Jak (si) hrajete vy?

Jaký typ hráče jste?

Tenhle příspěvek je převážně pro lidi, kteří občas hrají hry, nazývané FPS, tedy "střílečky v první osobě". A ještě jen některé...

Cože? Vy nehrajete střílečky? Tak aspoň nějaké strategie, realtimové nebo tahové... Určitě aspoň jednou za rok, ne?

Cože? Že jenom Tetris a Hledání min? Aha, tak vy asi ne.

Cože? A VY si nehrajete vůbec NIKDY, je to podle vás ztrráta času a radši si jdete ven zaběhat a blablabla? No, tak to máte život chudší než většina lidí a zvířat, ale jistě jste takto šťastní.

A po úvodním rozřazovacím testu zůstali jen čtenáři, kteří pochopí, oč mi jde.

Totiž: Ležel jsem takhle v džungli a obhlížel dalekohledem pozice korejské armády. Přemýšlel jsem, jak zlikvidovat jejich muniční sklad – vlevo věž s ostřelovačem, vpravo věž s ostřelovačem, dvůr plný vojáků,procházeli se tam, postávali, ale bylo jich fakt moc. Do toho jsem slyšel helikoptéru. Letěla někde nade mnou. Nemohli mě vidět, protože jsem byl v hustém podrostu, ale jakmile se odsud hnu, tak budu muset být moc opatrný a hledat skrytou cestu, dostat se do vhodné pozice a pak...

Ano, co pak?

V zásadě má člověk ve většině her na výběr dva různé přístupy. Nazval jsem si je střelec a splašený střelec (což jsem pak překvalifikoval kvůli negativním konotacím na ramba). 

Střelec si najde nejvýhodnější pozici a krátkými, přesně mířenými údery likviduje nepřátele jednoho po druhém a nakonec si dojde do prázdné vesnice efektně zlikvidovat muničák.

Rambo si najde nejvhodnější pozici, pak nahází na cíl spoustu granátů a dýmovnic a s mohutným řevem (vhodný text: URÁÁÁ) se vyřítí z dýmu uprostřed nepřátelského tábora a pálí okolo sebe na všechny strany brokovnicí, dokud nejsou všichni nepřátelé mrtvi, tábor zničen a muničák rozstřílený, nebo dokud ho nesejme ten ostřelovač z věže.

Některé FPS inklinují k tomu či k onomu přístupu, jiné dávají hráči na výběr. Já mám osobně radši první přístup. Sice to je pomalejší a není to takové spektakulární, jako mariňák v oblacích dýmu zběsile střílející rotačákem, na druhou stranu člověk šetří munici, šetří klávesnici a pravděpodobnost, že přežije, bývá vyšší.

Proto mám taky raději ty hry, kde je pevný počet nepřátel v oblasti. Tedy třeba 20 povstaleckých vojáků ve vesnici. Jakmile je zlikviduju, vím, že mám klid, pokud přes pole nepřijedou posily. Pak si hru opravdu užívám – pušku s dlouhou hlavní, kvalitní optická mířidla, 1.1 výstřelu na jednoho kašpárka, v klidu si připravím půdu... 

Zastánci Rambo-stylu říkají, že taková hra je za A nudná, za B zdlouhavá a za C že to není žádnej boj, ale jen takový střílení na daleký terč, žádný pořádný vzrušení, žádná akcička.

Sledoval jsem různé hráče, s různými hráči jsem hrál, a připadá mi, že styl hraní těchto her bývá dost často spojen s věkem. Čím mladší hráči, tím spíš se budou vrhat do bojů a la Rambo ("co na tom že mě dostanou, obnovím se támhle u vlajky"), čím starší, tím spíš si půjdou za svým cílem pomaleji, trpělivěji a opatrněji.

Zkrátka mi připadá, že Rambo je dobrý do her s nekonečnými zdroji – do her, kde mám stále plný zásobník a kde chodí další a další nepřátelé, zatímco Střelec je poněkud, přeci jen, reálnější.

Mezitím jsem našel vhodné místo a dvěma přesně mířenými ranami jsem zlikvidoval ostřelovače. Pak jsem se připlížil zezadu k muničáku, kde byl jen nějaký mladý voják. Nekladl odpor. Našel jsem vhodné místo pro balíček s trhavinou a s velkým rámusem jsem se začal prodírat ven. Někteří vojáci mne běželi hledat, a když byli u muničáku, odpálil jsem nálože. A nakonec jsem se vyřítil z doutnajících trosek a chabý odpor zbývajících Korejců jsem eliminoval Rambo stylem.

Které že hry to mám tedy rád? Takové, kde není řežba nutnou podmínkou k projití. Takže namátkou: Half-Life 2, Call of Duty, Stalker, Crysis, staré Delta Force...

A co vy, čtenářové? Hrajete střílečky? A jaký styl hry máte raději?

Dne 27.07.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Kačer [openID] - Mail ) 27.07.2008, 18:11:22 [X] [D]
Hraju :-) Na vyblbnutí ideální. A zásadně stylem střelec/ostřelovač, styl rambo mi přijde nudný...

[2] (katchaba - WWW) 27.07.2008, 18:15:43 [X] [D]
Já teda úplně přesně nevím, čím to je, ale ve střílečkách mě vždycky, ale fakt VŽDYCKY rozstřílej na hadry během prvních tří minut.
Takže je nehraju, protože je to nuda :-))

[3] (emmacore - Mail ) 27.07.2008, 18:21:39 [X] [D]
Teraz uz vela nehravam, momentalne ani nemam herny pocitac. Chystam sa vsak tento rok nieco kupit a konecne si zahrat HL2, CoD4 a Bioshock. Kedysi som niekolko rokov vazne hraval Counter-Strike od verzie 1.0 po 1.6. A na dorovnanie som mal rad hry typu DeusEx alebo System Shock 2. Takze som taky rozvazny strelec :-)

[4] (r1 [openID] ) 27.07.2008, 18:27:33 [X] [D]
Když se mi tenhle příspěvek objevil ve čtečce, hrál jsem zrovna šachy (WinBoard, engine GNU Chess). Moc je neovládám, ale občas to zkouším. Pravidla jsem se naučil sám na počítači a s lidským soupeřem hrál jen párkrát v životě.
Střílečky nehraju vůbec, nejblíž bylo asi Diablo.
Baví mě spíš tahové strategie (Realtimové mi připadají jednotvárné), Třeba Heroes of Might and Magic nebo Civilization.
Řekl bych, že pokud bych střílečky hrál, inklinoval bych spíš k typu střelec (asi i když jsem byl mladší). Jsem od přírody zákeřný :)

[5] (Tonda - Mail - WWW) 27.07.2008, 18:47:05 [X] [D]
Řekl bych, tohle základní rozdělení vypovídá i o tom, jak člověk žije. Teda ten co má rád jistotu jde cestou odstřelovače, ten kdo riskuje, jde do boje nablízko.

Já moc nový střílečky neznám, ale boj na blízko nemusí být jenom rambo-style. Naopak, vymyšlení správný taktiky (kam hodit ten granát, za jakej zákop se schovat apod.) je daleko náročnější, než lehárko za stromem a hledání obětí v hledáčku.

A když už jsi u těch her ... DIABLO III !!! :) ... už jsem klidnej.

[6] (pipboy - Mail - WWW) 27.07.2008, 19:08:38 [X] [D]
FPSky hraju vedle RPG a 3rd person akcí nejradši, ale většina RTS/TBS mě s časem nějak přestala bavit, i když na Starcraft 2 se těším :)

A jinak taky preferuju plížení, přesné rány z bezpečné vzdálenosti, pokud je tlumič, tak tlumič, ošklivé headshoty ze zálohy, etc. :) Na druhou stranu, když už se něco podělá, tak trocha toho ratata neuškodí :)

Právě hraju Stalkera s Oblivion Lost modem a je to o dost lepší, než když jsem hrál původní verzi... hm... akorát se teď díky snipování Enfieldem nějak nemůžu zbavit munice :)

[7] (Memphis - WWW) 27.07.2008, 19:13:11 [X] [D]
Ve střílečkách preferuju spíše taktický postup, ale rambo-style je na odreagování taky celkem dobrý!:)

Zmíněný Half-Life 2 je paráda, pro mě ideální kombinace akce, příběhu a audio-vizuální podívané. To samé platí i o nadcházejících dvou epizodách.

Jinak pokud máte rádi PC hry, klikněte si na moje WWW, třeba najdete nějakou novou herní perlu.

[8] (Timy - Mail - WWW) 27.07.2008, 19:19:59 [X] [D]
Ze stříleček mám nejraději Unreal Tournament, kde snad ani jako střelec hrát nejde :-). Tedy sniperka tam je, ale raketomet je prostě raketomet. Navíc větší část map nebývá zrovna konstruována tak, aby se tam vůbec sniperka dala použít. Lítat se sniperkou v uzavřeném komplexuě není to pravé ořechové. V UT zkrátka člověk skoro nespustí prst z klávesy „vpřed“ :-).

Něco jiného je třeba Vietcong, který jsem hrával tak dva roky zpět. Vzhledem k tomu, že tam jedna dobře mířená rána prakticky z jakékoliv zbraně znamenala smrt, tak se vyplatilo zalézt někam do křoví a počkat si, až se někdo někde objeví a pak mu to napálit do kebule.

Takže opravdu záleží na hře…

[9] (Majk ) 27.07.2008, 20:11:50 [X] [D]
Nedávno jsem prošel Crysis. Líbí se mi když si musím dopředu promyslet taktiku a zkoušet různé strategie útoku. Proto jsem nastavil obtížnost na hard. Styl ramba je potom značně neefektivní. Dříve jsem však volil přístup akčnější (Doom, Duke nukem 3D, Hexen, ...). Možná to bylo dáno i inteligencí nepřátel (možná i mou :)). Ale co si vzpomínám, tak hru Half-life jsem už hrál taktičtěji.

[10] (Falagar - WWW) 27.07.2008, 20:12:34 [X] [D]
U mě to strašně záleží podle nálady. Ale v podstatě je to odvislé od toho, zdali zrovna hraju single- nebo multiplayer hru. V singleplayerovkách dávám obvykle přednost sniper stylu, kdy krůček po krůčku čistím oblast a snažím se projít celou lokaci a objevit vše, co nabízí. Příklad za všechny - DeusEx.

Pro chvilkové odpočinutí obvykle volím multiplayer a nějakou hru přes Steam. Ať už zrovna hraju jeden nebo druhý Day of Defeat nebo třeba Team Fortress 2, dávám zde vždy přednost rambo stylu s čelními útoky, rychlými postupy na vlajku a snažím se týmu prospět rychlým obsazováním klíčových bodů apod. Rychlý postup vpřed zde však pro mne také znamená vysokou úmrtnost.

[11] (Aubi ) 27.07.2008, 20:13:25 [X] [D]
Mě nějvíc bavily hry typu Hidden and Dangerous a Vietcong, kde jsem měl vždy nachystaného jednoho snipera a jednoho kropiče s BARem na dočišťování... HD 2 mi přišlo úplně ideální, jen byly velmi pitomé tanky, které šly odstřelit skoro jen tehdy, když jsem jim stál na kapotě motoru, což už není realistické, ale kravina. Na druhou stranu, v Call of Duty 2 účinkuje Panzerfaust na 500 metrů, tedy asi 10x tolik, než byl dostřel...

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 20:41:07 [X] [D]
[6] A já pořád co mému Stalkerovi chybí... MOD mu chybí! Díky za tip... URL s bližším info nemáš?

[13] (danaketh - Mail ) 27.07.2008, 20:53:20 [X] [D]
Copak jsi to hrál? Já se teď bavím u Portalu. Rozehrál jsem HL2:Ep1 ale zatím je to poměrně nudné. STALKER mi padá i s posledním patchem. Pitomci vývojáři - multiplayer nikdo nehraje ale oni patchují jen ten. Pravidelnou dávku Star Wars si dávám v podobě Jedi Academy s několika modifikacemi a Empire at War.

Crysis jsem smazal po hodině. Nějak jsem na tom nedokázal najít zábavný prvek. Místo toho jsem nainstaloval poslední Rainbow Six. Jinak mám na disku neustále i kompletní sérii Hitman :) Doporučil bych Mass Effect - dlouho jsem se tak nebavil a nějak mám problém se odtrhnout.

Ale v jádru jsem RPGčkář a většinu herního času mi zabírají hry jako Neverwinter Nights, Dungeon Master, Baldur's Gate atd.

[14] (danaketh - Mail ) 27.07.2008, 20:56:34 [X] [D]
[12] http://www.oblivion-lost.net...g=en

[15] (pepcza ) 27.07.2008, 20:58:19 [X] [D]
FPS mi moc nejdou, ale Max Payne byl perfektní zážitek. Nejradši hraju hry co nejodlišnější od reality, takže Heroes of Might and Magic (TBS), Diablo (click-fest RPG), Hellgate London (FPS/RPG), Starcraft (RTS) nebo některá MMORPG (Guildwars, Lineage 2, World of Warcraft).

Nejvíc mě ale asi bavil FlatOut 2 a bourání do soupeřů.

Mimochodem, Arthure, znáš GridWars ( http://gridwars.marune.de )? Perfektní na zabití času, ale trochu návykové.

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 21:02:11 [X] [D]
[13] Ten popis v textu? To je "nezábavný Crysis"... :) U každé střílečky to tak hodinku trvá, kdy si člověk říká "Já to snad radši vypnu" - to je ta fáze, než přejde ovládání do krve.

HL2EP1 nudná? Jo, první dvě úrovně jo, furt se někam leze a něco vymýšlí. Taky to není čistokrevná střílečka, ale trošku logiky to chce.

STALKER mi padal, dokuid jsem nezačal extra chladit grafiku, od té doby drží.

Ale co ten styl? Pokosit to nebo trošku elegance?

[17] (pepcza ) 27.07.2008, 21:03:48 [X] [D]
Omlouvám se za sklerózu a spamování komentářů, ale vzpomněl jsem si na skvělá RPG Fable: The Lost Chapters a Jade Empire.

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 21:04:18 [X] [D]
[15] A další takovej... :) Otázka není "FPS nebo RPG", ale "jakým stylem"? Frontální útok nebo tiše ze zálohy?

[19] (Milf ) 27.07.2008, 21:07:24 [X] [D]
Když FPS tak Střelec, naposledy jsem se zabavil s COD IV. Upřednostňuji ovšem RTS, poslední úlet s The Settlers VI. 8-)

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 21:08:27 [X] [D]
[14] Tam jsem byl, ale nějak jsem se nedostal k informaci o tom, jak z obyč Stalkera udělat "Oblivion Lost modded" verzi... Nevidím ji nebo tam fakt není? :)

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 21:10:50 [X] [D]
[19] COD IV je příjemná, leč krátká hra, a ke Střelectví přímo vybízí. Ne sice tak jako STALKER, kde metoda "Vlítnu tam a pokosím to tam" znamená na 99% taky "budu reloadovat", ale ani v COD IV není moc místa pro hrdiny s trvale stisknutým FIRE. ;)

[22] (Kozo - Mail - WWW) 27.07.2008, 21:37:16 [X] [D]
No tak vidim, ze som uplne inde ako zvysok. Ja hravam velmi zriedka, lebo ma to v podstate nebavi. Ked zacnem hrat, tak sa chcem odreagovat. Rychlo. Co v praxi znamena Rambo-style. Preto sa mi skor pozdavaju hry "strielaj do vsetkeho co sa hybe a pre istotu aj do toho co sa nehybe a sakra rychlo". Doom (vsetky verzie), UT a ja som si vedel podobny "mod" zahrat aj v Far Cry, Return to castle wolfenstein, ci Blood II. Nehram preto, aby som na konci videl, ze som zvitazil. U mna su dovody uplne ine. A aj cesty k dosiahnutiu ciela.

[23] (Kačer [openID] - Mail ) 27.07.2008, 21:39:19 [X] [D]
Pamatujete si někdo hru Thief nebo jak se to... Kde bylo třeba, aby o vás vůbec nikdo nevěděl? Mmmmmmm... Existuje dneska nějaká taková? Takový styl střelec/neviditelný.

[24] (Taurus ) 27.07.2008, 21:46:59 [X] [D]
[4] Slovo "zákeřný" je v tomto případě velmi trefně zvoleno :-)

[25] (FTF ) 27.07.2008, 21:52:23 [X] [D]
Já hraju FPS obvykle stylem "zbabělý střelec" - z bezpečného krytu a vzdálenosti střílím sniperkou, když už musím někam blíž, tak nejradši likviduju protivníky pistolí s tlumičem do hlavy. Můj sen je odstřelovačka s tlumičem. :-)

[26] (pepcza ) 27.07.2008, 22:10:45 [X] [D]
[18] omlouvám se...doplním správně formulovanou odpověď :) záleží na hře a okolnostech, ale je to tak 50:50.

[27] (Roman - Mail - WWW) 27.07.2008, 22:14:51 [X] [D]
Bohzuial, s hrami som skoncil ale je to taka klasicka dozivotna abstinencia a budu urcite nasledovat kratkodobe recidivy.

[28] (apin - WWW) 27.07.2008, 22:32:03 [X] [D]
takové hry jsou označovány jako 3D AKČNÍ, tudíž akce ;) na taktizování je snad u všech her příliš nízká umělá inteligence. Když odstřelíte jednoho panáčka z davu, tak ten panáček vedle se maximálně přikrčí, nikam se neschová a čeká na ránu... to není taktizování :)

[29] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 22:37:03 [X] [D]
[28] Já o DOOMu nepsal... A pokud jsou tvé střílečky takové, tak si zkus koupit něco novějšího. :)

Ty moje jsou označovány FPS, tedy First-Person Shooter, čili "Střílečka z pohledu první osoby". A třeba ten Stalker moc akční není :)

[30] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 27.07.2008, 23:03:26 [X] [D]
Je to sice už dneska vykopávka, ale v tomhle byl naprosto nepřekonatelný Return to the Castle Wolfenstein a jeho tiché mise. Třeba ve vesnicích, kde bylo nutné zastřelit třeba jen 5 lidí z 50 přítomných... nebo se dostat nepozorovaně na náklaďák, který jede do tajného komplexu... Úplný labůžo!! Dobrá hra, jak píšeš, umožňuje hrát ji oběma styly. GENIÁLNÍ hra počítá s oběma variantami a nechá hráče si v některých misích "zakropit".

Mimochodem, nejen ve FPS (ze kterých teda hraju v podstatě jen již zmíněný RTCW), ale především v leteckých (lépe řečeno ve vrtulníkových) simulátorech mě tohle hrozně baví - když nejsem nesmrtelný jako blahé paměti v LHX. Nemám rád simulátory, kdy s jedním vrtulníkem vykropím na jeden let půl divize a po zásahu šesti raketami jen s nefunkčním displejem a dírou v okně nerušeně letím domů s tím, že mi většina klamných cílů vlastně zbyla...
V tomhle je geniální Apache vs. Havoc (dodnes nepřekonaná vykopávka, která je už neuvěřitelných 11 let stará a pořád nejlepší).

A není to jen v nastavení obtížnosti, ale v realističnosti, kdy je počítač schopen spolupracovat s hráčem sám proti sobě, aby nebyl ani moc hloupý a nenechal se sejmout triviální chybou nebo naopak aby hráči neubíral požitek ze hry tím, že to vykropí sám. To je, myslím, skoro nadlidský úkol tvůrců počítačových her...

Díky za tenhle zápich, jdu si najít joystick ;-)

[31] (Lokutus - WWW) 27.07.2008, 23:06:12 [X] [D]
[4] Šachy hraju zásadně stylem Rambo.

Jinak jsem kdysi hrál hru Delta Force a tam byl sniper. Docela dobrý, hledat si správný úkryt a likvidovat nepřátele hezky potichu a z dálky. Ale pak mi přišlo trapný, že nepřátelé ubývají a nikomu z přeživších ty chybějící hlídky nechybí. A tak mě to přestalo bavit. Pak jsem zkoušel hrát Rainbow Six (nebo něco podobného?) a to mě bavilo víc. Důkladná příprava a přesně provedená rychlá akce, to mělo k realismu nejblíže. Záleželo na připravené strategii. Zkoušel jsem i pár her (už ani nevím jméno) stylem Rambo, ale pokud ta hra na to není přímo dělaná a chybí tomu ta nadsázka, nebaví mě to už vůbec. Nejhorší jsou asi hry, které se berou strašně vážně, ale k realismu mají asi tak daleko, jako já k dalajlámovi. To si raději zahraju něco jako Doom, Quake, Unreal Tournament apod.

Ale už je to fakt dlouho, co jsem něco takovýho hrál. Asi si budu muset koupit grafickou kartu. Začíná mě to lákat.

[32] (danaketh - Mail ) 27.07.2008, 23:16:49 [X] [D]
[16] Pak mi to došlo ;)

Styl hraní preferuju pokud možno "nebýt viděn", takže se snažím každého sejmout z dálky, ideálně sniperkou. Jedna rána - jeden mrtvej! :)

Jo, teď utíkám z trosek citadely a začíná to být zajímavější.

Ještě doplnění - vložil jsem špatný odkaz na ten mod...

http://www.gameupdates.org...d=2191

[28] Ve FEAR tě většinou přečůrají dřív než se rozkoukáš. Tam je AI zatím nejlepší co jsem viděl. Dobrá AI je taky v Brothers In Arms. Tam s Rambo stylem daleko nedojdeš.

[33] (Daniel - Mail ) 27.07.2008, 23:18:42 [X] [D]
hraju jen CS. driv hodne ted mene. tzn verzi 1,6 a nosim 60 mb soubur na flasce:-) zadna instalace, clovek jen klikne ono se rozbalia hraje:-) idealni na cesty:)

a co se tyce stylu?

podle nalady, fy_iceworld metoda berserkr, ale casteji spis strelec, a nevim kdo to psal , ale je to o veku, v 16 jsem lital jako blazen a kosil. ted to beru po jednom:-)

[34] (klok - WWW) 27.07.2008, 23:19:05 [X] [D]
Driv jsem hraval Enemy Teritory, tam byla i moznost se prevliknout do nepratelske uniformy a pak napadnout nepritele nenapadne zezadu nozem :). Jeste predtim jsem hodne hraval UT, to jsme davali vzdycky po obidku v praci, takove odreagovavacka ve 20 lidech. Parada. U ET spis strelec a v UT "najdi a znic" Ale posledni dobou cca rok davam prednost NETHACKu :)

[35] (emmacore - Mail ) 27.07.2008, 23:34:24 [X] [D]
[33] Haha, Iceworld. Mal som kamaratov, ktori boli zavisli na tej mape :-) Denne par hodin len Iceworld.

[36] (kahi ) 28.07.2008, 02:09:22 [X] [D]
A nebo B? Samozřejmě, že C. Čili roztočím rotačák a sejmu vrtulníčák tak, aby spadl na muničák. (Za mohutného řevu ČÁK ČÁK ČÁK!)

[37] (eMeM - WWW) 28.07.2008, 06:59:18 [X] [D]
Střílečky jsem doma zakázala (juniorovi je sedm) a už teď jsem hnusná matka. Je mi jasné, že na ně přijde doba, ale zatím jsme u Simpsonů, skládání kostiček a pexesa :)

[38] (ofr ) 28.07.2008, 07:27:47 [X] [D]
Poslední dobou hraju Sniper Elite - plížit se, plížit se - počkat a bum. Zjišťuju, že se u toho odreaguji úplně stejně jako u masového vraždění motorovou pilou :-; (což si ovšem občas stejně zahraju). Tedy poměr střelec:Rambo je 70:30

[39] (rony [openID] - Mail ) 28.07.2008, 08:02:49 [X] [D]
[11] "Effective range 60 meters (Panzerfaust 60)"

Zrejme dolet ma urcite omnoho dalej, u zbrani sa pocita efektivita, tj. vzdialenost na ktoru ma smrtiaci ucinok :-)

Ruske RPG som mal moznost skusat na zakladnej vojenskej sluzbe a na nejakych 400m som trafil stlp povodne drziaci uz rozstrielanu maketu nakladneho auta. Tym nechcem spochybnovat, ze by Panzerfaust mal mat podobne parametre ako RPG: naviac RPG-7 ma MAXIMALNY dostrel skoro kilometer a vznikla az po WW2.

[40] (#13 - WWW) 28.07.2008, 09:17:24 [X] [D]
Já v životě nejvíc hrál NHL a to jsem hrál stylem zasypat soupeře střelama, ono to tam nějak napadá :). Hodně gólů jsem dostal, ale většinou jsem jich víc dal.

Můj bratranec hrál přesně naopak. Perfektně bránil a zápasy vyhrával často 1:0. Vždycky, když jsem takhle zkoušel hrát já, skončilo to velmi neslavně.

Takže jsem to asi hrál strategií NHL-Rambo :)

[41] (http://openid.cz/miisha ) 28.07.2008, 09:19:55 [X] [D]
Potichu si připravit pole, provést akci a tiše se vyklidit... Z tohohle důvodu mě velmi potěšila série Splinter Cell (a doporučil bych ji i těm co se líbil Thief [23] - apropos velmi levně se dá koupit "Thief Antology", která obsahuje všechny tři Thief hry). A ze stejného důvodu hraji v RPGčkách většinou Marksmany, čili střelce.
Taky jsem zvědav, co v tomto směru nabídne Assassin's Creed.

[42] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 09:53:31 [X] [D]
Jméno DeusEx už tady několikrát padlo a tohle byla moje srdeční záležitost - když jsem měl čas, chuť, a náladu, popadl jsem sniperku a pěkně z dálky nepřátele odkrágloval.

A když ne, tak Rambo style :)

Nejlepší na té hře bylo, že umožňovala oba dva styly hry

[43] (čelo ) 28.07.2008, 09:57:22 [X] [D]
Dříve jsem hrával dost Operaci Flashpoint, teď ArmA: Armed Assault.
Ten styl asi každému nesedne, ale já tomu podlehl a zatím jsem nenašel něco podobného komplexního, rozsáhlého a hlavně variabilního. Ostatní FPS mne třeba na chvíli zaujaly, ale nikdy ne na dlouho.

Mě prostě baví doplazit se s jednotkou k nepřátelskému táboru, prohlédnout si ho, rozmístit jednotky, označit cíle a na rozkaz zahájit palbu. Člověk té přípravě obětuje třeba i 10-20 minut jenom, aby všichni jeho muži přežili a akci mohl považovat za úspěšnou.

Jsou pak ale chvíle, kdy se prostě na*eru, vidím, že ta nepřátelská základna je chabě hlídaná a není v ní skoro žádná technika, tak svoje nechám klidně vzadu hlídat záda, vlítnu tam a všechno to pokosím hlava nehlava :)

Mě se líbí, že mi OFP/ArmA nabízí možnost obou postupů.

Ale když se nad tím zamyslím, tak často hraji i podle toho zda si chci danou hru/misi zahrát nebo ji dohrát. Když mě ta hra/mise moc nebaví a chci se posunout v ději za každou cenu dál, tak raději zvolím rambo styl. V opačném případě si to vychutnám pomalejším jistějším stylem.

[44] (danaketh - Mail ) 28.07.2008, 10:46:01 [X] [D]
[43] OFP a ArmA mám taky, kompletní sbírku. Geniální hry. Po dohrání jsem si "hrál" v editoru a vytvářel vlastní scénáře bojů. Nejvíc mně bavilo tvořit záškodnické mise, tedy takové, kde měl člověk zničit nějaký konvoj :) To jsem se dokázal zabavit i na celý den, jen aby ta mise byla co nejpropracovanější. :)

[45] (ehmo - WWW) 28.07.2008, 11:23:38 [X] [D]
Pridavam sa k tebe a mnzostvu hracov, ktori radi hraju prvym stylom strelca. je to podla mna ovela vacsia zabava, ked clovek musi kalkulovat. mam rad aj styl ramba, ked som unaveny, zapnem cod a proste sa rozbehnem kam sa da a palim kam to vojde. vtedy netreba uvazovat, len utekat a palit. to je cele.

mam najradsej hry, kde sa da skutocne rozmyslat aj pri vymyslani taktik, ako dostat nepriatela. takto sme hrali na gamezone serveroch starucky cod 1 a nik proti nam hrat nechcel prave z dovodu, ze sme ich opatrne nicili.

dnes uz moc casu na hry nie je, dnes sa hram hladanim bezpecnostnych zranitelnosti, ale urcite si zahram nove gta a dobru RTS.

[46] (Kojot - WWW) 28.07.2008, 12:24:27 [X] [D]
Střílečky mi nikdy moc nešly, dohrál jsem jen Wolfensteina blahé paměti. Mám pomalé reflexy. Dřív jsem hrával tahové strategie (Heroes), ty mi šly a bavily mě. Nakonec to skončilo závislostí a zcela reálným zraněním: http://jdem.cz/abjs6 . Nicméně co se týče zařazení, tak určitě "střelec". Ale dost špatný střelec...

[47] (pizi - WWW) 28.07.2008, 13:22:31 [X] [D]
Ja patrim do te skupiny sniperske, rozvazne. Extremem ale jsou stealth akce. Zname jsou ty se jemnem Toma Clancyho v nazvu. Ty uz mi pripadaji prilis. Hlavne kvuli nervum, kdyz se clovek plizi metr za zady vojaka...

Obecne mam rad FPS, ale nemam rad lekani a soky. Takze treba Doom III jsem musel vypnout prave kvuli lekani. Stejne jako Aliens vs Predators.

Mam rad hry, kde vystrilim a mam klid, jak je v clanku zmineno. Dalsi nepratele uz se negeneruji.

Pro sniperskou akci muzete zkusit hru Sniper Elite.

Pekne je to v Bioshocku, kde je mozne stejnou situaci resit ruzne. Napriklad lze na nepritele hodit "tag", ktery ho otaguje jako nepritele pro automaticka kulomtna hnizda. Nebo seslat "kouzlo" ktere nepratele postve proti sobe. Tedy vice cest k cili. To mam rad.

Stalker je skvely, ale zase v pozdejsich castech lekaci, takze to mi dela problem. Z toho duvodu uz nesleduji ani horory, i kdyz nekdy na stredni skole jsem je docela zral.
Clovek se meni.

Jeste k tomu akcnimu pristupu. Bohuzel je v podstate podminkou v multiplayer akcich. Sice tam byva i povolani sniper, ale i ten se musi docela otacet, neni to tak klidna prace jak bych si predstavoval. :-)

[48] (Radek [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 13:36:39 [X] [D]
Hry nehraju, nemám na ně bohužel čas a mašinu. Když jsem hrával, tak střílečky určitě ano a byl jsem rozhodně střelec. Bavil mě hodně HalfLife 2 a multiplayer v Quake 2.

Mám v plánu se k hraní zase vrátit a pak mi bude tato diskuse dobrou inspirací, po čem šáhnout. =)

[49] (pizi - WWW) 28.07.2008, 13:56:53 [X] [D]
A prihodim jeste tip na "zapomenutou" strilecku, ktera me moc bavila.

Just Cause - http://www.gamerankings.com...cause

[50] (pizi - WWW) 28.07.2008, 13:59:23 [X] [D]
Sakra, kradu tady majiteli komentare...

Nevi nekdo jak se jmenuje hra FPS, ktera je myslim take s ucasti nejakeho slavneho Clancy-like cloveka (mozna primo on), ktera zacina seskokem na padaku do mesta, kde se clenove tymu poztraceji a hrac zacina sam, na silnici vedouci mestem?

[51] (pixy.myopenid.com - Mail ) 28.07.2008, 14:28:23 [X] [D]
Já jsem tedy rozhodnopádně "ostřelovač". Svou oblíbenou hru DeusEx jsem si maximálně užíval - až do chvíle, kdy jedna mise prostě vyžadovala řešení Rambo-stylem, a v tu chvíli pro mě DeusEx skončil. Nejenže jsem to nezvládl, ale přestalo mě to naprosto bavit. Radši při hraní používám hlavu (a mířidla) než svaly.

Jen párkrát jsem se dostal do nějaké online řežby (mj. battlegroundy ve WoW), a tam to je vždy plné Rambů. Zkusil jsem to vždycky několikrát, vždycky jsem byl do pěti sekund mrtvej. Už tam nelezu.

Holt nejen co se týče stylu hry: McGyver vs. Rambo - 10:0 :-)

[52] (Kyklop - WWW) 28.07.2008, 14:46:25 [X] [D]
Nějak nesnesu ten pohyb ve střílečkách a po chvilce mě z toho bolí oči a hlava, takže hry Hidden and Dangerous, Wolfenstein atp. prostě nehraju. Maximálně jsem zvládl Comanndos I. a celou Abe Oddysea + piškvorky.

Ale v posledních týdnech hraji velmi rád skutečný stolní tenis s pacienty - s jedním deviantem jsme udělali bezva dvojici do čtyřhry. Kdo se přidá? ;-)

[53] (pipboy - Mail - WWW) 28.07.2008, 15:09:08 [X] [D]
[12] kruci koukam ze budu muset castejs cist :) Tady jsem tahal ja, je to verze 2.1.1

http://stalker.filefront.com...1748

pridava to tam hafo veci a nejake opravuje (nevim co z toho dela patch a co je mod :)), kazdoapdne hratlenost to neodvadi jinam, jen ji to trochu vysperkuje. Akorat teda v garbage porad jeste pokazdy kdyz tam prijdu ze zapadu zautoci banditi a vubec na nekterych mistech by se nepratele nemuseli respawnovat tak casto...

[54] (emmacore - Mail ) 28.07.2008, 15:37:46 [X] [D]
[51] Videl som walkthru k DeusEx 1 aj DeusEx 2, podla ktorych nebolo treba nikoho zabit (mozno nejakeho bossa, presne uz neviem), len omracit.

[55] (davee - Mail ) 28.07.2008, 20:13:52 [X] [D]
Jedine tise ze zalohy a to tak aby si toho (pokud mozno)nikdo nevsiml. Proto je mou nejoblibenejsi hrou Thief.

[56] (Egi ) 28.07.2008, 21:14:16 [X] [D]
Obvykle taky sázím spíš na přesnou (byť rychlou) střelbu menším počtem ran s důrazem právě na přesnost a na vlastní kryt. Ale zase abych nekecal: pokud jsem spokojen s dosavadním skóre, jsem schopen v jednom levelu na třebas pouhé dva panďuláky s hurónským řevem Rambo-stylem vystřílet celý zásobník.

Škoda, že nehraju ty hry ... :o)

[57] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 21:33:30 [X] [D]
[56] Hele, že tě tu vidím... Až se pozvracíme z výletů, tak mám pro tebe Návrh Na Akci... :)

[58] (al ) 28.07.2008, 22:43:54 [X] [D]
Vzhledem k tomu jak ses Arthure ohodnotil, tak mi v tom vyctu citelne chybi flashpoint, protoze presne tam si clovek moh uzit strategii strelce dosytosti. Dokonce muj kolega co ma naprostou averzi k pc hram me koukal dve hodiny pres rameno, kdyz sem plnil misi se snipou proti sniperum (mise mela byt asi splnena rychleji, ale ja si to plazeni krovim vychutnaval, stejne jako kolega).

[59] (Egi ) 28.07.2008, 23:02:50 [X] [D]
[57] - "Provedu" nebo "vykonám", dle národnosti :o)

[60] (Memphis - WWW) 29.07.2008, 00:12:32 [X] [D]
al : Flashpoint je oproti zmíněným už docela hardcore, ale je to skvělá hra. Obzvláště na misi "sám proti všem", rádo nebo spíše intenzivně vzpomíná hodně hráčů včetně mě.

[61] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 29.07.2008, 01:38:04 [X] [D]
Nálada: dala bych Counter-Strike
Problém I: není jak, smazala a ztratila instalačku
Problém II: není s kým, všichni, kdo mě byli ochotní tolerovat v týmu, už někam zmizeli
Problém III: stejně netrefím ani vrata od garáže ;)

Můj styl byl v podstatě střelec, ovšem ovlivněný Problémem III.

[62] (al ) 29.07.2008, 04:42:07 [X] [D]
[60]
Tuhle misi sem daval mockrat, hlavne ze zacatku sem vubec nechapal co se po me chce a proc sou vsude kolem nepratele. Dokonce sem diky tomu flashpointa na cas nechal, ale pak sem se jeste rad vratil a uzival si "manevry" :)

[63] (Cassidy ) 29.07.2008, 15:14:25 [X] [D]
Zapominas na jeden druh hracu, ktery si to uzivaj (s hrdosti se mezi ne rad radim) - ty typky co vsechno prochazej na maximum pocet bodu, strategie dotahujou do plneho konce, sice zdlouhave, ale vlastni ego je hrne do toho nejit hned do zaverecne faze, ale obejit si vsechny moznosti, vsechny nepratele. Ten druh "bojovniku", ktery ostatni resej s precizni presnosti. Sniper je sice rulezz, ale zkousel jsi jit nekdy "kudlickou"?? neni lepsi pocit nez treba ve zminovanem CS stylu nekoho pokosit kudlou, ostatni rozstrilet pistolkou a jeste obkecat 4 hostge. a kdyz uz je nepratel moc? mam rad ticho a paniku, zasadne oslepovak, do velky bandy HE, a resit to Mkem s tlumicem... jinak nejlepsi hra na "tichej styl" je zarucene Hitman, kde to je opravdu o profesionalite - struna rulezz (:
jinak preferuju stary dobry hry, kde je skutecne velka rozmanitost ve hre, moznost hrat za dobraky nebo byt zapornak, kde je moznost neco zkazit a pak se to s vama povlece celou hru. Flashpoint, Fallout, Original War... seznam je dlouhej, spis bych si musel pamatovat nazvy.. :D
Cass. (na web jsem prisel od tasse(: )

[64] (Gomba - WWW) 29.07.2008, 18:29:17 [X] [D]
U Stalker, Sniper Elite nebo Soldier of Fortune spíše střelec, ale občas se hodí to kolem zmasakrovat.
V Doom nebo Quake spíše splašený střelec, i když občas rozum napovídá "počkej si za rohem" :)
Ale v jádru jsem splašený střelec. Úmyslně nepíši Rambo, to je na můj herní styl moc vznešené ,-)

[65] (zimmi - Mail - WWW) 30.07.2008, 20:20:46 [X] [D]
Možná jsem zvláštní, ale ono mě i u Counter Striku kolikrát bavilo někde si "zakempit" a prostě si na ten headshot počkat. Připadalo mi to o trochu reálnější než běhání se samopalem mezi 5 nepřáteli (ale přiznávám, že i to je sranda).

A to přitom nejsem zas až tak starý (považte, 19 let) - zkrátka mě spíš naplňuje kvalitně odvedený masakr než 58 náhodných zásahů :)

PS: V normálním životě do lidí nestřílím.

[66] (Krígl ) 31.07.2008, 04:03:47 [X] [D]
Střelec, ale v UT to nešlo, byť ve "Facing Worlds" (ten asteroid) byla odstřelovačka zbraní hromadného ničení. A samozřejmě, bývaly chvíle (zhulený návrat ve 4 ráno), kdy sem padnul k Doomovi a šel to řešit rambostylem.

Crysis sem nikdy nehrál, ale tohle je pěkné:
http://img388.imageshack.us...4.gif

[67] (michal29a ) 02.08.2008, 23:48:12 [X] [D]
kdyz strilecku, tak moje oblibena zalezitost byl Project IGI, kdo to hral tak da za pravdu, ze to bylo hlavne o presnosti a o taktice. prislo mi to nekdy vic jak strategie nez jak strilecka :-)

[68] (Divney - Mail - WWW) 08.08.2008, 19:58:05 [X] [D]
Hmm, mnoho z uvedených her jsem vídal u kamaráda ale nějak mě nezaujaly. On sám prošel vývojem od Ramba ke Střelci.
Já osobně miloval Submarine Commander (ještě na Atari) a po letech jsem propadl Silent Hunter (ještě ji mám schovanou :-).
Striktně vzato, zřejmě neodpovídá škatulce uvedené v úvodu neb jde o simulátor ponorky. Převažujícím typem hraní se ale blíží Střelci. Napětí při hledání konvojů, odhadování optimální pozice pro postupnou likvidaci klíčových lodí eskorty, kalkulace s počtem komor, dostupných torpéd a časovou prodlevou při jejich nabíjení, zásoby vzduchu, paliva.
Vrcholem taktického umu bylo vyprovokování a odlákání části dvou až tří lodí eskorty a postupná likvidace zadními torpédomety při honičce na hladině. Přechod pod hladinu, zpovzdálí sledovat oslabený konvoj a ... pak třeba selhání torpéda v klíčovém okamžiku - to se pak přešlo do módu utíkající Rambo.
Děkuji za vyprovokování vzpomínek :-)