Kuriozitky

Hudební kuriozity z let osmdesátých a devadesátých podle YouTube. Plus soutěž o největší vypalovačku vůbec.

V roce 1992 udeřilo i na mne. Jako rocker jsem nebyl tak vyhraněný, odmítal jsem přísahat na Nirvanu (nemyslím tím Zuzanu K., ale to bych sem netahal), nebral mě Pearl Jam... Co si tedy v rocku té doby počít? Nic, sbalit fidlátka a jít za svou oblíbenou elektronikou.

Obzvlášť když se z diskoték začaly stávat místa, odkud stále častěji zaznívali třeba KLF. Nebo Pinnochio.

Eponymní skladba. Hledal jsem ji po všech čertech, hledal jsem, jestli je to Pinochhio, Pinokio, Pin-okkio nebo jak, a nakonec jsem našel. Na dřeň oholený rytmus s primitivní melodií, ale s velmi hypnotickým účinkem, zejména ve spojení s pohybem. 

Tahle sestava nahrála dvě skladby. Ta druhá se jmenovala, ehm, Tu tatuta tuta ta. Je to dokonce celý její text. :)

Historická vsuvka: Ten hlavní motiv jsem si pamatoval z jakéhosi letního tábora, někdy v roce 1985 či 1986 (jasně že jsem jezdil na letní dětské, též zvané pionýrské, tábory. Jasně že tam bylo minimum pionýrů, zato maximum počítačů). Vrtalo mi hlavou, co to je, a našel jsem to.

A to bylo míněný vážně jako že pop music. Ach! Můj! Bože! ;)

Ale ten motiv přežil (i díky Pinokkiovi) až dodneška. Předevčírem jsem ho zaslechl při přelaďování na nějakém... Kiss či co to bylo... prej "žhavá novinka letošního léta". No, asi je to žhavá novinka každých sedm let. ;)

Ale furt to byla jen tuctuctuctová sranda. Jako že "Hehe, pustíme na rockopárty nějakou tu diskoskladbu, zasmějem se, vyblbnem a jedem dál rokec." Něco jako Strašidelný zámek Ondřeje Štindla.

Pak byl rok 1993 a my seděli s Emanem u jeho ukrutného kazeťáku na nádraží v Počernicích ve tři ráno a poslouchali tohle:

Paměť je ošidná a dnes si nevybavuju, jestli to CD bylo žluté nebo červené, takže už nemohu dohledat ten úžasný mix. Měl asi 28 minut a byl... neskutečný. Techno, co nebylo tak úplně tuctuc technem, ale bylo šmrnclé trošku jazzem, neječel tam ženský hlas, ani žádní chlapi neřvali "Let's party begin" a nebylo to zacyklené ad nauseam. Ta hudba plynula, dole šlapal houseový spodek a nad tím se neustále cosi vyvíjelo a měnilo a nenásilně to hnalo člověka dopředu... (Pokud chcete zažít něco podobného, tak doporučuju šero, sluchátka, kvalitní aparaturu a volume nahoru.)

Ne že by rockeři z protějšího tábora neměli protihmat. Vytáhli dokonce tohleto:

ale pak jsem si přečetl booklet, kde psali cosi jako že "strictly no computers" a řekl jsem si: !

Naštěstí jsem nemusel nějak moc litovat. Techno se v ČR utrhlo od diskoték a začalo si žít vlastním životem. Poslední společné záchvěvy byly tak nějak v době Usury či U96 nebo ... Leily K.

Ne, Open Sesame je odrhovačka, ale není to kuriozitka. Pravá kuriozitka od Leily je tohle:

Originál pochází od jakéhosi Francouze s uměleckým jménem Plastic Bernard a je (zase) z konce 70. let:

Tenhle hit je určitě mezi nějakým "Top 10 největších vypalovaček".  Pokud takový topten je. Pixy tvrdí, že pokud něco takového je, tak v něm nesmí chybět tohle:

Já nevím...  Ne že by Ballroom Blitz nebyla vypalovačka, ale, víte, byla lepší, když jsem je neviděl. To tam radši zařadím tohle:

Nejen že to má všechno, co má vypalovačka mít (je to rychlý, úderný, rytmický, krátký a vo lásce), ale na Kim Deal je o hodně lepší pohled než na jakoukoli hráčku skupiny Sweet. :)

Ale zpět do mé privátní hudební historie... Vede cestami, které pravděpodobně ocení jen někteří (a Pixy bude moct zase konstatovat, že náš hudební vkus je vpravdě rozdílný). Schválně...

Pessa pessa:

Fuck them:

Dreamtheme:

Carramba:

Bonzai #1:

...but my stuff is much %&@#$@#% BETTER!

 

Dne 28.07.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Scotty - WWW) 28.07.2008, 16:26:59 [X] [D]
Skvělé "vypalovačky". :) Díky za rozšíření obzorů!!!
A ten druhej song vychází zhruba každý rok v upravené verzi a říká se mu prostě AxelF. (Podle Axela Fouliho či jak se to píše a filmu, který tuto písničku proslavil - na jméno si bohužel nevzpomínám)
Jen dodám, že pokud někdo neviděl, tak v pořadu Retro na ČT byl díl věnovaný diskotékám. Můžete sledovat v online archívu - http://www.ceskatelevize.cz....html

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 17:42:54 [X] [D]
[1] Ale kdepak. "Axel F" je Policajt z Beverly Hills a ta melodie zní úplně jinak. Takhle: http://youtube.com...?v=D1pbPsl9RIo

[3] (pizi - WWW) 28.07.2008, 17:45:23 [X] [D]
Pro lidi, kteří se dostali ve svém vývoji až někam k těm koncovým videiím bude určitě zásek přehled žánrů elektronícké hudby s ukázkami. http://techno.org...ic-music-guide/

Jestli víte co se vám v elektronice líbí, ale neumíte to pojmenovat, tam zjistíte, že to má jméno.

A moje nominace na nejvetší vypalovačku je:
http://pizi.tumblr.com...-joan-jett

[4] (deadangel ) 28.07.2008, 17:57:37 [X] [D]
hmmm a nebol pinokio aj s textom? cosi sa mi mari ze tam raz za cas zahulakali pinokio alebo tak nieco :D

ta leila k je ta co spieva teraz so sonic boom six (http://www.sonicboomsix.co.uk...cfm) alebo je to len zhoda mien cisto nahodna?

[5] (Aubi ) 28.07.2008, 19:02:08 [X] [D]
Muhehe, vypalovačka. K těm Sweet by myslím dobře sedla tahle: http://www.youtube.com...n&fs=1 .

[6] (Richard Bukovanský - Mail ) 28.07.2008, 19:12:46 [X] [D]
Arthure, bez urazky, techno a house je uplne o necem jinem, nez pises.

Techno a house (a vsechny jejich odnoze) byly smery v te dobe ('87-'90) jeste stale underground i presto, ze se uz od nejakych poloviny '70 tesily v US zajimave popularite v Chicagu, Detroitu a NYC, nebylo to stale nic, na co by vznikaly videoklipy, producenti byli pod majory atd. Do sirsiho podvedomi se v Evrope dostavaji diky koncem '80 v UK nastupujicimu acid houseu, garagi a nasledujici rave kulturou, ktera uz tak nejak zachvatila celou Evropu ('90-'92) a v podstate odstartovala mohutnou vlnu vzniku house a techno klubu (pripadne prerod diskotek v tyto kluby) v Evrope. Rozhodne se nikdy neutrhly od diskotek (byly snad drive - aspon teda mluvimeli o Kraftwerku - nez cele disco).

Ono, v te dobe, '90-'92, byla totiz diskotekova scena rekneme v pr...eee...haji, protoze 80ky skoncily (proste skoncily 80kove divciny, ac se nektere s podivem jeste drzi) a bylo to takove nejake cele zatuchle. Takze se hledalo neco, co by zase lidi nalakalo. A tak se protlacil italohouse/eurodance/dancefloor (a to asi nejsou vsechny nazvy, jak tomu rikat). Kousek odtud, kousek odtud, kousek odtud. Vykradli techno, house, acid, rave... A tak vznikly projekty jako 2 Unlimited, Culture Beat, Snap!, Fun Factory, Leila K., Pinocchio, pokracovat asi bude kazdy sam... ;-)
A ano, jiste, za tohle vsechno sice muzou The KLF a jejich The Manual, ale Drummond a Cauty to brali spise jako jeden velky experiment, kam az muze dojit sampling, coz jim proste za zle mit nemuzeme, ze...

Ovsem Jaydee a jeho Plastic Dreams je jiny kafe v ramci eurodance kultury. Ten stal/a/i? prave nekde na pomezi mezi diskotekou a jeste tehda elektronickym undergroundem. Vliv tohoto tracku jde vsak krasne videt u techno hymny Man With Red Face od Laurenta Garniera.

Ovsem Thunderdomove hard-core flaky nakonec... To jsi vazne poslouchal? Ty vrahu! :-)

Jako velmi dobre zpracovanou mapu elektronicke tanecni hudby doporucuji http://techno.org...ic-music-guide/ Tak nejak doporucuji vsem, co rikaji, ze 2 Unlimited jsou techno... ;-)

BTW To krepcici dreadate... To jsou RATM, ne?

[1]To neni Axel Foley viz - http://www.youtube.com...1pbPsl9RIo

[7] (Richard Bukovanský - Mail ) 28.07.2008, 19:27:44 [X] [D]
Tfuj to jsem se zase rozepsal... :-)

Jeste jsem chtel dodat nominace:
Clash - Should I stay or should I go
http://www.youtube.com...Ag8J2NMYmc
Queen - We will rock you
http://www.youtube.com...BUJztI884M
Elvis Presly - Jailhouse Rock
http://www.youtube.com...pzV_0l5ILI
Gloria Gaynor - I Will Survive (pokud tedy chceme neco z tanecniho)
http://www.youtube.com...v6lHwWwO3w
A dalsi...

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 19:59:26 [X] [D]
[6] Richarde, klidně i s urážkou, ale já nepíšu, "o čem že je techno a house" a ani nepíšu "dějiny elektronické hudby". Píšu svůj subjektivní pohled na svou hudební historii. S kamarády jsme tomu stylu říkalo "techno", říkala tomu tak většina lidí a bylo jednoznačné, co se tím myslí. Bylo (a je) nám jedno nějaké dělení na house, dancefloor, drum'n'bass, progressive house, acid house, rave atd... Srdečně jedno, víš? Souhrnný název pro to všechno bylo a je "techno", nyní "oldskool". Tvá poznámka o tom, "o čem je techno" je zajímavá, ale poněkud mimo. :)

Já nepíšu o tom, co z čeho vzniklo, já píšu o tom, jak jsem se JÁ hudebně pohyboval. A když píšu, že se ty tvrdší směry, které nazývám "technem" (techníčkem, voe) z diskoték "utrhly", tak tím nemám na mysli nějaké "odtržení se" ve smyslu vývoje hudebního směru, ale reflektuju své vnímání situace. Tak to prostě v ČR a v místech, kde jsem se pohyboval, v té době bylo: Techno (a spol) se chvilku hrálo na diskotékách a pak si vytvořilo vlastní akce.

Až budu psát "objektivní dějiny elektronické hudby", tak bude tvůj dodatek "o čem že je techno" na místě. Ale tohle je subjektivní popis historie, tady jsi, naprosto bez urážky, mimo mísu. ;)

Ano, thunderdome / gabba / rave (nevím jak zrovna tomu zrovna ty říkáš) jsem poslouchal a chvílema i skládal. Ano, byl jsem na té elektroundergroundové párty v roce 94 na Libeňském ostrově. Ano, pamatuju klub Mišmaš, pamatuju Alfu, pamatuju tu akci kdesi v lesích u Klatov v roce 96, ano, byl jsem tam, ano, poslouchal jsem to, žil jsem (s) tím. Jakou to má souvislost s vraždou?

Jo, dredaři jsou Rage Against The Machine a jejich hit "Killing in a name on..."

[9] (Richard - Mail ) 28.07.2008, 20:52:42 [X] [D]
[8]Tak jo, ja jsem to pochopil trochu jinak, coz se omlouvam. A jsem mimo misu cely zivot, takze nic prekvapiveho... :-)

S vrazdou hardcore/gabba/atd. nema nic spolecneho, mne jenom tak po letech prekvapuje, ze jsme mohli takove silenosti poslouchat. ;-) Ale asi to bylo poplatne dobe.

Ja osobne jsem se v te dobe '92-'94 pohyboval na akcich jako MayDay, Love Parade apod., poslouchajic uz nejaky ten patek acid house, rave, hardcore. Ale cemu se divim, ze mne tam v te dobe pustili, pac ano, jsem o par let mladsi nez ty, ale fakt ne zase tak o moc... ;-)

A zasvecene? Ja jsem se tak nejak o to, jak to vlastne cele vzniklo a vyvijelo, hodne zajimal, pac mne to chytlo. Takze jsem sbiral tracky, mixpasky, mixCD a informace... Byla to v tech letech bez Internetu a s minimem penez velka drina...

[10] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 21:11:08 [X] [D]
Podle mě je největší vypalovačka všech dob Europe a Final Countdown...

[11] (braggart - WWW) 28.07.2008, 21:44:51 [X] [D]
Ten hlavní hudební motiv _Tu tatuta tuta ta_ mi silně připomíná jediný hit Trans X: Living on Video... Pinocchio jsem nikdy neslyšel, ale seženu si to a zařadím do diskotéky :) Díky!

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 21:46:36 [X] [D]
[11] Myslíš ten hit, co je tu jako video číslo 3? :)

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.07.2008, 21:55:04 [X] [D]
[9] OK, vyjasněno.

A dobrý thunderdome si rád pustím i dneska, když je nálada...

[14] (Kyklop ) 28.07.2008, 22:30:36 [X] [D]
Plastica Bernarda měl táta na kotoučáku a jistě ho má i dnes. Bezva vypalovačka.

K těm škatulkám - nijak jsem jim nevěnoval pozornost. Buď jsem tu hudbu cítil a měl rád a nebo ne, tož pak jsem ji neposlouchal. Pro někoho HardCore byla tvrdá "elektronika" a případně věci jako Foetus, pro jiné z punku vycházející kapely jako Black Flag, Minor Threat atp. Já vnímám dnes H/C jako tu druhou záležitost a pojem old school si spojuji spíše s kapelami typu Bold, Burn, Youth Of Today, Gorilla Bisquits a výše jmenovaní Minor Threat atp. Ale i po těch letech mi je škatulkování fuk...

Dobrý poslech.

[15] (braggart - WWW) 28.07.2008, 22:31:09 [X] [D]
[12] To netuším, ten jedinej mi nefunguje...

[16] (braggart - WWW) 28.07.2008, 22:37:15 [X] [D]
[15] Hmm... tak po několika reloadech se to chytlo, je to opravdu ono, to jsem si teda naběh ;)

Nicméně, ten Plastic, který tu má taky klip, je Bertrand, nikoliv Bernard, jak je tu opakovaně uváděno ;)

[17] (jules - Mail ) 28.07.2008, 23:22:40 [X] [D]
Jednoznačne http://www.youtube.com...evUFO2moZI Vraveli sme jej diktovačka ;-)

[18] (jules - Mail ) 28.07.2008, 23:27:30 [X] [D]
A druha najvacsia je http://www.youtube.com...DSAMxEUG-k

[19] (pixy.myopenid.com - Mail ) 29.07.2008, 01:25:16 [X] [D]
[2] ad AxelF: Díky náčelníku, že ses mě zastal.

[3] Sice jsem musel změnit browser, abych něco viděl (opravdu to není univerzálně použitelné), ale i tak díky Pižimu za link, ukládám do oblíbených, aspoň už budu informovanější a budue vědět, že to, co se mi z "taneční muziky" líbí, bude nejspíš trance nebo rave, a všechno to, co se mi tak nelíbí, bude nejspíš breakbeat... --- A za "I luv RnR" taky dík - má oblíbená procvičovačka prstokladu. Akorát si to na tu kytaru pidlikám asi dvakrát rychleji. Tú-dú-du tydydádá tú-dú-du, jojo, to je vončo, asi ještě vytáhnu kytáru...

[5] No tak sorry... Urážky od vzdělaných a poučených kritiků mohou být poklonou - a vice versa. Je pochopitelné, že my polodůchodci s vámi adolescenty nemůžeme být na stejné vlně, ale asi jen inteligentnější z vás dokážou přijmout, že i "Skladba Starší Než Já" může šlapat líp než nejnovější track ze setu stvořeného minulý víkend... A že Ballroom Blitz ve své podstatě (bez ohledu na okamžité provedení; za ten klip tě Arthure nemám rád, taky jsem byl šťastnější, dokud jsem je neviděl) prostě šlape, na tom se shodnu nejen já s ostatními staříky. Jestli potřebuješ houseový aranž, tak ti ho klidně ve svém sekvenceru stvořím; ovšem my s fantazií se bez něj obejdem. ;)

[7] Ano, AllTop100 je velmi pestré, velmi bohaté, velmi nabušené. Díky!

Možná to zní moc Sebestředně (™) a zarytí rockeři / technaři / houseři / dubeři / cokoliveři se nesmí zlobit - nicméně jedince, který nedokáže ani na vteřinku ohledně Hitu Posledního Století zaváhat mezi Deep Purple, Sweet, 666 nebo třeba Glennem Millerem, nepovažuji ani za nedovivinutou housenku...

[20] (pixy.myopenid.com - Mail ) 29.07.2008, 01:30:36 [X] [D]
Sakra, Arthur žere linky. Takže druhý pokus:

- http://www.youtube.com...24IcXMM3I8
- http://www.youtube.com...JCTrolF3CY
- http://www.youtube.com...JtsshqeiSM
- http://www.youtube.com...R3K5uB-wMA
- a Velmi Utajená Housenka nakonec http://www.wohnout.cz...hnout_ganga

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.07.2008, 08:59:39 [X] [D]
[20] Housenky nežerem. Linky žerem. :)

[22] (Wu - WWW) 29.07.2008, 09:28:49 [X] [D]
Pin-occhio nenahráli jen dvě skladby, ale celé album, jmenovalo se "Pinocchio Vai!! (http://www.discogs.com...ase/250142). Měl jsem ho na kazetě a byl jsem fascinovaný :).

[23] (Richard - Mail ) 29.07.2008, 12:11:32 [X] [D]
[13]Jo, Arthure, predpokladam, ze http://www.di.fm znas... ;-)

[19]Pixy, to odpoved na [5] je na mne?

Ono je tezke urcit, nejvetsi pecku minuleho stoleti. Tech hitu/vypalovacek/pecek je tolik a kazdy to ma jinak...
Pro mne osobne to byl celkove Elvis. A to jsem velky priznivce elektronicke tanecni hudby. :-)

[20] - ja jsem vzdycky myslel, ze od Deepu je nejvetsi pecka Smoke on The Water.
Jo a nebylo In the Mood pouzito za komancu v CT nebo v CRo jako podklad pro nejaky porad?

[24] (Plaváček - WWW) 29.07.2008, 13:38:31 [X] [D]
Jenom drobnost k těm vypalovačkám, možná se neprávem zapomnělu na tuhle dračici:

http://jdem.cz/ablf2

[25] (emmacore - Mail ) 29.07.2008, 13:41:14 [X] [D]
Arthur, vsetky originalne verzie, ktore mas v blog poste, su o triedu lepsie ako cover verzie. Trans-X bol sice one hit wonder, ale Living on Video je dobra vec, pocut tam niekolko inspiracii, takze je to vlastne taka metaskladba :-) Plastic nie je Bernard, ale Bertrand a nie je Francuz, ale Belgican. Original ma trochu punkovy zvuk. Viem si predstavit, aka pecka by z tej skladby vznikla, keby ju urobil napr. Iggy Pop alebo Ramones. Za Pixies velka vdaka, boli skutocne vybornou kapelou. No a tie gabba veci na koniec, to je aural torture.
Moje nominacie:
Top vsetkych cias - Aphex Twin: Come to Daddy: http://www.youtube.com...Az_7U0-cK0
Este jeden Aphex Twin: Ventolin: http://www.youtube.com...oX143D-SPQ
No a nieco aj pre vlasacov - Ministry: http://www.youtube.com...RBKTo5K14M (velky zmysel pre humor maju :-)
A na koniec moji oblubenci The Jesus & Mary Chain: http://www.youtube.com...ZrN1YDus4E (BTW, cover verziu tejto skladby urobili Pixies).

[26] (Plaváček - WWW) 29.07.2008, 13:45:40 [X] [D]
[24] Aha, tak nezapomnělo, nečetl jsem důkladně všechny komentáře.

[27] (David Grudl - WWW) 05.08.2008, 01:39:42 [X] [D]
Arthure, tys bys byl dobrej DJ, nechceš něco uspořádat?

A ať přihodím taky odkaz, miluju tuhle scénku z Human Traffic, jak Koop prodává hardcore beat (tohle nahrála partička crackařů v cele smrti) a jungle (Tarzan a Jane mi to sem ráno hodili z džungle) http://www.youtube.com...p1jhf-ZtKo

[28] (apin - WWW) 22.08.2008, 20:01:59 [X] [D]
moc soft tahle muzika na mě :)