Neobsahuje názory Henryka Laholy

Dropbox - online úložiště

S online úložišti se roztrhl pytel. Jestli jste někdo sledovali Webware100, tak v sekci Utility byla snad každá třetí služba více nebo méně rafinované online úložiště. Pár argumentů pro a proti plus tři pozvánky k testování nového Dropboxu. Aktualizace: Pozvánky jsou už rozdány...

Na Twitteru jsem nabídl pozvánky k testování online úložiště (a synchronizátoru) Dropbox. Dan Dočekal se k nabídce postavil poněkud skepticky: že neví, proč by měl mít něco uložené mimo svou kontrolu... Ta otázka mě zaujala, tak trošku rozepíšu svůj pohled na podobné služby.

Jistě znáte nejznámější představitele jako je box.net nebo 4shared... I v CZ se nějaké služby tohoto typu objevily, po pravdě řečeno jsem vyzkoušel a zapomněl.

Princip je jasný: Dostanete prostor na disku, kam si můžete uložit své soubory. To je plusmínus základní myšlenka. Různé služby nabízí různé funkce navíc a různou kapacitu. Někde tedy máte možnost přistupovat ke svým datům přes FTP (WWW rozhraní je základ), někde si můžete prostor namapovat jako sdílený disk přes webdav. Někde lze soubory vystavit veřejně ke stahování, jinde nabízejíještě jiné fičurky, ale princip je v zásadě stejný: Vaše data na cizím disku. Není to nijaká novinka, na podobném principu, jen o tři úrovně výš, funguje třeba Amazon S3. Takže známý argument: "to je kravina a je to k ničemu" neobstojí.

Další častý argument proti online úložištím je "přeci nesvěřím svá data někomu cizímu!" Mno. Zaprvé – nikdo neříká, že byste měli na online úložiště ukládat soubory jako třeba moje-pristupove-udaje-do-elektronickeho-bankovnictvi.txt. Po pravdě řečeno byste takové soubory neměli mít ani na disku. Ale pro uložení větších souborů, které chcete mít k dispozici odkudkoli nebo které chcete distribuovat mezi víc lidí, se online úložiště hodí.

Ten, kdo má k dispozici vlastní hosting, nemusí online úložiště potřebovat vůbec, může si soubory nahrát na svůj server a má vystaráno. Já vím, že 70% mých čtenářů vlastní hosting má, ale přesto...

Otázka důvěryhodnosti onoho "cizího prvku" je stejná u online úložiště jako u jakékoli jiné služby. Svěřit svoje data "někomu cizímu" na online úložišti je co do důvěryhodnosti stejné jako svěřit je hostingu. A když si mám vybrat, jestli je svěřím Kalužovi nebo Cendrovi, tak je Box.net jasná volba! :)

Důvěryhodnost je stále otázka míry rizika. Některá data mám v hlavě, některá jen na lokálním disku, některá na serveru či online úložišti a jiná se mi tu válí. Každé umístění má svou úroveň rizika, a některá data nepotřebují ležet na disku v zamčeném trezoru; jejich případná kompromitace či ztráta není nic, co by mě osobně ohrozilo.

Takže na Danův dotaz "Proč bych měl mít něco uložené mimo svou kontrolu" odpovídám: Každý, kdo používá hosting, kdo používá dedikovaný server, kdo používá PC v práci má svá data tak trošku mimo absolutní kontrolu. Otázka, kterou si každý musí položit, je, jakou míru ztráty kontroly nad jakými daty je ještě schopen akceptovat. Já osobně mám své stránky na serverech, nad nimiž rozhodně plnou kontrolu nemám, ale to riziko jsem schopen a ochoten nést.

Osobně používám box.net trošku netradičněji: pro "distribuované zálohy" dat ze serverů. Na serveru běží CRON, který každý den v noci udělá tar.bzip2 zálohu dat, tu zašifruje a pošle na box.net. Kdyby někdy něco, tak mám zálohu na dvou místech.

---

Ale zpět k věci: Dneska jsem dostal pozvánku na Dropbox.

Dropbox je trošku jiný než ostatní úložiště. Třeba tím, že nabízí desktopového klienta (WIN a MacOS X), který se chová jako "složka" – takže je možno do něj kopírovat soubory přetažením. Na pravém tlačítku je možnost vygenerování HTTP odkazu... Jeho složka funguje jako "synchronizovaný prostor", něco jako "aktovka" neblahé paměti.

Když jsem ještě pracoval u předchozího zaměstnavatele, hledal jsem něco podobného. Mělo to fungovat jako "potrubní pošta": Na jedné straně sedí účetní, sbalí uzávěrku RARem s heslem a hodí ho do Dropboxu. Na druhé straně sedí úplně stejně šikovná paní a ten soubor si vyzvedne. Ne, uschovna.cz i rapidshare pro ně bylo příliš komplikované, posílat to mailem se bály, navíc to nebylo spolehlivé (občas to spamfiltry zahazovaly)... Dropbox by pro ně byl ideální.

A jak jsem koukal, tak můžete zvát spolupracovníky a sdílet s nimi soubory a adresáře.

Další informace a podrobnější recenze anglicky třeba zde: LifeHacker, Dropbox: The Online Storage Solution We've Been Waiting For? (TechCrunch), DropBox – An Awesomely Simple And Elegant Online Storage Solution (Deep Jive Interests), česky třeba Dropbox: Zálohujte a sdílejte data. Online! od Libora Kříže.

---

Ještě tři pozvánky na Dropbox mi zbývají, takže ti, co v komentářích projeví zájem a připíšou, k čemu by ONI online úložiště použili či používají, ode mne pozvánku dostanou...

Pozvánky došly, omlouvám se přípůadným zájemcům. Pokud zase nějaké dostanu,dám je k dispozici.

Dne 24.07.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Libor Kříž - Mail - WWW) 24.07.2008, 15:30:01 [X] [D]
Hezké zhodnocení. Jak jsem psal na http://jdem.cz...ww.extrawindows.cz = nejsou data jako data. Každý, nechť se rozhodne dle vlastního gusta. Rozhodně souhlasím, že jakákoli data jinde, než na lokálu a šifrovaná nejsou 100% bezpečná. A ještě: má někdo z vás snad data, o která má zájem FBI, teroristická organizace? Ne.. tak vlastně oč jde.. Kdo by tato data kradl. Jsou šifrována a systém nepracuje s heslem, ale pouze otiskem. Toť můj názor.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.07.2008, 15:43:59 [X] [D]
[1] Díky, přidal jsem link do článku.

[3] (Lokutus - Mail - WWW) 24.07.2008, 16:10:58 [X] [D]
No, já bych měl zájem. :-)
Používal bych to na ukládání osobních dokumentů a fotek.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.07.2008, 16:30:32 [X] [D]
[3] A máš ho... :)

[5] (Daniel - Mail ) 24.07.2008, 16:54:35 [X] [D]
Ja bych mel taky zajem.vzhledem k cestam mimo civilizaci tzn nemoznost tahat sebou ntb a externi disk by se to dost siklo na fotky a tak..:-) a kouzelne sluvko prosim:-)

[6] (honza - Mail ) 24.07.2008, 16:57:59 [X] [D]
Já bych taky s dovolením požádal. Byl jsem zapřisáhlý odpůrce online aplikací, ale jak mi zkolaboval Thunderbird tak, že jsem poštu nedal dohromady, používám raději Gmail. Nedávno mi odešel disk a obnova z DVD je sice v pohodě, ale to vypalování... Občas jeden zapomene a nezálohuje třeba měsíc... Online záloha mi připadá jako sen :)
Používal bych to na zálohu prakticky všech dat, o která nechci přijít, hlavně fotky.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.07.2008, 16:59:57 [X] [D]
[5][6] Máte je. A tím jsem vyčerpal příděl... :)

[8] (Daniel - Mail ) 24.07.2008, 17:06:36 [X] [D]
Dekuji.-)

[9] (Kojot - WWW) 24.07.2008, 17:11:19 [X] [D]
Sakra... No, tak nic. ;) Sdílel bych tam mj. cthulhu koledy...

[10] (Daniel - Mail ) 24.07.2008, 17:15:47 [X] [D]
Kojote, jestli mas zajem poslu ti jednu z nove nabytych pozvanek:-)
muj email je k dispozici v hlavicce

[11] (Lokutus - WWW) 24.07.2008, 18:10:23 [X] [D]
Díky :-)

[12] (Richard - Mail ) 24.07.2008, 18:56:28 [X] [D]
Pokud nekomu z Arthurem pozvanych zbyla jeste nejaka pozvanka, mohu prosim take jednu dostat? Dekuji.

Jinak podobnou sluzbu (akorat si nejsem jist tim verzovanim souboru) nabizi i AOLacky X Drive (desktop software vytvori disk X: ), bohuzel loopback network ovladac k tomu pouzity se nejak moc nema rad s Vistama, takze je to takove akesi nestabilni.

[13] (davee - Mail ) 24.07.2008, 21:32:54 [X] [D]
Taktéž bych poprosil někoho z nově pozvaných, zdali by mi jednu pozvánku nezaslal. Přesně něco takového by se mi totiž poměrně dosti hodilo. Díky předem!

[14] ( - WWW) 24.07.2008, 23:52:10 [X] [D]
to zálohování cronem je zajímavá myšlenka a myslim že ze všeho možnýho hodně dobře použitelná...

a když jsem se v patnácti rozhodoval kam dám svá data... :)

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.07.2008, 23:58:22 [X] [D]
[14] ... pekařina byla jasnou volbou, aneb Jako malý jsem se motal v serverovně, když máma programovala...

O víkendu zveřejním ten zálohovací skript, jestli bude zájem.

[16] (Radek Novák - Mail ) 25.07.2008, 01:53:15 [X] [D]
rozhodně by zájem byl :)

[17] (pixy.myopenid.com - Mail ) 25.07.2008, 02:04:06 [X] [D]
"Po pravdě řečeno byste takové soubory neměli mít ani na disku …" - Správně! To se přece lepí lípátkem na monitor!

Já mám s online úložišti trochu jiný problém, podobně jako se svým iPodem. U něj taky pořád řeším, co ze svých 150 GB audia (o videu nemluvě) do toho 30GB drobečka nahraju a co nechám doma... Dat hodných zálohování mám skoro 1 TB a rozhodovat, co ano a co ne, je extrémně náročné a nepříjemné. Moc mě netrápí problémy s bezpečností apod. (nejde o extrémně citlivá data) a taková diverzifikaci záloh je rozhodně užitečná. Ale bohužel terrabytová záloha je zatím sci-fi - i kdyby se našla taková kapacita, tak i při mém poměrně rychlém připojení 1 MB/s bych tu zálohu kopíroval asi dva týdny v kuse.

(Ale nelze mi nevzpomenout na můj obvyklý technologický předstih. Já vždycky něco chci a dlouze, marně sháním, a za nějaké dva tři roky je to běžně na každém rohu. Takže až budete za pár let zálohovat svůj archiv na svůj 5 TB online disk poměrně ucházející rychlostí, tak si na mě vzpomeňte, že já to řikal. ;)

[18] (VfB ) 25.07.2008, 07:25:16 [X] [D]
nevíte někdo z těch, kdo tuto službu používají, zda tím dropboxovým sw vytvořený adresář (directory) je vidět také ve správci souborů nebo jen v průzkumníkovi? a jde nějak změnit umístění toho adresáře, přeci jen složka dokumenty je velmi nepraktická, asi by to mělo jít nalinkovat jinam přes nějaké junction nebo napojit jako disk přes obyčejný dosovský sub nebo jak se ten příkaz jmenuje, ale možnost to přímo nastavit by byla mnohem jednodušší a příjemnější

[19] (m-a ) 25.07.2008, 07:48:31 [X] [D]
Nuž, ja mám s tými dátovými úložiskami skôr iný problém: Existuje kopa MVC frameworkov, hromada CMS, nespočet CRM, ale nikde som nenašiel žiadne takéto úložisko pre rozbehnutie na vlastnom serveri.
Nemáte niekto tip ?

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 25.07.2008, 10:43:00 [X] [D]
[17] Já ho mám v kotelně. Je připojené přímo na LAN routeru a funguje i jako "vzdálené úložiště" (čti: mohu se připojit odkudkoli ze světa). 1TB bratru za 5000 Kč... Však víš, to je to, jak jsi psal, že tě ruší ventilátorek. :)

[19] Tip bych měl... ;) Klíčová slova jsou "clone" :)

[21] (rony [openID] - Mail - WWW) 25.07.2008, 14:52:37 [X] [D]
[20] mohol by si zacat ponukat kotolnahousing pre tych, co musia pocuvat ventilatorky :-)

[22] (danaketh - Mail ) 25.07.2008, 15:16:48 [X] [D]
Díky za nápad se zálohami. Momentálně je řeším mirrorem a týdenním zálohováním na DVD. Zkusím využít některé z online úložišť jako "sichr".

[23] (ehmo - WWW) 27.07.2008, 12:35:33 [X] [D]
Pozor na bezpecnost tychto novodobych WEB 2.0. Napriklad drop box trpi na vazne bezpecnostne zranitelnosti. Jednu som vybral a vytvoril pre nu video
http://vimeo.com/1415241

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 12:46:59 [X] [D]
[23] Ano, pokud se někdo přihlásí do svého účtu na webu, má povolený JavaScript a pak vleze na podezřelý odkaz, tak... Mno. Zaprvé, Dropbox je navržen pro desktopové použití, webové rozhraní je "náhražka". Scénář mi tedy připadá velmi málo pravděpodobný: Když už na ono webové rozhraní vlezu, tak tam udělám to, kvůli čemu jsem přišel, a zase jdu pryč. Chybí mi důvod, proč bych do toho samého okna otvíral "cosi jiného"...

A pokud někdo jiný takový důvod má, tak plně platí, že nejdůležitější bezpečnostní prvek je mezi klávesnicí a židlí.

Čímž nechci říct, že tam chyba není či že nemůže být zneužita. Je tam a může být zneužita... Stejně jako v tisících dalších webů.

[25] (honza - Mail ) 29.07.2008, 20:50:38 [X] [D]
Jestli je tu ještě někdo, kdo chce pozvánku, ať mi napíše! Ale jen do zítřka do 16:30, pak odjíždím na dva týdny mimo dosah internetu :)

[26] (Tom - Mail - WWW) 28.08.2008, 21:33:31 [X] [D]
Pokud nekomu zbyla pozvanka, prosim o zaslani na email. Moc diky