Padají vám všem Windows?

Představte si, nespadly mi Windows XP. Nespadly mi, co pamatuju, od loňského léta... A proč o tom píšu?

Říká se, že ten, kdo souhlasí s článkem, málokdy nechá komentář, ale rozzuřený komentátor vždycky. Spokojený totiž nemá důvod svou spokojenost dávat moc najevo. Dokonce je to i v těchto zeměpisných oblastech rozumnější: Kdyby tu člověk dával najevo, že je spokojen, tak by se určitě našel někdo, kdo by mu tu spokojenost řádně osladil, to už se tu tak dělá.

To takhle všude možně čtu stížnosti na to, jak tomu či onomu padají Windows, óhrůza, shit a běs... Buď žiju na nějaké jiné planetě, nebo mám kromobyčejnou dávku štěstí, nebo se projevuje onen efekt Píší jen naštvaní, jinak si to vysvětlit neumím.

Výlet do historie, prosím: Na dlouhou dobu poslední stabilní OS od Microsoftu byl DOS. Pokud člověk nechtěl nějaké divočiny na systémové úrovni a pokud si ho dokázal rozumně nastavit, tak s ním bylo minimálně problémů. Naprostá většina pádů byla způsobena neexistující ochranou procesů, takže jedna blbě napsaná aplikace s nějakým podezřelým voláním dokázala sestřelit celý OS. Řešení bylo prosté: Nepoužívat prasecké aplikace. Pak DOS běhal, a dokonce i s podivnými ovladači podivného hardware kdesi v XMS (pamatujete na QEMM? A víte co bylo DCPI? A VESA 2.0? A VESA Local Bus?) :)

Bohužel, DOSovské aplikace z nejprasečtějších byly Windows. Někde tu mám verze 1.0 a 2.1 (či jak přesně). Ano, to byly ty legendární, co se složily, když měly vykreslit okno přes jiné okno. Poprvé jsem skutečně "použil" verzi 3.0. Úžasné to bylo. Tuším že jsme zkusili Malování (dělal jsem v té době v DTP). Když vůbec naběhly, tak člověk mohl jen okouzleně sledovat, jaké jsou tam krásné barevné ikonky, a pak to spadlo.

Pak přišly Win3.1 a Windows for Workgroups, též verze 3.11. To bylo čiré utrpení, navíc v kombinaci s Corel DRAW! a sítí od Novelu. Rajtovali jsme to na ukrutných 486DX2 / 66, já si ale domů pořídil DX4/100 s 16MB RAM a s 1GB SCSI diskem. Pamatuju se, že jsem měl bootmanager se čtyřmi volbami: DOS na rozumnou práci, DOS+Win3.11 kvůli Corelu, OS/2 kvůli tomu, že to vypadalo, že by vývoj mohl jít tamtudy a betaverzi Win95. Vyzkoušel jsem i NT, ale nefungovaly moje DOSovské programy, tak jsem je nepoužíval.

Pak jsem používal v práci Win95. Ano, to byly časy, kdy jsem je dokázal během jednoho dne třikrát přeinstalovat, protože si vždycky po instalaci vyvzpomněly, že se jim něco nelíbí, a zacyklily se v "Boot – Blue" kolotoči. Bylo to reálné utrpení, ale bohužel – Visual FoxPro jinde nefungovala. Experimentovali jsme i s Linuxem, ale kromě "startx" a vektorových hodin neměl tehdy na workstation naprosto žádné využití. Snad jen jako čirá radost pro geeky z toho, že mohou programovat multitaskový systém.

Windows 95 byly šmejd neskutečný. I proto jsem zůstával u multibootu a u DOSu. Po pravdě jsem doma používal až někdy do roku 2000 převážně DOS – navíc spousta programů, co jsem používal (music trackery například, assembler, většina her...) byla zkrátka pro DOS, nebo alespoň jejich DOSová verze byla stabilnější. Do Windows jsem lezl jen výjimečně, v podstatě jen kvůli internetu (Arachne dobré, ale...) a v práci (Corel...), ale to už byly Win98 SE.

Tam, jestli se dobře pamatuju, už nebylo nutné vkládat instalační disk při změně IP adresy, ale připojení počítače do skupiny si tak dva až tři restarty vyžádalo. A padalo to při neopatrném pohledu... Někdy okolo roku 2000, 2001 už bylo jasné, že je DOS na ústupu, programy začaly být stále častěji WIN only, takže ta hrůza přišla i na mne. Win2K jsem odmítl: Přeci jen jsem měl ještě dost DOSových věcí, co bych rád spouštěl, takže jsem zůstal u Win98. Asi půl roku. Pak jsem se nějak snažil připojit modem či co, možná rozchodit WAMP, zkrátka přeinstaloval jsem OS, modem stále nechtěl fungovat, tak jsem vypěnil, prodiskutoval vše s kolegama a dal jsem na doporučení jednoho z nich: Kup si WinXP Pro.

Udělal jsem to. První věc, co jsem po pozoruhodně bezproblémové instalaci udělal, bylo vypnutí těch příšerných omalovánek, zapnutí staré nabídky START a přepnutí ovládacích panelů do lidského zobrazení. A musím říct, že od té doby mi počítač funguje – musím zaklepat: Ťuk ťuk ťuk – k plné spokojenosti. Co mi fungovat má, to mi funguje. Reinstalaci OS jsem zažil od roku 2002 asi třikrát (naposledy před třemi lety, kdy jsem se rozhodl zbavit toho balastu, co si s sebou moje instalace táhla ještě z Win98). Modrou obrazovku jsem viděl... ech... no, někdy loni, když byly v létě vedra, já měl počítač zakrytovaný a spustil jsem STALKERa. Utavila se mi grafika a sestřelila systém do modra. Vyřešeno přidáním chladiče. :)

U počítače trávím většinu dne, rozhodně ho nijak nešetřím, a když jdu ráno spát, tak počítač "uspávám". Nevypínám. Dalo by se říct, že jede non-stop, kdyby nebylo pravidelných měsíčních aktualizací, které si o restart řeknou. Ale neříkají si nijak agresivně (mám Pro verzi, nezapomínejte!)

Proč to všechno píšu? No, já jen aby byla rovnováha, víte? Protože když někomu spadnou Windows, tak se musí podělit se známými (a napsat to na web), zatímco když Windows jedou jak mají, tak lidi mlčí. Takže jsem promluvil a říkám: Mně Windows jedou bez potíží několik let a bez reinstalace přežily i takové zhůvěřilosti, jako výměnu motherboardu+procesoru i výměnu grafické karty. Já bych si klidně i postěžoval, ale nemám důvod. Jsem s nimi spokojen a krom aktualizací jim nedopřávám žádný "extra" servis, nehrabu se co týden v konfiguračních souborech a nezažívám ty pocity, co líčí někteří lidé, jak silou vůle nutí Windows, aby vydržely. Mně drží!

Drží vám taky, nebo jsem fakt taková výjimka?

PS: Na Visty tak za rok, za dva... jsem v tomhle ultrakonzerva a dokud jsem spokojenej se stabilním systémem a nemám důvod upgradovat (a důvod je v tomto případě software, který nutně potřebuju a na mojí verzi OS neběží a nepoběží), tak budu používat tenhle.

Dne 17.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Filda - WWW) 17.06.2008, 13:16:40 [X] [D]
Naposled jsem přeinstaloval XP před dvěma lety když jsem měnil systémovej disk, předtím mi instalace vydržela cca tři nebo čtyři roky.

[2] (ofr ) 17.06.2008, 13:27:24 [X] [D]
Ano drží - na Windows 2000 a XP si nemůžu stěžovat. Jako programátor a tester jim občas dávám pěkný záhul, ale jedou naprosto v pohodě. BSOD jsem viděl naposledy přede 2 roky. Visty mám(jako druhý systém), používám na testy SW, drží, nepadají, ale preferuji XP - spíše ze zvyku.

[3] (rushid - Mail - WWW) 17.06.2008, 13:31:53 [X] [D]
Reinstaluji zhruba jednou za 18 mesicu, ale vetsinou je to kvuli totalnimu uklidu, novym aplikacim, novemu zelezu apod. Pad XP jsem za posledni 2 roky myslim zazil jeden (uvolneny modul RAM). Nemam rad Microsoft, ale XP uz jsou tak odladene, ze jakykoliv prechod bude subjektivne dost bolestivy.

[4] (pankreas - WWW) 17.06.2008, 13:38:53 [X] [D]
Ja z tech popisovanych padu podezrivam stale vic smizovy HW, hlavne pak pameti... Driv byla vadna pamet vyjimka, dnes bezna vec - a to treba i u Meku.

[5] (Shabbi - Mail ) 17.06.2008, 13:45:01 [X] [D]
Nevím, čím to je, ale já s XPčkama nemám nejmenší problém :) Zatímco kamarádi a známí si pravidelně dělají jeden víkend v měsíci volno na reinstalaci PC ("víš, to se musí, ono to pak nepadá a rychlejc to nabíhá"), já už si ani nepamatuju, kdy mi naposledy systém spadl, natož kdy jsem ho reinstaloval :)

[6] (duf [openID] - Mail ) 17.06.2008, 13:47:07 [X] [D]
dekuji, konecne nekdo napsal clanek na tohle tema. 2 roky bezicich windows na jednom PC, 3 roky na druhem. a bez sebemensiho problemu, bez preinstalaci. okna mi nepadaji. mam win xp oboji.

[7] (lummox ) 17.06.2008, 13:48:27 [X] [D]
Moje XP mají poslední dobou sklony padat poté, co počítač probudím z hibernace. Nevím, čím to je, je možné, že je to moje chyba (přetaktovaný procesor...). Jinak za normálního provozu drží bez problémů.

[8] (http://openid.cz/wokoman - Mail - WWW) 17.06.2008, 13:51:32 [X] [D]
Naprosto mi mluvíš z duše! To slyším samé "Windows fůj, Microsoft hnůj", ale problém bývá v 90% případech mezi židlí a klávesnicí.
Já jsem jel bezproblémů 6 let na XP Pro, nedávno jsem zupgradil na Vista x64 (http://jdem.cz/aaf42 ) a stále pořád bez nějakých trablí.

[9] (dejv ) 17.06.2008, 13:54:00 [X] [D]
Na serveru co používám při vývoji (CVS, zálohování, automatické buildy apod.) mi běží XP tak pět let bez jediného problému. Na dalších každý den používaných strojích v pohodě 3 - 5 let bez jediného problému.

[10] (Timy - Mail - WWW) 17.06.2008, 13:57:44 [X] [D]
Taky si nemapatuji, kdy jsem naposledy viděl třeba BSOD. Doma mám už přes rok WinVistu, ta mi nespadla ještě ani jednou, navíc je prakticky stejně rychlá jako pár dní po instalaci. To jsem u XP nikdy nezažil :-).

WinXP Home mám na notebooku, ale tam jsem teď musel systém přeinstalovat, mám podezření na kolejní síť, že jsem tam nahrabal nějaké viry. No jo, mám pocit, že se přestaly vydávat aktualizace pro Kerio PF (nebo je to placené), takže jsem tam měl hodně dlouho neaktualizovaný firewall.

Docela by mě zajímalo, co s tím ti lidi dělají, že s tím mají takové problémy. Já s XP měl problémy akorát v době, kdy jsem měl někdy v dávnověku nelegalní verzi (to byla ta doba na střední, kdy ten kdo měl originálku byl za šulina) a neměl jsem tam ani Service Pack a nestahoval jsem aktualizace. Jo, to pak XP byly zralé na reinstalaci každý měsíc.

[11] (bukaJ - Mail - WWW) 17.06.2008, 14:17:48 [X] [D]
Tak nevím, u Win 95 přeinstalování sotva jednou do roka - systém často padal, ale nebylo třeba sítí, jen modemu.
Win98 padal častěji - prostě pro moji práci dost překáželo, že spoustu GUI ovládal Javascript. Zůstal jsem u W95 až do doby, než jsem si postavil první domácí síť. Pak jsem přešel rovnou na:
Win2k Pro mi vydržely asi 3 roky bez přeinstalu - tehdy jsem začal používat automatické aktualizace. Odešly s pevným diskem, jinak by vydržely dlouho. Počítač běžel asi 5 let v kuse, neustále připojený na internet - jediným problémem byly výpadky proudu, zanášení chladičů prachem a ovladače na Bluetooth.
WinXP Pro používám asi 3 roky - také běží nonstop, fungují jako HTTP, FTP, SMTP, NTP (...) server, někdy trochu pozlobí, ale šlapou a restart?! ...jednou do měsíce po aktualizaci.

Nechápu, proč mají všichni takové problémy... já je nemám - snad proto, že na pc nehraju žádné hry?!

[12] (Alex - Mail - WWW) 17.06.2008, 14:18:09 [X] [D]
Souhlas. Windows 2000, Windows XP, XP SP2 a Vista. Všechny naprosto stabilní. NAPROSTO. Nikdy problém, nikdy reinstal z důvodu nefunkčnosti systému.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 14:24:44 [X] [D]
[11] Pochybuju, že by to bylo hrama. S chutí si zahraju čas od času Civilizaci, Half-Life, Stalkera, CoD a další. Spíš bych řekl, že se na stabilitě neblaze podepisují instalace všalijakého škváru z různých "300-programů-zdarma-co-musíte-mít" výběrů. ;)

A po pravdě řečeno jsem nejvíc pádů zažil kdysi na služebním notebooku, ke kterému jsme připojovali CDMA modem "náhodňáč", kdo zažil, jistě pamatuje. Přesně jak píše Pankreas ([4]): Naprostá většina pádů byla způsobena vadným HW. Stačí studený spoj na MB a začnou se dít věci nevídané...

[14] (bicarbona - Mail ) 17.06.2008, 14:36:55 [X] [D]
tak, tak, XP Pro, bez problémů...

[15] (petiar - WWW) 17.06.2008, 14:40:26 [X] [D]
Takisto súhlas. V jednom z predchádzajúcich zamestnaní WinXP uptime niečo okolo 200 dní, reštartoval som ho potom len preto, lebo si to vynútila nejaká inštalácia. Nedávno som si kúpil notebook s Vista (Home Basic) a takisto úplná spokojnosť. Občas ho dokonca pri práci uprednostním pred mojim hlavným počítačom/OS, ale psssst. ;-)

[16] (Petr ) 17.06.2008, 14:48:42 [X] [D]
My jsme se s BSOD potkali nedávno. 2x nebo 3x po sobě, když jsem si pouštěl DVD Red Dwarfa (edice čtvrtek ;) ) a přepínal zvukovou stopu nebo zapínal titulky při přehrávání ve WMP... To stejné v PowerDVD (shareware verze). Tak jsem nevěděl jestli problém není v DVD (i když netuším jaký by tam mohl být). Pak jsem to vyzkoušel ve VLC a vše jede naprosto v pořádku (VLC dokonce nezobrazuje/přeskakuje ty "nepřeskočitelné" upozornění a znělky na začátku DVD).
Takže to vidím asi na kodeky...?

Jinak s WinXP jsem také spokojen. Taky mi vydržely výměnu desky,cpu a ram. :)

[17] (#13 - WWW) 17.06.2008, 15:17:17 [X] [D]
Pracuju na třech počítačích (dvakrát XP Pro, jednou XP Home) a nepadá ani jeden. Naposled, co pamatuju, padal mi systém, když jsem se pokoušel hrát SecondLife, což jsem potom vzdal. Od té doby ani jeden pád.

[18] (dond ) 17.06.2008, 15:36:39 [X] [D]
[0] Já jsem na WinXP taky nemohl nadávat, až do pozdimu, kdy jsem je poprvé začal používat (v práci) jako jediný OS (zákazník je zákazník). Pomalost filesystému (já vím, že to není vina XPček, ale celýho CFS) mě nepřestává udivovat, stejně jako někdy velmi podivná správa paměti.

A ačkoliv na počítači mám jenom to, co potřebuju (bohužel je toho požehnaně), někdy se stihne vypnout dokonce i dřív než za dvacet minut. Tak co, zase jsem se vrátil do časů, kdy si stihnu během restartu uvařit kafe, vypít ho a ještě k tomu přečíst článek v časáku nebo pár stránek knížky... (Naopak linuxový jádro se tu kompiluje nechutně rychle. ;-))

Fakt je, že mi to opravdu spadlo jenom párkrát a taky podezřívám hardware; už jenom to, že se na ten noťas musely XPčka dostat násilím, asi nebyl dobrej začátek.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 16:15:40 [X] [D]
[18] Jak to děláš, člověče? "Udivuje pomalost filesystému CFS"? No, to mě by udivovala asi taky, naštěstí mám NTFS a i po instalaci Truecryptu / Drivecryptu je rychlost taková, že ji nevnímám, takže mě ani nemůže udivovat. Správa paměti mě opravdu netrápí, i když na druhou stranu - kdybych měl 256MB, asi by mě udivovala taky. ;) (Teď koukám: 2GB celkem, 400MB volných, běží mi tu FF, TB, tři komunikátory, WinAMP a Eclipse + tuna věcí na pozadí) Je pravda, že když si k tomu pustím ještě HL2 a uprostřed hry přepnu, tak to swapuje nepříjemně dlouho, tak 10-15 sekund, ale to mě neudivuje, přeci jen se swapuje skoro giga dat.

Vzhledem k tomu, že nerestartuju tak často (jednou do měsíce), tak mě těch pár minut (dvacet ani náhodou, spíš tak pět, šest) na shutdown a reboot netrápí.

Podstatný je ovšem, bych řekl, ten závěr: XP se vzpíraly už při instalaci, ergo instalace pravděpodobně neproběhla lege artis, a takový systém pak padá... Není divu. ;)

[20] (dond ) 17.06.2008, 16:40:34 [X] [D]
[19] CFS je nutnost, když potřebuju bejt připojenej do firemní sítě, k zákazníkovi a na lokální disk současně. Rozbalit "Tento počítač" nebojaxetavěcmenuje trvá neskutečně dlouho. Jenže já fakt potřebuju rychle přepínat mezi diskama, no.

Mám tu 4GiB RAM (ne, že by to ty XPčka dokázaly využít, že). Outlook (firemní politika), FF, IE, Gaim, WinAmp, jedna až dvě instance Visual Studia (občas ještě Eclipse), IIS v devel módu, ArcGIS, VMWare (klient+server). No, a kde jsou ty čtyři giga, když jenom Utlouk si ukousne skoro 700MiB. O VS vůbec nemluvě. Gamesy žádný, nepotřebnej balast (skoro - Acrobat občas potřebuju, Office taky) žádnej. Nic vysloveně zbytečnýho, všechno aspoň na chvíli denně potřebuju.

XP se vzpíraly při instalaci, protože noutbuk přišel s Vistama a ArcGIS (a ani naše licencovaný VS) na nich v tý době nechodil, takže nebylo zbytí.

[21] (Petr ) 17.06.2008, 16:44:08 [X] [D]
[19] Jako neznalý latiny či čehokoliv, co to "lege artis" může být, jsem to gůglil a (znovu)našel Jazykové okénko na LaTrine.
Tím chci poděkovat za příjemnou chvíli jak Arthurovi, tak Davidovi.
(Slečno, vaše zahrádka je zarostlá a volá po defloraci. Mohu vám s tím pomoci?)
(jestli je to moc OT, nechť je to smáznuto)

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 16:52:28 [X] [D]
[21] Ježkovy zraky, doufejme že nepřijde Liška nebo někdo jiný, kdo považuje použití cizího slova za cosi nevhodného ("si hraješ na igelituála...!")

[20] Příčinu bych v takovém případě hledal jinde než ve Windows :)

[23] (dond ) 17.06.2008, 16:57:23 [X] [D]
[22] Myslíš obchodní politiku Microsoftu? ;-)

Já si vlastně nestěžuju, co se týče mejch potřeb, vrátil jsem se tak o tři roky zpátky, ale v zásadě všechno jde, jenom je to pomalý. Ale mi nějak neleze přes zuby, že to jako je všechno dobrý. Není.

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 17:03:57 [X] [D]
[23] No a mně nějak neleze přes zuby, že to je hrozný, špatný, příšerný a není na tom ani zbla dobrého, protože to tak není, i když by člověk z různýžch stesků tam i onde mohl takového dojmu nabýt. To je celé, a vracím se tím k článku...

BTW - notebook na práci? To jako - v kanceláři? Proboha PROČ? Co to je za zhovadilou módu? A teď to nemyslím konkrétně na tebe, jistě nějaký rozumný důvod máš, proč na VS, Eclipse a ArcGIS potřebuješ notebook, ale ptám se spíš taknějak... obecně: Proč pro práci v kanceláři začínají firmy nasazovat dražší, méně výkonné a méně pohodlné notebooky namísto slušných PC sestav? To je mi stále záhadou.

[25] (dond ) 17.06.2008, 17:17:02 [X] [D]
[24] V tom si asi rozumíme.

Já můžu odpovědět jenom konkrétně za sebe: často dělám z domova, často jezdím k zákazníkovi. Takhle je mi jedno, kde sedím, všude mám stejnou (pomalou) VPNku, odevšud se dostanu na servery v práci i u zákazníka. To je můj důvod; udržovat dva počítače mě nebavilo, taxem si nechal koupit výkonnej (a pravda - velkej a těžkej) noťas.

[26] (pankreas - WWW) 17.06.2008, 17:25:10 [X] [D]
[20] Nojo, u notebooku byva downgrade neprijemnej problem. Sprava napajeni (ci jak se tomu cesky nadava) pak posila system rada do kytek.

P. S.: Nemas nastaveny mazani strankovaciho souboru pri vypnuti? To bere hodne casu...

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 17:26:17 [X] [D]
[25] Stejně se nemůžu zbavit dojmu, že udržovat dva počítače by stálo v konečném důsledku míň nervů (píšu jako člověk, co si udržuje tři, jeden v kanceláři, jeden na práci doma a jeden na odpočinek doma), než se trápit s chcípáckým verkem, co se pořád přehřívá, na kterém je práce pohodlná asi jako pojídání bifteku plastovým příborem ČSA a který po vypršení "morální životnosti" nezbyde než zahodit. :) Jen můj dojem. Ale to s Windows už vůbec nesouvisí.

[28] (Lokutus - WWW) 17.06.2008, 17:26:37 [X] [D]
No, abych pravdu řekl, tak mě v životě častěji spadnul ten Linux, než jakýkoliv Windows...

[29] (Kojot - WWW) 17.06.2008, 17:47:47 [X] [D]
Jsem s XPčkama spokojený a to máme jen "home". Howgh.

[30] (Botanicus [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 17:57:06 [X] [D]
Win XP nepadaji, az na vzacne pripady. Ze Win padaji je proste zazite z predNT dob. Nicmene osobne pouzivam Mac OS X, pracuje se mi s nim lepe. A kdyz ne mac, tak Linux, Unix je navykovy :)

[31] (Botanicus - Mail - WWW) 17.06.2008, 17:59:49 [X] [D]
Arture, BTW hazi to OpenID do odkazu na WWW, kdyz se prihlasuju pomoci OpenID ...

[32] (dond ) 17.06.2008, 18:15:45 [X] [D]
[26] Ne, tím to není. Může za to nejspíš kombinace toho softu (VS+ArcGIS), náš systémák už s tím zkoušel leccos.

[27] Mně to docela vyhovuje, v poslední době se u svýho stolu vyskytuju spíš náhodně a starat se o další počítač by mě spíš zdržovalo. Až dodělám současnej projekt, chci vrátit na noťas ty Visty a všechno, co potřebuju, rozinstalovat po několika virtuálkách.

[33] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 18:16:46 [X] [D]
[31] Aha... Nahlásit Hekko. Mělo to nějaký zásadní důvod, který si už nepamatuju. Ale lze OpenID delegovat na stejné URL, že? :)

[34] (Tonda - Mail - WWW) 17.06.2008, 18:38:21 [X] [D]
DOS byl stabilní hodně. Ale proč? Jak říkal jeden můj profesor - protože tam skoro nic nebylo. :)

Jinak co se týče vzhledu XPček, taky jsem před nějakým tím měsícem přepnul do standardního w98 zobrazení. Mě se to snad i líbí. :))

A jestli padají? Teď už teda docela dlouho ne (ťuk ťuk). Používám na střídačku taky Ubuntu, ale poslední dobou hlavně XP (Ubuntu po upgradu dře a nemám chuť na re-install).
Ale jako pokud bych na tu otázku měl odpovědět vzhledem k mým celoživotním (myšleno celej život Windows XP) zkušenostem, tak jo, padaji. Jo, jsou nesrovnatelně stabilní oproti w98 či w95 (ty jsem ale dlouhodobě nepoužíval, přecijen nejsem žádnej veterán :) ), ale po delší době re-install chtějí.
Samozřejmě je otázka, jak s tím systémem člověk zachází. V době, kdy jsem zkoušel každou chvíli nějakej software třetí strany, to šlo do kytek velmi brzy, ale za to samozřejmě XP v podstatě nemohly. Taky se ale stává, že se člověk k XP chová slušně a oni ho stejně přechytračí nečekaným problémem. Zkrátka už se mi stalo, že jen tak z ničeho nic se jim přestalo chtít bootovat, jindy začaly házet chybu o ntldr.

[35] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 18:58:39 [X] [D]
[34] "Přestalo chtít bootovat" jsem naposledy zažil na Debianu. Chvilku bootoval, pak oznámil, že nemůže namountovat root, požádal o maintenance a skončil s kernel panic. Jojo.

Nakonec stačilo vyměnit paměť... Jak to souvisí s OS? Správně, nijak! :)

BTW: Jak dlouho je "delší doba", kdy XPčka "chtějí přeinstalovat"?

[36] (Tonda - Mail - WWW) 17.06.2008, 19:17:08 [X] [D]
[35]Inu, to je takový relativní pojem. :) Já bych řekl, že po 2 - 3 letech už budou značně zadrhávat i u slušných uživatelů. Možná by se ta doba dala prodloužit defragmentacema a nějakým čistícím programem.

Já vim, já vim, tobě běhaj pořád krásně po 3 letech. Ale třeba si jenom zvykáš, a kdybys přeinstaloval, tak bys byl překvapenej. Znáš to. Když chceš uvařit žábu, tak musíš pomalu zvyšovat teplotu. Když jí hodíš do vařící, tak uteče. :)

[37] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 19:17:53 [X] [D]
To si takhle Franta koupí "kvalitní multimediální sestavu za výhodnou cenu" od lokálního IT distributora známé značky Drn&Sedlák, k tomu si přikoupí od kamaráda perfektní grafickou kartu nVidia 8800 za 500 Kč (akorát je to jako nonejm, hele, proto to je tak levný) a odborně si ji nainstaluje. Podle návodu na renomovaném serveru "Da SPŠE tuning crew" svůj 2,15GHz AMD procesor přetaktuje na 4GHz. Do upirátěných XP nainstaluje pofiderní ovladače výhodně nakoupeného hardware, warez verzi Office, kradeware Photoshop CS3 a Corel, k tomu fakt kewl skin a půlku shareware, o které psali za poslední rok na Živě (včetně šifrování disků, balíku "62-kodeků-v-jednom" a databáze receptů na jídla z hub). Celé to korunuje instalací Kazaa klienta, DC klienta a torrent klienta.

A pak v diskusích píše, jak mu "ty Widle furt padaj, zkurvenej soft, smrt Gatesovi, M$ sux..."

Takhle to, milé děti, je! ;)

[38] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 19:20:03 [X] [D]
[36] Přesto že to tak nevypadá, tak mám možnost srovnávat i s čistou instalací na srovnatelném stroji a, mohu říct, žádný výrazný rozdíl (krom doby bootování) při práci nepozoruju.

[39] (mike ) 17.06.2008, 19:22:17 [X] [D]
Reinstalace je poslednim utocistem zoufalcu :) Pouzivam NT od verze 3.51 (s vyjimkou w2k) a nikdy jsem reinstalovat nemusel. System odchazi az s pocitacem a nekdy ani to ne. Puvodni instalace XP mi vydrzela 5 let a ted mam druhou, jelikoz pocitac nejdriv moralne zastaral a pak mu zacal odchazet disk.

S BSOD se obcas setkavam, ale to je povolanim. Pisu drivery a obcas holt chybu pri vyvoji udelam. Vic je jich ovsem z testovani; bezne nechavame bezet testy suspendu a hibernaci nekolik dni v kuse, takze jich probehnou tisice. No a obcas to nejaky driver, obvykle ATI, nezvladne. Nebo OS, pricemz Vista i s SP1 je na tom radove hur nez XP. Z hlediska bezneho uzivatele ale porad nic tragickeho.

NT maji sude a liche verze, pricemz liche je dobre vynechat. Vista je vice licha, nez byvalo zvykem a bootuju to jen s nejvetsim sebezaprenim, kdyz opravdu musim. XP jsou stabilni a na praci idealni, takze se zmenou pockam na Win7.

No a co se systemem, ktery se zpomaluje? Defragmentovat disk. Nejlepe Ghostem, po jednotlivych partitions (defragmentace po deghostovani je side effect, ale velice vitany). System pak bude rychlejsi nez po cerstve instalaci a clovek neprijde o stovky drobnych nastaveni a toolu, jako kutilove, co reinstaluji kazdy mesic. A na opravdu drsne experimenty je idealni VMware a snapshoty.

[40] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.06.2008, 19:24:40 [X] [D]
[39] Amen.

Jen s tím rozdílem, že používám VirtualBox nebo VirtualPC (jak na co, jak kdy...)

[41] (Ňamka - WWW) 17.06.2008, 19:28:44 [X] [D]
To je zajímavé, jak v téhle diskuzi jedou všem XP bez problémů :-) ono se tu asi schází jiná sorta lidí (počítačoví nadšenci), kteří si nejdřív vše rozmyslí než XPéčkům něco vyvedou. Jinak mě problémy taktéž ještě nepotkaly.

[42] (mike ) 17.06.2008, 19:30:01 [X] [D]
[40] Jo, to je jen otazka zvyku. VMware byl prvni a ve sve dobe prevratna technologie, takze jsme se je rozhodli podporovat aspon koupi mensi multilicence.

[43] (mike ) 17.06.2008, 19:33:24 [X] [D]
[41] Nebo mozna vedi, co vyvadeji a jak se z pripadnych problemu dostat :)

[44] (Petr ) 17.06.2008, 20:16:47 [X] [D]
Windows jsou v pohode stabilni. Pouzivam Ubuntu (na praci + zabavu), Windows Vista na hrani. Rychlostne i stabilitou jsou oba systemy ekvivalentni :-)

[45] (Alnath ) 17.06.2008, 20:37:01 [X] [D]
[41] ...a nebo taky mají rozumné "železo". Je fakt, že "Windows playstation" (rozuměj Win9x) byly někdy na zabití, ale i v korporátním prostředí připojené k WinNT serveru v podstatě fungovaly. Stanice s WinNT Workstation a pozdějí s Win2k už byly víceméně samoúdržbové, proto mi i docela dlouho trvalo, než jsem začal přecházet na WinXP, vlastně až s přechodem na W2k3 servery. Taky žádné problémy. A Visty si zatím rok hýčkám jen doma, ve firmě je zatím moc nechci, nejsou řadiče na některé vývojové prostředky, které používáme a nechci heterogenní prostředí. Nicméně za poslední rok doma spadly jen proto,že umřela grafika, jinak BSOD neznám a ani žádné mačkání Reset tlačítka. Většinou taky jen uspávám... Diskuse na téma neustále padající Win mě proměňují v šíleně se chechtajícího blázna. Takže díky autorovi za tenhle článek, jsem rád, že nejsem jediný na světě, který ani doma ani v korporátním prostředí prakticky nezná restarty a reinstalace (minulý týden, po 12 letech, umřel v podniku první harddisk a musel jsem reinstalovat - je fakt, že s tímhle Win nic nenadělají :-D ).

[46] (Jonáš ) 17.06.2008, 20:40:03 [X] [D]
Naposledy jsem měl modrou smrť teď na jaře, když mi hebla grafika. Jinak jedu nepřetržitě, uptime mám i tři neděle v kuse. Když už restartuju, tak většinou kvůli tomu, že kvůli zasekané paměti začne kiksat software třetích stran (např. přestane fungovat clipboard v Paintshopu nebo se odmítá spustit některá hra).

Na druhou stranu, 3.11 mi TAKY nepadaly a devadesát osmičky už tuplem ne. Snad jen ty devadesát pětky byly krapet labilnější. Pak se ukázalo, že to bylo od bad sektorů na disku. Asi mám kliku na dobře vyladěné mašiny. :-)

[47] (Alnath ) 17.06.2008, 20:43:06 [X] [D]
[37] Jo jo, tohle ti podepíšu. Jak jsem psal tady [45], tak rozumné železo ve spojení s důvěryhodným softem prakticky zajišťují, že Win jsou kvalitní a stabilní OS jak do korporátního prostředí tak domů... BTW Office - současná cena pro domácnosti je myslím už dost nízká na to, aby lidi přestali řvát, že si takovou drahotu nemíní kupovat a místo, aby si tedy stáhli OpenOffice (když už je jim toho litru škoda), tak si MS Office šlohnou a pokud možno s deseti červy najednou (akce 11 v jednom ;-) )

[48] (Jakub (D1ce) ) 17.06.2008, 21:01:51 [X] [D]
Koukám, že mám šťastnou ruku, kterou prošly jen Win 98, XP a Vista. Že ty poslední jsou liché? Nijak jsem to nezaznamenal. Mám je nějaký ten měsíc v práci a pádu jsem si nevšiml(ne, v práci nespím ani jinak nešidím pracovní dobu :) ).

[49] (Jakub (D1ce) ) 17.06.2008, 21:03:44 [X] [D]
Koukám, že mám šťastnou ruku, kterou prošly jen Win 98, XP a Vista. Že ty poslední jsou liché? Nijak jsem to nezaznamenal. Mám je nějaký ten měsíc v práci a pádu jsem si nevšiml(ne, v práci nespím ani jinak nešidím pracovní dobu :) ).

[50] (Michal - Mail - WWW) 17.06.2008, 21:46:59 [X] [D]
S textem plně souhlasím. Na XP jsem jel děsně dlouho a nestěžoval jsem si. S novým notebookem přišly Visty a subjektivně mi připadají i rychlejší než XP. Po půl roce používání zcela bez problémů a rychlost fantastická. Pro práci tam spustím vše (Zend, Photoshop atd).
Dojímají mne akorád diskuse se zarputilými Linuxáky. Osobně mám tento systém rád, máme jej na serverech, mám je doma na počítači co používám jako router/localhost/fileserver/printserver atd, nicméně v dnešní době se na práci moc nehodí. Když zmíním Photoshop, každý argumentuje Gimpem - ten mne nezaujal. A co takový Fireworks..
Nicméně podle nich bude MS a Windows vždy špatný systém. Nechápu a nemám rád zaslepence...

[51] (mike ) 17.06.2008, 21:57:59 [X] [D]
[49] Ono to opravdu pri beznem pouzivani temer nepada; rozdil proti XP se pozna az pri zatezovych testech. Lichost se projevuje jinak. Drobne nedodelky a nedomyslenosti, otravovani s blbostma, pomalost. Jako kazda nedoladena betaverze. Mam Vistu na stejnem pocitaci jako XP. Subjektivne je Vista pri stejnych ulohach o dost pomalejsi, po nabootovani blbne mnohem dele s diskem a do hodiny jsem vytoceny k nepricetnosti. Chapu, ze kdyz si nekdo poridi novy pocitac s Vistou, v porovnani se starym s XP to zas tak velka zmena k horsimu neni. Jenze ja mam srovnani na stejnem, docela vykonnem, stroji a vysledek je pro Vistu tristni.

Perlicka na zaver: naprosta vetsina nasich Win zakazniku chce software uz jen pro Vistu. Presto vsichni nasi vyvojari pouzivaji k praci XP. Nekteri Vistu zkusili a sla. Do VMwaru, jelikoz nejak se to ladit musi :)

[52] (jerry.hadr ) 17.06.2008, 22:26:45 [X] [D]
Musim rict, ze moje windowsy chodi bez modrych smrti rady let. Posledni jsem videl na notebooku, ale zpusoboval to studenak na MB (jak uz tu nekdo zminil). A reinstalaci jsem parkrat zazil (MS si myslel, ze moje widle, na ktere mam licenci, nejsou legalni). Jinak XP jdou rozumne provozovat jako domaci server.
Z jineho sudu (nominativ sudo ;) ) je kamarad, linuxak, ktereho pocitace s windowsama proste nemaj rady. Nekolikrat jsem byl svedkem toho, ze u zakaznika pohnul s mysi a system sel do kytek. Ale to je asi mezi nebem a windowsama ;)

[53] (David Grudl - WWW) 17.06.2008, 22:28:51 [X] [D]
Není ostuda spadnout!

Ostuda je zůstat ležet.

[54] (Radek Hulán - Mail - WWW) 17.06.2008, 23:35:18 [X] [D]
[51] ona totiž "pravá" Vista je pouze ta 64bitová. Zahazuje podporu pro 16bitové programy, zahazuje 32bitové ovladače, a prostě hromadu balastu z důvodu zpětné kompatibility. Dle zcela objektivních testů je *rychlejší* než Windows XP ;)

BSOD jsem také neviděl řadu let, ani na Windows XP, ani na současném top OS - Vista x64. Mít 8GB RAM, rychlé diskové pole, virtualizovaně pár dalších OS (Linux, Solaris, případně i Win XP) přes VMware Workstation 6.5, a vše jede naprosto stabilně a rychle. To se nedá zrealizovat na žádném jiném OS.

Už mi prostě doma nehučí jedno hlavní PC a 3 servery k tomu, všechno to zvládne jedno PC, quadcore procesor a hromada RAM. A Vista x64.

Spokojenost absolutní.

[55] (Scotty - WWW) 17.06.2008, 23:49:33 [X] [D]
Win98 jsem přeinstalovával dvakrát do týdne. Pak jsem přešel přes Win ME a XP až k současným Vistám a nemohu si to vynachválit. Od ME jsou systémy naprosto stabilní. Naprosttá spokojenost. I s Vistami. Dnes si nedovedu představit, že bych se vrátil k XP. Visty jsou pro mě prostě nutnost - velmi usnadňují běžnou činnost a mají většinu potřebných aplikací již v sobě.

[56] (binarniladin - WWW) 17.06.2008, 23:52:33 [X] [D]
Mě Xpéčka cca po třech letech zanášením vším možným a nemožným začaly padat. Takže v mým seznamu nevyhnutelných otravných poviností se někam za "uklidit bordel ve sklepě" zařadilo "reinstalovat compa" Pak mi při vypalování dat začala chronicky nevycházet verifikace, takže na seznam přibylo "koupit vypalovačku" . Jenže pak mi začal pravidelně nesedět CRC při rozbalování dokonce i směšně malých RARů. Kdosi do mě trknul, zkusil jsem Memory test a zjistil že jeden RAM šváb je samá chyba. Po výměně RAMKy Wokna přestala zhasínat, vypálená data sedí, RARy rarují a ve sklepě mám pořád neuklizeno. (Ostatně ...ve Woknech taky :o)

[57] (mike ) 18.06.2008, 00:11:08 [X] [D]
[54] Psal jsem o x64 Viste. Je u mne pomalejsi nez 32-bitove XP. Prestoze 64-bitovy kod bezi o neco rychleji. Objektivni testy mne nezajimaji a subjektivni dojem je znacne horsi. Ono dost zalezi na tom, co clovek dela.

Obe verze OS se builduji ze stejnych zdrojaku, takze nazyvat neco "pravou" verzi je trochu smesne. Stejne tak s drivery, nikdo nebude udrzovat dve verze, kdyz nemusi. Maximalne podmineny preklad na osetreni problematickych stavu, kdy 32-bitova aplikace vola 64-bitovy driver pres blbe navrzeny interface. Par radku kodu a na vykonu se to neprojevi. S 16-bitovymi programy mas sice pravdu, ale kdo je jeste dneska pouziva?

Ze jsi spokojeny je fajn pro tebe. Ja ne, jelikoz Vista mimo jine zpusobila, ze musim analyzovat o rad vic crash dumpu a resit chyby s MS, coz zabere spoustu casu. Proc myslis, ze tak spechaji s Win7?

[58] (Keff - WWW) 18.06.2008, 00:17:26 [X] [D]
Můžu tu založit ještě sekci chvály pro Visty? :) Už rok jedou stále stejně rychle jako když byly nové, a bsod jsem viděl jen když jsem si koupil levnou RAMku, a po její reklamaci zase ne.
A přijde mi že se situací "mám zalokovanou celou ramku a přepnu se z jednoho náročného programu do druhého" se vyrovnají o hodně rychleji než XP na stejném hardware.

A ještě k notebookům - udržet data jakžtakž synchronizovaná na dvou strojích chce čas a železnou disciplínu, a nikdo neřekl že se k noťasu nedá připojít 22" displej a běžná klávesnice, že?:)

[59] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 00:20:18 [X] [D]
[58] Jistě že se dá připojit... A tím to taky hasne, na faktu, že to je chcípácký verk, nerozšiřitelný, víceméně neupravitelný a po skončení morální životnosti nerenovovatelný, ale leda tak k vyhození, to nic nemění :)

[60] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.06.2008, 00:37:22 [X] [D]
[57] Microsoft s Windows 7 nespěchá, jen dotahuje termíny. Naprosto vždy vydával Windows po 2 (max 3) letech, jen s Vistou usnul na 5 let.

První DOS-based řada je Win 3.11, WIn95, Win98, WIN98SE, WinME. Zhruba 2 roky rozestupy.

Ve druhé řadě Win NT3.51, NT4.0, 2k, XP, 2003Server, pak ale dlouho nic, Vista x64, Windows 2k8 Server, Windows 7.

Vista je ještě povedenější než XP, to je FAKT, a dokonale stabilní. To, že pár lidiček to instaluje na 2 roky staré stroje a neumějí si stáhnout nové ovladače z internetu, to říká něco o těchto lidičkách, ne o Vistě.

Vista x64 je nejlepší OS, který kdy Microsoft (ale obecně kdokoliv) vytvořil. Pokud na to má člověk HW, může dělat výrazně více věcí než kdykoliv předtím na XP. Opět jen fakta. Ostatní primitivnější (XP) systémy jsou také fajn, a primitivnější administrátoři jo mohou mít i radši, ale toto neříká nic o jejich kvalitě.

Skuteční profíci Vista x64 milují a nepracují na ničem jiném ;) Nový kernel, nová správa paměti, kernel patching, to vše znamená vyšší rychlost i bezpečnost. Profík to prostě vidí.

NA Vistu nadává jen blbá lama, co se na 5 let starém stroji zkouší rozjet ukradený Photoshop a "ono to nejede". No, asi ne, ale problém geinálních Vista x64 to není.

Vista x64 je bezkonkurenčně nejlepší OS, co kdy byl vyroben. Tečka.

[61] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 00:46:16 [X] [D]
Tímto típám v zárodku počínající flame o Vistách, berte to prosím na vědomí.

[60] Radku, schovej pravítko, o tohle tu nejde a ani nešlo! Mimochodem, skutečný profík pracuje na tom, co funguje a co je prověřené. Ti, co musí mít nejnovější systém na nejnovějším železe, ať už z jakéhokoli důvodu, těm se neříká "profíci", ale je pro ně jiné slovo... ;)

Ostatní upozorňuju: Neptal jsem se jestli Vista jo a XP ne a co a proč. Psal jsem, že MNĚ windows nepadají a ptal jsem se, jestli jsem sám, nebo jestli jen spokojení mlčí.

[62] (DeedX ) 18.06.2008, 01:27:24 [X] [D]
Další mlčící spokojený. Mám v podstatě totožnou zkušenost (BSOD kvůli upálené grafice a razantní výměně základního hardware počínaje a skeptickým přechodem z Win98 SE / v budoucnu na Vistu konče) a zůstávám spokojen.
Oni to ti odpůrci určitě dělají SCHVÁLNĚ!

[63] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 04:00:36 [X] [D]
[33] Jak - nahlásit Hekko?! Tos vymyslel ty! Mám to (tě) snad brát jako systémovou chybu? ;) :)

Jinak mám XP Home Edition, asi pět let bez reinstalace (a za tu poslední může ten můj, chtěl můj harddisk, že je prej "tišší") a drží.

[64] (Lokutus - WWW) 18.06.2008, 10:24:50 [X] [D]
[61] Geek?

[65] (pankreas - WWW) 18.06.2008, 10:48:31 [X] [D]
Jinac teda jeste neco! Funkcnost XP na ntb HP se mi rozsypala po instalaci Nera sestky (legalni, nebojte), nejak si tyhle tri nerozumeji (chyba zdokumentovana i na www Microsoftu).
Proc to pisu?
Jako varovani.
Proc verze 6?
Proc ne. Nebavi me honba za nejvyssim cislem u veci, co mam provereny, osahany, po ruce a fungujou.

[66] (Egi ) 18.06.2008, 11:24:50 [X] [D]
Mně padají XPčka. Na pracovním PC. Už asi čtrnáct dní (z několika let). A nevím proč.
Nemám čas se s tím srát, vyhodím to celý. Vhodná záminka pro kompletní upgrade. Už mám připravenej novej stroj, ono to zas několik let pošlape jako předtím :o))

[67] (danaketh - Mail - WWW) 18.06.2008, 14:08:51 [X] [D]
Na desktopu mám Debian, protože by mně Windows sváděl ke hraní her a taky se mi na něm pohodlněji pracuje ;) Ale na notebooku se mi válejí XPčka a nějaké drobné obtíže s nimi jsou. Asi jsem tam někde něco špatného nainstaloval, protože po nějaké době se mi seknou, pokud jsou připojené k internetu. A o víkendu jsem po velmi dlouhé době viděl BSOD a to navíc proto, že jsem si hrál s čím jsem neměl :)

[68] (Petr Souček ) 18.06.2008, 20:24:18 [X] [D]
Momentálně používám Windows XP nainstalované 12.9.2003, 24/7. Víceméně fungují, až na to, že vždy po nějakém čase přestanou rozpoznávat SDHC kartu ve čtečce a pomůže jen reboot.

Bohužel na nových počítačích, na kterých občas pracuji, se BSOD vyskytuje častěji a neumím říct proč. Všechno Intel na Intel čipsetu, značkové ECC paměti, žádné taktování, nízké teploty - a najednou lup a reboot. Sice jen tak jednou do měsíce, ale je to pořád nejméně 12x více, než u toho starého počítače.

Donedávna jsem preferoval Windows 98 SE, blue screen jsem na nich viděl taky jen tak 1x za rok (i při používání okolo 12 hodin denně) a na rozdíl od Windows XP byly podstatně svižnější i na slabším železe. Seamonkey, Office 2000, Photoshop 7, Illustrator 10, Adobe Standard 6.0, klient Remote Desktop, atd. - zcela postačující software. Až ubývající podpora výrobců sw a pád disku mě přiměly k zakoupení nejrychlejšího procesoru v PGA478 a 1 GB RAM a s pomalými XP jsem se smířil.

Proč to zmiňuji - je to vlastně ještě o jeden level posunuté oproti článku, já jsem zase nikdy moc nechápal ani ty, kdo měli problémy s BSOD a reinstalacemi Windows 98 SE, mně jedna instalace vydržela několik let každodenní práce, prakticky bez BSOD.

Na druhou stranu co občas člověk vidí, když mu někdo přinese počítač, to bývají chuťovky, desítky virů, stovky spyware, aspoň si člověk natrénuje, jak odblokovat locknuté soubory a klíče v registrech.

Tady to čte zřejmě většina lidí, kteří vědí, co si k počítači můžou dovolit a jak se chovat, a tedy jim počítače nepadají.

Na Windows mi vadí nejvíc to, že prakticky neexistuje cesta, jak opravit otravné chyby (myslím skutečné chyby funkce, ne třeba to, že disk volume se překládá jako hlasitost disku). I když si platím MSDN Premium, kde jsou 4 incidenty v ceně, Microsoft nic neřeší, dokonce se ani prokazatelné chyby ve Windows nedostanou do jejich systému incidentů. Jedinou chybu jsem dotáhl až do stádia incidentu, podařilo se mi technikům tuším v Portugalsku vysvětlit chybu, ale tam mi Microsoft nakonec odepsal, že mu mám udělat analýzu, kolik miliónů $$$ na tom vydělá, když tu chybu odstraní, jinak že na to kašle. Pár chyb jsem si byl schopen opravit ve starších Windows sám přímo v binárkách, ale je to čím dál tím složitější až nemožné. Zdrojáky k Windows by se v takové situaci opravdu hodily.

[69] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.06.2008, 21:20:30 [X] [D]
[61] "Mimochodem, skutečný profík pracuje na tom, co funguje a co je prověřené" -- každý programátor ví, že nová verze opravuje staré bugy. Ano, zanáší i nové, ale obecně se dá říci, že nová verze je vždy lepší a stabilnější než ta stará.

Anebo kde je ta hranice? Jsou Win XP už prověřené? A co Win95? A proč ne rovnou MS-DOS?

Sám víš, že toto kulhá. ;) Vista x64 je světelné roky nad Windows XP co se týče funkčnosti a stability.

[70] (mike ) 18.06.2008, 21:29:12 [X] [D]
[68] Info o BSOD je dobre odeslat pomoci toho toolu, co vyskoci po rebootu. Tyhle informace jsou k dispozici firmam, co delaji drivery a muze to byt jediny zpusob, jak se o nektere chybe dozvi. Zalezi jen na dane firme, jak se k veci postavi. My (v pozici IHV) si treba jednou za cas stahneme "novinky", vytridime uz opravene chyby a na nove se kouknu. Jsou v tom bohuzel jen minidumpy, coz na kompletni analyzu vetsinou nestaci, ale aspon vim, ze se neco deje a muzu zacit hledat. Primo v MS se tim podle vseho zabyvaji taky.

Co se tyce w98 whatever edition, to nebyl operacni system, ale programatorova nocni mura. Opravdu jsem si oddechl, kdyz jsme to konecne mohli prestat podporovat.

S MS supportem to opravdu neni jednoduche. Sam jsem docela uspesny, zatim vsechny reporty skoncily opravou a vetsina hotfixem (zbytek odlozen do dalsiho SP). Jenze to obvykle trva 3 a vice mesicu a je s tim spousta prace. Na zaver, pote co je technicka stranka vyresena, je treba udelat "impact info" tj. jak ta chyba postihuje uzivatele, kolik jich postihuje, jak casto atd. a na zaklade toho se rozhodnou, jestli hotfix nebo dalsi SP nebo az dalsi verze OS. Cisla v milionech obvykle projdou :) Je s tim celkove takovy opruz, ze to delam jen kdyz opravdu neni jine cesty tj. zakaznikum to pri testech s mym skvelym driverem hazi BSOD a z nejakych podivnych duvodu jim to vadi a ja jsem si naprosto jisty, ze je to chybou v dokonale stabilnim OS. Idealni stav je presvedcit nejakeho OEM, tj zakaznika, kteremu to vadi, aby to reportoval sam. To pak jde vsechno rychleji a fix muze byt i do druheho dne.

Pokud jsi v pozici koncoveho zakaznika, sance je asi dost mala. Na druhou stranu, pokud se jim nashromazdi stejnych reportu vic, nakonec to opravi. Treba pozde, ale nevzdaval bych to. Podstatne je dostat se pres nekolik prvnich urovni supportu :)

[71] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 22:07:00 [X] [D]
[69] obecně se dá říci, že nová verze je vždy lepší a stabilnější než ta stará - Nic takového se, jak jistě sám, coby programátor, víš, říct nedá. Kdyby to tak bylo, tak máš pravdu, ale ono to tak není a mezi "novostí verze" a "stabilitou" není žádná taková závislost pozorovatelná. Příklady? Stačí ti NT3.51->NT4? W98SE -> WME? A co takhle x486->Pentium?

Schválně, zkus popřemýšlet: Proč je spousta živého SW nabízena ve verzích "dev" a "stable"? Protože nová verze NENÍ VŽDY lepší a stabilnější. Nebo máš jiné vysvětlení?

Není jasně daná hranice. Někdo ji má mělkou, stačí mu, že to funguje testerům, a nasadí si ji na vlastní stroj. Jiný má hranici hlubší, čeká na oficiální prodej, čeká na první, druhý apod. servicepack. A ještě jiní mají hranici opravdu, ale opravdu přísnou a chtějí třeba 20 let fungování na milionech instalací. To je individuální a záleží to na tom, jak moc si ceníš svých dat a své práce. A někde je opravdu ta hranice u MS-DOSu, věř nebo ne... :)

Ještě jednu věc mám: Vista x64 je světelné roky nad Windows XP... Radku, myslím že všichni už dostatečně znají tvé nadšení pro Vista x64. Mohl by sis tedy, prosím, projevy tohoto nadšení aspoň zde odpustit a v diskusi důsledněji rozlišovat mezi svým názorem a jakýmsi shůry zjeveným axiomem? Sám víš, že je to průhledné a člověka tvých znalostí nedůstojné. Děkuji. ;)

[72] (Turbo ) 18.06.2008, 23:16:56 [X] [D]
Tak já se taky přidám :D mě Widle nepadají a ani nepadaly od instalace Win 2000 výše (XP, Vista64). Samozřejmě výjimkou je když selže HW. Ale to bych neřešil, to je jasný. Navíc mám pocit, že to na mé cca 2 roky staré desce běží krásně rychle. Ale už mám taky něco nalítáno, takže jsem si to užil zhruba podobně jako autor článku. A stále se pousměju když si vzpomenu na staré fórky: Jaký je rozdíl mezi lisím a Win95? Listí padá jenom na podzim :). Prostě to k tomu produktu patřilo. Ale myslím, že už je to o dost lepší.

[73] (Radek Hulán - Mail - WWW) 19.06.2008, 00:13:02 [X] [D]
[71] tak jinak :-) Mercedes z roku 1980 má, zcela objektivně, výrazně horší návrh než současná S-klasa, modelový rok 2008. I když si vezmu zakonzervované a "nové" auto z roku 1980, tak NEBUDE lepší, v ničem, než auto z roku 2008.

Se software je to podobné. Programátoři zkouší co funguje a co ne, dopracovávají a ladí kód, a kernel Vista x64 není novinka, ten je tu už 5 let, od Windows 2K3 serveru. Je to naprosto stabilní kernel.

Tvoje pojetí je jako u Linuxáků, kteří zůstávají u jádra 2.4, protože 2.6 je tu "jen" asi 8 let (nevím přesně, tipuji, teď se mi to nechce hledat).

Představa, že profík používá STARÉ věci, jen proto, že neumí otestovat a pochopit NOVÉ, je zcela lichá.

[74] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.06.2008, 00:53:48 [X] [D]
[73] Představa, že profík používá STARÉ věci, jen proto, že neumí otestovat a pochopit NOVÉ, je zcela lichá. Souhlasím. Důvod, proč profík používá nové věci s rozvahou není ten, že je neumí otestovat a pochopit. Důvodem je to, že si ty "staré" věci dlouhodobě osahal, ví, jak se chovají a ví, jak se na ně může spolehnout. A pokud mu novější věc nenabízí něco, co mu u starší verze chybí, tak nemá důvod přecházet.

Zjevně se rozcházíme v definici profesionála. Podle mne je to člověk, co umí něco dělat natolik slušně, že se tím živí. A takový člověk potřebuje spolehlivé a vyzkoušené nástroje.

Je to jako s těma autama. Taxikář, kterého auta živí, si nekoupí fungl nový model jen proto, že přišel na trh, ale třeba pět let starý model (a možná i rok, dva staré auto), protože: Je lepší dostupnost náhradních dílů, spíš sežene servis, auto už bude zajeté a nebude mít mladické vrtochy... Co by získal tím, kdyby svůj zajetý a spolehlivě sloužící model nahradil něčím s výrobním číslem 00004? Nebo ho snad považuješ za člověka, který neumí otestovat a pochopit nové"?

Nene, profík si počká, až to nové odzkouší nadšenci, jako třeba ty, a pak se rozhodne, jestli jsou tvé reference dostatečné... :)

Ale jestli te to uklidní, tak když jsem se před dvěma měsíci rozmýšlel, jestli není načase obměnit strojový park (nebylo), tak Core2Quad s 8GB RAM a Visty x64 + nové velké LCD byly jasnou volbou... Nakonec jsem upřednostnil pohodlí práce se stabilním OS se širokou škálou aplikací než marnotratnost.

PS: Když tedy píšeš o řádově lepší stabilitě - hovoříš z vlastní zkušenosti? Tvé WinXP byly nestabilní? To je to oč šlo v článku: Padaly ti XPčka? Můžeš srovnat?

[75] (Radek Hulán - Mail - WWW) 19.06.2008, 10:16:45 [X] [D]
[74] mé Win X byly stabilní, ale nikdy jsem si nemohl dovolit dělat to, co s 8GB RAM a Vista x64.

Běžně mám spuštěno:

- samotné Vista x64
- Word 2007 (zadání)
- Excel 2007 (doplnění zadání)
- OneNote 2007 (moje poznámky pro vývoj a z meetingů)
- Outlook 2007 (email, tasks, kontakty)
- Apache 2.2 x64 + PHP 5.x x64 + MySQL x64 pod Vista
- Ubuntu 8 x64 pod VMware pro testování pod Linuxem
- Apache 2.2 x64 + PHP 5.x x64 + MySQL x64 pod Ubuntu
- WindowsXP pod VMware pro testování IE6 a "čisté" instalace
- UEStudio pro vývoj PHP
- TopStyle pro CSS
- Windows Live Messenger 8 pro komunikaci
- Skype pro volání
- IE7, Firefox, Opera pro testování
- Bluetooth ovladače pro hands-free sluchátko pro Skype
- SPeedCommand 12 - správce souborů
- Windows Device Center - sync Outlooku na HTC Kaiser telefon
- EmEditor pro rychlou editaci textů

Plus občas:

- další virtuální VMware a Widnows XP s Borland C++ a vývojem www.globaldat.net

Instalace WinXP x86 s +/- 3GB volné RAM toto nezvládne, a pokud ano, bude swapovat, swapovat a swapovat.

V mém případě toho prostě s Vista x64 stihnu udělat daleko více a pohodlněji, a i při tomto extrémním zatížení je vše 100% stabilní, za rok a půl jsem nezažil jediné BSOD (kromě jedné verze ovladačů pro Creative X-Fi zvuk, tak prostě šla pryč).

[76] (Radek Hulán - Mail - WWW) 19.06.2008, 10:49:55 [X] [D]
[74] "Taxikář, kterého auta živí, si nekoupí fungl nový model jen proto, že přišel na trh, ale třeba pět let starý model " -- naprostá HLOUPOST. Všichni taxíkáři, co znám, pokud to nejsou chudáci vesničtí bez businessu, si kupují zásadně nová auta. Kvalita v případě automobilového businessu se totiž neustále zvyšuje, auto koncepčně staré 5-6 let je na odpis po 2 letech, zatímco moderní auta vydrží opravdu déle.

Třeba 10 let staré korejské auto je odpad, ale nový Hyundai i30 je "evropské auto roku 2008" i díky své kvalitě. Podobné je to se Škodovkou.

Prostě argumentace "profík používá STARÉ věci" je zcela mylná.

Sociálně slabší vrsta používá staré věci, protože na nové nemá, popřípadě neumí ocenit jejich přínos (quadcore versus dual/singlecore, 2GB versus 8GB RAM).

[77] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.06.2008, 11:56:40 [X] [D]
[76] Prostě argumentace "profík používá STARÉ věci" je zcela mylná. Ano, je... Proto taky nikdo takto neargumentuje, ale to jsi jistě pochopil.

Radku, překrucuješ fakt, že "profík dá přednost ověřenému stabilnímu řešení před naprostou novinkou" na zjednodušené a nesprávné "profík používá staré věci", a to pak vyvracíš. Je to argumentační postup, který jsem popsal v Udržitelné krávě a který se jmenuje Hastroš (též Imago) - Spočívá v tom, že místo argumentace proti tvrzení je tvrzení nahraženo zjednodušenou či pokroucenou a zjevně nesmyslnou variantou a je vyvracena ta. (http://misantrop.eu...ava.php)

Vyvracet ti to nebudu, jen tě požádám, aby ses podobných argumentačních triků zdržel. Děkuju.

[78] (Turbo ) 19.06.2008, 18:39:57 [X] [D]
Kam až může dojít diskuse o Windows :D Já bych k té analogii o autech dodal snad je tolik, že obvykle odborníci z tohoto segmentu doporučují kupovat model cca 2 po uvedení na trh. A to z toho důvodu, že i auta potřebují "upgrade" a během produkce dále dochází k vylepšování.

[79] (VfB ) 19.06.2008, 21:09:18 [X] [D]
já mám také celkem dobrá zkušenosti s Nt větví windows, PSX 98 když člověk na nich měl jen omezený počet stabilních programů fungovaly celkem slušně a padaly sem tam, pokud se ale připojili do sítě, bylo často padání na denním pořádku, proto jsem přešel na NT, to byl výborný OS na práci (bez direct X, tedy bez her), W2K přinesly možnost hraní her při zachování stability i při propojení do sítě, nevýhodou bylo problematické sdílení dat s PSX 98, protože se tehdy vyměňovaly data přes HD v šuplíku, tak musel mít člověk jeden disk naformátovaný na "nezabezpečený" FAT32, aby mohl "kamarádit" s počítači s OS PSX 98, výborně fungovalo sdílení disků po síti, pravda s PSX to bylo o fousek složitější než čistě NTW2K

XP nepřinesly oproti NT řadě téměř žádné výhody, snad jen snadnější práci s USB (bez nutnosti instalace ovladačů), nejviditelnější novinka: nový vzhled, nakonec byl velkým zklamáním, základní (modrý vzhled) byla čistá hrůza, změna na jiný skin bylo nutné windows cracknout, což například v zaměstnání nebylo vždy možné, navíc najít na 100% funkční skin je dost umění, spojení mezi PC a sdílení dat po síti je mnohem horší než ve starších W2K nebo dokonce PSX, ale je fakt, že spadnou opravdu jen velmi vzácně

a Vista? nepřináší téměř nic nového, spíše komplikace a problémy, jediné plus jsou pro mne nové fonty, které obsahují i hiraganu, katakanu a další exotičtější abecedy, takže se mi správně zobrazují názvy písniček a interpretů,
ale tyto fonty se dají přihrát i do XP (jsou součástí bezplatného prohlížeče Power Pointu), takže zůstávám u XP, navíc se mi nechce znovu "zápasit" s nastavením OS, instalace IE6, rozchozením GUI, na které jsem zvyklý (LiteStep) ale obávám se, že MS po nějakém času dosáhne toho, že nové verze sw a možná i hw budou záměrně nekompaktibilní s XP, takže budu muset přejít také

[80] (Squad_leader - WWW) 19.06.2008, 22:51:46 [X] [D]
Hmmmm. No to jste napsal dost rozumný článek.
Tak napíšu něco i já.
Používal jsem kdysi Win95, první verze neměla nic moc stabilitu a navíc někdy nabíhala i tak, že nenašla myš.
Softwaru pro ně nebyl ze začátku dostatek a navíc jsem v té době preferoval "jako dítě" hlavně hry typu Blood nebo Duke Nukem3D, či Quake a pro tyto (DOSovské!) hry to byl jen redundantní žrout paměti a výkonu.
Postupem času jsem přešel na Win98 a Win98SE, ty občas padaly, takže jsem je vyměnil za velice dobré Windows Milenia.
U těch jsem zůstal právě díky jejich stabilitě tak dlouho, že jsem "přeskočil" Windows NT i 2000 bez povšimnutí.

Bohužel časem přestávaly být Milenia podporovány a tak jsem přešel na XP.
Momentálně jsem přešel z 64-bitových Windows Vista na Vista-32bitů a to i přesto, že přicházím logicky o všechnu paměť nad 3.3GB (nelze adresovat).
Důvodem nebyla nestabilita, ale prostě to, že do 64-bitových Vist nemám ovladače na fungující a mě dostačující scaner a na fungující a mě (zatím) dostačující USB modem.......

[81] (m4 ) 20.06.2008, 10:22:55 [X] [D]
XP mi padají, když v CounterStriku stisknu Alt-Tab. Evidentně chyba driveru nvidie, ale nikdo ji neřeší, mám poslední a MS certifikovaný driver (cca 2 roky starý). Problém bude někde mezi nVidii a Dellem, je to v jejich notebooku a a dle nvidie je drivery k notebookovým kartám třeba hledat u výrobce notebooku.

Padá do do bluescreenu, po nabootování se pozná že to spadlo a nabízí mi to odeslat chyby Microsoftu. Udělal jsem, vyběhla na mě stránka, kde se mi "radili" jak problém odstranit (např. vrátit do počítače původní hardware apod. praktické rady).

[82] (Jeeja ) 22.06.2008, 10:32:59 [X] [D]
Nechápu jak jste mohl vyměnit motherboard a přitom nemít BSOD, to je pro windows prakticky jistá smrt. Z 6ti výměn desek 6krát BSOD a pomohla pouze reinstalace.

Co se týče BSOD jinak, viděl jsem ho jen při instalaci XAMPP, ten z nějakého důvodu jednou dvakrát windows sestřeloval taky na všech windows co jsem viděl. Poté už vše ok.

[83] (tergos - Mail ) 22.06.2008, 14:05:58 [X] [D]
Taky jsem měnil motherboard a bez bsodu. A ne jednou. XP naběhly, akorát se samozřejmě musely odinstalovat staré ovladače pro integrovanou zvukovku, síťovku a tak a nainstalovat nové. Ostatně za ty roky, co jsem naposled XP instaloval mi postupně odešla paměť, CPU, grafika i zákl. deska a výměna se vždy obešla bez problémů. To jen taková poznámka, že kvalita HW se opravdu snižuje. No ale zase dobrý PC už člověk nekoupí za 30tis. (vzpomínám na naši 486 :'-)), ale za 15 :-).
Jinak článek mi mluví z duše, jako bych ho psal já :-). Já používal multiboot s DOSem ještě i s XPčkama, což už bylo docela advanced, protože rozchodit USB myš a SoundBlaster 5.1 v DOSu není jen tak. Ale co by člověk kvůli FastTrackeru a Cubic Playeru neudělal ;-). Nicméně s XPčkama a lepšími programy ze mě nenávist k Windowsům vyprchala a teď jsem spokojený uživatel, Winy mám nasteveny k naprosté dokonalosti, včetně vlastního rozložení klávesnice a miliónu klávesových zkratek, abych nemusel klikat, když chci něco udělat rychle :-). Prostě cizí člověk by s mým počítače pracovat nemohl. Ale to píšu jen aby bylo jasné, že pokud člověk WinXP trochu rozumí, tak si ho nastaví tak, aby se systém choval jak je potřeba, nepadá (pokud nenarazí na odfláknutý HW/ovladač), sám od sebe se nezaviruje atd...

[84] (emmacore - Mail ) 22.06.2008, 17:05:22 [X] [D]
Mne nejako extremne nepadali ani W98 (ani W95) a to som s nimi robil od instalacii divnych softov az po vymenu hardveru vsetko. Instalacia mi vydrzala cez dva roky bez problemov. S XP uplna spokojnost na desktope aj na notebooku.
Ale priatelka ma ThinkPad X61 Tablet a je tam 32-bitova Vista. BSOD som tam videl uz tolkokrat ako este nikdy v zivote. Zabavne je, ze SP1 tam nejde nainstalovat, vyhadzuje to nejaku hlupu chybu a navod na jej odstranenie z webu MS nefunguje. Ked budem mat chvilu casu, vygooglujem si riesenie.

[85] (Jakub - Mail ) 26.06.2008, 17:22:32 [X] [D]
Dobry den ja vim ze sem tohle tema nepatri ale ja uz nevim koho zeptat co s mym pocitacem poips pocitace:
Intel Pentium 4HT 3.06 GHZ
ATI RADEON X1300 Series ICEQ 256MB AGP 8X
DRR 1024MB 333/400 MHZ
Motherboard MSI PM8M3-V
popis problemu:Mozna nejsem sam ale urcite se to uz nkomu stalo ze mu padá cely pri narocnejsich aplikacich.Ja bych se chtel na tento problem pozeptat cim to muze byt.Pri narocnejsich aplikacich mi pocitac jede normalne ale asi 10min. ale pak dopada nasledovne pocitac se zasekne a restartuje se.Jestli vi nekdo co s tim tak at mi napise na mail JGuns@seznam.cz.P.S.:Uz sem zkousel menit chlazeni a furt mam stejny problem.

[86] (David Grudl - WWW) 26.06.2008, 17:25:39 [X] [D]
[85] jakou tam máš značku a typ reproduktorů?

[87] (Jakub - Mail ) 27.06.2008, 10:16:23 [X] [D]
86 mam nejaky 240watovy repraky znacka je DTA G-401A aspon je to na nich naspsany.

[88] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.06.2008, 10:22:30 [X] [D]
[87][85] Otevřít, větrat, větrat, otevřít, pustit Memtest a zkusit prohodit reproduktory.

[89] (Jakub - Mail ) 27.06.2008, 11:10:28 [X] [D]
88 to uz sem skousdel repraky sou v poho memtest taky v poradku bednu otevrenou o ty doby co mi to zacalo takhle padat.A nic se nezmenilo ani chladici pasta na procesor pod vetrak nepomaha.vazne netusim co to muze byt asi mi nezbyde nic ninyho nez koupit jinej pocitac s timhle co mam sou porad nejaky problemy.

[90] ( - Mail ) 01.07.2008, 00:09:24 [X] [D]
Nově jsem přeinstal.Xp Home a připomenul si nestabilitu prvotní SP1a, firewall k ničemu než jsem se dostal na stah.update začal y naskakovat okna s odkazy na www stránky aj. Nyní XP sp3 už je slušně vymakané, nepadá a nenechá se jen tak vyšplouchnout. Problém je v metodice/program. určitých věcí..táhnout se staré problémy..nulová řiditelná optimalizace výkonu.. při startu pořadí a způsob spoušt.apl., zavadeč systému to je primit.záležitost a ty komplikace se zál.-zlatý XOSL, registr tomu dal trocha struktury, ale na úrovni programátorů bez zápisu historie, např.odinstalace apl. jak kdy, to je přímo vtip od MS atd.atd. Netvrďte mi, že po nějakém roce nedojde ke zpomalení, vy snad krom dvou tří aplik.nic nespouštíte..

[91] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.07.2008, 00:19:33 [X] [D]
[90] Příb. jasný, kde hoří louka se smrčkem, říz. aut. nebo trudný hýkot. Ale WÚN houká ramínkem při tajfunu oblívá píseň K.T. hulákajícího sýce. Diagnóza šíří jasně kouzelný příbor, vy jste snad, člověče, krom tohodle komentáře v životě nic nenapsal!