nemohu srovnat. My se k sovětské televizi nedostali tak snadno jako vy v Moskvě! ;)

[14] (emmacore - Mail ) 29.05.2008, 16:46:13 [X] [D]
Hehe, od Laury mam dva albumy na CD - myslim, ze prvy a treti. Ked si najdem cas, hodim na Youtube stare klipy Bez ladu a skladu, napr. Piste vsetci modrym perom. Mam ich na DVD.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 17:09:00 [X] [D]
[14] Tak BLAS mě potěší moc. Na YT jsem našel jen Anču, co kráča a auto co fičí (počkaj auto, Anča kričí...) Píšte všetci modrým perom je úžasné a ten klip si dokonce pamatuju...

Píšte všetci rovnako, rovnaké A, rovnaké O, kupte si všetci modrý atrament, iná farba nebude!

Nemáš tam i jiné kousky? Třeba Combo Bratov Bezákovcov? Nebo Vidiek?

[16] (pixy - Mail ) 29.05.2008, 23:50:54 [X] [D]
Jé Vidiek! Ja chcem Vidiek! Fajcenie skodi zdaaaviu-vádyvády-vap!

[17] (emmacore - Mail ) 30.05.2008, 14:41:50 [X] [D]
[15] Ine nemam, uz som uplne digitalny. BLAS normalne vysiel na DVD. Pri poslednom stahovani som vyhodil cely suplik starych MC kaziet, dokonca aj stary ZX Spectrum vratane QuickShot II isiel do kosa.