Hlasujeme v Křišťálové Lupě - díl druhý

aneb Hlasujte pro Davídka!

Kromě porotní části jsem si zahlasoval i v té veřejné. A jak?

Pokud bych měl hlasovat podle zadání, tedy "pro své favority", tak hlasuju takto: Nic, nic, nic, nic, nic, nic, nic, Davídek a nic. Takhle by to ale nešlo, takhle bychom tu Lupu neudělili! Pokusil jsem se tedy odhlédnout od svých osobních preferencí a přidat do rozhodování trošku té, ehm, objektivity a zhodnocení společenského poslání.

V kategorii e-shop jsou tři obchody s počítačema a dva bazary. K Aukru jsem se vyjádřil včera, Mimibazar nepovažuju za e-shop (jakého má, prosím pěkně, provozovatele a kde mám vrátit zakoupené zboží?) a z trojice Alza, Alfacomp a CzechComputer jsem vybral ten obchod, u něhož jsem nakupoval naposledy a nejlevněji. Tedy CzechComputer.

Veřejný sektor je pěkně vypečená kategorie. Czech.cz je českému internetu nanic, že. Businessinfo.cz a portal.gov.cz mají tu smůlu, že jsem na nich nikdy nebyl – asi jsem je nepotřeboval, coby zaměstnanec a člověk, který se snaží státu vyhýbat seč to jde. Nahlizenidokn.cuzk.cz mělo soutěžit v kategorii Nejnezapamatovatelnější název domény. Tuhle adresu si nikdo nebude pamatovat, a web, který si nikdo nepamatuje, jako by nebyl. Zvolil jsem justice.cz, protože tam občas hledám, když si lustruju některé lidi a/nebo firmy. I když se tam od doby, co tu adresu znám, nic nezměnilo.

Kategorie freemail mě opravdu pobavila. O její nesmyslnosti svědčí i to, že jsou už třetím rokem nominovány stále stejné freemaily: Seznam, Centrum, Atlas, Volny a GMail.com. Zvolil jsem GMail, protože nabízí onu příjemnou funkci "...for your domain", kterou často používám, i když jsem měl silné interní dilema, jestli mám dát přednost principu "něco zvol" nebo "volíš cenu českého internetu". Nakonec jsem zvolil v (marné?) naději, že by vítěz mohl inspirovat ostatní, tentokrát ale nejen co do vzhledu, ale i co do funkce. Ale říkám si: Ještě že český internet tenhlencten gmail má, že, protože jinak by v téhle kategorii byly jen čtyři nominovaní a museli by ji snad zavřít!

Podobně jako v kategorii Vyhledávač. Já po pravdě řečeno nepoužívám žádný vyhledávač, já prostě napíšu to co hledám do adresového řádku prohlížeče a zmáčknu ENTER. No a pokud nehledám nic konkrétního a jen tak bloumám, tak na to mám lištu StumbleUpon. Takže bohužel, vyhledávačem nemohu sloužit. Ani jedním z těch čtyř. Teda – ten prohlížeč hledá "uvnitř" Googlem, samosebou, ale nezlobte se na mne: já nedokážu nějak řadit Google do "českého internetu". Pro mne to je globální hráč, i když tu používá doménu s příponou "cz". To bychom mohli taky říkat, že Microsoft je česká softwarová firma, protože má doménu s .cz a má česky psané stránky. Navíc jsem už ustoupil s GMailem. Ergo nic, děkuji za pochopení.

Ve Zpravodajství jsem samosebou nenašel nic z toho, co čtu (Lidovky, CT24, Rozhlas...). Pominu TN.cz, kde není nic, co by soudný člověk mohl vyhledávat a považovat za zpravodajství, a zůstává opět čtyřka: Aktualne, Novinky, iDNES a iHNed. Z tištěných titulů mi chybí Lidovky a Týden, kam chodím asi nejčastěji. Zbytek mi splývá a při nejlepší vůli ho nedokážu rozlišit co do "přínosu českému internetu". A když jsem nenašel nic výrazného, tak tedy nic.

Zábava je další podivuhodná kategorie. Lost.cz a Prison-break.cz jsou klasické fanweby televizních seriálů a řekl bych, že samy o sobě moc zábavy nepřinášejí. Proč nejsou v Komunitních webech ví Bů. Footballarena je stejný případ: Server, kde (si) hrají nějací lidé. Jim to zábavu poskytuje, ostatním těžko. Proč to není v Komunitních? Stream.cz je v Zábavě asi jen proto, že není kategorie Multimédia či jiná, vhodnější. Být kategorie Trapný obsah, tak kraluje! Oots má k zábavě tak, jak ji chápu, asi nejblíž. Bohužel komiks s námětem z her na hrdiny je vskutku minoritní záležitostí a nemá na to, aby byl "zábavním serverem českého internetu". Takže zase nic.

Další z kategorií, u nichž si nejsem jist, co vlastně mají obsahovat, je Magazín. Dáma.cz a Chytrážena.cz by mohly zaujmout polovinu populace, ale to já nemohu posoudit. Dáma je standardní ženský magazín (ano, tady to je v pejorativním slova smyslu) s horoskopem, vařením a články o hubnutí, životním stylu a vztazích. ChytráŽena je totéž v bledě růžové a s rozsypaným designem (FF3, NoJS). Ve stejné kategorii je pak Reflex, Super a Živě. Tedy web papírového týdeníku, bulvár a "odborný magazín". Co mají společného? Správně, nic! A pokud pět věcí nemá společné kritérium, jak rozhodnout, která je v něm nejlepší? Prostě: Žádná!

Své hlasovací skóre jsem si vylepšil v kategorii Blog. Na Strach.cz jsem si chodil číst Čtyřlístkovské remaky, jinak mě nezaujal. Cuketku znám, ale – pan Cuketka promine – nedokázal bych jeho blog v letošní konkurenci nominovat na blog roku. John Vanhara a jeho Podnikání v USA je zajímavé, o tom žádná, ale má silné protikandidáty, kteří ho odsunuli na třetí místo. Prvním z nich je Kajmanský ostrovan, který často a rád reje do některých tradovaných model, ať už odborných, obchodních, společenských nebo politických. A reje dobře a většinou s ním souhlasím. Už jen pro tu šíři záběru ho stavím výš než předchozí tři. Ovšem jednoznačný vítěz je Davídek. I když pominu to, že se známe a že propaguju humanitární akci Udělejme mu radost, tak – ruku na srdce: Po třech letech prodat blog za téměř 70.000 Kč, založit nový a zahájit brizantním článkem o podivném seznamu uživatelů největšího českého blogovadla, dámy a pánové, při vší úctě k vám, kdo z vás to má?! (Nezapomeňte hlasovat pro Davídka!)

Závěr ankety patří již tradičně Fakultě Humanisticystických Studií a její modle, totiž Komunitám. Alik.cz – neznám a nemůžu posoudit, protože dítětem nejsem a děti ani nemám. Ale vypadá dobře a možná i funguje, jenom, jak říkám, nemohu posoudit. Hafici.cz – neznám; po bližším zkoumání zjišťuju, že jde o jeden z mnoha psích serverů. Rodina.cz – neznám. Vlezl jsem tam a ta fotka mě vyděsila. Po bližším zkoumání usuzuju, že půjde o něco jako je Webnode či Webeena, jen holt víc ujetá – pardon, rodinná – varianta. Co neznám, to nemůžu volit. Blog.cz není komunitní server, i když na něm komunity vznikají, a hlasovat pro něj v kategorii Komunitní by bylo jako hlasovat pro Neviditelného psa v kategorii Veterinární weby. Okoun.cz je diskusní server i s existujícíma komunitama, ale nějak nemám dojem, že by zrovna on měl být tím velepopulárním za rok 2008 – ty služby mi připadají poněkud zastaralé a samotná diskuse na "komunitní web" nestačí. Co tam je dál? Je tam Libimseti nebo něco podobného? Není? A co že tam je? Aha, nic. Takže – nic!

Resumé: Ve čtyřech kategoriích z devíti jsem byl schopen vybrat z nominovaných alespoň jednoho zástupce, kterému jsem s menším či větším sebezapřením dokázal přiřknout letošní prvenství v dané kategorii a o kterém bych byl schopen říct: Ano, toto je můj český favorit. Zbytek mě nepřesvědčil, že by byl nějak výrazně jiný než český internetový mainstream. Tedy výsledek nic moc.

Ale pořád lepší než původní záměr volit "oblíbené služby a weby". Tam by to za mne bylo spíš jen to NIC.

Na druhou stranu je vidět, co vznikne z "kolektivního vkusu" – nic než nezajímavý průměr. Vize, že by "kolektivní inteligence" snad dokázala vytáhnout z jsoucna něco zajímavého, neotřelého, progresivního či kontroverzního, se zase nekonala. Já vím, že ji tady nikdo asi nečekal, ale jednou s tím argumentem jistě někdo přijde, a pak se tahle demonstrace bude hodit.

Něco je tedy špatně... Buď je špatný princip ankety, nebo je problém v tom, že někteří od Křišťálové Lupy očekávají víc, než co může (a chce) nabídnout. Vidím i příčinu těchto očekávání: Na jedné straně operuje KLupa s "odbornou porotou", což by mohlo svádět k představě určité kvality, na straně druhé vyzývá k "hlasování o populárních webech". Tím vznikají nedorozumění a nejasnosti. Křišťálová Lupa by se měla rozhodnout, zda bude kočkou nebo psem. Zda si bude hrát na nějaké reprezentativní hodnocení vývoje českého internetu, nebo zda bude jen všelidovým hlasováním o momentálně populárních webech. Ostatně i proto jsem článek o hlasování rozdělil na dva; připadlo mi nepatřičné obě části směšovat.

PS: Osobně bych doporučil vyhodit celou tu část s "odbornou porotou" a nechat o všem hlasovat lidi. Pak by to nikoho nesvádělo k nereálným fantaziím a lidé z oboru by mohli KLupu s klidem v duši vypustit, protože by věděli: "Je to anketa popularity projektů, které byly před pěti až deseti lety inovativní!" A nikdo by se nepohoršoval nad vítězstvím Iva Lukačoviče ani nad prapodivnými nomináty.

Přeju Miklíkovu teamu odvahu, potřebnou k nějakému takovému radikálnímu řezu do Křišťálového Kočkopsa.

Dne 24.09.2008

Twittni

Přidej do: asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (mike ) 24.09.2008, 03:06:17 [X] [D]
Pamatovat si nazev domeny? Proc? Ja si nepamatuju zadny, maximalne nektere vybrane ramcove a zbytek si pamatuje Firefox. Tak treba u tebe vim, ze jsi misantrop, takze napisu mi a FF doplni zbytek. Ze jsi .info a ne .cz jsem si vsiml az ted. No a kdyz se chci podivat do katastru, zeptam se Googlu na katastr nemovitosti a je to hned prvni odkaz.

Jestli to mel byt vtip, tak sorry :)

[2] (rony [openID] - Mail ) 24.09.2008, 10:51:49 [X] [D]
KLupa je skutocne odmena za "davno" minule zasluhy :-) Asi je to tak aj myslene :-)

Arthur, zrejme je naozaj zbytocne ocakavat aktu jej udelenia, ze sa stane vstupenkou do vytahu pre projekty/ludi, ktori este len ukazu v nasledujucich rokoch nieco nove. Prave toto asi ocakavas :-)

Povedzme, ze KLupa je in memoriam ocenenie :-)

[3] (sveek - Mail - WWW) 24.09.2008, 10:59:16 [X] [D]
problém je přesně v tom, co jste psal v předchozím článku: "Na téhle kategorii mě pobavil detail – velká část nominovaných je zároveň v porotě". To je přesně ten důvod, proč nemá smysl dělat porotu pro ceny českého internetu - pánové porotci by museli rozdávat ve vlastních řadách, a to jaksi navenek nikdy nevyzní úplně košér a objektivně - i když všechno vždycky lepší než "celolidové" volby..

[4] (lukyn.v ) 24.09.2008, 12:00:23 [X] [D]
Takže když to tak všechno shrnu, vydělím pěti a odmocním, vyjde mi jako nejlepší web nic.cz ve všech kategoriích.

[5] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.09.2008, 12:40:04 [X] [D]
[1] Až takový vtip to být neměl. To opravdu nebyla doména katastr-nemovitosti.cz či jiná vhodná volná? :) To že to je na hledání první je taky jediný štěstí, jinak by to mělo jít do Anticen.

[2] Jasně že jo. Právě proto mě irituje ta hláška o "cenách českého internetu".

[6] (Šaman ) 24.09.2008, 13:03:45 [X] [D]
Seznam už je za zenitem, Google není český, blogy jsou moc individuální a Hulán je Hulán.

Zůstává Freefoto, to znají všici spolužáci.. :p

(No flame, pls. It's joke:)

[7] (danaketh - Mail - WWW) 24.09.2008, 13:39:21 [X] [D]
Ja hlasoval jen tam, kde bylo co zvolit. Tedy jednou Alza (meli co jsem potreboval zrovna kdyz jsem to potreboval), 2x Google (neni to ceske ale pouzivam to, narozdil od zbytku), jednou OOTS.cz (nj, jsem D&D zavislak) a jednou Davidek. Zbytek nemel nic co bych bude znal nebo pouzival a abych nezvolil spatne, nezvolil jsem nic.

Ale je divne, ze se Davidek nedostal do nominaci na osobnost. Musime se snazit alespon u toho blogu. Nemuzeme prece Davidka nechat bez toho rautu :)

[8] (networ ) 24.09.2008, 14:00:56 [X] [D]
Arthure nechces treba uverejnit co by se do danych kategorii melo podle Tebe aspon nominovat? Popr. na jake kategorie by jsi delil celou lupu?

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.09.2008, 14:06:51 [X] [D]
[8] viz http://misantrop.eu...ena.php

[10] (mike ) 24.09.2008, 17:14:02 [X] [D]
[5] Urcite mohli najit lepsi domenu. Spis mi slo o to, ze v tomhle pripade je to celkem jedno. Naprosta vetsina lidi se potrebuje podivat do katastru jednou za dlouhy cas, takze by si nezapamatovala domenu zadnou a stejne musela hadat. To uz je lepsi pouzit rovnou vyhledavac.

[11] (Pixy [openID] - Mail ) 24.09.2008, 17:50:48 [X] [D]
Já moc dobře vím, proč při těchhle taškařicích už nechci asistovat. Arthure, přece ten závěr nemůžeš myslet vážně - já myslel, že už jsi dávno pochopil, že nějaká soutěž nikoho z organizátorů moc nezajímá. Jde přece jen o to nasbírat zadarmo co nejvíc známých ksichtů, udělat kolem toho humbuk a dostat se do médií. Soutěž, raut, "konference" a ostatní přilehlé kolotoče s houpačkami jsou jen kamufláž, na kterou máme skočit a udělat provozovateli zadarmo reklamu. I když - z tvé účasti soudím, že tento názor se mnou ještě stále nesdílíš... ;-)

[12] (#13 - WWW) 24.09.2008, 18:13:36 [X] [D]
[10] Ale pro jiného je to zase denní chléb. Když mi táta poprvé říkal tu adresu, čuměl jsem jak péro z gauče :)

[13] (Karel K. - Mail - WWW) 24.09.2008, 18:31:25 [X] [D]
Co v oblasti zpravodajství říkáš ČT24, mohu-li se zeptat, Arthure?
Sám jsem neměl ČT moc rád, nicméně poslední dobou mi ten jejich web sedí asi nejvíc. Škoda, že se neprosadil do nominací.

[14] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 24.09.2008, 19:03:31 [X] [D]
[11] Myslím, že zrovna TOBĚ motivaci svojí účasti vysvětlovat nemusím. ;)