Nejasná zpráva o konci Reflexu

Něco se s Reflexem stalo...

Nevím co se s Reflexem stalo, nedokážu říct co se změnilo. Kdybych to uměl, tak bych byl mediálním teoretikem, kterým ovšem nejsem. Tak tedy jen nejasné dojmy.

Když rychle prolistuju nějaký časopis, tak zachytím pár slov, které se mi v hlavě pospojují do nějakého prvního dojmu. Poslední tři (čtyři?) čísla Reflexu ve mně zanechala jednoznačný dojem: Angažovaný. Přesnější termín mě nenapadá.

Reflex čtu od jeho začátků v 90. letech a vydržel jsem s ním veškeré jeho proměny. Pochopil jsem důvody jeho "učesání" a určité "glajchšaltace", ale přesto jsem ho četl dál, protože to byl jediný časopis, u něhož jsem, jak jsem v nevelké nadsázce říkal, mohl v případě nouze přečíst i tiráž, a bylo to zajímavé čtení.

Neptejte se mně, proč čtu Reflex teď, nedokážu vám odpovědět a budu v trapné situaci, když budu odpovídat: Nevím.

Tak co se tedy změnilo? Zmizely některé rubriky, co jsem rád četl. Hlavní články v každém čísle mi teď připadají "nafouklejší" prázdnými fotografiemi. Z první půlky časopisu mám navíc takový neurčitý dojem, že tam, kde starý Reflex pojmenoval problém a ukázal ho z více stran, tam současný Reflex pojmenuje problém a ukáže z mnoha stran na viníka. Možná jen dojem, možná jen příliš závažných témat v posledních číslech...

Některé  věci zůstávají – neobvyklost Jiřího X. Doležala či přesný postřeh Bohumila Pečinky. Ale místo, kde dřív bylo víc drobných článků, dnes zabírá jedna nastylizovaná fotka s mizivou výpovědní hodnotou. Navíc začaly vycházet "tematické články", kdy v jednom čísle vyjde několik článků na podobné téma, tedy věc, kterou znám z přílohy MF Dnes a která mě i tam prudí.

Ale abych nekřivdil... Krátké jedno- či dvoustránkové reportáže a rozhovory "uprostřed" zůstávají stále přijatelné.

Na stránky Baru se chodím pobavit nad faux pas v rubrice Internet. Tentokrát máme zase jedno typo: Dan Dočekal píše na pooh.cz, nikoli na pooh.com, Miloši! (A Bloguje není Blogue, silvuplé, ale to už jsme si vyříkali...) A Hana i s Hanou je teď už blbější než komiksy na ROOT-u a na ITBiz-zare.

Připadá mi, že zbytek čísla obsahuje sice stejné rubriky, ale je nějak "plytčí". Tam kde býval jasný názor, tam je dnes takové neurčité "dobré, místy špatné, ale vlastně dobré". Listy Cyrila Höschla dostaly dvě strany na konci, bohužel včera byly zapláclé jakýmsi veselým textem o "manažerštině", co koluje po netu nějaký ten pátek, s komentářem od Pavla Taněva. Ten je snesitelný, bohužel zabírá jen jednu čtvrtinu celého textu a tři čtvrtiny je copy+paste odněkud (Odsud? Nebo odsud? Nebo ocamcaď?) Pro pořádek (za pramen děkuji Filipovi): Originál vyšel v časopise Biz od autora "Černého Petra" (stejný autor publikoval i jiné zajímavé slovníčky).

A tak jsem si z četby včerejšího čísla odnesl jen dva výraznější zážitky: Příjemný pocit z Osmého dne Petra Bílka a neurčitý dojem, že se mi Reflex přestává líbit a že zatím nevím přesně proč, ale budou v tom hrát svou roli slova "řidší" a "angažovaný". A možná i "Šafr", ale nechci nasazovat psí hlavu předčasně. No, mám na to ještě čtyři měsíce předplatného, abych to zjistil.

Dne 29.08.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Fczbkk - Mail ) 29.08.2008, 12:11:45 [X] [D]
Mám z Reflexu veľmi podobný pocit ako ty.

Kedysi som Reflex čítal takmer celý, preskakoval som iba auto-moto. Teraz vynechávam asi 2/3 každého čísla. Väčšinou preto, že sú to pre mňa úplne nezaujímavé témy, alebo preto že tomu vôbec nerozumiem.

Napríklad kultúrna trojstránka, ktorú som kedysi čítal ako prvú, je teraz plná mne nezrozumiteľných kryptických referencií na niečo, ani neviem čo.

Som z toho celkom smutný, pretože Reflex bol veľmi dlho jediné tlačené periodikum, ktoré som bol ochotný čítať.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.08.2008, 12:18:42 [X] [D]
[1] K neučtení to bylo od chvíle, co zrušili kulturní přílohu "na ex" a dva autoři dostali dvojstránku v každém čísle. Tam jsem měl opravdu ten pocit o němž píšeš: "Mata Hari si dopisuje s Unabomberem o výstavě poštovních známek v Kalkatě" Teď tenhle pelmel zmizel, a na prázdné místo přišlo... vlastně ani nevím co. Asi nějaká "novinová jíška".

[3] (misha ) 29.08.2008, 12:26:10 [X] [D]
brecim nad kazdym novym cislem, paradoxne jsem dostal predplatne ted jako darek. Duvod je ale jasny, nejen ze prisel Safr, ale zaroven mizi jini autori, kvuli kterym stalo za to to cist. Baldynsky, Fertek, Halada jsou pryc, Potucek konci ted, Bilek odsunut na senior-posledni stranku, strana o divadle zmizela uplne. JXD je fajn, ale na tom clovekovi to stat nemuze...

[4] (Homer [openID] - Mail - WWW) 29.08.2008, 13:20:14 [X] [D]
Vývoj Reflexu bych přirovnal k vývoji naší společnosti v roce 1968 a k dlouhým letům poté. Nejprve vzedmutí a opojení svobodou, v případě Reflexu občas hraničící s lacinou honbou za senzací. Poté normalizace, v současné době se R. nachází ve fázi úpadku a vyhoření. Už ho nečtu. Poslední dva roky stál za četbu pouze Ralf a občas JXD.

[5] (Homer [openID] - Mail - WWW) 29.08.2008, 13:21:57 [X] [D]
Opravuji, samozřejmě Raul, nevím kde jsem vzal Ralfa:-)

[6] (Pixy [openID] - Mail ) 29.08.2008, 15:02:11 [X] [D]
[5] Přes Rauvolfa, ofkóz.

Mně se takhle neúnosně Reflex rozředil už při tom minulém zásadním přerodu, Pistorův design jsem prostě nevydejchal a obsah už mě neudržel. A to jsem ho taky skoro celá 90. léta čítal od začátku do konce i s tiráží a zajímaly mě články, jijchž téma by mě na první pohled jinak odradilo. Teď několik let už Reflex vídám jen velmi příležitostně a tak nějak tuším, že ještě vychází.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.08.2008, 15:09:57 [X] [D]
[6] Myslíš ten přechod v roce 2001? Ano, ten byl nepříjemný, ale stále "jednooký mezi slepými králem".

Problém je: Co číst terazky? Zůstává mi v záloze Týden, kde sice přeskakuju tu Story-like část o tom, který manažer kam přešel a která firma koho koupila, ale zbytek rozhodně k přečtení je.

[8] (vv - WWW) 29.08.2008, 15:11:06 [X] [D]
Ja mam pocit, ze R neni co byval uz asi rok. Zrovna angazovanosti sem si nejak nevsiml, ale fotek z fotobank zabirajich misto a 'nic moc' clanku ano. Neco tomu chybi, zacina mi pripominat takove ty casaky poslepovane z prevzatych clanku.

[9] (Richard - Mail ) 29.08.2008, 15:35:56 [X] [D]
[5] A.L.F? ;-)

[0]Jinak ten Reflex se vazne uz neda cist... Bohuzel... :-(

[10] (Roman - Mail - WWW) 29.08.2008, 15:47:21 [X] [D]
Podobne je to aj s Plus 7 Dni, boli casy ked v nom nebolo tolko bulvarno-celebritnych zhovadilosti. Tiez som rad citaval Reflex na ktorom mi hlavne lahodili uzasne interview s roznymi osobnostami ktore ma vzdy nabili pozitivnou energiou ktora mi vydrzala par dni. Teraz uz citam casopisy len sporadicky na zachode a to zvycajne nalistujem iba sekciu s tv programom.

[11] (petr - Mail ) 29.08.2008, 17:00:12 [X] [D]
Kvůli "nevím proč" jsem ho přestal kupovat zhruba před rokem. Teď už vím, díky vám. Jo a taky proto, že odešel Alois Nebel. Maličkosti jsou to co dělá věci dokonalými.

[12] (White Dog - WWW) 29.08.2008, 17:36:48 [X] [D]
[11] Ano, Alois Nebel byl významným důvodem, proč jsem si Reflex kupoval. Mistrovské dílo dělají detaily.
Reflex kupuji naprosto pravidelně již mnoho let. Poslední dvě čísla jsem vynechal a překvapivě mi nechybí.

[13] (misha ) 29.08.2008, 17:39:04 [X] [D]
a jeste jedna vec me nasrala- nikdo z tech odchazejicich se po letech ani nemohli rozloucit a clovek tak az z tiraze zjisti, ze mizi redaktori. ve slusne spolecnosti je rozloucení zvykem ani pan bilek se jako sefredaktor nemel moznost rozloucit

[14] (Roman - Mail - WWW) 29.08.2008, 18:07:37 [X] [D]
[13] Verejné rozlúčenie nie je dobré pre imidž média. To je ako s "končiacimi" blogermi... http://roman.blog.hokejportal.sk... ;-)

[15] (rony [openID] - Mail - WWW) 29.08.2008, 18:49:59 [X] [D]
Ked sa ti casopis zacne kopit kdesi doma s tym, ze "niekedy precitam zvysok", tak je najlepsia cesta ho prestat kupovat.

Ubudnu 30cm stosy lakovaneho papiera, s ktorym nevies, co urobit. Vyhodit ci deti do zberu (ziadne nechodia, sakra), ekologicky znicit?

Nekupovat :-)

Rovnako ako Roman si spominam na Plus7dni, ked som nepostrehol prechod k bulvaru a proste som to vzdy kupil, doma odlozil a ani som nepremyslal nad tym, preco to necitam :-)

Naivne som si myslel, ze Plus7dni bude taky fajn magazin, skoro mozno aj nieco ako Time :-)

[16] (marekl - Mail ) 29.08.2008, 18:57:25 [X] [D]
Budu tady asi proti všem. Ale je to právě několik dnů, co jsem si říkal, jak šel Reflex s novým šéfredaktorem nahoru. Prostě mě teď baví - reaguje na to, co se děje, mám snad i pocit, že je lepší z žurnalistického hlediska. Reflex čtu snad už patnáct let, ale teprve před čtrnácti dny jsem si ho předplatil.

[17] (mike ) 29.08.2008, 21:13:15 [X] [D]
[3] Ze konci Potucek beru jako plus, ostatnich je skoda, ac jsem treba z Fertekem vetsinou nesouhlasil. Jinak to vidim podobne jako ostatni. Predplaceno mam do konce roku a pak se uvidi.

[18] (vtech - Mail - WWW) 29.08.2008, 21:26:50 [X] [D]
Sakra, ted si uvedomuju, ze se mi tu vali par poslednich Reflexu, ktere jsem ani neotevrel.....

[19] (m-a - Mail - WWW) 29.08.2008, 21:29:46 [X] [D]
[10],[15] - posledného pol roka - podľa môjho názoru - čím ďalej, tým viac čítania nachádzam v Žurnál-i. V Čechách sa však tuším nedistribuuje...

[20] (Ly - WWW) 29.08.2008, 22:00:00 [X] [D]
Já Reflex zavrhla už celkem dlouho, jen sem tam občas zabloudím na reflex.cz a prolítnu články Doležala... A dokonce zkouknu i Hanu a Hanu :-)

[21] (Ondra - WWW) 30.08.2008, 01:52:53 [X] [D]
Hehe, jestli to třeba nebude tím, že všichni stárneme, kdyžto Reflex je furt zaměřený na stejně staré čtenáře.

[22] (NN ) 30.08.2008, 09:54:15 [X] [D]
Hm, +7d mam poslednou dobou precitany tak za 5-10min cim klesol na uroven Noveho casu ktoreho obsah mi trva zvacsa este menej ked clovek preskoci zavistlive clanky o tom kto ma aky barak ci majetok prip. vyslovene bulvarnosti ci nezaujimavu politiku, asi posledny kvalitny tyzdennik na slovensku zostal Tyzden, len sa treba zmierit s tym ze extremnym praviciarstvom a konzerativizmom/krestanstvom

Trend sa da tiez, ale tam je predsa len prilis specializovaneho ekonomickeho sena ktore bezneho citatela nezaujme

[23] (emmacore ) 01.09.2008, 22:20:48 [X] [D]
[22]: Tyzden je dobry, praviciarstvo je super ;-) Vadi mi vsak na nom, ze najma Hrib strasne tlaci na pilu. Casto su clanky velmi exaltovane. Zislo by sa trochu nadhladu. K Hribovi este: Mam z neho pocit, ze sa vnima ako jediny neposkvrneny, ktory musi zachranit svet. Ale to je casta porucha v novinarskom povolani.

[24] (running ) 04.09.2008, 14:25:01 [X] [D]
čtu docela dlouho Respekt, sice s přechodem od "papíru" ke klasickému formátu trochu zplytknul (je to vůbec slovo?), ale pořád je tam co číst.

[25] (pankreas - WWW) 07.09.2008, 00:12:37 [X] [D]
Tak jsem si zasel do kavarny a Reflex me nesmirne prekvapil. Prijemne.

Konecne zmizelo to, co me na nem vzdycky stvalo: uz od pocatku couhajici pohled "ja vim, jak to je", aneb "neodpovidaji-li fakta (mym) predstavam, tim hur pro fakta", aneb "vsichni tvrdi A, a my jsme zjistili, jak to je, a tak muzeme rebelsky rict B", pricemz A jsem v one malebne ceske medialni krajine nikdy nezaznamenal.

Vetsi fakticnost, vetsi tlak na dokladovani, min lacinych plku... Ja jsem spokojenej!

[26] (j.u. - Mail - WWW) 07.09.2008, 01:49:09 [X] [D]
Osobne jsem si vsiml, ze reflex pod novym sefredaktorem "zcervenal" - cervene nadpisy nad perexem, zvyraznena slova, ... prijde mi to jako snaha zaujmout, upoutat.

Sam za sebe nevim, jestli je to cesta spravnym smerem, protoze reflex pro me byl vzdy o textu, perex me upoutaval, a jeho stylistika vetsinou rozhodovala o tom, jestli si dany clanek/rozhovor prectu mezi prvnimi (rozhovory Honzy Dedka), ci az nakonec.

Sefredaktor Bilek mi chybi, jeho uvodniky jsem cetl jako uplne prvni radky z noveho cisla - a to je reflex casopisem sloupkaru (hoschl, pecinka, fefik, tesar, bednarova, ..)

ps: posledni tri tydny jsem si do vlaku koupil respekt a byl jsem velmi mile prekvapen, zatimco reflex se mi zacina kupit z duvodu, ze neprectu vsechno, tak respekt, ze nestihnu precist vsechno