Neobsahuje názory Henryka Laholy

Pláč intelektuálův

Je tu okurková sezóna, udělám si tedy okurkový salát a pobavím se na cizí účet. Tentokrát to bude zase myslitel, přesněji myslitelka z Respektu.

Čtenáři Respektu se, bůhví proč, považují za jaksi intelektuálně nadřazené všemu ostatnímu čtenářstvu, najmě čtenářstvu časopisů s barevnými obrázky. Nutno přiznat, že tento pocit prosakuje i do redakce; jistě vzpomínáte na slavný boj "Redakce Respektu a jejich věrné intelektuální čtenářstvo kontra zlý Miloš Čermák, co chtěl zbulvarizovat obsah". Dobře to dopadlo, zlý Miloš Čermák byl zahnán a všichni šli spát s vědomím, že kdyby Proust vstal z mrtvých, mohl by v Respektu klidně publikovat!

Skalní čtenářstvo se později přelilo i do blogů. Zatímco redaktoři byli omezováni ve svých intelektuálních rozletech alespoň trochu šéfredaktorem, na blozích propukla epidemie krasomyšlenkářství naplno.

Musím na tomto místě přiznat, že až sem jsem slovo "intelektuál" či "intelektuálské" myslel místy pejorativně. Není to snad proto, jak tvrdila blahé paměti akademička Denisa Kera, že nesnáším akademiky, ehm, tedy intelektuály, protože jsem tupý nevzdělaný hlupák, jehož intelektuálním vrcholným výkonem je sledování Ramba s lahví piva v ruce. Je to proto, že jsem taky byl mladým intelektuálem, ale jednoho dne jsem si uvědomil, že většina těch řečí, co se intelektuálně vedou po intelektuálních čajovnách, jsou nebetyčné kydy. Neskutečné. Ne že by to bylo nepravdivé, to ne, ale je to úmorné žvanění a tlamocviky před dalšími intelektuálními snoby. A velká část Respektího publika a bloggerstva mi do téhle kategorie naprosto přesně zapadá. Takže když v dalším textu budu zmiňovat toto slovo, tak vězte, že nemá s intelektem, inteligencí ani opravdovými intelektuály nic společného, označuji jím jen a pouze určitou skupinu lidí, které nazývám intelektuální snobové a které bych pravděpodobně charakterizoval takto: Hlavním předmětem jejich intelektuálních hovorů je intelektualita jejich hovorů a hlavním tématem je obdiv k hloubce těchto hovorů. (V jistém věku a v jistých kruzích je velmi snadné stát se někým takovým).

Ale zpět k tématu: Už v prosinci 2006 ležely blogy Respektu v troskách. Bohužel s odchodem Rosse Hedvíčka neskončily, jak si mnozí (za mnohé například Ross Hedvíček) přáli, ale pokračovaly dál, takže už v srpnu 2008 mohly opět ležet v troskách. Nyní v troskách bulvarizace obsahu.

Ne, nemýlíte se, už to tu zaznělo. Jo a taky to znělo letos na iProtestu. Stále ta samá obava z bulvarizace obsahu. Zkrátka nějaká skupina lidí, většinou dlouholetých účastníků (čtenářů, posluchačů, bloggerů) si usmyslí, že jejich potřeby jsou jaksi, ehm, hodnotnější než potřeby průměrného mendíka, a že by tedy mělo (musí!) existovat médium, které jim nabídne vysoce intelektuálně náročnou potravu. A běda, když se objeví barevná obálka, Lucie Výborná nebo blogger, který nerozebírá něco ze seznamu "Globalizace, feminismus, multikulturalismus, Palestina, Stop raketám, Stop oteplování, Vyváženost, Antikomunismus, Primitivní antikomunismus, Pohanková kaše, Olympiáda v Číně". Běda, když někdo nabídne jiné téma, než kánon snobského intelektuálního žvanění předepisuje, nedejbože něco, co je méně vyumělkované než klasické krasomyšlenkářství, a máme tu co? A máme tu obavy z bulvarizace obsahu.

Krásně to ilustruje Respektí bloggerka, vyučená prodavačka, nyní studující oborů Mediální studia, žurnalistika a sociologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně ve svém otevřeném dopisu redakci. Když jsem to četl, tak jsem se zcela nepokrytě bavil.

Připomíná mi to pláč starých ("dřevních") bloggerů nad vznikem veřejných blogsystémů v ČR. Ty řeči o tom, jak se výborné a kvalitní médium (rozumějte všech 48 existujících českých blogů) rozředí hordami blogísků, jak je to konec blogování, jak to nikdo nebude číst...

A přesně to se stalo. No a? Znamená to, že snad není co číst? Předtím mohl člověk číst 30 blogů z těch 40 existujících. Dnes jich má několik set zajímavých z nějakého půl milionu (či kolika). No a?

Nojo, klesl poměr, kvalitu je třeba hledat a zajímavé myšlénky jsou skryté v záplavách blábolů. No a?

A do Respektího blogovýběru se dostávají články, které nejsou krasodušné.

NO A?

Co takhle je nečíst a nechat na ostatních, jestli je chtějí či nechtějí číst?

---

Mimochodem, staré blogy nemívaly komentáře a reakce na cizí články se dělaly tak, že člověk napsal článek vlastní. Líbí se mi ta myšlenka a líbí se mi, jak prosákla do mikroblogů. I v klasickém blogování má každý někoho coby follows a několik followers, jen na tom Twittru to je líp vidět. Vůbec se mi tenhle koncept líbí... Ještě na tom zapracuju

Dne 8.08.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (danaketh - Mail ) 08.08.2008, 14:26:09 [X] [D]
Možnost vložit pod článek odkaz na "odpověď" jsem včera dopsal do svého webu. Snad se už konečně dostanu ke zkompletování grafického kabátku a budu moct jít konečně online :) Začíná to vypadat blbě, když už 5 let měsíc co měsíc předělávám svůj web aby byl lepší, rychlejší, objektovější, hezčí... Dopadá to tak, že mám doposud prd :D

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.08.2008, 14:28:03 [X] [D]
[1] Jen podotknu: Možnost vložit pod článek odkaz na "odpověď" je už dávno a nazývá se "trackback". V současné době je asi 99.9% veškerého trackbacku jen spam

[3] (danaketh - Mail ) 08.08.2008, 14:43:18 [X] [D]
[2] Jj, to je přesně ono :) Nějak jsem si nemohl vzpomenout jak se tomu říká. Pátral jsem po bližším infu a moc jsem to nepobral - někde hovořili o automatickém informování webu (tzn někdo něco napsal, já na to u sebe odpovím a jemu dá můj web automaticky vědět že jsem odpověděl) ale nic moc bližšího. Jinde jsem narazil na trackrefs...

Nakonec jsem to prostě vyřešil logováním refereru a možností postnout odkaz na odpověď. Ale tím se můžu zabývat jinde a jindy a nedělat tu s tím bordel :)

[4] (@Teo - WWW) 08.08.2008, 15:10:17 [X] [D]
Čéče, taky jsem se chtěl nepokrytě pobavit, ale buď jsem málo otrlej anebo jenom pitomej... prostě jsem se nedonutil ten openletter dočíst ani do půlky. To se mi stává čím dál častěji na většině blogů. Dokonce i na mým vlastním. Kua, neměl bych se nad sebou zamyslet? "Něco si o tom přečíst" asi nezvládnu... ;p

[5] (Smad - Mail ) 08.08.2008, 15:11:54 [X] [D]
U nas je zvykom volat intelektualnych snobov jednoducho inteleguani ;)

[6] (Tasselhof [openID] - Mail - WWW) 08.08.2008, 15:14:09 [X] [D]
Aha, takže když se do výběru Bloguje dostal nějaký blog, o kterém si myslím, že nemá být ve výběru Bloguje ... budu si stěžovat admince :)

A nejhorší na tom je, že za prakticky celý výběr Bloguje může Dentův estabilishment modroptákovské plutokracie!
(Ne, taky nevím, co to znamená, ale zní to dost úderně! :)

S tím by NĚKDO měl NĚCO udělat...

[7] (dond ) 08.08.2008, 17:25:29 [X] [D]
Jste všichni lamy, já mám linux a jsem v pohodě!

[8] (Kalmir - Mail - WWW) 08.08.2008, 18:17:02 [X] [D]
Vím, že se Arthure nenavážíš do čtenářů Respektu, jen do urité části z nich, ani do Respektu, ale stejně mi z článku Respekt vyznívá špatně, a já ho tak rád, tak tu musím zanechat aspoň slovo.

Rád ho mám ne pro "náročné články", které se v něm občas objeví (tím neříkám, že je nečtu), ale pro investigativní sondáže do špinavýho zákulisí český politiky a organizovanýho zločinu. To v takový podobě jinde nenajdeš, pokud vím.

Ta kauza s Milošem Čermákem mi unikla, pravidelně Respekt nečtu. O co šlo?

[9] (Turbo ) 08.08.2008, 19:05:50 [X] [D]
Bomba...nejvíc se mi líbila "oblast interpersonální komunikace virtuálního prostoru" a ta "zapáchající mrtvolka s obrovsky nafouknutým břichem". Muhehehe... Zavzpomínal jsem na scénky z dokumentu Býval jsem mladistvým intelektuálem.

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 08.08.2008, 20:37:00 [X] [D]
[8] Šlo o to, co jsem stručně popsal tady: http://misantrop.eu...aru.php

Zjednodušeně dezinterpretováno: Nový majitel chtěl, aby se Respekt dostal z červených čísel alespoň někam k nule, tedy aby aspoň trošku vydělával. Šéfem se stal Miloš BlogBlog Čermák a hodlal udělat nějaké změny. Proti nim se šprajcla redakce a určitá část čtenářů a začali hlasitě protestovat proti těmto plánovaným změnám - mj. přechod z "novinového" formátu na formát časopisecký, z černého tisku na tisk barevný apod. Pro tyto lidi byly takové změny známkou "bulvarizace", "podbízení se masovému vkusu", ihned se vyrojily spekulativní teorie o "řízené likvidaci" "nepohodlného" periodika apod. Zkrátka se znovu projevila teorie, tolik oblíbená jistou částí českého intelektuálního proudu, totiž že to, co je kvalitní, nemůže být zároveň výdělečné a to, co je výdělečné, je vždy nekvalitní, podbízivé apod.

Rozhodně bych se tu nebránil žádným paralelám s jinými podobnými situacemi, myslím že jsou zcela na místě.

Miloš Čermák odešel či byl odejit, změny se odehrály pomaleji, revoltující redaktoři si prosadili svou, čtenářům zůstal jejich blažený pocit, že mají své výlučné periodikum, ale přesto remcají nad změnou formátu. Pikantní je, že třeba i ty respektí blogy byly právě "Čermákovým potomkem".

Jeden rozdíl tu je: Čermáka neodvezli do Bohnic... :)

[11] (Roman Pištěk ) 08.08.2008, 20:36:31 [X] [D]
"Respekt nereflektuji a Reflex nerespektuji.", vyjádřil se prý kdysi k těmto periodikům Karel Kryl.

Proč při okurkové sezóně v komentářích necitovat, je to méně pracné :-)

[12] (Livs - Mail ) 08.08.2008, 22:24:19 [X] [D]
no, tak ja som sa tiez pobavila... okrem spomínanej oblasti intepersonálnej komunikácie virtualneho priestoru (ide zrejme o akúsi vážnu chorobu) ma dostalo aj to tŕpne príčastie minulé... ja osobne ho tiež používam, ale len v dvoch prípadoch - v školských prácach, ked chcem skomplikovať život vyučujúcim, ktorý to musia čítať (to máte za tie skriptá!), alebo v dopisoch kamarátke, s ktorou sa vyžívame v absurdnom humore... mám však pocit, že dotyčnej slečne nešlo ani o jedno, ani o druhé...dotyčná slečna asi chcela ukázať, ako počas štúdia na MU pokročila, keďže vie, že okrem neurčitku existú aj štyri ďalšie neohybné tvary slovies (alebo päť? ja si to už nepamätám a Respekt nečítam, takže...) a inak, už ste videli toho posledného ramba???

[13] (kzr_pzr ) 09.08.2008, 10:50:02 [X] [D]
"Hlavním předmětem jejich intelektuálních hovorů je intelektualita jejich hovorů a hlavním tématem je obdiv k hloubce těchto hovorů."

Veľmi silne mi to pripomína československý hip-hop, kde mladí pestovatelia rastlín a húb rapujú o tom rapujú a aké to je, kurva, ťažké, žiť v tom petržalskom (či inom) ghette, plnom Aupark-pipiniek, mladých pestovateľov rastlín a húb, v záplave obyčajných ľudí.

[14] (kryska ) 09.08.2008, 19:47:59 [X] [D]
No, tak slečna je úúúúžasná. Aspoň jsem si zavzpomínala, že i já byla kdysi mladá, plná ideálů a bojového ducha.

PS Znám tři lidi z muni, kteří jsou úplně normální, fakt! ;oD

[15] (Livs - Mail ) 09.08.2008, 20:11:48 [X] [D]
kryska, poznam hromadu ludi, ktori su z muni a su normalni, dokonca NAOZAJ inteligentni. A potom su tu intelektualny snobovia, ludia co sa tvaria, ze sa narodili na jamajke, v tibete ci inej exotickej krajine, ktora je podla nich rajom pseudoliberalneho a hlbokeho zivota. Najlepsi su taky ti fakt nekomercny ale festovne nekomercny, ktorym uz aj vychodna filozofia,pohulovanie travy alebo navsteva dvojhodinoveho prednosu poemy bez obsahu pride prilis mainstreamova pre realizaciu ich vynimocneho a hlbokeho ega (nadobudaju zrejme pocit, ze pri týchto činnostiach už dochádza k istej bulvarizácii obsahu)... prosto multikulturalne univerzitne prostredie... no nemilujte to tam!

[16] (Misha - WWW) 11.08.2008, 10:21:14 [X] [D]
prosím nesahat na pohankovou kaši! :)

[17] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 10:22:47 [X] [D]
[16] Neboj, ani třímetrovou lžící...