Mějme dvě firmy

Jistě jen fiktivní příběh...

Máme firmu A a firmu B. Obě firmy vyrábějí zhruba totéž zboží, jsou tedy přímí konkurenti na trhu, a mezi nimi zuří konkurenční boj všemi možnými prostředky. Přesto je firma A o něco menší než firma B a má o něco menší tržby. Nakonec se kdosi ve firmě A rozhodne, že sáhne k neortodoxnímu řešení...

Existuje taky společnost Bluelove. Bluelove se zabývá tím, že předkládá veřejnosti téma životního prostředí. Životním prostředím se seriózně zabývají vědci a vědecké ústavy. Jenže vědecké závěry bývají příliš abstraktní a příliš efemérní na to, aby je běžný občan pochopil. A právě zde nastupuje Bluelove, která umí zaujmout média spektakulárními akcemi a přitáhnout tak pozornost k problémům životního prostředí. Na první i na druhý pohled to je bohulibá činnost. Vždyť Bluelove upozorňuje na problémy, které ohrožují nás všechny a naši budoucnost. Jenže při trošku pozornějším pohledu člověk zjistí, že o problémech, které nás ohrožují, mluví především Bluelove a zaštiťuje se přitom vědeckými výsledky, které jsou pro 90% lidí nestravitelné – kdo je bude ověřovat? Kdo si ověří, že Bluelove říká pravdu a celou pravdu?

Vrátíme se teď k našim dvěma firmám. Obě firmy vyrábějí víceméně totéž, a k výrobě používají přibližně stejné postupy. Řekněme, že při výrobě používají dihydrogenmonoxid, což je Látka Se Zlověstným Chemicky Znějícím Názvem.

A tak se jednoho dne objevi aktivisté Bluelove v protichemických oblecích u výrobního závodu firmy B a před kamerami odebírají vzorky životního prostředí a na následné tiskové konferenci hovoří o tom, že zjistili v okolí velmi vysoké koncentrace dihydrogenmonoxidu. Za tři dny už stojí u brány hlouček věrných aktivistů Bluelove (převážně vysokoškoláci a nezaměstnaní) s transparenty STOP DHMO a blokují příjezdovou cestu. Denně přichází další a další mediální masáž o tom, jak firma B poškozuje životní prostředí emisemi DHMO.

Bluelove ale nedělá jen nátlakové akce, kdepak. Rovněž poskytuje konzultace. Třeba firmě A, ta si zaplatila u Bluelove velmi důkladnou konzultaci stran DHMO, protože by nerada, aby se jednoho dne vyrojili nějací kašpaři v atombordelu u jejich továrny. Na druhou stranu je ráda, že se kašpaři vyrojili u továrny firmy B a veřejné mínění se naklonilo na jejich stranu.

A to za nějakou tu pětku stojí, nemyslíte? 

Dne 24.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (vgen - Mail ) 24.06.2008, 12:36:12 [X] [D]
Pockat, ale DHMO je preci smrtelne jedovata latka!
Proti tomu se musi protestovat!
Co na to Greenpiss?!

[2] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 24.06.2008, 12:46:20 [X] [D]
Ano... trochu mi to připomíná petici za zákaz používání chloridu sodného v kuchyni, kterou svého času podepsala většina pardubických restaurací ;-)

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.06.2008, 12:54:54 [X] [D]
[2] Tomu chybí ta pointa s Bluelove. :) Správně by měla nádražní putyka U Nudle zaplatit Bluelove konzultace ohledně chloridu sodného, a druhý den by aktivisti teatrálně odebírali vzorky jídel u pana Hu. Počestní občané pardubičtí by se hezky pohoršovali nad tím, jak pan Hu škodí životnímu prostředí a chodili by do restaurací, co "řeší problém chloridu sodného". Taková restaurace se pozná snadno - zaplatila si totiž konzultace u Bluelove, čímž ukázala, že problematiku bere zcela vážně. :)

[4] (Vesničan ) 24.06.2008, 12:55:10 [X] [D]
[2] Sice o tom článek neni, ale vlastně taky je. Mně udělali před několika málo měsíci největší radost rakouští spotřebitelé při nákupech filtrů jaderné elektřiny.

[5] (pankreas - WWW) 24.06.2008, 13:47:32 [X] [D]
[4] Ano? A kde si je koupili? Nemyslite snad onen provareny Nukleostop (zde prezentovany uz pred lety), ktery je primo na svych strankach oznaceny za parodii a humor?

Obavam se, ze se na ten vtip nalepili hlavne premoudreli Cesi.

[6] (petule - WWW) 24.06.2008, 15:03:29 [X] [D]
pekny clanek :-) a jeste k tomu s tematikou zivotniho prostredi, celkem trefa..

[7] (martin V ) 25.06.2008, 01:00:20 [X] [D]
[4] Nemáte pravdu, v parodii se to otočilo až poté, co svatí ochránci životního prostoru zjistili krutou skutečnost:
Část jaderné energie nebyla filtrem vracena zpět k Temelínu, ale prosakovala do spodních vod. jediné pozitivum bylo, že domácí zvířata v rodinách s filtrem získávala jemnou a lesklou srst, bohužel i na místech původně neosrstěných :-(

[8] (mudd ) 25.06.2008, 09:51:19 [X] [D]
Navíc je DHMO snadno zneužitelné - viz video, kde CIA používá DHMO k mučení vězňů.