Křišťálová lupa 2008 vyhlášena

Můžete začít nominovat své oblíbené projekty...

BOŽE!

Tak se rok s rokem sešel, a stejně jako přišla vlna veder a okurková sezóna, stejně jako přišly zácpy na silnicích a stejně jako přijde předvánoční reklamní šílenství, se stejnou neúprosností očekávaného neštěstí dorazila i Křišťálová Lupa 2008.

Kdepak, ironická kousavost, to dokáže každý, ale být nějak konstruktivní a pozitivní... to už není tak jednoduché, že, pane kritiku?

A víte že je? Křišťálová Lupa sama sebe pasuje na cenu českého internetu. Vyjděme na chvíli z tohoto prohlášení a předpokládejme, že to tak opravdu je.

Ve světě probíhají srovnatelné ankety. Dokonce i Lupa o nich píše, třeba o anketě WebWare 100 – o té dokonce jako o "výkladní skříni internetu".

Podívejme se tedy, co je ve výkladní skříni světového internetu a co nám plave v českém internetovém rybníčku. Konkrétně se pojďme podívat na trendy, které tyto ankety mimoděk reflektují: porovnejme kategorie.

Webware 100 je anketa jednoznačně zaměřená na moderní web, označovaný někdy jako web 2.0. Seznam kategorií je dlouhý a velmi obsáhlý: Audio a Video, Prohlížeče a rozšíření, Chat a e-mail, Obsah a publikování, Komerce, Vývojářské nástroje, Fotografie, Výuka, Hry a zábava, Mapy, Média, Mobilní technologie, Sítě, Produktivita a byznys, Vyhledávání, Bezpečnost, Sociální sítě, Ukládání dat, Pomůcky a ovladače, Nástroje pro vývoj webů a konečně Widgety a rozšíření pro desktop. Ano, Webware je anketa, která se specializuje především na webové aplikace, ale trend je, myslím, patrný.

Křišťálová Lupa umožňuje nominovat weby v těchto kategoriích: E-shop, Veřejný sektor, Free-mail, Vyhledávač, Zpravodajství, Zábava, Magazín, Blog, Komunitní server, Projekt roku, Osobnost roku a Anticena

Rozdíl je, myslím, patrný. Anketa, v níž je jako jedna z kategorií "Free-mail"? V roce 2008? No, to je na tom český internet dost zle, když se tu zajímavé věci odehrávají na poli freemailů. Nebo kategorie E-shop. Opravdu je zrovna oblast e-shopů tou, kde to na českém internetu žije? O "Veřejném sektoru" nemluvím. Je drzé na tomto místě vznést dotaz, kteří provozovatelé freemailu, eshopů a studií zpracovávajících veřejné zakázky jsou kamarádi s Miklík boys, že získali vlastní kategorie? ;)

Vyhledávač? WTF?!

Tři (čtyři) kategorie (Zpravodajství, Magazín, Blog, resp. i Zábava) pro psané slovo? Asi aby se dostalo na každého, ne? Řekněte mi, taková Lupa – zpravodajství, magazín i blog v jednom. A Zábava taky, i když svérázná...

Osobnost roku? Inu, v každé anketě musí být kategorie pro Karla Gotta. A Anticena? Jistě, pro český web je důležité vědět, kdo je v opovržení.

Celý veškerý moderní web a světové trendy se musí vejít do dvou kategorií: Projekt roku a Komunitní server. Račte si vybrat...

Představte si, že některé světové projekty vznikly na českém webu a chtějí se ucházet o Křišťálovou Lupu. LinkedIn spolu s Facebookem padají do kategorie Komunitní web, kde na ně čeká Libimseti, Ukažse a pět webů o fantasy hrách. Flickr? Asi komunitní server. Youtube? Ehm, jsou tam komentáře, takže taky komunitní server. Google Transkator? No, vyhledávač to přímo není, i když je tam to google, takže asi... Projekt roku! Yahoo pipes? Projekt roku! Dapper? Taky. Box.net a RapidShare? Taky. Bittorrent? Komunitní server!

Last.fm? Komunitní. Meebo? Komunitní, jasně! Twitter, Jaiku i Pownce jednoznačně komunitní, Veoh komunitní, StumbleUpon taky. MyBlogLog, Friendster, delicious i digg – komunitní. Akismet taky. DNSStuff či GeoIP nejsou komunitní, musí tedy soutěžit o Projekt roku. Wikipedia? Komunitní server, no jasně! Google Maps? hmmmm... tak to by mohlo být projekt roku!

PayPal? Že by eshop? Ale ne, Projekt roku přeci! EBay? No, čistý shop to není, zato jsou tam lidi, takže komunitní. Amazon Web Services, Google App Engine, Google for your Domains, MS Live – no, když dovolíte, nejste ani veřejný sektor, ani eshop ani freemail, takže zbývá jen ten Projekt roku. Jo, MS Live možná může do Freemailů...

Joost? Komunitní. Basecamp? Komunitní. Skype? Ehm... no... komunitní přeci! Jo a World of Warcraft? Komunitní? Kdepak! Přeci Zábava! Hned vedle ftipky.cz!

Krásná představa, že? Ale klid, takové projekty asi v ČR nevznikají, takže Křišťálová Lupa klidně může být taková, jaká je... (Pokud tu takové projekty vznikají, tak se v KLupě neobjeví, na to vemte jed!)

Ne, vážně: Pokud je Křišťálová Lupa opravdu taková jako český internet, tak je jako český internet zhruba tak někdy v roce 2001-2002. Tehdy opravdu někoho zajímal freemail, tehdy někdo stál o nový a unikátní eshop a tehdy se vedly vášnivé spory o weby veřejných institucí. Ale teď?

Opravdu v roce 2008, v době, kdy webem hýbou online aplikace, SW jako služba a další nové technologie, někoho zajímá nějaký fakt dobrý freemail? Copak někoho v době, kdy nakupování vládnou mashupy na srovnání cen zajímá, který konkrétní eshop je zajímavý? Opravdu? Protože pokud ano, je to smutná vizitka pro český internet. A pokud ne, tak... No, domyslete si to sami.

Tak schválně, kam letos padnou projekty a akvizice Internet Infa? Bomba – komunitní. Jagg? Komunitní! Weblogy.cz? Komunitní nebo zpravodajství.

A kam by padly třeba uschovna.cz, rajce.net, kam paysec, kam jízdní řády, kam mapy, slovníky, encyklopedie...? Chuj s mapama, slovníkama i online službama! Máme přece eshopy, freemaily, veřejný sektor a Osobnost roku, to je dle ankety vyhlášené serverem o českém internetu asi jeho pravý obraz.

Opravdu? Pak tedy potěš...

Měl bych pro hochy z Lupy i motto: Křišťálová Lupa 2008, anketa o nejlepší web z roku 2002!

PS: Generálním partnerem KLupy je [ou čatný]. ;)

Disclaimer: Autor přijal v minulosti několik firemních propisovaček od Marka Antoše (děkuji). Autor nemá nic proti Marku Antošovi, zato je silně zaujatý proti Lupě, proti způsobu redakční práce, kterou Lupa předvádí, a trpí silnou averzí k některým redaktorům z Lupy a k některým nápadům, jimiž se Lupa prezentuje; averze se časem nelepší a projekty jako je KLupa ji jen posilují.

Dne 11.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (pixy.myopenid.com - Mail ) 11.08.2008, 21:25:58 [X] [D]
Ale vždyť hlavním tahákem je přece ta anticena, zbytek je jen marketingová ambaláž. A letos více než kdy jindy má i jasného kandidáta: na Křišťálovou antilupu za nejmedvědovatější službu českému internetu nominujeme ... wait for it ... Křišťálovou lupu!

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 21:31:29 [X] [D]
[1] Aha, no vidíš, jak jsem se mýlil. Já měl až dosud zato, že celá anketa je jen kamufláž pro přílžitost, jak za prachy mediálních partnerů udělat raut.

[3] (misha ) 11.08.2008, 21:46:58 [X] [D]
raut byl vloni slusny, to zase jo, ale letos nemam zadny z nasich projektu kam nacpat,takze jej asi ozelim.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 11.08.2008, 21:58:05 [X] [D]
[3] Tys letos NESPUSTIL freemail? Neříkej, že by ses aspoň v kategorii Blog nemohl... Co Czechidea? ;)

[5] (Luděk Černocký - Mail - WWW) 11.08.2008, 23:17:29 [X] [D]
Přesné, výstižné!

[6] (misha ) 11.08.2008, 23:29:04 [X] [D]
anglicky psany blog na com domene v kristalove lupe? to je jak kdyby za cesko v hokeji hral asiat;-)

[7] (pankreas ) 12.08.2008, 01:00:41 [X] [D]
"Už jsi zkouknul poslední Ochutney show na svojí mobilní briketě? A co takhle pokec s ostatníma šmírákama? Neseď v koutě a koukej poslat vlastní výtvor na mailovou adresu vybraného kanálu."

Pani. A ja myslel, ze O'chutney se potichu transformovalo na jangzon.

[8] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 01:05:14 [X] [D]
[7] Ehm, voe, kua, jako, CO? Cože? Hovoříš ke mně, cizinče? ;)

[9] (Roman - Mail - WWW) 12.08.2008, 01:13:19 [X] [D]
...konecne mi kompletne docvaklo ze misha z icq je ten isty co odtialto. Ale co sa cudujem ked chalanisko ktoremu som robil web hra tenis z inym chlapikom ktoremu som bannery a (takmer) robil web... cesko je male ;-)

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 01:28:57 [X] [D]
[6] A proč ne? Proč by nějaký Tran Van Phuong nemohl nastoupit vedle Hošiděkujem? ;) Prý už za Česko (ale teď nevím jestli hokej) hraje i několik mongoloidů...

Vrazil bych to tam (do kategorie e-shop, freemail a zpravodajství), kdybych si hloupě nevypotřeboval svůj pokus na to, abych nominoval Křišťálovou Lupu coby oblíbený komunitní server, Zábavu, Veřejnou správu, Blog a Anticenu.

[11] (Johan ) 12.08.2008, 09:16:32 [X] [D]
Nechcete sepsat jako další kritiku kritiku Lupy jako magazínu? (Jak na začátku píšete, že se vám na práci Lupy spousta věcí nelíbí.) Taky mi n ní něco vadí a nedokážu to zrovna uspokojivě identifikovat, třeba byste mi mohl pomoct a možná si z toho Miklíks boys něco vezmou k srdci.

[12] (Richi - Mail - WWW) 12.08.2008, 10:23:24 [X] [D]
Taky jsem včera na to čuměl jako tele na nový vrata, chtěl jsem tam napsat pár projektů ale ani zaboha jsem nevědel do jaké kategorie ... moc pěkne napsaný článek, klidně se pod něj podepíšu!

[13] (Misha [openID] - WWW) 12.08.2008, 11:10:17 [X] [D]
Roman: a co teprv ten slovenský...

AD: ale líbí se mi, že shledáváš www.rajce.cz webem na úrovni, jsem nevěděl že chodíš lozit :)

[14] (Roman - Mail - WWW) 12.08.2008, 11:16:47 [X] [D]
Ok. Aby som bol on-topic. Ciastocne je to problem suvisiaci s amaterizmom.. Hura system. Priklad. Chcem forum, fajn zacneme vymyslat umelo tristo kategorii a s velkou pompou to pustime neuvedomujuc si ze z nulovou navstenostou je dost zbytocne zakladat forum s tristo temami. Dalsim problemom je dvojhlavost. Robime to pre mainstream alebo pre odbornikov. Totiz. Priemerne inteligentny jedinec (vratane vacsiny priemerne inteligentnych novinarov pisucich pre priemerne inteligentne media, ktore citaju priemerne vzdelani ludia) chape co je to vyhladavac, freemail, ci komunitny server. Ak zacnete chodit do podrobnosti, je to pre mainstream nestravitelne a nevenuje tomu ani riadok. Takto je omnoho vacsia sanca sa tam pretlacit. Je to dobre pre PR, zvysuje to prestiz a autoritu u mainstreamoveho divaka ci citatela. Tento zamer vsak prevadzkovatelom lupy nepodsuvam, skor je to len taka uvaha ohladom ciela ktory sa sleduje organizovanim podobnych sutazi. Dalej by som zaverom spomenul trosku suvisiacu story. Niekde v banskej bystrici sa konalo stretnutie fanusikov sci-fi, nejakym zahadnym sposobom sa k tejto informacii dostali aj redaktori TV spravodajstva televizie JOJ, ti porobili zo zopar ludmi zopar rozhovorov, natocili nejaky material a odisli prec. Vecer by ste v hlavnom spravodajstve marne hladali reportaz o stretnuti sci-fistov, za to sa tam objavila videoreportaz zo sutaze v jedeni parkov ktoru si pre zabavu sci-fi fanusikovia usporiadali...

[15] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 11:40:22 [X] [D]
[13] Lozit? Proč? Prostě jsem jen hledal nějakej příklad "webu-služby-úschovny" a vzpomněl jsem si na Rajče. Je to přeci "a la Flickr", ne? Jestli ne, tak najdu jinej příklad...

A na úrovni? To nevím, prostě jsem chtěl nějaké české obdoby webů, o nichž jsem psal výš. Nevzpomněl jsem si na ty s tím online diskem, tak jsem dal úschovnu a u fotek se mi vybavilo rajče. Místo PayPalu PaySec, atakdál...

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 11:47:28 [X] [D]
A je jasno, už vím, kde Lupa vzala kategorie: http://jdem.cz...ani-dohani-e-mail/

[17] (Misha [openID] - WWW) 12.08.2008, 11:53:59 [X] [D]
Arthur: tak se mrkni na to www.rajce.cz, cos napsal v článku :)

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 12:05:13 [X] [D]
[17] Ááááááááá... Aspoň je vidět, že opravdu nepoužívám, takže ani url neznám. Používám Picasu. :)

A mimochodem, není to TEN SAMÝ překlep, co loni v téže anketě spoustu porotců vykolejil? ;)

[19] (Misha [openID] - WWW) 12.08.2008, 12:21:29 [X] [D]
já myslím že rajče vloni v nominacích nebylo, ale nejsem porotce, tak nevím. Používám Flickr, Picasa je u mě nechutně pomalá.

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 12:27:48 [X] [D]
[19] Jo, bylo tam v roce 2006, viz http://blok.rozanek.cz...u-hlasova/

[21] (Roman - Mail - WWW) 12.08.2008, 12:54:14 [X] [D]
[13] Misha, súhlas. Slovenský je malý, ale aj tak je to sranda zistiť že každý každého pozná a známy môjho známeho je môj známy. Nehovoriac o tom že človeku robí dobre keď sa uistí že "je" v dobrej spoločnosti... ;-)

[22] (Radost ) 12.08.2008, 16:27:18 [X] [D]
sice je to trochu off topic, ale může mi někdo říct, proč má Lupa v patičce ten odkaz na Prague Hotels? Taky mi ten spam prisel, ale nikdy by me nenapadlo dat si to do paticky stranek, ktere navic s hotely ani nijak nesouvisi. Není to náhodou krásná ukázka diletantsví? Opravte me pokud se mýlím

[23] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 16:35:38 [X] [D]
[22] Možná to souvisí s otázkou "Proč je odkaz na Prague Hotels v patičce Jagg.cz?" ;)

[24] (Věra Pohlová ) 12.08.2008, 18:44:07 [X] [D]
Tyhle aféry každého jenom otravují. Ja bych všechny ty internety a diskuze zakázala. :-)

[25] (Věra Pohlová ) 12.08.2008, 18:47:51 [X] [D]
A kruciš blbnu, to mělo patřit k vedlejšímu článku o diskuzích sorry :(

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 12.08.2008, 19:06:31 [X] [D]
[25] Sem se to ale taky hodí, Věrko! ;)

[27] (pixy [openID] - Mail ) 13.08.2008, 19:26:30 [X] [D]
"Já bych paní Pohlovou zakázal!" [Břetislav Pohl]

[28] (David Grudl - WWW) 14.08.2008, 01:16:49 [X] [D]
Arthure, inspiroval jsi mě! http://www.latrine.cz...kovi-radost

[29] (Misha [openID] - Mail - WWW) 14.08.2008, 09:37:36 [X] [D]
DG: nezapomeň nám něco donést v igelitce, myslím že by ses měl podělit se všemi, co ti hlasováním k tomu rautu pomůžou :)

[30] (Jup ) 15.08.2008, 20:19:45 [X] [D]
No souhlas, nejhorsi web je hyenismus. Letos snad Davidek zachrani Radka. Jen by me zajimalo, kdo ten chudak je a co by asi rikal zneuziti sve fotografie.

[31] (Roman - Mail - WWW) 16.08.2008, 08:09:53 [X] [D]
To je urcite davidek ktory si primaloval vlasy, fuzy a okuliare ;-)