Zážitek...

Zažijte zážitek se zážitkovým webem, zážitkovou turistikou a zažívací sodou! Pryč se starým nezážitkovým, pryč s ubohým a neakčním prostým textem! Zažijte dnešní noviny!

Já vím, já vím, ale nedalo mi to...

Předevčírem jsem tu ukazoval veselé video s dvojicí komických hostů. Pro osvěžení paměti: je to článek Budoucnost internetu.

Zvědavost mi nedala a čistě z, řekněme, profesních důvodů jsem se podíval na stránky jednoho z bleko diskutujících: www.marekprchal.cz Očekával jsem, že se dozvím o zážitkových webech něco víc, místo toho jsem byl s jedním takovým konfrontován.

Na stránce je jakási klikatelná koláž – cosi o trendy vykůlované reklamě na spořku a pod tím: Seznam titulků s daty, který vypadá jako nějaký seznam vydaných článků, jen to celé funguje nějak divně, nejnovější odkaz je z 25.9.2008 (sic!) a ty odkazy vedou na prapodivné adresy. Vedle toho je sloupec s informacema z last.fm. Pravděpodobně se po návštěvníkovi chce, aby nečetl (stejně není co), ale aby si nadyzajnovanou prezentaci prožil. Jinými slovy aby si se stránkou hrál, klikal a dal průchod své zvědavosti. Fujtajksl!

Takový byl pravděpodobně záměr. Za sebe musím říct, že zážitek z nehezké titulní stránky mi stačil k tomu, abych na jakékoli další zažívání rezignoval. Ale já chtěl vědět, jestli to je náhoda či záměr, tak jsem klikl na onen v záhlaví propagovaný web velka-laska.cz. A to je teprv dílo!

Nejdřív jsem měl úžasný zážitek s počítadlem procent. Velmi freecool kydy a u toho pomalu naskakující procenta...

Pak se prezentace objevila. Nějaká bréca nakreslila na obrazovku červené čáry. A nakonec se dostavil The Zážitek. Přišel tak nečekaně jako podzim do Krušnohoří.

Své dojmy jsem online popisoval Pixymu po Jabberu, takže mám v historii přesně dochovaná slova, jimiž jsem zážitek popsal. Cituji:

  • To je splácanina, bože můj!
  • TYVOLE
  • Tyvole. tyvole. tyvole
  • tyvole!

Jak vidíte, zážitek vskutku mocný a impresivní. Pak jsem nějakým omylem, snad jak jsem křečovitě svíral myš, najel kurzorem na tu velkou nulu v červeném poli nahoře uprostřed. Zkuste si to taky. Nejen že mi to přelezlo z dolního okraje obrazovky, nejen že tam jsou drobné pravopisné chyby, ale celé je to navíc SLINT iritující jak jazykovou formou, tak formou prezentace. Tvůrce asi došel k závěru, že "zážitek je, když nic není tam, kde by to člověk čekal, a informace se objevují jinak, než na jakémkoli jiném webu".

Což, mohloby to platit – ale to by stránka musela být zábavná. Musela by mít vtip. Pointu. Kouzlo. Musela by lákat k prozkoumání. Tohle je lákavé asi jako přejetý ježek, takže všechny ty "nevšední prvky" sebou nenesou zážitek z unikátního webu, ale frustraci z debilního nesmyslu. Hranice mezi "ještě zábavnou skrývačkou" a "frustrující kravinou" je velmi tenká a tenhle web se ani nepokoušel na ní balancovat.

Pak jsem si kliknul (když zážitek, tak kurva zážitek!) na odkaz Drámo. Poslal bych přesnou adresu, ale bohužel: Adresa se nemění a nelze odkázat přímo, snad proto, aby zážitek byl vždy jaksepatří stejný. Inu, starý princip textového webu a odkazu na informace se přežil, tady jde o zážitek, ne o informace!

Na stránce "drámo" byl text a v něm popsán frikulínský sen. A snad aby to byla "fakt hustá hustorebelie", tak tam kreativec propašoval slovo "clitkit"! Joj, ta odvaha! Pro mladé je to jistě neskonalý zážitek a šeptají si, jak je ta Spořka cool a v pohodě...

A nakonec jsem se dostal na stránku "Nad dopisy diváků" Úžasný seznam reakcí, řazený primárně podle autora reakce a teprve potom podle času. Joj, zážitek! Jinde nevídané! Doporučují čtyři z pěti webdesignérů a pět z pěti klinických psychologů.

Takže jsem si udělal docela, bych řekl, přesný obrázek o "zážitkovém webu". Zážitek to tedy byl. Přirovnal bych ho k tomu zážitku, jak mi kdysi bylo blbě, tak jsem si vzal acylpyrin, celý jsem po něm otekl a museli mě vézt v noci na pohotovost na kalciovku... Tedy zážitek to byl, ale z rodu těch, které bych nerad opakoval.

Nechce se mi věřit, že by tohle byla budoucnost prezentací a marketingu. Nechce se mi věřit, že by zamýšlený marketingový efekt spočíval v tom, že jde o web neskutečně píčovský, diletantský a frikulínský a autor pravděpodobně předpokládá, že o tak hrůzném zážitku návštěvníci napíšou a stane se to "virální kampaní", což je další módní výraz a zmrdský slovní tik.

Upřímně doufám, že tenhle horečnatý sen neumětelského kreativce zůstane tam, kde je jeho místo, tedy v análech slepých uliček, a vývoj internetu půjde směrem k užitečným a/nebo zábavným věcem.

Pokud je to, co jsem viděl na oné stránce, právě ten "zážitek" a "přidaná hodnota", o nichž pan Prchal hovořil jako o budoucím směru vývoje, tak mohu zodpovědně prohlásit:

Web 2.0 + zážitkové prvky = Web NA 3.1415(-ču)!

Nyní ke každému zážitku clitkit zdarma!

PS: Pokud se nemůžete úžasných zážitkových webů ani jejich autora nabažit, tak se podívejte na jeho pf2008. (Zážitek? Pravděpodobně kliknout nakonec na pf2008)

Dne 20.07.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (ne0 - Mail - WWW) 20.07.2008, 18:09:07 [X] [D]
A co teprve ta hudba! To je zážitek! To je Drámo!!!

[2] (Lokutus - WWW) 20.07.2008, 18:21:05 [X] [D]
TYVOLE!

[3] (Lokutus - WWW) 20.07.2008, 18:37:35 [X] [D]
Tyvole, teď jsem si prohlíd to video.
Ten chudák z Lupy měl trému jakoprase. :-D
A ten druhej blábolil naprostý nesmysly:

"to bude pro vás takový zážitek, že nepřekliknete jinam"
"na ten web přijdete tak, že vám třeba kamarád pošle link"

Kriste...
Řekl bych, že tihle lidé mají málo skutečných zážitků.
Pustil bych mu to za deset let. :-D

[4] (L. - WWW) 20.07.2008, 18:42:25 [X] [D]
Mona a Luky...vymalujeme si to tu na ruzovo...spravna holka, posilka a nova plazma...no fuuuuuujjj !!!!

[5] (jirka - Mail ) 20.07.2008, 20:05:42 [X] [D]
Vy teda máte nervy - iprotest, antiradar, zážitkový web ... Nemáte tik?

[6] (jirka - Mail ) 20.07.2008, 20:08:17 [X] [D]
Až teď jsem si všimnul, že je to reklama na českou spořitelnu. To vážně funguje? Nebo jsem tak blbej?

[7] (binarniladin - WWW) 20.07.2008, 20:47:09 [X] [D]
a víš co je sranda ? ..Levný to být nemohlo ...nedej bůh aby si to na sebe vydělalo ...

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.07.2008, 20:53:46 [X] [D]
[7] To bude nějaká "imidžová" záležitost, tam se na korunu nehledí...

[9] (apin - WWW) 20.07.2008, 20:54:30 [X] [D]
No teda. jeden velkej blicí smajl. a ta "Nějaká bréca" ze začátku má zbytečně dlouhý šatičky :)

[10] (binarniladin - WWW) 20.07.2008, 21:14:42 [X] [D]
[8] doufejme že to je jen imižová záležitost. kdyby se z toho vyklubal profitábl segment, za půl roku se před tím neschováš ani na záchodě ...

[11] (Kráťa ) 20.07.2008, 21:30:32 [X] [D]
To by jeden neřekl, kam Vy nezabloudíte, Arthure ... Já vím, stane se to, ani člověk nechce. To jsem si chtěl prohlédnout něco o Oplech, myslím že o Corse, a po deseti minutách marného snažení jsem se dozvěděl, že se nedozvím nic.
Jo, nemáte pocit, že v rubrice "Nad dopisy diváků" jim chybí dopis:"Jste pěkná banda ...áků!"?

[12] (danaketh ) 20.07.2008, 21:32:46 [X] [D]
To by člověk blil!

[13] (karf [openID] - Mail - WWW) 20.07.2008, 22:08:26 [X] [D]
Již od pravěku internetu se tvůrci webů dělí na dvě skupiny. Jedni věří, že web by měl především přístupnou a použitelnou formou prezentovat informace. Druzí jsou přesvědčeni, že web by měl hlavně blikat, skákat a vřískat. Pan Prchal je zjevně moderní inkarnací "těch druhých". Doufám, že i nadále bude tento směr záležitostí několika málo pošuků-kreativců, kterým se čas od času podaří přesvědčit důvěřivé klienty, aby "věřili mladým".

P.S.: kliknul jsem na PF 2008. Ty vole…

[14] (sandra - Mail - WWW) 20.07.2008, 23:54:24 [X] [D]
zažitek to zrovna není

[15] (FrozenDog - Mail - WWW) 21.07.2008, 00:02:25 [X] [D]
Aaaaarrrrghh!!!

Tyvole, Arthure, keď budeš nabudúce linkovať takéto... oné... zážitky, tak daj predtým upozornenie, že si treba pred kliknutím niečo šľahnúť. To je des, dúfam, že sa mi dnes v noci o tom nebude snívať.

[16] ( - Mail ) 21.07.2008, 09:51:42 [X] [D]
všechno jsem to proklikal a ustál. Nakonec jsem klikl na link pf2008. TYVOLE!

[17] (m4 ) 21.07.2008, 10:29:17 [X] [D]
Čumím a nechápu... Jen se bojím, aby z toho opravdu nebyl směr budoucího vývoje a abych nakonec neskončil jako někteří sedmdesátníci dnes, kteří na všechny tydlety internety čumí a nechápou...

[18] (Šaman ) 21.07.2008, 10:31:24 [X] [D]
:D

Tohle mi v pondělí po ránu nedělejte. Málem jsem z toho zážitku překousnul propisku.

Trošku mi to připomíná můj první web. Ten sice nebyl 2.0, ale zato byl černý, se zlatým písmem, plápolající pochodní a na pozadí hrálo The Call of Ktulu od Metallicy.
Akorát obsahově to takový zážitek nebyl, web pojednával zcela nezáživně o Dračím doupěti. Byly v něm celé bloky nezáživného neblikajícího textu. A ten hudební doprovod taky po minutě skončil a neloopoval.
Ale poučil jsem se a na základě dnešního zážitku udělám opravdu záživný web 2.0 COOL. Slibuji. Nebude tam nic co by neblikalo :))

[19] ( ) 21.07.2008, 10:57:25 [X] [D]
Spustil jsem si PF a mlada na posteli: "Co je to za mentouse?".

[20] (Livs - Mail ) 21.07.2008, 15:25:07 [X] [D]
No, preklikala som sa až k veľkej láske a stačilo mi. Webovému designu sa síce nevenujem, no silne mi to pripomenulo zážitok z Tate Britain - Galéria vystavujúca obrazy britských umelcov od cca 16. st (nádherné diela) až po súčastnosť. Avangarda staršieho dáta tiež ešte ušla (diela asi tak do r. 1970), no to najnovšie, "fakt moderné" umenie sa v ducu hesla "postmoderna umožňuje vše" doslova utrhlo z reťaze... okrem sochy penisu, vyrobenej z cigaretových špakov, mieriacej na sochu vagíny z pančušiek, ste sa mohli pokochať farebnými "L" v priestore (mali predstavovať Níl), farebnými stĺpmy, ktoré sa schovávali na nečakaných miestach(takže som sa o ne niekolkokrát skoro zabila) a obrím koženým bičom. Vrcholom a zážitkom najzážitkovaťejším však boli ľudia bežiaci cez galériu... z irónie som sa opýtala takého toho pána, čo zvykne strážiť jednotlivé miestnosťi, či sú súčasť exibície... moja irónia ma však čoskoro prešla. Boli. Dokonca mali k tomu aj komentár - autor sa inšpiroval zážitkom, keď navštívil isté múzeum 5 minút pred záverečnou a musel cez neho bežať, aby si ho stihol pozrieť. prišlo mu to ako skvelý zážitok, ktorý mu zrejme otvoril nové dimenzie, lebo sa z toho rozhodol spraviť umenie. Zohnal ludí z roznych častí Londýna, z rôzneho sociálneho zázemia. Inštruoval ich, aby bežali ako o život. A divák si mal vychutnať krásu ludského tela v pohybe. (škoda, že autor viac neinštruoval divákov k vychutnávaniu, málokto totiž túto úlohu pochopil a každého skôr zaujímalo, čo sa stane s krásnym ludským telom v pohybe, ked sa mu podkopnú nohy. Vidno, že aj umenie vychutnávajúci angláni vedia byt svine.) Poučenie z týchto "zážitkou"? Asi že v poslednej dobe sme zaplavený luďmi neschopnými vytvoriť obstojný obsah, takže akákoľvek stupídna forma sa povyšuje na umenie. ďalej je veľmi "trendy" aj schopnosť šokovať, čím viac, tým lepšie - vzrastá tým totiž šanca odpútať našu pozornosť natoľko, že nám nedôjde akú neskutočnú sračku nám servírujú...

[21] (Jiří Tvrdek - Mail - WWW) 21.07.2008, 15:29:07 [X] [D]
Nejde v jedné větě říct, jaká je budoucnost internetu, když nikdo z nás nemůže objektivně popsat současnost. Internet je pro každého člověka naprosto odlišným prostředím. Jako geek nepochopí popularitu bezduchých blogísků, nepochopí teenagerka článek delší 150 slov.

Marek Prchal je trochu blázen, ale rozumí marketingu. Web České spořitelny má svojí cílovou skupinu, pro kterou byl vytvářen. Že mi to přijde jako bezduchá hovadina ještě neznamená, že to cílovou skupinu neoslovuje.

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.07.2008, 16:28:55 [X] [D]
[21] O tom není sporu, mně šlo spíš o tu definici "zážitku" a o tvrzení, že by "zážitkový" web měl být budoucností prezentací. A poněkud se obávám toho, že se z podobných věcí stane trend a budou to rvát všichni všude...

[23] (Ladis - WWW) 21.07.2008, 17:23:35 [X] [D]
[22] Myslím že můžeme být v klidu, jednak je to trochu drahé, druhak má tenhle styl už to má hlavní boom za sebou (začalo to Ms. Dewey a zřejmě o ní někdo napsal do Strategie nebo kam) a treťjak si myslím že tyhle videa s lidma mají příliš malou sdělovací schopnost (vím o čem mluvím, dva takové mikrosajty mám už taky na svědomí).

Ale je fakt že jedno správné mávnutí rukou dá na působivosti víc než stopadesát napsaných slov.

[24] (Baimao - Mail ) 21.07.2008, 18:22:19 [X] [D]
Jak tak koukám, každej je počítačovej odborník. A žárlivost v tomhle oboru taky asi pěkně kvete, stejně jako mezi umělci. Kritika je to nejjednodušší a ještě se u ní člověk pobaví, že jo. Máte prostě kliku, že jste v tý TV neseděli zrovna vy.)) PS Měli jste vůbec někdy trému? PSPS A zkoušeli jste někdy mluvit na odborné téma pro laickou veřejnost? Až o tom budou promlouvat podesáté, budou hvězdama. PSPSPS Docela jsem se zamyslela nad budoucností zážitkového internetu, já laik!!!)))))))

[25] (Livs - Mail ) 21.07.2008, 19:10:43 [X] [D]
24: nie každý odborník je dobrý rečník, to máš pravdu, ale ked to neviem, tak hold to tej telky neleziem!

[26] (Roman - Mail - WWW) 21.07.2008, 21:12:08 [X] [D]
...aj komuníkácia v diskusii pod blogmi je zážitkom...

[27] (pixy.myopenid.com - Mail ) 21.07.2008, 21:20:47 [X] [D]
[24],[25] Přesně tak. Třeba já trémista jsem a před kamerou bych asi tuhnul a blekotal úplně stejně. Jenže narozdíl od p. Wolfa tam prostě nelezu a všechny nabídky na veřejná vystoupení, přednášky apod. striktně odmítám. Nejspíš to moc nepomáhá mé odborné kariéře, ale rozhodně jí to škodí výrazně méně než škody, které by spáchalo jediné mé veřejné vystoupení, na které bych kývl.

[28] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.07.2008, 21:28:15 [X] [D]
[24] Ano, když se mi něco líbí, tak napíšu, že se mi to líbí. Když se mi něco nelíbí, napíšu, že se mi to nelíbí. Žárlivost možná je, naštěstí tady hovořím nikoli jako konkurent (AFAIK autor není mým přímým konkurentem ani v jednom směru), ale jako uživatel. Když v něčem smysl nevidím, napíšu že ho tam nevidím. A když je něco po mém soudu kravina, napíšu, že je to kravina. A když vím, že jsem blekota, tak nelezu do TV.

PS: Ano, měl; ano, mluvil; no a...?

[29] (Tomáš Halada - WWW) 22.07.2008, 00:49:14 [X] [D]
PF mi stačilo. Děkuji pěkně. Pustil jsem si to dvakrát znova, pořád na to musim koukat se strnulým, překvapeným až vyděšeným výrazem. Cesty internetu jsou nevyzpytatelné...

PS: Nenaplňuje to ten názor "zapamatuje a řekne o něm dalším"?

[30] (Šimon Grimmich - Mail - WWW) 22.07.2008, 15:16:19 [X] [D]
Pro mě osobně byl ten rozhovor pro ČT24 rozhodně intenzivním zážitkem a jen tak nezapomenu ;-)

[31] (David Grudl - WWW) 22.07.2008, 23:30:10 [X] [D]
Trošku mi to připomíná dnešní články o Second Life na Lupě a JustIT.cz

Vidím to takhle. Marek Prchal zřejmě těmto ideím naprosto věří. Navíc bude obchodně zdatný, protože dokázal svou představou zaujmout významné firmy, které si od něj nechají podobný web udělat (soudím podle referencí). Oproti tobě má velkou konkurenční výhodu - nabízí něco nevšedního a umí to vyrobit.

Druhá věc je, že to je naprostá píčovina a vyhozené peníze. To je ale něco, co mě tak nějak absolutně netrápí.

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.07.2008, 00:34:55 [X] [D]
[31] Ještě že mohu dělat ty všední věci a jsem z nich slušně živ. :)

[33] (Davpe - WWW) 23.07.2008, 16:57:51 [X] [D]
"Pro zobrazeni teto stranky musite mit nainstalovany produkt FlashPlayer..."

nekdy si rikam, ze jsem stastny clovek :)

[34] (Solvina - Mail ) 25.07.2008, 16:13:59 [X] [D]
Pozitiva: Herečka v "Dramo" ma velký kozy. Tenhle článek.
Negativa: Zbytek.

[35] (davee - WWW) 27.07.2008, 14:09:23 [X] [D]
Tak ten pravý zážitkový web jsem našel tady http://www.agatalive.cz/ To je teprve maso!