Hlasování v Křišťálové Lupě - díl první

jak jsem hlasoval v "porotcovských" kategoriích?

Letos mě oslovil Vilém Málek a požádal mě o účast v porotě Interzenu. Kývl jsem. Letošní ročník Interzenu byl následně hodnocen jako strašlivý, dokonce snad jako nejhorší v historii. Teď mě požádal Aleš Miklík o účast v porotě Křišťálové Lupy. Kývl jsem...

Ačkoli si o KLupě myslím své, tak jsem účast v porotě přijal. A víte proč? Protože se, stejně jako Davídek, chci dostat na raut, potřást si rukou s Miklíkem a vidět nějakého redaktora Lupy naživo, tak to je! (Ne, dělám si legraci...)

Včera přišly nominace. Když jsem to viděl, tak jsem hluboce vzdychl a odjel na cesty. Teď jsem se k tomu vrátil a udělal jsem, co se ode mne očekávalo: Volil jsem.

Letos porota vybírá hnedle ve třech kategoriích, a to Projekt roku, Osobnost roku a Anticena roku. Začal jsem vyplňovat od konce.

Anticenu zaslouží dle mého soudu nějaká opravdová prasárna, popř. průšvih většího kalibru. Takové spojení Atlasu a Centra mi nepřipadá jako žádná extra tragédie – možná pro zúčastněné osoby, ale z hlediska internetu? Dvojka pohltila trojku až čtyřku, na tom není nic strašlivého. Bezdrátová Praha je spíš politický průšvih. Beast.cz nevybočuje z řady blbých magazínů o celebritách, takových tu je... Aukro.cz je zmatlaná kopie eBay se zmatenými adminy, ale kdyby měl dostat anticenu, tak pak minimálně třetina českého internetu k tomu. Stránky ČHMÚ jsou smutné a zoufalé, jejich design z roku 1998 tragický a obsah, který ČHMÚ prezentuje, by si jistě zasloužil slušivý kabátek. Ale zase – na Anticenu to není. Nominace Radka Hulána (MyEgo) je už taková tradice, která hezky ukazuje, jak je jeho model úspěšný, když donutí tolik lidí, aby se zabývali nějakými osobními stránkami... U Banan.cz jsem si nebyl jist, zda bych dokázal oddělit hodnocení služby jako takové od hodnocení Radovana Kaluži. Kdyby nominace zněla "Banán a Kaluža", tak má anticenu jistou.

Vylučovací metodou tedy zůstali tři kandidáti. Na třetí místo jsem dal TakeIT.cz – není nic víc než další "katalogísek", ale obchodní praktiky ho řadí mezi nechutnosti. Druhé místo: TN.cz – na to, kolik peněz za tím stojí a jakou mediální podporu to má, je výsledek opravdu žalostný. No a konečně první místo – omezení Vodafoního připojení. Tady dostává Anticenu ani ne tak konkrétní firma, ale ochranářský princip, kdy se mě někdo proti mé vůli snaží chránit před ... před čím vlastně? Před tím, že si přečtu něco "závadného"? Nepřijatelné! Nejlepší zařízení na ochranu před závadnými informacemi má každý přimontované shora ke krku, stačí ho jen používat. A pokud jsou mezi lidmi kreténi, co mají hlavu jen jako špunt, aby jim nepršelo do krku, tak kvůli nim přeci nemůže být omezen i zbytek populace. Pokud se budeme neustále přizpůsobovat blbým, staneme se sami blbými.

Pak jsem vybíral v kategorii Osobnost roku. Na téhle kategorii mě pobavil detail – velká část nominovaných je zároveň v porotě. Zdalipak někdo z nich neodolá a zahlasuje sám pro sebe? :)

Zde byl výběr jednoduchý – většina jmen mi totiž nic neříkala. Trošku jsem tedy googlil, čistě pro zajímavost, abych věděl které že celebrity tu máme... Jan Václav Čep? Neznám. Podle Google vlastní nějaké weby. Hm, to je tedy osobnost. Grunt? Neznám. Mucha? Neznám. Fryc? Neznám! Bajer s Tomkem dobrý, ale jejich škoda je, že nebyli nominováni v Křišťálové Lupě před osmi lety. Taťána le Moigne je, prosím, jaká osobnost? Nenašel jsem nic výraznějšího, čím by se tato paní zapsala do chodu českého internetu, krom toho, že vede pobočku Google. Předpokládám, že to je právě obrovské renomé Googlu, které paní le Moigne vymohlo nominaci. Ivo Lukačovič promine, ale ode mne hlas nedostane, já pro Karla Gotta nehlasuji.

Zbyl mi tu Michal Illich, kterého jsem dal na třetí místo. Ne snad za technickou kvalitu či průraznost jeho aplikací (s čestnou výjimkou počátků vyhledávače Jyxo), ale za to, že dokázal svou firmu, vytaženou tunami blogísků, blikajících srdíček a fotek Tokiáčků, prodat za slušnej balík nějakýmu hejlovi. Na druhém místě je pro mne Jiří Hlavenka. Za ním je vidět slušná práce, jeho vliv rezonuje českým internetem dodneška a jeho zápisky je milo číst. A na první místo patří Patrick Zandl. Není totiž "mužem jednoho serveru", dokázal se prosadit i v dalším zásadním projektu a sleduje dění ve světě, takže číst jeho zápisky znamená vědět o trendech tři roky před tím, než k nám doputují. Můžete si myslet co chcete, ale Patrick ví a umí. Takže si to zaslouží.

A konečně pekelný Projekt roku, neboli Výkvět moderny českého webovnictví. Ach jo. Aukro.cz – platí totéž co jsem psal výše: kopie eBay se zmatenými adminy, která navíc funguje už několik let, to že by měl být Projekt roku? Footballarena.org je prosím pěkně CO? Online fotbalový simulátor? Byť by to byl fakt dobrý simulátor – je to to, co český internet potřebuje nejvíc a co by měl ocenit? Upřímně? TN.cz projekt roku? Děláte si legraci? Vždyť to není ničím nové, nijak podstatné, unikátní ani ničím zajímavé, když tedy pomineme ten rozpočet. Webnode je představitel "redakčních systémů pro webové stránky" – podobných projektů je dost, ale nejsem si jist jejich zacílením. Nijak inovativní (online editor stránek jsem viděl poprvé v roce 1996 u Geocities). Technicky možná pěkné, ale nejsem si jist, že by něco takového mělo nějak zásadně ovlivnit vzhled českého internetu. Žiju.cz je pak naprostý úlet – zmatlanina mezi Libimseti, Flickrem a Lide.cz s otřesným technickým zpracováním (podívejte se na generovaná URL).

Zbyly čtyři: Dva mashupy (Bezrealitky a Heureka), Dopravniinfo.cz a mFórum. Neříkám, že to je naprostá špička současného webu, ale jsou to dle mého názoru ty nejlepší kousky mezi nominovanými. Na třetí místo jsem dal Dopravniinfo.cz – je to beta a je to nedodělané, ale bylo mi sympatické, že KONEČNĚ někdo poskytuje informace o dopravní situaci VEŘEJNĚ (nabízejí RSS kanál). Konkurence si data syslí a musíte div ne podepsat čestné prohlášení, že data nikde nepoužijete. Takže za tohle mají u mne podmínečné třetí místo. Doufám, že až to dodělají, tak vychytají i ty chyby. Na druhé místo nakonec šla Heureka. Není to jediný "vyhledávač nejlepších cen", ale dostal se do nominací, takže je zvolen jako zástupce určitého trendu. Nechť si případnou Lupu rozdělí s dalšími zástupci kategorie Mashup, kterou Křišťálová Lupa nevyhlašuje... Až ji vyhlašovat bude, tak se dostane i na ostatní. No a na prvním místě se, po zvažování, ocitlo mFórum. Technicky nic extra, ale líbí se mi, že firma dokáže takto komunikovat s klienty. Na poměry v ČR to je tak neobvyklá věc, že si to zaslouží být Projektem roku. Kéž by to další chtěli napodobit.

Sorry, Bezrealitky, na vás se nedostalo. Možná i proto, že když jsem hledal pronájem v Praze, tak jsem u té "srealitkové" konkurence nacházel lepší podmínky než u vás. Ale až bude příští rok ta kategorie Mashup... :)

Mno, tak to by bylo. Z nabízených jsem vybral vylučovací technikou, stejně jako u voleb, to "nejméně ostudné" (resp. "nejvíc ostudné" u Anticeny). Pokud budete kritizovat můj výběr, nezapomeňte na kontext, v němž jsem vybíral.

V druhém pokračování si probereme volbu ve "veřejné" části.

PS: Katregorie Freemail roku a Vyhledávač roku obsahují pouhé čtyři kandidáty namísto pěti. Chcete snad lepší důkaz mých slov, že tyhle kategorie jsou dávno pasé?

Dne 23.09.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (Roman - Mail - WWW) 23.09.2008, 15:19:24 [X] [D]
Výborné čítanie. Ďakujem.

[2] (Dan ) 23.09.2008, 15:57:15 [X] [D]
Jak tě, Arthure, považuji za zapšklého pesimistu, tak po dlouhé době článek, s jehož obsahem (až na heuréku) souhlasím.

[3] (danaketh - Mail ) 23.09.2008, 16:03:27 [X] [D]
A kde je Davídek? Doufám, že se na něj dostane alespoň v jedné kategorii.

[4] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.09.2008, 16:13:45 [X] [D]
[2] Buď nejsem takový zapšklý pesimista, jak si mohou čtenáři myslet, nebo je zapšklý pesimismus tím pravým způsobem, jak hodnotit nominace v KLupě :)

[3] Davídek je pouze v kategorii Blog. Tak se kruci snažme, jinak si Davídek nepotřese! :)

[5] (Cayman [openID] - Mail - WWW) 23.09.2008, 16:28:14 [X] [D]
Skvěle napsané! Je vážně škoda, že se každé takové hlasování musí dělat tou vylučovací metodou a co zbude, tak vyhrává.

Jinak, taky fandím Davídkovi :-)

[6] (@Teo - WWW) 23.09.2008, 16:52:13 [X] [D]
Už nevím, jestli jsem tuhle "poučku" četl v Murphologii nebo někde jinde... Zní takto: "Nemá-li nějaká činnost smysl, pak ani nemá smysl provádět ji dobře". ;)

[7] (Dundee - Mail - WWW) 23.09.2008, 16:59:43 [X] [D]
Hlasuji pro tento post v kategorii Nejlepší Arthurův článek roku 2008 :)

Zvlášť těchhle pár slov je geniálních:
"Nejlepší zařízení na ochranu před závadnými informacemi má každý přimontované shora ke krku, stačí ho jen používat. A pokud jsou mezi lidmi kreténi, co mají hlavu jen jako špunt, aby jim nepršelo do krku, tak kvůli nim přeci nemůže být omezen i zbytek populace. Pokud se budeme neustále přizpůsobovat blbým, staneme se sami blbými."

Přestože jsem některé kandidáty nečekal, se všemi souhlasím. Heureka je opravdu dobrý projekt a fandím jí. Co se týče mBank, tak neobdivuji pouze její komunikaci se zákazníky, ale celou filozofii a přístup. Bylo by super, kdyby byla zvolena bankou roku 2008, určitě si to zaslouží.

[8] (Jarda ) 23.09.2008, 17:22:21 [X] [D]
No jen pro info, WS a RSS o dopravních informacích je už 6 let veřejně dostupné (myslím, že to spáchal Logos, když se učili programovat), akorát ho málokdo využívá a tak se bude rušit, protože "konkurenční" projekt hnaný ministerstvem dopravy dostal podporu. Dopravniinfo.cz je jen nový kabátek původního webu a v podstatě nic víc neumí. Je to o penězích, stejně jako geodata silniční sítě u nás dělají paralelně dvě firmy, registr adres dělají dvě ministerstva atd.

[9] (MArtin - Mail ) 23.09.2008, 20:14:15 [X] [D]
Teda vykličkoval jsi z toho dobře, až na tu Heuréku. Když hledám nějaký výrobek, tak skoro pokaždé jsou výsledky hledání zaspamované tím jejich hrůzawebem, jen abych se po prokliku dozvěděl, že žádné recenze na hledaný výrobek nejsou k dispozici. Hnus!
Miton jako tvůrce aplikací se poslední dobou pokazil, ti lidi se neštítí vůbec ničeho. Virtuální uživatelé, jen aby to vypadalo, že to žije (hafici), spamování vyhledávačů (heureka), používání fotek bez souhlasu - tzv. kradení (hafici). Hnus!

[10] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 23.09.2008, 20:22:58 [X] [D]
[9] Není to jediný "vyhledávač nejlepších cen", ale dostal se do nominací, takže je zvolen jako zástupce určitého trendu. Jasně řečeno, ne? Být tam jiný zástupce, dostane to jiný. To jak se chová mateřská firma s ostatními projekty je, řekl bych, celkem vzato irelevantní, že?

[11] (Kyklop - WWW) 24.09.2008, 01:43:44 [X] [D]
Arthure, díky tomuto příspěvku už nemusím číst jiný článek o Křišťálové lupě... Chtěl bych se zeptat, zda sis všiml "projektu" www.fler.cz? Případně k němu nějaká poznámka jako výše? Funguje asi pět měsíců a myslím, že byť se inspiroval na www.etsy.com, tak v naší kotlině jej snad lze považovat za NOVÝ projekt. Skrze něj prodávají své výrobky a práce ti, kteří jsou manuálně zruční.

[12] (AdaMM - Mail - WWW) 24.09.2008, 13:02:32 [X] [D]
wow... tak arthure, díky :) já jsem se té nominace lekl, protože jsem si říkal, že různí škarohlídové zcela správně namítnou, že mFórum je po technické stránce nic moc, mohlo by být lepší, open-source a budou mít milion dalších námitek.

[11] fler.cz je podle mě hodně zajímavý - sestra už prodává své náramky, takže mám ve svém nejbližším okolí příklad spokojeného uživatele :)

[13] (otaznik ) 24.09.2008, 18:54:32 [X] [D]
Nebylo by prosím víc informací ohledně omezení vodafoního připojení? Zkoušel jsem hledat a narazil jsem jenom na službu co Vodafone nabízí =/

[14] (Hekko [openID] - Mail - WWW) 24.09.2008, 21:42:29 [X] [D]
Nejlepší zařízení na ochranu před závadnými informacemi má každý přimontované shora ke krku(...).

Bravo! :) (to moje navíc funguje jako filtr na reklamu, heč!) ;)