Drobnosti a střípky

Pár novinek na Jdem (já vím... Ale nemám to kam jinam psát a na Lupu to jako TZ posílat nebudu, připadal bych si nedůstojně) a pár technologických hříček pro geeky.

Tak nejdřív Jdem, ať to máme za sebou: Nejdřív napsal Aleš Svoboda, že by se mu hodilo tlačítko "Copy to clipboard" u vytvořené zkratky. Pak něco podobného implementoval Lukáš Havrlant. Takže jsem se zamyslel a udělal... Oběma děkuji za inspiraci.

V tu samou dobu udělal Martin Hassman anonymizační bookmarklet. I jemu děkuji. Jeho řešení jsem adoptoval na Jdem, takže je každému k dispozici.

Samosebou, co píšu o Jdem, platí i o slovenské mutaci Chod.

A teď k technologickým hříčkám. Posedla mě totiž marnivost, víte? Rozhodl jsem se, že si pořídím datové úložiště / odkladiště a nebudu si syslit data v pracovním PC. Požadavek byl jasný: 1TB (u 2TB je cena neúměrně vyšší), LAN (ne USB, mám víc počítačů a chci mít data dostupná odkudkoli). Rychlost není kritická. Zvažoval jsem nakonec dva dostupné modely: Maxtor (Seagate) Storage cosi a MyBook od WD. Maxtor se mi líbil, protože nabízel i MediaServer, což by bylo fajn: Úložiště v kotelně u routeru, u televize DM adaptér...

Ale nakonec jsem sáhnul po MyBook od Western Digital. Sice nemá Media Server od výrobce, zato má embedded Linux a je možno ho "odemknout" a připojit se via SSH. A nainstalovat cokoli. Od šifrování přes vylepšené řízení spotřeby až po ten media server. Nebo třeba takové lahůdky, jako je "Rapidshare download daemon". ;) Za dvě hodinky si pro něj jedu, takže dám vědět.

Jenže ten DMA mi fur vrtal v hlavě... Nedalo mi to, pohledal jsem a našel jsem: Ziova CS-510 Moc se mi na tom líbí schopnost přehrát média nejen z mediaserveru, ale i z prostého "sdíleného disku". Dokonce i přes WiFi, ale to se mi nezdá jako příliš dobrá varianta... I když – uvidíme, uvidíme :)

Aktualizace: Neuvidíme. Ziova se nekoná, místo ní se koná Popcorn Hour A-100.

Máte někdo zkušenosti?

Dne 18.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ehmo - WWW) 18.06.2008, 15:28:31 [X] [D]
Mam na stole (policke) tri 1TB presne tie, ktory si asi ides kupit. Odomknuty mam len jeden, zvysne dva pouzivam ako timeline zaloznu pred ten prvy (uz som raz o data prisiel a viac to opakovat nemienim). jedine, co ma pre mna skutocnu cenu su data. na vsetkych troch bezu truecrypt serpent + twofish + aes. som velmi spokojny, mam ich spojene cez switch pekne s pc a obcas do niektoreho z nich pichnem ntb, aby som si mohol napriamo vyberat data. mozem len odporucit.

jednu vadu vsak ma. ked sa zacne chladit po nejakom case, tak je to ako let vrtulniku. sice to trva len kratku chvilku, ale aj tak. je to dost neprijemny zvuk, mam ich tri, ked to zacnu robit naraz, je to smrtelna kombinacia. inak som viac nez spokojny

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 15:31:54 [X] [D]
[1] Díky, příjemná zpráva. Jinak ten zvuk mi nevadí, bude to ležet v kotelně, v "technologickém zázemí", takže tam si to může chladit jak se mu zlíbí.

[3] (Jan Šťastný - WWW) 18.06.2008, 16:04:48 [X] [D]
Mám 500 GB variantu a jsem spokojen. V "odemykání" jsem došel tak daleko, že mi na něm běží Debian Lenny. Jestli budeš mít čas a chuť si s tím hrát, tak můžu instalaci Debianu doporučit. Debian totiž dodává balíčky kompilované pro ARM architekturu.
Něco málo o svých pokusech s MyBook píši na http://blog.stastnarodina.com...ok/

[4] (David V. ) 18.06.2008, 16:08:09 [X] [D]
Podobný problém s externím úložištěm a Media Serverem právě řeším. Líbí se mi Synology DS-207+ a k tomu například Roku SoundBridge M1001 jako hudební přehrávač (a inet rádio). Nemáte s tím někdo zkušenosti případně tip na podobné zařízení?

[5] (Juraj Ziegler - Mail ) 18.06.2008, 16:37:38 [X] [D]
ja pouzivam http://www.z500series.com/ ako player.
Vie to prehrat "vsetko". A hlavne to vie prehrat zo SMB sharu, netreba ziadne UPNP streaming softy.

Ale Wifi odporucat nemozem. Player malo cacheuje, aj cez 802.11g to masivne sekalo.

Nastastie sa mi ale podarilo ethernet natahat tak, ze ich nevidiet :).

[6] (wokoman - Mail - WWW) 18.06.2008, 17:41:12 [X] [D]
Videopohled na Popcorn Hour je na Živě (http://jdem.cz/aaib8 ). Ale tam jsi asi již byl :)

[7] (jerry.hadr ) 18.06.2008, 18:31:30 [X] [D]
[5] - co treba "mplayer -cache 8192" ? mam zkusenost, ze pres wifi g to ty diry docela slusne vykryje, i kdyz na rychle prohledavani filmu to samozrejme nestaci

[8] (pixy - Mail ) 18.06.2008, 18:58:10 [X] [D]
Taky mám WD MyBook, ale jako 2xTB RAID1 a bez NAS, připojený lokálně. Spokojen jsem, ale Ehmo má s tím větrákem pravdu - spustí poměrně záhy a má to tedy tah, jen co je pravda. Nevím, jak ten síťovej, ale připojenej lokálně se docela rychle uspí (a nedá se to na straně WD nastavit) a probouzení docela trvá (ty dva disky nestartujou současně, ale jeden po druhém...).

O zkušenostech s tím NAS a dostupností po síti pak poreferuj, zajímá mě to do budoucna.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.06.2008, 20:00:10 [X] [D]
První dojmy: Báječná hračka. Vyházel jsem ty nesmysly (MioNET apod.), upravil jsem spotřebu a další věci: http://kyyhkynen.net...tuff/mybook/ Nainstaloval jsem Optware http://mybookworld.wikidot.com...re, teď šifruju (http://mybookworld.wikidot.com...em) Funguje mi PHP v lightppd... Celkem vzato - jsem spokojen! :)

[10] (David Grudl - WWW) 18.06.2008, 23:18:48 [X] [D]
Proč ti připadá posílat to na Lupu nedůstojné? Dejme stranou, že ten server nemáš rád, dokonce kupuješ šampony proti Lupům, ale dobře utajená funkce, ta jako by ani nebyla.

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.06.2008, 00:04:11 [X] [D]
[10] Znáš to... "Společnost MartinMalý.com, provozovatel známého Řešení Pro Vaše Zkracování - Jdem.cz, nyní nabízí unikátní možnost Copy To Clipboard. 'V naší společnosti vnímáme potřeby uživatelů a snažíme se stále zlepšovat funkcionalitu a užitnou hodnotu našich řešení tak, aby přinášely stále lepší uživatelský zážitek,' říká Martin Malý, CEO společnosti MartinMalý.com. Jdem.cz - víc než zkratky! Martin Malý, CEO společnosti MartinMalý.com"

To je nedůstojné posílat kamkoli. Ani fakt, že to někteří takto dělají (a že to Lupa zveřejňuje) tomu důstojnosti nepřidává.

[12] (David Grudl - WWW) 19.06.2008, 00:10:58 [X] [D]
[11] ale k takovému zmrdispeaku tě přece nikdo nenutí.

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.06.2008, 00:29:48 [X] [D]
[12] Odmysli si zmrdispeak (BTW: dobrej, ne?) a nech jen obsah. Stále ti to připadá důstojné posílat jako TZ do médií? "Přidal jsem čudlík a dva lidi udělali bookmarklety"? To bych mohl posílat TZ o tom, že jsem si přidal na stránky ScratchBack...