Zajíci, lišky a tenký klient

Každý, kdo hodlá prorokovat budoucnost informatiky, si zadělává na pořádnou ostudu. Jediné štěstí bývá často to, že si na ta proroctví v budoucnu nikdo nevzpomene... Takže to je vlastně docela slušná práce, u níž není třeba nést následky vlastního blábolení.

Jedním z programů na kazetě Horizons u ZX Spectra byl i program, který ukazoval známou matematickou úlohu s populací zajíců a lišek. Zajíci se množí a množí. Jak přibývá zajíců, začne přibývat i lišek, protože mají co žrát. Populace zajíců se pak začne snižovat (dojde tráva a přemnoží se lišky). Jak zajíců ubývá, začne pomalu ubývat i lišek. A jakmile klesne počet lišek pod určitou hranici, začne zas zajíců přibývat, což přinese víc potravy pro lišky a cyklus probíhá znovu a znovu a znovu...

V roce 1994 dělal můj známý Zdeněk M. správce sítě na úřadu práce. Od něj jsem se učil základy správy Novellu a od něj jsem měl i tehdejší informační prameny č. 1, tedy Bajt, PC World a Chip.

Všechny tři časopisy psaly o tom, že trend vývoje je jednoznačný, že vše směřuje k takzvanému "síťovému počítači", tedy k bezdiskovým stanicím, které nemají vlastní datové úložiště, vše si berou ze serveru a v podstatě jen fungují jako takové inteligentnější terminály.  Dnešními slovy: Tlustý klient (tedy klient, který přímo provozuje aplikace, byť si je načítá ze sítě, bootuje ze sítě a data ukládá na síť).

Zdeněk vyprávěl, že dokonce nějaké takové experimenty na ÚP prováděl...

Bylo to logické, protože pár let předtím byl HW tak drahý, že se vyplatilo postavit jeden pořádný centrální server a uživatelům dát jen terminály za zlomek ceny. Tedy dnešní terminologií řečeno – tenký klient. Pak HW zlevnil, takže se začala vyplácet  diverzifikace výkonu tím, že se rozdaly uživatelům (relativně) výkonné stroje.

Uplynulo několik let a síťové počítače se stále nekonaly. Asi vývoj potřeboval dělat zrovna něco jiného... Nejen že disky z pracovních stanic nemizely, ale objevovaly se čím dál větší, rychlejší a silnější.

V roce 1998 měl ve firmě, kde jsem dělal (1500 lidí) každý svůj výkonný počítač a servery sloužily jen jako datová úložiště. Na druhou stranu, moje matka, která dělala v té době mzdovou účetní u Telekomu, pracovala na nějakém běsném i386 stroji, kde běžel DOS a terminál s protokolem ZMODEM. Ona účetní aplikace běžela na serveru v Praze – tedy ultratenký klient jak když vyšije. Ale síťové počítače? Bezdiskové stanice? Kdepak, opravdovým hitem začaly být notebooky. Čím nadupanější, tím lepší.

V roce 2002 nebylo po síťovém počítači v praxi stále ani vidu, ani slechu. Počítačové časopisy psaly pro jistotu o něčem jiném, tuším že o spotřební elektronice. Dokonce ani o tenké klienty nikdo nestál. Železo tak zlevnilo, že každý picmoch mohl mít na stole vlastní silný stroj, tak na co nějaké klienty, tlusté nebo tenké...?

V roce 2006 už stál solidní hardware naprosto směšné částky, takže nebylo problém stavět velmi výkonné servery a silnou síťovou infrastrukturu. A když jsou ty prostředky na silné servery a silné sítě, tak mají lišky co žrát... tedy pardon, tak je načase uzavřít kruh zase nějakým hezkým proroctvím o budoucnosti počítačů.

A ta je, samosebou, i v roce 2008 v tenkých klientech, vy moulové! Aplikace budou přeci na silných výkonných serverech (Google, že...) a osobní počítač bude vlastně jen takový systém s prohlížečem, kdo to nechápe a nevěří tomu, ten je zpátečník a bloud.

Odhaduji, že do tří, čtyř let zase přijdou počítačová periodika s ideou netcomputeru coby tlustého klienta, silného výkonného stroje, schopného interpretovat nejnovější JavaScriptové aplikace, co bude bootovat ze SSD... A na druhé straně zajíci technologického pokroku učiní potravu pro lišky uživatele tak lacinou, že mainstream rozhodně nebude mít důvod držet půst a místo výkonného a všestraného PC kupovat nějaké tenkosti.

Docela by mě zajímalo, jestli ti redaktoři, co prorokují budoucnost v tenkých klientech a mobilních telefonech apod. svým proroctvím věří. Asi by se divili, kdyby někdo příští rok přišel, sebral jim jejich PC a místo toho vrazil, řekněme, nějaký mobilní PC či Asus E-e! s prohlížečem a datovým tarifem "Vodafone 15 Kč za megabajt" a řekl: Tu máš a piš, pozítří potřebuju pět normostran o budoucnosti výpočetní techniky.

V zásadě tím jenom chci říct, že vývoj IT probíhá ve stejných cyklech jako výše zmíněný život lišek a zajíců a že jediné proroctví, na které bych si vsadil, je to, že "mainstream se nevychýlí ani k tenkým klientům, ani k tlustým klientům, ale bude dál pokračovat v trendu vyšší výkon za míň peněz s menší spotřebou". Na masový nástup tenkých klientů teď není infrastruktura, a až bude infrastruktura, tak nebude důvod.

Však počkejte, za patnáct let uvidíte sami! :)

Dne 3.09.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Jiří Tvrdek - Mail - WWW) 03.09.2008, 20:34:09 [X] [D]
Souhlasím s článkem. Už jen při představě, že si spustím PC s nějakým základním systémem a všechny aplikace mi poskytne všeobsažný OS Velkého bratra, mi vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Nemám důvěru ani k Windows Vista, natožpak abych měl důvěru v Google, který si v EULA dovolí orwellovské formulace typu „Odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci...“ Jsem paranoik, že mě takovéhle věci děsí?

[2] (phaeton - Mail ) 03.09.2008, 21:16:07 [X] [D]
s článkem souhlas, to ani. ovšem ono to tlustý/tenký platí asi jak kde. vím že třeba v bankách se používá hodně - co jde, to je tenté, tlusté mají jenom správci systému a jim podobní lidé. sice pěkný řešení, ale když padne server který není nijak zálohován...no, není to sranda :)

[3] (Radek Hulán - Mail - WWW) 03.09.2008, 21:57:29 [X] [D]
Tenký klient není nesmysl, ale je to buď enterprise řešení (terminály), anebo počítač pro naprosté začátečníky, kterým stačí email a browser.

Většina pokročilejších uživatelů ovšem potřebuje stále větší výkon, disky, lepší grafické karty. Stačí si koupit běžný foťák, co umí RAW režim, a hned je NUTNÝ quadcore procesor na slušné zpracování fotek. Stačí si stáhnout pár HD videí z netu (1080p) a hned je 1.5TB diskové pole malé. Anebo zkusit editovat video z H.264 kamery...

Zatímco dříve šlo s mizerným singlecore a 1-2GB RAM přežít, dnes bych bez quadcore, Vista x64, RAID-5 a 8GB RAM umřel neustálým čekáním, než nějaká operace doběhne.

A server i v tom opravdu nepomůže.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 03.09.2008, 22:32:39 [X] [D]
[3] Ehm... píšu o MAINSTREAMU. Tedy ne o enterprise řešeních, ne o začátečnících ani o zpracování videa či grafiky. Viz ten odkazovaný slint na Živě: "Masový počítač budoucnosti". Masové použití IT opravdu není ani enterprise, ani začátečník, ani fotky v RAW. Představ si je jako, hmmmm... jako třeba právníky. Nějaké ty smlouvy, nějaké ty rešerše, databáze klientů atd. Prorokovat tady "tenký šmejd" jako technologii budoucnosti mi přijde úsměvné.

PS: Běžný uživatel nepotřebuje RAW formát a potřebovat ho nebude, vzhledem k tomu, že sebelepší a sebedetailnější RAW nikdy nedonutí lidské oko vidět víc než těch obligátních cca 20.000 chromatických barev, 300 odstínů šedi a jednu úhlovou minutu minimálního zorného úhlu. Jediný, kdo RAW opravdu potřebuje, jsou ti, co dělají profesionální zdrojové fotky pro další použití. Na mainstream, tedy fotky dětí, aut, počítačů, audiosouprav či moře, je HQ JPEG víc než dostatečný, minimálně do doby, než se začnou rodit lidi s truecolor viděním. ;)

[5] (VfB ) 04.09.2008, 00:00:03 [X] [D]
[4] já myslím, že Rado vidí rozdíl mezi sebou a běžným davem (teď nemluvím o velikosti a barvě intimních partií) ale prostě potřebaval záminku, aby mohl zdělit celému světu, že má Visty x64 a quadcore

[6] (Radek Hulán - Mail - WWW) 04.09.2008, 00:15:30 [X] [D]
[4] o tom RAW není.. V RAW můžeš zprasit fotku a cokoliv na ní přesto změnit ve speciální aplikaci (nasvícení, doostření, změna křivek, barev, přepálených míst, atd.), zásadně bez ztráty kvality či kresby, což v JPEG nejde nikdy. To je zcela jiný svět :-)

Zprasený JPEG je zprasený JPEG, ale zprasené RAW znamená, že z toho stále může být kurevsky hezkýh JPEG :)

I průměrný uživatel potřebuje RAW, když mu někdo vysvětlí, jak obrovské to má výhody.

[7] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 00:33:03 [X] [D]
[6] Operace jako "doostření" jsou v přímém rozporu s "bez ztráty kvality či kresby", protože jsou, abych tak řekl, "degenerativní", pokud jsou prováděny v diskrétním prostoru, ale to jistě víš. Jediný důvod, proč použít RAW, je ten, že obsahuje redundantní množství informací, takže ti dá jistou naději, že degenerativní operace, jako je to doostření či změna barevných křivek, nebudou mít tak viditelný vliv. Tedy ne že nemají vliv, ale vliv není vidět. :)

Ale znovu opakuju: Běžný uživatel nepotřebuje na to, co fotí, RAW a ani potřebovat nebude. Pokud by ta potřeba byla, tak by foťáky ukládaly v lossless truecolor TIFFu a všichni by to nadšeně používali. Ale běžný uživatel neuvidí rozdíl mezi JPEGem a PNG, zato uvidí rozdíl mezi tím, že se mu na kartu vejde 800 fotek nebo 70 fotek. Hádej co si vybere a hádej, kde bude v žebříčku důležitosti faktor "můžu si tu 5mpix fotku doma doostřit, než ji dám v rozlišení 640x480 na web jako 70% JPEG" :)

A BTW: Zprasená fotka je zprasená fotka, ať je v JPEG nebo v RAW. :)

[8] (White Dog - WWW) 04.09.2008, 00:33:07 [X] [D]
[5] Taky mám ten dojem :-)

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 00:58:04 [X] [D]
[8][5] Ale notak... To jistě ne. Radek ví, že mi je srdečně jedno, co má doma, a že tu nemusí dělat nějaký mimoděkovský namedropping či branddropping a mezi řečí nenápadně ukazovat, že má to či ono, a já věřím, že to nedělá. Při své inteligenci je mu jasné, že renomé si člověk nezíská tím, co má doma a jaký používá systém, ale tím, co umí.

Takže bych řekl, že jste trošku předpojatí. Radek jen konstatoval, že rozvoj je nezadržitelný a nároky aplikací i uživatelů stoupají, takže pokud chce člověk mít z práce s počítačem požitek, měl by používat moderní HW a SW.

V tom má pravdu, protože dnes není moderní SW a HW nijak zvlášť drahý a může si ho dovolit i člověk s průměrným příjmem. Takže je opravdu nesmyslné předpovídat, že budoucnost patří "tenkým klientům".

[10] (karf [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 01:06:33 [X] [D]
[6][7] OT: RAW má podstatné výhody pro každého, kdo chce maximalizovat kvalitu fotky, což jsou hlavně tzv. fotoamatéři, pro masy opravdu ne. Nicméně já třeba pracuju s RAWy už pár let a to mám jen ubohé P4. Co si teď počnu, když vím, že to je vlastně nemožné...

Článek pěkný, tenkého klienta se už asi fakt nedočkáme, ale to nevadí, vizionáři dnes mají i jiné modly - třeba bájný "webový OS" :)

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 01:15:23 [X] [D]
[10] "Webový OS" ještě žije? :) Proboha! A kterej konkrétně? Už asi tři roky čtu, že už je za dveřma, tuhle jsem dokonce šel nečekaně otevřít - a furt nic...

OT: RAW není žádná novinka, jen na něj dřív zkrátka nebylo dost paměti, tak se používal opravdu jen tam, kde byl potřeba. Dneska je paměti dost, dnes ho může použít každý, i když ho nepotřebuje. To je jako se software - naprosté většině běžných uživatelů by stačil, řekněme, Photoshop Elements nebo Paint.NET, ale to ne, to oni musí mít plný (upirátěný) CS3... :)

[12] (White Dog - WWW) 04.09.2008, 01:49:00 [X] [D]
[9] Jen aby nedošlo k omylu. Na rozdíl od spousty jiných proti RH nic nemám, jeho styl sebeprezentavce mi nevadí a jeho web jsem i četl, a docela rád. Jen na mě komentář v této diskusi udělal jakýsi dojem, shodou okolností stejný, jako na někoho jiného. Dál se k tomu odmítám vyjadřovat.

[13] (David Grudl - WWW) 04.09.2008, 01:50:04 [X] [D]
[3] jojo, vidím, že jsme řešili stejné problémy.
Také, když jsem si stáhl z netu porno v HD kvalitě (1080p), tak se to na pomalém počítači tak škubalo, že jsem málem umřel dřív, než se mi tlustý klient udělal!

[14] (Radek Hulán - Mail - WWW) 04.09.2008, 09:28:14 [X] [D]
[12] myslím, že je každému u prdele, co má kdo za počítač. Dnes je to záležitost pár (desítek) tisíc Kč, i high-endový stroj ;)

"Chlubit" bych se mohl tím, že mám hezky uspořádané kabely ve skříni :-)
http://hulan.cz/temp/sestava.jpg

[15] (bzum - Mail ) 04.09.2008, 09:41:38 [X] [D]
nema nekdo doam ony stare casopisy v papirove podobe?

ja jsi vzpominam hned na nekolik futuristickych predpovedi, nekdy kolem roku 1996 jsem napriklad cetl o budoucnosti pevnych disku, podle clanku melo byt roku 2001 vyreseno holograficke ukladani dat a od roku 2003 bezne komercne dostupne, a taky nekdy kolem 2006 mela byt komercne dostupna moznost ukladat data do biologicke hmoty :)

vlastne kalsicke plotny u disku byli podle clanku uz skoro mrtvna neperspektivni technologie... dnes je uz nekolik let mrtva a ani o tom nevi:)

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 10:45:05 [X] [D]
[9] Kurva, selfpwn. Samosebou že při jeho inteligenci. To je tak, když to člověk pětkrát přepisuje. Původně bylo Radek jistě při své inteligenci ví...

[17] (Roman - Mail - WWW) 04.09.2008, 10:52:30 [X] [D]
[13] Tenké klienty sa možno hodia na enterprise solution.. predsa len na nich tie handry lepšie vyzerajú, ale doma mám radšej poriadny kus hardware.

[18] (Solvina - Mail ) 04.09.2008, 11:07:02 [X] [D]
[13]Nestojí(!) otázka jestli budoucnost je spíš v tlusté nebo tenké klientce?

[19] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 11:11:44 [X] [D]
[18] Těžko říct. Měli bychom to všichni udělat jako David, stáhnout si nějaké 1080p HD porno ("Há Dé Péčko") a prozkoumat to...

[20] (Solvina - Mail ) 04.09.2008, 11:19:15 [X] [D]
Ok, 1080p(íčí) už bude dost reprezentativní vzorek.
---
Jinak Živě mě fascinuje - na Lupě mi ty jména občas něco řeknou, Živě pro mě je anonymní a furt si drží stejnou uroveň, ačkoliv se dá předpokládat, že ta redakce se už několikrát obměnila.

Navíc na Živě mám pifku: Zkoušel sem se podle jejich návodu naučit Delphi a víte co? Furt to neumím, nefunguje jim to!

[21] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 11:20:11 [X] [D]
[15] Kdesi ve sklepě ležej...

V roce 83 zas tvrdili, že počítače budou na bázi supravodivých prvků. V 90. letech byl médium budoucnosti ZIP drive a Bernoulli disky. Předpovědi se lišily podle momentální módní vlny... :)

[22] (Richard - Mail ) 04.09.2008, 11:42:51 [X] [D]
[19] HD porno? Oni do toho fakt sli? Vzdyt pornoprumysl tvrdil, ze na HD (BD, HD-DVD) nechce prejit, ze to je az moc detailni a ze nektere veci pujde tezce maskovat...
Je to treba prozkoumat...

[0] Jo, to si pamatuji, ze ty prognozy o tenkych klientech jsem konfrontovali s Jirkou Hlavenkou uz hodne davno. V enterprise sektorech (napr. banky) je to ale jasna vec, mainstream to vazne nikdy nebude potrebovat... Teda aspon ne my... Mozna nase praprapradeti si ale budou tukat na celo, ze jsme pouzivali nejake disky...

[23] (Radek Hulán - Mail - WWW) 04.09.2008, 13:41:15 [X] [D]
[22] HD porno je nuda, není tam prostor pro představivost! :)

Jinak hromada HD filmů, legálně ke stažení z rapidshare, zde:
http://www.war-forum.net...7.0.html

A na to člověk potřebuje opravdu velký externí NAS.

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 04.09.2008, 14:01:04 [X] [D]
[23] A já slyšel, že v HD pornu je prej piču vidět!

[25] (LuKo ) 04.09.2008, 17:59:11 [X] [D]
[3] Tak nevím, buď žijete v nějaké jiné dimenzi, nebo máte neuvěřitelnou smůlu na aplikace. RAW používám již několik let, bez problémů na notesu se singlecore cpu, na 1 GB RAM, při spůštěném nenažraném FF a na WinXP32. Na ukládání mi stačí 40 GB disk. Péčka se na to vejde dostatek a jak už jste tu zmiňovali, horší kvalita není vždy na škodu ;-) Filmy nestahuju z Warezu, ale kupuju si je na DVD nebo na ně chodím do kina :-)

[26] (MiKee - Mail ) 05.09.2008, 01:19:55 [X] [D]
[16] No a já už jsem ze zdejší arogance tak vystresovanej, že jsem si hned řekl, že jde jistě o skrytý vtip, na který když konkrétně upozorním budu Arturem a jeho fanklubem okamžitě označen za nechápavého, budu vystaven na pranýř, zmuchlán, rozcupován a spopelněn a poté podán pro výstrahu všem Arturovi na stříbrném podnose se sklenkou chlazené minerálky... :-o
Ale že to byla opravdu chyba, to mě při jeho inteligenci ani ve snu nenapadlo...

[27] (MiKee - Mail ) 05.09.2008, 01:31:39 [X] [D]
[13] No, já tedy nevím, já zdaleka nemám tak dobře vybavený počítač jako Radek nebo ten Grudl. Takže si pouštím raději jenom takové ty staré, základní pornofilmy. Ale i tak mi někdy cuká. V Longhornu.

[26] No to jsem tomu nasadil. "...pro výstrahu všem Arturovi..." Ne, neptejte se mne, co jsem tím myslel. Přece nejste tak hloupí, abyste na to nepřišli sami!?

[28] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 05.09.2008, 09:57:34 [X] [D]
[26][27] Ech...? A zkusil sis nějakou hezkou léčbu dle spisku páně Batisty? ;)

[29] (danaketh - Mail ) 05.09.2008, 14:45:38 [X] [D]
[14] Máš na to copyright nebo to uspořádání můžu obšlehnout? S kablíky se potýkám neustále :)

[30] (Bochi - WWW) 05.09.2008, 16:23:23 [X] [D]
[15] Pevné disky už jsou opravdu přežité, tedy jako principiální myšlenka ukládání dat, jednotlivé technologie zápisu a čtení dat a výroby aktivní vrstvy prodělaly za posledních 10-15 let slušný pokrok. Přitom už jsou tu technologie jiné. Sice třeba holografické, organické nebo molekulární paměti nejsou ve stadiu komerční dostupnosti, ale to je podle mě hlavně proto, že se výrobci snaží z aktuálních technlogií vyždímat maximum a prodlužovat jejich životnost co to dá. Obecné zamyšlení na toto téma viz http://viktor.johanesville.net...t/

Pokud jde o ty časáky, rád bych vám je poslal, ale po létech jsem dělal "jarní úklid" a v červnu jsem dal do sběru snad dva metráky Chipů, PC Worldů, Bajtů, I4U, CADů atd. Škoda. Nechal jsem si jen pár "historických vzorků".