Výprava 09

Sbírám a studuju materiály k výpravě, na kterou se hodlám vydat příští rok. Konkrétně na toto místo a do jeho okolí.

Můžete si říct, že jsem zpovykanec, co už neví, čím by si polechtal adrenalin. Můžete si říct, že jsem nezodpovědný. Můžete si říct, že naprosto není důvod tam jezdit. Budete se mýlit.

Nejsem dobrodruh a nikdy jsem nebyl, mám rád, když jsou věci pod kontrolou, takže nehodlám podniknout pistolnickou výpravu a la Divoký východ ani se nehodlám plížit zakázanou oblastí. Nehodlám se lehkomyslně vystavovat nebezpečí, dráždit kobru bosou nohou ani hrát ruskou ruletu. A důvod mám, i když VÁM se může zdát podivný – to je v pořádku, mě se ty vaše taky nelíběj.

Stál jsem na Velké čínské zdi, stál jsem na sopce, dotýkal se Kukulkánovy pyramidy, nechal si pršet na obličej v Pantheonu... Viděl jsem Terakotovou armádu. Tohle všechno jsou věci, které mají něco společného: Přesahují lidské rozměry a míru.

I ono místo přesahuje rozměry lidského bytí, obsáhnutelného jedním člověkem, a proto je fascinující. Už třetí týden intenzivně hledám kvalitní informace, od těch historicko-věcných přes vyprávění těch, co tam byli, až po naprosto praktické informace typu Jak, kdy, za kolik, kudy, s kým... a čím víc informací mám, tím víc jsem tím místem fascinován a přitahován. Ale ne jako zlatokop Kalifornií...

Chci na vlastní oči vidět místo, kde prý nebudou žít lidé dalších osm set let. Chci vidět to místo, o němž ti, kdo tam byli, říkají, že tamní TICHO ohlušuje. Chci vidět místo, opředené neskutečnou sítí postmoderních mýtů a bájí a chci stát v místě, které je nabité ve všech smyslech toho slova.

Proč? Na to není odpověď. Buď chcete, a pak se neptáte, nebo nechcete, a pak odpověď nepochopíte. Abych parafrázoval Pixyho oblíbené úsloví – Každému jeho Pripjať!

---

Ale dosti lyriky. Manželka striktně odmítla podobnou výpravu podniknout, takže jsem se nakonec rozhodl uspořádat ji v malé skupině, ideálně čtyř lidí. V rámci předběžného šetření se ukázalo, že bychom byli dva až tři, takže pokud je mezi čtenáři někdo, kdo si otázku proč? nemusí klást, tak ať se ozve. Předpokládám cestu buď na jaře nebo na podzim příštího roku.

---

V rámci studia jsem viděl i dva dokumenty – tedy jeden dokument a jednu dokumentární dramatizaci. Samosebou, ani v jednom nechyběla povinná úlitba na oltář Apokalypsy, dokonce i globální oteplování do toho zamotali, ale to se dalo čekat, přeci jen jsou média i tvorba poplatná době. V jednom z filmů dokonce asi 98% času ukazovali, že šlo jednoznačně o chyby konkrétních lidí a jejich nedostatečnou znalost dějů v reaktoru, a nakonec to celé skáceli větami o nebezpečnosti jaderné energetiky.

Ovšem nejvíc mě pobavil komentář jistého Karlose80 v diskusi o jednom z filmů na ČSFD:

"Jako naprostému laikovi, mě to stejně nenechá klidného... A já se ptám nehrozí nám něco podobného i v budoucnu, a jak tomu správně a preventivně předejít, aby se nikdy nic podobného už neopakovalo? Pan Nebesář a paní Drábová by se měli povinně koukat...Naco jadernou elektrárnu když by úplně stačili třeba ty vodní, všude se jich postupně zbavují akorát u nás ne..A pak nejde jen o selhání lidského faktoru ale i třeba o terorismus..Já jako občan ČR mám pochopitelně strach a o Rakušanech už ani nemluvím. Jsem proti jakékoliv takovéto životu nebezpečné a nikdy nevypočítatelné stavbě..."

A já jsem proti říční dopravě, protože na parníku Primátor Dittrich bouchl parní kotel! A proti letadlům, protože shořela vzducholoď Hindenburg! Na co letadla, když můžeme chodit pěšky!

Co by si energetika bez rozumů Kuchtových a Karlosů počala?!

Pravděpodobně by dopadli stejně tragicky jako Český rozhlas bez iProtestu... ;)

Dne 7.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Roman Pištěk ) 08.08.2008, 01:06:41 [X] [D]
Zkoumání (ne první, ale nejintenzivnější) Pripjati v internetových zdrojích mě přepadlo před několika měsíci. Je zajímavé, že dobové fotografie před katastrofou plné štěstím překypujících obyvatel na mě působily skoro mrazivěji, než ty současné.

Černobyl je velmi paradoxní fenomén.

[2] (Memphis - WWW) 08.08.2008, 01:44:19 [X] [D]
Takže STALKER a CoD4 naživo, zajímavé. Už se těším na fotky ruského kola, přeji po cestě co nejméně anomálií. ;)

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.08.2008, 01:50:12 [X] [D]
[2] Fotek ruského kola je všude spousta, já tam jedu kvůli něčemu, co se vyfotit nedá... ;) Mimochodem, tu pozici v Google Maps jsem hledal po paměti podle STALKERovské topologie, a musím říct, že je docela věrná... Teda alespoň co se umístění kola a hotelu týče. ;)

[4] (Keff - Mail - WWW) 08.08.2008, 01:55:45 [X] [D]
Taky se tam chci jednou podívat, ale zatím toho vím příliš málo, jen Eleniny spisky o místech pár metrů od silnice, kde jsou zakopány/utopeny stroje sloužící při uklízení, a vyčůrání na nesprávném místě může jednomu přinést leukémii/nezanedbatelnou šanci na rakovinu...
A dá se tam dostat autem? A s motorovou pilou už jo? Kdo chce mít zářící rodinný vůz?:)

Těším se na zápisky...

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.08.2008, 02:00:26 [X] [D]
[4] Nojo... Eleniny zápisky jsou hezké, ale fake. Byla tam hezky s cestovkou a s manželem, některé fotky i aranžovala. Žádná motorka, žádné "extra povolení od tatínka". ;)

Ale jinak je tam, myslím, přijatelno. Stačí jen nehrát si na hrdinu, co v noci přespí v lese... Mohl by ho sežrat divočák. :)

[6] (davee - WWW) 08.08.2008, 08:57:51 [X] [D]
Kdyby bylo jen trochu peněz nazbyt, tak bych jel hned. Takhle se můžu jen těšit na zajímavé reporty.

[7] ( - Mail - WWW) 08.08.2008, 09:24:16 [X] [D]
Kamarád se tam minulý rok vypravil (sám) autem. Zážitek z místa měl velký. Pár rad které si z jeho výpravy pamatuji:
1) Mít zajištěné ubytování ještě před setměním. V žádném případě nejezdit v noci.
2) Ubytovávat se pouze v lepších hotelech, kde auto bude vždy hlídané
3) Na ono místo se vypravit jedině s průvodcem, kterého si bez problémů najmete.
Je to celkem organizované a průvodce vám řekne kam můžete a kde je ještě radiace příliš, takže nevstupovat.

[8] (bzum - Mail ) 08.08.2008, 09:25:12 [X] [D]
asi je to nošením dříví do lesa, když už někdo hledá informace pár týdnů, tak už asi narazil na lecos...
ale alepoň pro zbytek:

http://osel.cz...=6&clanek=1867
http://osel.cz...=6&clanek=1395

zajímavé články o černobylu na serveru osel.cz

[9] (dond ) 08.08.2008, 10:17:05 [X] [D]
Otázku proč? si nekladu už několik let. Pokud bude cesta na podzim, hlásím se do týmu (na jaře asi ještě nebudu moct).

[10] (kryska ) 08.08.2008, 12:21:33 [X] [D]
Nemít závazek, jdu v tu ránu. Takhle mi zase zbyde těšení na fotky :o))) Přeju šťastnou cestu!

Mým tajným snem je právě to "ticho, které ohlušuje". A kromě toho jsem zvědavá jako opice :o)

[11] (marek s. - Mail ) 08.08.2008, 19:38:30 [X] [D]
Nějak to ve mně hlodá. Taková výprava by mi rozhodně přišla zajímavá. Takže jestli Vám někdo bude scházet do počtu, rozhodně bych o tom uvažoval.

[12] (Isarias ) 09.08.2008, 07:07:39 [X] [D]
"Naco jadernou elektrárnu když by úplně stačili třeba ty vodní..." - Ten člověk evidentně nevím, o čem píše. Vodní elektrárny nebudou nikdy ničím víc, než paběrkem. Na docela pěkné srovnání různých zdrojů jsem narazil nedávno na http://viktor.johanesville.net...e/

Jinak na ten vylet bych jel hned taky, kdyby to situace dovolovala. Jenom bych nespolehal jen na nejakeho pruvodce, ale poridil si vlastni dozimetr.

[13] (Radek Hulán - Mail - WWW) 09.08.2008, 19:18:58 [X] [D]
Hm, Google má lepší mapy z této oblasti než je pokrytí v ČR :)

Osobně jsem velký dobrodruh, ale TAM bych opravdu nejel. Mimochodem, neber si na cestu auto s katalyzátorem, zničíš jej i lambda sondu. ZKušenost ze Sýrie a Libanonu, TAM to nebude jiné. "Zaručeně kvalitní benzín" je pouze olovnatý ;)

[14] (Radek Hulán - Mail - WWW) 09.08.2008, 19:22:46 [X] [D]
Btw, kup si S.T.A.L.K.E.R., vynikající hra, a příprava na akci :-)

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 09.08.2008, 21:57:46 [X] [D]
[13] Já nejsem dobrodruh, proto TAM klidně pojedu... :) Osobně raději než třeba, hmmmm... do Egypta! ;)

[14] Myslíš toho S.T.A.L.K.E.R.-a, o kterém jsem tu několikrát psal, že patří mezi mé nejoblíbenější (viz http://misantrop.eu...bec.php) a kterého jsem zmiňoval v [3], že jsem podle něj hledal na těch mapách ono ruské kolo? Tak TOHO mám... ;)

[16] (Michal - Mail - WWW) 09.08.2008, 22:04:18 [X] [D]
Ach jo, ty "varujici" texty RH a ostatnich jsou pro smich.
Ukrjina je zcela bezna civilizace, kde je jen trochu levneji, obcas zmatek a bordel, ale docela bezpecno.

Co se Cernobylu tyka, je to relativne bezpecny vylet, pokud se clovek drzi na povolenych cestach doporucenou dobu.
Turismus tam kvete velmi dobre, o povoleni je nutne zadat predem obvykle v Kyjeve a nekolik dni to trva (stav rok zpet), lepsi je si to zaridt predem. Cestovky (CZ i mistni) to samozrejme dokazi zaridit.

Nedoporucuji tam jet na "cerno", oblast je dobre hlidana, jak potvrdi par ceskych motorkaru ;-).

Cestopisu z oblasti jsou na webu tuny, ale to nejspise neni problem.

Preji hezky vylet, stoji za to.

[17] (Radek Hulán - Mail - WWW) 10.08.2008, 00:39:39 [X] [D]
[15] dobrodruh = člověk vyhledávající dobrodružství, které má aspoň trochu pod kontrolou (nebo si to aspoň myslí). Vlézt do lesa zamořeného neviditelnou radiací, to není dobrodružné, to je šílené :-)

Vzteklý vodní buvol, rozzuřený slon, vojenská základna v Syrské poušti, to jsou objekty viditelné, a dá se k nim zaujmout nějaký postoj (třeba ztlumit hudbu pořvávající z auta, dát ruce nahoru a usmívat se), ale k radiaci se zaujímá "postoj" špatně. Nemáš-li tedy po ruce olověný obleček...

Být tebou, splodím nejdříve potomka, neboť ozářená spermie by mu mohla udělat ručičku navíc ;)

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 10.08.2008, 00:57:06 [X] [D]
[17] A říkám snad že polezu do lesa, navíc bez dozimetru, a že tam budu v kraťasech několik týdnů olizovat jehličí a žrát houby? Radiační dávka, které budu za těch několik hodin v Zóně vystaven, odpovídá asi tak jednomu rentgenování střev a dvěma mezikontinentálním přeletům v desetikilometrové výšce k tomu. Vážně: Jediné opravdové riziko je radioaktivní prach - ale množství, co se mi nalepí na alveoly za dobu pobytu je ve srovnání s radioaktivitou z uhelného popílku naprostá sranda.

K radiaci lze zaujmout stejný pragmatický postoj jako ke každému jinému záření, třeba k teplu: Nelézt tam, kde ho je přes míru nebo kde ho může být přes míru. Jet v létě do Egypta mi třeba připadá jako naprosté šílenství: Dobrovolně se vystavovat (slunečnímu) záření, riziku rakoviny kůže apod. A přidej si k tomu blázny, co lezou v padesátistupňových vedrech do chrámů v Abu Simbelu - večer pak trpí nemocí z ozáření, mají spálenou kůži, zvrací, točí se jim hlava... ;)

Mimochodem, když už jsme u toho záření: nemáš náhodou na uchu bluetooth handsfree a mobilní telefon zavěšený proklatě nízko u varlat? :)