Panoptikum pokračuje

Mladý sociální demokrat z jihu Moravy s básnickým střevem...

Dneska jsem zkoušel nový zpravodajský agregátor. Koukal jsem se co to umí, zjistil jsem že má sekci Blogy, tak jsem se do ní mrknul... a tam jsem narazil na článek s titulkem "Malá prasárna od pražáků"... Kliknul jsem, začetl jsem se a šel jsem do kolen.

Je veřejným tajemstvím, že jsem se rozhodl nepovažovat brněnské pořvávání na adresu cajzlů a prahajzlů, co za všechno můžou, za pouhý folklórní prvek, ale že hodlám prosazovat kvalifikaci tohoto postoje coby syndromu brunensis, tedy jakési mentální úchylky, spočívající v přesvědčení, že za vše špatné mohou ONI a že je tedy potřeba JIM to dávat najevo. Sledovat jsem to začal ve chvíli, kdy jakési brněnské sokol psal, že mu kdesi v Čechách řekli nějací cajzli, že Brňáci se chovají jako křupani, tak jim dal všem přes držku. Podotknul jsem, že řešit podobné spory ručně je křupanské, to ať se na mne pán nezlobí, a on mi odpověděl, že on žádný křupan není, a kdyby mě měl po ruce, tak že mi dá přes držku za tyhlety cajzlovský kydy! Tys říkal že žerem brouky?

Tak ten výšezmíněný článek je přímo ukázkovým příkladem syndromu brunensis. Přijel dálkový autobus Praha – Slovensko do Brna a představte si, ten zpovykané prahajzl nechtěl vzít lidi do Hradišťa a dal přednost těm, co jeli dál. Jak píše autor: prostě se mu nechtělo jet na Slovensko s prázdnýma sedačkama, tak jsme museli čekat na další autobus.

Mno... Já osobně bych řekl, že se řidič chová ekonomicky, ekologicky a dokonce i logicky, když nechce jezdit s prázdnými sedačkami a na dálkové lince bere prioritně dálkové cestující. Jenže autor, který sám sebe nazývá hlas lidu, to vidí jinak: "Pražská dopravní firmo CONNEX děkuji Vám, že jste tak moc vychcaní, že moraváci jen kroutí hlavou..." Jojo, zlí prahajzli a nebozí moravané... Přemýšlel jsem, jestli je tak moc blbej nebo tak moc z Brna, a pak jsem se podíval na jeho profil. V Brně studuje, jinak je z Uherského Hradiště, ale ještě taky je členem mladých sociálních demokratů (Socděmackyj Sojuz Moloděži) – to by možná vysvětlovalo, proč nechápe základní ekonomická pravidla.

Sami uznáte: to si říkalo o prozkoumání. Netrvalo dlouho a objevil jsem článek, kde Jeník popisuje svůj vstup mezi socany. Naprosto úžasná věc ve stylu Pavla Jaroše ("Doufám, že mě příště pozvete": zde komentář 6, zde komentář 5, zde komentář 7) Mladý sociální demokrat se podivuje, že nebyl hned zvolen do nějakého výboru a podivuje se, zda to strana myslí vážně s tím mládím vpřed. Řval jsem smíchy, a to jsem ještě netušil, co mě čeká dál.

Já totiž objevil báseň. A ne jen tak ledajakou, ale rovnou politickou poezii. Autor jí dal anglický titulek "Dear Mr. Premier", asi aby ukázal na spojitost vykořisťovatelské vlády a amerického imperialismu. A protože jako správný socialista imperialisticky neumí, tak místo Prime minister napsal Premier. Ale co, oni to soudruzi pochopí.

Ta báseň... ta báseň... totiž... to je ukázka stylu, který Pixymu roluje palce u nohou. Já vždy jako příklad naprosto běsné poezie uváděl básničky od posluchačů či diváků, ale ty se aspoň rýmovaly. Zato tohle... To překonalo vše, co jsem dosud z této oblasti viděl. Rýmy jako "Národem – zákonem" či "lumpárny – kumpány" (nebo "sebevědomím – svědomím") se potkávají s naprostou absencí základního povědomí o rytmu, a v kombinaci se silnou touhou vytvořit angažovanou poezii dávají vzniknout takovýmto štěpným strofám:

Jděte k čertu s Melčákem a Pohankou,
takhle se řídí stát?
Kupovat cizí vojáky ve válce,
to je podlost, to se snad jen u nás může stát.

BOŽÍ! Kam se hrabe Kačka, to se nedá srovnat! ;) Další objevitelskou práci nechám na vás, já už nemohu...

Dne 31.05.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo ) 01.06.2008, 01:20:32 [X] [D]
Muhehééé! To je stejně blbý, jako: "Dobrý den, radare, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali, dobrý den, radare, já ti tleskám, kámoši usárnou mávali". No co, mladý socan to myslí upřímně. Jako vojín Jasánek: Kdyby snad vrazi z Wallstreetu, přepadli nás jak saně, spoznají záhy lidu hněv, promluví naše zbraně! :)))

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 01:46:24 [X] [D]
[1] Ale že tyhle upřímně míněný srdeční výlevy bejvaj tak krásně blbý, co? Ale zase vzhledem k jeho orientaci by mohlo bejt "Myslím to upřímně" hezké motto. ;)

Pohleďte, vrazi z Wall Streetu,
na naše zanícení!
My vojáci jsme – stalinci
a větší síly není!

(I když je to stejně blbé, tak Švandrlíkovi se to aspoň rýmuje a má to rytmus)

[3] (@Teo ) 01.06.2008, 01:52:16 [X] [D]
[2] Forma je asi to poslední, co bych
Jendovi Vyčítal. :-D

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 02:12:32 [X] [D]
[3] Jendovi to každý Vyčítal, a přitom byla ta Parka nová! ;) Ale on si sám stěžoval, že ho nikdo od té doby Nezval, protože prý jen Hrabal. Dokonce se ho kamarádi ptali, jestli Nepil. Jen odpovídal: Jsem snad Kundera?

[5] (katchaba - WWW) 01.06.2008, 08:30:11 [X] [D]
No moment, tohle studuje peďák? Tohle možná jednou bude učit? To snad aby ho radši honem zvolili do nějakýho výboru...

[6] (binarniladin - WWW) 01.06.2008, 10:24:43 [X] [D]
Nejsem si tak úplně jistej, jestli firmu s tímhle rozložením zastoupení, lze s čistým svědomím označit za pražškou ...

http://www.veolia-transport.cz...ML

Kromě toho mám dojem, že autorův způsob uvažování ho plně kvalifikuje k tomu, aby ve chvíli, kdy pojede na Slovensko, napsal článek s tímž vyznení, pokud náhodou narazí na řidiče který radši vezme lidi do Hradišťa a ty na Slovensko tam nechá stát jak trubky. Z druhého článku pak odkáže na první, aby všichni viděli, jak jsou ty pražáci zákeřný a nikdy nic neudělaj správně :o)

[7] ( ) 01.06.2008, 10:25:41 [X] [D]
[5] Když vidím, kdo všechno přednáší třeba historii na FF UK, Jihočeské či na jiných univerzitách, tak už mě nic moc nepřekvapí. Ač je mi to hodně proti mysli.

Reklama na čistou blbost se najde všude...

[8] (Jakub Skalický - WWW) 01.06.2008, 10:28:11 [X] [D]
Pardon, [7] je můj komentář...

[9] (Lokutus - WWW) 01.06.2008, 10:30:54 [X] [D]
Arthure, ty jsi prostě normálně zaujatej. Chudáci, tak se snaží. S takovým zapálením bojují za svou věc a ty je takhle shazuješ......

Muhehe, no ale tohle už je za jedničku z hvězdičkou. :-D
Škoda, že není nějaký dvanula komunitní web, kde by se linkovalo na nejblbější weby a spoty. Komunita by to pak hodnotila a komentovala a ty nejlepší úlovky by se pak archivovaly pro budoucí generace Jasánků, jako šablony.

[10] (#13 - WWW) 01.06.2008, 10:39:38 [X] [D]
Arthure, já tě zabiju! :) Já jsem si ten jeho článek o přijímači do KSČ přečet a pak jsem měl takovej vztek, že jsem radši šel spát. :)

[11] (Aleko - WWW) 01.06.2008, 11:05:51 [X] [D]
Řekl bych, že to je Wurst :o)

[12] (Daniel - Mail ) 01.06.2008, 12:02:19 [X] [D]
smarja panno.

to svet nevidel a pes nezral. to uz skoro stoji za samostnatnou rubriku:-)

KAcka H je prekonana... RIP

[13] (Kojot - WWW) 01.06.2008, 12:56:24 [X] [D]
No, su teda z Brna, ale s výrazem "prahajzl" jsem se ještě nesetkal. A tu tu žiju 33 let... Není to stejná pověra, jako přesvědčení mimopražských, že stanici I.P.Pavlova se říká "slinták"?
"Cajzl", to je jiná, to je užívaný výraz, stejně tak "čížek".
A ano, jsou Brňáci, kteří odpovídají popisu, ale pop pravdě řečeno jich zase tolik není. Další pověra. Vzdálenost klame.

Někteří Brňáci se dokonce i s Pražačkami žení ;)

[14] (Daniel - Mail ) 01.06.2008, 13:57:59 [X] [D]
A co teprve lide z Velkeho Mezirici, jsou mimo obe mesta, misto aby ta nesnasenlivost byla timto rozmelnena , tak je silnejsi? nejsnasi jak lidi z p tak z b...

Mimochodem takovych jako Wurst je hafo. setkavam se s nima dnes a denne v praci. Clovek by neveril jak muze chodit domu psychicky unaven...

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 13:59:47 [X] [D]
[13] http://jdem.cz/adig7

Jsem mimopražský a vím, že se "Slintáč" (ani Slinták) neříká. Že by nějaká moravská pověra?

A ano, jsou Brňáci, kteří odpovídají popisu. Věřím, že Brňák se s takovým chováním setkává míň často, proto je přesvědčen, že "jich tolik není". Na druhou stranu - statistika je statistika: http://jdem.cz/adih0

Ale jak praví Aleko: Je to Wurst. :)

[16] (van - WWW) 01.06.2008, 14:21:04 [X] [D]
Mám tu zkušenost, že pro všechny křtěné Vltavou jsme my ostatní jen ZVENKU - prostě jacísi AUTSAJDŘI, kterými není nutno nějak moc se zabývat. Sice to ignoruju, ale trochu mě to znejisťuje. :)

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 14:27:21 [X] [D]
[16] Zvláštní, v Budějcích jsem se s tím nesetkal... Nebo to je JINÁ Vltava? :) Ale o tom článek nebyl.

[18] (Kojot - WWW) 01.06.2008, 14:28:37 [X] [D]
[15]
No teda! Evidentně mám kulturní mezeru... Asi se prostě pohybuju mezi jinou sortou lidí. Přesto se mi nezdá, že by bylo ausgerechnet v Brně statisticky víc hovad, než jinde - a to navzdory odkazovanému článku. Chtělo by to nějakou rozsáhlejší studii. Je to ovšem zajímavý sociologický nebo sociálně psychologický problém, asi nějak související s problémem identity. Já se svou identitou žádný problém nemám, takže nemám důvod se vymezovat vůči Pražákům, Ostravákům, Eskymákům, komukoli...

Ano, myslím si, že "Slinták" bude moravská pověra... Možná dokonce přímo brněnská. Že by podvědomé užití a přesunutí jazykových a zvykových pravidel hantecu?

BTW: Určitě by se našly i pověry Čechů o Moravanech... Jednou z nich je určitě představa, že všichni, nebo skoro všichni, Brňáci nemají rádi Pražáky ;)

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 14:34:49 [X] [D]
[18] Na vyvrácení této pověry pracují Brňáci ze všech sil již mnoho let a stále se to nějak nedaří... Doporučuji udělat přímo terénní průzkum ve voze s pražskou poznávací (registrační) značkou. ;)

[20] (MartHeen13 ) 01.06.2008, 14:40:30 [X] [D]
...a čo tak pridať kus do "Skákal pes (jak by to napsali jiní)". Pixy by asi privítal do archívu aj politické spracovanie. ;)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 14:42:14 [X] [D]
[20] Tyvole! Na to si tuším ani já ani Pixy netroufneme... ;) To by musel napsat Hans Wurst sám...

[22] (MartHeen13 ) 01.06.2008, 14:52:53 [X] [D]
Skákal pes, poslanec
přez zelenou stranu,
už za ním padla klec
od spoluobčanů.

Ce děláš ve volbách,
poslanecké pséko?
Máme tu na tebe,
velkó kartotéko.

P.S. Opravte tam, prosím, tú češtinu, nech nie som na analfabeta. ;)

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 14:57:28 [X] [D]
[22] Nojo, ale tohle se rýmuje a má to rytmus! Muselo by to být nějak jako:

Skákal pes
přes zelenou stranu
poslanec šel za ním
a tučným úplatkem buřtů ho korumpoval dnes.

atd.

[24] (MartHeen13 ) 01.06.2008, 15:07:18 [X] [D]
...a tučným úplatkem buřtů ho korumpoval dnes.

Za ním les.
Hustý les, od Aše po Vsetín.
Tam všude ten pes běží.
Zatím co myslivec hnípá na sjezdu
Socděmackogo Sojuza Moloděži.

[25] (Honza - Mail - WWW) 01.06.2008, 16:01:01 [X] [D]
"Tož já su z Hradišťa a estli tam teho křupana nekde potkám tak mu asi taky rozbiju držku, svině socanský!"

Taky tuto nenávist k pražákům nějak nechápu, mě přijde co potkám pražáka tak je to stejně nakonec skoro vždycky moravák nebo slovák. Ona ta mentální vyspělost a členství v soc-dem bude mít nějakou spojitost..

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 16:27:35 [X] [D]
[25] Mně ta "nenávist k Pražákům" připadá taková... Něco jako nenávist dělníků vod pásu ke "kancelářskejm". Taková - odborářská. :)

[27] (Lokutus - WWW) 01.06.2008, 16:44:52 [X] [D]
Skákala sabáka,
na Wursta, brňáka.
Skákala, skákala,
až ho celýho vobskákala.

Dear mister sabáka,
neskákej mi na ptáka.
Já su totiž z Brna
a támhle mi už jede šalina.

[28] (starenka - Mail - WWW) 01.06.2008, 17:01:10 [X] [D]
Problém je hlavně v tom, že lidé postrádájí základní vzdělání. Kdyby se tedy výlupek více učil mohl použít "absolutního verše":

Jděte k čertu s Melčákem a Pohankou,
takhle se řídí stát s Melčákem a Pohankou?
Kupovat cizí vojáky ve válce,
to je podlost, to se snad jen u nás může stát, ikdyž nejsme ve válce.

anebo alespoň "akustické konstanty"..

Jděte k čertu s Melčákem a Pohankou PAROUB-PAROUB,
takhle se řídí stát? PAROUB-PAROUB
Kupovat cizí vojáky ve válce PAROUB-PAROUB,
to je podlost, to se snad jen u nás může stát PAROUB-PAROUB.





Opus by pak zněl (nejen Pixymu) určitě líp.

[29] (nevolič ODS ) 01.06.2008, 17:39:27 [X] [D]
tenhle se do panoptika taky hodí.
http://www.youtube.com...mYlb5JeZq8

[30] (honza ) 01.06.2008, 19:32:55 [X] [D]
Kde berete tu drzost posuzopvat literární prvotiny pana Wursta? Absolvoval jste snad filosofickou fakultu obor literatury?

To je citát komentáře 37 pod tou básní. Opravdu úchvatné :) Děkuji!

[31] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 20:18:39 [X] [D]
[29] Jo ten je... ... ... taky ... ... ... dobrej! Píše básně?

[32] (Jack ) 01.06.2008, 20:49:32 [X] [D]
Myslím že tenhle bolševickej exot sem taky docela se svojí tvorbou zapadne (je to i s audio ukázkou - jen pro silné povahy!):
http://jdem.cz/adiv2

[33] (Kojot - WWW) 01.06.2008, 21:11:32 [X] [D]
Napsal jsem k tématu, o kterém jsme se zde bavili, článek: http://jdem.cz/adiy4

Obzvláště Pražané jsou vítáni ;)

[34] (FOUS ) 01.06.2008, 21:50:03 [X] [D]
Já se snažím doufati, že pan W. je nějaký performer. Nebo to snad myslí upřímně?

[35] (m-a - WWW) 01.06.2008, 23:27:13 [X] [D]
Hehe, vidím, že téma Praha vs. zvyšok Čiech je rovnako výživná a zábavná, ako téma Bratislava vs. zvyšok Slovenska. Dokonca aj protagonisti sú z podobných "sociálnych skupín".

[36] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.06.2008, 23:31:55 [X] [D]
[35] Koukáš špatně. Tady nejde o "Praha vs Zbytek Česka", ale o "Brno vs Praha (a další cajzli)". Nevím jestli taková antipatie na Slovensku je, ale odpovídala by jí averze třeba "Košice vs Blava (a zvyšok západného Slovenska)" a Košičanïa by nazývali Bratislavany (a další) třeba... "Maďaři!" ;)

[37] (m-a - WWW) 01.06.2008, 23:43:22 [X] [D]
[36] Pravda, nejako som si spojil články o Prahe a Pražákoch z rôznych miest/serverov do všeobecného Praha vs. zvyšok Česka :)

Áno, antipatia Košice vs. Bratislava samozrejme tiež existuje - Košičania zvyknú Bratislavu nazývať "Bazmeg city" a Bratislavčanov "Blaváci".

Bratislavčania zvyknú hovorievať, že civilizácia končí za Trnavou a nič také, ako "Blavák/Blava" neexistuje :) Vzhľadom na percentuálne zastúpenie maďarskej národnosti medzi obyvateľmi obidvoch miest by Košičania s "Maďarmi" veľmi nepochodili :)

[38] (Lokutus - WWW) 02.06.2008, 00:18:41 [X] [D]
[37] Zajímavý. A já myslel, že civilizace končí za Jihlavou.
Zajímalo by mě, kde končí civilizace podle takového průměrného obyvatele Berlína.

[39] (Plaváček - WWW) 02.06.2008, 08:58:33 [X] [D]
Jo, Arthure, ty ses možná bavil, ale při čtení pár Wurstových článků mi běhal mráz po zádech. Nicméně fakt, že nejenom česká webdesignerská scéna má své páprdy, kteří by měli co nejdříve vymřít, mě naplnila uspokojením :)

[40] (#13 - WWW) 02.06.2008, 10:03:15 [X] [D]
[37] A já zas myslel, že za Prahou :)

[41] (aubi - Mail ) 02.06.2008, 16:46:08 [X] [D]
Pche, Jihlava, to město ve střední Asii? Vzhledem k tomu, že V Chebu je ještě Vietnam, ve Varech už Rusko, tak jediný kus světa, který má to právo zovat se Evropou, je Sokolovsko... A že Asie zabírá na této zeměpisné šířce 99,9 procent obvodu světa.

[42] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 03.06.2008, 03:45:33 [X] [D]
[15] Je to jasný, prahajzl se neříká, prahajzl se píše!

[16] To nejsou ti křtění Vltavěnkou, co se chovají jako nefalšovaná pražská hovada. To bývají naplaveniny. My rodilí Pražáci jsem slušní (a netrpíme žádnými hloupými předsudky, néééé :)))

[40] Hned za viaduktem ;)

[43] (Lokutus - WWW) 03.06.2008, 11:39:53 [X] [D]
[42] Pražáci a předsudky? Ježišmarjá, nic takovýho není pravda. Na mou čest. Já se tu narodil a třeba konkrétně proti brňákům nic nemám. Vůbec nic... (ani pajcr)