Sever 08, díl druhý

Pátek ve znamení velryb

Dneska jsme měli Whale Watching Tour, což je prý pro Islanďany poslední dobou výhodnější byznys než jejich lovení. Tedy: Jeďte se na ně podívat, zachráníte je... :) A dokonce mají i loď na vodíkový pohon, aby to bylo kór ekologické. ;)

Měli jsme štěstí. Po hodině plavby z Reykjavíku bylo vidět velké hejno ptáků, které signalizovalo prostřený stůl. A opravdu, za chvíli byly vidět první tmavé hřbety plejtváků malých. Nejdřív byl každý jejich skok doprovázen mohutným OCH z paluby, ale po půl hodině skákali plejtváci všude okolo, takže výkřiky nadšení pominuly.

Plejtvák malý je opravdu malá velryba, měří tak osm až deset metrů, takže na první pohled vypadá ve vodě jako takový přerostlý delfín a celkově vzato to zas tak úchvatné není.

Asi po půl hodině dostal kapitán zprávu od druhé lodi, že zahlédli Humpback Whale, takže loď zamířila udaným směrem a já listoval brožurkou a snažil se zjistit, co že to je česky. Mezitím průvodkyně říkala, že to je druhá největší velryba, co ve zdejších vodách je, a že je docela štěstí, když ji člověk vidí a že...

...a pak se z vody vynořila obrovská huba a za ní tělo a velké bílé ploutve, a pak ještě mnohokrát. Velryba se krmila, skákala nad hladinu a ukazovala břicho. Fascinující podívaná to byla (český název oné hrbaté velryby je keporkak, jak jsem si pak našel, abych věděl, co jsem viděl).

Po půl hodině mávnul keporkak ploutví a odplul. Loď se otočila a jeli jsme zpátky. Po cestě jsme ještě přibrzdili u papuchalčí kolonie.

---

Průvodkyně byla typická seveřanka: Zrzavá, pihatá... a ze Slovenska.

---

Cestou z přístavu jsme se zastavili u oné minule zmiňované budovy, takže můžete porovnat stav před pěti lety a dnes. (Jo, v letopočtu jsem se seknul, je to 1919)

---

Zítra Vík a okolí.

Dne 2.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Ondra ) 02.08.2008, 06:12:32 [X] [D]
Tak z pozorování velryb mám taky velmi hezké vzpomínky. Naštěstí sem totiž patřil mezi tu lepší půlku pozorovatelů, protože druhá půlka celou dobu zvracela v podpalubí :)

[2] (katchaba - WWW) 02.08.2008, 07:19:55 [X] [D]
Jéé, tak tohle je ze všech cest a výletů první, kterej vám opravdu typicky česky závidím :-)

[3] (r1 [openID] ) 02.08.2008, 10:50:02 [X] [D]
Keporkak je pěkná velryba. Líbí se mi, jaké má dlouhé přední ploutve.

[4] (r1 [openID] ) 02.08.2008, 15:30:00 [X] [D]
http://aktualne.centrum.cz...208795

[5] (kryska ) 02.08.2008, 22:38:51 [X] [D]
jj, tak jsem na vás dnes intenzivně myslela, když jsem si na netu přečetla, že "Island překvapilo rekordní vedro"... Oni vás brzo přestanou do svých zemí vpouštět, s takovou ;o)))

A velryby vám samosebou hezky závidím :o)))