Kdo prohrál iProtest?

Pár osobních slov k osobní zpovědi pana Kučery... Přeci jen mi to nedalo.

Během té doby, co jsem se intenzivněji věnoval věcem okolo iProtestu, jsem byl několikrát dotazován, jestli jsem opravdu proti iProtestu nebo jestli jde o nějakou alternativní, zástupnou formu sporu s panem Kučerou (RK). Odpovídal jsem po pravdě, že bych se k iProtestu, kdyby se takto prezentoval, vyjadřoval, i kdyby se v něm RK neangažoval. Má osobní neláska k RK byla v mé kritice spíš na škodu věci – leckdy jsem musel sám sebe brzdit, aby mé výhrady proti iP nebyly vnímány jako "výhrady proti RK". Navíc se ze začátku v iP angažovali lidé, které znám, které mám rád a které považuju za schopné racionální úvahy (ano, mluvím o pánech Petrusovi a Gombosovi), takže jsem rozhodně nebyl nezaujatý divák. Byl jsem zaujatý a opravdu upřímně jsem si přál, aby iProtest vedli a směřovali ti umírněnější ve výrazu a racionálnější v odhadu situace. Bohužel, nestalo se tak: umírnění brzo z iProtestu odešli a uvolnili místo radikálům, z nichž byl nejvýraznější právě RK.

Dnes vydal tentýž RK na iProtestu článek s názvem "Osobní zpověď". Rád bych se k ní vyjádřil, a na úvod tedy upozorňuji, že tento text je zabarvený mým vztahem k RK.

RK v emotivnějším úvodu líčí, jak DŘÍV poslouchal Radiožurnál neustále, ale TEĎ už ne, že už žije víceméně bez radiožurnálu. Inu, jak vidno, měl kam přeladit. Pak opakuje nějaké iProtestí mantry a končí celkem věcným odstavcem, u kterého bych se rád zastavil a který bych rád okomentoval.

RK píše: "Z čistě osobního hlediska bych měl uznat, že iprotest prohrál, že ČRo už pro mě veřejnou službou není a že budu podporovat jeho privatizaci. Proč platit za něco, co nevyužívám? V dnešní době je informačních zdrojů tolik, že možná rozhlas veřejné služby ztratil opodstatnění, žijeme přece ve věku informačních technologií."

Z čistě věcného hlediska, pane RK (budu se obracet takto přímo, on vám to jistě někdo přepošle, a budu vám vykat, jako vy vykáte na iProtestu svým známým...), byste měl uznat, že iProtest prohrál hlavně proto, že kromě revolučního étosu, živeného šokem z lednového vysílání, nenabídl nic jiného. Žil jste v přesvědčení, že iProtest má sílu na to, aby diktoval nějaké personální či programové změny, a choval jste se tak. Vytěsnil jste z iProtestu (z hnutí i ze stránek) lidi, leckdy své kamarády, kteří vás brzdili v nadšení a poskytovali vám racionální zpětnou vazbu, nebo jste jejich vytěsnění připustil. Pravděpodobně v důsledku opojení pocitem vlastní moci a vlivu jste propásli možnost změnit iProtest ve smysluplnou organizaci, která by si mohla vydobýt renomé vlivného nezávislého pozorovatele veřejnoprávních médií (přitom základ – Monitoring – jste měli); místo toho jste si libovali v anarchistickém duchu, který v konečném důsledku přivedl iProtest zcela mimo jakoukoli relevantnost a důležitost a zůstavil ho co místo diskuse dvaceti radikálních komentátorů.

Pane Kučero, doufám, že jste si při psaní uvědomil, jak zásadní podíl na tomto směřování, a tedy na celé prohře iProtestu, máte vy sám!

Vy, pane Kučero, jste mne před časem označoval za blbečka, co si plete kodex a zákon. Sám jste z pozice znalce těchto dokumentů cosi požadoval a z čehosi obviňoval... Po takové době intenzivní práce se zmiňovanými dokumenty byste dnes měl třebas o půlnoci vědět, že ČRo zajišťuje veřejnou službu NEJEN Radiožurnálem, ale i několika dalšími stanicemi a aktivitami. To celé je veřejná služba, tedy ne jen váš RŽ. I Praha, Vltava, Leonardo, Wave, Česko... Kvůli tomu, že jste prohrál svůj Boj se změněným vysíláním jedné celoplošné stanice, náhle podporujete zrušení rozhlasu veřejné služby jako celku? "Když nebudou vysílat na jedné stanici tak jak chci já, tak celý Rozhlas ať zruší!" Poněkud ukvapené a přehnaně radikální – nebo spíš dětinské, nepřipadá vám? Zkusil jste si u toho zadupat nožkou?

Ano, iProtest prohrál. Mariášnickou terminologií řečeno: Měli karty na betla a mohli ho při troše šikovnosti uhrát, ale oni hlásili furiantsky kilo a sedmu nakonec. Dostali flek na obojí.

Škoda.

Dne 1.09.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

Přidání komentáře...

Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla.

Pokud nejsem delší dobu u počítače, například když spím, tak zapínám moderování komentářů. Tak se nedivte, když se váš komentář neobjeví hned... Publikuji je dodatečně.