Podélně přejetý svatý Mikuláš

Taky rádi moderní výtvarné umění?

Přiznám se, že jsem kulturní barbar. Mé barbarství se projevuje napříč uměleckými disciplínami, ovšem ve výtvarném umění pravděpodobně dostupuje vrcholu.

Nedozrál jsem modernímu umění. Jakžtakž rozumím oné staré výtvarné škole, specializované na Rozpoznatelné Obrazy. Rád se podívám na impresionisty, snesu kubismus, surrealismus je dokonce mým oblíbeným směrem. Ovšem někde u abstrakce se moje centrum pro vnímání výtvarna zadrhává a jak přijde řeč na modernu, postmodernu, postpostmodernu a nemodernu, tak jsem mimo už naprosto. Jak to trefně popsal Vladimír Kokolia: Nevidím obraz, ale jeho autora. Bohužel je pro mne osoba naprosté většiny autorů nezajímavá.

Občas se na nějaké stránky o výtvarném umění dostanu, a pak nestačím žasnout. Chápu, že Duchampův "pisoár v galerii" byl v té době provokativní, jedinečný a že měl sílu výkřiku. Ale to je už drahně let, přátelé. Od té doby cokoli umístěné kdekoli těžko šokuje, ale proč to nezkusit, že?

Tak jsou v galeriích znovu a znovu prezentovány "instalace". Výtvarní kritici a recenzenti v tom dokážou najít nějaký hlubší smysl a dokáží o něm obšírně vyprávět. Já ne, já jsem barbar. Pro mne to je halda písku v galerii a jediné, co v tom při nejlepší vůli vidím, je halda písku v galerii, na které trůní autorovo ego: To jsem udělal já! Tyjo!

Před nedávnem jsem se proklikal na stránky jakéhosi výtvarného studia a objevil jsem toto výtvarné dílo:

 dilo.jpg

Na první pohled to vypadá jako kýbl a zářivka. Podle katalogu výstavy ("Oproti dlouhodobému průměru") je to instalace s názvem Olejová skvrna. Mezi námi, to i instalace MS Office je zajímavější. Ovšem osobně se domnívám,  že nejde ani o instalaci, ani o obyčejný kýbl s obyčejnou zářivkou. Osobně se domnívám, že jde o subsonický zářič, který vysílá podprahové sdělení "Pozor! Procházíte okolo umění!"

Jaj, nerozumím tomu, jsem ubohý, kamenujte mě... ale ani tak tomu nerozumím. Před časem jsem strčil modrou LEDku do prázdné lahve od Coly a nechal to světlo dopadat šikmo na bílou zeď. Bylo to hezké, ale umění to asi nebylo, protože ta zeď byla v obýváku a ne v galerii. Možná tomu chyběl provokativní název.

On název je u moderního umění leckdy stejně důležitý nebo důležitější než samotný artefakt. Obrázek nahé ženské s názvem "Nahá Maja", to není  nic extra, v tom tu nahou paní každý vidí. U moderního umění buď nahá paní není vidět, nebo je vidět, ale pak se to musí jmenovat úplně jinak, nejlépe třeba Hroužení se v kámen.

Naprosto ideální pak je, když se dílo jmenuje třeba "Ložisko radostí", ve skutečnosti to jsou štafle s koštětem, a umělecký kritik o tom píše, že to znázorňuje ženu v její nahotě. Takové umění je upa mocinky nej a já před ním stojím v naprostém úžasu.

Ostatně každý, kdo četl Černé barony, zná obrazy s kouzelnými názvy "Podélně přejetý svatý Mikuláš", "Semita, odnášející paňácu", "Řez pivem", "Jazyk patnáctiletého Belgičana", "Vytrhávání metného bubnu jím samým", "Stírání mraků, prováděné tak zvanou stěrnou mraků roku 1906 na Hulínsku" a konečně "Vytahování kolíku za Žilinou".

Ale abyste si nemysleli, že jen dokážu ve svém tupém buranství odsuzovat vše, čemu nerozumím, tak to není! Na onom výtvarném webu se mi třeba velmi líbil cyklus umělkyně, která se jmenuje Eva Jiřička. Nevím jak se jmenoval, pravděpodobně "hexenschuß", ale já si ho překřtil na Prdele českých výtvarných umělkyň. To i tupý amúzický buran jako já pozná, co to má znázorňovat. Předpokládám, že hrůzy války.

Nebo olejovou skvrnu.

Dne 18.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (kryska ) 18.08.2008, 18:21:11 [X] [D]
Občas mám pocit, že v době po Picasovi a hlavně po Warholovi má každej týpek, co udrží v ruce pastelku dojem, že "umění = cokoli, o čem se řekne, že je to umění a ten kdo to nechápe se označí za nekulturního barbara".
Trochu mi to připomíná léta na univerzitě - je fuk, co se do seminárky napíše, ale hlavně to musí znít učeně, protože to je potom ta pravá věda.
Vůbec nějak často vítězí obal nad obsahem.

[2] (r1 [openID] ) 18.08.2008, 18:42:10 [X] [D]
Mně se ty fotky docela líbí.

[3] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 18:45:26 [X] [D]
[2] A píšu snad něco jiného? Vždyť tam je jasně napsáno, že se mi cyklus líbil!

[4] (pipboy - Mail - WWW) 18.08.2008, 18:53:44 [X] [D]
No, z me pomerne kratke pritomnosti na Zakladech Umelecke Fotografie (nebo co to bylo za predmet) jsem si povsimnul, ze i ta nejblbejsi fotka muze byt razem umeleckym dilem, pokud clovek vydrzi chvili kecat o tom, kolik skrytych vyznamu ukryva a jak hluboko jsou skryty. Ja na takove vymysly nemel a nemam zaludek (a snad ani nikdy mit nebudu), takze na konci mesice uz me tam nevideli.

Nekdo tam pritahnul na ukazku fotky - stare zrcadlo obalene alobalem, v nem odraz (obliceje!) autora a to cele u nejake rozpadajici se asi-maringotky buhvikde. Dvacet minut na to vsichni mlcky soustredene cumeli. Pak se sef zeptal, co ze to jako predstavuje. Autor 5 minut mlel nesmysly o pohledu do duse, kontrastu prirody s technikou a takove ty obvykle kydy. Behem dalsi ctvrthodiny soustredeneho zirani zacali postupne vsichni uznale pokyvovat hlavama a ja se ptal sam sebe co tam proboha delam :)

Asi jsem barbar, ale je mi to srdecne jedno. Tohle moderni umeni je vetsinou asi fakt jen o tom, ze si skrz nej autori a kritici muzou honit ego, i kdyz vyjimky by se docela urcite nasly.

[5] (petr - Mail ) 18.08.2008, 19:16:03 [X] [D]
olejová skvrna na vodě se mi líbila už jako dítěti. v tom je to docela levné a rafinované. otázkou je, co musí autoři takovýchto uměleckých děl dnes a denně vytrpět, pokud se jim po galerii pohybuje uklizečka .)

nebo další typ umění: http://jdem.cz/abxd8

[6] (binarniladin - WWW) 18.08.2008, 19:46:04 [X] [D]
Máte rádi moderní výtvarné umění? A máte rádi žvýkačku?

http://binarniladin.bloguje.cz...hp

[7] (mira - WWW) 18.08.2008, 19:49:03 [X] [D]
uživatelský pohled uměleckého analfabeta na moderní instalace:

Tyhlety kýble se zářivkama člověk musí vnímat v kontextu celé výstavy a prostoru, kde jsou umístěné. Třeba v meetfactory je teď jedna instalace: hustilka na kolo spojená hadicí s plastovou rourou, která má na koncích splasklé nafukovací balónky. Taková blbost. Zvlášť pak na fotce. Nicméně ve spojení s industriálním prostorem (stará fabrika, hukot okolo projíždějících vlaků) to mělo šmrnc. Zaprvé to bylo v kontextu celého prostoru vizuálně zajímavé, zadruhé bylo zajímavé sledovat reakce lidí- někteří jen mlčky chodili okolo a zdvihali obočí, našli se však i tací, kteří vyslyšeli volání hustilky a začali zběsile pumpovat... to vám pak byl surreální zážitek:-) Chci říct, že není nutné všechno chápat, daleko zajímavější je na chvilku vypnout, přistoupit na "jejich" hru a užít si to.

[8] (@Teo ;) - WWW) 18.08.2008, 20:06:17 [X] [D]
No problem. Na těžký umění: http://jdem.cz/abxg4 stačí šikovnýmu grafikovi mýho formátu jedna fotka obtloustlý kurvy z pornostránek: http://jdem.cz/abxf4 ;)

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 20:09:45 [X] [D]
[7] Já to beru... Interaktivní zábava... A kde je to "umění"?

[10] (mira - WWW) 18.08.2008, 20:54:13 [X] [D]
[9]No právě! Co je to umění? A není to fuk?
Osobně je mi myšlenka umění bez "umění" sympatická.
Nepotřebuju aby dílo za každou cenu ukrývalo nějaký smysl.
Nepotřebuju vtipy s pointou:-)

Důležitý je ten dojem. Na mě to funguje.
Takže to klidně nazvu uměním, ale je to nepodstatné.

PS: předchozím komentářem jsem jen chtěl říct, že je trochu nefér hodnotit instalaci z fotografie- naživo to může vyznít jinak (i když v tomto případě to asi jde i mimo mě)

[11] (rony [openID] - Mail - WWW) 18.08.2008, 20:54:32 [X] [D]
tak s konecnom platnostou som vytiahol ten isty modry kybel zo skrine a uz je umiestneny v obyvaku ako moj prvy umelecky artefakt.

[12] (Jack ) 18.08.2008, 21:15:20 [X] [D]
Omlouvám se za copy-pasting, ale je to silnější než já ;o)

RIMMER: Úchvatné. (Přistoupí k malé hranaté krabičce na zdi vedle dveří) Kupříkladu tato trojrozměrná skulptura je vskutku geniální. Ta jednoduchost, ty dokonalé strohé linie... Smím znát její název?

LEGIE: Vypínač.

[13] (ringo - Mail ) 18.08.2008, 21:41:34 [X] [D]
Z kýble se zářivkou cítím jen "Levně, rychle, bez práce a kumštu."
Fotky se mi líbí také.

Zkusím sem dát pár odkazů svého oblíbence Andrewa Wyetha. Snad se bude líbit. U jeho obrazů mám pocit, že "stojím uvnitř," neumím to popsat a nechci blábolit jako pseudoznalec, prostě mě berou.

http://jdem.cz/abxw5
http://jdem.cz/abxx8
http://jdem.cz/abxz6
http://jdem.cz/abx04
http://jdem.cz/abx12
http://jdem.cz/abx22

[14] (ringo - Mail ) 18.08.2008, 21:43:03 [X] [D]
[13] Fotky se mi líbí také - jako tobě, ne jako kýbl :-).

[15] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.08.2008, 23:32:59 [X] [D]
[10] umění je snaha, píle, dovednost.

Natřít si prdel červeným inkoustem a obtisknout ji 3x na žluté plátno s modrým kolečkem je "moderní umění". Není pro to potřeba snaha, píle, ba ani ta dovednost. Stačí trošku více hulit a dokáže to i cvičená opice...

"Moderní umění" je jen výraz pro lenost a povrchnost.

[16] (@Teo ;) - WWW) 18.08.2008, 23:52:15 [X] [D]
[15] Kontrolní otázka: Je autor těchto děl http://jdem.cz/abyb2 cvičená opice? :-?

[17] (Pixy [openID] - Mail ) 19.08.2008, 00:39:09 [X] [D]
[15] Ano, přesně totéž říkali staromilci o Picassovi, Mondrianovi, Joanu Miró... Jo, kubismus rád nemám, neoplasticismus mi přijde blbý (nebo ho nechápu, nevim), zato za některý čmáranice od Miróa bych dal, co mám... Co je umění, a co ne? Já miluju Signaca, jiný z něj bleje. Znamená to, že Signac je dobrý/špatný umělec, znamená to že Signac vůbec je/není umělec? Hovňajz to znamená.

[18] (mira - WWW) 19.08.2008, 01:06:13 [X] [D]
[15]Ok, taky definice. Ale myslím si, že bych sám dokázal vytvořit něco, co by sice formálně splňovalo tuto definici ale uměním byste to asi nenazval.

Já se zase snažím hodnotit výsledek, nikoliv cestu k jeho dosažení. Co já vím, možná by se mi líbila i ta obtisknutá prdel.

Hodnocení toho co je a co není umění je pro mě nezajímavá akademická debata. Ve skutečnosti mě nikdy nenapadlo třídit věci na umění/NEumění, vždycky spíš na líbí/nelíbí. Člověk si to víc užije.

Připomnělo mi to:

"Classification of mathematical problems as linear and nonlinear is like classification of the Universe as bananas and non-bananas."

[19] (Radek Hulán - Mail - WWW) 19.08.2008, 10:53:15 [X] [D]
[17] Joan Miró něco umí. To je umělec, byť jeho díla nejsou srozumitelná dětem, ale jen dospělým, co chtějí chápat abstraktní pojetí.

Ale řada "moderních umělců" dělá jen to, že na bílý papír velikosti 6x3 metrů umístí do pravého horního rohu velkou blikající modrou žárovku, dají to do tmavého prostoru v galerii, a nazvou třeba "Hledání života".

To je primitivismus a ne umění. Hodně "moderního umění" je jen výsledek povrchnosti a šílenství současné doby, troška hraného bláznovství či nějaký ten kokain, rychle něco zplácám, dám tomu rozjařený název, a ... stejně naladění (povrchní, líní) návštěvníci galerie se chytnou.

[20] (Taurus ) 19.08.2008, 10:55:30 [X] [D]
Pro mě umění je dílo, které ve mně vyvolá emoce, potom atmosféru, a hlavně přesah (tedy zřejmě ten pocit, který hledáte při cestování). Na každého působí více něco jiného, proto s ním rezonuje více určitý druh umění.
Vyvolat emoce je nejjednodušší. Hromada písku nebo pisoár působí hlavně na emoce (šok). Přesahu, který je nejzajímavější, už je v tom pramálo.

[21] (Lokutus - WWW) 19.08.2008, 13:30:48 [X] [D]
Nedávno jsem četl na aktuálně něco o slonovi, kterej dokázal namalovat jiný slony. Ukazovali tam i jeho fotku při práci. Myslíte, že byl ten slon umělec?

Jinak já si myslím, že umění může být cokoliv, jen je potřeba alespoň jednoho člověka, který to uměním nazve. A nesmí to být zároveň autor.

Nelze objektivně určit co je a co není umění, protože neexistuje žádná obecná definice umění. Umění je to, co sami za umění považujeme. Pokud se nám to dílo líbí, působí na nás zajímavě, vznešeně, či to v nás probouzí nějaké emoce, můžeme to nazvat uměním a je úplně buřt, že ten chlápek vedle nás to nazval kýčem, nebo jen nechápavě kroutí hlavou.

[22] (marek s. ) 19.08.2008, 14:40:03 [X] [D]
Také rozlišuji díla spíš podle toho jestli se mi líbí nebo nelíbí. Uměním je pro mě ovšem dílo, do kterého autor investoval nějaké úsilí. Bez ohledu na to, zda se mi dílo líbí či nikoliv.

Zapíchnout smeták do květináče, umístit ho do tmavého kouta modře nasvětlené místnosti a nazvat to "globální oteplování" umím také. I jinotajů bych v tom našel desítky. Třeba by se to i někomu líbilo. Uměním bych to ale nenazval.

[23] (petr - Mail ) 19.08.2008, 17:18:34 [X] [D]
Podle Wikipedie jsou dva významy pojmu umění, v tradičním pojetí je to mistrovská dovednost, v pojetí obecném je to produkt lidské aktivity, jehož cílem je stimulovat lidské smysly i mysl. Já si myslím že ten obecný význam vzniknul až ve dvacátém století.

http://en.wikipedia.org/wiki/Art

[24] (danaketh - Mail ) 19.08.2008, 22:55:19 [X] [D]
Klidně se přiznám, že ač mi jména jako Picasso, Mondrian nebo Miró nejsou neznámá, jsem umělecký tupec, který si stěny zdobí plakáty oblíbených kapel, počítačových her a spoustou dalších hovadin. Obraz však nevidět. Rád se zajdu podívat do galerie, abych měl pocit, že nejsem úplně nekulturní hovado, často se mi i mnohá díla líbí ale doma bych to nechtěl.

Kýbl a zářivka mi jako umění nepřipadá. Už jen proto, že kdejaká uklízečka by to naaranžovala lépe. Ta se přeci v kbelících vyzná. Ale pořád to bude jen kýbl a zářivka.

[25] (petiar - WWW) 20.08.2008, 12:29:03 [X] [D]
Kamarát prišiel z výletu vo Viedni. My sme sedeli na chodbe intráku (koleje) a popíjali vínko. On si sadol medzi nás a začal sa rozplývať nad stavom súčasného moderného umenia.
"Predstavte si," vravel "bol som v galérii, na stene biele plátno v tvare štvorca a na ňom nič iné, len jedna žltá čiara. Ten obraz vyšiel na 5 miliónov korún!"
Chvíľka ticha, iný kamarát si odpil z fľaše lacného vína a hovorí:
"No tak namaľujem ešte jednu a mám desať!"

:-)

[26] (David Grudl - WWW) 20.08.2008, 21:47:47 [X] [D]
Asi před třemi týdny nádherně zhulený jsem prozřel a pochopil podstatu umění. Jak odlišit umění a kýč. Zkusím si na tu myšlenku vzpomenout a pokud se povede, rád se podělím!

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.08.2008, 21:54:28 [X] [D]
[26] Davide... Následuj instinkt a věř přírodě! Příroda ví moc dobře co dělá, když nás nechává některé věci zapomenout! :)

[28] (Turbo ) 24.08.2008, 08:16:38 [X] [D]
No zase jsou ty umělkyně věčně nadržený a rády šoustaj. Asi to má něco společného s vnitřním napětím nebo přepětím? Možná to bude vnitřní rozpolcení :D. Já bych to umění tak paušálně nezavrhoval ;) Jsou na něm i pěkné momenty, snadno pochopitelné pro všechny.