Popcornová hodinka

A to tak že doslova... Jaké jsou tedy první uživatelské dojmy z přehrávače Popcorn Hour A-100 a LAN úložiště MyBook World?

Pravidelní čtenáři vědí, že jsem poněkud přebudoval strojový park. Na ukládání dat jsem koupil 1TB MyBook World od WD (koupeno v Abacusu).

Nejprve jsem siMyBook World odemknul pro SSH přístup. Jakmile byl odemknut, začal jsem trochu tweakovat – nejprve jsem odstranil MioNET. Pak jsem odstranil další nepotřebné věci. Nainstaloval jsem OptWare (kdyby někdy něco). Pak jsem si celý disk zašifroval (místo dmsda4 jsem musel použít dmmd4, jinak bez problémů). Pak jsem začal ve volných chvílích kopírovat z pracovního PC data a zálohy. Je příjemné sledovat, jak člověk nakopíruje celé DVD na disk a tam se mu volné místo změní o zlomek procenta...

Pozitiva: Převažují. Snadno upravitelný a "hackovatelný" stroj, který může sloužit nejen jako datové úložiště, ale vzhledem k tomu, že běží na Linuxu a lze se k němu dostat, je možností využití nepřeberně. Od mediaserveru po www server.

Negativa: Jedno jediné. Nezvládá moc dobře současný přístup dvou a více klientů. Když z jednoho PC kopíruju data na MyBook, tak ze při současném přehrávání filmu z MyBooku na jiném PC přehrávání párkrát seklo (vždy tak na vteřinu, dvě). Stejně tak je pomalý SSH přístup, pokud na pozadí kopíruju. A několikrát se mi stalo, že u dlouhého souboru ohlásil systém "chybu při přenosu" a "Disk je plný". Pravděpodobně nestíhal ukládat.

Hodnocení: Jedna mínus. Nebýt občasné "chyby při přenosu", tak je to jednička s hvězdičkou. "Chyba při přenosu" sice není fatální, stačí soubor zkopírovat znovu, ale je to protivné.

A když už mám externí úložiště, tak jsem se rozhodl odstranit i poslední linuxové PC, které sloužilo v poslední době převážně k přehrávání filmů. Bylo v dětském pokoji a od něj vedly kabely skrz zeď k televizi. Nevýhoda zřejmá: Každé puštění/zastavení vyžadovalo dojít vedle (dálkové ovládání moc nefungovalo) a obraz z TV výstupu nVidia karty nebyl tak kvalitní, jak bych si představoval.

První volba zněla Ziova CS-510, ale pak jsem se rozhodl pro Popcorn Hour A-100. Proti Ziově mu chybí wifi (ale po pravdě jsem tomu moc nevěřil) a je taky škaredější. Na druhou stranu nabízí moderní kodeky včetně H.264, umožňuje přímý přístup k webovým službám jako Picasa, YouTube, Veoh, Flickr apod., umí stahovat / přehrávat bittorenty, umí přehrávat ze síťových disků (NFS / Samba, tedy např. sdílené disky v síti Windows, popř. výše zmíněný síťový MyBook) a má v sobě místo na jeden PATA IDE disk. A ke všemu byl o pár stokorun levnější. Koupil jsem ho zde.

(Na tomto místě děkuju lidem z VideoTech.cz, kteří byli tak velmi ochotní a mou původní objednávku promptně stornovali a změnili ze Ziovy na Popcorn, i když Ziovu měli už připravenou k expedici. Díky.)

Pozitiva: Funguje. Pěkný obraz. Přehrává kdeco, od MPG přes AVI/DivX, AVI/XviD, MOV až k MKV, přehrává audiosoubory, ukazuje fotky. Obraz je kvalitnější než přímo z foťáku / z PC. Je to opět "hackabile" zařízení: viz, viz. I když ne tak jednoduše jako MyBook.Snadný update.

Negativa: Opravdu hnusný design. Vypadá to jako černá plechová videokazeta a je to škaredé. Když člověk prohlíží fotky nebo audio, nemůže se nijak jednoduše dostat na předchozí/další. Pokud nainstalujete interní HD, je slyšet. Manuál je sice česky a anglicky, ale v obou jazycích je tam totéž: Nic!

Resumé: Popcorn plní vše, co jsem od něj očekával. Příjemně mě překvapil kvalitou obrazu. Nepříjemně překvapila nemožnost procházet fotky na disku (slideshow) – umí to na Picase/Flickru, umí to i na disku, ale je potřeba vytvořit nějaký "playlist". Aktualizace: Lze to. Stačí jen po vybrání fotky nemačkat kulaté potvrzovací tlačítko uprostřed ovladače, ale dát PLAY. Pak funguje automatické přehrávání bez problémů. Blbé je, že se to nikde nedočtete. Na druhou stranu lze doufat, že to budebrzy vyřešeno s updatem firmware. Hodnotím to dvojkou, a to především za design a pak za tu půlhodinu, co jsem strávil s ovladačem a metodou "pokus-omyl" jsem zjišťoval, co k čemu je, protože v manuálu je popsáno pouze to, jak nastavit zdroje médií a webservices.

Obě zařízení spolu pracují naprosto bez problémů. Pustit si film z MyBook-u přes Popcorn na velkou televizi lze, Popcorn zvládá i české titulky, rychlé skoky vzad a vpřed a možnost převíjení s náhledem potěší. Vše na 100Mbit síti běhá bez problémů. Obraz je podstatně lepší než z TV výstupu grafické karty. Celkově jsem tedy přiměřeně spokojený. Až výrobce / někdo vymyslí prohlížení fotek a přehrávání audio s možností "další / předchozí" bez nutnosti vytváření playlistů, budu spokojený naprosto. Už jsem naprosto spokojený.

Dne 25.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (P~O ) 25.06.2008, 15:01:32 [X] [D]
Skoro jsi mě nalákal, ale já si asi ještě počkám, až někdo udělá popkorn, který by šel ovládat z počítače (tj. na notebooku si vyberu film, který si chci pustit, a on se mi spustí z popkornu).

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.06.2008, 15:04:56 [X] [D]
[1] To samosebou lze... :) Dokonce i v různých kombinacích (na PC vybíráš, na PC jsou data, Popkorn hraje / PC vybíráš, data na Popkornu, Popkorn hraje / PC vybíráš, data na Popkornu, Popkorn ti to posílá do PC).

Nebo jak přesně sis to představoval? ;)

[3] (P~O ) 25.06.2008, 15:27:09 [X] [D]
Tak to je zlé; myslel jsem si, že ušetřím!

[4] (David Grudl - WWW) 25.06.2008, 18:40:47 [X] [D]
Ty máš připojené obě zařízení na switchi a pak si z MyBooku přes Popcorn přehráváš film?

[5] (Tom ) 25.06.2008, 19:44:44 [X] [D]
Umi nahravat porady z TV(DVB-S/T)?

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.06.2008, 21:05:49 [X] [D]
[4] Exactly přesně tak!

[5] Ne, to je pouze přehrávač. Na nahrávání z TV mám jiné zařízení.

[7] (ehmo - WWW) 26.06.2008, 01:38:52 [X] [D]
ja mam iba mybook, 3x a som s nim extremne spokojny. jedina vec, co ma obcas neprijemne desi je jeho chladenie. je to najodpornejsi zvuk ever, uz dost ze mi tu hucia 3 upsky :\ ale inak pohodicka, som rad, ze mame podobne dojmy. inak ja s pristupom moc problem dvoch a viacerych userov nemam, skusal som to teraz z troch pc naraz a ano, rychlost sla dole a nahral som na disk tri velke subory (1.4GB v jednom kuse). tak neviem kde moze byt u teba chyba

[8] (Martin ) 26.06.2008, 09:25:38 [X] [D]
Zajimalo by me, jakych dosahujes prenosovych rychlosti s MyBook?

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.06.2008, 10:01:15 [X] [D]
[8] Okolo 3.5 MBps, tedy žádná extra sláva, ale na pohodlné sledování filmů to stačí. (Pro šťouraly: třiapůl megabajtu za vteřinu, ne megabit...)

[7] MyBook je kdesi v kotelně u "technického zázemí", hnedle vedle mikrovlnného přijímače a hlavního routeru, takže ani nevím, jaký zvuk vydává. :)