Neobsahuje názory Henryka Laholy

Globálně oteplená ruka

Nic se nejí tak globálně oteplené, jak se to uvaří, aneb Aktivistická matematika, čeština a relativita.

Ukážu vám jednoduchý fyzikální pokus. Potřebujete k tomu jen tři misky a různě teplou (či studenou) vodu. Do první misky nalijte vodu velmi chladnou (tak 10 stupňů, třeba z lednice), do druhé misky nalijte vodu pokojové teploty a do třetí vodu teplou (okolo 40 stupňů). Okamžitě jděte a nalejte si vodu do misek!

Máte? Fajn. Levou ruku strčte do ledové vody, pravou do horké vody a nechte je tam pár minut. Pak obě ruce dejte do misky s vodou o pokojové teplotě a řekněte: Je teplá nebo studená? Levá ruka bude tvrdit, že je v teplé vodě, pravá že je ve studené.

Většina lidí se domnívá, že "teplé" či "studené" je absolutní vlastnost, kterou lze pouhým sáhnutím vyhodnotit... Šáhnu na to a vím, jestli to je teplý nebo studený. Leda prdlajs. Zjistíte jen to, jestli máte ruku v prostředí teplejším než je normální teplota ruky nebo v prostředí chladnějším.

Proč to tu melduju? Protože chci demonstrovat zajímavý jev. Stejně jako ruka nezjistí absolutní teplotu, ale jen relativní rozdíl, a stejně jako většina lidí, když si stoupne vedle mne, vypadá jako zakrslíci, tak se i názory jeví různými podle toho, v jakém prostředí se nacházejí.

Dnes jsem objevil stránky jisté Kačky H., takto čtyřiadvacetileté studentky – občanky – pracující v neziskové ekologické organizaci (co dodat?) Přímo krystalicky čistý vzorek aktivistky. Chvíli jsem se bavil jejím spravedlivým rozhořčením nad bídou světa a zlými ekonomy, co jí chtějí nabourat její právo na čisté životní prostředí, až jsem narazil na stránku o Klausovi (divné, stránka o radaru zatím chybí).

Můj postoj ke Klausovi je mírně pozitivní. Nejsem zavilým odpůrcem a nejsem ani nekritickým obdivovatelem. Ovšem když jsem četl Kaččin antiKlausovský výtvor, tak jsem si připadal i se svými mírně vstřícnými postoji jako hotový Klausofil. Nevím jestli je Kačka tak horlivá nebo tak blbá, ale vyčítat Klausovi, že – cituji – "VK neví, kdy odejít z politiky – nepřetržitě vládne už 25 let" svědčí buď o zaslepenosti nebo o indolenci. Ale asi jí to tak v neziskovce řekli, a ona jako správná nekritická Věřící dogmata nehodnotí, ale přijímá. A je jí jedno, že by podle jejích počtů Klaus musel vládnout (kde? Komu?) od roku 1983. Co na tom, že to je věcný nesmysl – hlavně že to dobře vypadá a bude se to vyjímat na transparentech. Přinejhorším si mohou odhlasovat, že to tak je.

Krásný je ostatně už ten první argument: "VK není morální autorita, naopak ztělesňuje hodnoty, které u jiných lidí netolerujeme" Tady bych opravdu rád věděl, kdo jsou ti "my", co "netolerují"... Ale pravděpodobně půjde o "nás všechny z naší ekologické neziskovky". ;)

Taky jsem si všiml i jednoho zajímavého jazykového úkazu. Když aktivista píše, tak používá mluvnické osoby jednoznačným způsobem:

První osoba (my) se pojí s výrazy, které označují snahu, pokrok, rozum a další kladné věci ("Naše organizace se snaží upozorňovat a pomáhat, Měli bychom se zamyslet, Pojďme napravit svět, ...").

Třetí osoba (on, ona, oni) vyjadřuje zlo, nízké choutky, snahu poškodit, ovládnout, zničit; označuje sobectví a vůbec věci nepřátelské. ("snaží se napadat vědecky prokázané jevy, popírají nesporné fakty, lidstvo je zkažené, Klaus sobecký...")

Druhá osoba (vy), tzv. vyčítativ, slouží aktivistovi jako káravě vztyčený prst (ne prostředníček!): "Vzpomeňte si, kolikrát odhodíte odpadek do trávy, přiznejte si, kolikrát jedete raději autem než MHD, kolik PET lahví si kupujete, kolik máte doma výrobků z Číny..."

Mimochodem, zkuste si do Kaččina článku na místo VK vsunout třeba... hmmm... třeba Greenpiss. Je to stejně potrhlé, jako když jsme coby děti zpívali "Holka modrooká" a místo samohlásek říkali "u", ale na rozdí od hulku mudruuku je tohle mnohem větší bžunda. Třeba bod 18: "Varování Greenpiss nepramení ze znalosti věci, ale z populistické touhy mobilizovat strach". Taky se bavíte?

Tak, dosti legrace na aktivistický účet... jsou to přeci jen příliš vážné věci... a oni to myslí dobře... i s tím zavedením "práva veto ve vědě"... Inu, to už je ta aktivistická logika: My bojujeme za správnou věc, tak máme od Pánabohapřírody nezadatelné právo poměřovat veškeré dění a myšlení z hlediska naší pravdy, a nevhodné názory, tedy ty v rozporu s naší věroukou, vetovat.

Připomíná mi to marxismus-leninismus a jeho snahy nahlížet na dělení buněk, hudební teorii nebo na jadernou fyziku z hlediska vědeckého materialismu. On v tom totiž žádný rozdíl ani není...

Vědecký přístup... Pche! Zatím pokaždé, když někdo provozoval sociální inženýrství a futroval si u toho kušnu vědou, nastal akorát nebetyčný průser. Co to bude tentokrát? Hladomor jak na Ukrajině po zavedení vědeckých kolchozů?

Dne 28.05.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Patejl ) 29.05.2008, 00:08:57 [X] [D]
Národ to tak jistě chce. Musím ale říct že mě lidé jako "Kačka" docela děsí, skoro bych řekl že se ze mě stává misantrop.

[2] (vlada - WWW) 29.05.2008, 00:18:22 [X] [D]
Tohle jsem někde uloupil, ale stojím si za tím:
Dokud nebudou umět zelení počítat a nebudou ovládat logiku pak je to od nich jen mlácení hubou. Jak můžu chtít řídit něco tak složitého, jako je stát, případně to zefektivnit, když nemám potuchy o statistice a matematické analýze?

A následující odstavec naprosto sedí na zelený fundamentalismus:
Absolventi humanitních oborů přinesli do světa pokrok v podobě antiklerikalismu, antisemitismu, marxismu-leninismu, nacismu, fašismu, feminismu, multikulturalismu, ekologismu – theorie různých pochybných a zbytečných krvavých revolucí, počínaje tou Velkou Francouzskou, degradaci člověka na laboratorní entitu samozvaného sociálního inženýrství ve prospěch mocných, historickou lež a desinformaci jako nástroj propagandy mocných, politickou korektnost jako nástroj jejich ideologické censury, theorie proč je nutné vyhlazovat vlastní i cizí kulturu, konfiskovat majetky, vraždit vybrané, ničit rodinu i celé národy, postupy jak zničit morálku lidstva obrácením poznatků theologie a psychologie – humanitní obory posledních tří staletí neomylně směřují cestu naši civilisace zpět do doby antického a předantického otrokářství a kanibalského barbarství, včetně politologie, poskytující diktátorům teoretické postupy jak ustanovit a uchovat diktaturu.

[3] (churchyard - Mail - WWW) 29.05.2008, 00:22:27 [X] [D]
Když jsem četl, že VK vládne 25 let, první co mě zarazilo je, že nám vládne. V našem uspořádání má moc výkonou určitě pan prezident, ale když to ještě nebyl Klaus, tak ji měl v rukou taky Klaus. To, že by musel vládnout od roku 83 mě napadlo až potom ;)

[4] (@Teo ) 29.05.2008, 00:37:59 [X] [D]
Mně přijde Katchen docela zábavná. Pod článkem s Klausem jsem jí sice malinko vyčinil, ale jenom tak "platonicky"... :)

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 01:26:34 [X] [D]
[4] No, to jsem tam poslal toho pravýho! :) Pokud to povolí, tak si to s chutí přečtu

[6] (kaja47 - WWW) 29.05.2008, 02:57:49 [X] [D]
Poslední dobou mi stále víc připadá, že světová populace je rozdělena na ty, kteří věří, kteří automaticky přijímají cizí názory a myšlenky a ty, kteří nevěří vůbec nikomu a ničemu nebo jim je to jedno. Právě ti první, ten obrovský dav uctívačů a jinaky vymytých hlav, který o svojí víře nepřemýšlí, protože přece musí být jediná a správná, svádí na diskuzích urputý boj za svojí víru. My ostatní si z nich a jejich tuposti děláme srandu nebo se jenom divíme.
Taky mě napadá, že uctívači nějaké víry se stávají daleko fanatičtejšími a ortodoxnějšími než ti, kteří tu danou víru vymysleli.

[7] (Medcin - Mail ) 29.05.2008, 07:52:35 [X] [D]
Co Vás překvapuje na právu veta ve vědě? Když si vědci mohou odhlasovat, že je globální oteplování, tak právo veta je jen další krok :-(
Zdá se, že logika slavného aprílového novinového žertu ("Alabama si odhlasovala neplatnost Darwinovy teorie") rychle spěje ke svému naplnění.
Vlastně se ani hlasovat nemusí - president Clinton přece rozhodl, že třetí tisíciletí začíná 1.1.2000!

[8] (rony [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 09:18:09 [X] [D]
Tento text sa vo forme komentara objavil o 9.17 dna 29.5.2007 na webe: http://katchen.realmind.org...-8679

Otestujte si ako dlho tam zotrva :-)

"10. VK neví, kdy odejít z politiky – nepřetržitě vládne už 25 let."

Pocty zakladnej skoly:

2007 - 25 = 1982

Chce autorka tvrdit, ze Vaclav Klaus je vo "vladnych" funkciach uz od roku 1982?

Pokial ma autorka chut kritizovat, mohla by skusit mavat overitelnymi a overenymi faktami :-) miesto 23. nezmyslov :-) - ten o 25. rokoch je len nahodny vyber :-)

[toto je test aktivistickej demokracie - ponechaju alebo neponechaju?]

[9] (pixy - Mail ) 29.05.2008, 09:18:55 [X] [D]
A nedá si říct a nedá... Copak, Arthure, je to v tobě jako v koze a musí to ven, že? :-)

[10] (duf [openID] - Mail ) 29.05.2008, 09:24:56 [X] [D]
mozna bude muj komentar az prilis jednostranny, ale mam obrovsky odpor k zelenajicim se stranam a organizacim. tuhle jsem videl nekde zpravu o tom, jak si jakysi ekologicky aktivista chtel recesne zalit nohy do betonu, tak jsem si rikal - ok, udelej to, rad te pak osobne pesky donesu na breh orlicke prehrady.

[11] (@Teo ) 29.05.2008, 09:56:49 [X] [D]
[5] Ten komentář tam včera byl a dnes už není. K "různorodým důvodům, proč nemít ráda Klause", má jako bonus jeden, proč nemít ráda mě. A přitom jsem byl tak vyměklej, jak jen to nejvyměkleji umím! ;)

[12] (Axxym ) 29.05.2008, 10:25:17 [X] [D]
nevim kde přesně to bylo, ale četl jsem krásný a dojemný příběh o tom, jak ve třicátých letech v americe žil jeden černoch, který trpěl nějakým organickým poškozením mozku, v důsledku čehož měl pocit, že hovoří s Bohem. Tento černoch se v návalu enthusiasmu (lat. en theosis- "být lapen bohem" :) rozhodl vandrovat po různých městech a údajně se k němu přidalo několik desítek věřících... :)

[13] (#13 - WWW) 29.05.2008, 11:59:21 [X] [D]
[11] Já tam ani radši nekomentoval. Věděl jsem, jak bych skončil :)

[14] (Lokutus - WWW) 29.05.2008, 15:37:20 [X] [D]
[12] Katchena trpí spíš orgasmickou poruchou mozku. Aneb, potřebovala by si pořádně ......

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 15:38:58 [X] [D]
[14] ......zabubnovat!

[16] (Tomik - Mail - WWW) 29.05.2008, 15:47:40 [X] [D]
Arture, Arture.. víš, že vychováváš novou generaci misantropů?

Začínám mít solidní alergii na všechno co má v názvu aktivista, zelená, green, peace, ekologie.

Třeba co se týče radaru: na této "kauze" Greenpeace krásně ukázalo, že mu (jim) ani tak nejde o ekologické problémy, ale pouze o manipulování davem na základě nějakého populictického názoru na aktální problém - a tím pádem o politický vliv!

OT: [3] Zdravím, Miro! :)

[17] (pixy - Mail ) 29.05.2008, 16:12:56 [X] [D]
[12] To byl Forrest Gump! (až na pár detailů)

[18] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 16:15:14 [X] [D]
[9] Better out than in, as I always say, eh, Fiona? ;)

[19] (Daniel - Mail ) 29.05.2008, 17:19:21 [X] [D]
paneboze, netusil jsem co zpusobim:-) veda, ze bych tolik lidi odvedl od prace aby jen hloupe nerozumne a neekologicky! (preci proti ekologii nee?) komentovali Katku:-))


no ono celkove se u nas ve skole deje spousta vtipnych veci.

komu by se to zdalo malo muze zkusit VETSIHO bratricka ono casopisu a to jest univerzitni server linka najdete tam.

je mi prijde lito, ze jeste nikdo nenasel cas odpovedet na moje argumenty tam:-((

[20] (Daniel - Mail ) 29.05.2008, 17:34:03 [X] [D]
ha prave jsme se pochochal http://katchen.realmind.org...re-34 , vypada to, ze ekologicke mysleni am sve casove/distancni hranice , jakmile je to nekam dal nez 24 hodin, leti se letadlem.. zajimave:-))a to se tak ohanela tim, ze jejich org neleta do bruselu(kolik je to hodin??:-))))))) aby omezila uhlikovou stopu

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 18:29:37 [X] [D]
Heh, teď jsem si toho všiml!

1. VK (...) ztělesňuje hodnoty, které u jiných lidí netolerujeme.

(...)

3. VK neví, co je (...) tolerance.

Tak je to správné! Nebudeme tolerovat netoleranci! Ať všichni nenávistníci pochcípaj!

[22] (Daniel - Mail ) 29.05.2008, 18:46:32 [X] [D]
paneboze, nestane se z katchen blogu jakasi mantra?:-))
ctete to stale dokola pane Maly?:-)))
takove muceni ducha:-)

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 18:48:30 [X] [D]
[22] Mám to za trest, protože jsem před patnácti lety týral hipíka, co mi vysvětloval, jak je důležité zachraňovat svět.

[24] (Daniel - Mail ) 29.05.2008, 18:57:17 [X] [D]
to musel byt vskutku vizionar.
spis byste mel byt pochvalen za osvetovou cinnost a ne se takhle trestat...
priste si rozmyslim jestli tu budu sirit podobne veci:-)

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.05.2008, 19:01:08 [X] [D]
[24] Mě baví studovat tyhle typy, jejich argumentaci (nepíšu argumenty) a jejich chování. Někdo sbírá motýly, někdo housenky, někdo pivní etikety, já holt aktivisty a jejich myšlenkové pochody. ;)

[26] (Daniel - Mail ) 29.05.2008, 19:07:46 [X] [D]
Hm.. to bych mohl pomerne dobre prispet do sbirky:-)
- je zabavne presvedcit cloveka o neexistujicim statu na Dalnem vychode a pak ho nechat se do krve hadat s nekym kdo ma vlastni mozek a vi, ze nic takoveho neexistuje...a onen "presvedceny a VERICI" kolem sebe kope.-)

bohuzel to byla zabava prvaku.

[27] (MiKee - Mail ) 29.05.2008, 21:10:01 [X] [D]
Tak to je opravdu moc. K tomu není co dodat. Ale nejdřív jsem se neuvěřitelně pobavil, myslel jsem, že už dál ani dneska číst nebudu (přes ty slzy). A to konkrétně u věty: "Okamžitě jděte a nalejte si vodu do misek!". Bravo. Díky za fajn článek.

[28] (Turbo ) 29.05.2008, 21:45:38 [X] [D]
Ekologické chování je naprostý nesmysl. První člověk, který slezl ze stromu a pokácel ho, aby si zbudoval chýši, případně si v té chýši také zatopil, se začal chovat neekologicky. A od té doby se to vleče :) Drancování přírody a přírodních zdrojů za účelem zvyšování životní úrovně lidí je věc naprosto normální, přirozená a neměnná. Je to lidská přirozenost.

Ať už je to jakkoliv nepříjemné, jsme všichni součástí lidského druhu, který dočasně ovládnul tuto planetu (nebo alespoň její povrch) a z toho důvodu si tu bude dělat, co chce a co se mu zlíbí. Na druhou stranu je nutné si uvědomit, že v tomto nejsme jediní. Před 60 miliony let podobným způsobem zdevastovali Zemi dinosauři, byť k tomu neměli naši inteligenci (pravděpodobně) a ani naši techniku. Obrovská stáda býložravců procházela tehdejšími lesy a nepodobni buldozerům a bagrům nechávali za sebou vyprahlou a vyžranou zem. Navíc do ovzduší vypouštěli ohromná mračna plynů (prdů), kterými doslova naplnili atmosféru planety. „Ekologickou“ katastrofu takových rozměrů jsme dosud nedokázali překonat. Nakonec je, paradoxně, nezabila vlastní nenažranost, ale zásah z vesmíru (chceme-li tomu věřit).

Důležité na tom je to, že planeta Země přežila. Nemám žádné obavy, Země přežije i nás. Ať už svým chováním způsobíme cokoliv. Ať už se vydáme ke hvězdám nebo se tu udusíme ve vlastních zplodinách, těch pár desítek tisíc let, které máme k dispozici jako druh, změní jen velmi málo na vývoji planety Země. Natož na vývoji vesmíru.

Každý kdo se snaží změnit tento vývoj se chová iracionálně a neuvědomuje si svoji malost a zbytečnost.

[29] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.05.2008, 01:59:31 [X] [D]
Je na místě připomenout D-Fensův článek o Církvi Oteplené: http://www.dfens-cz.com...007032201

[30] (Daniel ) 30.05.2008, 16:17:27 [X] [D]
jak ja nevim co rict:-)

http://social.ukmedia.cz...nt-11967

[31] (#13 - WWW) 31.05.2008, 09:50:28 [X] [D]
[31] Čím dál lepší :D

[32] (Keff - Mail - WWW) 07.06.2008, 19:02:51 [X] [D]
Arture, nevím jak ti přijít na jméno... stačil jeden odkaz na twitteru, a musel jsem si o té krávě taky ublognout, mě tak vytáčí tihle blbci co spolkli všechnu moudrost na třetím cvičení na socce a teď ničí svět ve kterém žiju svými výplody... Fujtajksl, celý večer jsem tou kačenou ztratil a ještě jsem jí to musel napsat (taky jsem entomolog zkřivených myslí a kh je výborný materiál a ukázkový vzorek). Závěry budu publikovat, ale žádné nové myšlenky od katky nečekejte, asi se fakt umí ohánět jen papírem z té 2000hlavé konference o 80 vědcích a zbytku příživníků a říkat, ano, realita se vám opravdu může jevit že ..., ale tennhle papír od IPCC říká něco úplně jiného...

[33] (#13 - WWW) 07.06.2008, 19:58:28 [X] [D]
[32] Člověče, tos neměl dělat, znova mě zlákat na tu diskusi. Málem jsem si poprskal monitor :). Kromě Kačky mě dojali zejména komentující MV a martin p. A nakonec ty tam vlezeš a řekneš, že poblisty a fakta nejdou dohromady. Chápeš, že u nich na fakultě jsou poblisty něco jako boží slovo? :)))

[34] (Keff - WWW) 14.06.2008, 23:18:32 [X] [D]
[33] Omlouvám se, už je to dobrý :))
PS: Vážně? Já myslel že cílová skupina blitů jsou zákaznice kartářek a podobně vědecky nadané duše... aha, už chápu.