Latríny

Ne, nebude to o páně Grudlových webech. Bude to o práci s informací.

To jsem zase tuhle prohlížel příspěvky na webu Diskusního Klubu Odpůrců Lucie Výborné (dříve iProtest). Situace se stabilizovala na cca desítce diskutujících, a člověk, který se pozorováním tohoto uskupení zabývá delší dobu, už podle pár slov pozná, kdo se projevil. Třeba taková "Adelka" píše:

Tak jsem si dnes asi hodinu povídala s jednou redaktorkou RŽ a závěry nejsou moc optimistické: Pícha hodně stojí za změnami provedené BT a na názory posluchačů kašle. Dlouholetí redaktoři RŽ mají přitom názory shodné s iprotestem. jenže je jim to houby platné, neb domácí redakci šéfuje Jitka Obzinová, dosazená sem Tachecí. Je sice redaktory nenáviděná, ale to její vinou jsou zprávy tak bulvární a neustále se opakující.

A jak jsem to tak četl, tak jsem si vzpomněl na jednu knížku, kterou jsem před drahnými lety našel u dědy ve sklepě. Jmenovala se nějak jako "My z koncentráků žalujem" a popisovala běžný život. A v jedné kapitole autor popisoval takzvané latríny. Vzhledem k naprostému informačnímu embargu si začali vězni vymýšlet nejprapodivnější teorie – "Rusové jsou už 20 kilometrů odsud", "Hitler už před lety zmizel", "Němci mají tajnou zbraň, kterou odletí do Ameriky, až se Rusové přiblíží", "Válka už dávno skončila a Němci vyhráli" a tak. Zkrátka klasické fabulace z informační deprivace. Něco podobného se stává lidem v izolačním tanku – jakmile jsou všechny smysly ponechány bez podnětů, začne mozek vytvářet halucinační vjemy.

Pro takové neověřené zprávy, drby a fantazií přibarvené smyšlenky se vžilo označení "zprávy od latríny", nebo stručně jen "latríny".

Možná by se hodilo i "drby", ale ty mívají přeci jen trošku reálný základ. Tyhlety zprávy od "nejmenovaných zdrojů", co "se povídá v kuloárech" a "se proslýchá" nemají ani úroveň drbů, to jsou opravdu spíš "zprávy z chodbičky u toalet". Tedy latríny.

Ale někteří novináři i z latrín uvaří článek.

Dne 20.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (binarniladin - WWW) 21.06.2008, 00:03:55 [X] [D]
Latríny se ve stejných souvislostech vyskytujou i v mém překladu Souostroví Gulag. Celkem by mě zajímalo, jestli jde o:

a) příklad evoluční konvergence

b) příklad migrace pojmu z Hitlerova koncetráku do Stalinova gulagu prostřednictvím migrace vězňů

c) překladatelskou berličku, kdy originální a scela jiný ruský pojem byl nahrazen už dříve zavedeným českým

[2] (ailyn ) 22.06.2008, 20:16:58 [X] [D]
[1] latríny se objevovaly dokonce i v seriálu mash, předpokládám, že je to běžný terminus technicus.