Bombáááá, bombáááá....

Jasně že videobomba od Internet Infa. Chtěli jste to, ne? Marketingová akce, ne? Tak co ta Bomba.cz...?

Na začátek dovolte motivační video... Bomba, Ramirez:

Bomba, co? A stejnojmenný videoportál od IInfa je naprosto stejně vyčpělá věc jako tohle video z roku 1993. Jen s tím rozdílem, že Ramirezovi muzika šlape. Ale popořádku.

To, že IInfo chystá videoportál Bomba jsem věděl už delší dobu, protože sleduju twitter a tam se o Bombě čas od času zmínil David Antoš. Takže jsem mu před časem položil otázku, zda mi dokáže, coby duchovní otec, napsat jedním twitnutím důvod, proč bych se měl jít na Bombu podívat. David odpověděl, že on díky Bombě už našel pěknou řádku věcí, které by jinak našel jen těžko, a že pokud mě baví online videa, tak Bomba je nejlepší cesta, jak je najít.

Problém je ten, že nesnáším "veselé obrázky", co mi chodí mailem. Nesnáším, když mi přijde mailem 3MB "žertovná prezentace" v PDF ("při pátku"). Pak jsem zlý a sprostý. Nesnáším "veselá videa", na nichž jsou psi s kloboučkama nebo paní co parkuje nebo tak něco. Nemám smysl pro humor, říkají ti, co mi je posílají. Mýlí se. Mám smysl pro humor, jen je jeho laťka o kus výš. Co už nadělám, zvykl jsem si, že mě nerozesměje "letní odpočinková komedie". Ne, nemusíte mě litovat, přes to všechno se rád a od srdce zasměju, jak vědí ti co mě znají. Ale zpět...

Před rokem, rokem a půl se začaly objevovat odkazy na "veselá videa" v linkovacích službách. Tím se pro mne staly tyhle služby takříkajíc plat prtné. Nejen že tam člověk těžko našel něco zajímaváho, ale ještě se musel brodit tunou balastu s popiskama jako "Hustý", "Dobře týpek", "Kewl", "LOLOLOOOOL", "Mazéééc" a "Megahustýýýýýýý". Fujtajksl.

Dokonce i nějaký linkovadla speciálně na tyhle videa byly. Jestli mě paměť nemýlí, tak třeba – Čeknito...? Plné kokotských videí s kokotskými popisky od pubertálních přispěvatelů... (Kouknul jsem se a – jo, je to ono.)

Mým problémem není, jak se k těmhle zábavným věcem dostat, ale jak se jim vyhnout, když hledám rozumný obsah. Takže první zásadní problém: Obsah.

Dle Davida Antoše je Bomba komunitní (dáme si pauzu na vykloktání a vykapání očí, možná i na tichou meditaci pro ty, které tohle slovo zasáhlo). V reálu to znamená, že si prý mohu dát Davida Grudla do BombaPřátel a sledovat online jeho videovkus.Uspořádali jsme s Davidem promptně improvizovaný pokus, kde jsem mu poslal odkaz na JINÝ videoagregátor, a upřímně si myslím, že se mu ten můj líbil víc. Takže videovkus Davida Grudla už znám, ale myslím, že z něj na Bombě nic neuvidím. :)

Mno. Mdlá a neoriginální služba, která sází na "kolektivní inteligenci". Ale kolektivní inteligence těžko uspokojí lidi, co oplývají inteligencí individuální.

Čím nezajímavější věc, tím hezčí tiskové prohlášení: Ojedinělá služba, fenomén, "světové zdroje" (čti: Odkazujeme na YouTube) Ech. A ten marketing!

Ten marketing... U něj bych se rád zastavil.

Minulý týden mi totiž přišel mail. Cituju: Dobrý den, mohli byste mi prosím zaslat Váš poštovní kontakt? Předem děkuji za odpověď, S přáním hezkého dne Barbora Hůlová, asistentka, Internet Info, s.r.o.

Koukal jsem na to jako vrána (s malým V), a ještě víc jsem koukal, když se mě David Grudl zeptal: "Užs poslal Barboře adresu?" Tak jsem se podíval líp a zjistil jsem, že ve sloupečku "Adresát" je třeba Miloš BLOGBLOG Čermák, Petr Koubský, výše zmíněný David, Martin Hassman, Misha nebo Zputnik. Barbora nás všechny flákla do jednoho políčka a obrací se na nás jako na skupinu. Bože! K tomu všemu navíc použila mou privátní adresu (kde ji vzala netuším, pravděpodobně vydedukovala z mého jména).

Byl jsem nedůtklivý a odpověděl jsem, zda by se prosím nemohla naučit používat aspoň BCC, a k tomu pokud možno i oslovení, představení a zdůvodnění podobných žádostí. A ať mi napíše znovu, až si tyhle věci zopakuje.

Odpověděla. Že prý BCC nepoužívá, protože si příjemci stěžují, že není vidět, že to píše jim (a co takhle těch osm, děvět mailů rozeslat ručně?). Za tohle vysvětlení zkopírovala marketingový profil Internet Infa a dopsala, že adresu chce na to, aby mi mohli poslat "malý dárek". Po ICQ si ze mne utahoval Filip Rožánek, že mi určitě pošlou ročenku a nějakej marketingovej slint.

Co mi do Internet Infa i s Lupou? Pamatuju se na to, jak mi bylo vysvětleno, že Lupa nepíše o "ničím nezajímavých a nepůvodních službách, a pokud člověk chce, aby o nich psali, musí se snažit". Ale nakonec jsem v pátek mávnul rukou, řekl si: co už?, a adresu jsem poslal. Ročenka se vždycky hodí, doufal jsem totiž, že v ní naleznu fotky svých oblíbených Lupích autorů a budu je moci nějakým kreativním způsobem zneuctít (a vystavit video na YouTube, samozřejmě).

Ale vypekli mě. Žádná ročenka, žádná fotka Davida Antoše na zahrádce IInfa. Místo toho nějakou chytrou hlavu v IInfu napadlo, že budou vybraným lidem posílat rachejtle. Jo, zábavní pyrotechnika. Naštěstí jsem poslal svou adresu Barboře o den později, takže jsem byl s předstihem informován. Dneska ve schránce leželo oznámení o doporučené zásilce. Ležím, mám rýmu a teplotu, takže se na nějakou cestu na poštu vykvajznu, ale až mi bude líp, tak zajdu a požádám o vrácení zásilky odesilateli. Ne, děkuju, omlouvám se, ale opravdu mi nepřijde zábavné posílat lidem pyrotechniku. Ani při tak výjimečné příležitosti, jako je spuštění sedmnáctého komunitního agregátoru videí.

Příště mi pošlete, prosím, jen propisku, ta by se mi hodila. Díky...

A na probuzení z marketingového snu do reality všedního dne posíláme do IInfa hezkou písničku:

Na druhou stranu, David se se svou nezajímavou a ničím originální službou opravdu snaží, takže si vybojoval právo na zmínku na mých stránkách!  

Dne 1.07.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Nill - Mail - WWW) 01.07.2008, 13:33:31 [X] [D]
Bomba mi nápadně připomíná tn.cz - další videoprojekt bez jakékoliv přidané hodnoty. Prozatím se ukázalo, že tuctovému projektu nepomůže sebevětší selfpromo v televizi, jsem zvědav jestli bombě pomůže intenzivní virální masáž v podání internet infa.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.07.2008, 13:47:49 [X] [D]
[1] Rozdíl v tom je: Na TN.CZ si ta videa dělají sami, na Bombě doufají, že přijde komuniata a přinese kvalitní obsah

[3] (danaketh - Mail ) 01.07.2008, 13:50:20 [X] [D]
V té první části článku Vás chápu. Já jsem označován za suchara, protože se nesměju kdejaké ptákovině. Holt, nedá se svítit a dětma nezatopíš.

[4] (Roman - Mail - WWW) 01.07.2008, 14:34:42 [X] [D]
Fujtajksl!

[5] (zlosyn - Mail ) 01.07.2008, 14:44:18 [X] [D]
Nojo, ono kdyby místo takových gerontů jako seš ty, posílaly radši dárečky prominentním megahustým blogerkám. To je jak kdyby novácké estrády mířily primárně na inteligenci. Mimo.

[6] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.07.2008, 15:02:04 [X] [D]
[5] Ale poslali mně, takže asi nějakej důvod měli. :)

[7] (Joey - WWW) 01.07.2008, 16:00:08 [X] [D]
Kewl!

[8] (uroboros - Mail - WWW) 01.07.2008, 16:11:05 [X] [D]
[5] Ty si podstoupil v ramci priblizeni vypatlatoru zmenu pohlavi? Nebo mi neco unika?

Arthur: A taky obcas dostanes takovej vztek, ze lidem, ktery ti to poslali pises skaredy emaily? ;)

[9] (jilm - Mail - WWW) 01.07.2008, 17:31:49 [X] [D]
Díky za článek, přesně splnil očekávání, těšil jsem se na něj. Vlastně právě proto jsem Vám chtěl poslat ty rachejtle, ačkoliv to asi nebylo ani potřeba. :-)

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 01.07.2008, 18:52:23 [X] [D]
[9] Já vím, taky proto jsem ho takhle napsal. Nevšiml jste si snad perexu? "Chtěli jste to, ne? Marketingová akce, ne?" Jak vidím, tak jste to chtěl. Jsem rád, že jsem Vám mohl splnit očekávání.

Vězte, že kdyby Bomba nebyla Vaše, tak se neobtěžuju a napíšu akorát článeček o prapodivném chování asistentky z firmy X. Ale dneska ráno jsem si řekl: Takhle očividná snaha vyprovokovat k reakci a tvářit se, že i negativní zmínka je dobrá, to by si snad zasloužilo malou odměnu. :)

Opravdu nemáte zač - u psaní jsem se hodně pobavil, a to je pro mne hlavní.

PS: Dneska mi manželka přinesla propisovačky, tak mi ji už posílat nemusíte. Díky.

[11] (#13 - WWW) 01.07.2008, 19:24:41 [X] [D]
Nicméně já mám propisek málo :)

[12] (Sveceny Kalkul ) 01.07.2008, 20:24:24 [X] [D]
Pekny clanek. K tem videoagregatorum, bal jsem se, ze se neco podobneho stane s weblogy na popud iinafa (tri bomba videa)... i kdyz, kdo vi ;-)

[13] (mike ) 01.07.2008, 23:11:30 [X] [D]
Ja bych tam nechodil. Tobe urcite poslali misto rachejtli kilo Semtexu s roznetkou pripojenou k detektoru misantropu ;-)

[14] (Jirka - Mail - WWW) 02.07.2008, 10:01:32 [X] [D]
Kam jsme se to dostali, když i negativní recenze jsou vlastně žádoucí a naschvál vyprovokované? :-) Rád čtu vaše články (i na sme.sk), dostanu vždy okrem holých faktů i přidanou hodnotu. To že se při nich musím soustředit a že nutí k zamyšlení je za to malá daň. :-)

Mimochodem, to druhé video není bomba ale peklo, po ránu je to trošku děsivé. :-)