Proč se ve filmech tolik žvaní?

Pokus o odpověď Filipu Rožánkovi...

Musím po pravdě říct, že televizi sleduju zřídkakdy, přesto mě čas od času nějaký český film dostihne. Občas se na ně dívá třeba manželka a já slyším od vedle dialogy. A mohu vám říct...

Tedy to, že jsou dialogy naprosto prkenné a toporné u všelijakých Ordinací (nebo na co to kouká), to snad nikoho nepřekvapí. Tam jde topornost tak daleko, že je pro mne fyzicky k nevydržení... Hlavně dialogy s pacientama: "A paní doktorko, jste si jista, že to malé bude v pořádku? – Jistě že bude, nestrachujte se! – Víte... (sklopí hlavu) já jsem se již začínala bát, když přišly ty neobvyklé bolesti..." Tak z toho lezu po zdi. Proboha, copak takhle někdo mluví? Vždyť tam chybí už jen to, aby se obě podívaly do kamery, usmály se a řekly: "Zcela nový Ariel!"

Ale horší je, že se takhle žvaní, žvaní, žvaní, žvaní a žvaní i v normálních, "dramatických" dílech. Nějaký důvod to mít ale musí. Přemýšlel jsem nad tím, a vyšlo mi několik možných příčin.

1. Divák na to nečumí, a i kdyby čuměl, tak nepochopí nic, co mu neřeknou polopaticky. V dobách, kdy se nic nesmělo říct a všechno bylo potřeba opsat, narážkou, dvojsmyslem nebo třeba jen gestem, byli diváci vycepovaní a dokázali tyhle nuance sledovat a dešifrovat. Dnes je možno říct (myslím tím: ve filmu) skoro všechno, tak se taky všechno říká. V komedii přichází pointa tak, že o ní všichni mluví, a když se pointa odehraje (řekněme spíš přihodí), tak o ní ještě postavy chvilku hovoří, aby bylo opravdu jasné, že to byl vtip. Když je to drama, tak veškerá duševní pohnutí musí okomentovat buď hrdina sám, nebo někdo jiný: "Teď se jistě cítíš opravdu hrozně... připadáš si unavený, vyčerpaný a zneužitý? – Jistě, Romane, přesně tak si připadám! Jako použitý a odhozený kus hadru!" Atakdále...

2. Scénárista je posedlý myšlenkou, že co nenapíše, to jako by v dílu nebylo, protože pokud to tam není, tak to hercům nedojde, a když to hercům nedojde, tak to nezahrajou, a i kdyby jim to došlo a zahráli to, tak to nikdo nepochopí, viz 1, takže to tam radši napíšem, ne? Nebo jsou možná placeni od slova. Nebo možná v televizích vyhodili ty týpky, co byli v titulcích napsaní v kolonce "Dialogy" a dělá to vrátnej, stejně nemá co na práci, jen tam sedí, tak může místo luštění křížovek přepisovat dialogy. Čímž by se dalo vysvětlit, že se v českém filmu (ale co už, ono i v dabingu) dva teenageři baví stejně toporně jako dva podnikatelé, jako ženy v kavárně, jako pacient s lékařem a jako zločinec s policistou, jen u toho lékaře mluvěj obě postavy spisovně. Taky je možný, že to prostě scénáristi jinak napsat neumějí.

3. Pro herce je jednodušší nalejt si do hlavy kus textu, pak ho odříkat a zapomenout, než dělat nějaký "výrazový prostředky". Ne že by třeba taková Bohdalka neuměla zahrát něco bez žvanění, ostatně 60. léta, Ucho nebo Fany hovoří jasně, ale teď poslední role, v níž jen nekecala a ztvárnila něco čistě herecky, byla ta paní, jak si věší plavky. Při vší úctě k jejím schopnostem. Na druhou stranu to rozšířilo výběr, protože stoupnout si na značku 1, odříkat dva odstavce, volným krokem dojít na značku 2, počkat na narážku a říct ještě jednu větu dovede i poleno, a pokud se vejde do šatů z fundusu, tak tu roli dostane. Pokud se nevejde, může to vzít Mádl nebo Kotek.

Proč se tedy v televizních filmech tolik žvaní? Protože ti, co to umí napsat tak, aby to dobrý herec dokázal zahrát s minimem slov tak, aby to inteligentní divák pochopil, ti dělají něco jiného. To, co se jeví v televizi, píší především rutinéři, kteří vědí že se na to dívá Průměrný Divák™, co u toho žehlí, listuje časopisem, chytá lelky a nemyslí. Hrají to lidé, pro které je většinou jednodušší říct: "Teď jsem zmatený" a udělat Ksicht 27 – Eh?, než předvádět v detailu nějaké hry mimických svalů, obočí, úst...

Výsledek je ještě ukecanější než rozhlasová hra, ale má to podstatnou výhodu: Když divák zaostří na obrazovku, tak uvidí známý ksicht. To ho naplní pocitem jistoty a bezpečí. A o to přeci jde!

Dne 18.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo - WWW) 18.08.2008, 13:45:50 [X] [D]
Žvanírna? To jo. A co teprve blogosféra! ;)

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 13:50:08 [X] [D]
[1] Tady je to nutnost. Sice proběhly nějaké experimenty, kdy se bloggeři snažili vyjadřovat mimikou a gestikulací, někteří i tancem, ale moc to neklaplo...

Já osobně leckdy mimikou, tancem a výraznou gestikulací komentuju. ;)

[3] (@Teo - WWW) 18.08.2008, 13:55:05 [X] [D]
[2]Nechtělo by to vyhlásit nějakou úsporně sdělovací řetězovku? :-D

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 13:58:31 [X] [D]
[3] OK, tak já teď mimicky a gestem vyjádřím článek na téma "iProtest"...

...

... a je to. A protože je to řetězovka, tak posílám žezlo aTeovi a čekám, že zatancuje nějakou koláž s Paroubkem. ;)

[5] (@Teo - WWW) 18.08.2008, 14:12:26 [X] [D]
[4] Teda s tou mimikou jsi to přehnal, sprosťáku!!! :-p

[6] (ringo - Mail ) 18.08.2008, 14:15:27 [X] [D]
Jéé, Arthure, děkuju za ozřejmení, hned mě to sere úplně stejně jako před tím ;).

Nad Bohdalku bych přilepil snad všechny filmy od Vláčila. Ten člověk snad ani nemohl být Čech ;).

[7] (rony [openID] - Mail ) 18.08.2008, 14:20:37 [X] [D]
"Teď se jistě cítíš opravdu hrozně... připadáš si unavený, vyčerpaný a zneužitý? – Jistě, Romane, přesně tak si připadám! Jako použitý a odhozený kus hadru!"

pojdme si o tom promluvit [BH90210] :-)

[8] (ringo - Mail ) 18.08.2008, 14:29:48 [X] [D]
Inspirován [7] si vybavuji perly:
"Teď musíš být silný."
Nebo:
"Je to pro tebe dobré."


Ještě si z opačného konce vybavuji Nemocnici na kraji města s několikaminutovými záběry do vnitřním bojem zdrásaných obličejů. Ty taky měly něco do sebe.

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 14:34:47 [X] [D]
[8] Co dodat...
http://www.youtube.com...6sPbhWj0bs
http://www.youtube.com...if4X3ulO2U
http://www.youtube.com...SETeSNO0Jk

Zejména Sova Ema je výmluvná!

[10] (Lokutus - WWW) 18.08.2008, 16:56:51 [X] [D]
[8] Vypadněme odsud, než to bouchne.

[11] (kryska ) 18.08.2008, 17:01:41 [X] [D]
no, o ordinacích a tak mluvit nemůžu, protože seriály bojkotuju, ale co se týče ukecanejch českejch filmů - jsou moc príma - zásadně u televize uklízím nebo různě stěhuju nábytek a tak, takže jsem jen nadšená tím, že na to nemusím koukat, ale zároveň jsem bavena. V tomhle směru mě docela točí britské filmy, u kterých tohle praktikovat nemůžu. No co, no, oni se to ti briti možmá taky jednou naučej...

[12] (Marek Prokop - Mail - WWW) 18.08.2008, 17:21:07 [X] [D]
"Proboha, copak takhle někdo mluví?"

Samozřejmě. Mluví tak postavy v jiných filmech a seriálech. Většina televizních kanálů a periodického tisku neodráží (a ani nemá odrážet) realitu. Jsou realitou sami o sobě.

[13] (mudd ) 18.08.2008, 17:25:52 [X] [D]
No prave - predposledni odstavec je odpovedi: na filmy uz se nekouka, u filmu se zehli, veceri, ... A proto je potreba urcita redundance obsahu :-)

[14] (Vojťas ) 18.08.2008, 20:21:24 [X] [D]
Redundance ČEHO?

[15] (ringo - Mail ) 18.08.2008, 20:50:55 [X] [D]
[9]Díky, dvojka s Emou je vskutku vydařená :-).

[10] A co ty děti? Necháš je klidně běhat v ulicích plných toho svinstva?

[16] (Dalibor Behún - Mail - WWW) 18.08.2008, 21:15:21 [X] [D]
Navazuji na několik předchozích příspěvků, jakož i na Arthurův článek, a doplňuji své oblíbené žvásty:

- Podej mi svou ruku.
- Musíme dát ošetřit tvou nohu.
- Musíme odsud vypadnout.
- A teď se pokus usnout.
- Víš, hodně jsem přemýšlel.

[17] (pankreas ) 18.08.2008, 22:42:46 [X] [D]
4. Prachy.

Hlavní je výroba. Výroba stojí peníze. Penězi třeba neplýtvat, a proto výroba budiž maximálně rychlá.

Tytam jsou časy, kdy se v TV inscenacích pracovalo "filmově". Teď se jede na "první dobrou", konec, šlus, jdeme dál. Za profíka se nepovažuje ten, kdo dokáže věc přesvědčivě zahrát, ale ten, kdo roli odříká, dívá se do správné kamery, ve správný čas udělá gesto - a nic nezkazí, dobrý, berem, jede se dál.

A proto režisér kopíruje scénář, místo aby vyhazoval text tam, kde stačí obraz - on totiž nestačí.
Proto se scénáře píšou redundantně.

Čest výjimkám!

(Totéž platí i o dabingu - tytam jsou časy opakovaných - a značených - smyček, přípravy a seznání s rolí. Teď se popadne skript, profesionálně - tj. bez kazů, ale i bez ničeho navíc - se přednese, a nazdar, další. Co že je vlastně ta moje role zač? Jo aha, nějakej klaďas. Tak dobrý, čau.)