Neobsahuje názory Henryka Laholy

Nové jazyky, nové prohlížeče...

Bude nové PHP, namespaces možná, spíš ne, a když už, tak po našimu. Google chystá nový prohlížeč, děkuji nechci. Bude nový JavaScript. Děkuji, taky nechci. A navíc něco o GPS navigaci a odhadování času, potřebného na ujetí trasy.

Davídek (podpořili jste?) mě včera upozornil na nějaké veselé kuriozity s PHP namespaces. Připadá mi, že ZEND má jazyk, který byl navržen coby jednoduchý skriptovací nástroj, ale to se jim zdá málo hoch, tak z něj dělají takové polo-skoro-trochu C++. Se všemi nectnostmi, jakými C++ trpí (dědictví C jako koule na noze, zde dědictví "starého dobrého" PHP), ovšem bez jeho výhod. Takže trend zmatené syntaxe pokračuje, nyní obohacen o některé roztomilosti při hledání chyb ("V kterém že namespace je tenhle soubor, když je includován odtud, ale ten skript proběhl odsud a je právě úterý?"). Jednou přijdou i přetížené operátory, a pak to teprve bude ten pravý ořechový masakr (pravý ořechový masakr v těstíčku s americkými brambory, specialita naší restaurace). Jako – bude fajn, až PHP bude objektové a s namespaces a kdesi cosi, ale řekněte mi: V čem pak budeme psát malé weby? A nebude lepší přejít radši na něco, co je objektové jaksi samo od sebe, než se držet něčeho, co bylo původně jednoduché a procedurální a časem to nakynulo do nejednoduché objektové nadstavby, ze které trčí pořád to jednoduché a procedurální a neumí to pořádně nic z toho?

Davídek taky zmínil další vymoženost, na které je krásně patrné, jakými pěšinkami se ubírá kolektivní mysl vývojářů PHP. Víte, hoši, jako dobrý, to jo... Paket, to jsme všichni potřebovali. Ale co třeba konečně zaintegrovat do core nějakou možnost nahrávat na servery rovnou "předparsovaný předpřipravený bytecode", krucinál?! Takový nějaký hezký .phpc, co vy na to? Plus jako feature kýbl ušetřeného strojového času na každý skript a rychlejší běh... Ne, nezajímá mne, že "jsou nástroje", chci, aby to bylo v jádru coby integrální a všude dostupná součást.

Anebo vlastně ne, vlastně to ani nechci. Vlastně už spíš doufám, že PHP nebude můj denní chléb a přesunu se od něj někam, někam... někam phar away.

---

Google chystá nový prohlížeč a blogosféra je z toho vyvrácená nabok. Píší o tom všude možně, od článků, jejichž autoři si blahem cvrnkají do textilu nad vším, co má logo Google, až po zdravě paranoidního Dana Dočekala. Mno, doby, kdy jsem měl každý prohlížeč, který existoval, včetně Arachne, jsou pryč. Dneska používám jeden (FF) na všechno. Není nijak úžasný a sere mě na něm spousta věcí. Třeba to, že se čas od času usmyslí, sebere si 50% procesoru (ještě že nemá podporu pro multicore procesory) a začne žrát paměť. Než ho stačím zastavit, tak si sežere třeba 1.3GB tempem několika desítek MB za sekundu. Naštěstí to dělá jen když mám otevřeno hodně záložek. Naneštěstí mám permanentně otevřeno hodně záložek. Ale přesto je pro moje účely a potřeby nejlepší. (Ne, takové potřeby, abych začal používat Operu, takové jsem ještě neměl. Ale Opera je samosebou nejlepší prohlížeč a vy, co ji máte, jste si vybrali moc dobře.) (Nevíte někdo proč je potřeba psát takovéhle pitomé disclaimery, když jim stejně průměrný uživatel Opery nerozumí a rozpoutá v komentářích flame?)

Ať tak či onak, nejsem nadšený z toho, že mi bude strašit v počítači další prohlížeč, ale dokud se budu motat kolem webů, tak to pravděpodobně bude nutné. Je jasné, že budu potřebovat něco s Webkit jádrem. Jestli to bude Google Chrome nebo něco jiného (Arora), to nevím. Vím však, že to nebude Safari. Taky vím, že v nejbližčích cca dvou letech pravděpodobně nebude důvod měnit primární prohlížeč...

Resumé: Ano, Google Chrome pravděpodobně zkusím a nainstaluju. Na virtuální počítač, který na takovéhle first release testy mám. Ale zahazovat FF kvůli tomu nebudu.

---

ECMA se hádala o JavaScript, jestli to bude ECMAScript 3.1 nebo ECMAScript 4, nakonec došla ku smíru: Bude to pořád stejný JavaScript, nyní však s mnoha zbytečnými vylepšeními, která umožní vašemu prohlížeči zkolabovat efektněji než kdy dřív, a předtím ještě stáhnout několik MB zcela nepotřebného kódu. Ale přeci jen nějaký rozdíl proti PHP vidím: Nebudou ani namespaces, ani balíčky. Nikdy. Prý. K čemuž dodávám jen tolik: Hlavní město Norska se v češtině doporučuje neskloňovat, aby se tak zabránilo nepatřičným asociacím, jako že třeba vývojáři BlablaScriptu uspořádali setkání v Oslu. No, nedivím se, bylo tam nejtepleji. (PS: Vím že v oslovi, ale  vědí to v Pánu všichni?)

---

Jestli já nésu negativista, hele... a tenhlencten nepřítel pokroku... Přeci musím ocenit ten vývoj, ne? Co na tom, že se vyvíjí věci, které nepotřebuju, a ty, co bych uvítal, vyvíjeny nejsou. Přece si to můžu napsat sám, kámo, opensource duch, že... Na druhou stranu: Kdybych si to psal sám, tak by mi nezbýval čas na psaní těch věcí, pro které to potřebuju, nehledě na to, že potřeby komunity jsou nadřazené potřebám jednotlivce, kámo...

Ne ne, nejvyšší čas dát webovým aplikacím vale a vrátit se k desktopu či embedded aplikacím (to nejsou widgety, gadgety ani vložený javascript do stránky).

---

Jo a taky nazrává čas šoupnout zápisník na vlastní server. Jen se mi nechce tahat s tou tunou harampádí textů a konvertovat to do Drupal-friendly kódu. Pravděpodobně to od nějakého data zakonzervuju.

---

A slíbené zamyšlení na téma Jak to, že ta navigace dokáže odhadnout velmi přesně čas dojezdu? A to i když jedu místy jako zvíře a místy jsou zase nějaká "lokální omezení"? Po pravdě řečeno jsem to taknějak tušil, ale včera jsem si sedl s kalkulačkou a potvrdil si to. Člověk sice ví, že to tak je, ale až když mu to nedá a spočítá si to, tak si to teprve uvědomí. 

Totiž – třeba cestou z Ostravy domů jedeme po dálnici. Pro jednoduchost  řekněme, že 200 kilometrů. Pojedu-li "průměrně předpisově", tak to ujedu za hodinu a půl (1:32). Když na to lehce šlápnu a pojedu 160, bude mi to trvat 1:15. Když pojedu zhruba o třetinu rychleji než bych směl, tedy průměrně 170, mám to za hodinu deset. Rozdíl – dvaadvacet minut. Celkem mi cesta zabere kolem čtyř a půl hodiny, včetně dvou psích zastávek na čůrání a protažení (se). Těch dvaadvacet minut, které získám tím, že nepojedu průměrných 130, ale průměrných 170, mi nestojí za nervy s omláceným Golfem plným Poláků, co se rozhodnou přede mnou začít předjíždět kamion.

Ale to jsem odbočil. Vraťme se k navigaci: I když nevím přesně jaké rychlosti má nastavené na silnicích, tak její odhady jsou docela přesné. Když pojedu z Tábora do ČB předpisových 90 (a nebudou tam žádná města ani vesnice ani uzavírky), tak to pojedu 33 minut. Když tomu dám 110, ušetřím šest minut. Jenže ve skutečnosti je reálná trasa plná obcí, překážek stojících i jedoucích a různých jiných omezení, takže ta průměrná rychlost bude pořád plusmínus taková, jakou spočítá navigace. I když pojedu z Veselí do ČB po té rovné silnici jak kanál, tak si průměrnou rychlost o moc nezlepším.

Pokud nevěříte, zkuste si spočítat: Pojedu po té dálnici, 200 kilometrů celkem. Prvních 80 pojedu hezky plynule stále konstantně (ehm... zapomněl jsem říct, že jedu po matematické dálnici) 130 km/h. Pak mám 20 kilometrů omezení na 70 km/h. Zývá mi 100 kiláků – jak rychle musím jet, abych měl zas ten průměr 130?

A co když pojedu 100 kiláků rychlostí 130 (tedy asi 46 minut), pak následuje 20 kilometrů padesátkou (24 minut)... pokud chci mít průměrnou rychlost zpátky na 130, tak to musím poněkud okrosit a jet zhruba 220 km/h.

Celé kouzlo je totiž v tom, že průměrná rychlost se nepočítá jako klasický průměr, ale trošičku jinak... Ovšem to vy všichni víte, tak co si tu plácám játra?

Zkrátka a dobře – vzhledem k českým reáliím je průměrná rychlost na trase víceméně daná, a ani když pojedu jako ďábel všude, kde to bude fyzikálně možné, tak si ve výsledku moc nepomůžu. Ergo navigace spočítá poměrně přesně (jednotky procent) kdy dojedu, a (empiricky ověřeno) na dlouhé trase (pokud to není třeba Praha – Brno, ale nějaká taková, kde jsou všechny možné silnice)  je co do času úplně jedno, jestli jedu jako šílený skladník nebo jestli dodržuju maximální povolenou a kochám se výhledem do krajiny...

Dne 2.09.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Johnny [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 13:29:18 [X] [D]
ad navigace (tomu předchozím nerozumím, takže no comment). Všiml jsem si toho také. A je také zajímavé sledovat, jak čas dojezdu přepočítává podle aktuální situace. Např. tudle jsem jel Pardubice - Prostějov. V Pardubicích mi říkala, že dojedu za 2:02. Před Olomoucí to bylo za 22 minut, ale to chudák nevěděla, že kole Olomouce je konečně dostavěný obchvat, takže hned po najetí na R46 se opravila o pět minut.
Zajímavé bylo, že celkový skutečný čas byl 1:54 minut, takže to na začátku odhadla přesně plus mínus 2 minuty...
Obdivuhodné.

[2] (Martin Hassman - Mail - WWW) 02.09.2008, 14:37:40 [X] [D]
To s tím oslem jsem neznal, hezké.

Pro zajímavost, jaké jsou ty nevyvíjející se věcičky, jejichž vývoj bys uvítal?

[3] (zlosyn - Mail ) 02.09.2008, 14:40:49 [X] [D]
Je hrozně krásné jak se php snaží být co do featur papežtější než papež, ale kdyby kluci stejný usílí radši věnovali rychlosti imho by to ocenilo víc lidí...

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 14:50:05 [X] [D]
[2] Čistě jen pro zajímavost v JS třeba bytecode interpreter, více vláken nebo třeba trošku, trošičku příjemnější syntaktická pravidla. Nebo možnost mít "black-box" knihovny s podporou na úrovni jazyka ("use (http://blabla/library.js)" či tak něco). Možnost mít tyhle knihovny předkompilované... Atakdále.

Když já holt přišel od těch procesorů, tak furt vidím, jak tam ty bajty běhaj a jak se při prostém zavolání blbé jQuery funkce všechno zas a znovu parsuje, překládá... I to ZX Spectrum si BASIC ukládalo jako tokeny!

Ale chápu, že tohle je jen můj pohled, pohled člověka co psal JS naposledy někdy letos v zimě, a že opravdoví JS vývojáři chtějí něco jiného.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 14:54:56 [X] [D]
[3] Kdyby se taknějak na nové featury vykašlali a poladili to co mají... Ale ne, když oni chtějí mít interpretovanou Javu... :)

[6] (Martin Hassman - Mail - WWW) 02.09.2008, 14:57:49 [X] [D]
[4] No jo, to je pohled vývojářů, co vidí i ten svět uvnitř (a ty jsou ve webovém vývoji skutečně minoritou); chápu, že těm se to nelíbí. Budu muset začít svou nevědomost občas hýčkat 8-)

Ale snad aspoň ta vlákna budou http://html456.blogspot.com....html Tedy David mi pak vysvětlil, že to vlastně zas tak úplně vlákna nejsou 8-)

[7] (lummox ) 02.09.2008, 15:44:51 [X] [D]
Některé věci se mi na Google Chrome docela líbí. Třeba když jsem si četl o tom, že pluginy budou pouštět v oddělených procesech, takže spouštění pluginu nezasekne celý browser a případná chyba v něm celý browser neshodí, nemohl jsem než zvolat "Kurva, že to konečně někoho napadlo!"

Stejně tak taby (panely) by se měly pouštět v oddělených procesech, takže když v jednom z nich začne nějaký úchylný javascript vytěžovat na sto procent procesor, tak by se měl zaseknout jenom tenhle tab, ne celý browser.

Rychlejší engine pro javascript taky zní docela slibně, i když samozřejmě sliby jsou jedna věc a provedení věc druhá. Ale celkem bych řekl, že na Google Chrome čekám s mírným optimismem. Kdyby nic jiného, snad se aspoň některé z těchhle vlastností časem přesunou i do ostatních browserů.

[8] (Botanicus - Mail - WWW) 02.09.2008, 16:11:16 [X] [D]
[4] ad procesory: skutecne ocenuju, ze tyhle veci neznam, asi by me to sralo taky. Takhle mi to muze byt ukradene :)

V zivote bych tomu neveril, ale nakonec jsem na tu zminovanou Operu presel. Firefox jsem nemel moc rad nikdy, pouzival jsem jej na Linuxu, ale byl to des, na macu jsem presel na Safari, dokonaly prohlizec (co proti nemu vlastne mas?), jenze 500 otevrenych tabu (stava se ... ) proste nevydejcha, JS v nem bezi pomalu, takze jsem presel prave na Operu. Je rychla, zere sice hodne pameti, ale ne zas extra moc, je dost spolehliva a docela pritulna. Jo, chybi mi nektere FF extensions, na vyvoj je FF diky Firebugu i nadale #1, o tom zadna. Toz tak, ciste muj komentar k prohlizecum, nikomu to samozrejme meldovat nebudu :)

S tim Google Chrome me uz to docela stve, o nicem jinem se pomalu nepise ...

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 16:14:43 [X] [D]
[8] Co mám proti Safari? Prostá odpověď: Mám proti němu PC! :)

[10] (David Grudl - WWW) 02.09.2008, 16:56:49 [X] [D]
Jmenné prostory i jejich implementace v PHP mi přijde výborná, snad až na vadu v pravidlech pro dohledávání tříd (http://marc.info...=121527668606247), vůbec celé PHP 5.3 je pokrok srovnatelný s přechodem z verze 4 na 5, s tím zásadním rozdílem, že je zpětně kompatibilní jako třeba přechod z PHP 5.1 na 5.2.

Tedy proti současnému vývoji PHP více méně nic nemám. Bohužel, jeho jádro je historicky zatíženo neobjektovou minulostí a seriál objevování nových chyb se zdá být nekonečný. Jenže začít psát na zelené louce PHP znovu, s lepším návrhem engine, je asi nemožné...

[11] (danaketh - Mail ) 02.09.2008, 16:57:49 [X] [D]
[8] 500 tabů? Nj, když člověk leze na porno plné pop-upů... ;) To se zadaří jak?

Já zatím držím na FF/IW a Konqueroru. Opera mi nějak nepřirostla k srdci ale i tak jí mám, protože mi dává pocit, že dělám layout správně (vypadá stejně jako ve FF a Konqueroru) a to jen ten IE je pitomec :)

O Google Chrome slyším prvně. A nějak z toho vůbec nejsem vzrušený.

[12] (Botanicus - Mail - WWW) 02.09.2008, 17:04:33 [X] [D]
[9] LOL, jasne. Safari ale jede i na Win, i kdyz asi to neni ono, co jsem tak slysel. Ja jsem si zvykl, ze OS co nemam virtualizuju, ale to je proto, ze nepouzivam majoritni platformu, mit windows, tak to taky neresim, kdyz na nich bezi vsechna podstatna jadra browseru.

[11] to se zadari tak, ze pul roku neprohazis RSS ctecku a kazdy den vyjede 200 - 300 novinek :) Ale uz jsem to prohazel, tak snad bude klid :)

[13] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 17:13:10 [X] [D]
[12] Ano, to jsi slyšel dobře... :) Safari je na PC/Win stejnej s*it jako třeba... ehm... iTunes. Na Macovi možná dobrý, ale na PC se to hodí asi jako Eva s Vaškem na rockovej festival. Nic víc bych z toho nevyvozoval a zůstal bych u tvrzení, že "Safari na Windows není zrovna nejlepší".

"Ja jsem si zvykl, ze OS co nemam virtualizuju" - ano, mnozí uživatelé mají virtuální stroje s OS, které dělají to, co potřebují a co jejich hlavní platforma nemá... Snad proto je snazší sehnat virtuální Windows na Maca než virtuální MacOS X pro Win. :) - pardon, to se nedalo, to jsem si nemohl pomoct...

A k té odpovědi na [11] - a proč si tedy nepořídíš opravdovou RSS čtečku? :)

[14] (Martin Hassman - Mail - WWW) 02.09.2008, 17:18:03 [X] [D]
[10] "Bohužel je historicky zatíženo *** minulostí ... Jenže začít psát na zelené louce *** znovu, s lepším návrhem je asi nemožné..."

Tahle věta je pravdivá i při dosazení (X)HTML, JavaScriptu a desetitisíce dalších věcí. Vlastně přemýšlím, zda bychom dokázali vůbec najít příklad, kdy nějaká technologie dokázala úspěšně projít revolucí, kompletně mávnout rukou nad minulostí a při tom zůstat stejně populární a nezanést kupu nových problémů. Žádný příklad mne nenapadá.

[15] (Botanicus - Mail - WWW) 02.09.2008, 17:26:17 [X] [D]
[13]: Na macu mi osobne nechybi nic, jen to, ze nemuzu testovat na IE, coz je pro me nezbytne.

RSS ctecku mam skvelou, NetNewsWire Lite, nemuzu si vynachvalit, ale kdyz je moc feedu, tak se to proste kupi :)

[16] (David Grudl - WWW) 02.09.2008, 18:01:22 [X] [D]
Co třeba vývoj Mozilly?

[17] (Pixy [openID] - Mail ) 02.09.2008, 18:37:17 [X] [D]
ad GChrome - přečetl jsem, zjistil že WebKit, a pustil z hlavy. Pro mě z toho plynou jen dvě věci: věci, co fungují v Safari/Konqueroru, poběží i tam a není potřeba žádného extra ladění. A za druhé: větší rozšíření WebKitu, notabene u Googlu bude znamenat, že snad konečně vylepší ten pojebaný a pořád ještě nedokonalý JS/DOM, který v tom Safari je. Tedy jen pozitiva a současně nic, čím bych se musel zatěžovat.

ad JS - těch vylepšení JS by se našlo... To, co píše Arthur výše, bez diskuse - podpora knihoven a sdíleného kódu; něco jako include - a můžeme pokračovat: zjednodušení nejpoužívanějších funkcí (např. traverzování DOM), resp. částečná integrace toho základu, co mají společný nejpoužívanějších frameworky; šifrování kódu, implementace skutečných dědičných tříd atd... Já píšu hodně věcí ve formě objektových tříd a i když je to příjemné a přehledné řešení, ty klacky, co mi při tom JS hází pod nohy, si snad ani nezasloužím...

ad navigace - já se budu opakovat, ale znovu odkážu na odhad trasy Kladno-Rožnov (393 km), v němž se třeba mapy.cz dokáží seknout o tři čtvrtě hodiny, zatímco odhad TomToma sedí skoro na minutu. Takže to, co píšeš, platí, ale jen v případě, že ta data a váhy všech úseků jsou maximálně přesné.

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 18:47:25 [X] [D]
[17] O tom žádná... jen bude jistě hezké sledovat souboj webkitích prohlížečů mezi sebou a následně s Gecko jádrem. Dokáže ho Google protlačit svou vahou, nebo je to jen nějaká momentální úchylka jako třeba GoogleOS? :)

Jo, taky by se mi líbilo, kdyby v JS bylo integrováno "to nejlepší z jQuery a Prototype". Šifrování kódu (řekněme spíš jeho uzavření před čumilama) by se rozhodně hodilo i u PHP. BTW, ty si sobecky píšeš objektové třídy v JS a vůbec tě nezajímá, jak u toho ten prohlížeč trpí, co? ;)

Ad navigace: Pravděpodobně má navigace podrobnější informace o rychlostech na jednotlivých úsecích silnice než Mapy.cz, které, alespoň jak se mi zdá, vezmou naměřenou vzdálenost a vynásobí ji koeficientem K. Teď jsem ověřil na zmiňované cestě: http://jdem.cz/acs17 - kde vzaly pět a půl hodiny, to by mě fakt zajímalo :)

[19] (banan ) 02.09.2008, 18:52:40 [X] [D]
Souhlas, až na: " a kochám se výhledem do krajiny... " Kdo se kochá neřídí. Ženuška mi furt říká, ať se nekochám... MÁ KURVA PRAVDU!

[20] (Piki - WWW) 02.09.2008, 20:40:14 [X] [D]
Ľudia si žijú napriek všetkým medicínskym predpokladom a rovnako darmo budeš matematicky dokazovať ;-), trasu Praha, stredné Slovensko dokážem absolvovať s rozdielom 60-70 minút v závislosti na štýle jazdy. Empíria je empíria, akurát sa tá hodina trochu predraží, pretože ísť za 13l/100km a 7,5l je pri tých stovkách kilometrov trochu rozdiel a aj brzdové doštičky čosi stoja. Keď sa to vynásobí rokmi pravidelných jázd, hm, môžem si dopriať ten ušetrený deň-dva pekne preleňošiť.

Na základe pozorovania som zistil, že pes je zakopaný v rozhodnutí, či tých, čo idú (pre Čechov:jazdia) pred tebou 80-85km/hod systematicky (to je dôležité) predbiehaš alebo nie. Väčšina ľudí jazdí dlhé trasy nesystematicky a z toho pramení práve ten stále rovnaký priemer.

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 20:46:21 [X] [D]
[20] Ale my víme, že Slováci, ktorí idú, tak se vlastně vezou, protože kdyby šli, tak chodia. Taky pravidelně při cestách vlakem na hranicích přepřaháme a místo lokomotivy zapojujeme rušeň. :)

Ale to s tím stylem jízdy je zajímavé... Já je systematicky předjíždím, pokud je předjet mohu, což bývá občas problém. Pokud jede na rovné přehledné silnici 80-85 km/h, tak se pohybuje zhruba o 5-25 km/h pomaleji než je moje cestovní rychlost. ;)

[22] (Architekt - Mail - WWW) 02.09.2008, 22:23:51 [X] [D]
[10] Jak se říká: "Z hovna bič neupleteš." Souhlasím že současný vývoj je o něco lepší, ale asi jako: "A když upleteš, tak nezapráskáš." Přepracovat celé PHP do rozumné podoby by byla možnost, ale otázka je, jestli by to ještě bylo PHP. Mohli by "to" pojmenovat stejně, ale dostatečná zpětná kompatibilita by se asi stejně nekonala. A bohužel, když už by PHP konečně mělo smysl (nejen pro fandy do bug-reportingu vývojářům PHP), spousta lidí by neriskovala s "Novým PHP", ale přešla by na jiný a hlavně stabilní jazyk. Ostatně, spousta bývalých PHPčkařů už to udělala dávno. A když se podívám kolem, třeba na Python + Django, Ruby on Rails, .NET, Javu, atd., říkám si, jestli mám nějaký racionální důvod zůstat u PHP (krom toho že mi za to lidi platí), když bych mohl programovat pohodlně a efektivně...

[23] (Roman - Mail - WWW) 02.09.2008, 22:32:20 [X] [D]
Chrome som si prestudoval ten komix, naistaloval, povolil na keriu.. prezrel veci, pokochal, vyskusal zopar mojihc webov (jeden nezobrazil absolutne nic) uznal ze je to paradny browser vypol...

po 2 minutach na keriu vyskocilo ze sa installer pokusa spojit ...

tak som ho hned odistaloval. Co sa mi ma co aplikacia pripajat niekam ked uz je (vyzera byt) vypnuta.

[24] (klokane [openID] - WWW) 02.09.2008, 23:09:00 [X] [D]
K tomu drupalu, jestli chces mam napsany v pythonu skripticek kterym se nacpe XML do malickeho modulu v drupalu pres XMLRPC.

Proc XML to je jednoduchy. Z MyPhpAdmn je mozny skript vyexportovat jako XML. Pres XSLT napisu jednoduchou sablonu a tu podstrcim tomu skriptiku.

Exportoval jsem tim veskera stara oznameni na VH.

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 23:10:24 [X] [D]
[24] Pokud to bude umět naimportovat články včetně diskusí, tak to beru. Pokud ne, zůstanu u varianty "zmrazit" :)

[26] (klokane [openID] - WWW) 02.09.2008, 23:25:30 [X] [D]
[25] zkousel jsem jen nody, ale po male uprave by tam nemel byt problem poslat tam i komentare

Princip je totiz velice prosty:

import_create_node() {
$xn = simplexml_load_string($xnode);
$node = _vhi_import($xn);
node_save($node);
}

function _vhi_import($element) {
$node = new stdClass();
$vars = get_object_vars($element);
foreach($vars as $k => $v) {
// pokud existuje funkce ..x2n_ tak vola fci
if (function_exists('_vhi_x2n_' . $k)) {
call_user_func('_vhi_x2n_' . $k, $node, $element);
}
// cck - field
else if (stristr($k,'field_') !== FALSE) {
_vhi_field($node,$element,$k);
}
// jinak prirad primo hodnotu
else {
$node->$k = $v;
}
}
return $node;
}



A v pythonu potom :

for node in nodes:
try:
res = xs.importer.createNode(str(node),

[27] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 02.09.2008, 23:37:56 [X] [D]
[26] Jako strécu - moc hezký a plně chápu, že opravdu nešlo jinak, než mi to prsknout do komentářů v půl dvanáctý v noci... :)

Až někdy bude čas, tak se ozvi, já ti ukážu XML, co leze z Bloguje, a tu se staneš prvním známým člověkem, co to dokázal.

BTW: Komentář je taky jen node, ne? :)

[28] (klokane [openID] - WWW) 02.09.2008, 23:44:39 [X] [D]
[27] ne, komentar neni node

[29] (klokane [openID] - WWW) 02.09.2008, 23:50:37 [X] [D]
[27] jinak v podstate jen vytvoris php objekt konverzi z XML, a pak ho neservirujes drupalu pres node_save()

Jestli je to XML nejak rozumne strukturovany, tak by to mohlo jit :)

Podle dokumentace k API by k vytvoreni komenatre potrebujes cislo nodu, coz by nemel byt problem, kdyz ho predtim vytvoris :)

[30] (pankreas - WWW) 03.09.2008, 00:18:08 [X] [D]
[21] Ano ano, jeste z federalni ligy si vzpominam na ten slavny fotbalovy klub Rusen Kosice:-)

[31] (MiKee - Mail ) 03.09.2008, 00:46:29 [X] [D]
[0] No, mě především zaujalo (alespoň to je jedno z velmi viditelných ( = marketingových) lákadel), že Google Chrome bude mít "tlačítka" panelů hned nahoře!!! No považte, to je pecka!!!

[1] odhad 2:02, finále 1:54 a to je "plus mínus 2 minuty"? To mi, pane nějak neštymuje. Jestli to nejsou nějaké moc vykutálené hry...

[2] "to s tím oslem jsem neznal": Vida, a máme tady hned chybu, správněji by mělo být "to s tím oslo jsem neznal". ;-)

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.09.2008, 02:27:43 [X] [D]
31 Jo, jasně, to je fakt pecka... mezi voči. Koho napadlo, že do místa, kde NIKDY NIC není, dají lištu s panelama úplně nahoru, tam co je (nezajímavý) titulkový pruh?! Já si navykl dávat si přesně na to místo WinAMP. Mám ho tam osm let. Bez problémů. Pak přijde Google se svou inovací a zasune si lišty pod WinAMP. Tenhle boj NEMOHL vyhrát.

Já chápu, kucí, že vám to myslí out-of-the-box, ale zkuste popřemýšlet, jestli by zaběhnuté zvyklosti v operačním systému neměly být dodrženy...

[33] (rony [openID] - Mail ) 03.09.2008, 08:44:40 [X] [D]
[32] a ja som miesto chromovania radsej spal :-) a dnes rano vstal a precital si vase chromove reci :-)

[34] (Misha [openID] - WWW) 03.09.2008, 09:20:28 [X] [D]
GPS - snažil jsem se hledat alespoň náznak toho algoritmu ETA, ale bez úspěchu. Z toho co jsem vypozoroval, bere přístroj do úvahy "dnešní průměrnou rychlost na tomto typu silnice". Jezdím stejnou 80km dlouhou trasu, plno vesnic a přes den kamiony. Když jedu první polovinu pomaleji třeba kvůli koloně kamionů (pod průměrem jak bych jí měl jet), tak mi GPS automaticky napočítá i druhou polovinu pomaleji, naopak pokud jedu rychleji (v noci), tak i druhou polovinu mám nadhodnocenou.

[35] (Solvina - Mail ) 03.09.2008, 09:31:29 [X] [D]
[32] Nebyl by screenshot? Nějak si to neumím představit.

[36] (rony [openID] - Mail ) 03.09.2008, 09:47:39 [X] [D]
[32] a [35] mozno toto napovie: http://kryl.info...ni-pohled-01.png

[37] (Solvina - Mail ) 03.09.2008, 09:55:58 [X] [D]
[36] Mě šlo o ten Winamp.
Nějak nechápu, kde ho AD má zasunutý a jak mu ho z tama Chrome (neúspěšně) zkusil vyšpárat.

[38] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.09.2008, 10:10:38 [X] [D]
[35][37] Jasně že by screenshot nebyl. Ta kokotina už je v prachu a znovu to instalovat nebudu. Ale představ si to takhle: Používám víc monitorů a maximalizovaná okna aplikací, takže mám nahoře titulkový pruh okna. Pustím si WinAMP a minimalizuju si ho do uzoučké nudle, kterou si přichytím na horní okraj obrazovky tak, že ho mám a) po ruce b) mezi titulkem a trojicí ikon vpravo.

A na rady typu "nepoužívej maximalizovaná okna aplikací" mám prostou odpověď: Nepoužívej Chrome!

[39] (Solvina - Mail ) 03.09.2008, 10:19:41 [X] [D]
Ok, mě šlo o ten "titulkový pruh okna". (Jak vypadá GChrome ví dneska ráno už přece každý netový metrosexuál! Díky recenzi na Živě!)
---
Ale tak to mý být. V nelítostném světe software přežije jenom ten nejsilnější a GChrome byl potrestán za faul, takže WinAmp vs Chrome: 1:0!

[40] (Roman - Mail - WWW) 03.09.2008, 12:41:54 [X] [D]
IMAO, Chrome si do roka a do dňa (a možno ešte skôr) urve veľký kus z koláča rozšírenosti internetových prehliadačov, zároveň si vytvorí najväčší botnet v dejiných internetu a všetci sa môžeme len modliť aby fungovalo to ich "don't be evil..." ;-/

[41] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.09.2008, 12:44:21 [X] [D]
[40] Já ti nějak nevím. Četls Chrome EULA?

11.1 K Obsahu, který odešlete, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím si ponecháváte autorská práva a jakákoli jiná práva, která ohledně tohoto Obsahu vlastníte. Odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování, veřejné prezentaci a šíření jakéhokoli Obsahu, který předložíte, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím.

11.2 Souhlasíte s tím, že licence zahrnuje právo společnosti Google zpřístupnit tento Obsah jiným společnostem, organizacím nebo osobám, s nimiž má Google smluvní vztahy v oblasti publikačních služeb a používat tento Obsah v souvislosti s poskytováním těchto služeb.

Nějak nevím, co si o tom mám myslet :)

[42] (pankreas - WWW) 03.09.2008, 13:45:49 [X] [D]
[41] Az se jednou Temny pan prohlasi, to bude place! Jejda - co to slysim - jeden google vladne vsem...

[43] (Roman - Mail - WWW) 03.09.2008, 13:47:34 [X] [D]
[41] Nuž. Dáta o užívateľoch, ich záujmoch a správaní sú na webe v súčasnosti tým najcennejším bohatstvom. A ako vidieť z úspechu rôznych facebookov, strata súkromia jednotlivca ako odmena za využívanie služby ľudom vo všeobecnosti až tak nevadí. Nemôžem im to ale vyčítať, ak by som mal tie pravidlá písať ja, tiež by som si tam dal podobnú klauzulku.

[44] (Martin Hassman - Mail - WWW) 03.09.2008, 23:03:57 [X] [D]
[41] Také nevím, ale dle http://twitter.com...uses/908538225 to změní.