Neobsahuje názory Henryka Laholy

Co mě zaujalo

Reflex 28/2008, str. 19, Očima Cyrila Höschla

Jakýsi muž položil Höschlovi dotaz, zda chroničtí internetoví diskutéři, co si jedou stále to své vulgární a urážlivé, klidně pod jednou přezdívkou a bez ohledu na téma, nejsou třeba nějak narušení a jestli není taková forma exhibice psychopatologická.

Cyril Höschl odpovídá:

Internetové diskuse poskytují účastníkům do značné míry anonymitu. Čím anonymnější pisatelé jsou, tím vulgárnější. Do anonymity se utíkají zpravidla mimořádní zbabělci. Mají plnou hubu agrese, ale jsou přitom tak zbabělí, že se neodváží za svůj názor veřejně postavit (...) Mnohé internetové diskuse se tak stávají stokou, jež (...) slouží k ventilování nezvládnutých emocí zamindrákovaných jedinců, kteří místo respektu budí spíše soucit. K tomu někdy přistupují výlevy narušených či chorých osob, včetně sexuálních deviantů. Nemusí jít pouze o slídiče (...), ale také o "skatology", kteří se ukájejí zděšením druhých. Ti se dříve projevovali zejména obscénními telefonáty obětem, teď mají též internet. O tom, že v takovém případě nejde o pouhé hulvátství (...) svědčí právě nápadný kontrast mezi chováním dotyčného v anonymitě  achováním tváří v tvář.

Vzpomněl jsem si na mladíka z Vysočiny, co pronásleduje jednu slečnu na Bloguje a píše jí sprosté a urážlivé komentáře (dokonce použil i mou přezdívku). Slečna se mě ptala, co s tím má dělat, jestli má snad blog zaheslovat... Doporučil jsem jí, ať komentáře tohodle individua maže a obrní se trpělivostí. Pak jsem viděl něco o "cenzorské p*če" a došlo mi, že se rada neminula účinkem.

Tentýž před pár dny přišel sem a mlel nějaké hovadiny. Naložil jsem s ním úplně stejně a i já jsem se dozvěděl, že jsem trapný cenzor. :)

Lidi! Pamatujte si: Pokud k vám přijde exhibovat nějaký takový jedinec, tak jeho komentář bez výčitky smažte. Smazat komentář od hovada není cenzura, není to potlačení cizího názoru, je tověc soukromé psychohygieny!

Hezký víkend

 

Dne 11.07.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (zlosyn - Mail ) 11.07.2008, 14:05:22 [X] [D]
Zvláštní, nedávno nám psala nějaká (asi) dívčina ať jí sdělíme identitu majitele IP adresy, který jí na blogu a mailem obtěžuje. Hodlala tím oblažit jistě schopné příslušníky PČR.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.07.2008, 14:11:04 [X] [D]
[1] Policie tím oblažena jistě bude, akorát nevím, co s tou informací bude dělat... :) Pravděpodobně nic, protože nic dělat nemůže.

[3] (zlosyn - Mail ) 11.07.2008, 14:27:10 [X] [D]
[2] Můžou ho pozvat třeba na kafe a kus dortu :) Kupodivu se nechtěla pochlubit jakouže čuňárnu jí to sliboval a hovno spadlo daleko ode mě tak ani nevím jestli tam vůbec nějaká interakce s muži zákona byla.

[4] (@Teo ) 11.07.2008, 14:34:36 [X] [D]
Větší hovado než agent anquetil? To asi ne... :))

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.07.2008, 14:37:00 [X] [D]
[4] To asi ne, anquetilova zášť byla taková soudružsky opravdová. Tenhle William W. je jen frustrovaný chcípáček, co umí z anonymity plivat...

[6] (rony [openID] - Mail - WWW) 11.07.2008, 15:17:41 [X] [D]
Arthur: V predoslom clanku si pisal text niekoho, kto svojimi opisal teba. Ked to spojis dohromady tam pomalicky nazeras do ich vnutorneho sveta ale urcite sa neoplati snazit rozumiet a chapat ;-)

[7] (katchaba - WWW) 11.07.2008, 15:48:49 [X] [D]
[5]Eh, čím to, že jsem přesně věděla, o kom že to píšeš? :-) Ale u nich na vesnici je jistě machr!

[8] (@Teo - WWW) 11.07.2008, 15:50:13 [X] [D]
[5] Hehe, William Wilson? Tomu jsem kdesi navrhl, ať si změní nick v jednoduchá VV (Voloďa Visarionovič). Kam mě poslal, je asi jasné. :p

[9] (Aleko - WWW) 11.07.2008, 17:52:44 [X] [D]
Mám s tím vlastní zkušenosti, takže za tenhle článek díky.

[10] (Radek Hulán - Mail - WWW) 11.07.2008, 20:33:59 [X] [D]
To sedí dokonale na jistou komunitu psychopatů na jistém českém pomlouvačném serveru :)

Osobně si přeji, ať EU pokročí v "cenzuře" internetu, respektive v ukončení jeho zdánlivé anonymity. IPv6 a každý člověk má přidělenu svoji IP, stejně jako dnes rodné číslo :-) Zakomplexované zrůdy, co si myslí, že jsou nyní beztrestné (nejsou, jen jsou tak blbé, že nechápou, že i soukromý server může mít, a má, logy), by konečně držely zase pokorně hubu :-)

Jediný dobrý internet je neanonymní internet.

A horší je ještě shluk těchto zrůd, tam kde se jedna zrůda odváží jen řvát, tam se anonymní dav odváží "zabít".

Možná by stálo uzákonit něco na způsob, že kdo nepoužije na internetu své pravé jméno, může být bez výstrahy zastřelen. Už se na to připravuji a leštím svého Glocka :)

--

Ale vážněji. Zrůdy odrazují slušné lidi od internetu. Třeba můj táta - kdysi četl iDNES.cz, ale když si tam pod článkem o úmrtí jedné paní, které si opravd uvážil, přečetl řev zrůd, kde té mrtvé paní vulgárně nadávají, tak prostě vypnul počítač, a od té doby čte jen tištěné noviny. Tam zrůdy nejsou :)

[11] Smazaný komentář (Kdosi - Mail ) 13.07.2008, 19:55:24 [X] [D]
Komentář smazán autorem stránek

[12] Smazaný komentář (Kdosi - Mail ) 13.07.2008, 19:58:29 [X] [D]
Komentář smazán autorem stránek

[13] Smazaný komentář (Kdosi - Mail ) 13.07.2008, 20:03:41 [X] [D]
Komentář smazán autorem stránek

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 13.07.2008, 20:30:02 [X] [D]
Pro "Me Myself" ([11][12]), "Pechman" ([13]) a případné další: Toto není diskuse o Hulánovi, jestli jste to nepostřehli, ani diskusní fórum Debatujeme S Radkem, tak se podle toho chovejte. Mě vaše spory s Hulánem nezajímají a na svých stránkách na ně nejsem zvědavý. Jestli máte něco k tématu, tak prosím, jestli jen k Hulánovi, tak se račte obtěžovat o dům dál.

[15] (jack ) 13.07.2008, 20:52:59 [X] [D]
Na českém internetu se vyskytuje čím dál tím víc různých odborníků, profesionálů a podobně. Na internetu se každý pod rouškou anonymity stává kým chce. Zároveň jim ta "anonymita" zvyšuje ego a hrubne slovník. Znám jeden případ od nás z práce, který se prezentoval v diskuzi ohledně PC a po mém příspěvku že nemá pravdu a důkazům začal jen sprostě nadávat a vyhrožovat. Zhruba dva měsíce po tom jsem zjistil, že pod přezdívkou se skrývá můj kolega. Na internetu byl opravdový silák, ale ve skutečnosti - spíš chudák.

Je velice snadné prezentovat své názory co nejradikálnějším postojem a osočovat ostatní, kteří mají jiný názor či přesvědčení (ať je to poslední dobou oblíbené ATI vs NVIDIA či cokoliv jiného - klidně náboženství). Neschopnost respektovat cizí názor (za předpokladu že je slušný a neprezentuje vulgárně) je na internetu vskutku snadná. Ale v osobním životě má takový člověk silný problém. A tak si vše ventiluje přes internet.

Dojde-li někdo k názoru, že tento příspěvek byl určen konkrétní osobě zde, nechť si to myslí. Pouze podotýkám, že potrefená husa se vždy ozve a rozzuřený musí oplatit

[16] (JISVI ) 14.07.2008, 13:52:31 [X] [D]
motto: potrefená husa ...

Především je potřeba rozlišovat cenzuru a blokování komentářů. Jako dva zcela rozdílné přístupy lze označit místní "moderování"

varianta a

Komentář smazán autorem stránek

varianta b

svévolná manipulace s komentáři jak to dělají některé rÁdobycelebrity.

Nikdo provozovatele neupírá možnost měnit obsah svých sajtů jak chce, má pak ovšem zřetelně odlišovat diskuzi od "diskuze". Že je to závislé kus od kusu, protože někdo neunese byť jen trošku odlišnější názor a hled plive oheň o neodbornosti lamerovitosti a uhrovitosti jen prot, že může diskuzi filtrovat (a to i kdtž je čistě ve věcné rovině).


Extra kapitola jsou inet-prášilové, co vše vědí všude byli. Je na zvážení na kolik se liší od jimi kritizovaných "diskutérů". A tvrdit že kvalitu zvedne neanonymnost internetu je dost odvážné tvrzení od někoho kdo by měl mít o internetu aspoň základní znalosti.

[17] (Lokutus - WWW) 14.07.2008, 14:49:07 [X] [D]
[10] Celou historií lidstva se táhnou neustálé snahy puristů o zlepšení společnosti. Vždycky to byla cesta do pekel. Já tedy rozhodně nejsem pro stoprocentně neanonymní internet kvůli pár zamindrákovaným imbecilům, se kterými se to dá vyřídit jinak a snadno.

Představa, že NEanonymitu půjde snadno zneužít například pro otravnou reklamu mě PŘÍLIŠ nenadchla.

[18] (pixy - Mail ) 15.07.2008, 14:52:48 [X] [D]
[17] Trošku OT, nicméně: podle mé zkušenosti platí, že čím lépe cílená reklama, tím více se z otravné stává užitečnou, až příjemnou. Jen párkrát v životě jsem se setkal s reklamou velmi přesně zacílenou na mé zájmy a potřeby, a byl to převážně příjemný až radostný zážitek. Čili personalizace sama o sobě není zlem ani v reklamě - zlo je jen ten její nutný předpoklad, tedy množství osobních dat shromážděných v rukou někoho cizího.

[19] (já ) 15.07.2008, 18:15:58 [X] [D]
"kvalitu internetu" rozhodně nezvedne jeho neanonymnost. Pokud bude internet neanonymní a nebo kontrolován někým, bude to prostě o té jedné osobě.
A diskuze, o které se zde diskutuje, je problém snad jen v ČR. Neviděl jsem takovou žumpu na francouzském či německém serveru. Na zahraničním serveru nehrozí, že by se vyskytnul "odborník" který prostě všemu rozumí a když se prokáže že nerozumí, aby nadával ostatním (což je případ velké části rÁDo-byodborníků).
Slušný diskutující opravdu chápe význam slova "diskuze". Bohužel, ve vodách českého internetu pravděpodobně nikdo nechápe význam tohoto slova. Souhlasím tedy minimálně s tím, aby pro přístup na internet byl dělán IQ test.