Neobsahuje názory Henryka Laholy

D-Fens

O webu, co jsem míval rád a o člověku, co velmi slušně píše.

Znáte ho všichni. Jestli ne, tak znáte určitě aspoň jeho definici termínu "zmrd" a "vohnout". Že ne?

Začátky

Já jsem D-Fense objevil v roce 2002, kdy mě kolega odkázal na D-F článek s názvem (snad, už si nejsem jist) Poznáte zmrda? s dotazem, zda mi to náhodou nepřipomíná situaci v naší firmě. Připomínalo. Smál jsem se nemálo a když D-F vydal další články na podobné téma, tak jsem ho začal doporučovat i ostatním a zařadil jsem ho do svého seznamu oblíbeného čtiva.

D-Fens se rozjížděl, psal stále víc článků a rozšířil svůj tematický záběr. Nevadilo to, protože jeho styl byl (a celkem i zůstal) svěží a ostrý jako břitva, ať psal o zmrdech nebo o autech. Jeho přirovnání seděla a jeho postřehy byly přesné. Pak kromě zmrdů popsal i vohnouta a věnoval tak čtenářům další velmi přesné označení pro určitý druh lidí.

Naprostým vrcholem téhle éry byla Galerie kapitalistického naivismu spolu s čtenářskou soutěží na téma "Vymyslete vtipný text do obrázků z fotobanky Corbis". Tu jsem bohužel nikde nedohledal, což je věčná škoda, protože některé ty obrázky trhaly bránici (pamatuju se na jeden fotoseriál a pak na ten obrázek, na němž mladí zmrdi a zmrdice stojí na schodech frontu na WC).

Růst

Někdy v té době přešel D-F na vlastní hosting a na redakční systém a ze svých stránek udělal cosi-jako-magazín, kde články začaly vycházet pravidelně a kde D-Fens přestal být jediným autorem. Na jednu stranu to D-F jistě odlehčilo, na stranu druhou tím stránky nabraly trochu jiný směr.

Prvním ze spoluautorů byl, co si pamatuju, Slušňák. Předvedl jeden či dva slušné články a pak se rozhodl přisadit si do D-Fensovy skvělé typologie a k zmrdovi a vohnoutovi postuloval ještě ichtyla. Bohužel, Adibas není Adidas a Slušňák nebyl D-F, takže jeho příspěvek byl o řády slabší. Jeho Ichtyl byl mdlý, nejasný, chvílemi vypadal jako kopie "geeka", chvílemi jako by sám Slušňák nevěděl co. Inu, člověk pokrčil rameny a v duchu se vrátil zpátky k původní dvojici, jako by Ichtylů nikdy nebylo.

Rozmělnění

Po Slušňákovi se začali objevovat další autoři, z nichž žádný nedosahoval kvalit původního autora, tedy D-Fense. Markantní to bylo hlavně v okamžicích, kdy se snažili "psát jako D-F". Bohužel z D-Fense neměli ani co by se za nehet vešlo, takže dokázali akorát okopírovat některé vnější znaky D-Fensova stylu (hool, fmetle na hlínách) a psali naprosté žvásty. Vrcholem té doby je pro mne článek od jakéhosi miniD-F, který napsal "příspěvek do zmrdologie", jehož obsahem bylo, stručně shrnuto, zhruba tolik: Slečnu mu přebral nějaký týpek, co ji zkrátka ukecal. Takže bacha na zmrdy přemlouvače, co přemlouvají a následně přebírají slečny!

Článků od podobných autorů vycházelo čím dál tím víc a D-F web přestal být sám o sobě zárukou slušného čtení. Člověk si musel dávat pozor na to, kdo je pod článkem podepsán. Navíc se D-Fens někde nechal slyšet, že jeho ctižádostí není psát břitce jedovaté články o návštěvě vidláků na Zemi Živitelce, ale že má snad větší ambice či tak něco...

Do zmrdologie a vohnoutopisu začal zasahovat kdejaký mamlas, který objevil zmrda na počkání a požádání kdekoli, kde mu něco nevyhovovalo. Třeba Slušňákovi odmítli vzít DVDčka v půjčovně pouhých dvanáct minut po zavíracím čase, no toto!? Z původní sarkastické typologie se tak stával sui generis Cimrman, kterého si bral do úst každý a každý druhý se cítil být povolán k tomu, aby přispěl svou hřivnou.

Frekvence mých návštěv na D-F webu začala proto klesat a se známými jsme už nediskutovali o skvělých D-Fensových postřezích, ale spíš o tom, jaký debil tam zase vyronil květnatý blábol. Ovšem to mne stále nedonutilo k tomu, abych se zařídil podle D-F rady: Když se vám to nelíbí, tak to nečtěte.

Zlom

Zlom pro mne přišel s články od pána, co se podepisoval Aleff (nyní hlavní hvězda vlastního klubiki). V jednom ze svých prvních článků popisoval, jak chodí po městě oblečený v černém jako Neo z Matrixu (jo, tehdy byla ta doba, kdy letěl Matrix) a kosí zmrdy. Celé to bylo psané tak neuvěřitelným stylem, že to šlo zařadit snad jen do kategorie "poluční fantazie". Klasický Nebordis – anonymní internetový king a pán kosmíru. A pak jednoho dne tenhle pán napsal článek, v němž použil slovní spojení "židobolševická či židozednářská diverzní skupina".

Byl jsem už, bohužel, zvyklý, že u D-Fensových apologetů lítají slova od huby jako projektily ze samopalu, padni co padni. Smysl to mít nemusí, hlavně že to vypadá drsně a zmrdobijecky. A "židobolševická či židozednářská diverzní skupina" je typický případ podobného plácnutí, na kterém je hezky vidět, že si to autor někde přečetl a přišlo mu to kchůl (D-F výraz). Takže jsem se pana Aleffa zeptal, jestli může vysvětlit, co že si pod tímto termínem představuje. Odpověděl že nemůže, protože "je to axiom a ty se ani nedokazují ani nevysvětlují." V další diskusi se snažil být za "toho co ví" – hned doporučoval "hledat na internetu", hned zase "víc myslet", tu "přečíst si správné knihy" – ale to, co si ON pod pojmem, který použil, představuje, to z něj nevypadlo. Inu – vool. Stačilo ho pak jemně naťuknout a hnedle vypěnil:

"klidně se v tom plácejte, já si můžu vybrat, s kým budu diskutovat své názory a vy to nebudete – zejména pro svou omezenost. házení perel sviním přenechám těm, kdo to považují za smysluplné."

A bylo vymalováno! Vzhledem k tomu, že Aleff byl "kmenový autor", který požíval ochrany majitele webu, a já "řadový čtenář", tak jsem udělal to, co jsem udělat musel. Přestal jsem tam chodit.

Ozvěny

Čas od času se mi doneslo, že D-Fens napsal to či ono. Že chtěl založit politickou stranu (nebo hnutí, nevím přesně a hledat se mi to nechce) a futroval to povídáním o tom, že se okolo jeho webu shromáždili "lepší lidé". Že vydal knížku (gratuluju!). Že se snaží aktivně bojovat proti silničnímu zákonu (můžu si o tom myslet co chci, ale musím uznat, že co do právního povědomí a co do schopnosti vnímat realitu je D-Fens na míle před dalšími obdobnými akcemi, namátkou třeba před iProtestem). A samosebou jsem se čas od času podíval, abych viděl, jak to tam chlapci válčí a jestli třeba D-Fens nevykopal své apologety a nepíše zas sám. Bohužel, nepíše sám.

A tak jsem jen zpovzdálí sledoval, jak třeba Aleff začal být čím dál větší kinges, z něhož ostatní strachy serou volej (alespoň tak to Aleff říkal) a řekl si, že fakt o nic nepřicházím.

Chodit na D-F web jen kvůli D-Fensovým článkům je jako kupovat Reflex jen kvůli JXD. Čas od času se člověku zasteskne, a pak je milo vlézt na homepage a proklikat články s podpisem "D-FENS". Ano, píše mu to pořád stejně dobře a drží si svůj osobitý styl, ať už píše o politice, o zmrdech nebo o autech. Zejména kombinace zmrdů + aut, která se projevila v článcích o autobazarech, stála za to. Za ním se vleče několik komentátorů, co se stalo autory (Root, Sandstorm, BurtonBell a pod.) a jejichž články bývají, v nouzi nejvyšší, čitelné taky, protože si nehrají na D-Fense. Celé to vyplňuje mračno autorů, jejichž kvalifikací je jen to, že je něco nasralo a oni o tom napsali D-Fensovými slovy.

Konec?

D-Fens má, jak jsem psal, osobitý styl a celkem ostré vidění světa, s nímž do značné míry souhlasím (Howadoor nazývá D-Fense "paranoikem s utříděnými bludy", což Egi komentoval slovy "Howadoor má nejmíň co říkat, sám má bludy neutříděné...") Osobitý styl s sebou přináší, jak už to tak bývá, i zástup napodobitelů. Naštěstí je většina těchto half-D-Fensů shromážděna na jeho webu, takže na ně člověk nenarazí tak často.

Před časem jsem však objevil blog pana Pivíka. Pan Pivík se k inspiraci D-Fensem hrdě hlásí a velmi radikálně o sobě tvrdí, že je vohnout zaměstnaný ve zmrdifirmě, kterému to vyhovuje, protože nehodlá skákat na zmrdské vábničky. Přečetl jsem jeho blog za jeden večer a nejprve jsem byl nadšen tím, že má D-Fens konečně schopného napodobitele/pokračovatele. Bohužel velké množství překlepů a pravopisných chyb mi Poflakovačův blog znechutilo. Ale i přesto je z D-Fens klonů asi nejlepší.

D-Fensův web, na který se v jistých kruzích kdysi téměř přísahalo, je dnes pro mne naprosto nezajímavý a jeho pravidelné čtení k neustání. D-Fens sám stále píše a jeho psaní je pořád nadprůměrně čtivé a pořád má co říct. Jistě, změnil se a změnila se i jeho témata, ale to přeci nemohu nikomu vyčítat, nikdo nejsme skála v čase neměnná. A tak když tam zajdu, tak si vybírám. Jen tak se mohu vyhnout zoufalcům Aleffova typu či strašlivým napodobitelům.

Pokud D-Fense neznáte, tak tam jděte. A nezapomeňte číst jen D-Fensovy články (za odkaz dík Snowracerovi). Přes to všechno, co jsem tu napsal, to za přečtení a zamyšlení rozhodně stojí.

PS: Dobrá rada: Diskuse vynechte.

Dne 25.09.2008

Twittni

Přidej do: Přidat na Conota Linkuj si ! asdf.sk StumbleUpon Toolbar Stumble It!

Komentáře

[1] (#13 - WWW) 25.09.2008, 22:01:47 [X] [D]
Jo, ty diskuse jsou k ničemu. Podle mě z pravidelných autorů je dobrý toliko Root (mimo DF samozřejmě). Z nepravidelných se občas taky urodí dobrý článek.

Sice je tam dost balastu od ostatních autorů, ale i tak je díky D-Fensovi tenhle web jedním z mých nejoblíbenějších.

[2] (Tom ) 25.09.2008, 22:21:12 [X] [D]
Chtělo by to subdoménu k webu, kdy při přístupu na její adresu by se vyfiltrovaly jen dfensovy články a byly by bez komentářů.

[3] (honza ) 25.09.2008, 22:51:42 [X] [D]
To přirovnání "Chodit na D-F web jen kvůli D-Fensovým článkům je jako kupovat Reflex jen kvůli JXD." sedí. Kdysi jsem Reflex kupoval, pak jsem ho kupoval kvůli JXD, a pak jsem to vzdal.

[4] (snowracer ) 25.09.2008, 23:14:09 [X] [D]
Příjemné je, že web dokáže oddělit zrno od plev sám, bez dlouhého klikání: http://www.dfens-cz.com...olikata=1

[5] (pan_pivik - Mail - WWW) 25.09.2008, 23:14:25 [X] [D]
Pekne, dekuji za poklonu. Byt nejlepsi z epigonu, i to se dnes pocita ;-)

No a k te tvrde kritice. Dobra, kaji se. A zacnu po sebe moje prispevky cist a kontrolovat. Takovy maly socialisticky zavazek.

Jinak nazor na DFEN-Se bych podepsal. Jen bych pridal fazi, kdy jsem se nekterymi obvzlaste neschopnymi autory vyslovene bavil. Ale to dlouho nevydrzelo.

[6] (spacák ) 26.09.2008, 00:06:32 [X] [D]
[4] skvělý, díky!

[7] (rony [openID] - Mail ) 26.09.2008, 08:58:44 [X] [D]
lepsi nazov clanku by bol D-FENS kloni útočí (ospravedlňujem sa, česká gramatika nie je moja rodná).

[8] (dond ) 26.09.2008, 10:54:25 [X] [D]
Jste se dneska všichni domluvili, ne? AKB, Randall Munroe, ty...

[9] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.09.2008, 10:56:26 [X] [D]
[8] Cože? Co udělal AKB? Kdo je Randall Munroe a co udělal?

[10] (kolemjdoucí ) 26.09.2008, 13:30:10 [X] [D]
Taky jsem tuhle navštívil d-f a nevěřil jsem.

[11] (kolemjdoucí ) 26.09.2008, 13:31:35 [X] [D]
á, link nevyšel, tak ještě jednou:
http://www.dfens-cz.com...008072702

[12] (Lokutus - WWW) 26.09.2008, 13:44:45 [X] [D]
A zkusil jsi už Černého Petra?
http://www.casopis.biz...my/term/19

[13] (dond ) 26.09.2008, 15:13:47 [X] [D]
[9] Ale nic, to mi jinom ráno v rozespalosti přišlo, že to spolu všechno nějak souvisí: AKB odkázal na přednášku o information overload, XKCD (= R. M.) zase namaloval komixovej díl o komentářích na YouTube a Ty jsi napsal článek o (mimojiné) D-Fensovejch komentátorech a epigonech. Ale zas tak moc to spolu nesouvisí, uznávám.

[14] (salam - WWW) 26.09.2008, 15:33:50 [X] [D]
Taky už jsem pamětníkem a tušil jsem, že nic není navždy - proto si můžete stáhnout vítěze tehdejší soutěže s Corbisem (viz www).

[15] (m-a - Mail - WWW) 26.09.2008, 18:47:42 [X] [D]
Ad Aleff: Ak si dobre spomínam, niekedy v čase, keď sa one-man show menila na "cosi-jako-magazín" vytvoril D-FENS anketu, ktorí z občasných prispievateľov sa majú stať autormi so zavedeným profilom - čitatelia hodnotili "kvalitu" - magická hranica bola tuším 60%. Aleff prepadol. Rovnako prepadol aj v opakovanej voľbe, napriek tomu sa stal autorom. Prečo, to vie asi len D-FENS a Aleff...

[10] No, v prípade toho článku odporúčam čítať diskusiu - najmä D-FENS-ove príspevky...

[16] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 26.09.2008, 18:58:13 [X] [D]
[14] Dobrý, dobrý... I když toho bylo mnohem víc, tak i za tohle díky! :)

[17] (Feri Macfričkins - Mail - WWW) 26.09.2008, 21:07:56 [X] [D]
Minule som sa zamýšľal prečo vlastne držím dfensa v čítačke. Jediné kvalitné čítanie je tam on, poprípade Root. Chcelo by to rss pre každého autora.
A vďaka za priblíženie histórie.

[18] (lefiath - Mail - WWW) 27.09.2008, 21:13:41 [X] [D]
Mě jiní autoři povětšinou nevadí. Kromě pár opravdu strašlivých výplodků si rád přečtu ledacos, vítězí u mě spíš to, co je obsahem článku, protože ač píšeš, že autoři jenom přicmrndávají d-fensovu stylu, já si opravdu nemyslím, že by to bylo tak špatné. Všem vřele doporučuji sekci kultura, obsahuje báječné věci a například Torque, ohnivá kola od BurtonBella je dle mého nejlepší. Pokud zastáváš názor, že stojí za to si přečíst pouze D-fense, fajn, ale nedoporučuj to lidem. Není to pravda. Ty stránky mají co nabádnout a jsi zřejmě dost náročný, nebo já jsem příliš povrchní, že mě články jiných autorů dostatečně "nepohoršují".

Ps. Aleff je hňup, to bezesporu, i když upřímně řečeno jeho články nejsou to, co mě děsí, ale jeho příspěvky v diskuzích, kde se skutečně předvádí jako velehustej machr (a obvykle mu nikdo nerozumí, protože píše anti-zmrdi-šifro stylem).

[19] (MiKee - Mail ) 28.09.2008, 00:19:01 [X] [D]
[18] Áááá, tady zase někdo vyznává názor, že komentátoři v rámci demokratické diskuze by měli autorovi nařizovat, co má a nemá dělat. Zejména výrok "...fajn, ale nedoporučuj to lidem" je zejména svým přísně rozkazovacím způsobem odporný.

Já si naopak rád dám od pana Denta ;-) doporučit a také si udělám případně názor sám. Nebo by bylo v pořádku, když ty napíšeš "Všem vřele doporučuji sekci...", aby ti někdo z kometujících napsal: "Fajn, ale nedoporučuj to lidem."?

[20] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.09.2008, 17:33:17 [X] [D]
[18] A ty jsi co zač? Odkud se známe? Já si fakt nevzpomínám, že bychom se kdy seznámili, a ty mi tu nejen tykáš, ale hnedle i doporučuješ, co nemám doporučovat. Hošku, tohle si nedovolej lepší známí než jsi ty!

Na oplátku jedno stejně hodnotné doporučení ode mne: Nedoporučuj lidem, co mají či nemají doporučovat! Kapišto?

[21] (aleff - WWW) 28.09.2008, 21:57:13 [X] [D]
milý arture,

se zájmem jsem si přečetl tvé postesknutí nad kvalitou d-f a "objektivní" zamyšlení nad tím, kterak tebe - slušného člověka - plácl přes prsty nějaký démon v mém podání.

zejména mě zaujala osobní rovina a výběr postřehů, které tě natolik formovaly, že jsi na nich postavil své teze, i když na webu jde spíše o názor, než o posuzování někoho, o kom nic nevíš, že ano - proč tedy tvůj text vypadá jako kejhání potrefené husy ?

p.s. jinak věřím, že křivda, kterou jsi si z tehdejšího mého (nijak nedůležitého) plácnutí přes tvoje prsty odnesl, je ta tam po přečtení příspěvků mých fan's na okounu :o), měl bys také navštívit weby, které mi vitruálně vytvořili, z nichž některé budou jistě i dnes stále aktivní vzpomínám-li si dobře, byl to nějaký blogýsek a koserjihad - poznáš je podle toho, že za jejich obsah by se nemusel stydět kdejaký dekompenzovaný pacient psychiatrické léčebny; pro tvé "objektivní vyhodnocení" však poskytují množství materiálu, takže se neocitneš v argumentační nouzi. kromě toho jsi zcela opomenul tak zásadní "fakta" jako že založením vlastního webu jsem prokazatelně uvedl v praxi něco jako strategii rozbití d-f - jak jsem to měl provést, to netuším, ale ty to můžeš brát jako zaručenou informaci, neboť to poslední dny šíří jeden narušenec. a abys neřekl, že tě připravím o šlehačku na dortu, měl bys moje jméno prověřit v seznamu agentů stb - velmi mě pobavilo, že jsem se tam nedávno ocitl jako člen dozorčí rady jedné akciovky (z roku 2000), jejíž předseda byl v seznamech stb uveden taktéž. na to, že stb byla v r.2000 zřejmě v ilegalitě, nedbej - je to tam, takže to je taktéž zaručená informace a tobě přijde vhod :o))

sečteno podtrženo - nečekal bych, že srovnáš úroveň s okoun.cz a kvalitou článku budeš nenápadně oscilovat mezi černým humorem a povrchní hloupostí. inu, asi máš důvod publikovat své pocity touto formou, ale věz, že sis vybral nesprávný cíl. já se na to dívám jen jako na vyjádření tvého názoru a různá alter ega jsou mi u (_°_), pročež ti přeji ještě mnoho takových smělých vítězství a blaženou ničím nerušenou spokojenost :o)

[22] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.09.2008, 22:13:37 [X] [D]
[21] Už z toho "klepnul jsem tě přes prsty" lze usoudit, že máš nějaké potíže při chápání psaného textu, čemuž se, při tvé mozkové kapacitě, ani nedivím, takže ti to radši napíšu explicitně (dohledej si ve slovníku): Jsi mi ukradený. Jen máš to pochybné štěstí, že "zmrdobijec, co ani nedokáže říct, co svými žvásty myslel" byla poslední kapka, která mě přesvědčila o tom, že druhdy pro mne zajímavý web nemá dál smysl číst. A tak se stalo že jsi byl zmíněn a teď koukám, že ti to pomasírovalo ego natolik, žes mi sem přišel vyprávět nějaký kokotiny o sobě. Kdybych věděl, co to udělá s tvou psýché, tak tě snad ani jmenovat nebudu. Věř tomu, že kdybych se takhle srazil s, cojávím, Vesničanem, tak byl v článku jmenován on (ale Vesničan si nedělá z huby větrák...)

Chtěl jsem jen ukázat, jaký kreténci mají D-Fensovu podporu (děkuji, nečekal jsem, že to přijde jeden z nich demonstrovat osobně) a s čím je tedy třeba při návštěvě jeho webu počítat.

Jo a PS: Seru z tebe volejovky! Smíchy. Axiom. :)

[23] (aleff - WWW) 28.09.2008, 22:25:01 [X] [D]
jsi mimo, ale jak jsem řekl, když ti stačí tak málo, užij si to a dokazuj si, co chceš. já tvoje bludy nečtu, tohle byla výjimka.

[24] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.09.2008, 22:29:11 [X] [D]
[23] Ale nonono, pššššt, snad se nebudeme zlobit a nebudeme sem chodit ukazovat, že umíme jen vést silné řeči, které nedokážeme nijak vyargumentovat a argumenty nahrazujeme neumělou lacinou snahou o aroganci. Obzvlášť je to trapné, když ani tu aroganci neumíme... A teď hajdy, Hajdo, do pelíšku k zajíčkovi, už je tvůj čas! Dobrou noc!

[25] (aleff - WWW) 28.09.2008, 22:44:26 [X] [D]
to skoro vypadá, že kejhání potrefené husy přešlo v samovolnou defekaci :o), ale klidně si to smaž, abys mohl demonstorvat své alter ego, za mě je tohle poslední komentář, jinak bych se musel umlátit smíchy :o).

[26] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 28.09.2008, 22:54:38 [X] [D]
[25] Aleffe, jestlipak víš, co to je alter ego? Nebo jsi zas napsal něco, co jsi někde zaslechl, abys vyvolal zdání, že znáš cizí termity? Skoro to tak vypadá, protože do té věty, cos napsal, se tenhle výraz ale ani trošičku nehodí.

PS: Ano, skoro to vypadá na samovolnou defekaci potrefené husy. Ale neboj, já nikomu neřeknu, že ses posral... Takže hybaj spát, ty udatný zmrdobijče!

[27] (OVB ) 29.09.2008, 01:07:23 [X] [D]
Vypadá to na typické příznaky Savant syndromu, akorát ta genialita se nám někde zatoulala.

[28] (Hanka - Mail ) 29.09.2008, 13:21:08 [X] [D]
Mily Arthure, jste jiste rad, ze jste se pana A. zbavil, ale ja jsem se docela zasmala.

zdravi vas "nejaky demon v mem podani", ktery ale neplaca...

[29] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 29.09.2008, 16:17:20 [X] [D]
[28] Nejste vy ta "Hanka z Brna"? Tam jsem se zas docela bavil já... Díky.

[30] (mike ) 29.09.2008, 21:11:37 [X] [D]
Ty jo, to je kino :) Sebestredny Dent demonstruje sve alter ego :-D

Dekuji, opravdu jsem se pobavil. Tentokrat prisel i kouzelnik ;-) Je od nej opravdu hezke, ze udelal vyjimku a tve bludy si precetl ;-)

[31] (Egi ) 30.09.2008, 11:10:42 [X] [D]
To vo tom Howadoorovi jsem fakt rekl? Teda ne, ze by to nebyla pravda ... :o)

[32] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.09.2008, 11:15:38 [X] [D]
[31] Jasně že jo, viz http://web.archive.org.../linky.htm

Cituju: "D-Fensovy stránky - dle pana Howadoora "paranoik s utříděnými bludy", leč Howadoor není psycholog, sám má bludy neutříděné a na typologii zmrdů, vohnoutů a jinejch živlů, tak, jak se k tomu za léta propracoval D-Fens, na to by se Howa nezmohl. Leč název se mi líbí, proto ho pro Fense čile používám i já. Pro ty, co z tohoto nepochopili, oč jde, D-Fens je všímavý detailozpytný negativista, jenž neúnavně pranýřuje dle jeho názoru záporné jevy ve společnosti. Dle jeho názoru jsou záporné jevy všechny."

[33] (Lukáš Vychopeň - Mail - WWW) 30.09.2008, 13:02:04 [X] [D]
Je zajímavé, jak širokou oblast obdivovatelů si dokáže relativně obyčejný xenofobní debil, jako je D-Fens nebo Stwora, získat. Když jsem jeho breky četl poprvé (to bylo snad ještě na Webgarden, nebo kde to tehdy exhiboval), netušil jsem, že se v průběhu let stanu svědkem návalu oveček z řad frustrovaného dělného lidu, které nezměrně touží si také bouchnout pěstičkou do těch ošklivých navoněných manažerů (a do těch nechutných buzíků, samozřejmě). A vida - ono si to svého diváka našlo. Což mě v kontextu návštěvnosti jiných webů, které sázejí na frustraci, s odstupem času nepřijde nijak divné a obecně mě to neznervózňuje. Znervózňují mě pouze okamžiky, kdy se dozvím, že tam chodí někdo s IQ nad 90. Jako je tento.

[34] (Arthur Dent [openID] - Mail - WWW) 30.09.2008, 13:27:24 [X] [D]
[33] U Stwory nevím, nemohu sloužit. S "návalem oveček z řad dělného lidu, které touží si taky bouchnout pěstičkou do těch ošklivých manažerů (na buzíky nezapomínejme)" nelze nesouhlasit. Na druhou stranu se mi D-Fensův styl psaní zamlouvá a považuju ho za čtivý. Nemusím s ním v lecčems souhlasit, ale pobavím se u toho. To je ten důvod, proč tam jednou za čas zajdu. Nikoli rochnit se ve frustracích, ale orazit si a místy se i zasmát nad nehledanými rčeními a přirovnáními. Toť vše. :)

[35] (mike ) 30.09.2008, 21:14:29 [X] [D]
[33] Klid. Duvodem ke znepokojeni by bylo, kdyby to nekdo s IQ nad 90 bral vazne :)

[36] (Honza ZZR ) 03.10.2008, 20:09:28 [X] [D]
Jsem rád, že mě Aleff zmínil i když nejmenoval.
Fakt, že Alan vyplodil eden-x v představě, že tehdy upadající diskuse na D-F se přesune k němu, se Mistr teď snaží vztekle zamlžit. Je to až trapné... Jeho rozjezd je spjatej s publikováním článku o Vodě života na D-F a sektářských článcích na edenu...pak jsem mu dodal já článek-reportáž o Triumfálním Centru Víry, kterej návštěvnost vykopnul o dost nahoru...a pak to už jen upadalo i přes neoddiskutovatelnou kvalitu článků o ZHN.
V současnosti už články nepřibývají a uzavřená diskuse pro členy tzv. hardcore má poslední příspěvek z konce dubna 2008, takže je vidět, jak to tam žije...Vím to, protože jsem byl členem a už nejsem, no našel jsem backdoor - jen tak - pro srandu a pro přehled. Ze žlučovitých výlevů Mistra v diskusi na D-F lze pozorovat, jak ho to sere. Spolu se svýma lizprdelkama napadají a rozkládají diskusi na D-F...Mistr už dosáhl posledního stupně nasranosti, kdy mi z D-F maže příspěvky. Tolik k tomu "narušenci" 8o)
Přeju hezkej večír!

[37] (KITI ) 05.10.2008, 22:25:34 [X] [D]
Dnes jsem po dlouhé době šla k DF na návštěvu a cestou jsem objevila také tyto stránky a komentáře,tak vítám některé zbloudilce z dob minulých, kteří možná ještě zavítají sem.
Já se přiznám, že dříve jsem ten "klub" měla moc ráda, těšila jsem se na každou neděli, kdy se večer začínaly zhmotňovat články Mistra i jeho epigonů (ale jo, já také jednou přispěla, tak snad mohu přepínat) a byla to vážně fajn doba. Ale časy se změnily a my s nimi. Je těžké lehkými pohyby pera či hrou prstů na klávesnici tvořit perly v době, kdy sviním z koryt nekoukají už ani oči. Ty nejlepší články jsem si v průběhu let vytiskla a uložila a až někdy zas budu mít čas, určitě nebudu litovat papíru a toneru. Na DF bych se nezlobila, ani na ty ostatní. Je to vývoj a mám strach, že jednou budeme ještě rádi vzpomínat na časy, kdy bylo možné psát a číst články, které dokázaly rozesmát i šlehnout velmi razantně. Prostě to tam žilo, současná sterilní novinařina chrlená nějakými automaty je k nepřežití. Občas přemýšlím, zda i trvalé připojení neplatím zbytečně.Ale doufám, že vývoj respektuje jin a jang,jinak by nebyl vesmír harmonický. Tak na lepší časy!