Rituál

Rituál je velmi důležitá věc, kterou podnikáme ne proto, abychom to měli za sebou, ale proto, aby se naše psychické hodiny natáhly a zase chvíli šly.

Člověk potřebuje v životě řád, pevné body. Na ně si věší vlákna žití a od nich se odráží. Dávají mu možnost prožít čas. Rituální činnost je v zásadě každá taková, u níž si její rituálnost lze uvědomit. Třeba ono obracení kalendáře nebo nedělní slavnostní oběd. Svátky jsou rituální událostí, která dává našemu životu limity a dráhu. Představte si, kdybyste žili ve světě věčného úterý. Bez jakýchkoli změn, bez jakýchkoli svátků, jeden den jako druhý, žádné odlišení dne všedního a "jiného". Za pár dní byste ztratili pojem o čase.

Rituál pomáhá zvýraznit určité chvíle, abychom je pak snáze našli v toku času. Soukromé rituály dávají rytmus našemu životu, skupinové a veřejné rituály slouží hlavně k posilování pocitu sounáležitosti se skupinou. Svérázným příkladem skupinových rituálů jsou rituály iniciační. Takové rituály jsou často spojené s nějakou nevratnou změnou, nebo alespoň se stavem změněného vědomí, aby byly opravdu výrazně odlišené. V mírnější podobě jsou provozovány i oficiálně: Slavnostní přijímání na VŠ například. Tam se ani neopíjí, ani se tam nesekají kusy těla, ani se tam netetuje, ale je vyžadován přinejmenším společenský oděv a vážná tvář.

Některé rituály jsou tiché, až kontemplativní, jiné bujaré a hlučné. Demonstrativní. Rituál prvomájového průvodu s heslem "Kdo nejde s námi, je proti nám". Rituál oslavy vítězství  ve sportu s heslem "kdo neskáče není Čech" (což je jinými slovy totéž: My jsme masa, kdo není s námi, je podezřelý).

Nedivím se, že moc rituálu objevil a využil marketing. Divil bych se, kdyby to nedělal. A proto jsou pořádána všechna "slavnostní uvedení na trh" a "křty" a podobné akce, které mají v podstatě jediný účel: Říct člověku, že je součástí rituálu. Lidé jsou rádi součástí rituálu; rituál je bezpečí a sounáležitost.

U každého silného rituálu se vytvoří skupina Strážců Rituálu, tedy lidí, kteří si vezmou Rituál "za svůj", vítají další účastníky, pomáhají (nenápadně) váhavým a vystoupí na obranu Rituálu proti heretikům, proti těm, co by jim chtěli Rituál zkazit. Ochránci Ducha Vánoc, ochránci Nedělního Klidu (pamatujete na lidovecký návrh zákazu prodeje v neděli?) a další. Bývají to také hlasatelé myšlenky, že Naše Právo Na Rituál je silnější než práva ostatních. Setkal jsem se s tím v jedné vesnici, kterou jsem chtěl projet, a kde Strážci Rituálu nějak pozapomněli upozornit řidiče, že probíhá masopustní rej a dát jim tak možnost se jejich veselí vyhnout, takže jsem jel autem po silnici, a najednou mě Účastníci Rituálu svými těly zastavili a snažili se mě do rituálu vtáhnout (lépe řečeno chtěli peníze). Moje odmítnutí jejich rituálu vyvolalo hostilní reakci.

Zkuste si to sami. Zkuste odmítnout účast v rituálu ve chvíli, kdy se většina lidí okolo rituálu účastní... Budete se možná až divit, co se o sobě dozvíte od jinak příčetných lidí. Od naprostých zmatků přes narážky na vaši duševní kondici až po prapodivné výroky typu "to lidi nesmí být účastni rituálu, když ho nejsi účasten ty nebo když tobě vadí?" :)

---

A teď  chvíle pro můj soukromý rituál, nazývaný Já to říkal. Ten je můj oblíbený.

Devatenáctého ledna jsem psal toto:

"Míra nesoudnosti (míněno iProtestu, pozn. aut.) viditelně překročila jistou kritickou mez, takže teď už nezbývá, než se pohodlně usadit, nalít si víno, otevřít slané tyčinky a sledovat klasický cyklus známý z astronomie: Radikální zahuštění, výbuch, odvržení plynného obalu a vznik nového, velmi kompaktního útvaru..."

Radikální zahuštění přišlo brzy. Nejprve odešel Petrus, kvůli určitým neshodám ve směrování celého hnutí ("core iProtesťáci" brali své protestování jako Misi Dobré Vůle a předváděli bojovou rétoriku jak osvobozenecká armáda: Že jejich úkolem je osvobodit Rozhlas od Tachecí apod.). Místo něj se přidali jiní, radikálnější. Radikálnost iprotestu narůstala, bojový duch sílil, přesvědčení o nadřazenosti ideje nad zákonem začalo být stále patrnější, až následoval výbuch, tedy prudký děj. Jednoho dne ráno jsem napsal článek, který byl samosebou napaden vrchním ideologem iProtestu jako nesmyslný výplod debílka, co tomu nerozumí, co nechápe, jak to iProtest myslí a co nerozumí základním pojmům, jako například tomu, že podpisová akce nadále trvá a vůbec nebyla uzavřena... Ale stačilo položit vhodný dotaz v diskusi iProtestu a najít člověka, který nebyl pro Ideologa Radikaliče a priori nepřijatelný, a ejhle, již odpoledne zmizela inkriminovaná diskuse (podle Ideologa prý "mohla poškodit iProtest") a po pár hodinách byl náhle konec celé podpisové akce. Šlo to rychle.

Pak následovalo "odvržení plynného obalu", tedy odevzdání podpisů v tištěné formě. V tu chvíli přestal existovat iProtest jako "masová akce", onen étos "třinácti tisíc podpisů" se rozplynul jak pára nad hrncem a když se rozplynul, tak zůstala neutronová hvězda. Pro ty z vás, co to nevědí: Neutronová hvězda je velmi malý útvar, velmi žhavý, poměrně stabilní a velmi rychle rotující. Je to v podstatě "vesmírný popel", co už dál nehoří, ale přesto žhne.

Dnes je tedy iProtest při pohledu zvenčí naprosto marginální uskupení několika lidí (cca desíti) okolo "jádra", kterým jsou stránky iprotest.cz. Útvar je to velmi žhavý hlavně díky zůstavším revolucionářům typu Hluchého psa, který neustále burcuje do zbraně, pohoršuje se nad tím, že "chystané změny na RŽ nikdo z rozhlasu s iProtestem nekonzultoval" a hrozí, že "pokud nebudou změny od 1.9. takové, jaké je chceme my, tak ČRo zažije horký podzim". S ním si přizvukuje několik dalších podobných radikálů (Ma Yuan, Krtek, Bab) a nad vším bdí sestry Kopecké, které do děje vstupují už jen sporadicky. A do panoptika patří i paní Hana, která "vnáší nová témata" a "volá k zodpovědnosti" původní realizační iProtestní tým. Roztomile naivní, až blbé. :)

Někteří v iProtestu sice věří, že mají za sebou stále tu spící masu 13.000 podpisů, která se "snadno zmobilizuje, pokud změny od 1.9. nebudou dle našich představ", ale to je spíš z oblasti zbožných přání... Když už i radikální bojovník Inkognitěnko přeladil... ;)

Dne 24.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (@Teo ) 24.08.2008, 15:57:58 [X] [D]
Každej den úterek? Nuda k uzoufání. To už by byla fuckt "poctatně" lepší středa, ne? :p

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.08.2008, 15:59:02 [X] [D]
[1] No právě proto. Znáš snad něco všednějšího, než je úterý? :)

[3] (markoph ) 24.08.2008, 16:18:52 [X] [D]
Utorok je všedný, ale mať každý deň pondelok. To by sa aj Garfield zbláznil.

[4] (Jessie ) 24.08.2008, 16:39:35 [X] [D]
Pozor na to, aby se z rituálu nestala závislost :-). Tam je hranice velmi tenká: kdy je ještě má podvečerní sklenka vína rituálem, kdy už je závislostí?

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.08.2008, 16:54:58 [X] [D]
[4] Rituál je to tehdy, pokud piješ každý den v podobný čas a v podobné situaci, pokud se u toho zastavíš a prožíváš to, že "teď popíjím svůj litránek krabicáku". :) Jakmile to začneš dělat jen tak, hala bala, tak končí rituál...

[6] (rony [openID] - Mail - WWW) 24.08.2008, 19:25:29 [X] [D]
[3] Garfield urcite :-) a to je este moznost, aby bol neustale piatok 14.30 :-) to sa neda ani predstavit :-)

[7] (danaketh - Mail ) 24.08.2008, 19:46:16 [X] [D]
Jaký je tedy tvůj, řekněme ranní rituál? Pro mně je to třeba kafe (pokud tedy smím vecpat vstávání v 11 dopoledne do rána). Bez něj bych se neprobudil a zbytek dne bych měl zkažený, aniž bych musel vést diskusi s někým z práce.

[8] (ringo - Mail ) 24.08.2008, 20:02:36 [X] [D]
Rozumím-li dobře poslednímu odstavci, tak až bude Českému rozhlasu nejhůř, vyjedou íProtestí rytíři na pomoc v čele s Veverkou z Bitýšky a Smilem Flekem z Nohavic?

[6] Opravdu hezká představa :-). To by se člověk celý život těšil :-).

[9] (Kojot - WWW) 24.08.2008, 22:07:49 [X] [D]
Jen bych si dovolil podotknout, že i neutronové hvězdy nakonec postupně vychladnou...

[10] (petiar - WWW) 26.08.2008, 09:39:28 [X] [D]
Ja mám najradšej pondelky. To vždy zase výjde slnko po víkende... ;-)

[11] (Mormegil [openID] ) 27.08.2008, 17:46:54 [X] [D]
Taky by mohlo být pořád 2. února, takové ranní I Got You Babe je pak opravdu pěkným rituálem… (http://jdem.cz/achs2)

[12] (Turbo ) 27.08.2008, 17:53:31 [X] [D]
Mě celá ta akce připadá od podstaty ujetá :D nechápu lidi, pro které je poslouchání rozhlasu tak zásadní náplní běžného dne, že kvůli tomu musí protestovat. Kdyby přestal ČRo ze dne na den vysílat na všech frekvencích co má, tak bych si toho ani nevšiml. Myslím, že bych si toho nevšiml ani po měsíci, možná náhodou, když ladím autorádio, tak by mi přišlo divný, že je tam nějak méně stanic :). Osobně mi "poslech rozhlasu" připomíná oblíbenou kratochvíli z roku 1930. Proč se kvůli tomu v 21. století vůbec bavit mi nedohází. Celé to médium mi připadá zcela zbytečné, z mého pohledu jenom vytváří hluk, tam kde by mohlo být ticho. Hudbu, kterou chci poslouchat, si stáhnu, filmy taktéž. Rozhlas a televize se s příchodem broadbandu stávají zbytečnými a nedostatečně komfortními. Nechci se dívat na film, když ho dávají, chci se dívat, když mám čas a náladu! A bez reklam. Paralela je rozdíl mezi autem a autobusem (nebo vlakem). Auto jede když chci, odkud chci a kam chci. Autobus jede když se mi to nehodí, z místa odkud nechci, do místa kam nechci. Takže já mám auto a internetové připojení a jsem svobodný. Co vy?