Malé děti

Kdosi mi tuhle povídal, že jsou Američané jako malé děti... Takoví prý jakoby naivní... Já vám, lidi, nějak nevím.

Američan se nastěhoval do činžáku v Praze a pozval svého českého kolegu na návštěvu. Český kolega přišel, chválil a udílel (naivnímu) Američanovi rady ohledně českých reálií. probral to i ono a povídal taky: No a kup si zámek na schránku...

Američan se podivil a říkal: Proč?

Kolega nevěřil vlastním uším: No... takhle ti každý může do té schránky vlézt.

Na to Američan položil fatální otázku: A proč by to kdo dělal, když to je moje schránka?

... true story.

---

Američan byl za naivního a když mi to dotyčný kolega vyprávěl, tak dělal takové posunky, jako že bohajeho, jak může takový národ přistát na Měsíci, když jsou takhle naivní?

Vzpomněl jsem si na to, jak kdysi ve 30. letech jel jakýsi cestovatel do Ameriky, a to i s autem. Vyjel z lodi a americký imigrační úředník (nebo celník nebo kdo to tehdy byl) po něm chtěl nějaké doklady k autu. Cestovatel neměl, ale úředník povídá: To není problém, to můžeme vyplnit tady na místě, řekněte mi svoje jméno a adresu. Cestovatel mu nadiktoval žádané, ale podivil se: To nechcete vidět můj pas nebo nějaký jiný doklad? Co kdybych vám nadiktoval vymyšlené údaje? Úředník se na cestovatele podíval s nepochopením a řekl: Buď jste slušný člověk, a pak nemáte důvod lhát, nebo jste nějaký zločinec, a pak budete mít doklady stejně falešné.

Logické. Dneska to, bohužel, už dávno není pravda, ale někde vzadu hlodá červíček: Není to pravda proto, že si Američané usmysleli, že budou buzerovat, nebo mají hořké zkušenosti s nenaivními?

Na každý dolar se dá hledět ze dvou stran. Buď je Američan naivní chudák a my jsme takoví protřelí světáci, co víme, jak to v životě chodí. Nebo se Američan chová přirozeně, jen my to už nedokážeme, vycepováni začarovaným kruhem podrazí mě – podrazím je.

---

Tenhle příběh mi vyprávěl jeden právník, takže vyprávím, jak jsem koupil, i když pravděpodobně nikoli doslova: Před druhou světovou válkou jel ředitel ze Zbrojovky Brno do Londýna dohodnout licenční výrobu čehosi, nějaké zbraně tuším. Transakci pomáhal zorganizovat Jan Masaryk. Ředitel přijel do Londýna, ubytoval se a večer byl přijat předsedou sněmovny lordů, ředitelem Bank of England a ministrem průmyslu, či co to Angličané měli. Pojedli, a pak u sklenky vyjádřili pánové zájem o licenční výrobu. Ředitel Zbrojovky řekl cenu, jakou by si Zbrojovka představovala, angličtí partneři řekli well, to je přijatelné, podali si na to ruce, pak probrali ještě mezinárodní situaci a nakonec se rozloučili.

Druhý den volal ředitel Zbrojovky, mírně zmatený, Janu Masarykovi, a ptal se ho, kdy tedy podepíšou licenční smlouvy, že se sice s pány večer sešel, ale nic z toho nebylo, že nic nepodepsali, tak že teď jaksi neví, na čem je. Jan Masaryk se zhrozil a povídal: "Snad jste nechtěl něco podepisovat?! To by bylo netaktní! Podívejte se: Lord kancléř řekl, že souhlasí, ředitel Bank of England souhlasí, ministr průmyslu a člen Sněmovny lordů rovněž souhlasil, řekli to a podali jste si na to ruce – TAK CO VÍC CHCETE?! Jestli vám jejich slovo nestačí, tak, obávám se, musíte jít dělat business jinam!"

Pointa? Nepřekvapivá. Licenční poplatky z téhle výroby tvořily prý až do padesátých let významnou součást československých devizových příjmů.

---

Líbí se mi svět, kde člověk přijede večer do Bed&Breakfast, řekne si o pokoj, vyspí se, ráno posnídá, naloží věci do auta a zaplatí. Paní provozovatelka si udělá dvě čárky za dvě osoby a cestovatel může po cestě přemýšlet, jak to přijde, že provozovatelka nechtěla vidět žádné doklady, jak to, že nechtěla zaplatit předem a jak je možné, že berní úřad nechce papíry, ale že mu stačí přiznání té paní, že měla tolik a tolik hostů, spočítané podle čárek v návštěvní knize...

Někdo může říct, že jsou Američané nebo Angličani v tomhle naivní. Já říkám, že jejich chování je naopak normální, to jen my žijeme ve společnosti zkurvené byrokracií, nedůvěřivostí a společenskou represí k vychcanosti, nepřejícnosti a závisti...

Chovat se normálně v takové společnosti je opravdu naivní. Ale co má dělat člověk, který si chce stoupnout rovně?

Dne 19.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (mantisa - WWW) 19.06.2008, 22:35:22 [X] [D]
Hlavně ta závist, to je ***. Taky zavidím, ale troufám si říct, že zdravě. Má někdo návštěvnost na blogu 12.000 návstěv/den. Dobře, chci mít 24.000... :-)

Ale teď vážněji, kéž by úspěch jedněch motivoval ostatní.
Hned by bylo lépe; jsou to totiž spojené nádoby.

[2] (mantisa - WWW) 19.06.2008, 22:41:06 [X] [D]
Ještě malý dodatek si dovolím...

A kéž by jsme si (v ČR) vážili vzdělaných a schopných lidí. Jako třeba právě Ti "naivní" Američané...

[3] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 19.06.2008, 22:44:17 [X] [D]
Jde asi o to snažit se. A neustále opakovat svému okolí, že oni jsou ti divní.

- Ty máš legální XPéčka? Jseš magor, ne?
- Cože? Ty jezdíš předpisovou rychlostí? Jsi se zbláznil?!

... a další si jistě dosadíte sami :)

[4] (tark ) 19.06.2008, 22:45:09 [X] [D]
Tento svět je krásný. Jenže s českou náturou to prostě NEJDE... Bohužel. Jenže řekněte mi - proč všechna tahle slušnost vymizela?

[5] (Marek Prokop - Mail - WWW) 19.06.2008, 23:04:16 [X] [D]
Já nevím, ale já bych to tak špatně neviděl. Schránku si nezamykám (vlastně ani nezamykám barák), skoro všechny smlouvy jsem uzavřel jen ústně a žádné závažnější potíže jsem s tím nikdy neměl.

Mimochodem, nevzpomínám si, že bych někdy v českém hotelu či B&B platil předem a na dokladech také většinou netrvají.

[6] (Roman - Mail - WWW) 19.06.2008, 23:12:41 [X] [D]
Kamarátka robila na výletnej lodi. Bola to taká loď pre strednú vrstvu Američanov. Chodí okolo pobrežia, jedia tam hamburgery, pijú kolu a najvačší luxus a odvaz je súkromný salónik oddelený nie príliš zvukotesne od ostatných spoločenských priestorov. Po návrate rozprávala zážitky. Možno toho hovorila viac ale spomínam si hlavne na dve veci. Pri nácviku evakuácie u postavili k akémusi miestu kde sa dalo zakopnúť a každého upozorňovala pozor nezakopnite. To je podľa mňa celkom v norme. To druhé čo si spomínam je zaujímavejšie. Skonštatovala že tí najiteligentnejsší z nich vedeli zahrať divadlo, že majú v tanieri vlas či muchu a takto si zabezpečiť aby nemuseli za jedlo platiť, ale väčšina z nich dodržiavala pravidlá. Ja si myslím že toto je vývoj ktorý čaká aj nás. Len sa dúfam poučíme a nezvykneme si na to pohodlie a komfort prestať byť opatrnými voči zneužívaniu systému (či už tými čo vládnu, kontrolujú médiá, alebo tými najbežnejšími príživníkmi) tak ako sa to zjavne deje v niektorých vyspelých demokraciách.

[7] (L. - WWW) 19.06.2008, 23:17:32 [X] [D]
Snad si lze stoupnout rovne i s tim zamkem na schrance..doufam

[8] (Milf ) 19.06.2008, 23:19:46 [X] [D]
Připadá mi, že zrovna ta byrokracie by nemusela být příčinou. V příbězích marně hledám vychcanost a nepřejícnost, ovšem důvěra ta tam jistě je/chybí. V USA svého času díky naivitě takto nakupovali čeští imigranti CDčka ve velkém. Objednávali a neplatili, domů si pak odváželi plné krabice. Když byl s touto "metodou" konfrontován Amík, civěl s otevřenou pusou ... nikdy by ho nic takového nenapadlo, proč by něco takového dělal.
Jen si stoupni rovně, budeš sice vypadat trapně mezi dalšími přikrčenými. Ale s tím nechť se vypořádají právě oni. Neboj se, stydíš se? :-P

[9] (ehmo - WWW) 19.06.2008, 23:33:25 [X] [D]
bol som v usa nejaky cas a tieto situacie co popisujes by som vedel rozlisit o desiatky. kazdy kto tam bol vie, ze v usa je zakon na vratenie prakticky akehokolvek tovaru (dnes uz je to inak s elektronikou) do 90 bez udania dovodu. 90 dni, teda stvrt roku! poznal som par cechov a slovakov, ktori si menili nabytok kazde tri mesiace, ci chodili kempovat a potom to vsetko vratili. preco to domaci tak nerobia? lebo nemusia. american na tento tovar zarobi za hodinu az x, kdezto slovak ci chces musi makat tyzdne. velmi rychlo som zvykol nechavat odomknute auto, neobzerat sa kdo kde je s nozom atd. na jednu vec som si nezvykol nikdy a to ze nam chybali ploty. u dobrych susedov ploty vraj netreba, ja som sa pri kazdom suchnuti pozeral z okna, ci ma nahodou niekto nevykrada.

dva pribehy odo mna:

raz bola akcia vo wallmarte, ze ak si kupite fotacik, tak je vyvolanie jednej 1gb pamatovej karty zdarma. jeden znami si ho kupil vyfotil, nechal vyvolat a vratil fotak. robil to dost bezne, nikdy mu nik na to nic nepovedal

raz sme na letisku zhanali znamych, ktori nas mali odviezt z loganovho letiska (BOS) domov, pretoze sme si nechceli brat taxik (predsalen to je nejaky kusok). mozno niektory viete, ze v usa je vo verejnych automatoch vzdy spojovatelka, s ktorou sa da komunikovat (skor je to dnes uz technicky support). kamarat vytocil cislo, ozvala sa mu cudzia zena, dve minuty riesili kto je kto a potom zavesil. zvdihol sluchatko a poprosil pani na druhej strane, aby hovor neuctovala, ze sa jednalo o omyl. ta bez najmensieho problemu hovor anulovala a my sme sa dovolali kam bolo treba.

takychto prikladov by som vam vedel dat skutocne desiatky, proste usa je v tychto veciach uplne inde. rovnako ako martin mam pocit, ze je to prirodzene spravanie a ze slusni ludia by sa mali chovat presne takto. bohuzial, u nas je takych ludi pomenej, zato su vztahy potom ovela blizsie a viac spate. nech je to uz akokolvek, ja mam vzdy problem aklimatizovat sa na slovensku prave kvoli tymto problemom.

este si dovolim jeden priklad japonca, ktory bol na navsteve na slvoensku. kamarat vystupoval z auta a vybral predny panel autoradia. japonec vyplestil oci a zacal ho spovedat, preco preboha vybral predny panel z autoradia, naco mu to vlastne je. kamarat mu oznamil, ze je to preto, aby mu to autoradio neukradli. japonec vyplestil oci a spytal sa nieco v zmysle: preco by ho preboha kradol, ked si ho moze kupit?

tato logika nefunguje len v usa, ale aj mnohych inych krajinach, hlavne tych, kde boli (a mozno dodnes su) tresty odtatia ruky, ci prstov za kradez. tam si potom ludia davaju uplne iny pozor a clovek sa citi velmi bezpecne

[10] (Jan Šťastný - WWW) 20.06.2008, 00:02:20 [X] [D]
Taky jsem nějakou dobu strávil v USA a při aklimatizaci jsem měl problém hlavně s tím, že jsem zdravil lidi. Když jsem šel například s milou po prázdné ulici a někdo šel proti nám, pozdravil jsem ho. Milá se potom vždycky ptala "odkud jsem ho znal". Někteří lidé, které jsem takto pozdravil se na mě koukali tak, jako bych jim chtěl něco ukrást, tak jsem s tím po nějaké době přestal.

[11] (Aleko - WWW) 20.06.2008, 00:37:21 [X] [D]
Zajímavá a zatraceně pravdivá úvaha, díky..

[12] (mike ) 20.06.2008, 00:38:58 [X] [D]
[10] Tohle spis spada do kategorie jiny kraj, jiny mrav. Stava se mi to docela casto, kdyz stravim cely den v Saskem Svycarsku, kde se vsichni zdravi, a k veceru prejdu do Ceskeho. Najednou misto odpovedi na pozdrav nechapave pohledy. Kdyz teda clovek nepotka zrovna Nemce :)

K tematu clanku: taky si nemyslim, ze je to az tak spatne. Zalezi, s jakyma lidma clovek prichazi do styku. Mozna mam stesti, ale lidi, mezi kteryma se pohybuju, se chovaji prirozene slusne. Takze se mohu chovat normalne a naivne si nepripadam. Vychcankum, kteri se chlubi vecma popsanyma treba v [9], se vyhybam. Oni se takovi hodne brzo prokecnou. Nemyslim, ze to az tak souvisi k prijmy. Spis s povahou a hlavne vychovou.

Co se tyce byrokracie, je otazka, co je pricina a co dusledek. V takovem Rakousku, kolebce byrokracie, jsem se s neduverou nesetkal. Mozna to bude tim, ze jezdim do hor. V penzionech i chatach platim pri odchodu. Doklady nechteji, jen je treba vyplnit takovy maly formular, zrejme pro bernak. Na chatach ani to ne. Tam navic byva az 50% sleva na ubytovani, pokud je clovek clenem AlpenVereinu. V naproste vetsine pripadu ani nechteji videt karticku, staci to rict.

[13] (Lokutus - WWW) 20.06.2008, 00:41:26 [X] [D]
Ale na druhou stranu, tohle prostředí tříbí smysly, ne?
Je pro lidi, kteří ještě relativně nedávno žili v džungli/pralese/stepi, kde bojovali o holé přežití přirozené důvěřovat? Já myslím, že ne. Je to sice hezké, ale podle mě degenerující. Myšleno samozřejmě na úrovni celé společnosti, nebo dokonce generací.

To je stejné, jako to věčné libertariánské dilema. Žít ve společnosti bez státu, kde se každý chová zodpovědně a slušně a kde fungují přirozené výchovné procesy je fajn. Do té doby, než přijde ohrožení zvenčí. Země svobodných libertariánů snadno podlehne autoritářskému sousedu.

A myslím, že jsi dokonce svého času napsal pěkný generátor, který tyto procesy ve společnosti pěkně prezentuje. Dobrák-Podrazák atd., nebo jak to bylo.

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.06.2008, 00:59:15 [X] [D]
[13] Pravda, pravda, s těmi články to souvisí, takže si dovolím odkazy:

http://misantrop.eu...eni.php
http://misantrop.eu...eni.php
http://misantrop.eu...eni.php

[12] Ano, to je ta známá "iluze známých". Člověk snadno podlehne dojmu, že zbytek společnosti je zhruba podobný lidem, s nimiž se sám stýká, takže si říká, že "to není tak zlé", protože přeci "ti lidé jsou fajn". Jenže člověk taky rád zapomene, že si své známé vybírá právě proto, že jsou fajn. Ale za zdmi těhle "buněk fajn lidí" žijí třeba i lidi, pro které je zdrojem informací tenhle hnůj: http://jdem.cz/aako9 (doporučuji sloupec vpravo, foto dole - komu je tohle poselství určeno?)

A k té byrokracii: Rakouská byrokracie je pro Rakušany "naše", ale pro Čechy "JEJICH". Pak je snadné podlehnout dojmu, že přečůrat úřad je věc jakési národní cti, a úřad zpětně utáhne šrouby a vydá více vyhlášek. Skřípnutý občan pak vymyslí ještě rafinovanější způsob, jak úřadu nakašlat. Úřad tudíž ještě přitvrdí, čímž donutí i ty dosud smířené k tomu, aby začali rovněž obcházet, takže... atakdále. Nikdo na tom nevydělá, prodělají všichni.

[15] (mike ) 20.06.2008, 01:29:35 [X] [D]
[14] Jo, uvedomuju si to a byt pri odchodu zamykam :) Ale stejne jsem spis optimista. Tyka se to i uplne cizich lidi; na slusne chovani je vetsinou slusna odezva. I tady je ale nebezpeci, ze jde od predvybranou skupinu, danou prostredim, kde se clovek pohybuje a jeho zajmy. Se ctenari hnusu se obvykle potkavam akorat v MHD.

S byrokracii souhlas a nejde jen o urady. Kdyz jsem pred casem vyrizoval hypoteku, tak to bylo same razitko, overeny podpis a vinkulace. Vsechno jisteno minimalne 3x. Neuveritelne otravne a na prvni pohled zbytecne. Jenze asi bohuzel maji sve zkusenosti s vymahatelnosti prava. Coz je nejspis jedna z pricin aktualniho stavu.

S tim "nase" a "jejich" jsi mozna narazil na koren problemu. V Rakousku-Uhersku to tak bylo a po osamostatneni to uz zustalo...

[16] (pixy - Mail ) 20.06.2008, 01:31:36 [X] [D]
Taky se snažím stát tak rovně, jak to jen jde, dám na čestné slovo a paní berňáku jsem při daňové kontrole moc těžko vysvětloval, že ústní smlouvy jí nedokážu předložit. Na druhé straně na ta zohýbaná, pokroucená a několikrát vyvrácená dvířka schránky jsem nový zámek našroubovat musel, ty předplacené časopisy mi opravdu chyběly. Před domem mi ukradli auto, u dalšího píchli kolo a rozmlátili okýnko, z kolárny zmizelo kolo a druhé zůstalo očesané, z kočárkárny pro změnu dětské kolo naší malé. Na schránce máme nový patentní zámek, na dveřích dva, pojistky proti vysazení a ocelový štít proti vypáčení... Ale i tak pořád stojim. S poněkud okopanými kotníky, ale tak rovně, jak jen to jde.

BTW, čeština má jedno - do většiny západních jazyků nepřeložitelné - slovo: vyčůránek.

[17] (bukaJ ) 20.06.2008, 04:40:44 [X] [D]
[1] To je pozitivní závist, ta není tak škodlivá, naopak může motivovat k vyšším cílům. Horší je závist „On má 12.000 uip/d, tak na něho pustím DDDoS.“

[5] Závidím Vám. Mám trpkou čerstvou zkušenost. Společnost XY chtěla webovky. Přijel za námi nějaký člověk - prý zástupce ředitele, prima, dostali zálohovou fakturu s nějakou splatností a začalo se jednat a pracovat - bez smluv, všude samá důvěra. No a po třech týdnech, když byla hotová grafika a kostra se začala kódovat, peníze nikde a splatnost nadoraz. A najednou že prý ředitel nechce ani slyšet, že mý synovce, který udělal super web jejich skejťácký partě... a že ředitelův zástupce je hovno, který nemá co to toho kecat... a bylo.

Já říkám, stát rovně, ale ohýbat druhé!

[18] (pizi - WWW) 20.06.2008, 05:34:23 [X] [D]
Na druhou stranu predpokladam, ze v cernoskem ghettu schranky nemaji, protoze je vsechny nekdo rozmlatil bejzbolkou. A servisy specializovane na rychle rozebirani aut na soucastky tam jsou na kazdem rohu.

[19] (wokoman - Mail - WWW) 20.06.2008, 10:11:49 [X] [D]
Naprosto souhlasím.
Ale neházel bych flintu do žita, i dnes člověk narazí na takové chování i u nás. Tuhle jsem si šel koupit izolepu to takového malého obchůdku, který vlastní pán ve středních letech, vzal jsem si u dveří izolepu otočil a on se mě najednou zeptal, kolik stojí. Říkám, že 60,- a byl jsem hrozně vyplesklej, protože to bylo poprvé, co po mně někdo něco takového chtěl. Člověk nemá důvod lhát a v té rychlosti si ani nějakou lež nedokáže vymyslet :)

[20] (Ťapinka ) 20.06.2008, 10:24:09 [X] [D]
My máme zámek na schránce poprvé asi po deseti letech, protože nám někdo pohnul s dvířkama a přestaly na ní držet. Za celých deset let nám do ní nikdo nevlezl. Proč by to dělal? Je to přece naše schránka :o) Ale když jsem viděla ve škole nějaké vzdělávací dokumenty americké produkce, určené pro dospělé lidi, zhusta studenty medicínských oborů, měla jsem pocit, že se dívám na pořad pro děti. Obrázky, animace, zkrácené "přezdívky" například bakterií, protože celý název má dvě slova, každé o čtyřech slabikách, emotivní výlevy. V tomhle mi přijdou Američané dětinští, ne v tom, že si nedávají zámky na schránky.

[21] (severka - Mail - WWW) 20.06.2008, 11:22:25 [X] [D]
nezdrava zavist vyžaruje zlobu a ta v spojitosti z byrokraci je destrukcii normalneho fungovani společnosti,jenom vychcanci maji stale raj,na ne je každa byrokrace kratka

[22] (ringo - Mail ) 20.06.2008, 13:33:00 [X] [D]
[0] Říct, že američané jsou jako malé děti, je jako říct, že eurasiaté jsou jako malé děti. Tím nemyslím kecy o jedinečnosti každé lidské bytosti, ale obyvatele, např. Vermontu, Texasu, Californie, Severní Virginie a ještě třeba Big Apple, mi kromě názvu USA, do jedné škatule prostě ani omylem.

[23] (Jaroslav - WWW) 20.06.2008, 14:13:13 [X] [D]
Ach jo.
Takové čtení člověka rozesmutí.
A situace se u nás díky EUpapírování stále zhoršuje...

[24] (Kačer - Mail ) 20.06.2008, 14:40:50 [X] [D]
A prupisky na poště mají taky na řetízku jako u nás?

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.06.2008, 14:54:43 [X] [D]
[24] Kdysi jsem byl na poště v N., a tam měli propisku volně loženou, bez řetízku. Podivil jsem se a pošťačka povídá: No, on nám ten řetízek někdo ukradl!

[26] (Radek Hulán - Mail - WWW) 20.06.2008, 16:29:05 [X] [D]
"Chudoba cti tratí", je základní české přísloví. Zatímco

Češi jsou v průměru zamindrákovaní závistiví chudáci a komouši, kteří závidí a nenávidí, škodí, nadávají, prostě snaží se ostatním uškodit. V zahraničí se lidí také snaží, ale ne škodit, nýbrž aby se jim vedlo lépe. Takže obdivují, tvoří, pracují, vzdělávají se, milují ty lepší.

Osobně mám "zábavnou" historku z ČR - před pár týdny jsem na blogu napsal o nové TV a XBoxu co jsem si koupil. Nic extrémně drahého, tak 70.000 Kč celkem. Ale na závistivé chudáky to bylo doslova jako červený hard na býka, dosud umírající fanklub se rozjel na plné koule, závist kapala v celých sudech, doslova přetékala, a asi se to tam hemží stále. Tisíce nadávek, shazování, prostě cokoliv, jak si závistí kapající socka zvýší svoje poničené sebevědomí, že ona má TV o 46cm, a ne 46".

Nic tak odporného a pohrdáním hodného jsem dosud neviděl, a nedokážu si představit, co za socky to je.

Čech = tupost, malost, závist a deprese.
Američan = optimismus, energie, důvěra a obdiv.

V průměru jsou Češi národ zasranců, Američanů jsou naopak hodni obdivu.

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.06.2008, 16:55:08 [X] [D]
[26] Ale to je známá věc, že nejvíc čechy nasereš tím, když řekneš "Mám se dobře, jsem zdravý a bohatý..." ;)

[28] (Aan - WWW) 20.06.2008, 17:11:26 [X] [D]
ono to casom dorazi aj k nam ako sa zvysi zivotna uroven a ludia uz nebudu musiet hladiet na kazdu korunu, americania maju trocha ine prijmy ako my tak tomu zodpoveda aj ich spravanie, ti z tej menej solventnej vrstvy na tom istotne tiez nebudu tak dobre ako je popisovane v clanku a najde sa medzi nimi uz znacne percento vychcankov ktore tak riesi svoju fin. situaciu

ad byrokracia u nas a pristup, da sa to jednoducho zhrnut pristupom:
slovensko/cesko - neda sa (hladame sposoby preco sa nieco neda)
USA/zapad - vsetko sa da (hladame sposoby ako uspokojit zakaznika)

pochybujem, ze by ma v americkej banke buzerovali za to, ze som si otvoril ucet s obcianskym preukazom a chcem ho zrusit s pasom prip. v com som uz menej optimisticky ale predsa len ukazka pristupu - musel som prepisovat cele danove priznanie kvoli tomu, ze som zaokruhlil vyslednu sumu nadol (prirodzene v moj neprospech a v prospech statu) a nie nahor, takze kvoli jednej korune v moj prospech o ktoru som nestal ma donutila byrokratka prepisat danove priznanie

[29] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 20.06.2008, 17:16:34 [X] [D]
[27] A co když řeknu máme se dobře, i když nejsme zdraví a bohatí? ;)

[30] (danaketh - Mail - WWW) 20.06.2008, 17:35:53 [X] [D]
[26] Já jen tak na okraj... Býk je barvoslepý ;) Ale kdy se mi zase naskytne příležitost si rýpnout :)

Nevím jestli jsou zrovna Američani hodni obdivu ale musí se jim nechat, že v některých věcech jsou na tom o mnoho lépe.

BTW: závistiví lidé jsou všude, jen to nedávají tak najevo jako češi.

[31] (Erik - Mail - WWW) 20.06.2008, 17:41:33 [X] [D]
[26] Poznáš to príslovie?
Povedz mi, čo ti závidia a ja ti poviem, čo si ceníš :)

[32] (Aan - WWW) 20.06.2008, 17:43:53 [X] [D]
este ad nase obchody a nase vychcankovstvo a zneuzivanie akcii a podobne - neviem ako by sa spraval American keby vedel ze sa nedomoze svojich prav a budu sa s nim obchode handrkovat, mozno by ho tiez potom preslo slusne spravanie

ludia su vo svojej podstate slusni, teraz ostava otazkou kto tam tu neslusnost zaviedol do vztahu obchodnik-zakaznik, bol to ako prvy vychcany obchodnik alebo vychcany zakaznik? moja skusenost je taka ze som sa stretol s vychcanymi obchodnikmi a ti naozaj nech necakaju ze sa budem spravat k nim slusne

neviem co by povedal american na to keby ho teplarenska spolocnost ocividne okradala a nemal ziadnu moznost to reklamovat ci by potom on nezacal "okradat" (brat si spat svoje ukradnute peniaze) ju

[33] (Kojot - WWW) 20.06.2008, 18:23:10 [X] [D]
Kojot na to toto:
http://kojot.name...-vychcanost.php

;)

[34] (mike ) 20.06.2008, 19:59:18 [X] [D]
[33] Ne. Spravny pristup je s absurditou bojovat. Ono se obcas zjisti, ze absurdita ma racionalni duvod a absurditou neni. Pristup, ktery jste predvedli vede casem k tomu, ze se z prostredku posledni zachrany (bocni cesticka kdyz to opravdu jinak nejde), stane pravidlo. Protoze je to tak jednodussi a pohodlnejsi. Ve vysledku to pak vede ke spirale, kterou popsal Artur v poslednim odstavci [14].

Boj s absurditou vyzaduje cas a energii a nema konce. Ale da se udrzet v rozumnych mezich, pokud se k tomu vetsina takhle postavi. Kdyz se na to vsichni vykaslou, skonci to absurdistanem.

[35] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.06.2008, 00:50:54 [X] [D]
Uroboros: Smáznul jsem koment, nebylo tam nic k věci, jen osobní výpad proti dalšímu diskutujícímu. Věřím, že pochopíš. Dík.

[36] (Evča - Mail - WWW) 21.06.2008, 08:14:46 [X] [D]
Ve Finsku potom žijí také samé malé naivní děti. Před týdnem se vrátili naši rodinní rybáři z rybolovu štik ve finských jezerech. Po několikaleté zkušenosti a rozmluvou s místními, nechávali chatku vždy jen přimknutou a čluny nezamknuty, tam se prostě nepoužívá krádež. Tenhle rok s nimi vyrazili mí dva bratranci a ejhle, divili se "proč všechno zamykáme?" Nu proto, že ve vedlejší chatce bydlí(cca 100m)a přijeli na rybolov Češi!

[37] (_ ) 21.06.2008, 09:16:28 [X] [D]
aan sa pozri na svoju stranku kde to tvojou domnelou slusnostou prekypuje pokrytec

[38] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.06.2008, 09:36:17 [X] [D]
[37] Aan = Markoff, ne? ;)

[39] (ja - WWW) 22.06.2008, 01:18:10 [X] [D]
Zijeme tak ako nas naucili a ako sme sa naucili sami. Medziludske vztahy su skratka take ake su :-( To ale neznamena ze nemozu byt ine.
Do pozornosti davam
http://www.buko.cz

[40] (sinuhet ) 22.06.2008, 20:57:03 [X] [D]
[14] Take si dovolim jeden myslim zajimavy odkaz, ktery neni daleko od tematu: http://www.blisty.cz...t/39462.html

[41] (erhus - Mail ) 22.06.2008, 23:45:36 [X] [D]
Odhadujem, ze islo o lahky gulomet BREN vz.26, raze 7,92 mm naozaj vo svojej kategorii o najlepsi lahky gulomet svojej doby - to BR je Brno a to EN je Enfield

[42] (martin V ) 25.06.2008, 06:48:23 [X] [D]
Jiný příklad:
Kubánská krize americký prezident přijel do Francie, aby předložil důkazy o rozmístování raket na Kubě a francouzký řekl, že mu věří a žádné důkazy nepotřebuje.
O mnoho let později americký prezident světu vysvětluje, kolik a jak hrozných zbrani hromadného ničení vyrábí Husajn, pak se ukáže, že nevyrobil vůbec nic.
Takže amíci se taky rychle učí :-)

[43] (galahad ) 26.06.2008, 20:27:54 [X] [D]
Ta zbraň... pravděpodobně lehký kulomet ZB vzor 26. V Enfieldu si upravili ráži a posléze toho pod obchodní značkou BREN vyrobili několik milionů kusů...

[44] (Tonda - Mail - WWW) 26.06.2008, 21:44:41 [X] [D]
To je nějaké moc růžové. Před chvílí jsem slyšel příběh, jak někdo v americe neměl jakýsi doklad k autu (nebyl to techničák či něco podobně důležitého) a dostal se za to na 2 týdny do vězení.

[45] (#13 - WWW) 26.06.2008, 22:03:43 [X] [D]
[44] No jasně. A v IKEA kradou děti.