Mikroplatby a mPeníze

Buď jsem nepochopil mPeníze, nebo jsem nepochopil pojem mikroplatby...

Dnes jsem si převáděl peníze na běžný účet a při té příležitosti jsem si všiml zmínky o službě mPeníze. Něco jsem o tom už četl, ale v tu chvíli mě to nezaujalo a říkal jsem si, že někdy na to mrknu důkladněji. Teď byla ta příležitost. Zajímaly mě hlavně mikroplatby.

Totiž, já nevím, jak jsou mikroplatby definovány oficiálně a co to vlastně znamená. Třeba něco úplně jiného než si představuju. Já osobně si představuju mikroplatby jako rychlé online platby v řádech desítek korun, s minimální režií a minimálním potřebným papírováním.

Uvedu příklad: Řekněme že jsem mladý programátor, student, a napsal jsem aplikaci pro Windows Mobile, která... to je jedno, řekněme že třeba umožňuje, cojávím... najít nejbližší zastávku autobusu podle GPS. Aplikace je to celkem vtipná a užitečná, ale já jsem nejen mladý, ale i zkušený, tak si řeknu, že si od uživatelů nenechám nadávat zadarmo, a že budu chtít za tu aplikaci třeba 50 korun. Což je částka, která nikoho nevyvrátí, já na tom těžko zbohatnu, ale těch pár peněz se mi hodí jako satisfakce za práci, za support, který těm lidem poskytuju, a je to venkoncem i příjemný stimul pro inovace. Nebudu si kvůli tomu zakládat živnost, protože tohle mě neuživí, a není to ani na to, abych zaplatil minimální daně. A pro jednoduchost můžeme předpokládat, že se to vejde do onoho limitu pro "nemusím danit". Na druhou stranu to úplně zadarmo dávat nechci.

Ale protože jsem programátor, tak mi připadá totálně nesmyslné posílat program v hodnotě 50 Kč na CDčku na dobírku. Můžu říct zájemcům: "Pošlete mi 50 Kč na účet a já vám pošlu link na stažení / sériové číslo..." To je o něco lepší, ale chce to, abych pořád kontroloval účet a včas reagoval. Nějaké "vystavím vám fakturu" v úvahu nepřichází (nejsem podnikatel, že). Ideální by bylo, kdybych měl jakýsi "internetový účet", kam by mi mohl někdo poslat patřičný obolus a já bych si ho mohl jednou za čas proměnit na cash.Tak TAKHLE NĚJAK si představuju mikroplatby.

Naprosto ideální mikroplatební systém podle mé představy je tedy PayPal (nebo PayPay či Moneybookers) – za 50 Kč zaplatím bajvočko tři koruny režie (střílím od boku, možná je to 2.50, možná 4, jsem líný se koukat). Navíc to můžu zaintegrovat s online "prodejní aplikací", která zájemce pošle na PayPal a po zaplacení 50 Kč ho přesměruje zpátky na mou stránku, kde mu automaticky vygeneruju sériové číslo... a je to! Jednoduché, že? Mikroplatební, že?

Když jsem na stránkách mPeněz četl, že je "vhodný pro mikroplatby", tak jsem se i zaradoval. Přesně do chvíle, než jsem kliknul na Jak začít. Na to, abych mohl přijímat platby přes mPeníze, musím mít OBCHOD s certifikátem APEK! No panejo. K tomu musím poslat nějaké žádosti, výpisy z OR a kdesi cosi. Když to srovnám s registrací účtu u PayPal-u... To, Frištenský, nemůžeš srovnávat!

Abyste mi nerozuměli špatně – já plně chápu, že mPeníze jsou určeny pro certifikované elektronické obchody a plně akceptuju, že své obchodní podmínky nastavili takhle. Jen nechápu, proč píšou, že je to "systém skutečně vhodný pro mikroplatby". I když uznávám, že je pravděpodobně vhodnější než platby pomocí Premium SMS, kde zákazník zaplatí 49 Kč a prodejce dostane doslova pár korun.

PS: Pokud budu onen příkladný programátor, tak se i v roce 2008 na české platební metody zvysoka vykašlu a použiju třeba Payloadz. Neznáte? Pěkný systém pro prodej "digitálního obsahu" – nahrajete soubor, určíte cenu, řeknete kolik dáte případným affiliate partnerům, kteří budou váš produkt nabízet, a o víc se nestaráte, jen jednou za čas dostanete na svůj paypalí účet peníze. Pokud se tedy ten produkt prodává. :) Můžete tak prodávat programy, můžete tak prodávat elektronické knihy, fotky – v podstatě cokoli digitálního, a nemusíte se patlat s implementací platební brány pro PayPal.

Dne 20.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (petr - Mail ) 20.08.2008, 15:42:32 [X] [D]
diky alianci se Seznamem se urcite APEKu podari vytahnout z e-shopu spoustu penez na poplatcich, pro obchodniky-male hrace na tehle platebni metode opravdu nic uzasneho neni a navic je zde fungujici konkurence v podobe mikroplateb od CSOB+Postovni sporitelny

[2] (David Grudl - WWW) 20.08.2008, 22:02:49 [X] [D]
Podmínkou certifikace u APEK??? Cože? Ten Hlavenkův internetový megapodvod?

[3] (Daniel Dočekal - Mail - WWW) 21.08.2008, 08:03:30 [X] [D]
Ty jsi Arte hlavně nepochopil, že se nejedná o mikroplatební systém. :)

[4] (Humala - Mail ) 21.08.2008, 08:27:10 [X] [D]
Pokud programátor má normální zaměstnání, pak "limit pro "nemusím danit"" je blbost, protože se pro daňové účely počítají veškeré příjmy. Navíc pokud něco programuje a prodává, musí mít živnostňák, a ze zákona má povinnost vystavit doklad na přání zákazníka. Samozřejmostí je záruka 2 roky na ten produkt co prodává. Není to prdel si myslet, že jen tak něco budu prodávat...

[5] (Martin Hassman - Mail - WWW) 21.08.2008, 08:33:52 [X] [D]
Párkrát jsem platil za software přes www.bmtmicro.com je to skoro, jako popisuješ, jen to v sobě zahrnuje i tu prodejní aplikaci. Takže kromě platby přes PayPal dělá jakéhosi prostředníka. Jakmile člověk zaplatí, pošle mu to sériové číslo mailem. Kolik si k tomu navíc strhnou netuším. U nás jsem na podobnou službu ale zatím nenarazil.

[6] (VitaZ - Mail - WWW) 21.08.2008, 09:51:49 [X] [D]
[4] Pokud programátor má normální zaměstnání...
Dokážete porozumět psanému textu? Jasně se píše ... student..

Jinak velmi dobrý článek. No a doufám, že se už někdy brzo dočkáme českého rozhraní na Paypalu a pak se snad konečně ledy hnou...

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.08.2008, 10:08:47 [X] [D]
[3] Znáš mě, Dane... Vlezu tam, čtu tam: "Je to systém vhodný pro mikroplatby", tak si říkám, že by to mohlo být vhodné pro mikroplatby... Jsem takový důvěřivec. ;)

[4] Řekli to jiní ([6]).

[5] To je něco jako ten mnou popisovaný Payloadz, ne?

[8] (Martin Hassman - Mail - WWW) 21.08.2008, 10:20:04 [X] [D]
[7] Něco podobného. Jestli tomu dobře rozumím, ten PayLoadz ti za peníze nabídne stažení souboru, zatímco Bmtmicro ti pošle seriové číslo k programu, který už nejspíš dávno máš. To je vhodné třeba pro shareware, který používáš, ale po měsíci po tobě začal požadovat registraci a potřebuješ už jen to číslo.

[9] (pankreas - WWW) 21.08.2008, 11:22:31 [X] [D]
[4] Vy jste nikdy neprodaval software v rezimu autorskeho zakona?

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 21.08.2008, 12:12:04 [X] [D]
[9] Jo, pravda, já věděl, že [4] plácá, ale na tohle jsem zapomněl, a přitom jsem to sám tak měl - stačí se jen nahlásit na finančák a oznámit, že "podnikám podle aut.z." ;)

[11] (Nill - WWW) 21.08.2008, 12:14:57 [X] [D]
Pokud si chce ten programator neco vydelat, tak bude prodavat do celeho sveta. A to ze vetsina ceske populace nema Paypal mu muze byt uplne sumak :).

[12] ( - Mail ) 06.10.2008, 10:53:16 [X] [D]
...narazil jsem na tento clanek pri hledani "neceho" o "necem na zpusob Premium SMS", resp. mikroplateb, ale v ceskych luzich a hajich se dlouhodobe v teto oblasti nic nedeje.

Rozumim tomu, ze je to regulovano snad samotnou CNB, ale presto - v oblasti IT, kdy par mesicu je jiz historicka doba, by prece jen nejaka progrese v pristupu k této problematice mohla nastat...