Podotek...

Tuhle stávkovali tihle, předtím tamti, chtějí víc peněz, které jim má někdo dát...

Aby někdo dal, musí někde vzít. A nikde se peníze neobjeví samy od sebe, musí je jiní vydělat.

Bohužel, velmi podstatná část obyvatelstva (klidně řeknu 50%, protože vím, že nebudu daleko od pravdy) žije v domnění, že peníze vznikají tak, že je stát tiskne (má na to přeci tiskárnu cenin). A když potřebuje víc peněz, tak si jich prostě víc vytiskne. Takže by klidně mohl vytisknout víc peněz a dát je lidem, ale ONI nechtějí, tak je třeba jim ukázat, kdo je tu pánem, a řádně si svoje zasloužené zvýšení mzdy vyřvat (když ONI furt zdražujou). Kreténismus podobného způsobu uvažování je tak zřejmý, že každý inteligentnější člověk nazná, že vysvětlovat takovému člověku pojmy jako je hodnota peněz a souvislost mezi penězi a prací je jen zbůhdarmým mrháním silami.

Dokonce i Letinka, která jinak drží blogový půst, neodolala a sugestivně se zeptala, jestli ti lidé vědí, že stát jsou oni? Letinka je taková věčná optimistka... :) Já bych se zeptal ještě jinak: Vědí tihle lidé, že stát žádné vlastní peníze nemá, že jediné peníze, co má, jsou ty, co vybere od občanů?

Jenže jak říkám, Letinka je věčná optimistka a věří, že lidi jsou v jádru rozumní, hodní, milí a racionální. Takže se pak nestačí divit, když třeba vidí odborářskou demonstraci.

Kdysi jsem slyšel na Radiožurnálu nějaký rozhovor na toto téma s učitelem z VŠE. Ten prohlásil: Odbory vždy upřednostňují okamžité zvýšení platu před budoucími pracovními místy. Odbory jsou zvláštní hybrid: Dole ti, co netuší, že stát nemá vlastní peníze, nahoře ti, co použili těch hlupáčků dole jako výtahu k politické moci a vlivu. Takovému dobře rostlému odborářskému bossovi dokáže fakt, že vládne mocí nad masou (i masičkou) a že s ním musí vlivní kvůli tomu jednat a brát ho jako partnera, řádně pošimrat ego. Třeba si na něj hlupáčci taky vzpomenou, až bude kandidovat do parlamentu, a vynesou ho ke korýtku a prebendám.

V tomto místě už Letinky ťukají do klávesnice, aby mi optimisticky napsaly, že lidé tak hloupí přece nejsou.

Pche.

Zkusíme si malý test...

Představte si, že potřebujete doma nějakou montérskou práci. Pozvete si řemeslníka a třikrát mu vysvětlíte, co po něm chcete. A teď následují otázky:

1. Řemeslník musí nejdřív vyvrtat díry do zdi v místech, kde máte na zemi boty. Co řemeslník udělá?

a) Hodí přes ně igelitovou plachtu a pak vrtá
b) Požádá vás, abyste si boty uklidili, a pak vrtá
c) Vrtá

 

2. Řemeslník má vyvrtáno. Do vyvrtaných děr nastrká hmoždinky. Jedna díra se mu ale povedla větší, takže je hmoždinka volná. Co udělá?

a) Rozdělá si sádru a hmoždinku zasádruje tak, aby držela
b) Hmoždinku strčí do zdi a obleje ji silikonovým tmelem
c) Hmoždinku strčí do zdi a problém vyřeší slovy Kurva, velká díra

 

3. Řemeslník musí přidělat držák tak, že ho přišroubuje ke zdi. Jak to udělá?

a) Vybere vhodný vrut a našroubuje ho do hmoždinky
b) Najde nějaký vrut, šroub nebo něco podobného a našroubuje to do hmoždinky. Když nejde, tak zabere
c) Zatluče vrut do hmoždinky kladivem (v řemeslnickém slangu namrdá to tam kladivem)

4. Řemeslník zjistí, že jedna díra je o 2cm vedle, a to přesto, že si vše na začátku naměřil (cha chá). Co udělá?

a) Starou hmoždinku vytáhne, díru zasádruje a vyvrtá vedle jinou
b) Namlátí vrut přímo do zdi
c) A co by měl jako kurva dělat?

Pokud jste někdy sledovali běžného řemeslníka při práci, tak vás podobné otázky nezaskočí, protože víte, že řemeslníkovy mentální pochody připomínají Brownův pohyb. Člověka, který podobné lidi zná, nijak nepřekvapí třeba následující situace: Řemeslník lepí na fasádu igelit v místě, kde jsou okna, aby je při stříkání nezacákali. Po pěti minutách jde okolo a zjistí, že se igelit u jednoho okna v jednom rohu utrhl. Zamyslí se (bleskurychlý proces) a jedná: Celou fólii z celého okna strhne. Že by vás to nenapadlo? Mě taky ne, ale nepřekvapuje mě to...

Takoví lidé (a teď myslím takovou intelektuální váhovou kategorii, ne přímo a zrovna řemeslníky) nechápou vztah mezi příčinou a následkem, nechápou smysl svojí práce a rozhodně nepochopí, že stát peníze nevyrábí. (A tady se omlouvám všem řemeslníkům, kteří mají v hlavě víc než seno, jsou nadáni zdravým rozumem a dokáží ho používat.)

To je ideální odborářský materiál. Je ho tu víc než dost.

Nakonec nezbývá než připomenout starý bonmot: Představte si průměrného obyvatele ČR, ten průměr nejprůměrnější. Máte? Tak vězte, že polovina lidí je ještě horší!

Je těžké být optimistou, že?

Dne 29.06.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Neinirie ) 29.06.2008, 21:19:46 [X] [D]
Sláva pesimismu a kruté pravdě:)

[2] (L. - WWW) 29.06.2008, 22:15:10 [X] [D]
taky moc optimistka, kdyz me napada " tohle by udelal kazdy " nebo "tohle by snad nikoho nenapadlo". Bohuzel, zivot me casto presvecuje o opaku..

[3] (Tom ) 29.06.2008, 22:22:36 [X] [D]
Ti stavkujici si totiz dobre uvedomuji k jakemu plyncani (ktereho jsou nezridkakdy soucasti) s danovymi penezmi v nasem state dochazi. Vedi, ze v systemu koluji zbytecne utracene penize, ktere by mohly byt utraceny na jejich mzdach. A zrejme se o ne snazi timto zpusobem...

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.06.2008, 22:38:21 [X] [D]
[3] Heheheeeeeee... :) To by bylo ještě mnohem horší, to by znamenalo, že odboráři a stávkující souhlasí s plýtváním vybranými daněmi, pokud se budou moci napojit na penězovod. Znamenalo by to vítězství levicové myšlenky přerozdělování prostředků ne podle tržní ceny práce, ale podle příslušnosti k uskupením, hnutím či menšinám.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.06.2008, 22:42:24 [X] [D]
[3] V intencích onoho quisu o řemeslnících položím otázku:

Pracující vidí, že stát plýtvá penězi, které od něho vybere na daních. Co udělá?

a) Bude požadovat, aby stát s prostředky šetřil, vynakládal je efektivněji a nechával občanům víc peněz

b) Bude požadovat, aby stát z těch peněz, kterými plýtvá, přisypal jemu.

Rozhodnutí mezi a a b je zároveň rozhodnutí mezi pravicovým tržním liberalismem a levicovým centralistickým sociálním státem. ;)

[6] (EDDY - Mail - WWW) 29.06.2008, 23:26:39 [X] [D]
Článek dobrej, ale přirovnání je naprosto vedle. Mluvíš to o řemeslnicích a naprosto zbytečně je přirovnáváš k něčemu co rozhodně většina (tím myslím opravdové řemeslníky) nejsou. Fakt mám tohodle Českého kretenizmu plné zuby, tady se montážní dělník nebo řemeslník považuje za povl!!! Jenže to co vy tady popisujete sedí spíše na přistěhovalce kteří se snaží být rádoby řemeslníky... Jsem Elektrotechnik (dá se říct že řemeslník), a z lidmi z jakými jsme v kontaktu na montážích rozhodně nejsou takový jaký je popisuješ... Něco jiného jsou ale přistěhovalci typu - Ukrajinci, Slovaci a podobně... Neříkám že všichni Český řemeslníci jsou chytří lidé, ale opravdu tohle nemám rád, někdo musí stavět domy, někdo musí dělat elektřinu a někdo vám musí přidělávat věšáčky když to neumíte samy!

Jinak z článek souhlasím, jen mě mrzí to házení řemeslníku mezi povl, lůzu a blbce.
Takových lidí kteří si myslí to o čem jsi psal najdeš i mezi vzdělanějšíma, dneska totiž stejně kde komu dají maturitu, stejně jako kde jakej blbec dnes dokáže prolést vysokou školu...

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.06.2008, 23:38:25 [X] [D]
[6] Asi jsem měl, Edáčku, smůlu na špatnej statistickej vzorek. Za posledních pět let tu bylo sedm řemeslníků, z nichž jeden byl machr a Pan Opravář, jeden velmi slušnej a dalších pět by zasloužilo řezat po držce zmrzlou opratí. Těm dvěma prvním se rád a s chutí omluvím, pokud se budou cítit dotčeni, ale myslím, že zrovna oni první řeknou, že mám naprostou pravdu a že si zrovna oni o kvalitách práce svých kolegů iluze nedělají.

Všech výše zmíněných pět řemeslníků byli češi jako polena, hrdí na "zlatý český ručičky". Ono záleží na práci a na vedení - dělal jsem ve firmě, která dělala strukturovanou kabeláž, tam byli kluci velice šikovní a pečliví - ale byli spíš technici než klasičtí řemeslníci.

PS: My si umíme přidělat věšáček sami (i s měkkým I), ale za tu půl hodinku, kterou by mi to trvalo, vydělám tolik, že to zaplatí práci tří řemeslníků. Takže se mi vyplatí si toho řemeslníka pozvat. :)

[8] (zlosyn ) 30.06.2008, 00:13:39 [X] [D]
Já nevím, co jsme tu měli malíře, podlaháře i okenáře tak všichni slušní, když něco podělali přiznali se a navrhli řešení. Na vesnici totéž, tam už se spíš než kvalitativně dělilo jen na hodně chlastá a mele nebo nechlastá a maká. Dokonce i opravář praček (jak z reklamy) mi vysvětlil co a jak a na co dát pozor kdybych jí opravoval sám. Všechno většinou lidi, který mají hluboko do kapsy (snaží se aby si je člověk objednal znovu) nebo zaměstnanci menších firem (snaží se jinak jim to majitel vrátí), ani jeden z nich imho nestávkoval.

[9] (zcr - WWW) 30.06.2008, 00:14:13 [X] [D]
Je roztomilé, že takový průměrný Čech bezmezně věří ve všemocnost vlády (v tom smyslu, že vláda může za všechno)... takže rohlíky nezdražují kvůli neúrodě obilí, drahé ropě a tomu, že si pekařské odbory vymohly 20% navýšení platů, ale kvůli ODS. :-/

[10] (paranoiq - Mail ) 30.06.2008, 00:27:51 [X] [D]
[6] milý EDDY, nevím jakou máte zkušenost s přistěhovalci vy, ale moje je přesně opačná. když je totiž někdo blbec, tak se sotva dobere k tomu, že by odjel za obživou do cizí země. kolik českých blbů jezdí pracovat do zahraničí?

v podniku kde pracuji jsou také provozy typu 'kolbenka' a mohu vám říct, že zahraniční pracovníci (ukrajinci a slováci) tam patří ve srovnání s našinci přímo k intelektuální elitě. on si totiž cizinec moc vybírat nemůže.

[11] (Egi ) 30.06.2008, 00:33:19 [X] [D]
A to buď ještě rád, že to tu "drazí podřadní" nečtou, neboť by sis vyslechl litanie, že lžeš, což se dá od někoho, kdo jenom sedí u počítače, čekat. Oni, kteří pracují (rozuměno rukama), oni o tom něco vědí. A ty peníze si zaslouží, neboť těma rukama pracovali, přinejmenším podle svých kritérií. Nebo aspoň na 50% svých kritérií. A tak furt dokola :o))

[12] (@Teo ) 30.06.2008, 00:37:15 [X] [D]
Já mám s řemeslníky celkem dobré zkušenosti. Nepovede se "mi" tak jeden z pěti. Naopak u úředníků bych ten poměr tipnul na tři z pěti, možná třiapůl... :p
Nejbizarnější je odborovej svaz státních zaměstnanců. Kdysi (snad ještě za Zemana) stávkovali za zvýšení platů. Před Úřadem vlády pískali na píšťalky. Mezi nimi byrokrati z berňáků. Ti navíc žádali služební zákon. No, takovej definitivní úředník, to je totální arogant. :-/

[13] (pixy - Mail ) 30.06.2008, 01:17:10 [X] [D]
[6] Arthur negeneralizuje stoprocentně a čestným výjimkám se apriori omluvil. Jistě, taky jsme měli doma malíře, mladého kluka, kterému by ruce měli pozlatit, nebo instalatéra, kterému jsem musel vnutit stovku navíc, protože mě hanba fackovala, že si za takové skvělé služby řekne tak málo.

Na druhé dnes a denně proklínám toho parchanta, co nám položil plovoucí podlahy na křivý podklad, upravil do vln a obroubil opadávajícími pseudo-lištami; jiného, kterému se při výrobě naší kuchyňské linky neustále dělaly nějaké názory a nápady a naše požadavky kašlal, a kdykoli mi padají věci z vysouvacích polic, napadají mě na jeho adresu jen samá sprostá slova; elektrikáře, co nám po bytě natáhli novou elektriku v lištách tak ohavně, že při pohledu na stěny nemohu nevzpomenout na všechny dělnické ubytovny, kterémi jsem v životě prošel; na lakýrníky, co nám natřeli a smontovali okna tak skvěle, že ani po letech už je nelze rozlepit... atd. Ano, výjimky jsou čestné a sláva jim. Ale opravdu jen výjimky.

---

BTW, Arthure, myslím, že pány odboráře trochu podceňuješ. Nečekají, že by jim stát měl jednoduše natisknout víc peněz. To by byl velmi egoistický přístup, o to nestojí - a ani by je to neuspokojilo. Pravý odborář především očekává, že mu stát přidá z peněz, které předtím sebere vyžírkům, kteří jich mají moc, zatímco on má málo. V prvé řadě Hnusným Továníkům a Milionářům, v debatě pak dojde na Vyžírky Ekonomy, Vyžírky Asistenty, Vyžírky Ajťáky, Vyžírky Účetní, Vyžírky Manažery, Vyžírky Umělce etc. adlib. (viz např. http://jdem.cz/aaka8). Vždyť přece milion, dva miliony berou každý rok, hajzlové... Je vidět, že jsi ještě ani zdaleka nepronikl do tajů EBIS - Envy Based Ideology System (Systém Ideologií Založených Na Principu Závisti, též známý jako tzv. marxismus). ;-)

[14] (Kráťa ) 30.06.2008, 01:22:38 [X] [D]
Když ony hmoždinky už dávno nejsou, co bývaly. V podstatě všechny hmoždinkově-připevňovací postupy přechází na způsob "vrtat a hmoždinkovat" skrz připevňovaný předmět. A asi většina šroubů ve hmoždinkách se dávno nešroubuje, ale zatlouká ... Jestli voni, Arthure, nejsou ze starejch časů!

A ještě mě napadlo u otázky 3., odpovědi c) ... Neměly by se tedy hmoždinky "natloukačky" jmenovat spíš "namrdávačky"?

[15] (EDDY - Mail - WWW) 30.06.2008, 05:22:00 [X] [D]
[7] je pravda že většina zedníku, malířů jsou rozumově trochu jinde... No, jo, jde i o typ řemesla, je pravda že já jsem elektrotechnik slaboproudých systémů, takže jsem také více v kontaktu z technikama, ale na stavbě jsem potkal mnoho zajímavých lidí kteří do té tvé formule rozhodně nezapadají. V oboru dělám pouze rok, tak jsem třebas jen měl štěstí na lidi...A btw, nevím, já si za hodinu dokážu vydělat taky slušnej balík abych si pozval řemeslníka na kde jakou blbost (momentálně elektrotechnika nese, lidí je málo a práce čim dál víc složitější), ale určitě bych si domů nepozval řemeslníka na takovou triviální věc. Ale to neřešme, není poctatou tohoto článku...

[16] (mudd ) 30.06.2008, 08:18:23 [X] [D]
[13] prosím nezapomínat na Vyžírky Poslance. "Jak má být na důchody, když oni berou takové platy". Vždycky mě překvapí, že i poměrně inteligentní lidí (ne, nemyslím novináře, opravdu ne) dokážou opakovaně jako nejkřiklavější příklad plýtvání penězi uvádět platy poslanců. Marně se pokouším matematicky dokázat, že i když si poslanci sníží plat o 99%, pořád to státní rozpočet nezachrání...

[17] (Jack ) 30.06.2008, 08:41:57 [X] [D]
[16] jestli ona ta nasranost i poměrně inteligentních lidí na poslance a jejich platy nepramení spíš z toho, že poměrně inteligentní člověk vidí, jak za tu odváděnou práci jsou tam "zadarmo drahý".

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.06.2008, 08:42:07 [X] [D]
[16] Ano, taky jsem zažil zkraje 90. let s babičkou... "Voni ty vyžírky... Není na důchody!" - chvilka s kalkulačkou, ťuk ťuk, kolik že je poslanců, aha, krát ty hrozný peníze, aha, děleno důchodcema... no vidíš, kdyby poslanci poslancovali zadarmo a všechny peníze dali na důchody, tak TOBĚ přibyde měsíčně 40 halířů! (nebo kolik to bylo).

Ne že by od té doby babička tyhle myšlenky neopustila, ale alespoň je neventilovala přede mnou.

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.06.2008, 09:18:33 [X] [D]
[15] Věšení věšáčku je příklad, který jsi vytáhl ty. Všimnul jsem si ho kvůli té gramatické chybě a demonstroval jsem na něm, že přístup "udělej si sám" má své nezanedbatelné ekonomické nevýhody.

A to nemluvím o případech, kdy řemeslník něco udělá a zákazník, než by se s tupohlavým dotyčným dohadoval, raději zaplatí a hned po jeho odchodu si vše předělá sám.

PS: Poličky, které máme, bych žádnému řemeslníkovi nesvěřil. Jsou kotvené do zdi (nikoli hmoždinka + šroub, ale kotvy) a na každé leží tak 10-15 kg věcí.

PPS: Na druhou stranu - Profesionální Truhlář nám dělal dřevěný stůl (prostá deska + 4 dřevěné nohy). Před pár týdny jsme zjistili, že nohy připevnil k desce kotvami, kterými se připevňují šrouby do betonu (takže mu při montáži praskly). Tři. Čtvrtou kotvu neměl, tak tam dal jakousi plastovou hmoždinku. Nějaké vysvětlení? ;)

[20] (Jonáš ) 30.06.2008, 09:44:09 [X] [D]
[5] "a) Bude požadovat, aby stát s prostředky šetřil, vynakládal je efektivněji a nechával občanům víc peněz, b) Bude požadovat, aby stát z těch peněz, kterými plýtvá, přisypal jemu."

Možnosti A a B nejsou vzájemně výlučné, ale spíš na sebe navazující. Každý občan by byl samozřejmě rád, aby stát vynakládal peníze efektivněji a nechával občanům víc peněz, ALE stát k tomu není ochoten a PROTO občan požaduje, aby se mu z těch peněz taky něco přisypalo. Vychází přitom z úvahy, že je snazší přinutit stát, aby něco přisypal občanům, než aby začal šetřit tam, kde se šetřit dá.
Politici neradi šetří, rádi rozhazují, protože to nejsou "jejich" peníze. Proto je snazší přimět politiky, aby se o lup rozdělili s občany, než aby se krotili ve výdajích za blbosti typu kandidatura Prahy na OH či dotace golfovým hřištím. To je bohužel příčina úspěchu levicových vlád u nás: modří a černí kradou výhradně do svých kapes, kdežto oranžoví a červení z nakradených peněz něco málo rozhodí oloupeným jako držhubné.

Ti lidé, kteří stávkují za zvýšení platů, se v intencích svého vidění světa chovají ryze pravicově, totiž sobecky: "Já první!" Dokud jim někdo nevysvětlí, že naším SPOLEČNÝM zájmem je návrat daně z příjmu na úroveň před první světovou válkou, budou se tak chovat dál, protože JIM to přináší prospěch.

Pointa je v tom, že politikům nejde a nikdy nešlo o nějaký sociální smír. Politici potřebují atomizovanou společnost, která se nemůže obrátit proti nim. To je společný zájem modrých i rudých: štvát své voliče navzájem proti sobě, aby oni sami mohli dál nenápadně krást naše daně. Když skončí Otázky Václava Moravce, oponenti se poplácají po zádech, konstatují "To jsme to těm ovcím zase dneska zahráli" a jdou na pivo do sněmovní kantýny...

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.06.2008, 10:02:02 [X] [D]
[20] "ALE stát k tomu není ochoten a PROTO občan požaduje, aby se mu z těch peněz taky něco přisypalo." - přesně tohle lze nazvat "spirálou sociálního státu", protože něco podobného může požadovat pouze občan, který si nevidí na špičku vlastního nosu a který žije v bláhové víře levice, že ty peníze stát vytahal z kapes "těch druhých".

Ovšem jak říká teorie her a ukazuje vězňovo dilema: Stejně "racionálně" jako já se chovají i ostatní. Takže pokud si skupina A vyřve víc peněz od státu, tak bude následovat skupina B, skupina C... atakdále až skupina Z, a po ní zase začnou řvát od A. Po několika takových kolečkách mají všechny tyhle skupiny "přidáno", každá díky tomu, že se ostatním zvedly daně. Výsledek je tedy takový: Od A po Z mají o něco míň peněz než měli předtím, a stát vesele dál plýtvá.

Jiná logika: Každý stát plýtvá, je to v něm zakódováno. Aby plýtval míň, je potřeba mu dát míň peněz. Čím míň peněz dostane, tím míň jich vyhází komínem. Pokud je třeba se proti něčemu bránit, tak proti zběsilým daňovým choutkám. Pokud ovšem přijde banda odborářů a vyřve si zvýšení platů, tak stát zvedne daně a přijatelně to zdůvodní: "Museli jsme zvednout, protože A, B a C chtěli vyšší platy!" V konečném důsledku tedy A, B i C na tom budou hůř než dřív, s nimi i zbytek společnosti a jediný, kdo na tom bude líp, bude stát.

Ještě jiná logika: "Plýtvání státu" nejde do vzduchu, ale jde konkrétním firmám, že...? ;)

[22] (m4 ) 30.06.2008, 10:03:27 [X] [D]
[15] Ono ten rozdíl s kým se kdo potkává může být taky tím, kde pracujete -- pokud jste v nějaké stavební firmě, dá se čekat, že si ta firma zaměstnance časem profiltruje a nechá si ty schopné, resp. nikdo si to nedovolí takhle flákat, protože by o tu práci brzo přišel.

A pokud jen občas potřebuju doma něco opravit a náhodně někde v telefonním seznamu vyberu neznámého řemeslníka, mám celkem větší šanci potkat zde popsaný typ. (Zvlášť ve větších městech, na malém by se to rychle rozkřiklo a brzo by byl bez práce)

[23] (mike ) 30.06.2008, 23:00:07 [X] [D]
[3][4] Vy jste optimisti. Podle mne je jim uplne jedno, kde stat ty penize sebere. Proste je chteji a vubec neuvazuji, kde se vezmou. Maximalne v intencich [11], protoze co muze byt uspokojivejsiho, nez ze jim pridaji? Ze jim pridaji z toho, co seberou nekomu jimi neoblibenemu.