Comeback, který se nedostavil

Odpověď na otázku "To fakt v Česku neumíme natočit dobrej sitkom?" zůstává stále kladná.

Comeback jak ho vidím já...

Varování: V oblasti tvoření sitkomů jsem diletant. Nevím jaká jsou pravidla pro výstavbu děje, nevím co musí být v každém sitkomu, nic mi neříká Dvanáctero scénáristických zásad a o zákonitostech sitkomu jsem nikdy neslyšel. Nebyl jsem proškolen, takže mi tyto jemné nuance unikají a nemohu je na Comebacku obdivovat. Z téhle neznalosti pramení i můj postoj k sitkomům, který by se dal nazvat diletantským, až primitivně barbarským. Já totiž nedokážu náležitě ocenit, že seriál dodržuje šest pravidel komedie, že je formálně dokonalý, má 3 gagy každých 90 sekund či že je Opravdu Prvním Českým Sitkomem Amerického Střihu. Je mi jedno, jestli to, na co se dívám, dodržuje formální znaky žánru nebo ne, zajímá mě jen výsledek: Líbí nebo nelíbí? Nezapomeňte: Jsem diletant, mohu si to dovolit. A z tohoto úhlu pohledu přistupuju v následujícím textu k Comebacku.

Viděl jsem tři díly – první, druhý a pátý. Další vidět nehodlám; záměrné sledování takového seriálu je pro mne ztráta času.

Comeback je po mém soudu (a já soudím dle srovnání se současnou světovou produkcí, protože ji znám, a tak soudit mohu) zoufalý a málo vtipný sitcom třetího řádu s matnými hereckými výkony, topornými dialogy, podivnými postavami a nepříliš povedenými gagy. Přesto je pravděpodobně tím nejlepším pokusem o sitkom na českých televizích za posledních mnoho let – což je smutné.

Chápu Pixyho radost z toho, že Comeback není zas tak hrozný, ale nesdílím ji. Opravdu se nedokážu radovat z maličkostí, když je pro mne celek nestravitelný. Rozumím námitce, že Comeback nelze srovnávat se současnou světovou špičkou v žánru, ale neshledávám ji relevantní pro své hodnocení. Já se neptám, proč u nás, obrazně řečeno, nevypadá Škodovka jako Porsche; to mě ani nezajímá a je mi to jedno. Pro mne je důležité, zda mám šanci si to Porsche koupit a s ním tu Škodovku srovnávat. A já tu šanci mám.

Stejně tak u Comebacku. Špičkou v žánru jsou v současné době pravděpodobně HIMYM a BBT. A mě po pravdě řečeno nezajímá, že Comeback je skoro tak dobrý jako staré sitkomy z 80. let, ale ptám se, proč bych se měl dívat na pokusy o něco, co vypadá jako něco jiného před dvaceti lety, když mám možnost sledovat současnou "špičku v oboru"?! Nevidím důvod, proč poslouchat agrometalové fláky z 80. let v podání místní tancovačkové kapely Diesel, když můžu poslouchat originál nebo současný světový rock. To nemůžeš srovnávat, Frištenský... Proč bych nemohl? Proč bych nemohl srovnat vlašák z nádražního bufetu s lahůdkovou šunkou, když si mohu koupit obojí?! Proč bych měl jásat nad olezlým vlašákem jen proto, že v tom bufetu mají ještě chlupatou tlačenku, proti které je ten vlašák delikatesa?

Jediným důvodem, proč by měl člověk s přístupem ke kvalitní současné produkci sledovat národní variantu Comeback a nedat přednost o sáhy lepšímu sitkomu americké provenience, by mohly být lokální kulturní a společenské odkazy v ději. Pokud, a to je podmínka sine qua non, by byly vtipné. Což v Comebacku nejsou. Hložek s Majdalenkou, Apolenkou i Veronikou bylo něco tak dementního, že by i vůl zaplakal. Karel Gott, který po sto padesáté "hrál" sám sebe (originelní!), byl v ději druhé epizody naprosto neústrojný, trčel z ní jak bolavý palec a jeho nesmyslné blekotání mouder jak ze Šimáčkova Čtyřlístku, které podivným hnutím mysli přešlo v křečovitě nenucené upozornění na terč, určitě vyhraje cenu za Oslí můstek roku. (Zrovna tak přeju Comebackovskému týmu cenu TýTý v kategorii Nejzbytečnější využití Karla Gotta.)

Je jedno proč tam podobné voloviny jsou, kdo za to může ani kdo za to nemůže – jsou tam!

Ani figury nejsou o moc lepší. Postava Ozzáka je dobrá a asi z celého Comebacku nejlíp zahraná. I když – může mi někdo vysvětlit, proč drsný rocker omdlí, když vidí Gotta? To nebylo ani doslovné ani hyperbolické, to bylo stejně hysterické jako ten kluk, co řval "Držte mě, já padám" v komedii Ať žijí duchové. Ale to bylo pro děti...

Hned za Ozzákem je dcera Iva, ta má potenciál na to, aby glosovala 80. léta jazykem roku 2008. Čert ví, proč to nedělá. Sousedovic kluk Lexa by byla dobrá protiváha té dcery, kdyby holt nebyl trapná karikatura něčeho – hiphopera se slabostí pro metal? Jeho sestra je neviditelná, ale vtip, založený na neviditelnosti, byl ukrutný. A to nejhorší: Matonohova figura je naprosto nevěrohodná. Nejsem s to mu věřit Tomiho Paciho, který boural Sopoty a tykal si s Karlem i Standou. Kdyby byl opravdu Muž Jednoho Hitu z 80. let, tak se svým typem dělá dnes spíš taxikáře a ne zadluženého majitele obskurního krámku. A pokud je to takový dřevák, jak ho Matonoha hraje, tak mu nevěřím, že byl kdy takový ruler, jak z něj reklama a promo dělají. Jak tohle uťáplý NIC mohlo bejt kdy hvězda? A hlavně: Jak by se mohlo stát, že by TOHLE zažilo comeback?!

Tyto věci (a nejen ony) způsobují, že je pro mne Comeback nevtipný a nevěrohodný. Další ho činí nesnesitelným. Do té druhé kategorie bych zahrnul následující: Herci v Comebacku neumí zahrát sitkom. Nejvýrazněji to je vidět v těch chvílích, kdy zní "smích publika". Obličeje herců na ty dvě, tři vteřiny většinou zcela zmrznou a čiší z nich jasné sdělení: "došlo nám tu k vtipu". Na druhou stranu – když se v Comebacku objeví vtip, je vyvařen ad nechutnum et doslovnum. Viz ten Hložek. Gagy nepřicházejí s lehkostí a efektem blesku z čistého nebe, ale často toporně klopýtají dějem někdy i desítky vteřin před tím, než se odehrají, snad aby i ten největší Josef pochopil, že se odehrálo cosi absurdního, a mohl se zasmát. Nejen opakovaný vtip není vtipem, ale v Comebacku není vtipem ani očekávaný vtip.

Dobrý sitcom dělají detaily. Když v HIMYM Barney řekne: "To dám na svůj blog", tak se miliony lidí podívají na Barneyho blog a najdou to tam. Když je odhaleno, že Robin byla v mládí "teenage pop star", tak je k tomu dokonalé retrovideo na Youtube a profil na Myspace. Nova má domény www.tomipaci.cz i www.udvouakordu.cz a co na nich je? PR(d)!

Jasně. Mají málo peněz. Jasně. Chápu. Beru. Rozumím. Jenže právě tyhle detaily způsobují, že třeba do HIMYM dokážu vstoupit a představit si, že přijdu do MacLaren's a řeknu "Have you met... me?", ale Comeback zůstává za sklem. Nevěřím mu. A to je u sitkomu problém – aspoň pro mne, sitkomového diletanta. Je to taková sitkomová obdoba albánského viru: "Jsme chudý sitkomový tým. Děláme sitkom sice staromódní, ale český, a měli jsme na to školení, takže je opravdu opravdový sitkomový! Bohužel, pro samé dodržování pouček a zápolení s rozpočtem a produkcí se nám už nevešel do výsledku žádný pořádný humor. Domyslete si ho, prosím... Nebo se nezastavíme před ničím a budeme vydávat další a další PR o tom, jak jsme krutě vtipní!

Děkuji, o Comeback nemám zájem. Nemám důvod lézt ke kováříčkovi jen proto, že je ze stejné vesnice jako já, když mohu za špičkovým kovářem... Ale uznávám, že většinová populace, závislá na tom, co jí české televize nabídnou, to může vidět jinak. A rovněž bez jakýchkoli ústupků rád řeknu, že přijít s Comebackem Nova před deseti lety, tak by dnes jistě patřil mezi citovanou klasiku. Bohužel, přišla s ním až teď, takže za deset let z toho bude, odvažuju si říct, jen "pokus o sitkom, který dopadl líp než Nováci a Horáci".

privátní resumé: Comeback je na můj vkus přehypovaný sitkom (slibovaný černý humor ani překračování mezí se nějako nekoná, pokud tedy tou mezí nejsou dveře od ordinace), v němž mi chybí jakákoli uvěřitelná motivace a zápletka. Nenašel jsem nic, co by mě přesvědčilo, že bych se měl příště dívat zas, nic, co by mě zaujalo, nedokázal jsem si vytvořit k postavám vztah, potřebný k tomu, abych je chtěl vidět znovu. Těch pár vtipných replik (ano, asi třikrát jsem se usmál a jednou zasmál nahlas; scénáristi zjevně umí napsat i fór, který produkce nezabije) to nezachrání. A odmítám přijmout jako argument pro sledování, že to je to nejlepší, co v Čechách dnes může vzniknout – možná to je pravda, ale rozhodně to není důvod, abych se na Comeback ještě někdy dobrovolně díval!

Kvůli tomu neodhlásím internet a nesednu před televizi...

PS: Abych předešel otázkám a dohadám stran mého vkusu, tak jen stručně nastíním své Comedy Score: Big Bang Theory ++, HIMYM ++, MNIE +, Přátelé +, Červený trpaslík ++, Pythons ++, Jistě pane ... +, Simpsons +, Futurama ++, South Park +, IT Crowd ++/-, Kancl --, Black Books -.

Dne 17.09.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Pk. ) 17.09.2008, 14:33:56 [X] [D]
Dej jim šanci. První tři série Simpsons také za moc nestály.

Přes všechny nedokonalosti mne Comeback prostě baví. Osobně bych jej zařadil někam na úroveň slabších dílů HIMYM a IT Crowd. S BBT a Přáteli srovnání skutečně nesnese, ovšem druhá série BBT tu ještě není, že.

Podtrženo, sečteno - dokud to nebudu muset stahovat a poběží mi to přímo přes internet, mají mých 20 minut týdně poměrně jistých.

[2] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.09.2008, 14:42:02 [X] [D]
[1] Nesouhlasím s tím, že "první tři série Simpsons za nic nestály"... Naopak. Ale to je jedno. Důležitá je pro mne otázka: Líbí nebo ne? Směju se nebo ne? U Comebacku se směju minimálně, chvíle trapnosti převažují; nelíbí a neoslovilo, "nesrostl jsem s hrdiny". Dal jsem jim šanci tím "pátým dílem", když jsem se dozvěděl, že první tři byly uměle "odvtipňovány" kvůli vkusu cz publika...

[3] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 17.09.2008, 14:55:10 [X] [D]
může mi někdo vysvětlit, proč drsný rocker omdlí, když vidí Gotta?

Jistě, i drsný rocker se přece bojí zombie (fanoušci pana Gotta prominou ;)).

[4] (danaketh - Mail ) 17.09.2008, 14:59:15 [X] [D]
Neviděl jsem a ani vidět nepotřebuji. Stačilo mi shlédnout pár ukázek. To si radši pustím Pythony po stopadesátépáté :)

[5] (Arg ) 17.09.2008, 15:04:16 [X] [D]
Jen taková poznámka, koukám že v tvém seznamu není Family Guy. Nelíbí nebo jsi nezkoušel? Doporučuju season 3 a 5 :)

[6] (Radek Hulán - Mail - WWW) 17.09.2008, 18:45:00 [X] [D]
Z těch seriálů ti tam ještě chybí "Dexter". Dosavadních 2x12 dílů jsem začal koukat v pátek večer a v sobotu večer po desáté kávě šel spát :-) Od toho prostě nešlo odejít...

[7] (Marekl ) 17.09.2008, 18:52:57 [X] [D]
6> Ajajaj, to se nemělo stát. Prosím, nezmiňujte přede mnou žádné seriály, které neznám. Už mi stačilo pár závislostí.

No co se dá dělat, jdu na to mrknout :)

[8] (lummox ) 17.09.2008, 21:20:34 [X] [D]
[6] Dexter je sice skvělý, ale do kategorie sitcom jde zařadit jenom stěží :-)

[9] (Pixy [openID] - Mail ) 17.09.2008, 22:18:37 [X] [D]
Tentokrat jsi me fakt nasral.

1. Proc tolik okecavani dokazovani, ze a proc se ti neco nelibi?

2. Ne, Comeback nemel vubec zadny hype, dokonce nemel skoro zadnou poradnou propagaci. Nebo povazujes za "prehypovani" jen to, ze o tom melu skoro rok ja?

3. Insiderska debata a vicemene odbornicka (cti scenaristicka) argumentace vs pohled radoveho divaka? wtf?

4. Nalinkovat vicemene soukromou hadanici z pomerne uzavrenyho fora takhle detailne na blog, to mi prijde mimoradne ohavne. Prinejmensim necestne a nesportovni.

Motivaci tohohle spotu nejak nechapu.

[10] (petiar - WWW) 17.09.2008, 22:22:52 [X] [D]
Stran mého vkusu: z tvojho zoznamu vyhadzujem všetko čo nie je britské a hodnotenie BB násobím -1! :-)

[11] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 17.09.2008, 22:31:14 [X] [D]
[9] C'est la vie.

1. Nesmím snad? Mohu. Nelíbí se mi to a chtěl jsem si utřídit dojmy.

2. Ne, považuju za hype to, co se píše na iDnes a těch 80%...

3. WTF WTF?

4. Fórum je veřejně dostupné a dohledatelné, ale linky odstraním.

[12] (David Grudl - WWW) 17.09.2008, 23:34:52 [X] [D]
Pokud z celosvětové produkce lze vyjmenovat 13 řádově lepších seriálů, z nichž je navíc většina už dotočena, tak na tom není Comeback zas tak špatně :-)


Neviděl bych to jako volbu "kouknu na HYMIM nebo na Comeback", ono se nevylučuje kouknout na obojí. Zatím dávám Comebacku šanci, uvidíme, uvidíme...

[13] ( ) 17.09.2008, 23:48:33 [X] [D]
9 - pixy dobre nasranej kvuli odkazum na okouna. to je najednou strachu o soukromi v klubiki, a to tady bylo jen par odkazu na verejny stranky, ktery predposranej dent smaznul hned jak sis pisknul. jak musis bejt teprv vytocenej, kdyz na okounu ty samy lidi stalkujou hulana nebo hasalika a bavej se tim ze zverejnujou jejich osobni udaje?

[14] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 00:24:32 [X] [D]
[11] WTF WTF?

Překvapuje mě, že zrovna tobě musim vysvětlovat, jak moc se liší téma a argumentace v "odborné" debatě na straně autorů a na straně uživatelů. Jistěže diváka (ani mě, coby řadového diváka) vůbec nezajímá, že na světě existuje spousta horších seriálů, a když má na vývěr světovou špičku, tak se přímého srovnání musí dopouštět a prostě si vybere, to co je lepší. wtz.

Ale mluví-li o tom skupina lidí z pohledu "zevnitř", coby řekněme autoři, potenciální autoři, kolegové, konkurenti v branži atp., je zcela v pořádku už mluvit v úplně jiných intencích. To pak už můžu projevit uspokojení nad tím, že úplně první počin bez jakýchkoli předchozích zkušeností ve všech zúčastněných oborech není totální průser, je (relativně) podařený a snese už dokonce jisté srovnání se standarní průměrnou produkcí těch, kdo to dělají už padesát let (a jistěže ne s absolutní světovou špičkou, to by byl nemyslitelný zázrak). A můžeme se bavit co a proč a jak a jestli byla tahle chyba v režii nebo v castingu nebo ve scénáři a jestli je tenhle dramatický oblouk úplně na p**u, nebo je jen špatný timing atd. atd. Ale nic z toho není rozhodně určeno řadovému divákovi, kterého to vůbec nezajímá a ani zajímat nemá - ten si prostě vybere, co se mu líbí a tyhle interní věci nezohledňuje. Z hlediska veřejnosti je důležité, aby se to aspoň někomu aspoň trochu líbilo, aby to nebyl totální propadák a dostaly šanci další projekty, aby se to české produkce mohly časem naučit opravdu dobře.

[13] Anonymní šulínku nemytý, když nevíš, která bije, měl bys držet kušnu a šoupat nohama. Sice ti do věcí, který jsou mezi mnou a Arthurem, je kulový, ale fyi nikdo ani předposranej (v případě Arthura obzvlášť scestná představa), ani nepíská; normální dohoda. Protože ta hrstka magorů na rybě je něco úplně jinýho než čtenáři na blogách a psal jsem tam s tím, že z Okouna není zvykem cokoli kdekoli odkazovat a tamní věci ventilovat někde na veřejnosti. Ovšemjistě, nikdo to zakázáno nemá, může tam každý a každý si může linkovat, co chce. Ale protože většinu z toho jsem pro veřejnost nepsal a kdybych věděl, že to nezůstane jako obvykle jen interní, hodně věcí si nechám pro sebe a nepíšu je nikam. Nicméně pokud se to zrovna náhodou stane a vyluftuje se to ven, není nic snazšího, než ty pindy, co jsem zrovna nehodlal vylepovat po nárožích, jednoduše smazat. Arthurovi ale přišla jako lepší možnost jen zrušit ty odkazy v článku, tak to udělal. Kdo po tom prahne, ten si na rybě najde, co chce, já tim nemám problém. Ale přímý linkování jednotlivých komentářů na fóru je na mě holt cu moc zlý a nepěkná.

(A nějakýho Hulána nebo Hasalíka nesleduju, nezajímají mě.)

[15] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 00:30:17 [X] [D]
[11] Ještě ad hype - ty považuješ standardní recenzi Spáčilové (jejíž vkus je navíc dnes už dost irelevantní) na iDnesu za "hype"? Vždyť v MF vychází přinejmenším stejná, často významně větší recenze každého filmu, seriálu a televizní inscenace, co naše televize dávají. Docela by mě zajímalo, jestli bys vůbec existenci nějakého Comebacku postřehl, kdybych o tom já (nebo jiní zainteresovaní, s nimiž se znáš) tolik nemluvil. ;)

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 00:55:28 [X] [D]
Vzhledem k pozdní hodině, prodělanému martyriu a očekávanému martyriu (jistě nemusím popisovat) jen stručné:

[14] Nějako mi z toho všeho (jak z insiderských debat, tak z diskusí diváků) vanulo takové to: "Není to sice nejlepší, není to ani moc dobré, ale naštěstí to není totální průser, mohlo být hůř. Takže hurá, 80% SamiPáčí" atakdále. Ale třeba jsem jen stál moc po větru...

Navíc mě nijak neirituje představa, že se v Česku sitkomy prostě točit nebudou; rozhodně mě irituje míň než představa toho, že budou vznikat další a další o dvacet let opožděné projekty a my si budeme zas říkat: "No... ale je to české!" místo toho, aby se za ušetřený peníz dovezlo něco opravdu hezkého, že... :)

[15] Fakt si myslíš, že člověk, který má sitcomy rád, by se nedozvěděl o existenci Comebacku, kdybys mu (mi) o tom tolik nemluvil? ;) Na to je Nova příliš výrazná i na českým netu, aby mi tohle uniklo. Obzvlášť když už od srpna neuplynul týden, aby o tom někdo nenapsal: "Nova chystá sitkom, bude to bomba, boží, bránicitrhající a Baldýnský..." A některé ty články byly obzvlášť vypečené, za všechny třeba tenhle: http://jdem.cz/adul2 Z něj to nekape, z něj to přímo chlístá. :)

[17] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 01:33:11 [X] [D]
"Hype" a Comeback? O Comebacku jsem se dozvěděl až z tvého blogu ;) Lidé nezasažení TV NOVA o tom fakt nic neví.

A ne, nebudu se koukat na druhý díl...

[18] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 08:23:33 [X] [D]
[17] ... a nezasažení iDnes, iHNed, Aktuálně.cz a dalším asi pěti novinama. Jo, ve Financial Times o tom nic nepsali, ale tam já ve volných chvílích jak na potvoru nelezu. :)

[19] (Martin - Mail ) 18.09.2008, 08:24:26 [X] [D]
Pixy, trochu nadhledu, holt jste se podílel (to odhaduji z Vašeich komentářů zde a na rybě) na vytváření blbosti, se stává.
Copak Vy si berete servítky, když narazíte na blbě navržený český web? Říkáte si, nojo stojí to za hovno, ale hlavně že to vzniklo, autor nemá zkušenosti a ani peníze?
Jsem optimista, třeba z té kritiky autoři vytvoří závěry a další jejich pokračování se bude poučovat z chyb minulých a kvalita půjde celkově nahoru. Osobně mám pocit, že tam jsou všichni herci v nějaké křeči a nemohou se uvolnit.

[20] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 09:02:17 [X] [D]
[19] Ale já nemám nic proti kritice a taky jsem dalek říkat, jak je to skvělý. Chyb tam jsou mraky a asi jich dokážu vyjmenovat (a pojmenovat) víc, než kdokoli tady. O to ale přece vůbec nejde. Jde jen o rozlišení hodnocení z hlediska diváka a debaty mezi autory.

Herci jsou v křeči, režisér je v křeči, scénáristi jsou v křeči, wtz. Kde taky vzít nadhled a lehkou ruku, když nikdy nikdo z nich nic podobného ještě nedělal. Je to úplně stejná křeč jako první film studentů FAMU, v němž prvně hrají studenti DAMU. Z tohoto hlediska je to povedený počin a kupodivu se na to dá dokonce i koukat - ale s hollywodským trhákem to srovnání nesnese ani v nejmenším. Cítíte ten rozdíl?

Takže ještě jednou a naposledy: já jsem dalek toho, abych někomu vnucoval, jak je to skvělé, že se na to musí dívat a komu se to nelíbí, že je vůl. Skvělé to není, je to jen průměrně dobré, koukat se na to dá a zaslouží si to v tom pokračovat, protože - a to je vůbec to nejhlavnější - to ukazuje, že potenciál tu je, že lidi se to naučit můžou a až se všichni zbaví té křeče, dokážou udělat i něco ještě o třídu lepšího.

(A moc jsem se na tom nepodílel. Jen zdálky a velmi lehce. Já mám jiný námět a jiný scénář.)

[21] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 09:24:32 [X] [D]
[20] "ale s hollywodským trhákem to srovnání nesnese ani v nejmenším" --- díky. Takže si jdu stáhnout z netu další hollywoodský trhák ve FullHD (či alespoň 720p) a na tu českou slátaninu (navíc vysílanou v PAL), která "srovnání nesnese ani v nejmenším" se můžeme v klidu vykašlat :-)

Chápu, že pokud někdo nemá na výběr (třeba pomalý internet), tak vezme zavděk i tímto, ale otázka je -- proč? Nabídka v oblasti seriálů a sitcomů je extrémně široká, na svém TViXu M-6500 jich mám staženo asi 2.000 dílů, a nevidím důvod, proč sledovat něco, co "srovnání nesnese ani v nejmenším"...

[22] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 09:37:50 [X] [D]
[21] A on ti to jako někdo nutí, nebo taky jenom exhibuješ?

[23] (Homer [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 09:46:27 [X] [D]
Kambek jsem ještě neviděl. Po přečtení této diskuze se na to podívám.

[24] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 10:20:53 [X] [D]
[22] myslím, že já i Arthur se ti snažíme jen říci, že tvoje agumentace "je to dost dobré na české poměry, takže je to dobré!" je postavená na hlavu. "Dost dobré na české poměry" dávno nestačí, žijeme v globálním světě s možností volby...

[25] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 10:40:43 [X] [D]
[24] Ale ne... "Dost dobré na české poměry" je přesně řečeno... Spousta věcí jsou "dost dobré na české poměry" a lidem stačí. Ale ti, co mají možnost / přístup k něčemu lepšímu se s věcmi "na české poměry dobrými" už nespokojí. Já to tam taky přesně napsal: "Nemám důvod lézt ke kováříčkovi jen proto, že je ze stejné vesnice jako já, když mohu za špičkovým kovářem... Ale uznávám, že většinová populace, závislá na tom, co jí české televize nabídnou, to může vidět jinak."

A Pixy se pravděpodobně snaží, ačkoli přístup k zahraničním věcem má, sledovat Comeback v kontextu české tvorby a českého vysílání, mysle na to, že cca 80% lidí se k těm seriálům, o nichž mluvíme, nikdy nedostane. Z tohoto úhlu pohledu má recht. A já rozumím i tomu, že to považuje za pozitivní, že by to mohlo otevřít cestu dalším projektům. Já tomu rozumím, ale nesdílím to.

PS: Celé mi to připomíná slavný dialog Šimka a Grossmanna:

G: "My tohle představení pojednáme jako obrovské světové šou!"

Š: "Počkej Jirko! Já jsem rád, že ses takhle odvázal, že diváka hned od začátku zastrašuješ, ale já se přiznám: světový šou, já nevím jak to vypadá"

G: "A ty myslíš že oni jo? V ledničce ho neuviděj... A v televizi teprv ne!"

Pro lidi, co nevědí, jak vypadá světový sitkom (v ledničce ho neuviděj a v televizi teprv ne) určitě dobrý, lepší než Nováci. Ale mně se to nelíbí, vidím v tom chyby, které mě jako diváka odpuzují a říkám si, že ty chyby jsou leckdy tak nepříjemné, že je ani to "... ale český!" nezachrání. :)

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 10:45:19 [X] [D]
A perlička jen lehce offtopic: http://aukro.cz...erniho_filmu.html

[27] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 12:10:09 [X] [D]
Ach jo.

Tak ještě jednou. Já se ani nesnažím říkat "na české poměry je to dobré", ani se nesnažím "sledovat CB v kontextu české tvorby a vysílání". Já vlastně vůbec nechci o CB veřejně mluvit a hodnotit ho, protože bych měl spoustu výhrad a přitom nejsem zdaleka nezaujatý. Zkus ale pochopit ten rozdíl, když to hodnotím ne z hlediska diváka, ale v zákulisí. Bavil jsem se o tom intenzivně hlavně s lidmi, kteří jsou v obraze, byli u vzniku projektu, vidí do zákulisí, sami píší scénáře atd. Neboli já nehodnotím výsledek an sich, ale proces jeho vzniku a výsledek v jeho kontextu. Na poradě na Nově taky mluví po odvysílání o jiných věcech než ti Novákovi před obrazovkou. Pořád ten rozdíl nechápeš?

Já nehodnotím seriál Comeback a ani se do toho pouštět nehodlám. Mluvím jen o procesu jeho vzniku a bavil jsem se o tom navíc jen se svým způsobem "insidery". Když to někdo vytáhne na veřejnost a začne to prohlašovat za divácké hodnocení, je, při vší úctě, mamlas.

[28] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 12:13:30 [X] [D]
[24] Já vím, že jsem sklerotik, může mi někdo ukázat, kdy a kde jsem řekl, že "to je dobré"? Já si toho vědom nejsem.

[29] (Petr Zvedavy - Mail - WWW) 18.09.2008, 13:24:20 [X] [D]
[21] Muzu se pana Hulana jen tak pro zajimavost optat, kolik cca za tech 2.000 dilu serialu a sitcomu zaplatil?
To jste vsechno nakoupil na iTunes nebo u jineho zdroje, treba jako balicek ve sleve?
Taky bych chtel mit tolik serialu na svem TViXu M-6500, ale byl drahej a uz mi nezbyly prachy, tak hledam slevu. Krast to nechci, osobne jsem velice moralni clovek.
Dekuji predem za odpoved!

[30] (@Teo ) 18.09.2008, 13:24:38 [X] [D]
Kua, já se na to nakonec snad i kouknu, aby se mi taky mohl udělat názor. Kde to hrajou?

[31] (Timy - Mail - WWW) 18.09.2008, 13:29:57 [X] [D]
[30] 1. díl: http://jdem.cz/adu83 2. díl: http://jdem.cz/adu91 Druhý díl už je o něco lepší než první…

[27] Můžu se zeptat, co máš vlastně s Comebackem společného nebo jak s Novou spolupracuješ? :-)

[32] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 14:04:15 [X] [D]
[29] každé dítě ví, že autorský zákon umožňuje fyzické osobě pořídit si kopii zveřejněného díla pro vlastní osobní potřebu...

Na oplátku totiž platíme (zcela nedobrovolně) "výpalné" OSA z každého pevného disku, CD, DVD, mechanik, USB donglů, paměťových karet či kopírek, ať už na tom disku je či není kopie zveřejněného díla pro vlastní potřebu.

Není samozřejmě legální audiovizuální díla sdílet, takže v technickém překladu je nelegální BitTorrent či DC++. Ale třeba Rapidshare je zcela košer.

[33] (Petr Zvedavy - Mail - WWW) 18.09.2008, 14:48:07 [X] [D]
[32] Hmmmm... takze jste to ukradl. Ja si to myslel. Kazdopadne dekuji za odpoved.

[34] (kolemjdoucí ) 18.09.2008, 14:57:18 [X] [D]
[29] "osobne jsem velice moralni clovek" může napsat snad jedině píča. Pardon my French.

[35] (Karel Vales - Mail ) 18.09.2008, 15:03:31 [X] [D]
32: Kazde dite vi, ze OSA prerozdeluje penize hudebnim umelcum. Muzete tedy nejak naznacit, podle jake logiky si tim omlouvate kradeni serialu?

[36] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 15:14:24 [X] [D]
[36] OSA není jediná autorská organizace. Je jich více. A stažení audiovizuálního díla bez jeho sdílení pro vlastní potřeba je zcela legální věc. Zákon to prostě vysloveně povoluje. To, že nějaký autor není členem OSA (či jiného sdružení autorů) je poté jen a pouze jeho problém, nikoliv můj.

Takže se zrůdo hezky omluv za trestný čin křivého obvinění a jdi si dál leštit svého pubescentního bimbase před "ukradeným" pornem ;)

[31] tak jsem na to kouknul, a je to ještě větší odpad, než jsem čekal.

[37] (mi0 ) 18.09.2008, 15:15:14 [X] [D]
[32] Každé dieťa taktiež vie, že si môže spraviť kópiu originálu, ktorý vlastní (a nie stiahnuť si kópiu niekoho iného :)

[38] (Martin - Mail ) 18.09.2008, 15:21:00 [X] [D]
[35] nejak se ta diskuze zvrhla, jen bych chtel upozornit ze pan RH ten seriál mohl těžko ukradnout. Je potřeba ještě vedle vysoké morálky, zapnout trochu mozek a začít přemýšlet :-)
ps není jen OSA...

[39] (jeliman ) 18.09.2008, 15:23:51 [X] [D]
No pěkně hulán, pěkně! takový morální člověk a krade seriály, samozřejmě jak napsal mi0 k obstarání kopie je třeba vlastnit originál, což ty nemáš podle toho co píšeš. Takže si zameť před vlastním prahem a zákony nebo poplatky se neoháňěj.

[40] (Radek Hulán - Mail - WWW) 18.09.2008, 15:29:33 [X] [D]
[37] pubescente s miniaturním mozečkem leštící si svoji bambusovou tyč nad "ukradeným" pornem, v zákoně se nepíše o "kopii z vlastního originálu", ale "do práva autorského tak nezasahuje ten, kdo pro svou osobní potřebu zhotoví záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu díla".

Zkus si to přečíst třeba u jednoho advokáta ;)
http://www.e-advokacie.cz...bu.html

Nebo zde:
http://www.zive.cz...1/default.aspx

Nebo u mě:
http://myego.cz...otrebu-je-legalni

Obecně, podobným lidským odpadkům měl být zakázán internet. Lidé s miniaturním mozečkem, velkou závistí, dobře chápající svoji malost, vyřvávající svoje kecy a lži, to je přesně "česká diskuse".

[41] (Petr Zvedavy - Mail - WWW) 18.09.2008, 15:36:48 [X] [D]
[40]
"Stále mám totiž pocit, že když někomu vezmu něco z počítače, na poli, nebo doma, je to prostě zlodějna. A jakékoliv debaty o tom co je nebo není legální a čemu právo říká trestný čin, nebo přestupek jsou z určitého, především morálního hlediska bezpředmětné. Bez morálky to totiž nejde. Pokud ukradu housku, nezaplatím program, nebo lístek do kina, případně zpronevěřím dva miliony, rozdíl je jen v názvu činu a výši sumy, nikoliv v samotném činu."

Zdroj: http://myego.cz.../category/society

[42] (Pixy [openID] - Mail ) 18.09.2008, 15:37:49 [X] [D]
Litera vs Duch 1:0, kontumačně. OLOL.

[43] (Petr ) 18.09.2008, 15:37:49 [X] [D]
Myslel jsem, že tohle je slušný web, ale po přečtení příspěvku Hulána měním názor. Hulán je zřejmě je nějaké dítě, které se vytahuje akorát na netu.

[44] (Karel Valeš - Mail ) 18.09.2008, 15:56:07 [X] [D]
36: A můžu se zeptat, které autorské organizaci, z níž by plynuly příjmy autorům těch vámi stahovaných seriálů, něco platíte a v jaké formě?

A slyšel jste někdy o tom, že v tom zákoně, kterým se tak vehementně oháníte, je také něco o "odůvodněné míře"?

Ale proč vysvětlovat takové jemné nuance diletantům vašeho formátu, kteří si přečetli dva články na Živě a mají pocit, že jsou odborníci na autorské právo, že :-)

PS: Co najednou to ohánění zákony? Sám máte - podle toho, co píšete - na kontě tolik potenciálních trestných činů (počínaje zásahem do osobnostních práv a dopravními přečiny konče), že bych na Vašem místě o zákonech tak hystericky nepokřikoval.

[45] (PJ - Mail ) 18.09.2008, 16:13:25 [X] [D]
Tedy, nechci podporovat flame, ale Radku, co myslíš že ti kdo závidí? Nemám ani korunu dluhů, mám 2 lepší auta než ty a to jsem student:-). Smiř se s tím, tvé časy už jsou dávno pryč, teď už ti nezbývá nic jiného, než vzpomínky, zoufalá snaha zbohatnout na pokeru a ponižovat teenagery:-)

[46] (jeliman ) 18.09.2008, 16:55:40 [X] [D]
jako vždy mimo, vlastní interpretace zákona tě jednou dovede do vězení rado, dávej si pozor už teď máš silně nakročeno

[47] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 18.09.2008, 17:11:17 [X] [D]
Většina z 29 - 46: Hezky, hezky... Ale totálně OT. Už mě nebavíte, hoši.

Přidání komentáře...

Než napíšete komentář, ujistěte se, že znáte pravidla.

Pokud nejsem delší dobu u počítače, například když spím, tak zapínám moderování komentářů. Tak se nedivte, když se váš komentář neobjeví hned... Publikuji je dodatečně.