Neobsahuje názory Henryka Laholy

Nostalgie vzor 92

Zase jeden o muzice... Lehněte si na levý bok, budeme napínat brumery!

Psal se rok 1992. Na jaře jsem nastoupil do svého prvního zaměstnání, poté, co jsem usoudil, že mi zvolená VŠ k ničemu nebude. A dobře jsem udělal, protože kolem běžel život, stokrát zajímavější než Základní součásti počítače I – Zkouška, zápočet. Bylo mi devatenáct, byl jsem v práci s bývalým spolužákem Pavlem B. a nejčastějším tématem našich hovorů byla muzika (a holky, ale o muzice jsme toho věděli víc). Pavel byl stejně jako já kovaný proCurista a krom toho poslouchal i další zajímavé partičky, třeba ty okolo 4AD, jako Dead Can Dance.

A jednoho dne přišel a broukal si (zeleně) cosi o tom, že si ještě lehne na levý bok a na pravý bok, z boku pak na záda a ze zad na břicho... Myslel jsem, že se zbláznil z neustálého vdechování tiskařských barev, ale prý ne. Místo toho mi vylíčil fakt hodně zajímavou kapelu...

Prý je odněkud z Moravy (Z Frydku-Mistku, jak jsem později zjistil) a jmenuje se Prouza. Prouza? povídám já? Není to náhodou Brumerová prouza? zeptal jsem se Pavla, protože jsem četl nejen Lennona, ale i knížečku "Profily Rockfestu", kde se o severomoravské kapele tohoto jména psalo. Prý ne, prý Prouza, protože zpěvák se jmenuje Prouza.

Tůdle! Zpěvák se jmenoval Tomáš Hampel a Prouza byla opravdu původně (před Hampelem) Brumerová.

V létě začaly v našem okresním maloměstě Nezávislé diskotéky, ve vedlejším rockovém městečku Rockotéky a po několika měsících začala parta lidí dělat cosi podobného i v druhém vedlejším (lázeňském) městě. Pro pamětníky netřeba říkat, co se hrálo: od Kate Bush přes Cure až k Ministry. (Chvilka pro namedropping: Martin "Johnny" Brauner, Petr Pavlíček, David Vejtruba, Dan Walterstein, Bob Knébl, Josef Hampl, Chajda, Zuzana K... Jestli vám tato jména něco říkají, tak pravděpodobně znáte i mne.) Prouza byla konstantou těchto víkendových podujatí (stejně jako Hodonínské slunce). Kytarové riffy jako od starých Cure, hlas typu Tonyho Ducháčka – to přeci nesmělo chybět nikde, kde se pohyboval rockohudbymilovný mladý člověk na začátku let devadesátých. :)

Prouza měla "sesterskou" kapelu Priessnitz. Ta nás tak, co se pamatuju, nebrala. Ostatně si od nich pamatuju jen "na sevééér".

Musím říct, že mě Prouza na YouTube moc a moc potěšila... Doufám, že potěší i další pamětníky – ostatně, dneska je fakt krásně na tom venku, vzduch se třepe vzpomínkama a voní jako tehdy... Rád bych zažil znovu stejný večer se stejnými lidmi. Ještě jednou. Ne, nechtěl bych být mladší, ani náhodou. Stačilo by mi jen jet do Kluku teplým letním večerem a s partou dalších sedmi lidí (nebo kolik nás bylo) tancovat a smát se až do rána. Vím že to nejde, ale stejně: Byly to krásný časy.

Zavzpomínejte si taky, kdo jste to zažil! Hezký čtvrtek.

Dne 5.06.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (lední brtník ) 05.06.2008, 16:10:47 [X] [D]
já k prouze přišel až letos, právě díky jakési podobnosti s priessnitz - bo měli pěkný obal cd. a pak jim vyšla reedice; čelem vzad mám na founu nastavené vyzvánění pro group "dobrý lidi".

[2] (lední brtník ) 05.06.2008, 16:34:40 [X] [D]
ještě jedna věc je zajímavá, jak je vidět u těch klipů: z kraje 90-tých bylo možné v tv slyšet i zajímavou, t.j. normální hudbu.
od ušmudlaných her na sledovanost je to bída, většinový divák z čkd si to nepřeje. a od doby poslaneckých hrátek na zaříznutí čt2, kdy přežijí jen pořady se stokorunovým rozpočtem, se nedá dívat ani na anděla.
drobná změna je vidět až poslední rok, snad ve čtvrtek v noci když už důchodci bezpečně spí. akorát si tak zkouším představit podobnou hubdu dnes v televizi, no - asi nemám dost fantazie.

[3] (Evča - Mail - WWW) 05.06.2008, 19:32:05 [X] [D]
Musím uznat a vyznat pernamentní podporu. Tenhle kvalitní zápisník u mne vyhrál cenu "Blog skoroléta 2008", takže moc gratuluji k úspěchu profika! >> http://www.evulin.ic.cz...noc-konec

Co dodat, je potřeba ještě více kvalitních blogů.. ;)

[4] (Tomáš ) 05.06.2008, 19:45:28 [X] [D]
Prouza má být dneska o půl jedné v noci v Musicbloku na ČT1... Psali v TV programu...

[5] (DŠ ) 06.06.2008, 07:52:34 [X] [D]
Jen se zeptám, protože jsem místní - pokud jste z ČB, nenavštěvoval jste v dobách jeho největší slávy Torpedo v Tř.? :-)

[6] (Raduz ) 09.06.2008, 13:46:26 [X] [D]
Nebudu si bláhově namlouvat, že tenhle zápisek vznikl inspirován mou zmínkou o Prouzovi v komentáři u článku o ozajstném hip hopu, ale přesto mě potěšil :-) A ty klipy samozřejmě ještě víc.

Ono to vždycky potěší, když jeden někde, nějak, narazí na připomínku fakt dobré muziky. A nemusí jít jen o lokální záležitost - když jsem minulý týden ve finále čtvrté sezóny Lostů zaslechl Gouge Away od Pixies, jen jsem se potěšeně usmál. Pokud snad někdo neznáte Pixies tak hrubě, ale opravdu hrubě doporučuji, minimálně alba Doolitle a Surfer Rosa + Come On Pilgrim. Když se mi čirou náhodou dostali na začátku 90. let do rukou na nepopsané kazetě, trvalo mi snad měsíc, než jsem našel někoho kdo by mi vůbec byl schopen říct, od koho tahle fantastická muzika je.

[2] Nejen v televizi. Zkraje devadesátých se dala dokonce i poslouchat i soukromá rádia, přinejmenším některá. U mne, protože jsem z Olomoucka, je klasickým případem Rádio Haná tak cca první rok až dva po svém vzniku. Každý moderátor měl svůj styl, a pouštěl věci co ho zajímaly, a doopravdy bavily, ne co mu počítač nasázel do playlistu. Dodneška vzpomínám na pořady Aleše Ježka, který tehdy snad šéfoval olomoucké Nausee (kdo ví, ten ví :-).

Ale to všechno už je samozřejmě dávno pryč, a my jsme jen banda dědků, co neumí docenit "nádhernou baladu od Jamese Blunta", nebo tak něco. Díky bohu za to. Jdu si pustit ty Pixies.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 09.06.2008, 16:05:25 [X] [D]
[6] Hele Raduz!!! :) To se nedělá... Teď si budeš myslet, že příští díl ("Women of bassguitar") byl inspirován tímhle komentářem! To se nedělá, vykecat téma před tím, než je napsán článek! :)

Malý závdavek - http://www.youtube.com...d5PLxQcItM Uáááááá! Vypalovačka jak má bejt!

[8] (Raduz ) 09.06.2008, 21:30:32 [X] [D]
[7] Ano, Kim Deal..to je ta co přišla ke konkurzu na basovou kytaristku bez basové kytary, a když se jí ptali proč ji nemá, tak odpověděla řekla, že z toho důvodu, že na ni v životě nehrála. Co jim pak už zbývalo jiného než ji vzít do kapely? :-)

Správně, žádný kudrlinky, pěkně rovnou k věci, a za dvě minuty není co řešit! :-)

[9] (dejvak - Mail ) 13.06.2008, 23:13:57 [X] [D]
Nazdar, tak kdy sedneme na kolo a pojedeme. Protoze jsme o nejaky patek starsi, tak nemusime dojet az do kluku, ale staci jen na kraj podebrad (lovas&lovas), kde fakt dobre vari, kdyz uz jsme u toho jidla :-). Ale nevim co nam tam zahrajou. Mimochodem posledni koncert The Cure byla fakt pekna zalezitost, obzvlaste posledni hodina. Dej vedet jak se videt dejvak.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.06.2008, 23:39:47 [X] [D]
[9] V Lovas jsem byl před pár lety: http://neskodny.own.cz...p?cmt=1342 a na kole bych si to z Budějc fakt nelajsnul. :) I když... kvůli tomu jídlu bych se i hecnul. :)

Napíšu mail... :)

[11] (Petr ) 16.06.2008, 15:38:22 [X] [D]
[6] Omlouvám se za malý OT, ale musím poděkovat Raduzovi za ty Pixies. "Hrubé, ale opravdu hrubé doporučení" mě přesvědčilo. Teda taky i to že jsem viděl ty Losty a po shlédnutí Gouge Away na YT jsem se jal najít ji v tom finále. Trochu to trvalo... - hraje až v úplně poslední scéně :D
Každopádně jsem si pár písniček poslechl, poté pár alb a jsem unešen! Opravdu nářez!
Díky