Jdem na Slovensko...

Uděláme si takovou předcestovní rekapitulaci, aby bylo vidět, odkud jdem, s čím jdem a kam jdem.

Co a jak bylo: 

Co mám teď nového:

Několikrát padly různé dotazy či výtky, takže to sfouknu teď najednou:

1. Nesnáším, když najdu odkaz, který je takhle zku*vený nějakou podobnou dementní službou, kliknu na něj a nikam se nedostanu, protože mezitím služba přestala fungovat.

To bude tím, že zkracování odkazů má jiný smysl než udržet natrvalo funkční odkaz. Po pravdě – ze záložek, které jsem si uložil před třemi lety, jich už nefunguje dobrých 70%, protože weby zmizely či změnily strukturu. Takový už je internet a něco takového vyčítat "zkracovadlům" je pomýlenost.

Jdem.cz je tu od toho, aby zkrátilo odkaz tam, kde je člověk omezen počtem znaků či jiným omezením komunikačního kanálu. Takže třeba při posílání odkazů přes SMS nebo při diktování po telefonu – snáze řekneme jdem tečka cé zet lomeno á á bé í než třeba... cojávím... Moderní SEO Adresu :) Člověku, co používá Twitter nebo jiný mikroblog přijde zkrácený odkaz taky vhod – každý znak se počítá.

Zkratka pro odkaz má tedy krátkodobý charakter – poslanou SMS si adresát naťuká a cílovou adresu si uloží, po telefonu navigovaný taky ten odkaz nebude potřebovat víckrát, odkaz v Twitteru za chvíli vyšumí...

2. Má snad jdem.cz něco navíc proti TinyURL? 

  • Je kratší
  • Je česky
  • Nabízí trvalé odkazy
  • Nabízí odstraňovač refererů (anonymizér)
  • Zaheslované odkazy
  • Hromadný převod více URL

3. Co má jdem.cz navíc proti třeba preskoc.cz?

Totéž a navíc ještě:

  • API, takže je možno zkracovat odkazy i v jiných aplikacích
  • Plugin pro Firefox

4. Je to naprosto nezajímavá služba, okopírovaná, zbytečná, nesmyslná...

Ano. Tvrdím snad někde, že je ultrazajímavá, originální, jedinečná, nezbytná či geniální? Netvrdím... Já ji chtěl mít k dispozici, žádnou vhodnou jsem nenašel, tak jsem si ji naprogramoval a dal jsem ji k veřejnému užívání.

Teď jsem se stavem jdem.cz co do funkčnosti plně spokojen. Takže jsem se rozhodl, že je čas na expanzi (že bych o tom napsal tiskovku na Lupu?). Pokud vás zajímá co a jak, tak podrobnosti najdete zde (a zároveň si můžete odzkoušet funkci Zaheslovaný odkaz) – je to beta, takže veškeré připomínky vítám.

A VELKÉ DÍKY patří Ronymu

PS: Heslo je příjmení Davida Grudla

Dne 28.05.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Timy - Mail - WWW) 28.05.2008, 19:29:01 [X] [D]
Trošku OT: Nejde nějakým způsobem vylepšit ten bookmarklet? Když zkracuji nějakou ošklivou adresu (a takové adresy zkracuji nejčastěji…), občas se stane, že ten bookmarklet neodešle zcela přesné URL. Příklad: Když přes bookmarklet zkrátím tento odkaz http://jdem.cz/add81 (zkrácenina vytvořena přímo přes rozhraní jdem.cz), nesežere to to plusko a dostanu jiný odkaz: http://jdem.cz/add91.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 19:30:49 [X] [D]
[1] Díky za bugreport, kouknu se a napravím

[3] (Kačer ) 28.05.2008, 19:57:04 [X] [D]
Ještě jeden bugreport: na http://jdem.cz/heslo.html se objevuje záhadná magická formulka "{$error}".

[4] (Petr ) 28.05.2008, 20:01:42 [X] [D]
Vidím že slováci dostali trošku "oficiálnější" ukázkový zkrácený odkaz ;)

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 20:02:31 [X] [D]
[1] fixed
[3] fixed

díky!

[6] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 20:24:33 [X] [D]
Teda, až budete potřebovat vyjádřit jednotku blbosti, použijte mě. Heslo jsem zadal správně až napočtvrté :)

[7] (Martin Mooz - Mail - WWW) 28.05.2008, 20:51:00 [X] [D]
A nějaká worldwide expanze se nechystá? Vím, že toho je plno, ale jdem se mi líbí mnohem víc než tinyurl

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 20:53:51 [X] [D]
[7] Technicky není problém. Otázka je, mělo-li by to smysl. Pochybuju. Smysl Jdem je právě v té "lokálnosti" (plus v tom, že jsem měl i pár nápadů navíc, které jsem chtěl mít). Ale pokud někdo chce, prosím, může, dohodě se nebráním, licence je k dispozici :)

[9] (zef ) 28.05.2008, 21:08:29 [X] [D]
Menší kozmetický bug:
Na stránke trvalink je jdem.cz namiesto chod.sk

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.05.2008, 21:13:19 [X] [D]
[9] Opraveno, děkuji

[11] (zef ) 28.05.2008, 21:33:09 [X] [D]
Ešte trocha kozmetiky:

stránka api:

vratí -> vráti

Zjednotiť plurál vo vete:
Používateľom je najprv zobrazená cieľová adresa a má na výber, či chce naozaj pokračovať alebo či sa chce vrátiť naspäť.
má na výber -> majú na výber
či chce -> či chcú
či sa chce -> či sa chcú


stránka heslo:

dalej -> ďalej

doplniť čiarku:
ktoré sú síce verejne dostupné ale nechcete
ktoré sú síce verejne dostupné, ale nechcete

[12] (Timy - Mail - WWW) 28.05.2008, 23:23:49 [X] [D]
[5] Super, děkuji :-).

Měl bych ještě jeden nápad, ale nevím, jestli je technicky realizovatelný. Poslední věc co mi vadí je, že když si kliknu na záložku „zkrátit“, zobrazí se mi okno, kde je zkrácený odkaz a já následně musím ještě zkopírovat samotný odkaz. To znamená kliknout pravým a uložit cíl odkazu. Nešlo by zařídit, aby se takový odkaz automaticky sám nakopíroval do schránky? Nebo tam alespoň přidat nějaké tlačítko se stejnou funkcí.

[13] (stomy - Mail ) 29.05.2008, 01:21:33 [X] [D]
Máme riešenie!
Vložte takúto dlhú adresu do kolónky hore a kliknite na tlačidlo. My z tejto adresy vytvoríme krátku, ktorá sa zaručene na VIACEJ riadkov nerozdelí. Ľahko ju pošlete aj SMSkou a aj na Twitter.

Doporucujem slovo "viacej" nahradit slovom "viacero" alebo "viac".

[14] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 06:47:47 [X] [D]
Já vím, že jdu s křížkem po funuse, ale mrkni se třeba někdy, jak se zkracují odkazy v sekci diskuze na www.pinkfloyd.cz. U jdem.cz mi nejvíc vadí to, že nevím, kam odkaz vede. U "nás" se děje to, že skript použije jen první část adresy (http://www.server.com/) a je to. Adresa je dost krátká pro všechno a člověk vidí, kam leze.

[15] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 06:49:02 [X] [D]
[14] Ehm... tak oprava... To zkracování tam fungovalo, ale koukám, že po stěhování na jiný server se kamsi podělo. Jdu je zdrbat ;-)

[16] (FiJi ) 29.05.2008, 10:15:19 [X] [D]
ad [0], dotaz 1 – Takže když někdo jdem.cz používá v blogu jako např. http://jdem.cz/adfb6 nebo v komentáři jako právě teď já, je to špatné použití? Na tomto blogu předpokládám „aby zkrátilo odkaz tam, kde je člověk omezen počtem znaků či jiným omezením komunikačního kanálu“ neplatí.

No ale aspoň při čtení textu člověk neotvírá zbytečně moc nových záložek, protože pokud z odkazu nevidím na první pohled, kam vede, jednoduše na něj neklikám (a jdem.cz už je natolik profláklé, že není problém si pamatovat, že adresy vedoucí na jdem.cz vedou ve skutečnosti někam jinam).

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 10:16:04 [X] [D]
[11], [13] a Rony: Ďakujem pekne za korektúry :) Už je opraveno, díky!

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 10:29:01 [X] [D]
[14][15] Nejen že po funuse, ale brečíš na jiným hrobě :)

[16] Čepice byla vynalezena proto, aby člověku nenastydla hlava, takže když někdo nosí baseballku i v létě, je to špatné použití? ;) Odpověď "proč je to v komentářích, co to má za smysl" je v jednom starším článku, odkazovaném nahoře.

[19] (FiJi ) 29.05.2008, 10:45:59 [X] [D]
[18] V tom případě je ale odpověď 1 odpovědí na trochu jinou výtku, než která je před ní napsána, ne? Když narazím na takhle „zkrácenou“ adresu někde v blogu nebo v komentáři, není tam proto, aby byla kratší, ale aby autor odkazu po vzoru chytré horákyně odkázal-neodkázal.

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 11:08:42 [X] [D]
[19] Ano, trošičku jiný smysl jsem do té otázky / výtky vložil, aby tam aspoň nějaký byl a aby se dalo odpovědět na otázku "jaký že smysl má zkracování adres obecně?".

V reálu jsem na tuto výtku odpověděl: "To máš teda blbý, protože já zas nesnáším ty dementní plastový pouzdra, do kterých jsou zatavovány paměťové karty a na které si vždycky musím vzít nůžky a kleště štípačky, abych se k té kartě dostal."

Jinak mi to připomíná slavný Š+G dialog o Edisonovi: "Víš, Jirko, tu normální, tu pouliční žárovku, tu bych mu odpustil, ta má svoji platnost, když se sešeří. Ale že vynalez taky ty barový mámivý světýlka, ty fujtajblový šantánový lucerničky, tak tím to u mne Tomáš Chalva Edison, definitivně prohrál!"

(Pro jedince se slabším mozkem tradiční výklad myšlenky: Vyčítat zkracovači, že ho někdo používá jinak, než se vám líbí, je totéž jako vyčítat žárovce, že bliká v červených lucernách u bordelů)

[21] (FiJi ) 29.05.2008, 11:36:52 [X] [D]
[20] Však taky nevyčítám zkracovači, že ho někdo používá jinak, ale vyčítám uživatelům, že používají zkracovač jinak. Píšu to tady proto, že autor zkracovače je shodou okolností i jeden z těch jinak-uživatelů. A svým způsobem k tomu nabádá i komentující – když pod formulářem pro vložení komentáře bez najdu dalšího vysvětlení odkaz „Vložit do textu zkratku pro dlouhý odkaz“, říkám si, že autor webu asi věděl, proč tam ten odkaz dává, a že třeba ví o nějakých problémech, které jeho redakčnímu systému způsobují dlouhé odkazy – a raději jej na odkaz využiju. Přestože jsem nechtěl nic zkracovat ani nic tajit.

Taky moc nechápu motivaci, proč někdo vůbec používá anonymizaci odkazů. Jestli vložím do textu nějaký odkaz je moje dobrovolné rozhodnutí jako autora textu. Vložení odkazu mne svým způsobem zavazuje – říkám tak čtenáři, že je tam něco zajímavého a považuju za užitečné se tam prokliknout. Když ale zároveň nechci, aby bylo vidět, že ten proklik byl ode mne, trochu se schovávám a tvářím se, že já nic, s tím odkazem nemám vůbec nic společného – zbavuju se zodpovědnosti za ten odkaz. Což jde sice přesně v duchu doby, že nasypu na hromadu spoustu slov a „čtenáři, probírej se tím“. (V ČR si dnes spousta provozovatelů myslí, že provozovat takovou hromadu je ten nejlepší byznys, co lze na internetu udělat.) Ale čtenář si raději přečte text, ve kterém může autorovi důvěřovat a kde je vidět, že autor textu vnímá svou odpovědnost vůči čtenáři. Alespoň já v tom vidím jeden z rozdílů mezi blogísky a blogy/weby/médii, která více „ovlivňují dění“.

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 12:10:07 [X] [D]
[21] Ad první část: Pokud chápete výrazy "Vložit zkratku pro dlouhý odkaz" a "vložit odkaz" jako rovnocenné, tak vám není pomoci... ;)

Ad druhá část: Hezké, hezké, takové upřímné a rychlošípácké, ale anonymizér není "zbavení se odpovědnosti za odkaz"... Minimálně od doby Google to je spíš "nebudu takovému *** zvyšovat počet zpětných odkazů". Anonymizér je odpověď na dilema, které člověk zažívá, když píše o nějakém ksindlu: "Mám odkázat (a tím jim zlepšit pozici ve vyhledávání a defakto udělat reklamu), nebo mám nechat jen adresu bez odkazu (která vypadá stejně dementně)?"

Takže ta úvaha, že "kdo neodkáže napřímo, tak je nedůvěryhodný a neodpovědný vůči čtenáři" je sice krásná, ale naprosto mimo realitu.

BTW: Když na zkrácený odkaz nekliknete, kohopak tím "potrestáte"? ;)

[23] (FiJi ) 29.05.2008, 12:23:13 [X] [D]
[22] Ad odkazy: možná prostě stačí nemyslet při odkazování hlavně na vyhledávač, ale myslet na čtenáře. Pokud na někoho odkazuju v negativním kontextu, moc dobrou reklamu mu nedělám. A pokud je text o podvodnících, odkaz na elektronický obchod nezlepší pozici toho webu při vyhledávání obchodů, ale při vyhledávání podvodníků.

Když na zkrácený odkaz nekliknete, kohopak tím "potrestáte"?
Já tím netrestám nikoho. Jenom nevím, co jsem provedl, že autor odkazu trestá mne…

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 12:55:46 [X] [D]
[23] Ještě ad "neklikám na odkaz u něhož nevidím, kam vede" - to je prosté: Buď autorovi věříte, a nemusíte se bát kliknout, nebo autorovi nevěříte. Toť celé. Ale pokud vás eminentně zajímá, kam že to vede, máte na Jdem aspoň možnost onoho "?kam" fíglu...

Zbytek je zcela váš problém a otázka vašeho vidění světa, takže se mě až tak netýká a nebudu ho řešit, protože na podobné hlubokomyslné filosofování nemám ve čtvrtek v jednu odpoledne ani náladu, ani čas. Jistě rozumíte.

Ještě si dovolím připomenout bod 2 z Pravidel komentování. Díky.