Zcestné psaní

Pondělí znamená cestu... A cesta, to jsou čtyři a půl hodiny v autobuse. To člověk přemýšlí, i kdyby nechtěl.

Cestou tam jsem v autobuse viděl Slámovy Divoké včely. Je to zvláštní film o... no, o lidech.

Znám ty lidi, znám, ale nikdy jsem nepatřil do toho světa, kde žijí oni. Podobně jako v teorii dimenzí: Já žiju v jednom světě, oni v jiném, a přesto jsme na stejném místě ve stejném čase. Ano, i já podléhal oblíbenému omylu některých lidí, totiž: soudil jsem podle těch, s nimiž se stýkám. Věřil jsem, že všichni ostatní dokáží vidět souvislosti, že všichni ostatní mají podobnou ctižádost jako já, že zkrátka "žijeme ve stejných vesmírech", jako moji známí.

Koukám na Slámovy filmy (před nedávnem jsem viděl Štěstí) a připadám si jako v ZOO. Jsou to stejní lidé jako já, ale žijí naprosto rozdílný život. Nevím, jestli by oni chtěli žít můj a jsem dalek hlásat, že ten můj je lepší. Nehodnotím. Jen pozoruju. Ostatně v ZOO i v blázinci platí: Když se díváš zblízka, vidíš mříž, ale nevíš na jaké straně jsi.

(I když ve Štěstí mi byl hlavní hrdina sympatičtější a byl jsem s to se do něj vžít. Lidé z Divokých včel pro mne byli mimozemšťané.)

---

Je zvláštní, že je naprosto v pořádku říct: Jsem silný. Nebo Jsem vysoký. Jsem rychlý, dobře běhám, umím dobře zpívat, jsem šikovný na ruce... Všechno tohle lze říct bez toho, aby se na mluvčího dívalo okolí skrz prsty. Proč nelze stejně neutrálně říct: Jsem chytrý, inteligentní a sečtělý? Proč je zrovna tohle tabu?

Že by měl pravdu Pixy se svou teorií, že podobný výrok vyvolá v ostatních obrannou reakci: To jako že jsem blbá, jo?

---

Darwin učí, že v rozvoji a adaptaci druhů hraje velkou roli přirozený výběr. Ti adaptabilnější a schopnější přežívají a mají potomstvo, ti neadaptabilní, nemocní či slabí umírají. Ještě před několika málo lety (sto padesát? dvěstě? Co to je proti historii) bylo naprosto normální, že lidé měli deset či více dětí. Slabí jedinci zemřeli. Dodneška to platí v Africe.

Ve společnosti, kde mají lidé zhruba dvě děti je ztráta dítěte vnímána naprosto jinak.

Proč ale roubujeme pohled "dvoudětné" společnosti na společnost "desetidětnou" a snažíme se zachránit slabé či neadaptabilní jedince pod heslem "humanismu"? Humanismus tady není nic jiného než produkt spokojené, zajištěné a najedené západní civilizace.

Jsem prý cynik... Kdyby se tak jednalo o mé dítě, mluvil bych jinak... Ano, mluvil. Ale zásadní rozdíl je ten, že já jsem z kultury, která má dvě děti, ne z kultury, kde jich má jedna matka deset. Zachraňování "umírajících afrických dětí" není nic jiného než boj zhýčkaného humanismu proti přírodě.

---

Středověk. Prý temné období. Adjektivum středověký sebou nese negativní konotace a používá se jako synonymum k výrazům krutý, bědný, ubohý, nevědomý, ... Středověké metody či středověké podmínky se staly typickým klišé a přídavným jménem "středověký" bývají označovány věci, které historicky do středověku nespadají. Středověk bývá počítán od pádu západořímské říše v 5. stol. n.l. po objevení Ameriky či Lutherovy teze (15. – 16. stol.) Někdy je počítán středověk až do poloviny 17. století (takzvaný pozdní středověk).

Je fajn vědět, že třeba procesy s čarodějnicemi na Šumpersku proběhly až na konci 17. století, tedy na počátku novověku. Vylévání splašků na ulici, bědná hygiena, epidemie moru, syfilidy, náboženské tmářství, tohle vše středověké lze počítat do novověku. Ono to zas tak dávno nebylo...

---

Hned se člověku líp usíná, když si tohle všechno uvědomí.

Dne 21.07.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (mhl_cz ) 21.07.2008, 23:11:15 [X] [D]
O teorii dimenzí přemýšlím pokaždé, když nakouknu do libovolné diskuse na iDNES.cz :)

[2] (kryska ) 21.07.2008, 23:30:53 [X] [D]
Tak jááááá teda nevím, proč do role toho blbýho, co se nad ním tyčíš coby ten, jaksetohonem...jo ten intelektuál, proč do role toho blbýho stavíš ženu? To je tenhlencten shovynyzmus!

[3] (@Teo ) 21.07.2008, 23:45:47 [X] [D]
Se musím pochlubit. Já jsem frikulín, právní bezdomovec, modrej komsomolec a restituentní harant. ;)

[4] (otaznik ) 22.07.2008, 09:50:54 [X] [D]
"Je zvláštní, že je naprosto v pořádku říct: Jsem silný. Nebo Jsem vysoký. Jsem rychlý, dobře běhám, umím dobře zpívat, jsem šikovný na ruce."
Podle mě by vám i tyto vlastnosti mělo přisoudit spíš okolí. Nedovedu si představit, že se s někým o něčem bavím a z ničeho nic z něj vypadne:"Víš, já mám hrozně šikovné ruce". Pochopitelně záleží na tom o čem se bavíme a jak to bude podáno, ale stejně jako hlášku:"no, já jsem inteligentní" to beru spíš jako honění si trika.
Pokud jsem inteligentní, pravděpodobně o tom vím a ví to i okolí, protože se tak projevuji, pokud jsem inteligentní ale neprojevuji se tak,..nezachráním to sebehlasitějším opakováním:"Ale já jsem fakt Inteligentní".
Trošku nepohodlné je podle mě že občas okolí po odhalení inteligentnějšího (a nemusí být ani o moc chytřejší) jedince má tendenci ho za zrovna tuhle vlastnost odstrčit. Ale tak, člověk asi nemusí být členem každého okolí, že?

[5] (rony [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 10:34:36 [X] [D]
[4] to iste ale plati aj pri vyjadreni "som velky", "som silny", "dobre beham". To nemusim zistit tak, ze to o mne povie okolie. Pravda je, ze ak som inteligentny, tak zrejme o tom viem ;-) aj ked zrejme iba v konfrontacii s okolim :-)

[6] (Martin Pírko - Mail - WWW) 22.07.2008, 10:51:39 [X] [D]
No nevím, s tím "humanismem" (nebo spíš proti němu). V Africe všechno není tak jednoduché, jak by se zdálo, v mnoha oblastech fungují zavlečené prvky západní kultury, ovšem chybí v nich i západní medicína. V některých zdejších rodinách žije dětí více, někde méně. Umírají i děti ze dvoudětných afrických rodin. (jenže "jsou černé, jsou daleko a vůbec jím nerozumím")

Rozhodně je však evoluční pohled na tuto problematiku mnohem širší, než je tu navrhováno. Ano, jde v podstatě o přežití silnějších (dnes se spíše mluví o genech, nikoliv jedincích), ovšem toto sahá dále než jen k fyzickému "tělu"... můžeme se s tím setkat i u fyzického mozku a jeho funkcí - tedy u mysli. Je to tedy opět o dost složitější. Evoluce platí všude ovšem bez toho, aby fyzicky slabí museli umírat.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 11:11:16 [X] [D]
[6] Evoluci jde o to, aby ty adaptabilnější a schopnější geny přežily a ty méně schopné neměly šanci "plevelit" populaci. Pokud nositel slabých genů nezemře, tak evoluce jaksi nemá šanci fungovat, pokud existuje riziko, že dotyčný své geny předá dál.

Otázku otočím: Jediný důvod, proč by evropská medicína měla zachraňovat umírající africké děti? A nějaký, který nepramení z hysterického "Ježišimarja, jsou to přece LIDSKÉ BYTOSTI a UMÍRAJÍ tak MLADÉ a mají tak smutné oči!"? A jediný důvod, proč by mě měl dojímat osud nemocného afrického dítěte, které "díky" západní medicíně přežije, ovšem za pár let zemře na podvýživu, jelikož je jich najednou nějak moc na jednotku zemědělské produkce?

[8] (emmacore ) 22.07.2008, 11:42:27 [X] [D]
Arthur, aky malthusian :-) K teme pomoci Africanom: Zacnem zosiroka. Sucit je ludom vlastny. A som presvedceny, ze ked mam vyriesene svoje problemy, mam kapacitu a prostriedky pomoct druhym, mal by som tak urobit. Myslim si, ze toto je tiez vlastne ludom a nie je to len zalezitostou zapadnej krestanskej kultury. Sluzba druhym je vysoko cenena aj napr. v budhizme, taoizme a urcite aj inde.
Ked hovorim o pomoci, nemyslim tym vytvaranie zavislosti, co sa deje napr. v Afrike. Vsetci vieme, co mam na mysli. A ked cielom nema byt vytvaranie zobrakov, musi si prijemca pomoc zasluzit. Pomoc ma byt podla mna vytvaranie prilezitosti a "postrkovanie" dopredu. Priklad: US Steel pomaha Romom v Kosiciach. Poskytuju dlhodobo nezamestnanym pracu a skolenia. Po urcitom case z nich vyberu najlepsich a tym ponuknu trvalu pracovnu zmluvu. Ostatni maju smolu. A zrazu sa ukazalo, aky maju Romovia zaujem pracovat. Dobre vyzera aj projekt Girl Effect (http://www.girleffect.org). Takze nie rozdavanie penazi a potravin lokalnym diktatorom, ale radsej zmensenie barier volneho obchodu, vzdelavanie, mikropozicky drobnym podnikatelom a pod.

[9] (emmacore ) 22.07.2008, 11:53:06 [X] [D]
Este jedna vec. Budhisti maju pekny pohlad na bohatstvo. Ak sa clovek narodi do bohatej rodiny, je to vdaka tomu, co si odrobil v minulom zivote. Bohaty clovek moze byt aj bohdisattva, ale nesmie na bohatstve lpiet. Mnohi ludia zo zap. sveta vnimaju chudobu ako nieco cnostne a maju vycitky, ze sa im dari. To IMHO nie je spravne. Ked som bohaty, mozem sa rozvijat, pretoze nemusim riesit existencne veci. A mozem pomahat a nie preto, lebo mam vycitky, ani preto, ze trpim spasitelskym komplexom, ale preto, lebo je to spravne.
Budhista by asi povedal, ze byt zdravy, uspesny, pekny, inteligentny... je vyborne a mame si to uzivat. Ale zaroven mame pred sebou aj vacsie vyzvy a ulohy ako ludia, ktori musia riesit, co do ust. Tak si neprejedzme dobru karmu, ale konajme dobro.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 11:53:32 [X] [D]
[8] Hned na začátku je základní rozpor, přes který se nedostaneme: "A som presvedceny, ze ked mam vyriesene svoje problemy, mam kapacitu a prostriedky pomoct druhym, mal by som tak urobit." - já jsem přesvědčený, že než začnu pomáhat, měl bych znát důsledky svých činů a měl bych si rozmyslet, jestli opravdu pomáhám, nebo jen "pomáhám". Jak známo: "Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly", a tohle je zářná ilustrace.

Takže žádné finanční injekce, žádné odpouštění dluhů (a když, tak podmíněné nějakými pravidly), místo jídla školy a učit pracovat... Jestli tam něco chybí, tak je to základní pravidlo: "Jídlo dostane ten, kdo pracuje". Rozdělování podle jiných klíčů ("potřební" či "z drásavých fotografií") je cestou do pekel a není pomocí, jen krátkodobým gestem.

Tímto končím diskusi o pomoci Africe, další humanisty ("musíme jim pomáhat...") žádám, aby se vyvětili jinde.

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 11:55:48 [X] [D]
[9] A je to dobro, které tak rádi konáme, protože nám připadá "opravdové" a tak, ach tak lidské, v konečném důsledku a při konečném účtování opravdu dobrem? To je ta otázka... Na ni nikdo z "dobrostrůjců" co pokřikují o soucitu neodpověděl.

--KONEC DISKUSE O POMOCI AFRICE!--

[12] (sandra - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:00:38 [X] [D]
plodit detí s prominutím jako krysy je nezodpovedné,podle mne ten kto chce mit vice nežli 3,mal by zvažit zda je schopen jim zabezpečit aspon minimalní podminky a perspektivy slušného žití

[13] (Martin Pírko - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:10:15 [X] [D]
Ok, o Africe ne, ale o evoluci ještě ano. Evoluce "chce" přežití rodu jako takového, a k přežití rodu je dobré mít co nejširší genofond, protože evoluce nemůže "vědět", jaké změny prostředí rod v budoucnosti čeká. Spousta zdánlivě škodlivých jevů (genetických) má na vyšších úrovních uvažování dobré důsledky. Vědci například nedávno objevili, že jeden "gen mužské homosexuality" u žen vede k větší promiskuitě a tím i k větší plodnosti (tedy převážně u sester homosexuálů). Dále si vezměme gen pro srpkovitou anémii způsobující zároveň rezistenci proti (říkám z hlavy-mám dojem) malárii. Slabé geny tedy mohou být zároveň silné a evoluční proces to bere v úvahu. Vezměme si třeba, jak mohl přežít temný a drsný pravěk genetický základ pro schizofrenii. Myšlenka "plevelení" mi pod tíhou vědeckých argumentů přijde zcestná.

A k té otočené otázce. Jde o odpovědnost za činy minulosti. Něco tam naši předci "hodili" a ono jim to moc nepomohlo.

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:15:27 [X] [D]
[13] Jde o odpovědnost za činy minulosti. Něco tam naši předci "hodili" a ono jim to moc nepomohlo. Říkalo se tomu "vyhánět čerta Belzebubem". Argument flagelantstvím není o moc lepší než argument pseudohumanismem.

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:23:07 [X] [D]
[13] Ad geny: Čtěte to co píšu a ne to co chcete číst.

Píšu o genech "adaptabilních". Mám na mysli ty, které napomohou jedinci přizpůsobit se podmínkám a vedou tak k jeho přežití. Takové jsou zachovány, ty, které hubí či které jdou proti adaptaci jedince v daném prostředí, by měly z dalšího vývoje vymizet. To, že některé neagresivní zhoubné geny přetrvávají (hemofilie) není popřením tohoto pravidla a není to v žádném rozporu s tím co říkám ani s tím, co říkáte vy.

Nepodsouvejte mi, prosím, že tvrdím něco o genetické monokultuře. Nepíšu o "jediné správné genetické výbavě", ale o "životaschopných genech".

[16] (binarniladin - WWW) 22.07.2008, 12:24:01 [X] [D]
Arthure, ono ve skutečnosti až tak neplatí, že zachraňování "umírajících afrických dětí" není nic jiného než boj zhýčkaného humanismu proti přírodě.

On si ve skutečnosti Darwin umí poradit i se zvýšenou péčí. Existují totiž dvě rozmnožovací strategie, se stejnými důsledky pro zachování druhu a mnohé populace volně přechází od jedné ke druhé.

R-strategie znamená mít hodně potomků při nízké péči

K-strategie znamená mít málo potomků při vysoké péči.

Dostane-li se populace použvající R-strategii ke zdrojům lepší péče a tudíž se zvýší přežití jejich potomstva, během několika málo generací a někdy i rychleji (záleží na flexibilitě druhu) přejde na K-strategii.

To že péče přichází jaksi z vnějšku, není pro reakci populace podstatné, podstatnější je, že různé přetrvávající mémy jako třeb náboženství nebo tradice mohou přechod od R ke K zpomalovat, ale nezastaví ho. Jako ho nezastavili v Evropě, když tu vznikly podmínky pro lepší péči. Darwin si s tím poradí, neb v konečném součtu je silnější než ideologie :o)

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:27:00 [X] [D]
[16] Nemám dojem, že by přechod od R ke K byl pozorován v oblastech, kam směřuje nejvíc pomoci. Naopak, tam se o minimalizaci počtu spotřebitelů starají jiní spotřebitelé svými zbraněmi. Ale jak jsem řekl: DOST O AFRICE!

[18] (Laura ) 22.07.2008, 12:28:16 [X] [D]
Uz nekolikrat se mi stalo, ze jsem si pripadala jako odpad spolecnosti jen proto, ze nechci prispet na "detstvi bez urazu" (protoze jsem presvedcena, ze se o sve VLASTNI deti zodpovedne postaram a nic jineho moji odpovednosti neni).

[19] (emmacore ) 22.07.2008, 12:28:27 [X] [D]
[11]: Vidim to takto: Ziadny clovek vopred nepozna vsetky dosledky svojho konania. Ked v si tejto chvili myslim, citim a som presvedceny, ze je to spravna vec a na oplatku nic neocakavam, treba ju urobit. Ked potom neskor zistim, ze som urobil chybu, poucim sa a mozem ju napravit. To je asi jedina cesta. Zle by bolo, keby som aj po zisteni, ze robim chybu, v nej pokracoval. Ked niekto dobrymi umyslami dlazdi cestu do pekla, vzdy pocas tej cesty dostava indicie, ze ide nespravnym smerom a ma sancu na zmenu.

[20] (binarniladin - WWW) 22.07.2008, 12:32:19 [X] [D]
[17] OK -- Dost o Africe. Jen připomenu, že na pozorování takových změn je v horizontu jednoho lidksého života přeciejn málo, protože i když je dvěstě let z hlediska gelogie vteřina, přecijen je to dost na to, aby současník pozoroval víc, než jen první záchěvy , neb péče o chudé africké děti zatím nebude starší než pár let. V Evropě to taky chvikku trvalo než se ustáliil model rodiny se dvěma dětmi. ebí důvod čekat že v Africe to půjde rychleji než tady a ani není důvod si myslet, že k tomu nedojede vůbec.

A už mizím do kina :o)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 12:33:36 [X] [D]
[19] Ano, tak by to MĚLO být, ale tak tomu zhusta není. Naopak, čím horší důsledky "dobrých úmyslů" a čím strmější "cesta do pekel", tím jásavěji, radostněji a zarputileji se po ní jde. Zpěv, halas a jásavé nadšení spolehlivě přehluší jakékoli indicie...

A napravování chyb? Inu, ne nadarmo měli předci rčení "z bláta do louže". Co víc na to říct, že?

[22] (Martin Pírko - Mail - WWW) 22.07.2008, 13:14:44 [X] [D]
[15] Čtu a proto vaši pozici k této otázce vcelku chápu. V daném prostředí se opravdu uplatní genetická výbava vedoucí k "holému přežití". Jen mě trápí, kolik geneticky kvalitně vybavených afričánů umře kvůli tomu, že žijí v Africe. Přeci jen bych byl raději, kdyby podpora západu zachránila v tomto směru některé tamější kombinace (mutace), které by zpětně mohli podpořit a rozšířit krom jiného i vědeckou a uměleckou invenci u nás. Možná to zní příliš idealisticky, ale má to velmi racionální základ. "Neživotaschopné geny" v Africe by mohly být "geny géniů" u nás. Vzpomeňme na mnohé významné lidi, kteří by bez moderní lékařské pomoci nepřežili dětství a to se o jejich budoucí slávě zdaleka ani netušilo.

[23] (emmacore ) 22.07.2008, 14:13:12 [X] [D]
[19] To znie, ako keby sme mali sediet doma na zadku a vzdat sa ambicii cokolvek zmenit :-)

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 14:19:34 [X] [D]
[23] Velmi správně, tak by to mělo být. Každý, kdo chce "konat dobro", by si měl sednout na ruce a sedět na nich, dokud ho to nepřejde, najmě když chce konat dobro za cizí peníze v cizích krajích jen proto, že se mu nelíbí, jak tam žijí.

Nebo ještě líp řečeno, ovšem poněkud obrazněji: Každý, kdo chce zlepšovat svět, by měl zadělat těsto, upéct chleba a otevřít si pekárničku ve své ulici.

[25] (Roman - Mail - WWW) 22.07.2008, 15:19:00 [X] [D]
[24] MacDonalds by tiež mohol zostať zo svojimi hambáčmi za morom. Ktovie o koľko lepší by ten náš svet bol. Aj ked stredoeuročínska kuchyňa by mi asi chýbala..

[26] (Roman - Mail - WWW) 22.07.2008, 15:20:04 [X] [D]
p.s. Ja viem že si to myslel húúúúúplne ináč ;-) ale nedalo mi to.. keď tá tvoja veta je táká krásne a nevinne antiglobalistická ;-)

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 15:25:01 [X] [D]
[25][26] Nepřehlédl jsi náhodou v té mé větě jednu podstatnou věc, a to že je o snaze pomoci bez znalosti následků? ;) Obávám se, že tvůj příklad s McD. na to nesedí ani s hodně velkou fantazií.

[28] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.07.2008, 18:03:54 [X] [D]
"Znám ty lidi, znám, ale nikdy jsem nepatřil do toho světa, kde žijí oni. " -- a v tom je problém současného internetu. Tyto "jiné světy" se ti vulgárně serou pod nos, a ty se s tím musíš nějak vypořádat. Primitivové, psychopati, prosťáčci, retardovaní, všichni mají své (odlišné) světy. A všichni (v pocitu anonymity) mají pocit, že v jejich světě jsi i ty, také jsi přece na internetu! :-)

Kastace je ta nejlepší věc na světě. A internetová anarchie je něco, co jde proti přirozenosti člověka - stýkat se jen "se sobě rovnými", ne s dělníkem z Poldovky, co dá denně 5 piv v zaplivané hospodě.

PS: středověk neskončil, středověk trvá

[29] (L. - WWW) 22.07.2008, 19:57:46 [X] [D]
mam pocit ze Dent ty jine svety myslel trochu jinak....Souhlasim s pekarnickou ve vlastni ulici. Ale ono je jednodussi zaslat par stovek na konto adoptovaneho cernouska...utisit svedomi,nez se opravdu o neco zasnazit. Ne ze bych kritizovala , na to nemam pravo ani nahodou...

[30] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.07.2008, 20:01:13 [X] [D]
[29] na tom nesejde. Ale napadl mě systém, jak zavést úspěšnou kastaci v praxi. Podle IP adres. IP adresa, její poslední část (QQ), xx.yy.zz.QQ, by byla přidělována podle skutečného IQ uživatele. Poté stačí napsat jednoduchý plugin v CMS, který bude uživatele s QQ

[31] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.07.2008, 20:02:03 [X] [D]
hm, žere to znaky, takže "QQ menším než 130"

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 22.07.2008, 20:04:36 [X] [D]
[30] Ano. Největší blbci mají 127.0.0.1 ;)

[33] (hmm ) 22.07.2008, 21:33:46 [X] [D]
takze "ifconfig eth0 192.168.0.255" ze me dela genia? no slava :D

[34] (Radek Hulán - Mail - WWW) 22.07.2008, 21:41:45 [X] [D]
[32] já věděl, proč mi router přiřazuje 192.168.1.200 :)

[35] (Roman - Mail - WWW) 22.07.2008, 23:19:43 [X] [D]
Cháchá... ja mám slušných 247.. (teda dokiaľ budem platiť telekomu za staticku ip.. )

[36] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.07.2008, 00:38:21 [X] [D]
Zajímalo by mě, kdo se první vytasí s tím, že má 256 ;)

[37] (White Dog - WWW) 23.07.2008, 02:11:53 [X] [D]
[30] Tzv. IQ je číslo, které ukazuje, jak dotyčný umí vyplňovat testy IQ. O inteligenci jako takové to může vypovídat hodně, ale ne vše.
Pokud bude člověk podprůměrné inteligence dostatečně dlouho a intenzivně trénovat, bude IQ testy řešit překvapivě úspěšně, takže v testech "na ostro" může docílit pěkných výsledků. Inteligentnější kvůli tomu ale nebude.
To není žádná narážka, o vysoké inteligenci R.H. nemám pochybnosti.
Jinak já bych se podle své schopnosti vyplňovat testy IQ dostal do poměrně vysoké kasty, poslední část IP adresy by jistě s přehledem přelezla kýžených 130 :-)

[38] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.07.2008, 02:15:45 [X] [D]
[37] O tom není sporu... ale přeci jen jistá korelace mezi "schopností vyplnit IQ testy" a "schopností spojovat logické celky" bude. I když jeden z nejlepších výsledků měl maniodepresivní pracovník pražských kanalizací, který byl zvyklý si v kanále luštit rébusy a hádanky. Ten správně vyřešil celého Ravena... ;)

[39] (Halladin ) 23.07.2008, 09:59:14 [X] [D]
No s tou Afrikou je to poněkud jinak. Tam, kde není jakékoliv sociální zabezpečení, je jediná možnost mít děti, které mě na stáří budou živit. Protože penze neexistuje. A když je velká úmrtnost, je třeba mít těch dětí o to víc......
Je to prostě tržní chování. :-)Diverzifikace investic :-))))
To by měl pravičák chápat :-)

[40] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.07.2008, 13:25:51 [X] [D]
[39] Pravičák to chápe a pravičák nikterak tento fakt nekomentuje. Pravičák komentuje ten fakt, že společenství A žije s modelem "Víc, ti co se neuživí, ti zemřou", ale společenství B vnímá smrt jako něco ZLÉHO, tak se snaží zachraňovat lidi ze společenství A, kteří jsou "na odpis" a vytváří jim tak další problémy.

[41] (lelouch - Mail ) 23.07.2008, 19:55:42 [X] [D]
V zásadě správně: Stejně jako české filmy, tak "lidé z ulice" mají tendenci abstrahovat od psychologie, ač je to nauka jak myslíme - v posledních 20 letech stále více exaktní.

A ta nám čistě matematicky říká, že altruismus je sice v zásadě hloupá strategie (vzdám se části svých zdrojů bez nároků na odměnu). Ve skutečnosti ovšem jde u sociálních živočichů "jenom" o sociální uznání resp. zabránění odsouzení společenstvím (zhusta u matek bránící děti).

Ač se to zdá býti nechutně mechanickým, altruistické činy stimulují v mozku úplně stejná centra rozkoše, jako u některých lidí nakupování anebo u kuřáků zapálení si.

Jinými slovy, jde svým způsobem o nákup a to ničeho laciného. Ono to "jenom" skončilo dva odseky dříve v uvozovkách proto, že paradoxně je sociální tlak jeden z nejsilnějších vlivů prostředí, který má reálný vliv na naše chování.

Takže ano, Arthure. Je to svým způsobem nákup odpustků. A když zde někdo bude lát - hle, sociální tlak v praxi. Na druhou stranu, emoce jako nový způsob posuzování situací jsou jedním z hlavních důvodů úspěchu savců. Právě kvůli své neracionální přilnavosti k mláďatům, slabším jedincům a pod. Holt, početnější smečka je úspěšnější. Otázkou je, zda nám "naši" smečku uměle nezvětšují média. Čím více peněz máme, tím nám je svět menší...

Nicméně, racionální kukuč na tohle téma vždycky bude působit eklhaftně. Takže, hodně štěstí v téhle diskusi.

[42] (Mirek ) 23.07.2008, 22:11:45 [X] [D]
[3] ... to jako že já jsem neprávní domovec, co nic nepodědil jo?