Spadl most, vykolejil vlak...

... několik mrtvých, neštěstí. A co na to čtenář?

Dnes v půl jedenácté dopoledne podle všeho narazil mezinárodní rychlík do trosek mostu, který se před ním zřítil na koleje. Zprávy z místa jsou zatím nejasné, ale je několik mrtvých a desítky zraněných.

Tolik fakta.

Všechny zpravodajské servery tuto událost pokrývají a pod články propukají diskuse. Dal jsem si tu práci, pročetl je a zde je můj souhrn:

Co komentátor, to:

- očitý svědek, nebo
- bratranec očitého svědka, nebo
- kolega někoho, kdo má známého v Ostravě, co zná bratrance očitého svědka, nebo
- člověk, co ví, jak to bylo a kdo za to může, anebo alespoň
- komentátor, co komentuje vše

K dovršení ironie opravovala most firma "ODS – Dopravní Stavby Ostrava". Takže část komentátorů má jasno: Může za to ODS!

Další rozvíjejí kouzelné dedukce:

- Proč tam nebyla snížena rychlost?
- To víš. Dnes všemu vládnou pětadvacetiletí managérové, kteří všemu rozumí.
- Plně souhlasím...měla by platit určitá posloupnost – ve vedení by měli být starší a zkušení a ne tihle mladí, kteří si myslí, že sežrali všechnu moudrost. 
- Souhlasím to zavedl Klaus v roce 1993. Stále mlel, že mladí mají být všude a že mají zalenou. Podívejte, jak se teď stařec cpe všude a do všeho se plete (knihovna) a to když se to týká jeho a taky protože má syny již zaopatřené. A teď to tady vypadá tak jak to vypadá. I jejich děti-hlupáci vystudují na soukromých školách za peníze. Tak se nedivme. Bude hůř.

Může za to Klaus je zkrátka pro občany s jistými mentálními kolejemi univerzální konstantou.

Od téhle diskuse se odštěpil krásný úderný: "Odkdy se mladý a vzdělaný rovná nespolehlivý, neschopný, drzý? Od té doby co vám bylo padesát a nevzali vás na vysokou?", na což potrefená husa zakejhala: "Blbečku až ti bude padesát a z místa tě odstraní jiný ing, který aby vystudoval, tak peníze táty mu pomohly k vystudování školy, aby měl titul. Tak chci vidět jak ty, padesátník, se budeš tvářit. Potom si vzpomeň. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. Možná, že tě to potká dřív."

A to je stále diskuse u článku o dopravním neštěstí, kde jsou zranění a mrtví, stále ten článek o nehodě... Opravdu si někdo myslí, že zakázat diskusi u článků je nedemokratická cenzura?

Situaci budeme nadále monitorovat a budeme přinášet čerstvé zprávy

PS: Pro Laca aktuálně dodávám: Na těchto stránkách je, jak pravidelní čtenáři, k nimž pravděpodobně nepatříš, vědí, dlouhodobým tématem problematika práva majitele stránek naložit s obsahem tak, jak uzná za vhodné, především pak právo určit, zda bude či nebude povolena diskuse a s tím svázaná otázka, zda zakázání diskuse je cenzurou nebo ne. Otázka povolení a zakázání diskusí zde není a nebyla probírána s ohledem na jemnocit čtenářův či obecné blaho, ale vždy z hlediska práva majitele naložit s obsahem jak uzná za vhodné. Právo majitele stránek zakázat diskusi (a nebýt za to peskován a nazýván cenzorem), o němž se letmo zmiňuju tady, je stejnou stranou stejné mince jako majitelovo právo určit, kdo bude či nebude ve výběru (o němž píšu v předchozím článku). Tvůj komentář "tak tu diskusi nečti", vztažený na mou zmínku o cenzorech není tedy k věci, stejně jako ono krkolomné prohlášení, že se podivuji nad obsahem diskusí. Nikoli. Pouze tvrdím, že zrušenou diskusi nelze nazývat cenzurou bez ohledu na to, co si o tom myslí čtenáři (resp. bez ohledu na to, co si o tom myslí Respektí bloggeři). Ale pokud ti dělá pocit, žes mě nachytal na švestkách kontradikce, až takovou radost, žes mě rozjařile několikrát nazval hezky teple "Artíkem", tak si ho spánembohem užij, z plna hrdla ti ho přeju a budu všude říkat, jaks mě pobil v logice. ;)

Dne 8.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (danaketh - Mail ) 08.08.2008, 14:35:47 [X] [D]
Eh, já myslel že kromě těch komentujících ty komentáře pod články na iDnes, Novinky.cz atd nikdo nečte. Já to sledoval cca 2 měsíce každý den, každý článek a vyšlo mi z toho, že slovní zásoba těchto lidí se omezuje na vulgarismy, jména politiků a jejich mluvčích (oblíbený je především pan Cikrt), politické strany a amerického imperialistu, případně ruského okupanta...

Člověk by neřekl, že je na internetu tolik pitomců.

[2] (lukyn.v - WWW) 08.08.2008, 15:18:34 [X] [D]
Na iDnes už to zrušili. Jen nechápu, proč se za to ještě omlouvaj. "Omlouváme se všem slušným čtenářům za to, že jsme zrušili diskusi pod článkem kvůli cynismu a vulgaritám některých diskutujících."

[3] (Milf ) 08.08.2008, 15:39:56 [X] [D]
(asi nepřekvapím) Ano, já si myslím, že se jedná o nedemokratickou cenzuru, byť v tomto případě (informace o neštěstí) zcela pochopitelnou a akceptovatelnou. Nevím, o čem u takového článku diskutovat, snad jen projevit soustrast pozůstalým.

[4] (L. - WWW) 08.08.2008, 15:50:11 [X] [D]
A co na i.dnes...na seznamu byvaji jeste inteligentnejsi komentare. Samozrejme, kdybych v tom vlaku nekoho opravdu mela, tak prvni, co udelam, je, ze o tom pujdu na net diskutovat...

[5] (#13 - WWW) 08.08.2008, 23:49:20 [X] [D]
Samozřejmě, že to cenzura není, ale to nemusím na Artuhrově blogu nijak zdůrazňovat.

Argument "může za to Klaus (tm)" nebo "zpackaná transformace (tm)" mě ale vždycky pobaví :)

[6] (Ly - Mail - WWW) 09.08.2008, 06:56:16 [X] [D]
Já diskuze na novinky.cz, lidovky.cz a podobných serverech radši vůbec nečtu... Ztráta času...

Jinak, svědek nejsem a doufám, že jsem tam nikoho známého neměla. Přece to byl jenom vlak, kt. jeli fanoušci Iron Maiden do Prahy :-/

[7] (petra ) 09.08.2008, 22:31:58 [X] [D]
myslím, že u některých článků internetová diskuze opravdu není nutná - pád mostu na vlak je prostě tragedie neoddiskutovatelná, a kecálkové si můžou pustit žilou třeba doma u televize... A kdo za to může, o tom se snad nebude diskutovat - to se snad doufám bude standartním způsobem vyšetřovat. Každopádně ten člověk (nebo ti lidé), kteří to způsobili, jsou na zcela nedemokratické rozbití držky.

[8] (danaketh - Mail ) 09.08.2008, 23:19:31 [X] [D]
[7] Hlavní potíž vyšetřování je v tom, že je vedeno orgány, které jsou vedeny vedením státu (bože!), tudíž jakékoliv vyšetřování je vlastně neobjektivní, zkorumpované, ODSsácké a kdovíjaké ještě...

Diskutérům je jedno o co jde a jak se daná věc bude vyvíjet dál. Jim jde jen o to, že mají kde vyzvracet svoje mindráky a poplakat si nad svým těžkým životem se stejnou bandou tupců jako jsou sami. I Timmy ze South Parku intelektuálně převyšuje většinu diskutujících na novinky.cz, idnes.cz apod.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 10.08.2008, 14:08:13 [X] [D]
Diskuse s Lacem vyjasněna mailem; zde smazána jako zbytečně osobní.

[10] (rony [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 16:40:44 [X] [D]
ja si myslim, ze vsetky VELKE popularne internetove "denniky" typu idnes by sa v pohode "uzivili" kompletne bez DISKUSII.

tento fenomen - diskusie - su pomylenym experimentom, kam sa presunuli NAJMA psychotici s jedinym cielom - sokovat svojimi vyjadreniami okolie. A uz samotne uzavretie diskusie s ospravedlnenim iDnes je pre nich nieco ako nirvana, okrem pochopitelneho "zhrozenia" ostatnych.

pokial by bolo na mne - ziadne clanky internetovych medii tohto typu by nemali mat diskusie a som si isty, ze ani medium ani citatel nijako neutrpi.

ani demokracia nie :-)

(demokraciu do toho netahajme ale predsa: kto bude chciet reagovat, ten predsa reakciu moze publikovat, poslat redakcii atd. atd. - ale kazdy, kto krici, ze je pripadne rusenie diskusii natrvalo, nieco ako zlocin proti demokracii a cenzura, pre toho mam odkaz: radsej sa neskusajte zaradovat medzi psychotikov, ktori pre publikovanie svojej reakcie potrebuju prave a iba "diskusiu" a nevedia si najst inu vhodnu cestu, ktoru mu predsa nikto nikde nebrani najst).

pekny den :)

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 16:44:43 [X] [D]
[10] To se NEDĚLÁ!!! Napíšeš komentář se stejným tématem jako mám já rozepsaný článek...

[12] (rony [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 17:28:58 [X] [D]
pekne to rozpis, ja len tak "placam" bez premyslania a potom ked to napises, tak si to precitam a budem s tebou suhlasit, kyvat hlavou a hovorit si, kde na to ten Arthur chodi, ved to mozem rovno podpisat :-)

do toho, tesim sa :-) najma na pasaze o tom, KTO nechce cenzuru a kto vie, ze ma vzdy moznost reagovat. A hadanka: komu z nich by diskusie chybali :-)

[13] (pixy.myopenid.com - Mail ) 11.08.2008, 17:29:16 [X] [D]
Tak já si přiložim - ale už jsem to veřejně říkal několikrát: nejlepší věc, které jsme se dopustili, když začínal Blesk.cz, bylo kompletní zrušení těchto "diskusí". Každý den u každého článku několik set příspěvků, převážně typu "První!" a "Jé, Majko, konečně tě tu vidíme, kde ses včera toulala?!", vulgarity, oplzlosti a úlety kamkoli mimo pochopitelně bemohly chybět. Dlouho jsme váhali, jak to omezit, zredukovat, ukočírovat - a nakonec se úplné zrušení ukázalo být nejlepším řešením. Ozval se tucet nebo dva remcalů, kterým rázem zmizela pavlač k drbání, ale statisíce jiných si oddechli. A výsledný efekt byl dokonce měřitelný: výrazné snížení trafficu, snížení doby načítání stránek až na několikanásobek a ve finále i poměrně značný nárůst návštěvnosti.

Já vůbec nechápu vydavatele, proč to na svých webech ještě vůbec trpí.

[14] (emmacore ) 12.08.2008, 12:53:17 [X] [D]
V tych Ceskych zemich ste nejaki kulturni, kokso. Na Slovensku by k takymto argumentom pribudli este: Za vsetko moze USA. A zvlast vydareny: Za vsetko mozu Zidia. Pripadne by este niekto napisal, ze za to moze Havel, pretoze zlikvidoval slovensky zbrojarensky priemysel :-) A Fico by vystupil v mediach a povedal, ze Dzurinda kradol.

[15] (emmacore ) 12.08.2008, 12:55:42 [X] [D]
Posledna veta bola off-topic, priznavam :-)