Poznámky ke klasifikaci blogů dle K-stupnice

Otevřená diskuse o návrhu třetí revize klasifikační blogové stupnice. Myslíte si, že je potřeba aktualizovat hodnotící škálu? Které body zastaraly?

Kikiščina škála blogísků, zvaná též "K-stupnice", je dodnes používána jako exaktní metrika pro určování míry blogískovitosti. Od svého zavedení v roce 2004 se dočkala již dvou revizí, poslední proběhla v roce 2006 (tehdy byl zaveden známý kontroverzní faktor URL, u něhož probíhají intenzivní diskuse, zda jeho empiricky stanovená váha 97% je či není adekvátní alikvotnímu rozložení blogísků). V současné době cítíme potřebu nové revize této škály, poněvadž jsme toho názoru, že aktuální verze dle revize 2006 nereflektuje některé změny, které se v blogosféře a v komunitě bloggerů (definice viz "zamindrákovaná komunita", Kera, 2005) odehrály.

Shrnutí:

K-stupnice pracuje se sadou znaků, které jsou u posuzovaného blogu vyhodnoceny. Každý znak má svou váhu, se kterou se promítá do celkového hodnocení. Výsledkem je percentuální probabilita, že posuzovaný blog je blogísek. Tato percentuální probabilita je zvaná též Míra Blogískovitosti. Obecně se soudí, že stránky s mírou blogískovitosti vyšší než 50 jsou jednoznačně blogískem.

Níže jsou body, které vidíme jako klíčové pro provedení revize K-stupnice:

1. Klasifikace blogů podle K-stupnice závisí na mnoha faktorech, které však nejsou v čase stálé. Například zvýšený počet zdrobnělin lze přičíst na vrub Globálnímu Oteplení™ a již nemůže být považován za jednoznačný znak blogískovatosti. Toto globální oteplení způsobuje svou činností člověk (konkrétně Angel Scooter z Ostravy) a je proto nezbytné přijmout Kjótský protokol, abychom zabránili dalším emisím. Nebo redukovat uhlíkovou stopu.

2. Ve vizuální části škály (kritéria 3, 6, 7-14 a 27c) je nutné modifikovat referenční rámec barevné palety, která by měla zahrnovat nejen klasickou Starorůžovou, Růžovoučkou, Růžovoušššškou a Buzí červeň, ale i Modrozelenou, Žlutozelenou, Zelinkavou, Fialovou, Lehce fialovou, Lila, Tyrkysovou a Vyblitou modř.

3. Kritérium URL je nutno změnit. Současný stav bodového ohodnocení, tedy "*.blog.cz – 90 bodů, ostatní blogsystémy – 2 body, vlastní doména – 0 bodů" je nevyhovující. Je zapotřebí hlubšího zkoumání a úpravy hodnocení, a to zejména u *.blog.cz, pravděpodobně směrem nahoru, ale nejsme si jisti, protože nemáme dostatek podkladů. Výzkumná práce je zde totiž velmi těžká a na jeden zátah nelze ohodnotit víc než pět stránek.

4. Faktor 27: "píše se o koníčkách" musí být modifikován podle korelace s mírou penetrace hipofilie v populaci pubertálních a raně postpubertálních.

5. Kritérium 14: "Použití slov MILOUŠŠŠKOVAT či MILÁŠEK v míře vyšší než je obvyklé u heterosexuálních dospělých individuí" je podle nás diskriminující a může zapříčinit zvýšené hodnocení např. v případech zženštilých bloggerů. Navrhujeme zařadit jej jen jako pomocný rozlišovací kriterion.

6. Slova "upa mocinky supr kůlovoučký", která jsou rozhodující u kritéria 12, navrhujeme aktualizovat a rozšířit o kontemporální blogískářskou slovní zásobu.

7. Navrhujeme přidat kritérium "Bleskovky a podobné soutěže" s vysokým bodovým ohodnocením a vysokou váhou. Pokud první otázka v soutěži zní "Ahojky", "Ahojda" nebo "AhojíQ" (a další varianty), tak navrhujeme násobit bodový zisk hodnotou 1.734 a zdvojnásobit váhu tohoto kritéria.

8. Další problém vidíme v definici glittersek. Kikiščina škála operuje s minimálním počtem pěti elementů, které se během jedné vteřiny rozsvítí nebo zhasnou, my navrhujeme spíše Kompozitní Koeficient Třpytivosti (KoKoT), definovaný jako počet pixelů, které se změní, násobený deltou změny, tedy vzdáleností původní barvy od nové barvy v HLS prostoru. Zásadně nesouhlasíme s návrhem počítat vzdálenosti v RGB krychli.

9. Kritérium "smajlík jako obrázek" navrhujeme zrušit nebo snížit jeho váhu na cca desetinu současné.

10. Navrhujeme zavést kritérium "rozdávání diplomků" s vysokým bodovým ohodnocením.

11. Navrhujeme kritérium "odborník" s bodovým ohodnocením spočítaným jako "(25 – věk autora) * koeficient sebenahlížení". Koeficient sebenahlížení budiž brán jako pravděpodobnost výskytu výroků o vlastní špičkové odbornosti a vlastních vysokých schopnostech. Pokud je oblastí webdesign, programování, implementace adsense nebo doménové spekulantství, navrhujeme násobit bodový zisk koeficientem 2.5. Záporné hodnoty zanedbáme a nahradíme je nulou.

Závěr

Doufáme, že výše navržené změny reflektují hlavní trendy evoluce blogísků a že takto upravená K-stupnice bude opět aktuálním nástrojem rozhodování pro lidi, co si kladou otázku "Jak rozeznat blogísek od blogu?"

Dne 19.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Marek Prokop - Mail - WWW) 19.08.2008, 16:47:03 [X] [D]
Hmm, přepočítal jsem podle navrhované třetí revize klasifikační blogové stupnice Lupu a vyšlo mi 49. Buď je tedy chyba v tvrzení "Obecně se soudí, že stránky s mírou blogískovitosti vyšší než 50 jsou jednoznačně blogískem," nebo je chyba v samotném návrhu revize a nová metodika minimálně o dva body podměřuje.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 19.08.2008, 16:54:50 [X] [D]
[1] To je, bych řekl, v pořádku. Však píšeme "obecně se soudí", ale nelze říct že 50 už je a 49 ještě není, ta hranice není tak ostrá.

My osobně vidíme jednoznačný blogísek jako ten s hodnotami 60+ a mezi 30 a 59 klademe šedou zónu, tzv. "Eh!? oblast".

[3] (Jessie - WWW) 19.08.2008, 17:22:38 [X] [D]
Jménem účastnic na mém bgs děkuji za tolerantní přístup k zařazení smajlíků :-). Tedy vlastně... na ty neobrázkové se to nevztahuje? Ty používat můžeme :-))?

[4] (kryska ) 19.08.2008, 18:07:32 [X] [D]
doparoma, tak to si teda budu muset pěkně máknout, abych zvládla přerod v blogísek :o(((( Jsem si tak jako říkala, že by to chtělo změnu, ale čekala jsem, že bude stačit onen již avizovaný výkřik "upa mocinky..." a nějaký ten milášek. No, asi to budu muset zadat nějaké kompetentní firmě.

[5] (Tonda - Mail - WWW) 19.08.2008, 18:59:02 [X] [D]
Už to skoro vypadalo, že píšu nějaký to seriózní čtení, ale kvůli vysokému koeficientu sebenahlížení a nízkému věku jsem skončil daleko za hranicí blogýsku.
No nic, prostě počkám, až zestárnu. :)

[6] (danaketh - Mail ) 19.08.2008, 23:04:23 [X] [D]
Hmm, na tom by se dal postavit byznys... :) Už to vidím...

"Zapomeňte na SEO a PageRank! Podstatný je K-Rank!"
"Je Váš web dostatečně blogískovitý? Svěřte se odborníkům!"

A v duchu televizním by se pak mohla rozjet soutěž K-Factor, kde by účastníci soutěžili v blogískování.

[7] (FrozenDog - Mail - WWW) 19.08.2008, 23:49:05 [X] [D]
[6] "Blogískování" - Mmmm, lahodné slovíčko :-)

[8] (pankreas - WWW) 20.08.2008, 00:57:57 [X] [D]
Tak a je to jasny. Tys zacal studovat knihovnictvi na FF UK a ted si tady zkousis teze svy diplomky!

(Zkus ale jeste prosim zapracovat na tematu "odkazujeme vzajemne na blogisky dle navrhu ISO", dik.)

[9] (matejcik [openID] - WWW) 20.08.2008, 01:34:14 [X] [D]
ke kritériu URL - navrhl bych ještě rozšířit bodové ohodnocení "vlastní doména" v závislosti na doménovém jménu.
navrhovaná kritéria:
- jméno domény ve tvaru adjektivum-substantivum.tld : +20 bodů pokud jsou slova česká, +50 pokud anglická, +15 pokud v jiném jazce, +90 pokud každé slovo v jiném jazyce
- použití slov "magic", "star", "shine" a dalších hodnotit stejně jako když se vyskytují v názvu blogu nebo rubriky
- TLD: .cz +0, .org +5, .com +15, .net +15, .info +30, .name +50, .tk +60, jiná generická +5, jiná národní +3, TLD kterou lze číst jako konec slova z názvu -15

ale je to spíš takový nástřel, koneckonců zakládá se to na průzkumu starém rok a půl, možná už rodičovské kupování domén dětem vyšlo z módy...

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.08.2008, 13:05:38 [X] [D]
[9] Jojo, teď si je děti kupují samy z kapesného a prodávají je na Webtrhu.

[11] (Homer [openID] - Mail - WWW) 20.08.2008, 21:56:10 [X] [D]
Navrhoval bych ve výpočtu K-stupnice zohlednit Tokio Hotel.

[12] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.08.2008, 22:01:21 [X] [D]
[11] To je v hodnotící škále už od první revize, stejně jako "olsenky" a "čarodějky"

[13] (VfB ) 20.08.2008, 23:31:28 [X] [D]
pozor pokud nám schválejí ty háčkované domény, tak tak budeme muset stvořit K²stupnici, protože pak půjdou registrovat mucinky epesní domény jako emo-holka.★.cz, nej-emař.☆.cz, ♀.blog.cz, ♂.blog.cz, ✯.blog.cz, ✪.blog.cz, největší borec.♛.cz, milášek.❤.cz, ✹.blog.cz, ❀.blog.cz, ńuňynka.♡.cz, ♞.blog.cz, ❥.blogísek.cz, ♬.mucinky.cz, 〠.mucinky.cz, ㊛.blogísek.cz, ☃.blog.cz, ☠.blogísek.cz, ☢.blogísek.cz, ☭.mladýkomunista.cz, ☸.osud.cz, ☺.smajlík.cz, ✌.hipísačka.cz, ☮.hipísáci.cz, sluníčkovílidé.☀.cz, ⌘.můj-mac.cz, ⋆.hvězdička.cz, ☣.bajo-hazard.cz, ☰☱☲☳☴☵☶☷.osud.cz, ♬♪♬♪.blogísek.cz, ✍.spravný bloger.cz, ✎.pastelka.cz,

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 20.08.2008, 23:39:43 [X] [D]
[13] Každý, kdo bude mít ve jménu domény grafický znak, co neodpovídá znakům evropských abeced, získá okamžitě 90% koeficient blogískovitosti bez dalších zkoumání.

Pokusíme se podat návrh, aby ten, kdo bude mít v názvu domény alespoň dva znaky, které nejdou napsat na normální heterosexuální evropské klávesnici (např. www.já❤emo✹✹muck.cz), byl okamžitě dohledán a zastřelen, ale upřímně řečeno - moc v to nevěříme!

[15] (L. - WWW) 06.09.2008, 06:37:36 [X] [D]
Zahrnul jsi do hodnoceni vypatlatorovou rec :) ? woe sesh upa nejlepshi !

[16] (Kojot - WWW) 08.09.2008, 14:12:05 [X] [D]
Hmmm. Tak 90 bodů za blog.cz. Zde bude brzy nezbytně nutná další revize: blogisek.cz a blogis.cz...

BTW: [9] Já mam .name doménu, protože všechny ostatní zabrali jiní kojoti! Nevím, proč bych za to měl dostat takovou pálku!

[17] (spoon - WWW) 25.09.2008, 14:57:21 [X] [D]
bez cesky diakritiky to neni s tema vyrazama ono...proste mi nejdou pres klavesnice.